PDA

Prikaži potpunu verziju : Kriminal u Srbiji

=FI=Ghost
28.1.2010, 20:20
Hteo bih da u ovoj temi pričamo o dve stvari – da li ste do sada imali nekih neugodnih iskustava sa kriminalcima (recimo da vam je neko ukrao auto, opljačkao kuću ili nešto slično) i šta mislite da bi bilo rešenje za suzbijanje kriminala u Srbiji?

Ja sam imao jedno neugodno iskustvo u leto 2008. godine kada mi je u večernjim satima upao lokalni kriminalac u kuću i prepao me u špajzu kada sam išao po led (pošto se sakrio iza vrata). Iako je to veče upao u nekoliko kuća, i svi su ga identifikovali (pošto je poznat u našem mestu) policija, po njihovim rečima, nije mogla ništa da uradi.

Početkom ove godine mom prijatelju su upali u kuću nekoliko ulica dalje od mene i ukrali pare i nekoliko skupih alatki; policija je došla, napravila uviđaj i posle se ništa nije desilo.

Sve u svemu, zanima me da li je neko od vas imao sličnih iskustava koje bi hteo da podeli sa drugima, i kakvi su vaši pogledi na to šta bi trebalo uraditi da se suzbije takva vrsta kriminala? Da li je uopšte išta i moguće uraditi povodom toga u našoj zemlji?

Ja smatram da bi bilo dobro, između ostaloga, napraviti sistem kao u SAD-u gde imaš pravo da braniš svoju kuću upotrebom sile.

dzonihsv
28.1.2010, 20:25
Nisam i nadam se da će tako i ostati.
Mada mi jesu jednom (tj. na ćaletovom autu) ukrali presvlaku za volan. Ostalo nisu ni dirali. Mada (opet), to je Zastava 128, šta su mogli da ukradu. :)

A da mi neko upadne u kuću, ne bi' se sigurno suzdržao od upotrebe sile (ako je moguća).

Da li je moguće nešto ovako zaustaviti? Jedino boljim radom policije i strožijim kaznama.

Morandi
28.1.2010, 20:25
Slazem se sa tobom za odbranu poseda upotrebom sile.
A tema ide direkt u otpatke

Kisr
28.1.2010, 20:33
t4Vj47e022U

DonCorleone91
28.1.2010, 21:02
Meni na srecu nikad nisu upali u kucu, ali su mom komsiji ukrali radio iz kola, a ortaku upalu u kucu gde ih je njegov pas izgrizao samo tako :D

E sad tu treba praviti malo razlike izmedju kriminalaca i lopova, zato sto postoji i zna se ko je gde i sta radi. Samo sto u ovoj drzavi svi okrecu ledja tome... :)

Cofi
28.1.2010, 21:12
Ni meni (na sreću) nisu ništa ukrali, ali su zato OPELJEŠILI ceo komšiluk. Skoro svima u naselju su nešto ukrali (šporet:D, krompir:D, bicikl...). Zanimljivo, ali je verovatno zato što se svi plaše našeg psa (koji je jazavičar, a mačke ga jure i jedu njegovu hranuhttp://rs.travianteam.com/smilies/muha.gif)...

MareZinjo
28.1.2010, 21:16
Sa lopovima hvala Bogu nisam imao problema i nadam se da ce tako ostati ali sam imao iskustva sa nasom Interventnom brigadom to vam je odprilike isto samo ovde nema upotrebe sile barem sa vase strane ;)

todos
28.1.2010, 21:19
Meni su opelješili kuću i odneli nešto love. To je bilo aprila 2001. godine. Ja pretpostavljam koje to uradio, ali zvaničnih rezultata ni do danas nema. Zato sad dok maltretiram moj netbook , kraj leve moje strane na krevetu drema jedna opasna životinjka. Imam ih dvije. Iako imaju dvorište i boks, tamo ne idu ni da pišaju, a kamo li da spavaju. Uveo sam kamere koje se do sada ispostavilo maju psihološki efekat na bilo koga, a kamo li na nekog kriminalca. Takođe i dvoja vrata one touch look sistem, jedna sa tri a druga sa šest brava,:D takođe i automobil sam kasko osigurao, tako da me ne zanimaju nikakvi lopovi koji bi nasrnuli na njega.
Ne podržavam odbranu koja je kao u Teksasu. Možeš onda komotno nekog da zovneš u kuću, i upucaš ga i kažeš da te je napao, to jest provalio u posed. Postoje druge alternative za to.

Beagle
28.1.2010, 21:24
Meni ukrali psa cuvara :D

Drogirali ga i odneli... Nikad ga vise nisam video.

Inace, ironija je sto je u Srbiji lopov i kriminalac bolje zasticen od postenog coveka....

DonCorleone91
28.1.2010, 21:24
Meni su opelješili kuću i odneli nešto love. To je bilo aprila 2001. godine. Ja pretpostavljam koje to uradio, ali zvaničnih rezultata ni do danas nema. Zato sad dok maltretiram moj netbook , kraj leve moje strane na krevetu drema jedna opasna životinjka. Imam ih dvije. Iako imaju dvorište i boks, tamo ne idu ni da pišaju, a kamo li da spavaju. Uveo sam kamere koje se do sada ispostavilo maju psihološki efekat na bilo koga, a kamo li na nekog kriminalca. Takođe i dvoja vrata one touch look sistem, jedna sa tri a druga sa šest brava,:D takođe i automobil sam kasko osigurao, tako da me ne zanimaju nikakvi lopovi koji bi nasrnuli na njega.
Ne podržavam odbranu koja je kao u Teksasu. Možeš onda komotno nekog da zovneš u kuću, i upucaš ga i kažeš da te je napao, to jest provalio u posed. Postoje druge alternative za to.

Ti si lud covek! :D

=FI=Ghost
28.1.2010, 21:27

Inace, ironija je sto je u Srbiji lopov i kriminalac bolje zasticen od postenog coveka....

Tužna ironija..

Moj dobar prijatelj ima ujaka kojemu je letos lik upao u kuću i ukrao DVD plejer. Ovaj ga je spazio i povijao i kad ga je uhvatio izudarao ga. Na kraju je prijateljev ujak završio na sudu zbog nanošenja telesnih povreda a ovaj nije odgovarao ni za šta...

--ComputerBoy--
28.1.2010, 21:32
Meni je taksista ukrao mobilni :eek: Eh, moja draga Nokia 7650... smrc...

Izlazim iz taksija i cim sam izasao, provalih da mi je mobilni ispao iz dzepa. Brze bolje do obliznje trafike i zovi, zovi, zovi, niko se ne javlja... Ja opet zovi, zovi, zovi, nista... treci put zovi...
Telekom Srbija, besplatno obavestenje. Pozvani korisnik trenutno nije dostupan.
Izgleda da je taksisti dugo trebalo da shvati kako da ga iskljuci. :D

Inace, to je bilo pre 5 godina. Moj otac ga je video i pretrazili su automobil i naravno, nista. Covek se zakleo u decu da ga nije uzeo...
Inace, jedan od taksista koji tu radi mi je pricao kako je njemu taj covek nudio taj telefon za 50 evra...
No comment.

DonCorleone91
28.1.2010, 21:38
Tužna ironija..

Moj dobar prijatelj ima ujaka kojemu je letos lik upao u kuću i ukrao DVD plejer. Ovaj ga je spazio i povijao i kad ga je uhvatio izudarao ga. Na kraju je prijateljev ujak završio na sudu zbog nanošenja telesnih povreda a ovaj nije odgovarao ni za šta...

Na zalost to je tuzna istina, ne smes da branis svoje a onaj ko te krade nije kriv nizasta. Da meni neko dodje nebi izasao bez polomljene obe ruke :( .I opet bi ja bio kriv zbog nanosenja teskih telesnih povreda, a on nebi mogao da bude optuzen za upadanja na privatni posed bez dozvole, kradju licne imovine, narusavanje javnog reda i mira... :(

Cofi
28.1.2010, 21:43
Meni je taksista ukrao mobilni

Sad kad si to spomenuo za mobilini, i meni su ukrali SE k810i iz torbe posle škole (odavnoooo...) I tema nije loša (dobra je) i mislim da nije zrela za otpatke.

P.S. Sećam se da (kada sam bio mali (6-7godina)) mi je jedan drug iz ulice ukrao TETRIS! :D Kada sam video da ga nema(tetrisa), našao sam (ex) druga i našao tetris u njegovom džepu...:( Dobio je batine i kuglice (iz pištolja)... Najgore je to što je taj mali bio duplo bogatiji od mene i imao 5 tetrisa...:(

Djoroje
28.1.2010, 21:55
Kaže se koga zmija ujede i gušterice se boji, a todos se toga očito pridržava...:)
A što se tiče lupeža imam dosta iskustva, mene nikad niko nije odradio jer sam ja lupež...:dzavo: Šalim se...:)
Živim u takvom kraju đe su najveći lupeži u gradu...(skoro svaki dan nam je policija, pucnjava, dizanje kola i tako to uobičajno tako da sam i akcione filmove zamrzio:D)
--Jednom su mi obili auto i ukrali lovačku opremu (nož, metke od karabina oko 70 kom., a jedan komad kod nas košta 1€ )koja je bila veoma skupa...U trenutku kad smo prijavili policiji rekli su mome ocu, "bolje ti je da ne traziš, ako misliš đeci dobro":)stvarno smiješno
--Jednom su mi ukrali auto koje sam ja sam našao u nekom prigraskom naselju pošto su naši policajci veoma stručni....
--Ovo već nije bilo jednom već više puta su mi dolazili na vrata da obijaju ali na svu sreću niko nam u porodici nije prigluv i svi dobro čujemo tako da smo brzo odreagovali pa je čak i jednom za malo došlo do pucnjave od strane moga oca...
Nadam se da vas nijesam smorio mojom pričom...:ciao:

=FI=Ghost
28.1.2010, 22:00
Na zalost to je tuzna istina, ne smes da branis svoje a onaj ko te krade nije kriv nizasta. Da meni neko dodje nebi izasao bez polomljene obe ruke :( .I opet bi ja bio kriv zbog nanosenja teskih telesnih povreda, a on nebi mogao da bude optuzen za upadanja na privatni posed bez dozvole, kradju licne imovine, narusavanje javnog reda i mira... :(

Čuo sam priču šta je moguće uraditi u situaciji kada otkrijete nekoga da vam krade u kući. Ako želite da ga izudarate, onda nakon toga ne treba da zovete policiju, nego ga izbacite na ulicu. Posle toga se pravite blesavi. On, ako će i da zove policiju, nikako ne može da dokaže da ste ga vi izudarali, mada sumnjam da bi ih i zvao..

--ComputerBoy--
28.1.2010, 22:02
Da, kako da zove, kad je vec pokusao da izvede kradju? :dzavo:

DonCorleone91
28.1.2010, 22:11
Cuo sam neku pricu (sad koliko je tacna pitanje je) da je neki lik uvatio komsiju (na selu) koji mu je krao kokoske, ubijao krave, krao seno,kukuruz...itd...i vezao ga za drvo i zvao policiju, i na kraju covek zavrsio 2,3 godine u zatvoru zato sto je "maltretirao"....zalosno...ko moze da bezi odavde nek to cini sto pre... :(

=FI=Ghost
28.1.2010, 22:13
Sad kad si to spomenuo za mobilini, i meni su ukrali SE k810i iz torbe posle škole (odavnoooo...) I tema nije loša (dobra je) i mislim da nije zrela za otpatke.

P.S. Sećam se da (kada sam bio mali (6-7godina)) mi je jedan drug iz ulice ukrao TETRIS! :D Kada sam video da ga nema(tetrisa), našao sam (ex) druga i našao tetris u njegovom džepu...:( Dobio je batine i kuglice (iz pištolja)... Najgore je to što je taj mali bio duplo bogatiji od mene i imao 5 tetrisa...:(

Ja sam imao slično iskustvo u petom osnovne, samo je u pitanju bio Gameboy. Došao tadašnji prijatelj kod mene u goste i nakon što je otišao shvatim kako mi nema Gameboya. Naravno, on je poricao da ga je uzeo, a kasnije sam čuo od nekih likova kako je pokušavao da proda jedan Gameboy. I u mom slučaju, on je bio mnogo bogatiji od mene i već posedovao jedan Gameboy..

--ComputerBoy--
28.1.2010, 22:16
A najjaca mi je fora (da li se desilo stvarno, ne znam, a nije ni bitno)
(Zvoni telefon)
Decak: Halo.
Covek: Ko je to?
Decak: Ovde Nikola.
Covek: Sta radis, Nikola?
Decak: Nista.
Covek: Jesu li ti roditelji kuci?
Decak: Ne.
Covek: A jesi li sam?
Decak: Ne.
Covek: A ko je tu sa tobom?
Decak: Voja.
Covek: Koliko Voja ima godina?
Decak: 7 meseci.
Covek: Aha... A ti?
Decak: 7 godina.

Posle 10 minuta upada covek u stan i skonta da je Voja ustvari Rotvajler! :rofl: U, nije dobro prosao... :dzavo:

Ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ovo ne moze da skodi, a ako ne skodi, znaci da koristi. :D

todos
28.1.2010, 22:21
Kaže se koga zmija ujede i gušterice se boji, a todos se toga očito pridržava...:)
A što se tiče lupeža imam dosta iskustva, mene nikad niko nije odradio jer sam ja lupež...:dzavo: Šalim se...:)
Živim u takvom kraju đe su najveći lupeži u gradu...(skoro svaki dan nam je policija, pucnjava, dizanje kola i tako to uobičajno tako da sam i akcione filmove zamrzio:D)
--Jednom su mi obili auto i ukrali lovačku opremu (nož, metke od karabina oko 70 kom., a jedan komad kod nas košta 1€ )koja je bila veoma skupa...U trenutku kad smo prijavili policiji rekli su mome ocu, "bolje ti je da ne traziš, ako misliš đeci dobro":)stvarno smiješno
--Jednom su mi ukrali auto koje sam ja sam našao u nekom prigraskom naselju pošto su naši policajci veoma stručni....
--Ovo već nije bilo jednom već više puta su mi dolazili na vrata da obijaju ali na svu sreću niko nam u porodici nije prigluv i svi dobro čujemo tako da smo brzo odreagovali pa je čak i jednom za malo došlo do pucnjave od strane moga oca...i od tada kada prolazim pored njih jedu me očima :S
Ako se budem kačio sa njima znam da ništa ne mogu dobiti ali ako se pokačim, bavim se lovom i treniram kickbox tako da imam cijelo naoružanje...:D
Nadam se da vas nijesam smorio mojom pričom...:ciao:

Pa druže kik bokseru, ne slažem se sa tvojom besedom. Znam ja da ništa to ne vredi, ni kamere, ni kerovi, ni vrata. Ali ipak treba imati preventivu. Ako imaš ikakvih dokonih para, ne treba da budu kući već u banci na računu ili knjižici. Opet te iste kerove svako iole sposoban može da eliminiše. Ali pametan gazda obavezno nauči psa u startu da ne jede ništa od drugih. Ako kojim slučajem ne budeš kući, a lopovi bace psu hranu,, on bi trebalo samo da je pričuva dok se ti ne vratiš i kažeš mu da uzme ili ostavi. Automobil, naravno da ima bilo kakvu zaštititu, ako je tipovan nema šanse da se spase. Zato obavezan kasko i dokumenti kod sebe. I na kraju nikako se ne uzdaj u sluh ili šesto čulo, znam mnogo primera kad su domaćini bili u dvorištu ili drugoj prostoriji, da im lopovi ispred nosa naprave štetu.
Postoji bolest kleptomanija, kao što verovatno znate, to je vezano za krađu. Jednostavno u samoposlugu uđeš i kupuješ i obavezno nešto drpiš.m Oni te vide i obrukaš se i tako stalno. E tako jedan kleptoman mom Bratu ukrade iz WC-a četku za brisanje šolje. Posumnja brat, pita ga šta ti je to ispod jakne? Kad ovaj na kraju pokaže tu četku, tako ga je Brat izlemao da je čovek jedva živ ostao zbog toga.

=FI=Ghost
28.1.2010, 22:25

Iako bi teoretski postojala ta mogućnost, ipak nisam toliki pesimist u vezi ljudi koji žive ovde. Ne verujem da bi to postala neka praksa , a sa druge strane, mislim da bi veoma doprinelo sigurnosti imovine koju posedujemo. Bitno je znati da "pravo da se privatni posed brani silom" ima, pre svega, preventivnu vrednost - ne bi lopovi tako olako upadali po kućama da znaju da se ugroženi može zakonski braniti silom.

todos
28.1.2010, 22:33
Ma bila bi praksa, dužnik može da zovne poverioca da mu kao vrati dug, i da ga eliminiše. Ma pusti te divljačke zakone.

=FI=Ghost
28.1.2010, 22:38
Ma bila bi praksa, dužnik može da zovne poverioca da mu kao vrati dug, i da ga eliminiše. Ma pusti te divljačke zakone.

Pa ne bi to bilo tako jednostavno, postojala bi pravila u vezi toga; mada te razumem šta hoćeš da kažeš, u ovoj zemlji je sve moguće...

Djoroje
28.1.2010, 22:53
.....

Djoroje
28.1.2010, 23:09
Pa ne bi to bilo tako jednostavno, postojala bi pravila u vezi toga; mada te razumem šta hoćeš da kažeš, u ovoj zemlji je sve moguće...
Znate li da npr. u Americi smiješ da pucaš na čovjeka ako se nalazi na tvom posjedu, a za to bi kod nas na sudu odgovarao kao pokušaj ubistva...
Evo kako su krenuli nećeš smijeti više da se braniš, nago stoj da ne bi dobio po džepu...:D

Cofi
28.1.2010, 23:19
@
--ComputerBoy--

Tebi stvarno pristaje taj avatar:kreza:
http://geosoft.uuuq.com/skmonkey/smilies/sign0108.gif

=FI=Ghost
28.1.2010, 23:19
Znate li da npr. u Americi smiješ da pucaš na čovjeka ako se nalazi na tvom posjedu, a za to bi kod nas na sudu odgovarao kao pokušaj ubistva...
Evo kako su krenuli nećeš smijeti više da se braniš, nago stoj da ne bi dobio po džepu...:D

To zapravo nije tako jednostavno. U Americi NIJE legalno pucati u osobu samo zato što se nalazi na tvom posedu. Međutim, dozvoljeno je pucanje ako osoba predstavlja opasnost za tebe i/ili tvoju porodicu (pa se opet vraćamo na ono da tu postoje problemi sa dokazivanjem). U nekim saveznim država dozvoljeno je da pucaš na osobu koja ti uđe u kuću, ali ne i na posed.

Djoroje
28.1.2010, 23:26
To zapravo nije tako jednostavno. U Americi NIJE legalno pucati u osobu samo zato što se nalazi na tvom posedu. Međutim, dozvoljeno je pucanje ako osoba predstavlja opasnost za tebe i/ili tvoju porodicu (pa se opet vraćamo na ono da tu postoje problemi sa dokazivanjem). U nekim saveznim država dozvoljeno je da pucaš na osobu koja ti uđe u kuću, ali ne i na posed.
Pa naravno to se podrazumjeva, ako to lice nosi hladno oružje i predstavlja opasnost po tebe ili tvoju porodicu...
Gluposti najbolje da ga pozoveš u kuću na kavu i upucaš...:D

Cofi
28.1.2010, 23:30
Ja se slažem sa tim u Americi. Šta sad, ja treba da gledam kako mi neko obija kuću, sačekam da ode i odnose sve što može, i tek onda zovem muriju:kreza: Logika nema šta!http://forum.krstarica.com/images/smilies/rtfm.gif

Morandi
28.1.2010, 23:32
Malo je cudan naslov teme "kriminal u Srbiji"
Mislio sam da se ovde prica o stvarima kao sto su mito i korupcija, dileri, gradjevinska mafija itd... A vi pricate o sitnim lopovima odnosno dzeparosima
:paranoia:

Equilibrium
28.1.2010, 23:43
Ma to drugo nije kriminal, to je biznis.

Beagle
28.1.2010, 23:43
Malo je cudan naslov teme "kriminal u Srbiji"
Mislio sam da se ovde prica o stvarima kao sto su mito i korupcija, dileri, gradjevinska mafija itd... A vi pricate o sitnim lopovima odnosno dzeparosima
:paranoia:

To bi brzo otislo u domen politike (koja je neraskidivo vezana za te pojmove u Srbiji), a takve teme na forumu nisu dozvoljene.

=FI=Ghost
28.1.2010, 23:55
To bi brzo otislo u domen politike (koja je neraskidivo vezana za te pojmove u Srbiji), a takve teme na forumu nisu dozvoljene.

Takvo je i moje shvatanje. Kada sam pisao naslov, nisam se setio nekog boljeg naziva..

Nikola16789
28.1.2010, 23:57
Mislim da je u Jordanu zakon da ako ti neko udje u dvoriste bez dozvole mozesh da ga umlatish, ako udje u kucu, mozesh josh gore da ga umlatish, a ako udje u spavacu sobu, mozesh da ga ubijesh. Nisam siguran da je bash 100% tako.

Uglavnom, ja imam kerinu, mislim da je to dovoljna zastita od sitnih lopova

=FI=Ghost
29.1.2010, 0:07

I ja to mislim. Baš u poslednje vreme razmišljam da nabavim jednog..

Djoroje
29.1.2010, 0:09
Mislim da je u Jordanu zakon da ako ti neko udje u dvoriste bez dozvole mozesh da ga umlatish, ako udje u kucu, mozesh josh gore da ga umlatish, a ako udje u spavacu sobu, mozesh da ga ubijesh. Nisam siguran da je bash 100% tako.

:):):)...ako ti neko udje u dvoriste bez dozvole mozesh da ga umlatish, ako udje u kucu, mozesh da ga oderesh, a ako udje u spavacu sobu, mozesh da ga silujesh...:):):)
Imam i ja jednu živadinku a zovem je dVoCjEvKa:D
Nešto najgore je što su ukinuli smtnu kaznu:n-hang:

Morandi
29.1.2010, 0:22

Ja sam mislio da ce se o tome pisati pa sam zato na pocetku rekao da tema ide direkt u otpatke :)

Beagle
29.1.2010, 0:31

I ja to mislim. Baš u poslednje vreme razmišljam da nabavim jednog..

Khm, khm :)

=FI=Ghost
29.1.2010, 0:36
Khm, khm :)

Pa ne bih valjda bio te sreće i ja:)

Beagle
29.1.2010, 0:41
Pa ne bih valjda bio te sreće i ja:)

Ne znam, samo kazem... Ne postoji savrsena zastita.

Komsiji su maknuli Audi A8 iz dvorista. Inace je imao sarplaninca kao tele. Bacili mu pljeku sa nekim narkotikom. Ker je ceo dan bio stondiran :D

DonCorleone91
29.1.2010, 1:36
Fora kod nas, ako se odbranis od malog(sitnog lopova), onda si jos vise nagrabusio od jednog ogromnog lopova (drzave) tako da se ne valja bas uvek pridrzavati zakona :dedica:

vasiljevic
30.1.2010, 16:03
Biće malo duži post ali ajd šta da radim :).

Na zalost to je tuzna istina, ne smes da branis svoje a onaj ko te krade nije kriv nizasta. Da meni neko dodje nebi izasao bez polomljene obe ruke .I opet bi ja bio kriv zbog nanosenja teskih telesnih povreda, a on nebi mogao da bude optuzen za upadanja na privatni posed bez dozvole, kradju licne imovine, narusavanje javnog reda i mira...

Činjenica našeg zakonskog sistema koji je pravljen sa možda dobrim namerama ali ne radi kako treba u praksi. A sve se vuče još od 70ih godina ako ne i dalje. Tada smo kod nas promenili da krađa automobila ako se ne proda nije krađa već neovlašćeno pozajmljivanje. I tu je razlika u kazni drastična, a razlog je bio što su tada mnoga deca političara gore to radila "iz fazona", maznu auto, provozaju se i ostave ga negde. Šta deca znaju, uslovna će biti dovoljna. Pa smo uveli pojam zloupitrebe službenog položaja i pronevere sredstava, za direktore, nešto što nezna niko u svetu (krađa je krađa, nema tu šta da see priča). Tako je i zakon baziran na priči da je život čoveka pa i lopova ispred materijalnog pa ako ga povrediš .... Dali je ovo dobro rešenje? Ne, jednosatvno, ovime su lopovima date odrešene ruke što će reći da je zakon promašio nameru. I sve dok imamo ovakve zakone, nema tu mnogo šta da se priča, treba da se malo razgraniče pojmovi i shvatanja kod nas i naših zakonodavaca. Ako neko ko krade dobije batine od vlasnika stana u tom stanu, to nije krivično delo, krivično delo jeprovala u stan ne odbrana stana i imovine koju si zaradio. U zatvor treba da ide lopov ne vlasnik stana. Lopov neka razmisli sledeći put dali mu se to isplati ili ne (em batine em zatvor). Mora da se stavi jasna linija koja kaže da kad si u okvirima zakona tebe štiti zakon, van tih okvira ne možeš da očekuješ ako kršiš zakon drastično ( a krađa bi trebalo da je teško krivično delo) da u takvim uslovima zakon tebe štiti a kažnjava onoga koga napadaš, potktadaš, pokušavaš da ubiješ i sl. Mora da se prizna da policija ne može da bude na licu mesta odmah već da je njena rekacija tek posle događaja i da čovek koji je ugrožen ima pravo na odbranu i sebe i porodice i imovine. Ovako, po zakonu, imovina koju imamo nama i ne pripada, već je mi samo koristimo, tako sve izgleda. Treba da se postave stvari na svoje mesto, jasno i efikasno, ne ko sada.

Čuo sam priču šta je moguće uraditi u situaciji kada otkrijete nekoga da vam krade u kući. Ako želite da ga izudarate, onda nakon toga ne treba da zovete policiju, nego ga izbacite na ulicu. Posle toga se pravite blesavi. On, ako će i da zove policiju, nikako ne može da dokaže da ste ga vi izudarali, mada sumnjam da bi ih i zvao..

A ovo je rešenje koje eksploatiše rupu u zakonu. A to ne kraju dovodi do toga da je neko ko je lopov na slobodi da i dalje krade i nema podataka da je to već probao pre. Koliko ovo pomaže smanjenju kriminala kod nas, neka svi prosude sami, meni pre liči na uzimanje zakona u svoje ruke i ignorisanje legalnih institucija, jer na drugi način čemo sami da stradamo.

Ni ja. Tako nešto je neprihvatljivo. Ali je neprihvatljiv i slučaj da ti braniš sebe kod kuće od napada nekoga i da završiš na dugogodišnjoj robiji zbog toga. I sam verovatno znaš za nekoliko slučajeva kod nas u kojima je nako kod kuće video kroz prozor ili obavešten od ukućana da je u kuću ili posed ušao neko sa kime su u svađi sa oružijem. Čovek postupi instiktivno, uzme svoje oružje da se brani, preživi i na sudu dobije dugogodišnju robiju. Obljašnjenje sudija je da se ovo tretira kao ubistvo, jer da bi bilo samoodbrana, napadač treba da puca na tebe, pa ti tek posle toga da ideš po oružje, da ga upozoriš, pucaš prvo u vazduh, pa tek posle toga ako opet uradi isto da pucaš na njega. E ako je ovo normalno kkako nama kaže zakon i sudije, onda smo svi mi kolektivno ludi. Kad neko ulazi kod tebe sa oružijem on je došao tu da ubije, ili u najmanju ruku je već doneo odluku da ako treba ubija. U svakom slučaju, nije došao da razgovara kao čovek. I to je jasna stvar, to je nešto što je lako utvrditi i policijskim radom. I to je samoodbrana i odbrana ličnosti i imovine. Dali u ovakvom slučaju policija može da reaguje dovočjčno brzo? Ne. I to je činjenica koju moramo da priznamo.

Pitaj bilo koga ko radi u obezbeđenju i ko je prošao odgovarajući kurs, dali ima pravo da nekoga ubije ili ne. I kada. Lično sam prisustvovao kada je policijski inspektor na takvom predavanju doslovce dao recept za to: Ako dođe do pucnjave, gledaj da si ti jedini koji preživi, tad je tvoja reč zakon. Ako ga raniš, ili ako ih ima dva, tri, pa prežive, ti si kriv za zakon, oni neće ni odgovarati. Ovako, oni mrtvi, ti si jedini preživeo, tvoja reč je zakon i ti si nevin. Našta ovo liči? Na "zaobilaženje" restrikcija i to na vrlo nezakonit način, koji favorizuje oduzimanje nečijeg života da bi ti spasao svoj, i to se vadeći na rupu u zakonu. Na način koji kaže, ako treba pobi sve ali da si zadnji. Mnogo bolje rešenje je oono koje bi dalo bar malu šansu da ako je neko od napadača ranjen da se tu završi stvar, i sa stanovištva zakona, i onoga koji se brani, i po onoga koji napada ... Mnogo humanije iskreno. Ovako je stav "život pre svega" i tumačenje na takav način, dovelo do eksploatacije rupe u zakonu koja sigurno vodi ka smrti. Da ne pominjem ono da ko dođe naoružan ne misli dobro. Treba da se misli malo i o ovakvim slučajevima. Postoji mnogo načina da se sve ovo reguliše, na ovako kako je do sad.

