Prikaži potpunu verziju : Monopolisti u telekomunikacijama
Gde god se pogleda, svugde monopolisti :nov_mad2:
Fiksna telefonija - 1
Mobilni operateri - 1.5
kablovska - 1 - bez interneta
Nadam se da postoji u našoj zemlji političar koji se interesuje za nove tehnologije,koji će pročitati ovaj tekst i reći nam malo više zašto nam to rade i da li ima nade za Srbiju, i ceo region,
...ti si optimista znaci..:)
Gledam kako se ostale zemlje razvijaju, dok mi sedimo u 20 veku.
Da smo bar u 20-tom :D imali bi smo barem normalan internet :D
Pa jes, ono nisu izmislili ni adsl ni cable u 21 veku, ali neka ovaj post otvoren, nadam se da je neki političar dovoljno obrazovan da zna da pronađe ovaj tekst.
Oni su svi 50++ godina :paranoia: kad li su zadnji put nešto novo naučili :confused:
Kako su krenuli mozemo da ocekujemo porez na koriscenje interneta i samo posedovanje kompa.'Ajd da su monopolisti samo u telekomunikacijama vec su gde god se okrenes:(
Ne vidim specijalnu mudrost i svrhu pokretanja ove teme. Jedino što vidim je da bi ovo ubrzo mogla da postane teža pljuvačina i istresanje nakupljenog gneva (iz najrazličitijih sfera života). Osim ako je neki političar pročita (sve se nešto plašim da hoće), ali odmah da ti kažem da od pukog konstatovanja "monopol stanja", u našoj nam zemlji, imaš jedno veeeeliko ništa. Tako da, pokušaj se malo prilagoditi svemu, koliko možeš, a možda se nešto u međuvremenu i promeni. Možda.
Ne verujem da bi pomoglo ni da se post forvarduje kompletnom gov.yu domenu...
Naravno da moramo da se prilagođavamo, ali hoću da kažem, da nas to previše košta, i plašim se da ako ništa ne uradimo i ne kažemo tako i ostane.
Svaka zdrava kritika je ja mislim dobrodošla, osim ako se neko ne oseti prozvanim :)
Proslavimo 150 godina rođenja Tesle nekim žestokim otkrićima i napretkom!!!
:icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud
Ja Proslavljam sa 150 knjiga :) već se osećam pametniji :)
У броју 7/2005, чини ми се, има Кузмина колумна о монополу телекомуникација.
Ljudi,nije nase da diskutujemo o tome uopste,mozemo samo da naglabamo ovde prazne price,ali nema vajde od toga...
Ustace kuka i motika jednog dana,samo strpljenja,mi smo i onako zemlja koja ne
moze bez S*anja...
Samo opusteno:ciao:
Ljudi,nije nase da diskutujemo o tome uopste,mozemo samo da naglabamo ovde prazne price,ali nema vajde od toga...
Naprotiv, upravo je do nas (krajnjih korisnika) da jasno i glasno kažemo svoje mišljenje pošto mi plaćamo ceh... Možda se time ništa ne menja ali ćutanje i mirenje sa situacijom nikada nikome nisu pomogli... A ne pomažu ni kuka i motika - tek kada se u ovoj zemlji razvije neka svest stvari će se promeniti... :icon_stud
Problem je u tome što se svest, koju treba razdrmati i probuditi, nalazi kod onih koji su ili namerno večno nedostupni, ili naprosto blago nezainteresovani za takvu problematiku, a još manje za njeno rešavanje.
aerochivija
12.6.2006, 21:49
Naprotiv, upravo je do nas (krajnjih korisnika) da jasno i glasno kažemo svoje mišljenje pošto mi plaćamo ceh... Možda se time ništa ne menja ali ćutanje i mirenje sa situacijom nikada nikome nisu pomogli... A ne pomažu ni kuka i motika - tek kada se u ovoj zemlji razvije neka svest stvari će se promeniti... :icon_stud
"Da bi se pobunili, moraju da postanu svesni, a da bi postali svesni, moraju da se pobune".
Nisam siguran da li sam dobro citirao Orvela ("1984"), u svakom slučaju svest i pobuna idu jedno s drugim.
Ćutati, pomiriti se sa sudbinom, nikako. Pozitivne promene se uvek dogode, samo se odlažu ćutanjem i mirenjem...
E mene zanima kako objasniti sledece:
Naime jeftina tarifa je svakog radnog dana od 15-17h i od 21-7h sledeceg dana! I od petka 21h do ponedeljka 7h, naravno i praznicima. Zvanicno !!! Dakle, ja se uglavnom povezujem preko dial-upa naravno u vreme jeftine (ekonomik kako oni kazu) tarife. Ponekad neispostujem panirano pa potrosim malo vremena i u skupoj tarifi a u pregledu potrosenog vremena stoji sledece:
STANDARDNI REŽIM 4,226 min
ECONOMIC REŽIM 1,922 min
Znaci nemoguce, ispade da ja jedva ulazim u jeftinu tarifu! Po ovome ja jedva pola vremena zasao u jeftinu kada ono treba da bude potpuno obrnuto:confused:
Kako da proverim ovo? Povezujem se na linije ptt-a. U help desku ne znaju sta da mi kazu:confused: Imao sam wireless ali nemam vise (duga prica)
a sada cekam kablovski (iako imam ktv) jer adsl nije uveden kod mene.
E bas mi je dosta ovog Telekomovog monopolizma (ako im se toliko igra imaju da ga kupe na svakoj boljoj trafici u centru grada). Meni vec 7 dana ne radi ADSL koji btw uredno placam jeli (ovo sam se nakacio preko GPRS-a(opet telekom)...gde god se okrenem ono telekom (063,064 itd, ADSL, Kablovska...dug je spisak) a mi poverovali da je u maju '05 trebalo to sve da se zavrsi (ako se dobro secam), sarena laza jbg a znam i za razna obrazlozenja tipa "nije jos definisanmo zakonom 100% pa da izbegnemo javasluk itd", pa sta radi jagnjeca brigada po skupstini ako uopste zaluta tamo ponekad. ADSL sam uzeo kod Sezama (koji opet btw placa ADSL liniju telekomu ^#%$(@%!% ). E sad, jednog dana ja gledam ovaj isti forum kad PUF, puce konekcija. Ajde rekoh sebi, desava se. Cekam ja da se ona vrati i tako vec 7 dana. U sezamu su mi dali drugi modem da nije to u pitanju mozda, nije... i tako vec 7 dana. Kazu da nije do njih u Sezamu (naravno to svi kazu) ali ovaj put im nekako verujem a i ja sam probao par stvari. Jednostavno povratnog signala za ADSL nema nikako tako da ne mogu ni da uspostavim vezu (nista + nista = nista, ovaj matematika je jasna sinko). Tako da vise ne znam sta da radim. Da apstiniram od foruma :) vise nisam mogao. Ako neko moze nesto vise da mi kaze nek izvoli jer mi ih je dosta. P.S. Nemam mogucnosti za kablovsku a ni za wireless, ADSL mi je jedina opcija. Ja ne znam u sitna crevca bas kako ADSL funcionise (znam onako generalno) ali zar je moguce da telekom 5 dana ne moze da to resi (drugog dana sam prijavio problem Sezamu gde su rekli juce kad sam ih zvao da je telekom obavesten o problemu i da cekaju povratni odgovor).
mare [bre]
3.9.2006, 21:03
Glavni problem pri privatizaciji telekoma je taj shto samo preduzece donosi drzavi ogromne kolicine novca (mislim kako i ne bi, pa jedini u drzavi nude fixnu telefoniju, internet linkove ka insotranstvu i sl.)
Cini mi se da je Mladja rekao da ce ga prodati do ("navodno") 2010-2011 !!!:n-cc2:
A u civilizovanim zemljama, kada pravis kucu, dolaze ti 3-5 likova sa aktovkama da ti ponude usluge fixne telefonije, i to svaka firma nudi druge popuste, mogucnosti i sl...
Samo u konkurenciji je prosperitet...Mogu da donose razne zakone, aktove i sl. svi znamo da ce problem nestati privatizacijom telekoma i uvodjenjem bar josh jedne firme na polje fixne telefonije....
Ahhhh.... Pusti snovi...:rolleyes:
Dok 200000 ljudi ponovo ne izadje na ulice nema nam normalnog interneta i svega ostalog.
Mladja sigurno nece da proda Telekom.
Ako pokusa, "malo" se zeznuo.
Uostalom, ko bi normalan prodao firmu koja najviše puni budžet???
Zar nisu upravo odkupili onaj deo od Italijana
sa idejom da ostane domaća firma?
Jel treba da vas opet podsećamkoliko smo godina
zaostajali u razvoju jer su ga kočili italijani i Grci??
Hoćete da dočekate 20011 na 256kbit sa strancima u telekomu??
Ja bogami neću strance u telekomu.
Konkurencija, može. Nek ulože oni wihove milijarde i nek krenu da grade
svoju infrastrukturu konkurentnu telekomu.
Može, bez problema, dođite slobodno.
BigBadVuk
10.9.2006, 12:02
O da!!! Što pre to bolje nek se pojavi još 3 firme koje će da kažu mi imamo 10 puta jače linkove ka svetu sa duplo manjim pingovima izvolte kod nas 2Mbps je mesečno 1000 dingera...ajmo ko voli nek izvoli!!I nek dođu još 2-3 firme sa ponudom za infrastrukturu fiksne i mob telefonije i nek obore cenu..telekom ima da se raspadne samo tako( sa ili bez stranaca u njemu) -kao što se i rts uslikao kad su se pojavili kablovski distributeri.E kad se raspadne i kad mu padne cena,nek ga kupi ko hoće..neće ti biti bitno ( a ni gospodinu Dinkiću) ko ga je i kad uzeo..Kao što me i sad boli uvo da li rts ima para da snimi neki naučni program ili ne,pa vrti serije od pre Marije Terezije..gledam Discovery i National Geographic i boli me uvo..:to_care:
mare [bre]
10.10.2006, 12:38
Telekom ADSL >>>>
Cene paketa će biti:
ADSL 1 (256/64 kb/s) 1.211,62 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 1.425,44 dinara (uračunat PDV)
ADSL 2 (512/128 kb/s) 1.816,43 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 2.136,98 dinara (uračunat PDV)
ADSL 3 (768/192 kb/s) 2.422,24 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 2.849,70 dinara (uračunat PDV)
E ovde covek stvarno nema pojma sta da radi...
Kada se ja osecam ovako grozno, ovim njihovim "potezom", kako li je tek ISP-ovima....
E sad, jednog dana ja gledam ovaj isti forum kad PUF, puce konekcija....
Kada sam birao izmedju kabla i ADSL-a malo sam se raspitao kako stoje stvari.
Desava se da u telekonu prebace korisnika sa glavne centrale na neku podcentralu koja nema mogucnost za ADSL.
Naravno to rade potpuno bez znanja korisnika, ni prethodne najave, ni naknadnog objasnjenja.
I tako covek ostane bez interneta.
A to sto su poslali zahtev telekomu pa cekaju odgovor zaboravi, nikad ti nece odgovoriti.Ja cekam ves 3-4 meseca na taj odgovor za ADSL i nikako da stigne:rolleyes: .
Za to vreme sam odustao od Telekoma i ADSL-a i lepo pozvao SBB koji ima svoju internu mrezu, i namestise mi internet u 10 dana.
Djordje81
15.10.2006, 19:41
Ne bi se složio da je prodaja Telekoma rešenje, jer je poznato naprimer kako se Hrvatska prešla sa prodajom nemcima svog telekoma. Potrebna je decentralizacija u ekonomskom smislu, u protivnom bolje da se ne zovu "Telekom Srbije", nego "Telekom kruga dvojke". Baš takozvanu državu briga da izgradi infrastrukturu da i drugi krajevi nepostojeće Srbije dobiju internet, jer danas nema ni obrazovanja ni privrede bez interneta, važno da "krug dvojke" ima bdp 1000 evra po glavi stanovnika !
BigBadVuk
16.10.2006, 7:28
Pa da Imperija uzvraća udarac,uzvraća ali..
Gledaj to sa lepše strane..Onda će provajderi morati da se okrenu do sada slabije pokrivenim područjima gde još nema ADSLa i sl. :D
P.S. Ničija nije sijala do zore!:dedica:
paterfamilias
19.10.2006, 17:29
Ne bi se složio da je prodaja Telekoma rešenje, jer je poznato naprimer kako se Hrvatska prešla sa prodajom nemcima svog telekoma. Potrebna je decentralizacija u ekonomskom smislu, u protivnom bolje da se ne zovu "Telekom Srbije", nego "Telekom kruga dvojke". Baš takozvanu državu briga da izgradi infrastrukturu da i drugi krajevi nepostojeće Srbije dobiju internet, jer danas nema ni obrazovanja ni privrede bez interneta, važno da "krug dvojke" ima bdp 1000 evra po glavi stanovnika !
Bio Telekom u domaćem ili stranom vlasništvu,mi u unutrašnjosti moramo da kroz stalna poskupljenja PTT-impulsa da finansiramo Telekom da bi on mogao da uvodi modernu infrastrukturu u Beogradu,nešto malo i u par većih gradova.Mi u provinciji moramo da ostanemo što duže na dial up-u da bi se namakle pare za beogradski adsl,od kojeg nemamo ništa,kao ni od ostalih stvari koje finansiramo,obrazovnih i zdravstvenih ustanova koje izdržava cela Srbija a Beograđani ih koriste sa 80-90%.
Ni u Beogradu ne cvetaju ruze. Ja sam pre mesec dana platio za ADSL i jos mi ga nisu prikljucili jer navdno nemaju slobodnih portova, a to su mi javili tek kasnije kad su uzeli pare, a navodno sam ispunjavao sve tehnicke zahteve. I sad mi ostaje samo da cekam, jer na koju god starnu krenes naletis na telekom a njh boli ***** sto ja nemam ADSL. I ovde veza sve zavrsava,ako ti je tata ministar imaces ADSL i u najvecoj vukojebni u srbiji pre nego ja u Bg.
Marko Belsak
21.10.2006, 8:58
Ja isto zivim u Beogradu,. Cak zivim dosta blizu centra. Pa opet, trebalo je 6-7 god. i jaka veza da bi oni meni uveli telefon. I to PCM. Pa sam posle opet cekao 5 god. da mi dodje SBB, jer nisam mogao da se kacim na internet.
Razumem ljude koji ne zive u par velikih gradova. Njima je situacija jos losija. Ali nije tacno da oni finansiraju razvitak ADSL u vecim gradovima. Istina je da bi Telekom (ako bi zeleo) mogao da uvede ADSL i moderne veze i skoro svaki deo Srbije. Nisu oni uopste siromasna firma, koja sve sto zaradi mora da ulaze u postepeni razvitak svoje infrastrukture. Skoro sve sto oni zarade trpaju u sopstvene cepove.
U mnogim oblastima ova drzava je zaostala, i brzi napredak stvarno nije moguc. Ne postoji toliko navca koji bi se mogao uloziti u dalji razvitak ili obnovu nekog sistema.
Ali tako nije u oblasti telekomunikacija. Tu smo na ovom stepenu razvitka, jedino i iskljucivo zahvaljujuci obesnosti Telekoma.
Djordje81
21.10.2006, 19:07
Mi u provinciji moramo da ostanemo što duže na dial up-u da bi se namakle pare za beogradski adsl,od kojeg nemamo ništa,kao ni od ostalih stvari koje finansiramo,obrazovnih i zdravstvenih ustanova koje izdržava cela Srbija a Beograđani ih koriste sa 80-90%.
Srećom pa postoje provajderi kao što je Donet, koji delimično popravljaju situaciju i u drugim mestima van "kruga dvojke". A mislim da nije dobro da mesto gde živiš nazivaš "provincijom", jer Beograd nije Rim nego najobičnija **********, gde se skupio talog ove zemlje koja još samo formalno postoji.
U mnogim oblastima ova drzava je zaostala, i brzi napredak stvarno nije moguc. Ne postoji toliko navca koji bi se mogao uloziti u dalji razvitak ili obnovu nekog sistema.
Postoji tzv. nacionalni investicioni plan čiji bi se fondovi mogli upotrebiti za izgradnju internet infrastrukture tj. potpuno opremanje teritorije tzv. Srbije digitalnim centralama, ali to nije u interesu beogradskoj vlasti. Živim na 35 km od Beograda, telefon je uvođen 1990/91, po ceni od tadašnjih 700-800 DM, i od tada nije menjana centrala niti dodeljivani novi brojevi.
Ja ljudi ne mogu da shvatim ovo beskrajno kukanje i oplakivanje , pogotovo pljuvacinu telekoma i beskrajnu zabrinutost za ISP-e i sta ce biti sa njima ! Ma zabole me uvo za sve redom , bitno je valjda da internet bude sto jeftiniji i sto dostupniji svima pa makar i pod totalnim monopolom ! Mada vecina vas nije u pravu kad kaze da je telekom monopolista posto od 1. maja postoji sloboda za privatne telekomunikacione kompanije za fiksnu i internet ! Drugi problem je sto su provajderi kod nas jad i beda a nemaju ni nameru za neka ozbiljnija ulaganja pa im je najlakse da se vade na telekom . Sticajem okolnosti poznajem momke koji su postali Internet provajderi (i to u zadnje vreme kao i cenjeni )posle sverca nafte i cigara 90-ih otkrili su da u njima cuce geniji za racunare pa ajd da se bave Provajdingom ! Sve vam je ovde ona narodna " spolja gladac unutra jadac".No valjda ce uskoro stici neka bolja vremena za sve nas ....
paterfamilias
21.10.2006, 23:02
Ni u Beogradu ne cvetaju ruze. Ja sam pre mesec dana platio za ADSL i jos mi ga nisu prikljucili jer navdno nemaju slobodnih portova, a to su mi javili tek kasnije kad su uzeli pare, a navodno sam ispunjavao sve tehnicke zahteve..
Ja isto zivim u Beogradu,. Cak zivim dosta blizu centra. Pa opet, trebalo je 6-7 god. i jaka veza da bi oni meni uveli telefon. I to PCM. Pa sam posle opet cekao 5 god. da mi dodje SBB, jer nisam mogao da se kacim na internet.
Odnos metropola-provincija se vidi i u samom Beogradu,gde neki delovi grada imaju lošiju infrastrukturu u odnosu na druge.Ima nekoliko koncentričnih krugova oko centra Beograda,u samom centru se najviše ulaže u infrastrukturu,a što se ide dalje od samog centra sve je gore moguće da je u nekim delovima Beograda situacija ista kao i kod nas u unutrašnjosti.
Razumem ljude koji ne zive u par velikih gradova. Njima je situacija jos losija. Istina je da bi Telekom (ako bi zeleo) mogao da uvede ADSL i moderne veze i skoro svaki deo Srbije. Nisu oni uopste siromasna firma, koja sve sto zaradi mora da ulaze u postepeni razvitak svoje infrastrukture. Skoro sve sto oni zarade trpaju u sopstvene cepove. .
Ne verujem da Telekom može bez ikakvih dodatnih ulaganja tek tako da pokrije celu Srbiju adsl-om,treba tu i dosta para i vremena.Logično je da u Beogradu ima bolja infrastruktura,ali je ipak prevelika razlika između nekih centralnih beogradskih opština i na primer moje opštine sa nekih 70-tak hiljada stanovnika.Kao da nismo u istoj državi ili čak kontinentu.
. Ali nije tacno da oni finansiraju razvitak ADSL u vecim gradovima Ali tako nije u oblasti telekomunikacija. Tu smo na ovom stepenu razvitka, jedino i iskljucivo zahvaljujuci obesnosti Telekoma.
Adsl,telekom i sve ostalo finansira cela Srbija,pa i Beograd sa nekih 25-30%,ali tu savremenu telekomunikacionu infrastrukturu koriste ipak Beograđani sa nekih 90%,a ipak mnogo manje ulažu.
. A mislim da nije dobro da mesto gde živiš nazivaš "provincijom", jer Beograd nije Rim nego najobičnija **********, gde se skupio talog ove zemlje koja još samo formalno postoji. .
Iako to možda zvuči ružno ipak je unutrašnjost Srbije(sem možda par većih gradova) debela provincija ne samo zbog interneta i telekomunikcija,to je samo kap u moru,već zbog nižeg kvaliteta života,malog broja kulturnih dešavanja,manjih plata,lošije zdravstvene zaštite i obrazovanja.Beograd je mnogo veća metropola od Rima,Berlina,ili Londona,jer je on “država u državi”,u njemu živi 20-25% ukupnog stanovništva,i u njemu je skoncentrisano oko 60-70% resursa Srbije,u telekomunikacijama i više od 90%.
Takva metropolizacija nije prisutna ni u Rimu ni u nijednoj velikoj evropskoj prestonici.
Djordje81
21.10.2006, 23:16
Iako to možda zvuči ružno ipak je unutrašnjost Srbije(sem možda par većih gradova) debela provincija ne samo zbog interneta i telekomunikcija,to je samo kap u moru,već zbog nižeg kvaliteta života,malog broja kulturnih dešavanja,manjih plata,lošije zdravstvene zaštite i obrazovanja.Beograd je mnogo veća metropola od Rima,Berlina,ili Londona,jer je on “država u državi”,u njemu živi 20-25% ukupnog stanovništva,i u njemu je skoncentrisano oko 60-70% resursa Srbije,u telekomunikacijama i više od 90%.
Takva metropolizacija nije prisutna ni u Rimu ni u nijednoj velikoj evropskoj prestonici.
Mislio sam na korišćenje reči "provincija", u kontekstu odnosa Rim (kao prestonica rimskog carstva) i udaljenih provincija na drugim kontinentima , tj koliko je štetno upotrebljavati te termine za današnju "Srbiju", koja je 1000000 puta manja od rimskog carstva, pa ispada da je Beograd "metropola". To da je
Beograd "država u državi" slažem se i davno sam to uočio.
mare [bre]
23.10.2006, 10:27
Ma zabole me uvo za sve redom , bitno je valjda da internet bude sto jeftiniji i sto dostupniji svima pa makar i pod totalnim monopolom
Srki u kojoj ti bre zemlji zivis? Oces da kazes da je dalja monopolizacija dobra stvar? Ovde si izneo jednu veliku glupost: Ako se nastavi dalja monopolizacija trzista telekomunikacija u Srbiji, mislis da ce Telekom ici u korak sa svetom, i uvoditi adsl, i druge vidove interneta svuda?! Pa pazi, realno gledano, i sada su totalni monopolisti, ali nesto ne vidim da se ubijaju da poboljsaju svoje usluge.. Zasto? Pa mozda zato sto im se tako moze, i sto :n-cc2: NEMAJU KONKURENCIJE :nov_explo
Mada vecina vas nije u pravu kad kaze da je telekom monopolista posto od 1. maja postoji sloboda za privatne telekomunikacione kompanije za fiksnu i internet !
Opet, sta mislis koja ce inostrana firma da dodje u zemlju u kojoj jos nije dovedena zakonska regulativa o tkz. "local loop unbundling"-u, tj. o "poslednjoj milji" kako se popularnije kaze kod nas... Da li je neki stranac lud da ulaze u izgradnju citave infrastrukture u jednoj zemlji, i tobukvalno od nule! To ti je kao da pravis auto od gomile gvozdja, sa cekicem i safcigerom... Nije nemoguce, ali je u poredjenju sa onim sto dobijas, totalno bespotrebno i glupo..
Drugi problem je sto su provajderi kod nas jad i beda a nemaju ni nameru za neka ozbiljnija ulaganja pa im je najlakse da se vade na telekom
Primer:ADSL... Ko koci nabavljanje novih DSLAM-ova u centralama? Provideri, ili telekom? Ko omogucava same uslove za ADSL(Znaci centralu, portove i sl) Provideri ili telekom? Pa na providerima je da ti omoguce izlaz na internet preko telekomove infrastrukture, i tu se njihov posao zavrsava... Zasto ne izgrade svoju infrastrukturu? Pa da "zarate" sa "Big bad Telekom"-om? Neka...
mare [bre]
23.10.2006, 10:46
Bio Telekom u domaćem ili stranom vlasništvu,mi u unutrašnjosti moramo da kroz stalna poskupljenja PTT-impulsa da finansiramo Telekom da bi on mogao da uvodi modernu infrastrukturu u Beogradu,nešto malo i u par većih gradova.Mi u provinciji moramo da ostanemo što duže na dial up-u da bi se namakle pare za beogradski adsl,od kojeg nemamo ništa,kao ni od ostalih stvari koje finansiramo,obrazovnih i zdravstvenih ustanova koje izdržava cela Srbija a Beograđani ih koriste sa 80-90%.
Hoces da kazes da su Beogradjani krivi sto telekom najvise ulaze u ovaj grad? Ajde malo bolje razmisli sta si upravo izgovorio... Da li je kriv narod, ili institucija koja to cini?
Razumem ljude koji ne zive u par velikih gradova. Njima je situacija jos losija. Ali nije tacno da oni finansiraju razvitak ADSL u vecim gradovima. Istina je da bi Telekom (ako bi zeleo) mogao da uvede ADSL i moderne veze i skoro svaki deo Srbije. Nisu oni uopste siromasna firma, koja sve sto zaradi mora da ulaze u postepeni razvitak svoje infrastrukture. Skoro sve sto oni zarade trpaju u sopstvene cepove.
