PDA

Prikaži potpunu verziju : Koji HDD?

Propeler
11.6.2006, 9:43
Treba mi preporuka za HDD do nekih cca 100 evra. Ploča je ASUS K8N4-E Deluxe. Znači SATA (ili SATA II, ne znam da li moja ploča podržava ovaj standard). Važnije mi je da Hard bude brz nego da je velikog kapaciteta. Negde sam pročitao da su diskovi od npr 250GB sporiji od npr 120GB. Ako je to istina onda bih pre uzeo manji kapacitet na račun veće brzine. Dalje, interesuje me šta znače sledeći sufiksi u nazivima HDD-a:
Serial ATA NCQ 1.5Gb/s / 8MB, 8.5 ms avg
Serial ATA NCQ / 3Gb/s / 8MB, 11 ms avg
Tj...
Jel bolje uzeti sa većim protokom 3Gb/s > 1.5Gb/s
Ili sa bržim pristupom 8.5 ms > 11 ms.
Hvala u napred.

AstraLogos
11.6.2006, 10:43
Treba mi preporuka za HDD do nekih cca 100 evra. Ploča je ASUS K8N4-E Deluxe. Znači SATA (ili SATA II, ne znam da li moja ploča podržava ovaj standard). Važnije mi je da Hard bude brz nego da je velikog kapaciteta. Negde sam pročitao da su diskovi od npr 250GB sporiji od npr 120GB. Ako je to istina onda bih pre uzeo manji kapacitet na račun veće brzine. Dalje, interesuje me šta znače sledeći sufiksi u nazivima HDD-a:
Serial ATA NCQ 1.5Gb/s / 8MB, 8.5 ms avg
Serial ATA NCQ / 3Gb/s / 8MB, 11 ms avg
Tj...
Jel bolje uzeti sa većim protokom 3Gb/s > 1.5Gb/s
Ili sa bržim pristupom 8.5 ms > 11 ms.
Hvala u napred.
Propeler to sa HDD i oznakama i ono sto oni pokazuju u praksi nema nikakve veze. Recimo Maxtor od 80 GB i od 160GB potpuno su isti samo sto onaj drugi ima 2 ploce po 80GB. Teoretski brzina prenosa i pristup trebalo bi da bude isti. Medjutim HDD od 80 MB brze pristupa jednoj ploci nego kada ima 2. Razlike nisu takve da bi se zabrinuo zbog toga. Jednostavno su nebitne. Vidi sad ovo. Ima i Maxtor od 120GB sto je ustvari onaj od 160 GB samo su mu na drugoj ploci zabranili pristup jednoj polovini pa dobijas 120GB. Bez veze. :(
One karakteristike sto si naveo trebalo bi da budu: Brzina protoka 1.5GB/s Bafer 8MB ( veci bafer manja mogucnost pogresnog ucitavanja/zapisivanja podatka na HDD ), i 8.5 ms przina pristupa.
E sad ako radis sa velikim fajlovima vazniji je protok. Ako prioritet dajes na sitnije fajlove onda je vaznija brzina pristupa.
Moja preporuka je da odaberes HDD sa brzim pristupom podatcima jel protok ionako nije onaj koji proizvodjac deklarise. To bi moglo teoretski ali ne i u praksi jer HDD gusi magistrala pa ne moze ostvariti protok koji se navodi. Za vecu kolicinu prenesenih podataka koriste se RAID i SCSI ( skazi kontroleri ).
No to je vec druga tema. :)
Pozdrav!
PS. Primer sa Maxtorom sam naveo samo zato sto su okrugli brojevi. ;)

mitrovskiigi
12.6.2006, 18:15
Ima i Maxtor od 120GB sto je ustvari onaj od 160 GB samo su mu na drugoj ploci zabranili pristup jednoj polovini pa dobijas 120GB. Bez veze. ;)
Nije bez veze. Svaka proizvodnja bilo cega pa i hard diskova nije savrsena. Desi se da se naprave dve ploce od 80GB za HDD od 160GB pa se prilikom testiranja ispostavi da druga polovina jedne ploce nije OK. Da ne bi bacili celu plocu oni zabrane pristup toj polovini i prodaju ga kao 80+40=120GB. Pa sta ti mislis, oni ce nesto da bace?
( veci bafer manja mogucnost pogresnog ucitavanja/zapisivanja podatka na HDD ) ;)
Cista glupost! Kako moze Hard disk pogresno da upise podatke? Buffer memorija sluzi da privremeno sacuva podatke do trenutka kada glava hard diska dodje u poziciju da mogu da se upisu na magnetnu plocu. Slicno je i pri citanju.
To bi moglo teoretski ali ne i u praksi jer HDD gusi magistrala pa ne moze ostvariti protok koji se navodi. ;)
I ovo nije tacno. Moze se reci da magistralu gusi HDD a nikako kao sto si ti rekao. HDD sa 7200 rpm moze da upise nekih maximalnih 65MB/sec na magnetnu povrsinu diska sto je nekih 0.5 megabita u sekundi. Maksimalni teorijski protok izmedju kontrolera na ploci i buffer memorije na HDD-u za SATA 1 protokol je 1.5 megabita a za SATA 2 3.0 megabita u sekundi. Od ovog protoka realno dobijas 85% ali ne vredi mnogo kad HDD ne stigne toliko da upise na disk.

Propeler
12.6.2006, 19:16
Cool. Znači bolje je manje ms avg nego više Gb/s. A kakvi su ovi što se vrte na 10000 obrtaja? Vidim da su mnogo skuplji. Jel vrede tih para? Koliko vidim postoje verzije od 34 i 70 Gb ali su dosta skupi, mada ako vrede možda bi se i ispružio. Tja, ne znam, nisam pametan. Konkretno, koristim Photoshop, Corell i 3D MAX sa veoma velikim fajlovima (formatima) i to često u multitaskingu. Jedan crtež u TIFF-u bude i par stotina megabajta a ja baratam istovremeno sa nekoliko njih praveći jedan finalan. Jako mi smeta kad otvorim po nekoliko crteža 100x70cm pa kropujem, kopiram, itd... gigabajti mi jednostavno nestanu sa harda jer ih photoshop i Corell pojedu u radu a snimanje u neki TIFF ili BMP na kraju potraje čitavu večnost. Znači treba mi hard da ubrza malo rad na računaru a ne za skladištenje podataka, filmova ili pesama. Za to će mi biti dobar i ovaj stari.

mitrovskiigi
13.6.2006, 11:11
Sve zavisi od toga koliko para imas. Za to sto bi ga ti koristio ne treba ti hard na 10000rpm. Moja preporuka je da uzmes npr. dva hard diska od 160GB i da ih vezes u RAID0. Na taj nacin dobijas malo gori seek time, koji tebi vrlo malo znaci jer radis sa velikim fajlovima, a skoro duplo vecu brzinu upisa. Za dva SATA HDD-a dobio bi realno minimalno 100MB/s citanja i isto toliko pisanja po plocama. Veruj mi, to ces itekako primetiti. Ako nemas bas toliko novca ti uzmi dva od 80GB, brzina je ista. Oni su sad vrlo jeftini (cca 50e/kom), a kostace te manje od jednog na 10000rpm.

Garson
14.6.2006, 1:16
Slozio bih se sa predhodnim odgovorom, s diska u RAID 0 su ti najpovoljnija i veoma brza kombinacija.Diskovi od 160GB su najisplativiji (oko 75e), malo su skuplji od diskova od 80GB ali imaju duplo veci kapacitet.Cena WD Raptora 74GB (10000rpm) je izuzetno visoka (mislim da je skuplji od 2 diska od 160GB), tako da je najbolje da uzmesh 2 x WD 1600JS (160GB,SATA 2,bafer 8 MB )

AstraLogos
15.6.2006, 0:16
Mitrovski u redu je kada iznosis svoje misljenje ulazeci u crevca ali molim te ubuduce biraj recnik kako se obracas korisniku.
Idemo redom:

Nije bez veze. Svaka proizvodnja bilo cega pa i hard diskova nije savrsena. Desi se da se naprave dve ploce od 80GB za HDD od 160GB pa se prilikom testiranja ispostavi da druga polovina jedne ploce nije OK. Da ne bi bacili celu plocu oni zabrane pristup toj polovini i prodaju ga kao 80+40=120GB. Pa sta ti mislis, oni ce nesto da bace?

Tacno, nista nije pa cak ni elektronika savrsena da ne bi bila operisana od pogresno upisanog podatka. No to je tacka 2 tvog komentara. Vec sam pisao da graficke procesore NV6600 kome ne radi jedan kvad, ide u NV6200 jer u IT tehnologiji nema bacanja. Medjutim to nije tema postavljenog pitanja da bi nekome skrenuo paznju i na taj podatak. Sigurno ima novih "neispravnih" HDD od 120GB ali ne u procentu da bi se to isticalo i plasilo ljude po forumu koji imaju takve diskove da su im zapecaceni na pola druge ploce. :D :)

Cista glupost! Kako moze Hard disk pogresno da upise podatke? Buffer memorija sluzi da privremeno sacuva podatke do trenutka kada glava hard diska dodje u poziciju da mogu da se upisu na magnetnu plocu. Slicno je i pri citanju.

Da, HDD moze da ucita pogresno podatak. Meni je kopirajuci particiju ( filmove i neku MP3 muziku ) sa dva istovetna HDD, AVI fajl nije hteo da radi na kopiranom HDD-u. Prijavljivo je gresku. Obrisao, kopirao samo njega ponovo i sve OK. Dakle bafer sem onog sto si naveo ima slicno CD/DVD rezacu rezervu podataka za razne situacije a ne samo za jednu koju si ti naveo. Pa zasto bi proizvodjaci na istoj brzini HDD i sa istim kapacitetom stavljali vece bafere kad im ovi vec odradjuju posao. :confused:
Magistrala zar se ona ne nalazi na ploci a na istoj i kontroler. :confused:
Zasto onda coveku preporucujes RAID controlere ( na ploci mora obavezno da ima taj rezim rada ) kad su samo HDD problematicni sa svojim kontrolerima i propusnom moci. :confused:
Bolje je reci da sve zajedno ploca + HDD kada su stavljeni sa 2 harda u RAID rezim rada mogu ostvariti brzinu od bar 100MB/sec nego sto bi covek bacao pare za HDD na 10.000 o/m sto si potpuno u pravu. ;)
Pozdrav uz molicu lepo kulturno obracanje. :)

holodoc
15.6.2006, 0:41
Pa da pretpostavimo da znaš zbog čega ti je bitna brzina prenosa. Uzmi samo u obzir da su vrednosti koje se daju od strane proizvođača i nusu baš nešto zašta treba da se držiš. Ja bih opet uvek voleo nauštrb brzine da imam pouzdanost. Lično, ponosan sam vlasnik četiri generacije WesternDigital diskova iz Caviar serije. Po nekim testovima jesu malo sporiji ali su poprilično pouzdani.

Što se tiče Raptora nikakvu veliku razliku u brzini nećeš osetiti ako ne koristiš ploče koje su sposobne da se nose sa SATA 2 standardom. Kako ni one baš nisu jeftine Raptori su još uvek moda.

Garson
15.6.2006, 1:14
Prve serije Raptora (36GB i 74GB) su SATA 1 diskovi, tako da nema potrebe za SATA 2 plocama.A i teopretskih 150 Mb/s je i vishe nego dovoljno.
Tek su najnoviji Raptori (150GB) SATA 2 kompatibilni, mada se to odnosi u principu samo na NCQ.

Propeler
15.6.2006, 8:00
Hvala na iscrpnim odgovorima i objašnjenjima. Odlučio sam se za 2 HD-a koje ću staviti u RAID. To je dobra fora koju sam skroz zaboravio. Jedino što ću umesto WD-a verovatno uzeti Seagate (Lokalni diler nema ništa osim Seagate-a, Hitachija i Maxtora trenutno na lageru). PITANJE: Jer za Raid moraju da budu potpuno identična 2 HD-a ili moze jedan da bude npr 120 a drugi 80 Gb.

AstraLogos
15.6.2006, 10:15
Hvala na iscrpnim odgovorima i objašnjenjima. Odlučio sam se za 2 HD-a koje ću staviti u RAID. To je dobra fora koju sam skroz zaboravio. Jedino što ću umesto WD-a verovatno uzeti Seagate (Lokalni diler nema ništa osim Seagate-a, Hitachija i Maxtora trenutno na lageru). PITANJE: Jer za Raid moraju da budu potpuno identična 2 HD-a ili moze jedan da bude npr 120 a drugi 80 Gb.
Pa normalno da trebaju biti identicni ( isti proizvodjac, brzina vrtenja, isti kontroleri.. ) pre svega da ne bi gubio na performansama. Kapaciteti HDD koje navodis nisu bitni sto znaci moze i kombinacija koju si naveo jedan od 80GB i drugi od 120GB. :)
Pozdrav! :ciao:

darkado
15.6.2006, 13:44
Jedino što ću umesto WD-a verovatno uzeti Seagate (Lokalni diler nema ništa osim Seagate-a, Hitachija i Maxtora trenutno na lageru)ja bih uzeo hitachi

Propeler
15.6.2006, 14:10
Ili cu uzeti 2x Hitachi HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA II 3.0Gb/s / 8MB
Ili 2x Seagate HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 1.5Gb/s / 8MB, 8.5 ms avg
Ili 2x Seagate HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 3Gb/s / 8MB, 9.5 ms avg
Nazalost od ovih manjih diskova nisam nashao sa 16MB baferom.

tomas
15.6.2006, 15:03
Ili cu uzeti 2x Hitachi HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA II 3.0Gb/s / 8MB
Ili 2x Seagate HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 1.5Gb/s / 8MB, 8.5 ms avg
Ili 2x Seagate HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 3Gb/s / 8MB, 9.5 ms avg
Nazalost od ovih manjih diskova nisam nashao sa 16MB baferom.

a shta mislish o WesternDigital diskovima :)

Propeler
15.6.2006, 17:21
a shta mislish o WesternDigital diskovima :)
Ne mislim nishta loshe ali kao shto sam vec naveo ranije u postu, ovo je izbor koji imam kod lokalnog dilera i jednostavno nema WD diskova u ponudi. Kupujem sutra 2x Seagate HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 1.5Gb/s / 8MB, 8.5 ms avg za okruglo 100 evra shto mi je i bio budzet u startu. Pozdrav svima! :ciao:

Garson
15.6.2006, 19:05
Mogu i dva razlicita diska u RAID, npr. 120 i 80GB s tim shto ce se koristiti samo 80GB od veceg diska.
Ja bih licno uzeo Hitachi.

darkado
16.6.2006, 11:21
Mogu i dva razlicita diska u RAID, npr. 120 i 80GB s tim shto ce se koristiti samo 80GB od veceg diska.
Ja bih licno uzeo Hitachi.
napokon neko misli isto kao ja

mitrovskiigi
17.6.2006, 11:54
@ Astralogos
Nisam mislio nista lose, nemoj da se ljutis.:love: Kazi mi gde sam pogresio u obracanju da znam pa da ne gresim sledeci put. Ako je problem u tome sto se ne slazem s tobom onda je to druga stvar. Forum inace sluzi bas u te svrhe, da polemisemo oko neke "banalne" sitnice i da razmenjujemo svoja iskustva, zar ne?
Da, HDD moze da ucita pogresno podatak. Meni je kopirajuci particiju ( filmove i neku MP3 muziku ) sa dva istovetna HDD, AVI fajl nije hteo da radi na kopiranom HDD-u. :)
Mislim da je tu windows ili program kojim si kopirao particije zabrljavio. HDD poseduje logaritme kojim proverava sta je upisao tako da je greska pogresnog upisivanja gotovo nemoguca.
Dakle bafer sem onog sto si naveo ima slicno CD/DVD rezacu rezervu podataka za razne situacije a ne samo za jednu koju si ti naveo. Pa zasto bi proizvodjaci na istoj brzini HDD i sa istim kapacitetom stavljali vece bafere kad im ovi vec odradjuju posao. :confused: :)
Naveo sam najjednostavniju primenu. Stavljaju veci da bi uzeli vise para. 6MB memorije proizvodjca sigurno ne kosta 5e. Verovatno su mislili da s vise podataka na cekanju mogu hard nesto da ubrzaju ali nema neke velike vajde. Prosto ne vredi razlika u ceni od 5e.
Magistrala zar se ona ne nalazi na ploci a na istoj i kontroler. :confused:
Zasto onda coveku preporucujes RAID controlere ( na ploci mora obavezno da ima taj rezim rada ) kad su samo HDD problematicni sa svojim kontrolerima i propusnom moci. :confused: :)
Ne razumem bas sta si hteo ovim da kazes. Inace nije problem u kontrolerim na ploci i na HDD-u. Mehanika hard diska ne moze da postigne tu brzinu. Elektronika posao prenosa podataka obavlja zadovoljavajucom brzinom, cak i dosta vecom od potrebne. To ces videti ako pustis u nekom bench programu za HDD buffered burst test. Brojka pokazuje da se kroz ATA kabl prenosi 110MB u sekundi, naspram full read testa, 60MB/s.
Sigurno ima novih "neispravnih" HDD od 120GB ali ne u procentu da bi se to isticalo i plasilo ljude po forumu koji imaju takve diskove da su im zapecaceni na pola druge ploce. :D :) :)
Verovatno je taj procenat veci od onog sto svi zamisljamo da jeste.

P.S. Izvini ako te je ovo na bilo koji nacin uvredilo. Ako jeste kazi i prestacu da citiram tvoje poruke.:)

mitrovskiigi
17.6.2006, 12:02
napokon neko misli isto kao ja
Moze ali nije preterano pametno. Izgubis 40GB, a zbog razlike u brzinama citanja na razlicitim mestima na disku dobijas znatno veci seek time.
RAID sa dva Maxtor HDD-a 80GB ATA133 radi savrseno. Kriva citanja je skoro linearna, pocinje sa 115 MB/s a zavrsava se sa 80MB/s. Kada sam posle toga upario Maxtor 80GB ATA133 i WD 80GB ATA100 bilo je katastrofalno. Kriva je izgledala vrlo lose (nikakva linearnost nije postojala, samo spicevi), brzina citanja se kretala od 90MB/s do 70MB/s na kraju diska.
Znaci, moze ali ne valja.

Garson
17.6.2006, 20:16
Moze ali nije preterano pametno. Izgubis 40GB, a zbog razlike u brzinama citanja na razlicitim mestima na disku dobijas znatno veci seek time.
RAID sa dva Maxtor HDD-a 80GB ATA133 radi savrseno. Kriva citanja je skoro linearna, pocinje sa 115 MB/s a zavrsava se sa 80MB/s. Kada sam posle toga upario Maxtor 80GB ATA133 i WD 80GB ATA100 bilo je katastrofalno. Kriva je izgledala vrlo lose (nikakva linearnost nije postojala, samo spicevi), brzina citanja se kretala od 90MB/s do 70MB/s na kraju diska.
Znaci, moze ali ne valja.
Ja sam mislio na dva diska istog proizvodjaca a razlicitog kapaciteta.Logicno je da je najbolje uparivanje 2 identicna diska.

mitrovskiigi
18.6.2006, 2:46
Ja sam mislio na dva diska istog proizvodjaca a razlicitog kapaciteta.Logicno je da je najbolje uparivanje 2 identicna diska.
OK. :) Ja samo da napomenem da je moguce i ovo ali nije pametno. Verovatno je slicno i sa ovom drugom kombinacijom. Probacu sutra pa cu da javim. Bice bas ta kombinacija sa 120GB + 80GB, oba Maxtori.

AstraLogos
19.6.2006, 10:07
@ Astralogos
Nisam mislio nista lose, nemoj da se ljutis.:love: Kazi mi gde sam pogresio u obracanju da znam pa da ne gresim sledeci put.
P.S. Izvini ako te je ovo na bilo koji nacin uvredilo. Ako jeste kazi i prestacu da citiram tvoje poruke.:)
Mitrovski, kada navodis da je necije pisanje "cista glupost" to znaci da je i sma korisnik glup. Znam da nisi mislio tako ali to je pravopis, pa treba voditi racuna sta se i na koji nacin pise. ;)
Ponovicu da je moguc pogresan upis podatka na HDD i da nije glupost. Vidim da si ovde nov kao i na benchu ( u sekciji za HDD uredjaje ) pa je dobro da prvo upoznas korisnike citajuci njihove predhodne postove isto tako kao sto sam ja tebe citajuci upoznao.
Dakle nema sto je apsolut i da je operisano od gresaka. Cesto na forumima koriste rec "GREMLINI" za ono sto se ne moze objasniti a trebalo bi po svim pravilima da radi onako kako je naznaceno.
Na fakultetu sam izucavao predmet KIBERNETIKA ( poglavlje organizacija systema ). System je uredjena celina bio to komp, HDD, graficka kartica...
To sam malo uprostio. ;) U svakom systemu vladaju dve sile: Prva koja odrzava system i druga koja ga zeli razgraditi ili srusiti. Naziv za tu degradirajucu silu je ENTROPIJA. Dakle, da nije nje ne bi bilo ni "gremlina" a system bi bio savrsen a iskaz apsolutno tacan bilo o cemu razgovarali.
Tako da je sve moguce kada se navodi, osim naravno cinjenice da postoji ljudsko neznanje kao limitirajuci faktor.
Da li se u nekom slucaju radi o ljudskom neznanju ili Entropiji nekada je tesko dati pravilan odgovor. :confused:
Ja se licno trudim kada pisem da to bude iz mog licnog iskustva mada nisam operisan od neznanja kao i svaki zivi covek.
Uostalom covek se uci dok je ziv pa opet lud umre. :D
Dakle nema frke i slobodno komentarisi moje postove kao sto cu i ja komentarisati tvoje ako smatram da je primereno.
Pozdrav tebi. :ciao:

mitrovskiigi
19.6.2006, 12:46
Evo i rezultata za RAID Maxtor 120GB ATA133 + Maxtor 80GB ATA133:
http://img205.imageshack.us/img205/3854/120gb80gb0ih.th.jpg (http://img205.imageshack.us/my.php?image=120gb80gb0ih.jpg)
Nemam sliku za Maxtor 80+80 RAID0 ali znam da je kriva citanja pocinjala od 120MB/sec a zavrsavla se istom brzinom.
Moze i ovo samo je malo glupo iz dva razloga. Dobijete u malo sporiji RAID i izgubite 40GB. Najgora kombinacija je RAID sa dva HDD-a razlicitih proizvodjaca.
Mitrovski, kada navodis da je necije pisanje "cista glupost" to znaci da je i sma korisnik glup. :
Svakako nisam mislio na taj nacin. Inace, ako je neka izjava glupa svakako ne znaci da je i izjavljivac glup.;)
Pozdrav.

Paladin
19.6.2006, 14:46
Koliko je Raid 0 brži nego bez Raida?

mitrovskiigi
19.6.2006, 16:40
Teorijski duplo. Prakticno nesto manje od toga, oko 90-95%.

Propeler
19.6.2006, 18:31
Ma ova fora sa dva diska u RAID 0 je sjajana. Bio sam malo skeptik po pitanju da za 100 evra kupujem 160Gb a mogu 1x250 GB ali dobitak u performansama je očigledan! Naročito nakon mog 3,5 god. starog Maxtora od 60 Gb. Kao preporođen. A skoro sam kupio Raptora. Dobro je konsultovati forum pre svake kupovine. THX svima jos jednom. :ciao:

draxd
30.7.2006, 17:01
Ako mislish koristit maxtor sa nekom Nforce3 il NForce 4 plocom sto K8N4-E jeste zaboravi , MAXTOR NERADI SA NJIMA il u najboljem slucaju radi jadno