M1L0SH
30.1.2010, 18:56
Pa ja mislim da teksashki zakon nije bash "e prijatelju dodji da popricamo" i ubijesh coveka ni kriva ni duzna. Realno policija ne moze da intervenishe dovoljno brzo i u tom trenutku kad je ili ja ili on pucao bih da ubijem. Treba razlikovati samoodbranu i ubistvo. Dakle ako je neko sa pishtoljem na mom posedu nije dosho na kafu i mogu da ga upozorim i da pucam. A ako cekam da on prvi puca da bi bila samoodbrana moze biti vec kasno. Po meni covek ima pravo da brani svoj zivot i svoju imovinu. I ne stavljam zivot lopova ispred svoje imovine a mislim da ni zakon ne bi trebao. Strozije kazne za krivicna dela bi trebale da uticu na smanjenje kriminala. A za neka teshka kriminalna dela bre treba vratiti i smrtnu kaznu. Ali nasha drzava ce te strozije kazniti za prelaz ulice van peshackog prelaza nego za provalu .... Zakon bi trebao da shtiti coveka do trenutka kad ovaj prekrshi zakonposle vishe ne ....
I kazite realno da li bi vam se svidelo da neko provali u vashu kucu a onda vi odgovarate jer ste mu naneli telesne povrede a njemu za provalu nishta ????
I ako cekash na policiju pored toga shto zivot moze da ti bude ugrozen kako ce policija da nadje ukradene stvari ???
Plus kod nas ne valja shto iako policija odradi svoj deo posla sudovi zabrljaju sa uslovnim kaznama i tome slicno ... Najvishe me nervira kad kazu poznat je policiji, ili vishestruki povratnik i tome slicno pa nabroje shta je neko sve radio. Onda se zapitate je li ovo normalno pa shto je neko takav uopshte na slobodi ....
Ako ste gledali fox dosije za kakve monstruozne zlocine dobiju po 10 godina izadju i opet urade isto. Recimo onaj Slovenac Silvo Plut ... I jeli dobro zivot kriminalca toliko pazljivo cuvati ??? Zashto bi vazila ikakva ljudska prava u tom slucaju kad se neko toliko neljudski ponasha ????

=FI=Ghost
30.1.2010, 19:36
Vasiljeviću, mnogo ti hvala na ovako opširnom komentaru. Slažem se sa svime što si rekao.

A što se tiče zakona u Teksasu, već sam rekao da stvari nisu tako jednostavne. Nigde u SAD-u nemate pravo legalno da pucate u osobu samo zato što je na vašem posedu. Međutim, stvari postaju znatno komplikovanije kada lopov uđe u vašu kuću (u nekim saveznim država to se proširuje i na automobil i prostorije privatne firme). Ovde su navedene odrednice zakona koji se tiču korištenja sile u odbrani u SAD-u (i svi imaju vrlo zanimljiva imena:)):

http://en.wikipedia.org/wiki/Castle_Doctrine_in_the_United_States

Ja ipak smatram da je takav zakon mnogo bolji od ovog našeg. Što se pak tiče smrtne kazne, i ja sam mišljenja da je u nekim slučajevima opravdana.

todos
30.1.2010, 23:12
Nema potrebe da se zahvaljuješ Vasiljeviću na opširan odgovor. Njegovi odgovori su svi takvi.:D
Slažem se sa uvođenjem smrtne kazne za pojedine slučajeve. Ovakva bi bila idealna.:n-hang:
Ja radim u obezbeđenju i znam da u slučaju upotrebe oružja u samoodbrani osim možeš dobiti tri do šest kodina zatvora. Idealno bi bilo da ti prvo budeš pogođen, a posle da uzvratiš vatru, e onda bi imao olakšavajuće okolnosti pri izricanju kaznene mere.:kreza:

Beagle
30.1.2010, 23:18
Top lista nadrealista... Zbog pokusaja kradje Golfa kec, kaznjava se kazneno vaspitnom merom pet metaka u glavu iz Kalasnjikova :kreza:

vasiljevic
3.2.2010, 21:36
@todos:

Dali bi ti uslovnu kaznu od nekih 10 godina, baš olakšavajuće. Misliš da je to normalno da ti izlažeš svoj život opasnosti i da nemaš nikakve zakonske mogućnosti da braniš ni svoj život a kamoli imovinu i ljude koje navodno čuva? Ja mislim da nije normalno, pogotovu što znam kolike su plate u sistemu obezbeđenja danas kad je prvestveno zaposlena osoba neki vojni penzioner ili neki drugi penzioner koji već ima neke izvore novca pa mu rad za male pare dođe opuštauće zanimacija.

A i dalje sam protiv smrtne kazne, jednostavno mislim da niko nema prava da uzme nečiji život pa ni država, i to ni pod kojim izgovorom. Mislim na situaciju kad se radi o ubici koji je već uhvaćen i de facto ostao mnogo manja pretnja za populaciju. Do te tačke, mislim da je sve dozvoljeno da se imobiliše, od te tačke ne.

P.S. Jest, ja uvek nekako napišem opširan odgovor, valjda se plašim da neko neće dobro shvatiti moje mišljenje pa eto, ajd mučim tastaturu na veliko. A tome i služi, što sam je platio :).

