PDA

Prikaži potpunu verziju : Pitanje za ddr1 memoriju

sheva7
30.1.2010, 17:30
Ovako, imam dve ram memorije od po 1gb/400 (kingston), i imam jos jednu od 512, mislim da je Apacer. Zanima me kako je pravilno da ih postavim na plocu, ako imam 3 slota i ploca podrzava Dual Chanel.
Hvala

ezenkiel
30.1.2010, 19:01
Da bi ti radio Dual Channel na DDR I pločama, moraš da imaš paran broj istih memorijskih modula (po kapacitetu i brzini). U tvom slučaju, sa dva modula od po 1 GB i jednim od 512 MB ne možeš "napraviti" dual channel mod. Eventualno bi mogao da izvedeš dual channel sa dva modula od po gigabajt, ako su identični.

Pošto ti imaš tri slota na ploči, a kažeš da ploča podržava dual channel, vjerovatno je jedan slot izdvojen od druga dva, i jedan modul bi trebalo da stoji u njemu, a drugi modul u nekom od preostala dva slota, vjerovatno iste boje kao ovaj izdvojen. Mada, najbolje da konsultuješ uputstvo za tvoju ploču.

Mada, ako ti dual channel ne radi, nemaš razloga za brigu. Puno više donosi više memorije od dual channel tehnologije - u tvom slučaju, bolje je imati 2,5 GB memorije od 2 GB u dual channel modu. Dual channel donosi primjetna unapređenja ako imaš integrisanu grafiku, inače nije ništa posebno. Eventualno može biti problem za stabilnost to što koristiš različite memorijske module (po kapacitetu, a možda i po brzini), pa bi bilo poželjno da pokreneš neki test memorije sa butabilnog CD-a ili diskete (Goldmemory, na primjer) da provjeriš stabilnost te kombinacije.

sheva7
31.1.2010, 14:15
Hvala, druze...