Prikaži potpunu verziju : National ID card. Vote for or against!!!
Sta mislite o ovome? Mala je dala, nije to sala, nije to sala...
http://reviews.cnet.com/4520-3513_7-6529145.html
Jel' ovo ludost?
M.Silenus
24.5.2006, 11:56
Čekaj malo , da se ne zalećemo sa glasanjem... Tema me je zainteresovala pa sam prošvrljao malo po net-u i našao No2ID (http://www.no2id.net/).
Ono što sam tamo video je ... pa , blagi užas, izgleda samo kao još jedan način da vladajuće grupe dobiju još malo kontrole nad "jadnim" pučanstvom , i to u globalnim razmerama. Mislim, lepo čovek reče, policija će više znati o nama nego o robijašima na uslovnoj slobodi! A glavni argument onih koji hoće da uvedu to čudo je , pazi sad, sigurnost ...
Nešto mi pada na pamet izvesni čika po imenu Orvel...
Wolverine
24.5.2006, 13:53
Ne razumem nista pa kad neko razjasni glasacu..
Ja sam protiv. Samo ne znam hoce li biti izbora. Mada, uvek postoji izbor :D
Covek lepo kaze:
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." - Benjamin Franklin
Zalaziti u privatnost neeznam,nece na dobro izaci.Ja jedino podrzavam klasicnu ali jedinstvenu Lk u kojoj ce biti i pasos ,zdravstveni karton,vozacka dozvola pa caki neka clanska karta nekog udruzenja ili kluba.
zasto da ne? ako se to koristi u drugim evropskim drzavama, zasto ne i kod nas?
dakle, ja sam ZA...
Само зато што се користи у другим европским државама незначи да мора и код нас.Треба раѕмишљати разумно, а не јурити моду, поготово ако нарушава приватност.
Само зато што се користи у другим европским државама незначи да мора и код нас.Треба раѕмишљати разумно, а не јурити моду, поготово ако нарушава приватност.
ma, privatnost... kakva bre, privatnost? koga briga za to?
ja sam za Velikog brata na sve strane! Kamere bih stavio na svaku banderu :p
Vladimiros
28.5.2006, 22:58
Ja licno ne podrzavam naruzavanje privatnosti, ali ne vidim kako ce vasa privatnost biti narusena RFID karticom koja ne sadrzi vase podatke vec samo vas JMBG na primer.
Svi podatci se nalaze na nekom tamo serveru i nece se nista vise znati o vama u odnosu na obicnu licnu kartu! Sigurno je neko provalio neki novcanik ili slicno sto blokira RF talase(Faradejev kavez) da vas ne bi pratoli gde idete, sta kupujete itd., a opet sprecavaju se mnoge zloupotrebe, na primer zdravstvenih knjizica ili sl.
Ja glasan ZA!
Не би хтео да звучим политички али што се сви бацају на тај систем има и у другим европским земљама, па морамо и ми.
Ако француска баци на себе нуклеарку да је и ми бацимо :)
@Vladimiros
Видећемо како то функционише
Али рецимо папирна лична је практичнија јер није електроника у питању па неможе да цркне
Vladimiros
29.5.2006, 0:33
Pazi, RFID ima jako prost sistem:
Antena koja pored zahteva za jedinstvenim kodom sluzi kao kalem za indukovanje stuje koja u stvari napaja cip koji emituje preko te iste antene svoj kod.
Koliko ja znam pre ce tvoja licna karta da postane ne citljiva od pranja ili sl. nego sto ce crci RFID sklop...
A posto su ta gospoda u Evropi ekonomski, kulturno, tehnoloski itd. napredniji od nas sto mi ne bi ucili od njih?
Ако француска баци на себе нуклеарку да је и ми бацимо
Једно је учити а друго је ложити се да будемо исти ко они.
Око овога са чипом си управу.
Ovo mi se ne svidja nikako, i NE DAM da me niko prati.
Cuo sam da ce kod nas biti elektronske licne karte,vozacke i zdravstvene i to sve na jednoj kartici nalik kreditnoj.
To podrzavam i to mi se svidja,ali da me neko prati?
Pa izvinite,molim vas,nisam zainteresovan da me neko prati kad idem u svaleraciju...
Zar ne?
Ovo mi se ne svidja nikako, i NE DAM da me niko prati.
Cuo sam da ce kod nas biti elektronske licne karte,vozacke i zdravstvene i to sve na jednoj kartici nalik kreditnoj.
To podrzavam i to mi se svidja,ali da me neko prati?
Pa izvinite,molim vas,nisam zainteresovan da me neko prati kad idem u svaleraciju...
Zar ne?
Yep, ali ko to ne bude uzeo, nece moci nista posto ce se sadasnje licne/pasos/visa ukloniti. So, kao da ne postojis. Ali ipak ne zelim bilo koju varijantu cipova. Molim, Zemljane i tehnologiju NE TREBA mjesati zajedno.
Ne znam zasto glasati za ovo, kada se mi ionako ne pitamo tu nista, ako drzava uvede to, moracemo prihvatiti ovako ili onako...tako da je svejedno
Interesantna stvar je kod Engleza da kod njih do sad nije postojala tavka stvar kao sto je licna karta.
Tako da kod njih uvedjenje neceg kao sto je to stvara debatu.
A za nas...
Pa mi vec imamo ID.
Kako je pocelo, uskoro cemo imati svi BAR kodove na potiljak kao hitmen, a pajci ce da nas skeiraju. Zamisli to...
Ne znam zasto glasati za ovo, kada se mi ionako ne pitamo tu nista, ako drzava uvede to, moracemo prihvatiti ovako ili onako...tako da je svejedno
haha "MORACEMO" :D Ajd' ovo i moze da prodje ako je na kartici, ali NIKAD nece da mi ugrade RFID pod kozu, pa makar morao nekoga da ubijem! :mad:
Najverovatinje ce mobilni ili neki slican uredjaj da sluzi za sve: kominkiacija, indentifikacija, placanje itd...
haha "MORACEMO" :D Ajd' ovo i moze da prodje ako je na kartici, ali NIKAD nece da mi ugrade RFID pod kozu, pa makar morao nekoga da ubijem! :mad:
...најежим се на помисли да стављам чип под кожу...
Ово би могло бити добра замена за личну карту, само треба изоловати да неможе да одашиље сигнале када не треба.
Iskreno se slazem sa tobom.
A zamisli da postoje podaci o tebi na ZVER serveru u Briselu i neko ga "hakne". Moze sve da izmjeni o tebi...
Update:
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/jun/09/V-09-09062006.shtml
E, ljudi, mislim da je ovo savrseno vrijeme za paniku i nerede. Vidite Grke...
PAZNJA: Za komplentan text sa slikama i dodacima, nabavite KURIR sa datumom 09.06.2006.
P.S. Ako neko to ima skenirano/nabavio/slikao, neka mi PM/e-mail. Hvala unaprijed.
Ja stvarno ne vidim problem u ovome.
Nit vidim ikakvu povredu privatnosti.
Svi navedeni podaci su i onako javni.
A Kao neko ne moze vec sad da obije neku kancelariju ili potplati nekoga i dobije istu stvar.
Ja stvarno ne vidim problem u ovome.
Nit vidim ikakvu povredu privatnosti.
Svi navedeni podaci su i onako javni.
A Kao neko ne moze vec sad da obije neku kancelariju ili potplati nekoga i dobije istu stvar.
Pa sad ako volis da ti neko gleda:
-sto si jeo za dorucak
-koliko si puta prevario zenu i sa kojom
-gdje i koliko spavas
-koliko zaradjujes mjesecno
-otisak prsta & digitalna slika
-gdje se trenutno nalazis
i tako dalje jer ovome nije kraj, well, be my guest, ali ovo bi trebalo zapaliti [mislim kartice], a ti budi zigosan i umjesto imena imaj 16-cifreni broj. Kuku, ne smijem ni pomisliti sta ce biti kad dodje zig zveri [isto ovo ali malo i ugradjuje se u palac desne ruke]??? To ce se utrkivati ko ce prvi staviti... Stavljace i 2 da se pokazu. A gdje ce im duse... Ako se ko pita sta je sad ovo, neka CTRL+F po Otkrovenju Svetog Jovana Bogoslova. Search string: zig zveri.
SFRJ-Forever [CG]
10.6.2006, 17:41
Update:
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/jun/09/V-09-09062006.shtml
E, ljudi, mislim da je ovo savrseno vrijeme za paniku i nerede. Vidite Grke...
PAZNJA: Za komplentan text sa slikama i dodacima, nabavite KURIR sa datumom 09.06.2006.
P.S. Ako neko to ima skenirano/nabavio/slikao, neka mi PM/e-mail. Hvala unaprijed.
PAZNJA: Nista ne vjerovati ono sta pise u Kuriru i Pressu jer ono sta napisu je tolika glupost da to vjeruju samo penzioneri i oni koji to zele da cuju.......
@Player1
Pa normalno da to nije problem, ali Kurir od toga mora napraviti pricu o ''Zigosanju", ciste gluposti...
Pa sad ako volis da ti neko gleda:
-sto si jeo za dorucak
-koliko si puta prevario zenu i sa kojom
-gdje i koliko spavas
Do sad nisam video elektronski sistem koji ovo cuva.
Niti iko da prica o uvodjenju ista ovakvoga u siroku upotrebu (sem mozda eksperimentalno za neke gronicne bolesnike).
-koliko zaradjujes mjesecno
Sto ti zna gazda, posta i jos mnogi drugi vec sada.
(mislim porez mora nekako da ce izracuna)
-otisak prsta & digitalna slika
Otisak si odavno dao kad su ti vadili licnu karti, a u licnoj ti je vec slika. Ne treba ti haker da neko sazna ovo.
-gdje se trenutno nalazis
Alo, odje mobilni...
a ti budi zigosan i umjesto imena imaj 16-cifreni broj.
Vec imam, to se zove maticni broj.
Kuku, ne smijem ni pomisliti sta ce biti kad dodje zig zveri [isto ovo ali malo i ugradjuje se u palac desne ruke]??? To ce se utrkivati ko ce prvi staviti... Stavljace i 2 da se pokazu. A gdje ce im duse... Ako se ko pita sta je sad ovo, neka CTRL+F po Otkrovenju Svetog Jovana Bogoslova. Search string: zig zveri.
Papapaparanoja...
@Player1:
Jadan ti...
Kad bi samo znao koliko ne znas...
SFRJ-Forever [CG]
10.6.2006, 22:01
@Player1:
Jadan ti...
Kad bi samo znao koliko ne znas...
Jadan ti...
Previse citas Kurir...
Hmmm, na stranu sve teorije zavere, zasto bi meni kao pojedincu bila potrebna nova LK? Da li cu ja imati neku korist od toga? Odgovor na oba pitanja je NE. Vraticu se ponovo na ono sto sam rekao - Englezi uopste nemaju bilo kakav vid LK.... Malo je nelogicno da se "e-LK" prvo uvode kod nas.... u stvari vise je nego logicno, zna se na kome se prvo vrse eksperimenti... :icon_evil :icon_evil :icon_evil
Ајде добро електронске личне карте али ми иду на живце ови што стављају чипове под коѕу па као нетреба ти кључ да уђеш у стан и сличне глупости...најежим се од помисли да нешто стављам под кожу...
Malo je nelogicno da se "e-LK" prvo uvode kod nas.... u stvari vise je nego logicno, zna se na kome se prvo vrse eksperimenti...
Па демократија брате ми служимо као заморчићи за неке експерименте, ово није демократска држава ово је puppet state.:icon_evil :icon_evil
ово није демократска држава ово је puppet state.:icon_evil :icon_evil
1000% se slazem sa tobom.
']Jadan ti...
Previse citas Kurir...
Jadan ti...
Previse si zaludjen komunizmom...
Imam neko posebno zadovoljstvo da komunjare zovem jajare...
Ako nisi komi, nemas ljutnje, BUT ako jesi, well...
Ove 2 tacke mi uvjek znace nesto sto ide logicno ali to stavim da naglasim.
Slazem se sa Duhom.
']Jadan ti...
Previse citas Kurir...
BTW, nikad prije nisam citao kurir, vec sam vidio tu novinu u teretani i rekoh na naslocv nista novo, mada me je jedino zaprepastilo to sto ce to biti najkasnije za 5 god. a sadasnje ce se povuci.
Ako te interesuje sta citam, citam DAN.
SFRJ-Forever [CG]
11.6.2006, 10:20
BTW, nikad prije nisam citao kurir, vec sam vidio tu novinu u teretani i rekoh na naslocv nista novo, mada me je jedino zaprepastilo to sto ce to biti najkasnije za 5 god. a sadasnje ce se povuci.
Ako te interesuje sta citam, citam DAN.
Komunizmom nisam zaludjen, to mi nigdje ne pise u nicku, pise samo naziv nase divne drzave, koje vise nema.
Sto se tice Dana, to ti je isto kao i Kurir, isti shit drugo pakovanje:boodala:
']Komunizmom nisam zaludjen, to mi nigdje ne pise u nicku, pise samo naziv nase divne drzave, koje vise nema.
Sto se tice Dana, to ti je isto kao i Kurir, isti shit drugo pakovanje:boodala:
Aha, znaci zato su ubili Duska Jovanovica... Nisam znao. Tj, znao sam da su mu prijetili ubitstvom jer je htio da raskrinka mafiju...
Fine, kako ti kazes, ali ostaje nam da vidimo posljedice, a kazem ti, NECE biti dobro. Mislis da su Grci i Rusi budale jer su to odbili. Pravoslavna su mi to braca i njima vise vjerujem i Bogu nego tamo nekome iz EU/USA.
Pazi, RFID ima jako prost sistem:
Antena koja pored zahteva za jedinstvenim kodom sluzi kao kalem za indukovanje stuje koja u stvari napaja cip koji emituje preko te iste antene svoj kod.
Koliko ja znam pre ce tvoja licna karta da postane ne citljiva od pranja ili sl. nego sto ce crci RFID sklop...
Moram reci da imam iskustva sa RF karticama i da se one mogu lako pokvariti!
:icon_stud
Interesanto, Grci su se pre neku godinu bunili kad su hteli da izbace nacionalnost iz IDa.
Ili je to bila verska pripadnost, ne mogu da se setim.
Prakicno suprotna stvar u odnosno na ovo danas.
Postavlja se pitanje da li je nasa drzava na dovoljno visokom informatickom nivou da usvoji RF, vecina stanica policije u BGD jos uvek koristi pisace masine! ALO ko sada spominje 1984!!:boodala:
SFRJ-Forever [CG]
11.6.2006, 14:16
Aha, znaci zato su ubili Duska Jovanovica... Nisam znao. Tj, znao sam da su mu prijetili ubitstvom jer je htio da raskrinka mafiju...
Fine, kako ti kazes, ali ostaje nam da vidimo posljedice, a kazem ti, NECE biti dobro. Mislis da su Grci i Rusi budale jer su to odbili. Pravoslavna su mi to braca i njima vise vjerujem i Bogu nego tamo nekome iz EU/USA.
Hahahaha koliko vidim novine imaju mnoooogo uticaja na tebe:rofl:
- Odakle ti sada Dusko Jovanovic i mafija? Ko je to spominjao? Znam da to svaki dan pisu u Danu ali to nema veze sa ovom temom:Freddy:
- Nisam citao taj tekst iz Kurira, tako da ne znam ko je kako i zasto odbio uvodjenje ovog cipa.
- Sada si ubacio i vjeru u ovu temu, naravno bez razloga, svi smo hriscani, bili mi katolici ili pravoslavci, tako da tu ne mozes nista pricati.
- Ako mislis da ce ti Bog cuvati podatke grdno se varas.
- Bolje je vjerovati EU nego Rusima, jer cemo uci u EU [nadam se sto prije], a kao sto vidim, nisi upoznat sa cinjenicom da je EU napravljena da parira USA i da ojaca sve Evropske drzave:ciao:
']Hahahaha koliko vidim novine imaju mnoooogo uticaja na tebe:rofl:
- Odakle ti sada Dusko Jovanovic i mafija? Ko je to spominjao? Znam da to svaki dan pisu u Danu ali to nema veze sa ovom temom:Freddy:
- Nisam citao taj tekst iz Kurira, tako da ne znam ko je kako i zasto odbio uvodjenje ovog cipa.
- Sada si ubacio i vjeru u ovu temu, naravno bez razloga, svi smo hriscani, bili mi katolici ili pravoslavci, tako da tu ne mozes nista pricati.
- Ako mislis da ce ti Bog cuvati podatke grdno se varas.
- Bolje je vjerovati EU nego Rusima, jer cemo uci u EU [nadam se sto prije], a kao sto vidim, nisi upoznat sa cinjenicom da je EU napravljena da parira USA i da ojaca sve Evropske drzave:ciao:
Ubacio sav Vjeru zato sto su Grci i Rusi protestvovali jer je PRAVOSLAVNA CRKVA otkrila kakvu ulogu taj cip zapravo ima. Drugo, "Hriscanine", ti kao covjewk dobijas ime, a ovdje dobijas brojeve sto predstavlja mrtvo ime. Trece, svaki BAR kod ima 30 linija sto znaci, ako si citao Sveto Pismo, Juda prodao Gospoda za 30 srebrenika. pratimo putanju i dolazimo do masona.
Citaj malo. Isto tako na plocici cipa ce biti napisano, mada mi to necemo vidjeti:
666-Ja[satana] sam Tvoj, Ti si Moj[satanin], dobrovoljno si mi se predao.
Tu dolazimo do pitanja vjere jer je u Otkrovenju pisano o zigu zvjeri. Ne vjerujes meni, pitaj Crkvu [pravoslavnu] koji su upuceni u to pa ces da vidis. A to ce se [mali cipovi, koji su preteca ovih kao kreditne kartice] ugradjivati ili na desnu ruku ili celo da ne bi, kad se prekrstis imalo efekta. Ne znam jesi li znao, kad se prekstis je odbrana od djavola. I, sta sada, moj hriscanine?
Citaj malo duhovnu literaturu, idi malo u crkvu. Cuvaj dusu dok jos mozes jer ne znas sta sve dolazi. A ovo ti je prijateljski savjet i upozorenje da znas kome da vjerujes, a kome ne. A to sto kazes da sam ubacio vjeru bez razloga nije istina. Jer, CRKVA je prva ovo objavila, a kurir prenio sa izvora bliske Crkvi. A to da je bolje sa EU nego Rusima, ne dijelim tvoje misljenje. Sa svojom pravoslavnom bracom koju mnogi klevetaju da su nam bolji oni koji nam rade o glavi... Molim lijepo, I rest my case.
Vladimiros
11.6.2006, 15:46
Koliko ja znam, ovo je jos uvek SEKULARNA drzava, znaci ko veruje(kao ti) blago njemu, ko ne nemas prava da ga smaras time!
RFID card inace moze da sluzi kao vise dokumenata u jednom, kao sto je zdravstvena knjizica, kao pasos, kao obicn ID,itd.
Vec si u sistemu, ceo ****ni grad(Beograd, a koliko cujem i Novi Sad i Nis) je pod kamerama, jos dok ides u osnovnu skolu uzimaju se podatci koliko si visok, koliko brzo trcis, itd.(Casovi fizickog), tako da nista ne gubis sto vec nisi izgubio po pitanju privatnosti.
Fine, da onda zanemarimo trenutno pitanje vjere. Gledaj ovo:
Ta mala kartica znace SVE o tebi:
-gdje se nalazis
-sta trenutno radis
- u stvari vec sam pisao...
Pa gledaj logicno: da neko zalazi u tvoju privatnost [kakva je da je] i da se to tamo cuva na nekom serveru koji ce neko da hakne, molim ljudi, pa ovo je malo LOL
Vladimiros
11.6.2006, 16:05
aaa, drugar, i sada ako neko hakne muriju znace sve o tebi...
Isto *****e, samo malo prakticnije pakovanje.
E pa po tim s****** koliko o njima govoris, znaci li to da smo mi u debelim gov**ma?
Vladimiros
11.6.2006, 16:36
Pa i ne bas.
Koliko to zvucalo lako, bas i nije haknuti muriju.
I oni(verovali ili ne) imaju pametne ljude koji su namestili sisteme, a slucajno znam jednog admina koji radi u MUP-u koji mi je objasnijo koliko su zatvoreni ti kompovi. Vecina njihovih kompova nije vezana na internet vec na internu mrezu(ili ti intranet) i veoma su dobro zasticenji.
Tako da RFID koji mozes nositi u novcaniku koji je napravljen kao faradejev kavez ce ti vise koristiti nego stetiti. Umesto da cita tvoju licnu kartu preko NEZASTICENE radio veze koju svako moze da prisluskuje da bi video ima li poternice za tobom ili da li si hapsen ili osudjivan, policajac ce samo primaknuti karticu nekom rucnom uredjaju koji ce preko zasticene veze dobiti podatke o tebi. Tako da to jos moze i cuvati tvoju privatnost. Mislite o tome!
Pa i ne bas.
Koliko to zvucalo lako, bas i nije haknuti muriju.
I oni(verovali ili ne) imaju pametne ljude koji su namestili sisteme, a slucajno znam jednog admina koji radi u MUP-u koji mi je objasnijo koliko su zatvoreni ti kompovi. Vecina njihovih kompova nije vezana na internet vec na internu mrezu(ili ti intranet) i veoma su dobro zasticenji.
Tako da RFID koji mozes nositi u novcaniku koji je napravljen kao faradejev kavez ce ti vise koristiti nego stetiti. Umesto da cita tvoju licnu kartu preko NEZASTICENE radio veze koju svako moze da prisluskuje da bi video ima li poternice za tobom ili da li si hapsen ili osudjivan, policajac ce samo primaknuti karticu nekom rucnom uredjaju koji ce preko zasticene veze dobiti podatke o tebi. Tako da to jos moze i cuvati tvoju privatnost. Mislite o tome!
Pa da... Kao Pentagon, Kao CIA, Kao FBI, Kao NASA...
Mislis tako zasticeni???
Thnx, But no thnx.
SFRJ-Forever [CG]
11.6.2006, 19:18
Ubacio sav Vjeru zato sto su Grci i Rusi protestvovali jer je PRAVOSLAVNA CRKVA otkrila kakvu ulogu taj cip zapravo ima. Drugo, "Hriscanine", ti kao covjewk dobijas ime, a ovdje dobijas brojeve sto predstavlja mrtvo ime. Trece, svaki BAR kod ima 30 linija sto znaci, ako si citao Sveto Pismo, Juda prodao Gospoda za 30 srebrenika. pratimo putanju i dolazimo do masona.
Citaj malo. Isto tako na plocici cipa ce biti napisano, mada mi to necemo vidjeti:
666-Ja[satana] sam Tvoj, Ti si Moj[satanin], dobrovoljno si mi se predao.
Tu dolazimo do pitanja vjere jer je u Otkrovenju pisano o zigu zvjeri. Ne vjerujes meni, pitaj Crkvu [pravoslavnu] koji su upuceni u to pa ces da vidis. A to ce se [mali cipovi, koji su preteca ovih kao kreditne kartice] ugradjivati ili na desnu ruku ili celo da ne bi, kad se prekrstis imalo efekta. Ne znam jesi li znao, kad se prekstis je odbrana od djavola. I, sta sada, moj hriscanine?
Citaj malo duhovnu literaturu, idi malo u crkvu. Cuvaj dusu dok jos mozes jer ne znas sta sve dolazi. A ovo ti je prijateljski savjet i upozorenje da znas kome da vjerujes, a kome ne. A to sto kazes da sam ubacio vjeru bez razloga nije istina. Jer, CRKVA je prva ovo objavila, a kurir prenio sa izvora bliske Crkvi. A to da je bolje sa EU nego Rusima, ne dijelim tvoje misljenje. Sa svojom pravoslavnom bracom koju mnogi klevetaju da su nam bolji oni koji nam rade o glavi... Molim lijepo, I rest my case.
Aha, 3 sestice, 30 srebrenika, prodajem dusu djavolu :rofl: Jos malo pa ce da se rodi i Antihrist koji ce nas sve obiljeziti bar-kodovima, osvojice svijet, a onda ce da izazove apokalipsu i sva ziva stvorenja na planeti ce izginuti. Jadan Vatikan, citav je pod video nadzorom, djavoli postmatraju papu i ostale biskupe, sve dok neki haker ne srusi citav sistem i posalje nuklearke na Beograd:rofl:
']Aha, 3 sestice, 30 srebrenika, prodajem dusu djavolu :rofl: Jos malo pa ce da se rodi i Antihrist koji ce nas sve obiljeziti bar-kodovima, osvojice svijet, a onda ce da izazove apokalipsu i sva ziva stvorenja na planeti ce izginuti. Jadan Vatikan, citav je pod video nadzorom, djavoli postmatraju papu i ostale biskupe, sve dok neki haker ne srusi citav sistem i posalje nuklearke na Beograd:rofl:
Samo se ti smij...
Ајде чип у личној карти, али што се сви ложе (бар у Енглеској(за америку нема шта објашњавати)) да стављају чипове под кожу.
И ипак мислим да је обична, папирна лична карта боља. :)
Ovo me pocinje podsjecati na I, Robot.
Vi i vase teorije zavere... probudite se vi koji spavate! Kakvo spijuniranje i pracenje, opisano vam je na kom principu RFID radi. "Spijunaza" je moguca na mala rastojanja, niko tebe ne moze da prati. Bezbednost podataka jeste veca jer ce podatke da stite sifre, dok sada stite katanci i konopci.Problem je ugradnja pod kozu jer strano telo koje stalno emituje zracenje,ne moze a da ne bude stetno.
Мени није само проблем зрачење него и идеја да имам нешто страно под кожом.
Пре ћу појести личну карту са сенфом него дозволити да ме неко нешто ставља под кожу.Боли ме ако се то ради у "европи".
SFRJ-Forever [CG]
13.6.2006, 0:24
Пре ћу појести личну карту са сенфом него дозволити да ме неко нешто ставља под кожу.Боли ме ако се то ради у "европи".
Ma kakav crni cip pod kozom, jesi li uopste citao predjasnje postove:dedica:
U Srbiji, a i Crnoj gori ce se uskoro uvesti elektronske licne karte. To ce biti vrh stvar jer ce sve biti na jednom mjestu, licna karta, vozacka, zdravstvena, i razne druge informacije. Cip niko ne bi dopusti da se ugradi ispod koze, pobogu, nismo zivotinje:dedica:
Naravno, i napisao sam "strano telo" i plus "zraci" :) Ne ozbiljno. Proucavali na misevima godinu dana i misle da je bezbedno. Potrebne su decenije, a masovna tehnoloska rasprostranjenost postoji tek 20 godina, tako da je jos rano da se vidi koje su njene stetne posledice. Za mnoge stvari ce tek buduce generacije pokazati...
Ma za te kartice je ok, ja to podrzavam. Nego prica se da ce nekim ljudima biti omogucena to "pod kozu" da bi lakse i brze obavljali neke radnje. Uglavnom se misli na bogate pojedince, a ne na masovnu primenu.
Ne daj boze da ti treba vestacki kuk ili bajpas jednog dana...
']...To ce biti vrh stvar jer ce sve biti na jednom mjestu, licna karta, vozacka, zdravstvena, i razne druge informacije...
Hajde mi objasni ovo za zdravstvenu, molim te!Šta to znači - ukoliko menjam posao na, recimo, 6 meseci,onda ću svaki put morati da menjam i ličnu kartu?????????
Ne... tvoja baza podataka ce biti podeljena na delove- licna karta, vozacki, zdravstvena... tako da ce ti se u bazi promeniti samo potreban deo, bez potrebe da menjas karticu.
Bla bla bla...
Cip pod kozu dolazi nesto kasnije, a sada ce se uvesti nesto kao kreditna kartica gdje ce biti sve vazne informacije o tebi, ukljucujuci i zdravstvenu, saobracajnu, pasos,...
CIP ce imati SVE O TEBI, gdje god se nalazio.
Now, that's some wierd punk-ass shit!!!
Vladimiros
13.6.2006, 10:34
Nece imati cip podatke o tebi, vec server na kome se nalazi baza i kome ne moze da pristupi svako!
Cip bi na primer imao samo tvoj JMBG.
Али рецимо папирна лична је практичнија јер није електроника у питању па не може да цркне Jesi li ikad greškom oprao ličnu kartu u mašini zajedno sa drugim vešom? Kako možeš da pričaš da je papirna lična trajnija od plastične?
To se ne bi uvodilo da nije zgodnije, praktičnije i, pretpostavljam, trajnije.
Druga je stvar koje će podatke sadržavati. Verujem da ipak moraju da postoje neki podaci, a ne samo, recimo, matični broj, jer bi inače morala da postoji mnogo kvalitetno izvedena mrežna infrastruktura da bi potrebni podaci baš u svakom potrebnom trenutku mogli da se iščitaju iz neke centralizovane baze.
Takođe... nešto bi na toj kartici ipak moralo da piše, ono što piše na sadašnjim ličnim kartama ili manje - nećeš valjda uvek akati centralnu bazu i pozivati podatke odatle, sem ako je u pitanju policijska provera.
CIP ce imati SVE O TEBI, gdje god se nalazio.
Now, that's some wierd punk-ass shit!!!
Ne shvatam kako ne shvatas da i sada imaju sve o tebi, gde god da se nalazis. U bazi za licnu kartu imaju sve tvoje podatke gde god se ti nalazio. Tako je i za sve ostale dokumente. Utripovao si se za pracenje, nije ti to nikakav GPS uredjaj, pa da mogu da te prate, nije to nikakav mikrofon pa da moze da snima sta pricas, nije to nikakva kamera pa da moze da te spijunira... razmisli. Kartica nema napajanje tako da radi samo u bliskom susretu detektora koji u njoj indukuje struju. Mozes biti jedino zapazen, ako si u blizini detektora bez Faradejevog kaveza. A tvojim podacima i tada niko nece moci da pristupi ko nije ovlascen, kao i sad, samo sigurnije. Iako neko, eventualno, ima detektor i ako vidi tamo neki tvoj broj, nece moci nista da uradi jer ne moze neovlascen da pristupi tvojoj bazi. Takodje, ako ti neko ukrade karticu, verovatno ce saznati manje podataka nego da ti je ukrao licnu kartu.
Verovatno se plasis nelegalnog upada u tvoju bazu, ali to postoji i danas mnogo vise nego sto mislis....
M.Silenus
13.6.2006, 17:17
Ljudi moji, pa jeste li vi čuli za biometriju!
Zar ne bi bilo najbolje da se napravi ogromna baza podataka sa našim biometrijskim podacima, a sistemi za očitavanje da se urade tako da budu neprimetni! Ha, daleka budućnost...
Što se ugrađivanja čipova pod kožu tiče... pa ako u to vreme budemo u mogućnosti da ugrađujemo sintetičko tkivo , komplete organa ( uključujući i presađivanje mozga ) , računarsko-neuralne interfejse itd...
može, pod uslovom da to čudo bude dovoljno malo ( reda par desetina nanometara ), i da se ugradi negde gde neće praviti veliku štetu ( gde bi to moglo biti :paranoia: ).
BTW. ja verujem da će ljudska rasa izumreti 2028. 2029 zemljom će hodati sintetici , datasferom će plutati konstrukti onih koji su imali dovoljno novca...
Ha ha ha, malo iracionalizma nije na odmet...
Jim Bravura
14.6.2006, 0:56
Sta mislite o ovome? Mala je dala, nije to sala, nije to sala...
http://reviews.cnet.com/4520-3513_7-6529145.html
Jel' ovo ludost?Odlicna tema, odlicno pitanje. Evo da odgovorim: "Samo preko mene mrtvog" :n-hang: .
Ljudi, niko nam ne moze garantovati da taj cip ne sluzi recimo u svrhu pracenja, spijuniranja i sl. od strane nekog "velikog brata". Dakle, u pitanju je teska povreda privatnosti i svakako otvorene mogucnosti za brojne zloupotrebe, pre svega od strane drzavnih tajnih sluzbi, kao i onoga ko kontrolise proizvodnju i ugradnju takvog jednog cipa. Toliko od mene i pamet u glavu, ako treba i na demonstracije.
Slozicu se sa tobom ako mi objasnis na koji nacin ce taj "veliki brat" da te prati?
Jim Bravura
14.6.2006, 1:13
Slozicu se sa tobom ako mi objasnis na koji nacin ce taj "veliki brat" da te prati?Evo da pokusam. Nas cuveni ministar policije kaze da je u pitanju obicna memorija. To moze biti tacno, a i ne mora. Mi to ne znamo. Dalje, proizvodjac takvog cipa (verovatno iz EU ili Amerike) moze dobiti instrukcije od strane svojih obavestajnih sluzbi da nam isporuci sve ili barem odredjeni kontigent "izmenjenih" cipova koji nece biti samo puka memorija nego neki minijaturni "tracking device" :paranoia: . Takva ideja moze poteci i od strane nekog domaceg "igraca", recimo vlade, tajnih sluzbi i sl. u svrhu pracenja i spijuniranja tacno odredjenih osoba (mozda ne tebe i mene, ali nikad se ne zna). Bujna masta ili ne, ali ja to tako dozivljavam (opreznost nikad nije na odmet). Uzdravlje.
To sto si sad napisao je posebna prica. Sto se tice tracking devicea, da bi bio detektovan na vece daljine mora da emituje veci signal za sta je potrebna baterija.
Nezvanicno saznajem da nove licne karte nece imati "cipove" u sebi.
Verovatno je paranoja zahvatila i nekoga u vladi. Mozda su citali trece oko... Primitivno. :boodala:
Wile E. Coyote
31.8.2006, 11:28
Cinjenica je da su ove licne sh*t...
Mozda ta ideja o vise dokumenata na jednoj kartici i nije losa, ali:
Koliko ce to, bre, sve da kosta??? :n-cc2: Ne daj Boze da izgubim onda tu karticu, sigurno ce da kosta djavo ipo, pa dok izvadim duplikat, zna se vec kakva je nasa papirologija...
K'o da je bitno, ionako ce to narod da plati... :nov_mad2:
Cinjenica je da su ove licne sh*t...
Mozda ta ideja o vise dokumenata na jednoj kartici i nije losa, ali:
Koliko ce to, bre, sve da kosta??? :n-cc2: Ne daj Boze da izgubim onda tu karticu, sigurno ce da kosta djavo ipo, pa dok izvadim duplikat, zna se vec kakva je nasa papirologija...
K'o da je bitno, ionako ce to narod da plati... :nov_mad2:
Gnevni mladi covece, zar ne mislis da ce biti manje papirologije ako nesto mora da se kompjuterizuje (u slucaju LK sa "cipom") ili ako ce se raditi po starom kao i danas, gde cekas komad papira da se overi na x masta... hmmm, koliko kostaju svi ti sluzbenici i njihova lezernost...
Wile E. Coyote
31.8.2006, 15:07
Gnevni mladi covece,
E, za ovo "mladi" imas pozitivnu reputaciju od mene!!! :rofl: ...zar ne mislis da ce biti manje papirologije ako nesto mora da se kompjuterizuje (u slucaju LK sa "cipom") ili ako ce se raditi po starom kao i danas, gde cekas komad papira da se overi na x masta... hmmm, koliko kostaju svi ti sluzbenici i njihova lezernost...Znajuci nasu administraciju, nece... Uostalom, obaveza je po zakonu da sve mora da se cuva i u papirnoj formi, bez obzira na elektronsku formu... :icon_stud A tek promeniti zakon... :boodala:
Samo jedna stvar: sećate li se priče o špijunskom satelitu koji smo zakupili na par godina od Izraelaca? Još dok je Davinić bio ministar odbrane:rofl: ? Nešto mislim da ga neće koristiti za nadgledanje kopnene zone bezbednosti i Kosova!:dzavo: Eto vam tema za razmišljenje!:to_care:
Jim Bravura
3.9.2006, 17:50
Ne znam ljudi da li ste svesni da ce Srbija biti (ako uvede to sa cipom) prva zemlja na svetu sa takvim resenjem. Ako mnogo bogatije i razvijenije drzave nisu uvele tako nesto, zasto bi mi "trcali pred rudu". Da li su oni stvarno tako blesavi pa ne zele da iskoriste "blagodeti" nove tehnologije, ili mozda razmisljaju u stilu, neka ludi Srbi to prvi ucine, da vidimo kako ce eksperiment da se odvija. Sve je proslo bez bilo kakve javne rasprave, neko iz vrha vlasti je "normalno" uzeo lep procenat da celu stvar izgura do kraja, a narod ko pita.
Ako vec nismo u vrhu po produktivnosti i obimu spoljnotrgovinske razmene, naucnim dostignucima i sl., kog djavola pitam se, mi trcimo da budemo prvi po pitanju navodne bezbednosti. Za ovakve gluposti, brljotine i ishitrene poteze bi neko trebao da leti sa vlasti, a ne jos da bude podrzan od strane nekih (nadam se manjine).
Da li su oni stvarno tako blesavi pa ne zele da iskoriste "blagodeti" nove tehnologije, ili mozda razmisljaju u stilu, neka ludi Srbi to prvi ucine, da vidimo kako ce eksperiment da se odvija.
Upravo tako razmisljaju.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.