PDA

Prikaži potpunu verziju : Sve što se tiče finansija u poslovanju

ivan90BG
6.4.2010, 22:58
Dakle, trebaju mi sve informacije koje znate o plaćanjima između pravnih lica preko žiro računa za neku kupljenu robu ili uslugu.

Kako to ide, šta je virman, koja se organizacija brine o tom prometu, da li je to banka, kako tu učestvije država, sve to...

GoranSTX
6.4.2010, 23:07
Pravno lice (firma) izdaje račun drugom pravnom licu za plaćanje robe ili usluge. Račun mora da bude formalno-pravno ispravan (tj. da sadrži sve elemente propisane zakonom) i ukoliko se uplata vrši na račun pravnog lica u banci onda se on naziva virman.
Banke služe kao veza između pravnih lica i za obavljanje poslova platnog prometa. Država učestvuje kao regulatorni i kontrolni element (brine se da je sve po zakonu i da su svi porezi uredno prijavljeni i plaćeni).
Oblast je generalno dosta široka, šta te konkretno zanima?

ivan90BG
6.4.2010, 23:12
Pa potrebne su mi informacije za seminarski rad. Pravimo model informacionog sistma jednog malog preduzeća, ali nemamo ništa odakle ćemo da gledamo. Sve moramo da izmislimo.

Ako znaš šta je dijagram toka podataka trebaju mi sve vrste dokumenata koje saobraćaju između dve firme kako deo novčane transakcije za neku uslugu ili proizvod.

holodoc
6.4.2010, 23:12
Preciznije virman je nalog kojim firma nalaže banci da izvrši prenos novca sa svog računa na račun drugog pravnog lica (firme). Takav vid plaćanja se obično u žargonu zove "virmanski".

U suštini za svaki ekonomski termin postoji i odgovarajući smrtnički samo ekonomisti uglavnom pokušavaju raznim fensi rečima da zbune one koji ne poznaju materiju.

ivan90BG
7.4.2010, 1:11
'Fala za informacije. I've put them to good use što kažu ljudi sa engleskog govornog područja.

GoranSTX
7.4.2010, 9:08
Ukratko bi se proces odvijao na sledeći način:

1. Firma prodavac izdaje fakturu, račun, predračun ili neki drugi dokument kao osnov za uplatu (privremena situacija i sl.)
2. Firma kupac popunjava nalog za prenos (AKA virman) i predaje ga banci u kojoj ima otvoren račun za obavljanje platnog prometa
3. Banka na osnovu naloga vrši prenos sredstava sa računa komitenta na račun u banci u kojoj je firma prodavac
4. Firma prodavac na svom izvodu iz banke provera da li je uplata "legla" tj. da li su sredstva kupca raspoloživa na računu.

ivan90BG
7.4.2010, 9:14
Znači dokumenti koji tu figuriraju su faktura i virman. Onda sam sve dobro nacrtao.

shrafko
9.4.2010, 21:03
Nisi sve dobro nacrtao. Malo dižem temu iz mrtvih, al šta je, tu je.

Ono što ti ispuštaš iz vida je širok dijapazon mogućih transakcija, koje se takođe mogu obavljati sa širokim dijapazonom pravnih i/ili fizičkih lica, preko široke palete instrumenata koji se koriste za naplatu/isplatu, itd.

Nije baš sve tako jednostavno.

Prvo pitanje, prvi deo: Kupuješ proizvod / uslugu od D.O.O.-a (AD-a, preduzetničke radnje, nebitno) koji je u sistemu PDV-a, za gotov novac (recimo). Npr: Odeš u Maxi, daš 1600 dinara za boks cigara, oni uzmu pare, daju ti robu (boks) i potvrdu o primljenoj uplati (fiskalni račun). Nema fakture, nema predračuna, nema ničega, samo fiskalni.

Prvo pitanje, drugi deo: Kupuješ proizvod / uslugu od knjigovodstvene preduzetničke radnje, koja nije u PDV-u, i za koju zakonom nije uvedena fiskalizacija. Npr, treba ti njihova pomoć da bi odradio kalkulaciju i odredio maržu za proizvod koji ćeš prodavati u svojoj radnji. Ti njima plaćaš za izvršenu uslugu u skladu sa rokom navedenim na njihovoj profakturi/fakturi (imaj u vidu da ljudi često nemaju živaca da se zezaju sa profakturama i predračunima u zvaničnoj formi), ali ne dobijaš fiskalni račun.

Prvo pitanje, treći deo: Ideš da štampaš 2000 vizit karti u nekoj štampariji, koja jeste u sistemu PDV-a, ali hoćeš da im platiš sa svog računa firme (pošto si biznis korisnik, jelte). Odeš, kažeš treba mi to i to, oni kažu "važi, kako plaćate", ti kažeš "preko računa", oni tebi naštampaju vizit karte, daju ti robu i predračun sa potraživanjima (nekad ti prvo daju predračun bez robe, zavisi kolko poverenja imaju u tebe) koji ti namiruješ bezgotovinski, tako što ćeš prebaciti pare sa svog poslovnog računa (e-banking), na njihov račun. Kad oni vide da je transakcija uspešno obavljena, šalju ti fakturu i fiskalni račun.

Prvo pitanje, četvrti deo: Ti si angažovan kao računovođa za tamo neku firmu, na osnovu ugovora o delu. Na kraju meseca, ti njima predaješ (pro)fakturu na osnovu koje se obavlja uplata, ali ne i fiskalni račun, koji im nikada nećeš ni predati.

E sad, šta je poenta ovog palamu*enja?

Da su u sva četiri primera roba (i usluge) menjali ruke, ali je način plaćanja i dokaz o plaćanju + propratna dokumentacija bila drugačija, a to je zavisilo od jedno 20 različitih faktora koje ne bih sad da nabrajam. Tako da da - može da bude samo faktura i virman, može da bude i samo jedan vid evidencije o obavljenom prometu (fiskalni), ali može da bude i deset puta više raznorazne papirologije. Ako hoćeš temeljno da proučavaš ovaj deo ekonomije, ne gine ti kurs za računovođu :D

ivan90BG
11.4.2010, 22:00
BIće možda neko računavodstvo na sledećim godinama

Rad koji radim i ne treba da bude realno tačan. Tek sam prva godina fax-a. Ovo nam je kao oni prvi sitni programčići što prave programeri u fazi učenja. A i nisu nam dati nikakvi podaci o poslovnom sistemu nego treba sami da izmislimo ili da se snađemo za informacije (to imam pokriveno). Dakle, ne moram da pravim informacioni sistem koji pokriva mogučnosti da se poslovni sistem izmeni, ovo je sasvim dovoljno za moje potrebe. Faktura i virman saobraćaju između firme i dobavjlača, a računi od firme ka mušteriji.

Inače o većini savremene ekonomske nauke mislim da je jedan veliki bullshit i način za bogaćenje manjine. (poštovalac sam Majkla Mura, al ti to znaš jer si mi dao zahvalnicu)

GoranSTX
11.4.2010, 22:16
Nemoj brkati ekonomiju kao nauku i ekonomiju kao model poslovanja. Kapitalizam je ekonomski model i to samo jedan od mnogih, a ekonomija kao nauka ima zadatak da te modele objasni i unapredi...

ivan90BG
11.4.2010, 22:42
Pa u stvari mislio sam na kapitalističku ekonomiju, i to onaj deo koji govori o finansijskim mahinacijama kao metodi zarade. A ako se ne varam (možda se i varam) to je glavna tema bavljenja savremene ekonomske nauke (razni kompleksni finasijski instrumenti, derivacije, ovakve i onakve akacije, razni Goldman Saks-ovi, Meril Linč-evi, hedž fondovi i tako ti pljačkaši). Mislim namoj zameriti pod utiskom sam najnovijeg filma Majkla Mura.

shrafko
11.4.2010, 22:44
Čekaj, tek sam nabavio Capitalism: a love story, daj mi fore da odgledam prvo. Ali slažem se, MM je sjajan autor, mnogo realniji od Zeitgeist ekipe.

OT: Ako hoćeš da ih impresioniraš na fakultetu, možeš dati primere apsolutno istog procesa, pri čemu će se u jednom slučaju koristiti profaktura, a u drugom uopšte neće, što zavisi od formalne ili neformalne organizacione kulture preduzeća.

Npr, ako ti imaš firmu koja se bavi (recimo) prodajom i ugradnjom klima uređaja, i zove te sekretarica hotela koji gaji formalnu organizacionu kulturu, i želi da im prodaš i ugradiš 100 klima za 100 soba, od tebe će tražiti profakturu (predračun) za robu i usluge. Ti im onda pošalješ faksom profakturu, ona to odnose svom direktoru, kaže "Gdine direktore, izvolite profakturu od firme-te-i-te i to je to.

Međutim, ako hotel ima neformalnu organizacionu kulturu, sekretarica ti samo može tražiti da im kažeš cenu svoje robe i usluga za prodaju i ugradnju tih 100 klima, i kraj priče. Posle će otići kod svog direktora i reći mu "Ej, Nikola, oni iz te-i-te-firme traže toliko-i-toliko".

Suštinski se radi o istom procesu, apsolutno je legalno i jedno i drugo, ali u jednom slučaju ima, a u drugom nema profakture.

Ovo za BS koji spominješ se načelno slažem. Kažem načelno, zato što je oblik poslovanja relativno dobro osmišljen, ali katastrofalno implementiran u praksi. Džaba tebi što dobro posluješ kad će Poreska uprava (i drugi organi državne uprave) nešto da zabrljaju i posle ostaje na tebi da ispravljaš krive Drine (a moraćeš, inače će se njihova neažurnost tebi obiti o glavu).

Uostalom, i na fakultetima je vrlo slična priča. Na Ekonomskom smaraju sa Matematikom I i II, prenebregavajući činjenicu da je matematiku tu samo kao pomoćno sredstvo, koje treba da podrži neke mnogo značajnije stvari (modele ekonomskog odlučivanja, npr). Međutim ne, od sporedne stvari napraviše najteži predmet, iako će svaki normalan ekonomista danas da koristi softver koji će mu te fizikalije odraditi brže i kvalitetnije nego što će on manuelno to ikada moći. Pa još kad krenu sa Razvojem ekonomske misli.. :D

ivan90BG
11.4.2010, 22:56
:DDobro je da sam ekonomiju već položio pa sad mogu da pravim mrzovoljne komentare. Šalu na stranu na FON-u je ekonomija bila sasvim OK, ali su zapeli sa matematikom. Pismeni iz keca sam položio iz trećeg, usmeni ostavljam za kasnije. Dvojka mi se čini dosta lakšom. Postoji šansa da se oslobodim trojke, a to je da uvedu smer Softversko inženjerstvo pa da učim primenu matematike u programiranju, e to je korisno.