PDA

Prikaži potpunu verziju : Dilema oko RAM memorije

mmm87
8.2.2010, 4:09
Kada sam kupovao racunar uzeo sam memoriju Transcend JM667QLJ-1G DDR2 240pin PC-667/CL5 dva cipa od po 1GB. Tako mi stoji vec vise od godinu i po dana i kada je izasao Win 7, instalirao sam ga i u delu Performance Information and Tools uradio ocenu performansi. Tada je ocena za memoriju bila ova:

http://i50.tinypic.com/2jb1xtf.jpg

Medjutim, pre nekoliko dana sam dodao jos 1GB memorije potpuno iste osim sto ima razliku o ovoj oznaci JM667QLU-1G. Dakle razlika je u slovu J i U. Cipovi imaju iste performanse s tim sto ovaj koji sam naknadno kupio ima manju povrsinu. Medjutim, ono zbog cega otvaram ovu temu je sto mi se ocena performansi memorije smanjila na 4.9 otkako sam dodao jos ovaj gigabajt. A kada ga izvadim ocena se vrati na 5.5.

O cemu se tu radi? Da li je to mozda neki konflikt? Da li je mozda potrebno nesto podesiti u biosu?

unique93
8.2.2010, 9:44
mozda zato sto si imao dual chanel, pa si stavio u triple chanel, ali procesor ne podrzava triple chanel, pa je win7 stavio manju ocenu... :D nemoj da se zamaras sa tim ocenama, ja kad sam kupio ati HD4670 i ubacio je...ocena je bila 5.9, ali kad sam podigao sistem bila je 6.7...

Thaedass
8.2.2010, 10:06
^ Najverovatnije da je do toga uz malu ispravku: nije do procesora vec do memorijskog kontrolera :)

mmm87
8.2.2010, 12:53
Mozes li da mi pojasnis malo sta je dual chanel a sta triple chanel? :) Ja sam samo isao redom, tj u prva dva slota su mi bile memorije od po 1GB, ovu novu kupljenu sam stavio u treci, sistem se podigao normalno, prepoznao je i to sve, ali se ocena srozava. :(

Nije mi toliko stalo do ocene koliko bi voleo da znam sta to znaci i da li mozda lose utice na rad racunara.

Roskke
8.2.2010, 14:14
mozda zato sto si imao dual chanel, pa si stavio u triple chanel, ali procesor ne podrzava triple chanel, pa je win7 stavio manju ocenu... :D nemoj da se zamaras sa tim ocenama, ja kad sam kupio ati HD4670 i ubacio je...ocena je bila 5.9, ali kad sam podigao sistem bila je 6.7...

A kod mene je 9800gt i ocena je 6.9!
Ocena ram-a kod mog druga (2x512+1gb ddr400) je 4.3, a kad izbaci plocicu od 1gb, ocena je 4.8.......windows 7 32b.
P.S. nije ni cudo ko pravi sisteme (deca od 14god), bio jedan klinac na tv. :rofl:

flamingos
8.2.2010, 14:18
dual chanel ti je kad memorije rade u dvokanalnom rezimu tj saobracaj podataka ide u dva smera cime se ostavruje dvostruko veci protok i za njega je potrebno da su memorije u pakovanju od 2x1gb ili 2x2gb e sad da bi se uspesno namestio duall chanel mora se konsultovati uputstvo od maticne i pogledati u koje slotove koje boje se dobija dual a u koji triple chanel. Obicno je za dual 1 i 3 ili 2i 4ti a nekad ima i slcuajeva da se dual chanell dobije stavljanjem rama u prva dva slota,zavisno od ploce. Svrha ovo tehnologije je ubrzavanje protoka informacija preko memorijskog kontrolera koji regulise orenos podataka izmedju procesora i sistemske memorije(ram). Memmorijski kontoler odredjuje tip i brzinu memorije i sveukupnu kolicinu memorije u sistemu. Ako memorije nemogu da se drze u korak sa procesorom onda dolazi do pojave botleneck (usporavanja) ostavljajuci cpu bez psola da procesuira informacije. Dual kanal izbegava to dupliranjem memorijskog protoka.

Triple chanell memorije koriste samo intelovi core i7 procesori sa ddr3 memrijom na x58 ploci i lga 1156 socketu,dok amd sa ddr3 memorijom samo dual chanell. Prema intelu ddr3 1066mhz dostize brzinu od 25.6 GB/s u triple chanel intereleaved modu.

Thaedass
8.2.2010, 14:22
^ LGA1366 je socket za Core i7/i9 procesore kod X58 ploca ;)

mmm87
8.2.2010, 14:44
Hmm..vidis na te boje nisam obracao paznju. Probao sam sve moguce kombinacije, tj menjao im mesta i uvek je isto.

Edit:

Sada stoji 6.3:confused: