Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Izdržljivost hard diska

zvicko
8.1.2010, 14:02
Pre nekoliko dana na jednoj Nemackoj televiziji bio je veliki test izdrzljivosti Hard diskova.
Prvo sto su uradili jeste da su uzeli pecaljku zavezali hdd i umocili u vodu.Kad su ga doneli do racunara i prikopcali uspeli su da ga startuju ali imao je error(tj. gresku).
Drugo -II- otisli su do jedne pekare i zamolili pekara da stavi HDD u pecnicu i posle istog "tretmana" koje prolazi i hleb u pecnici HDD je uspesno kopirao fajlove sa eksternog HDD:eek:
Trece -II- otisli su do jedne poslasticarnice i zamolili poslasticarku da stavi HDD u zamrzivac koji je inace namenjen za sladolede(mislim da su rekli da je temeperatura oko -20 stepeni).Testirani HDD je preziveo i uspesno uradio isto sto i HDD iz prethodnog testa
Cetvrto -II- popeli su se na vrh vatrogasnih merdevina i ispustili HDD.Ostao je u komadu ali iznutra se slomio tako da on nije preziveo ovaj test.
Peto -II- uzeli su malj i udarili HDD.Odmah pri prvom udarcu se raspao i naravno nije preziveo test.
Sesto i zadnje -II- da su uzeli magnet i namagnetisali citav HDD ukljucujuci i glavu.HDD je kao njegova ''braca'' iz drugog i treceg testa uspesno kopirao fajlove sa eksternog HDD.

ilic stefan
8.1.2010, 16:39
E reci koja je marka i odmah idem da ga kupujem. :)

ivanza
8.1.2010, 16:40
Jedno je sigurno : "Deco ne isprobavajte ovo kod kuce.":kreza:

Ja sam video jedan klip kada su jedni likovi uzeli onu masinu sto magnetom moze da podize automobile i tako su "podigli" laptop (naravno ugasen) i za vrlo kratko vreme takav jak magnet je izbrisao sve podatke za hdd-a tog laptopa :eek: a laptop i sve njegove komponente su ostale citave.

zvicko
8.1.2010, 18:55

Neznam,mislim da je ili Hitachi ili Samsung.Uglavnom to su obicni HDD.
Sto je l' ti hoces da se izivljavas na HDD?:D
@ivanza neznam oni nisu koristili tako jak magnet ali kao sto sam i rekao oni su ga celog namagnetisali, ubacili u kuciste i razmenili podatke sa eksternim HDD i savrseno je uradio svoj posao.

Nutsbre@ker
8.1.2010, 21:33
IZdrzljivo mada cisto sumnjam da cu ga koristiti na -20 ili +200 stepeni. Takodje ga ne drzim ni pored industrijskih magneta. E sad za macolu ne mogu da garantujem :kreza: ali bih tada verovatno olupao sve a ne samo hard disk. Naravno salim se.

veseliburek
8.1.2010, 22:38
šta fali ako oladiš hard na nisku temperaturu :dzavo:
vidi moje samsunge:
http://img14.imageshack.us/img14/6473/samsungludilo.jpg (http://img14.imageshack.us/my.php?image=samsungludilo.jpg)

što se tiče testa, rezultati su sasvim očigledni, nema tu nešto mnogo zanimljivo... pa kad hoćete da hard nekim čudom proradi, samo ga gurnite u zamrzivač, provereno ;)

zvicko
8.1.2010, 22:38
Ma,ja sam napisao ovo cisto kao zanimljivost a i ja mislim da bi ovo dobro doslo Jamesu Nintendu(AVGN) za jedno 20 godina kada bude pravio parodije na danasnje igre.
Pa za nisku temperaturu nisam ni sumljao da nece preziveti mene cudi to sto je preziveo u pecnici.Sa cime hladis ti sve ovo(Vodeno hladjnje)?

veseliburek
8.1.2010, 22:42
ehehehehehe :dzavo:

