PDA

Prikaži potpunu verziju : ASUS P5B Deluxe pred crkavanjem?

galebns
18.2.2010, 20:51
Od juce me zesce zeza drugi komp na kome je ploca iz naslova. Nisam 100% da je ploca u pitanju ali prilicno sam ubedjen. Simptomi su sledeci:

- nasumicno zakucavanje racunara (Event Viewer ne prikazuje nista korisno, samo jednom od bezbroj zakucavanje je prijavio da yukon (LAN) nesto brljavi
- par puta se nije ni digao sistem
- cesto prilikom dizanja izbaci poruku da je overklok FAILED iako nisam ni pokusao da overklokujem
- ne vidim LAN u opste (ima dva gigabitna)
- cesto se desi da se prilikom restarta racunar skroz ugasi pa posle par sekundi pokrene, takodje desava se da krene (zavrte se kuleri) i odma prekine i tako vise puta (kao da se pali gasi naizmenicno)

E sad mislim da nije napajanje jer je novo (2 meseca staro CHIEFTEC CFT 600), mada mozda i gresim... svaka informacija je dobrodosla :)

Roskke
18.2.2010, 21:36
Meni je se na staroj ploci (ga965pds3) desavalo to sa kulerima,krenu malo i nista,ugasi se. Onda sam unimerom (fluke) redom prepipavao plocu i ustanovio da mi je otislo 12V na ploci (nap.procesora). Sklopim komp ali bez 4pin napajanja za cpu, sve se ukljuci samo crna slika. Onda sam odneo procesor kod druga na proveru na njegovoj ploci i cpu nije radio. Ploca skiknula i povukla sa sobom i procesor. Necu nista tamo vamo ali mislim da jeste ploca.... :(

Sass Drake
19.2.2010, 0:59
cesto prilikom dizanja izbaci poruku da je overklok FAILED iako nisam ni pokusao da overklokujem
Baterija na matičnoj?

galebns
19.2.2010, 1:13
Mislis da baterija crkava? Da li bi to prouzrokovalo i ostale simptome?

Sass Drake
19.2.2010, 1:24
Mislis da baterija crkava? Da li bi to prouzrokovalo i ostale simptome?
Provjeri.

indok
19.2.2010, 9:09
I meni lici na bateriju, probaj da je zamjenis pa ces moci eventualno da je iskljucis kao uzrok

veseliburek
19.2.2010, 12:07
Dal je moguće da se baterija toliko brzo degradirala? Ja sam vadio baterije iz 486 kompova starih dvadeset godina i bile su ok.

LoneWolf
19.2.2010, 12:26
Baterija garantovano,imam tu ploču i ista mi se stvar dešavala prije 4 mjeseca,al sad s novom sve radi k'o sat :)

galebns
19.2.2010, 12:50
Zamenio sam bateriju i za sada deluje da je sve ok. Vratio se LAN i normalno se resetuje. Videcu kako stoje stvari u sledecih par dana. Hvala puno na pomoci svima:)

Inace, baterija je otprilike 3 godine stara.

Nikola16789
19.2.2010, 15:34
Ja imam tu plocu vec dosta dugo i u principu posle svakog restarta, on se ugasi, znaci masina skroz stane i posle 5 sekundi se ponovo upali, tako da sam ja to prihvatio kao normalno stanje, sad da li ima neki problem nemam pojma, bitno da radi, i ovaako joj se uskoro sprema zamena :)

galebns
19.2.2010, 20:02
Meni se to nije desavalo tako da sam na to gledao kao problem :)

Thaedass
19.2.2010, 20:23
Dal je moguće da se baterija toliko brzo degradirala? Ja sam vadio baterije iz 486 kompova starih dvadeset godina i bile su ok.

Moguce je. Meni kad sukne baterija cimam druga iz Austrije da mi posalje par komada jer mi se desavalo da u domacim servisima kupim neispravne..

galebns
22.2.2010, 20:22
E pa evo da javim posle par dana kako stoje stvari.
Iako je u pocetku delovalo da je sve ok, ipak nije... jos uvek se nasumicno "zakucavao" sistem.
Nakon instalacije najsvezijih drajver za plocu (chipset, LAN, audio) ista situacija.
Sledece sto mi je palo na pamet jeste da proverim memoriju i ispostavilo se da jedan modul (od 4) brlja. Sad sam ostavio na 3gb pa cu da vidim da li je to i konacna dijagnoza... nadam se da jeste :)

galebns
22.2.2010, 23:02
I naravno da to nije sve...
Opet se zakucava nasumicno.
Jedino sto se ponavlja u Event Vjuveru jeste
Critical - Kernel Power -Event ID 41
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

Koliko vidim po netu niko ne zna sta je uzrok :(

water wizard
23.2.2010, 0:52
Vadi i ostale memorije, jednu po jednu, dok ne pronađeš dobitnu kombinaciju, ako to ne pomogne rasturi ceo komp i sklopi samo najosnovnije ... itd
A sad vidim grafićka je malo jača, možda i ona zeza ili drajveri itd... na kraju nosi u servis ako ne znaš šta mu je

galebns
23.2.2010, 1:08
Memoriju sam testirao jednu po jednu tako da ta koju sam odstranio je jedina problematicna. U profilu je "glavni" komp a problem pravi drugi gde je graficka 7300GT :) Probacu to sto si rekao da samo osnovne stvari upakujem itd...
Servis mi je najzadnja opcija, inace nalazio sam na netu da su ljudi imali isti error u Event Vjuveru (i isto zakucavanja) pa su neki to resili cak i zamenom samo kucista (kao nije dobro uzemljeno itd), jednom nije kuler legao dobro pa je to sredio itd... drugim recima stvarno moze biti milion stvari...

LoneWolf
23.2.2010, 2:48
Možda će nekima izgledati glupo,ali jesi li pokušao da odradiš stress test računara nekim programom za benchmark tipa Sandra ili nešto slično?
To bi te poštedilo servisa i imao bi uvid u dijagnostiku,probaj,ne može da škodi,a čim ne škodi znači da koristi :ciao:

Roskke
23.2.2010, 5:02
Postao sam poznat na forumu po pesimistickom nastupu :D Zelim decku da uspe da ispravi greske na kompu ali cisto sumnjam, jer je najverovatnije ploca pocela da baguje....imam jedno pitanje. Koliko si puta rasturio i sklpio taj komp?

galebns
23.2.2010, 10:18
@LoneWolf - probacu to, hvala :)

@Roskke - hm pa nijednom (od kada je sklopljen). Al' evo kad vec pitas a o tome sam i sinoc razmisljao, taj "Kernel-Power error" se poceo pojavljivati od kada sam ubacio jos dva ventilatora. Videcu da sve kablove/kontakte proverim.

galebns
7.3.2010, 21:37
E pa evo posle nekog vremena da napisem i zakljucak ove teme :)
Ploca iz naslova je u vecnim lovistima! Posle promene baterije radila je ok nekoliko dana da bi polako pocela sa zakucavanjem i na kraju zavrsila karijeru.
Dobijala je napajanje ali ni da mrdne (tj. nije se palio komp), tako da sam uzeo novu plocu. :ciao: