Prikaži potpunu verziju : Povezivanje računara bez bušenja poda!
La.Prestige
3.2.2010, 21:49
Imam dva racunara, jedan se nalazi na spratu, a drugi odmah ispod dole, tj. u dnevnom boravku. Trenutno imam net na ovom gore, a hteo bih prikljuciti i na ovaj dole. Znam da racunare mogu povezati Ethernet kablom, ali onda moram busiti rupu u podu, kako bi spojio sa drugim racnarom. Da li ja mogu zaobici tu varijantu busenja? Jel ima neko ideju?
Не сећам се како се то звало :kreza: али реч је о повезивању кроз електро мрежу.Објасни ће ти неко боље...
Za tako malu daljinu dve jeftine WiFi kartice bi ti verovatno rešile problem. Mada, kabal je ipak kabal :)
Kupis jedan wireless ruter, povezes zicno na jedan komp, kupis wireless kartu za drugi, povezes bezicno za ruter i to je to. Trebalo bi da se vide bez problema i da shareuju internet.
bice malo problem ako se taj drugi racunar nalazi direktno ispod rutera, posto ruter tu ima najslabiji (ili nema uopste) signal.
Inace to je sigurno najelegantnije resenje i nije skupo, izzadje te oko 4000din
bice malo problem ako se taj drugi racunar nalazi direktno ispod rutera, posto ruter tu ima najslabiji (ili nema uopste) signal.
Inace to je sigurno najelegantnije resenje i nije skupo, izzadje te oko 4000din
зашто ако је директ испод...
рутер са омни-антеном емитује сигнал хоризонтално у пуном кругу...
то је само спрат испод а и ако буде слаб сигнал, узме и окрене антену у хоризонталан положај, тако да она онда шаље сигнал "вертикално"
зашто ако је директ испод...
рутер са омни-антеном емитује сигнал хоризонтално у пуном кругу...
то је само спрат испод а и ако буде слаб сигнал, узме и окрене антену у хоризонталан положај, тако да она онда шаље сигнал "вертикално"
Bice uzasno sporo!!!:facepalm
@La.Prestige
A jel imaš ti neku već postojeću rupu u ploči između dva sprata. Recimo rupu za stepenice. Možeš da sprovedeš LAN kabl iz sobe sa kompom, pa niz stepenice do dole. E sad ako su na putu jedna ili više vrata onda je nezgodno. Mada mogao bi da izrežeš prorez u štoku od vrata taman da prođe kabl, ili isto to sa pragom ili pak da probušiš rupu u vratima blizu šarki ali da kabl tu bude labav da bi vrata mogla da se otvaraju i da se kabl ne zateže.
A ako su ti stepenice spolja onda razmotri da izbušiš prozorski okvir i da kabl sprovedeš spolja. E sad ako ti je sve od PVC-a ili aluminijuma i ne možeš da iskoristiš ni jednu od gore pomenutih solucija onda buši ploču. To ti je i bolje rešenje nego da bušiš spoljne zidove jer će ti onako kabl ići spolja a kroz rupe će izlaziti toplota, a ako bušiš ploču sve je unutra. Samo nađi ako možeš neku plastičnu ili metalnu cev da je metneš u rupu, al nekako da ne ispada.
Kupis jedan wireless ruter, povezes zicno na jedan komp, kupis wireless kartu za drugi, povezes bezicno za ruter i to je to. Trebalo bi da se vide bez problema i da shareuju internet.
Najbolje rijesenje, a nije ni skupo. Istu kombinaciju imam i ja i signal je uvijek pun i sve radi kako treba na spratu ispod, cak je signal pun i dva sprata ispod (ruter TP Link TL542G).
I naravno, ako mreza nije sifrovana, radovace se i komsije u susednim stanovima. :D
Naravno da je stavljena enkripcija.
Bice uzasno sporo!!!:facepalm
Netacno...meni fercera k`o ludo..cak kroz 2 debela zida i sprat ispod radi odlicno..
La.Prestige
4.2.2010, 21:14
@La.Prestige
A jel imaš ti neku već postojeću rupu u ploči između dva sprata. Recimo rupu za stepenice. Možeš da sprovedeš LAN kabl iz sobe sa kompom, pa niz stepenice do dole. E sad ako su na putu jedna ili više vrata onda je nezgodno. Mada mogao bi da izrežeš prorez u štoku od vrata taman da prođe kabl, ili isto to sa pragom ili pak da probušiš rupu u vratima blizu šarki ali da kabl tu bude labav da bi vrata mogla da se otvaraju i da se kabl ne zateže.