šalim se, ovaj hladniji je ispred jedne dvanaestice koja duva na njega, a topliji je u Xilence pasivnom HDD kuleru i na njega duva isto jedna dvanaestica, bila bi niža temperatura da nema tog hladnjaka, ali ga držim jer baca hard u sendvič pa se manje čuje

grafika ima stock hlađenje (tj. gainwardovo :D) a procesor ima xigmateka 1264, mada su njihove temperature normalne

što se tiče pećnice, na oko 200C se topi tinol, a ovo je jedan od načina za popravljanje štampanih pločica i eliminisanje hladnih lemova i prekinutih spojeva, jedan od načina za popravljanje grafičkih :dzavo:

ilic stefan
8.1.2010, 23:01
Neznam,mislim da je ili Hitachi ili Samsung.Uglavnom to su obicni HDD.
Sto je l' ti hoces da se izivljavas na HDD?:D
@ivanza neznam oni nisu koristili tako jak magnet ali kao sto sam i rekao oni su ga celog namagnetisali, ubacili u kuciste i razmenili podatke sa eksternim HDD i savrseno je uradio svoj posao.

Da znam da kad kupim da sam obezbeđen za ceo život i da će podaci na njemu ostati bezbedni. :D

Zoranb007
9.1.2010, 13:06
Nemoj da si naivan, pa te serije harddiskova se ne prodaju kod nas, kod nas se uglavnom prodaje roba sa greskom (ali se o tome ne prica javno) ili roba je najgore klase, tako da, iako kupis istu marku i model, sigurno neces dobiti isto ono sto su nemci testirali, kapiras...:D...

Nutsbre@ker
9.1.2010, 13:49
NIje tacno. Ako se prodaje roba sa greskom to mora da bude jasno naznaceno. Ali istina je recimo da dobijamo (ne uvek) robu b klase tj ne pravi se isto za nase i recimo americko ili neko drugo inostrano trziste. Ali opet to je daleko od loseg kvaliteta.

Beagle
9.1.2010, 14:12
Tuzna je cinjenica da se komponente prve da tek nadzive garanciju... Jbt, ja imam neki matori hard od 4GB koji je i dalje ispravan, a sad svaki drugi dan neko kuka na bad sectore :mad:

zvicko
9.1.2010, 14:51
Nije istina ja imam na najstarijem racunaru HDD od 120GB koji je star 7 god. i dan danas savrseno radi da kucnem o astal.
Da je bas tako onda bi se svi preselilli u Nemacku.

gavranpero
9.1.2010, 15:02
Po meni, ovi navedeni " testovi " nisu adekvatni, da bi se na osnovu njih mogla znati izdrzljivost HD. Mnogo je bitnije koliko ce hard disk raditi u normalnim uslovima , npr. da mogu biti siguran da ce da radi bar 10 godina. Ja ga necu kuvati, magnetisati, bacati sa 5 sprata i sl :D

Beagle
9.1.2010, 15:04
Nije istina ja imam na najstarijem racunaru HDD od 120GB koji je star 7 god. i dan danas savrseno radi da kucnem o astal.
Da je bas tako onda bi se svi preselilli u Nemacku.

Ama nisam rekao da je to opste pravilo, i da tebi (ili bilo kome drugom) to MORA da se desi... Ja imam WD od 80GB pa klikce ko blesav, sta sad?

Cinjenica je da diskovi danas brze i cesce stradaju. I to nema veze sa Nemackom vec sam mass proizvodnjom i stancovanjem.

@gavranpero
Tako nesto i mene zanima. Sta me briga dal ce raditi ako dekne sa petog sprata? :D

zvicko
9.1.2010, 15:12
Ama nisam rekao da je to opste pravilo, i da tebi (ili bilo kome drugom) to MORA da se desi... Ja imam WD od 80GB pa klikce ko blesav, sta sad?

Cinjenica je da diskovi danas brze i cesce stradaju. I to nema veze sa Nemackom vec sam mass proizvodnjom i stancovanjem.

