PDA

Prikaži potpunu verziju : Povezivanje računara bez bušenja poda!

La.Prestige
3.2.2010, 21:49
Imam dva racunara, jedan se nalazi na spratu, a drugi odmah ispod dole, tj. u dnevnom boravku. Trenutno imam net na ovom gore, a hteo bih prikljuciti i na ovaj dole. Znam da racunare mogu povezati Ethernet kablom, ali onda moram busiti rupu u podu, kako bi spojio sa drugim racnarom. Da li ja mogu zaobici tu varijantu busenja? Jel ima neko ideju?

max888
4.2.2010, 3:06
Не сећам се како се то звало :kreza: али реч је о повезивању кроз електро мрежу.Објасни ће ти неко боље...

holodoc
4.2.2010, 3:11
Za tako malu daljinu dve jeftine WiFi kartice bi ti verovatno rešile problem. Mada, kabal je ipak kabal :)

player1
4.2.2010, 10:13
Kupis jedan wireless ruter, povezes zicno na jedan komp, kupis wireless kartu za drugi, povezes bezicno za ruter i to je to. Trebalo bi da se vide bez problema i da shareuju internet.

nikola87
4.2.2010, 11:12
bice malo problem ako se taj drugi racunar nalazi direktno ispod rutera, posto ruter tu ima najslabiji (ili nema uopste) signal.

Inace to je sigurno najelegantnije resenje i nije skupo, izzadje te oko 4000din

Sargas
4.2.2010, 12:47
bice malo problem ako se taj drugi racunar nalazi direktno ispod rutera, posto ruter tu ima najslabiji (ili nema uopste) signal.

Inace to je sigurno najelegantnije resenje i nije skupo, izzadje te oko 4000din

зашто ако је директ испод...
рутер са омни-антеном емитује сигнал хоризонтално у пуном кругу...
то је само спрат испод а и ако буде слаб сигнал, узме и окрене антену у хоризонталан положај, тако да она онда шаље сигнал "вертикално"

ivance95
4.2.2010, 15:07
зашто ако је директ испод...
рутер са омни-антеном емитује сигнал хоризонтално у пуном кругу...
то је само спрат испод а и ако буде слаб сигнал, узме и окрене антену у хоризонталан положај, тако да она онда шаље сигнал "вертикално"
Bice uzasno sporo!!!:facepalm

ivan90BG
4.2.2010, 15:32
@La.Prestige

A jel imaš ti neku već postojeću rupu u ploči između dva sprata. Recimo rupu za stepenice. Možeš da sprovedeš LAN kabl iz sobe sa kompom, pa niz stepenice do dole. E sad ako su na putu jedna ili više vrata onda je nezgodno. Mada mogao bi da izrežeš prorez u štoku od vrata taman da prođe kabl, ili isto to sa pragom ili pak da probušiš rupu u vratima blizu šarki ali da kabl tu bude labav da bi vrata mogla da se otvaraju i da se kabl ne zateže.

A ako su ti stepenice spolja onda razmotri da izbušiš prozorski okvir i da kabl sprovedeš spolja. E sad ako ti je sve od PVC-a ili aluminijuma i ne možeš da iskoristiš ni jednu od gore pomenutih solucija onda buši ploču. To ti je i bolje rešenje nego da bušiš spoljne zidove jer će ti onako kabl ići spolja a kroz rupe će izlaziti toplota, a ako bušiš ploču sve je unutra. Samo nađi ako možeš neku plastičnu ili metalnu cev da je metneš u rupu, al nekako da ne ispada.

richa
4.2.2010, 15:37
Kupis jedan wireless ruter, povezes zicno na jedan komp, kupis wireless kartu za drugi, povezes bezicno za ruter i to je to. Trebalo bi da se vide bez problema i da shareuju internet.

Najbolje rijesenje, a nije ni skupo. Istu kombinaciju imam i ja i signal je uvijek pun i sve radi kako treba na spratu ispod, cak je signal pun i dva sprata ispod (ruter TP Link TL542G).

player1
4.2.2010, 15:52
I naravno, ako mreza nije sifrovana, radovace se i komsije u susednim stanovima. :D

richa
4.2.2010, 17:04
Naravno da je stavljena enkripcija.

Skols
4.2.2010, 17:07
Bice uzasno sporo!!!:facepalm

Netacno...meni fercera k`o ludo..cak kroz 2 debela zida i sprat ispod radi odlicno..

La.Prestige
4.2.2010, 21:14
@La.Prestige

A jel imaš ti neku već postojeću rupu u ploči između dva sprata. Recimo rupu za stepenice. Možeš da sprovedeš LAN kabl iz sobe sa kompom, pa niz stepenice do dole. E sad ako su na putu jedna ili više vrata onda je nezgodno. Mada mogao bi da izrežeš prorez u štoku od vrata taman da prođe kabl, ili isto to sa pragom ili pak da probušiš rupu u vratima blizu šarki ali da kabl tu bude labav da bi vrata mogla da se otvaraju i da se kabl ne zateže.

A ako su ti stepenice spolja onda razmotri da izbušiš prozorski okvir i da kabl sprovedeš spolja. E sad ako ti je sve od PVC-a ili aluminijuma i ne možeš da iskoristiš ni jednu od gore pomenutih solucija onda buši ploču. To ti je i bolje rešenje nego da bušiš spoljne zidove jer će ti onako kabl ići spolja a kroz rupe će izlaziti toplota, a ako bušiš ploču sve je unutra. Samo nađi ako možeš neku plastičnu ili metalnu cev da je metneš u rupu, al nekako da ne ispada.

Mislim da cu ipak probusiti pod. Nisam nesto pri parama, a imam kabl, sa kojim cu povezati racunare. Samo cu zvati nekog da mi probusi rupu i to je to. Posto mi je sestra dole, a njoj treba net, ipak cu povezati kablom.

I naravno, ako mreza nije sifrovana, radovace se i komsije u susednim stanovima. :D

Zbog toga i necu uzeti ruter. :D

Hvala svima na brzim odgovorima, predlozi su mi svakako dobrodosli. ;)

player1
4.2.2010, 21:40
Zbog toga i necu uzeti ruter. :D

I ako oces zicno da ti dva kompa dele internet, trebace ti ruter.

Sem ako je modem privezan na USB, a etherner prikljucak koristis za direktnu vezu dva kompa, pa da prvi samo kod je upaljen sharuje internet sa drugim. Prilicno bezveze resenje.

Zasto?
-vezivanje modema na USB nije bas stabilo, a cesto postoje i problemi (tipa ne valjaju drajveri i slicno)
-drugi komp ima internet, samo kad je prvi ukljucen

Sve u svemu kupi ruter u svakom slucaju. Moze i onaj klasicni bez podrske za wireless. A mozes i wireless, malo je skuplji, a niko ti ne brani da oba racunara vezes zicno (ipak ima 4 ethernet porta), a da wireless funkciju lepo iskljucis.

Nikola16789
4.2.2010, 21:59
Meni je kabl provucen ispod laisni i pragova vrata, tako da se uopste ne vidi da tu postoji nesto? Naravno, to je bilo planirano pre renoviranja, tako da su napravljeni mali ispusti u zidu ispod laisne i praga kako bi sve leglo, ali je zaista elegantno ispalo

Remi_Gaillard
5.2.2010, 0:18
Meni je posao zavrsila dugacka kabla,kao sto neko rece,sve to lepo uglavis i sredis i siguran si da ce da sljaka dobro,a kostalo me je oko 1800 din

Sargas
5.2.2010, 11:48
Dakle tema je odradila posao... autor je odlučio da buši pod i tema može pod lock ;)

La.Prestige
5.2.2010, 11:53
@ Player1,

A jel ja mogu da povezem dva racunara, tako sto ce ethernet kabl iz prvog racunara ici u LAN 1 na modemu, a iz drugog racunara u LAN 2 na modemu?(ako si uspeo razumeti)

@ Nikola16789, Remi_Gaillard,

Tu cu kombinaciju odbiti, jer ima bas, bas duzine. Prolaze kroz cak cetvotro vrata. Trebace mi po godine da sve rupe izbusim i da uglavim u pragove. :(

@ Sargas,

Nije jos gotovo, trebace mi jos par informacija u vezi povezivanja. Da ne otvaram jos jednu temu, da bi pitao jedno pitanje... ;)

player1
5.2.2010, 15:41
@ Player1,

A jel ja mogu da povezem dva racunara, tako sto ce ethernet kabl iz prvog racunara ici u LAN 1 na modemu, a iz drugog racunara u LAN 2 na modemu?(ako si uspeo razumeti)

Ako je u pitanju Telekomov ADSL, njihov modem je u isto vreme i ruter, pa bi tako nesto radilo bez problema.

Pretpostavljam da nisi na kablovskoj, jer kod SBBa na primer modem ima samo jedan LAN port i ne vrsi funkciju rutera.

Sargas
5.2.2010, 19:44
@ Sargas,

Nije jos gotovo, trebace mi jos par informacija u vezi povezivanja. Da ne otvaram jos jednu temu, da bi pitao jedno pitanje... ;)

Ma super, samo šitaj šta god te interesuje ;)

La.Prestige
5.2.2010, 21:08
@ Player1,

Imam Telekom ADSL. Znaci moze odma iz modema/rutera da idu dva kabla. Nikakvo instaliranje nije potrebno? I da li racunar gore mora biti upaljen da bi se imao pristup internetu dole(adsl je gore)?

player1
5.2.2010, 21:15
Ne, internet "daje" ruter.

Kurdt
6.2.2010, 13:07
Pa zasto jednostavno ne bi napravio AD-HOC mrezu, ukljucio ICS i ustedio pare koje bi dao za router?!:dedica:

player1
6.2.2010, 14:57
Zato sto bi stalno jedan komp morao da bude upaljen, a modem na usb-u.
U krajnjoj liniji, ni ne treba mu to, jer je ADSL modem i ruter.