A ako su ti stepenice spolja onda razmotri da izbušiš prozorski okvir i da kabl sprovedeš spolja. E sad ako ti je sve od PVC-a ili aluminijuma i ne možeš da iskoristiš ni jednu od gore pomenutih solucija onda buši ploču. To ti je i bolje rešenje nego da bušiš spoljne zidove jer će ti onako kabl ići spolja a kroz rupe će izlaziti toplota, a ako bušiš ploču sve je unutra. Samo nađi ako možeš neku plastičnu ili metalnu cev da je metneš u rupu, al nekako da ne ispada.
Mislim da cu ipak probusiti pod. Nisam nesto pri parama, a imam kabl, sa kojim cu povezati racunare. Samo cu zvati nekog da mi probusi rupu i to je to. Posto mi je sestra dole, a njoj treba net, ipak cu povezati kablom.
I naravno, ako mreza nije sifrovana, radovace se i komsije u susednim stanovima. :D
Zbog toga i necu uzeti ruter. :D
Hvala svima na brzim odgovorima, predlozi su mi svakako dobrodosli. ;)
Zbog toga i necu uzeti ruter. :D
I ako oces zicno da ti dva kompa dele internet, trebace ti ruter.
Sem ako je modem privezan na USB, a etherner prikljucak koristis za direktnu vezu dva kompa, pa da prvi samo kod je upaljen sharuje internet sa drugim. Prilicno bezveze resenje.
Zasto?
-vezivanje modema na USB nije bas stabilo, a cesto postoje i problemi (tipa ne valjaju drajveri i slicno)
-drugi komp ima internet, samo kad je prvi ukljucen
Sve u svemu kupi ruter u svakom slucaju. Moze i onaj klasicni bez podrske za wireless. A mozes i wireless, malo je skuplji, a niko ti ne brani da oba racunara vezes zicno (ipak ima 4 ethernet porta), a da wireless funkciju lepo iskljucis.
Nikola16789
4.2.2010, 21:59
Meni je kabl provucen ispod laisni i pragova vrata, tako da se uopste ne vidi da tu postoji nesto? Naravno, to je bilo planirano pre renoviranja, tako da su napravljeni mali ispusti u zidu ispod laisne i praga kako bi sve leglo, ali je zaista elegantno ispalo
Remi_Gaillard
5.2.2010, 0:18
Meni je posao zavrsila dugacka kabla,kao sto neko rece,sve to lepo uglavis i sredis i siguran si da ce da sljaka dobro,a kostalo me je oko 1800 din
Dakle tema je odradila posao... autor je odlučio da buši pod i tema može pod lock ;)
La.Prestige
5.2.2010, 11:53
@ Player1,
A jel ja mogu da povezem dva racunara, tako sto ce ethernet kabl iz prvog racunara ici u LAN 1 na modemu, a iz drugog racunara u LAN 2 na modemu?(ako si uspeo razumeti)
@ Nikola16789, Remi_Gaillard,
Tu cu kombinaciju odbiti, jer ima bas, bas duzine. Prolaze kroz cak cetvotro vrata. Trebace mi po godine da sve rupe izbusim i da uglavim u pragove. :(
@ Sargas,
Nije jos gotovo, trebace mi jos par informacija u vezi povezivanja. Da ne otvaram jos jednu temu, da bi pitao jedno pitanje... ;)
@ Player1,
A jel ja mogu da povezem dva racunara, tako sto ce ethernet kabl iz prvog racunara ici u LAN 1 na modemu, a iz drugog racunara u LAN 2 na modemu?(ako si uspeo razumeti)
Ako je u pitanju Telekomov ADSL, njihov modem je u isto vreme i ruter, pa bi tako nesto radilo bez problema.
Pretpostavljam da nisi na kablovskoj, jer kod SBBa na primer modem ima samo jedan LAN port i ne vrsi funkciju rutera.
@ Sargas,
Nije jos gotovo, trebace mi jos par informacija u vezi povezivanja. Da ne otvaram jos jednu temu, da bi pitao jedno pitanje... ;)
Ma super, samo šitaj šta god te interesuje ;)
La.Prestige
5.2.2010, 21:08
@ Player1,
Imam Telekom ADSL. Znaci moze odma iz modema/rutera da idu dva kabla. Nikakvo instaliranje nije potrebno? I da li racunar gore mora biti upaljen da bi se imao pristup internetu dole(adsl je gore)?
Ne, internet "daje" ruter.
Pa zasto jednostavno ne bi napravio AD-HOC mrezu, ukljucio ICS i ustedio pare koje bi dao za router?!:dedica:
Zato sto bi stalno jedan komp morao da bude upaljen, a modem na usb-u.
U krajnjoj liniji, ni ne treba mu to, jer je ADSL modem i ruter.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.