@gavranpero
Tako nesto i mene zanima. Sta me briga dal ce raditi ako dekne sa petog sprata? :D

Ja nisam tebi govorio nego Zoranu.
Inace pomenuti HDD nije WD nego Maxtor:D.
To ima veze sa tim koje sklapo HDD(ako je neki majstor bio koji je to lepo isfuserio naravno da mu nece biti dug zivotni veki) i na kakvim je uslovima HDD trenutno.

Pogledaj moju trecu poruku u ovoj temi.

Beagle
9.1.2010, 15:21
Ja nisam tebi govorio nego Zoranu.
Izvinjavam se, odgovorio si odmah ispod mog posta bez citiranja ;)

Inace pomenuti HDD nije WD nego Maxtor:D.

Koliko god pljuvali te Maxtore i kukali na njih, meni su ti diskovi pregrmeli sve i svasta! Imam neki DM9+ koji skljocne s'vremena na vreme, HDTune prijavljuje neke SMART promene, a on radi li radi... I tako vec godinama :D Nabio je nekih 450 radnih dana (po SMART podacima). Ima(o) sam i DM8+ od 40GB, koji je svojevremeno bio najbrzi HDD koji se mogao kupiti kod nas, taj je rostiljao na 50 stepeni i nista mu nije... I dalje radi, samo ne kod mene :D

-Lana-
9.1.2010, 16:05
Hahahahahaha zanimljiv test.... Mada ne verujem da bih ja koristila racunar na tako niskoj temp, ali verovatno je u mom kucistu temperatura blizu 200 stepeni :kreza::kreza::kreza:

zvicko
9.1.2010, 16:31
Hahahahahaha zanimljiv test.... Mada ne verujem da bih ja koristila racunar na tako niskoj temp, ali verovatno je u mom kucistu temperatura blizu 200 stepeni :kreza::kreza::kreza:

Pa,ako bi uzela azotno hladjenje i bi.

todos
9.1.2010, 17:07
Izvinjavam se, odgovorio si odmah ispod mog posta bez citiranja ;)

Koliko god pljuvali te Maxtore i kukali na njih, meni su ti diskovi pregrmeli sve i svasta! Imam neki DM9+ koji skljocne s'vremena na vreme, HDTune prijavljuje neke SMART promene, a on radi li radi... I tako vec godinama :D Nabio je nekih 450 radnih dana (po SMART podacima). Ima(o) sam i DM8+ od 40GB, koji je svojevremeno bio najbrzi HDD koji se mogao kupiti kod nas, taj je rostiljao na 50 stepeni i nista mu nije... I dalje radi, samo ne kod mene :D
Kako da očitam rad HDD-a? Može li precizniji odgovor? Kod mene je u pitanju maxtor 40GB star 6,5 godina.

Beagle
9.1.2010, 18:23
Kako da očitam rad HDD-a? Može li precizniji odgovor? Kod mene je u pitanju maxtor 40GB star 6,5 godina.

http://www.hdtune.com/download.html

Nema sta da ti objasnjavam, program je prilicno jednostavan i intuitivan ;)

todos
10.1.2010, 17:55
Danke - Dojčland!!!

zvicko
10.1.2010, 18:00
Danke - Dojčland!!!

Sta? Hvala-Nemacka zar nije danke-dojc?

todos
10.1.2010, 18:01
Ja po srpski. Očito da me ne poznaješ dobro, zezam se naravno!

Gadoguz
10.1.2010, 18:04
Ja svoj hdd cuvam, ali opet....

todos
10.1.2010, 18:57
http://www.hdtune.com/download.html

Nema sta da ti objasnjavam, program je prilicno jednostavan i intuitivan ;)
Skino sam drugi po redu program, koji nije tial, međutim ne znam gde da očitam ukupno radno vreme harda?:(

Beagle
10.1.2010, 19:18
Skino sam drugi po redu program, koji nije tial, međutim ne znam gde da očitam ukupno radno vreme harda?:(

U Health tabu, treba da ima power-on time.... Doduse, ja ocitavam SMART podatke iz Linuxa, nisam odavno koristio HDTune.

DonCorleone91
10.1.2010, 19:56
jedan je radio 810 dana i nesto i ima samo jedan bed sektor! :D maxtor od 80gb. A drugi maxtor od 250gb je radio 650 sati i nema ni jedan bed sektor :D

Beagle
10.1.2010, 22:22
Ovaj novi hard sto sam uzeo (pre dva meseca) vec je sastavio 45 radnih dana :kreza:

Nikola16789
11.1.2010, 14:58
u kojim jedinicama je izrazen power On time? meni prijavljuje 3533 i healt status OK

Beagle
11.1.2010, 15:09
u kojim jedinicama je izrazen power On time? meni prijavljuje 3533 i healt status OK

Zavisi od proizvodjaca diska, mada najverovatnije je izrazeno u satima.

zvicko
12.1.2010, 16:54
Evo ga jedan zanimljiv klip koji je na b*nch forumu stavio kolega @cmiro http://www.youtube.com/watch?v=yNdabnbtK7A&feature=related

Zoranb007
13.1.2010, 3:51
NIje tacno. Ako se prodaje roba sa greskom to mora da bude jasno naznaceno. Ali istina je recimo da dobijamo (ne uvek) robu b klase tj ne pravi se isto za nase i recimo americko ili neko drugo inostrano trziste. Ali opet to je daleko od loseg kvaliteta.
Jos verujes u deda mraza, kamo srece da imamo proizvode B_klase... kompjuterske komponente su nam C i Sh_klase, a kad sam rekao roba sa greskom, nisam mislio na greske tipa "mrtvi pixeli" ili neradi tipka na tastaturi, prekid u kablu i slicno, mislio sam na proizvodnju komponenti levom nogom, na memoriju gde jedna radi druga zeza, na monitore gde se mrtav pixel pojavi posle par dana od kupovine, mislim na lose lasere i losu elektroniku u rezacima i td... Znaci greske mogu da budu i namerne, zbog jeftine prozvodnje i ustede na kvalitenom materijalu, sve ono najgore i sve sto je najneispravnije kupuju nasi uvoznici, jer im je to jeftino pa imaju dobru zaradu sa ovim cenama po kojim kupujemo. I dalje tvrdim da taj isti HDD (sto su ga testirali) nema da se kupi kod nas:dedica:

Nutsbre@ker
15.1.2010, 2:19
Jos verujes u deda mraza, kamo srece da imamo proizvode B_klase... kompjuterske komponente su nam C i Sh_klase, a kad sam rekao roba sa greskom, nisam mislio na greske tipa "mrtvi pixeli" ili neradi tipka na tastaturi, prekid u kablu i slicno, mislio sam na proizvodnju komponenti levom nogom, na memoriju gde jedna radi druga zeza, na monitore gde se mrtav pixel pojavi posle par dana od kupovine, mislim na lose lasere i losu elektroniku u rezacima i td... Znaci greske mogu da budu i namerne, zbog jeftine prozvodnje i ustede na kvalitenom materijalu, sve ono najgore i sve sto je najneispravnije kupuju nasi uvoznici, jer im je to jeftino pa imaju dobru zaradu sa ovim cenama po kojim kupujemo. I dalje tvrdim da taj isti HDD (sto su ga testirali) nema da se kupi kod nas:dedica:
Po tebi bi se recimo ( ne mislim naravno da se svadjam samo konstatujem) 99% monitora nize klase kvarilo par dana posle kupovine, a sto se tice rezaca koji kostaju 20-30 evra,( i namenjeni su da traju godinu dve najvise , ovo je licno misljenje ne tvrdim da je tacno) zar mislis stvarno da ce u njih stavljati super kvalitetne lasere, mislim moglo bi ali bi to onda nepovratno povisilo cenu samog uredjaja, memoriju sigurno neces kupovati od nekog levog prozivodjaca za kog nikad nisi ni cuo vec neki poznatiji brend uz koji mozes da dobijes pristojnu granaciju. Ne kazem ni ja da mi dobijamo savrsenu robu ( naravno da ima mana) ali to je daleko od sklapanja levom nogom i nikakvog kvaliteta. Da dobijamo drugaciju robu nego recimo americko trziste to stoji , ali opet nije za bacanje.