U potpunosti se slazem... Ljudi pa oni mlate pare ko ludi, da li zaista mislite da nemaju mogucnosti da prosire mogucnosti brzog interneta po celoj Srbiji? Dokaz za to je namera da otkupe "Telekom Srpske"... Da li su za tu paru mogli da ucine nesto po pitanju digitalizacije i modernizovanja centrala u manje urbanim mestima... Naravno da su mogli...
Beograd nije Rim nego najobičnija **********, gde se skupio talog ove zemlje koja još samo formalno postoji
Cemu ovolika mrznja prema Beogradu, i Srbiji uopste? Grad i narod nisu krivi, vec, kao sto sam i rekao, institucije koje urnishu ovu drzavu... A medju njima, kao najveci trn u nasem oku, na izgled beznacajni "Telekom Srbija" Ako ikada odlucim da imigriram u inostranstvo, naj srecniji cu biti sto sam otisao od Draška Petrovića i njegove male svite!!!!
za sve ove sto imaju "protiv" beograda itd...imam jedno pitanje:
radis neki "biznis" gde ces pre poceti sa "biznisom"? u bgd-u sa 2 mil. stanovnika ili u mestu sa 70k stanovnika?
naravno da ce u beogradu poceti sta ste ocekivali da pocnu u murtenici?i u americi je bezicnim internetom prvo pokriven menhetn sigurno ne neka selendra u ajovi.
evo ja zivim u centru beograda pa sam recimo na 18xxxx centrali (ko zna znace ko nezna to je centrala iz cirka 50-ih) ni sam ne znam kako sam dobio uslove za adsl.celo leto mi je ulica bila raskopana bez asfalta recimo itd...nije ni u bgd-u tako bajno kao sto vi mislite a oko infrastrukture naravno da ce se sve prvo raditi u beogradu pa skoro 30% ljudi iz srbije zivi ovde tako je svuda prvo ce valjda opticke kablove "razvlaciti" po barseloni i madridu ne u nekom spanskom selu
@djordje81
beograd je na zalost postao to sto jeste jer su tvoj komsija i ostali prodali njivu i dosli u bgd da zapocnu "biznis".znas ja sam se rodio u bgd-u i nigde nisam nista lose rekao za selo/varosicu/manji grad recimo tako da ni ovo tvoje izlaganje ne mogu da prihvatim.sta da ti radim zivis tu gde zivis i gotovo uvek imas alternativu (odseli se u veci grad,emigriraj u bolju zemlju itd...) nemoj mi samo ovde naklapati kako je bgd kriv za sve
']Srki u kojoj ti bre zemlji zivis? Oces da kazes da je dalja monopolizacija dobra stvar? Ovde si izneo jednu veliku glupost: Ako se nastavi dalja monopolizacija trzista telekomunikacija u Srbiji, mislis da ce Telekom ici u korak sa svetom, i uvoditi adsl, i druge vidove interneta svuda?! Pa pazi, realno gledano, i sada su totalni monopolisti, ali nesto ne vidim da se ubijaju da poboljsaju svoje usluge.. Zasto? Pa mozda zato sto im se tako moze, i sto :n-cc2: NEMAJU KONKURENCIJE :nov_explo
Opet, sta mislis koja ce inostrana firma da dodje u zemlju u kojoj jos nije dovedena zakonska regulativa o tkz. "local loop unbundling"-u, tj. o "poslednjoj milji" kako se popularnije kaze kod nas... Da li je neki stranac lud da ulaze u izgradnju citave infrastrukture u jednoj zemlji, i tobukvalno od nule! To ti je kao da pravis auto od gomile gvozdja, sa cekicem i safcigerom... Nije nemoguce, ali je u poredjenju sa onim sto dobijas, totalno bespotrebno i glupo..
Primer:ADSL... Ko koci nabavljanje novih DSLAM-ova u centralama? Provideri, ili telekom? Ko omogucava same uslove za ADSL(Znaci centralu, portove i sl) Provideri ili telekom? Pa na providerima je da ti omoguce izlaz na internet preko telekomove infrastrukture, i tu se njihov posao zavrsava... Zasto ne izgrade svoju infrastrukturu? Pa da "zarate" sa "Big bad Telekom"-om? Neka...
Ma ovo sto sam rekao o monopolu je bila cista ironija sustina je bila da me ne zanima koliko ce biti telekomunikacionih kompanija vec da nama bude sto bolje !!!!!
