PDA

Prikaži potpunu verziju : Farmville krade podatke o igračima!

--ComputerBoy--
24.2.2010, 20:21
Facebook igra krade podatke o igračima

Premda hranjenje ovčica i sadnja jagoda zvuči bezazleno i idilično, nemačke službe za zaštitu podataka upozoravaju da u svetu „Farmvillea“ nije sve tako ružičasto. „Farmville“ je igra aktivirana na društvenoj mreži "Facebook" koja se u rekordnom roku pretvorila u masovni fenomen. Skoro 75 miliona virtualnih farmera širom sveta „nastanilo“ se u "Farmvilleu", a svakim danom ih je sve više.

Nemački stručnjaci za zaštitu podataka upozoravaju na pokušaje vlasnika igre da prikupe informacije o igračima, a neki igrači „Farmvillea“ prijavili su i neautorizovano povlačenje novca s računa. Američka kompanija „Zynga“, koja je vlasnik "Farmvillea", iznenađena je brzinom kojom se igra proširila. Pokrenuta je u junu 2009, a očekivalo se da će do kraja godine imati oko pet miliona korisnika, rekao je osnivač kompanije Mark Pinkus. Igre poput „Farmvillea“ koje su vezane za društvene mreže trenutno su u usponu. „Zynga“ tako nudi i igre poput „Fishvillea“, „Petvillea“, „Cafe Worlda“ i „Mafia Warsa“.

„Politika privatnosti vrlo je nejasna, a „Zynga“ prisvaja pravo na pristup skoro svemu“ upozorava Henri Kreseman iz nezavisnog tela za zaštitu podataka u Nemačkoj.

„Zynga“ tako kreira profile korisnika koje sastavlja na bazi informacija iz nekoliko izvora poput „blogova“, servisa za slanje poruka, „Zynginih“ igara i drugih korisnika „Zynge“, kako stoji na internet stranici kompanije.

Nemačke stručnjake za zaštitu podataka zabrinjava i to što „Zynga“ podatke o korisnicima čuva trajno.

Izvor: Blic.rs (http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/IT/178033/Igrica-Farmville-krade-podatke-o-igracima)

Hvala Bogu te ne igram ovu glupost...

dzonihsv
24.2.2010, 20:44
A koja ''stvar'' na fejsbuku ne krade podatke... :rolleyes:

galebns
24.2.2010, 20:49
Kad bi neko "seo" i krenuo da istrazuje koje sve sajtove i forume je xy osoba posetila mogao bi ne samo licne podatke da sazna vec i kakva je to osoba, sta voli sta ne voli, slabosti, mane itd. Sve je u "mrezi" samo treba sloziti "niti".

todos
25.2.2010, 17:42
Šta kradu?! Oćeš više ovaca moraš da platiš. Jedino što se ne pridržavaju pogodbe na licu mesta, nego traže još kad je sve gotovo.:D Ma to što zapadnjaci ne znaju šta će sa viškom novca je njihov problem. Samo mi je jedna stvar tu interesantna a to je da kao očekivali 5 miliona korisnika dobili 230 miliona i opet nisu zadovoljni.

pentraksil
27.2.2010, 19:54
Kao prvo ja ne znam koji bi retard otishao na Face sa mishlju da su svi njegovi podatci privatni? A drugo i treba da im kradu kada za onakvu glupost daju pare

NjegovaWisost
28.2.2010, 4:09
Pa i svrha fejsa u tome je da podijeliš svoje podatke sa drugima :D

A u pitanju su podaci koji se uzimaju kada kupuješ RL parama nešta.

E ajde molim te, kažeš, "hvala bogu da ne igram tu glupost". Kaži - kakva je razlika između tebe koji ne igraš tu igricu i nemaju podatke o tebi, i između mene koji je igra? Što su me zeznuli svaka im čast :D

Sigurno ne mogu imati više podataka od onih koje sam ostavio na faceboooku. A što se i njih tiče, nek ih gleda ko hoće, baš me briga. Ono što nije za javnost i nije na internetu.

mciggzy
28.2.2010, 16:20
Realno, te diskusije o privatnosti su glupost...
Ako neko o nekom obicnom smrtniku zeli da sazna, to moze bez problema... ma ja mogu da hocu o nekome da saznam skoro sve... i to mnogo diskretnije podatke koji se ne ostavljaju na FB...

Porsche
28.2.2010, 16:30
Ne samo glupavi Farmville nego i sve moguće grupe i stranice uzimaju tvoje podatke i lepo piše prilikom prihvatanja istih da prihvatanjem dozvoljavaš da imaju pun pristup tvoim podacima.

--ComputerBoy--
28.2.2010, 17:09
@mcgizzy Objasni kako.

dc 22
28.2.2010, 17:25
Realno, te diskusije o privatnosti su glupost...
Ako neko o nekom obicnom smrtniku zeli da sazna, to moze bez problema... ma ja mogu da hocu o nekome da saznam skoro sve... i to mnogo diskretnije podatke koji se ne ostavljaju na FB...

eh sada ga i ti pretera.... jedino ako nisi BIA :paranoia::paranoia:

NjegovaWisost
1.3.2010, 2:45
Sad idem u pljačku, a uhvatiće me preko farmvilla sigurno.

mciggzy
1.3.2010, 11:29
@mcgizzy Objasni kako.

ne mislim na hakerske fore, nego jednostavno pracenje, prisluskivanje i slicno...i saznacu 100 puta vise nego Farmville:) Za pocetak je dosta necija adresa :)

NjegovaWisost
1.3.2010, 12:51
Кад већ то помињеш, имао сам стари Филипс касетофон из осамдесетих (веома добар стерео) чији је радио из неког разлога хватао сигнале ФИКСОНГ телефона :n_klanja: Тако сам могао да слушам неку женетину како прича да ће у Подгорицу да иде некој идиоткињи редовно... Знам да је фиксни јер тада док сам се играо с њим није било мобилних доље...

Highlander
1.3.2010, 15:43
Кад већ то помињеш, имао сам стари Филипс касетофон из осамдесетих (веома добар стерео) чији је радио из неког разлога хватао сигнале ФИКСОНГ телефона :n_klanja: Тако сам могао да слушам неку женетину како прича да ће у Подгорицу да иде некој идиоткињи редовно... Знам да је фиксни јер тада док сам се играо с њим није било мобилних доље...
To je verovatno bio bežični telefon. Jedan moj drugar je imao televizor koji je hvatao signale od nekoliko komšijskih telefona u zgradi. :D
Nego, vratite se na temu. ;)