M1L0SH
4.2.2010, 0:04
Kako niko nema pravo da oduzme tudji zivot. Drzava ocigledno nema nikakvo pravo ali shta je sa onim ko ubije ko je njemu dao za pravo da to ucini ???
Ja kazem oko za oko, zub za zub, krv za krv To je jedina pravda. Shta ciniti sa psihopatama koje ubijaju iz samo njima poznatih razloga i sigurno ce to opet uciniti. Shta sa wana be gangster i niko mi nishta ne moze. Shta sa huliganima koji su face zato shto su nekog izboli nozem. Drzati ih ceo njihov zivot iza reshetaka. Ceo zivot ga drzava izdrzava a zashto. Oduzujemo mu se za njegova nedela. I to krovom nad glavom i besplatnom hranom. Josh se neki kreten zalaze za poboljshanje uslova u zatvoru. To je bre zatvor on nije tamo po nagradi nego po kazni. Sami nehumani uslovi treba da su deo kazne i da usade nekom u glavu da ni ne pomishlja na kriminal. Najteza kazna je 40 godina. I to pre dobije neko "razuman" ko je ubio sa predoumishljajem i iz koristoljublja. A oni koji ubijaju cisto iz zabave su neuracunljivi pa cesto posle ludare izadju mnogo ranije i ubiju opet.
Dakle smrtnom kaznom se iz drushtva uklanjaju opasni i nepozeljni elementi. Neko takav se nikad nece socijalizovati i vratiti normalnom zivotu. Pa retko ko se uopshte iz zatvora vratio normalnom zivotu. Cak iako je obio kiosk ili neshto relativno sitno a kamoli serijske ubice. Nasha drzava ima previshe blage zagone pune rupa. I nekako nashe sudije su sklone tome da daju uslovne i ublazuju kazne gde ne bi trebalo. Valjda veruju da ce blaza kazna da pozitivno deluje na nekog. Od toga nema nishta tako niko ne respektuje zakon. Milost se shvata kao slabost, treba biti nemilosrdan i pravedan. Mora se uterati strah u kosti i strogim kaznama delovati preventivno. Jer ako neko bude streljan ostalim "opakim tipovima" nece pasti napamet da gube glavu i petljaju se sa drzavom. Dakle da je drzava nasilna kriminalci ne bi smeli da budu. Takvom najstrozijom kaznom se na neki nacin i daje moralno olakshanje porodici zrtve. I ljudi imaju vishe vere u sistem ...
Ali kako su u trendu ljudska prava koja se uvek nekako pogreshno primene od toga nishta.
Mrzim da se poredim sa Amerikom ali oni imaju najstrozu kaznu i mislim da je nece skoro ukidati .... Onda i ostale napredne drzave :D kao Kina, Saudijska Arabija itd. je takodje imaju ....

Au vezi opshirnih odgovora i ja imam obicaj da se raspishem uostalom zato i sluzi tastatura ....

NjegovaWisost
4.2.2010, 6:31
Šta se sve ovde načitah... Sve sami pravnici :D

"Oko za oko, zub za zub" pravilo, što se stručnije zove talion, važilo je u antičko doba, i jedan od osnovnih napredaka civilizacije je borba protiv tog ZLA.

Njegoš i krvna osveta...

Ali narod voli linč. Samo obećaj na izborima pooštrenje krivičnih sankcija i svi će biti uz tebe.

A Srbija, posle Rusije, ima najstrožiji krivični zakonik u Evropi.

Mislite malo o tome i ne pričajte gluposti, kada ne znate.

Equilibrium
4.2.2010, 10:33
Dzabe mi imamo najstroziji zakon kad se ne postuje u opste. Bas pre neki dan bio neki pandur na TV-u i zali se kako sudovi cesto izricu kazne manje od minimalnih, gde je tu pravda, i posle se neko zali kako je murija korumpirana, i ja bi bio korumpiran, kad znam da ce neko ionako otici slobodan, zasto ne bih obezbedio porodicu od toga...

Ne treba nama smrtna kazna, dozivotna ROBIJA je dovoljna, ne zatvor, nego tezak fizicki rad po 12 sati dnevno, bez poseta zene i porodice sa hranom koja predstavlja najisplativiju po zatvoreniku, da oni malo rade za drzavu. A ovu neuracunljivost treba ukinuti, bolje normalnog ubicu koji je ubio nekog zbog para poslati pet godina u ludnicu, video bi da se ne isplati to prolaziti za te pare i vise ne bi ubijao, a ne manijaka...

I jos neko da spomene ljudska prava zlocinaca, a sta je sa ljudskim pravima zrtava, sta je sa pravom obicnih ljudi da ne budu opljackani, ubijeni ili silovani, sta cemo sa tim? Ko prekrsi tudja ljudska prava automatski odbacuje svoja i kraj price.

anded zombi leš!
4.2.2010, 12:56
Dzabe mi imamo najstroziji zakon kad se ne postuje u opste. Bas pre neki dan bio neki pandur na TV-u i zali se kako sudovi cesto izricu kazne manje od minimalnih, gde je tu pravda, i posle se neko zali kako je murija korumpirana, i ja bi bio korumpiran, kad znam da ce neko ionako otici slobodan, zasto ne bih obezbedio porodicu od toga...

Slažem se! Policija, bar se meni čini, u globalu radi OK posao. Uhapse oni monstruma koji siluje devojke po liftovima, pošalju ga pred sudije koje ga, je l' te, osude na kaznu ispod zakonskog minimuma ili ga čak puste na slobodu. A čim izađe taj degenerik siluje opet! Uštrojiti bastarda, osuditi ga na deset+ plus godina, pa kad izađe nek siluje plišane mede i zeke!

Narko dileri su druga, još crnja, priča. Uhapse ga, ovom naravno nije problem da od brda keša koje je zaradio na tuđoj nesreći izdvoji koju hiljadu, potlati sudiju izađe posle godinu dana i nastavio tamo gde je stao (zapravo, posao je verovatno išao i bez njega...)