Ovo sto je Ivke rekao je apsolutno u pravu , ovde je pocela prava pljuvacina i orgijanje po Beogradu , a ja pitam vas koliko je vas bilo preko ? koliko vas je bilo preko u manjim mestima ? Ne racuna se turisticki ,Pariz , London itd.Verujte mi nijanse su u pitanju ! Isto ih bole uvo za mesta sa 50 hiljada stanovnika.Pa tamo je pravi kapitalizam i ekonomski interes je naprvom mestu ! A ovo ne govorim slucajno jer sam bio jako dugo u Belgiji i Holandiji .
Momci, da kažem i ja neku pre nego što se ovo pretvori u sveopštu prepirku:
- Patrijah Pavle je svojevremeno rekao (a ubeđena sam da je u pitanju bio gaf ): "Budimo ljudi iako smo Srbi". Svako ima pravo na svoje mišljenje, bitno je samo kako ga iznosi. Naravno da smo svi ogorčeni što su kod nas stvari takve kakve jesu ali nećemo ništa promeniti besnim komentarima na nekom forumu. Dok se kompletna situacija u zemlji ne promeni i mnogo bitnije stvari za život ostaće nesretno postavljene kako jesu, a ne samo Internet.
- Beograd je prestonica ove zemlje. Tačka. Svaki glavni grad ima svoje prednosti i mane ali činjenica da je glavni grad države itekako kroji njegov izgled, namenu i učešće u životu zemlje. Molim vas, nema apsolutno nikakve potrebe da na ovom forumu i u ovoj temi raspirujete prezir jedni prema drugima, ovde tema nije poreklo korisnika Interneta nego poboljšanje Interneta kod nas a za to, verujte mi, ne bi smela da bude bitna lokacija! "Be excellent to each other" pre svega, da citiram jedan sjajan film.
Pozdrav
@ ivke76
Protivurecis sam sebi. Prvo kazes da je najlogicnije da pokrenes neki biznis u Beogradu, a onda ti smeta sto svi dolaze tu. I ja bih najvise voleo kad bih sve mogao da uradim u svom gradu. Ali, da malo smirimo strasti...
@ Iris
Bill & Ted's Excellent Adventure
Sjajan film. :)
@ ivke76
Protivurecis sam sebi. Prvo kazes da je najlogicnije da pokrenes neki biznis u Beogradu, a onda ti smeta sto svi dolaze tu. I ja bih najvise voleo kad bih sve mogao da uradim u svom gradu. Ali, da malo smirimo strasti...
?????
Evo, da ti malo pojasnim:
za sve ove sto imaju "protiv" beograda itd...imam jedno pitanje:
radis neki "biznis" gde ces pre poceti sa "biznisom"? u bgd-u sa 2 mil. stanovnika ili u mestu sa 70k stanovnika?
naravno da ce u beogradu poceti sta ste ocekivali da pocnu u murtenici?i u americi je bezicnim internetom prvo pokriven menhetn sigurno ne neka selendra u ajovi.
A onda kazes:
@djordje81
beograd je na zalost postao to sto jeste jer su tvoj komsija i ostali prodali njivu i dosli u bgd da zapocnu "biznis".znas ja sam se rodio u bgd-u i nigde nisam nista lose rekao za selo/varosicu/manji grad recimo tako da ni ovo tvoje izlaganje ne mogu da prihvatim.sta da ti radim zivis tu gde zivis i gotovo uvek imas alternativu (odseli se u veci grad,emigriraj u bolju zemlju itd...) nemoj mi samo ovde naklapati kako je bgd kriv za sve
Prvo kazes da je najlogicnije da pokrenes neki biznis u Beogradu, a onda ti smeta sto svi dolaze tu.
Objasnili ste se, nastavak slobodno na pm.
Sve što se dalje bude pisalo na temu lokal-patriotizma smatraću offtopicom i biće automatski obrisano!
...eto i tako ja pukim slucajem i ludom srecom resih svoj problem sa netom,ne zahvaljujuci telekomu ili bilo kome drugome vec totalno anonimnoj osobi koja je postavila svoj 802.11 b/g AP u mojoj blizoj okolini (citaj u istoj zgradi) a bez ikakvih ogranicenja pristupa itd...dok god traje dobro je. Download varira od 26Kb/s (256Kbps) pa sve do divnih 120Kb/s(1Mbps) zbog prirode bezicnog signala. I to sve od prekjuce, bolji rodjendanski poklon nisam mogao da dobijem...HVALA :D :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.