Slažem se sa tobom i za rad. Neka lepo obrađuju zemlju (onoliko je plodne zemlje pod travuljačom u Srbiji), tako mogu da nahrane one nesretnike što po obrok idu u narodne kuhinje.
Ipak, i zatvorenici moraju imati neka prava, gube pravo na slobodu kretanja, to je očigledno, ali mislim da to ne znači i da bi čuvari mogli da se iživljavaju nad njima, da ne smeju da zucnu i slučajno se požale...

M1L0SH
4.2.2010, 13:37
Da da civilizacijski napredak mora da su i serijske ubice, narko dileri, huligani, pedofilija i ostale grozote pokazatelj tog napredka. Jer u mracnom drushtvu u proshlosti toga nije bilo. Ili se bar najstroze kanjavalo. Ala smo napredovali !!!
Takav civilizacijski napredak zapadne Evrope me ne interesuje.
Ne mozete da budete nerealni povodom toga i da stvarate utopiju od drushtva. Mnogo gadne stvari se deshavaju a drushtvo ne reaguje. Shto povlaci josh vihse *****a ....
Nisam reko krvna osveta nego zakon koji poshtuje prava zrtve a ne olosha ...
Tacno kad na taj nacin prekrshi tudja prava odreko se svojih .....
I potpuno se slazem sa zombijem i Equilibrium-om moze djubre malo i da rmba za drzavu.
I necu da se kandidujem na izbore .... ali imam obicaj da shto obecam to i uradim. Dakle kad bi se kandidovao na izbore ja bi i radio ono shto govorim :to_care:

vasiljevic
4.2.2010, 16:29
@M1L0SH:

Stav koji sam dao je moj stav, ne mora da ga neko podržava pa ni ti. Jednostavno, mislim da mi u ovom imamo izbor koji kaže ili imamo zakon koji odrađuje posao i sprečava ljude da uzimaju zakon u svoje ruke i izbaciju osvetu iz cele jednačine, ili imamo kako god ka uvijali krvnu osvetu na delu. Tada nama i netreba zakon, jednostavno imamo osvetu, i ono pitanje koje se postavlja je gde se tada podvlači crta. Kod lopova na veliko? Malih lopova? Onih koji prelaze ulicu na crveno ili van pešačkog prelaza? Kod roditelja koji istuku dete? Kad se jednom krene ovim putem, po pravilu to postaje sve rasprostranjenije i zahvata sve više, i uvek se kao opravdanje ima čuveno on je uradio ... a mi sad treba i još da ga hranimo. Iskreno, meni to nije civilizacijski napredak, nije humani postupak, i neznam kako da se to opravda. Moj stav je da država postavlja zakone da bi mi znali koje su granice, i tih granica treba svi da se drže, pa i onaj ko to od nas traži, dakle država. Pri tome ne govorim o delu vremena kad dotična osoba koja predstavlja opasnost po ljude, tad treba upotrebiti sve da se ona što pre prestane da bude opasnost, a tu smatram da i ugroženi građani moraju da imaju veće ovlašćenje u odnosu na ovo sada, dakle, ako su direktno ugroženi da imaju pravo na samoodbranu.

Napisano je ovde da Srbija ima uz Rusiju najstrožiji zakon od svih država u Evropi i da o tome treba da se razmisli. I treba. I pored tog zakona mi i dalje imamo porast kriminala, dakle, težina kazne ne utiče na ponašanje kriminalaca. Nama treba vrlo jasan rogram edukacije ljudi i klinaca, tu je osnova glavnog uspeha u smanjenju kriminala u državi. Kad narod bude naučio da kršenej zakona nijen OK i da se ne isplati, da mora da se ponaša drugačije, tad će biti svima nama bolje. MI moramo da naučimo i sudije da odrađuju posao na nrmalan način a ne da zločinac na kraju ode slobodan. Moramo i da promenimo način na koji se kvalifikuju mnogi zločini i kazne za njih, da se jasnije odredimo koliko je koji zločin opasan po društvo i koja je najmanja kazna za njega. Ali sve ovo nama ne rešava predmet zbog koga je počeo post, dali čovek ili ti građanin ima pravo na samoodbranu i do koje tačke ili nema. Mi i dalje imamo tačku da nema pravo. I to nije dobro.

I sigurno napredak u civilizacijskom životu ne predstavljaju serijske ubice, narko dileri, huligani, pedofilija i sl, treba da se borimo protiv toga ali ta borba ne treba nama da oduzme humanost i da nas sve pretvara u osvetnike, ljude koji zaboravljaju na druge, koji sve stavljaju crno belo, koji neće osim sebi nikome pomoći. Nije pitanje dali je neko prekršio pravila, pitanje je da ja ne prekršim pravila i da se ne spuštam na njihov nivo. A to ne prihvatam. Ja nisam oni, ja imam granice i zato sam civilizovano lice ne manijak.

M1L0SH
5.2.2010, 0:41
Ja nisam oni, ja imam granice i zato sam civilizovano lice ne manijak.

I zato treba manjake ukloniti iz drushtva jer nikakva edukacija nece da ih vrati na normalno. Edukacija ce naravno da ima efekta na duze staze. I to je veoma veoma spor proces ....
Vi govorite o utopiji a covecastvo nije toliko daleko od mracnog veka koliko misli da je ....
Znam da svako ima svoj stav i ne mora niko da ga podrzi ali ja sam samo izneo kontra-stav moje mishljenje ...
Smrtna kazna nije divlja krvna osveta nego drzava po zakonu sprovodi tu osvetu daje satisfakciju i uklanja one opasne i nepozeljne clanove drushtva ....
Generalno mislim da je samoodbrana poptuno opravdana jednostavno tako mi je najprirodnije i najlogicnije. Ili ja ili on. Da li bi drzava bila zadovovljna da ja izgubim glavu da bi on pravedno i po zakonu bio uhapshen i osudjen. I taj zakon je za utopiju i nije realan .....