Prikaži potpunu verziju : Jedno "glupo" pitanje
Imam C2D E7400 2,8 Ghz (3M) i interesuje me da li za odredjeni procesor postoji i odredjeni limit kada je u pitanju RAM.Ja imam 4 Gb RAM-a na 800 (necega)???
Ne. Kolicina RAM-a je ogranicena maticnom plocom, od nje zavisi koliko RAM-a mozes da stavis. Medjutim, koliko tog RAM-a mozes i da iskoristis zavisi od operativnog sistema. Ako imas XP, onda on koristi oko 3,5GB-a. Najvise zavisi od kolicine memorije na grafickoj (racunaju se jos neki resursi), i sve ukupno 32-bitni sistem (WinXP, npr.) moze da koristi 4GB-a. Za vise ti je potreban 64-bitni sistem, npr. Vista x64 ili Win7 x64. To necega su MHz, megaherci.
@toxic
Ne bih se slozio sa tobom. Nemali broj ljudi muku muci kada treba upregnuti sva cetiri memorijska slota u isto vreme. Takodje treba obratiti paznju i na memory support list koji svaki MB proizvodjac objavljuje.
Stoji to, samo ne znam zasto meni to kazes:), nisam nigde to opovrgo. Rekao sam samo da zavisi od ploce, a i ne verujem da ima problem sa tim jer se tada u 99% slucajeva komp nece ni upaliti, odnosno ili pisti ili ne daje sliku.
On je to pitao verovatno zato sto zeli da "nabudzi" ram. Znaci, ako imas mogucnost, isprobaj kombinaciju cetiri modula pa vidi dal radi. Ako ne radi, prodaj te sto imas i kupi module veceg kapaciteta.
Inace, sa cetiri modula hoce sistem da se upali, ali windows baca nasumicno BSOD...
Napisao je:
Ja imam 4 Gb RAM-a na 800 (necega)???
Zato prepostavljam da to pita jer Win pokazuje da ima manje.
Inace, jednom mi se samo desilo da se komp upali normalno, ali da ne prepoznaje jedan stap (kao da ga i nema), verovatno nekad baci i BSoD, ali mi se najcesce desavalo da je ili pistao ili nije davao sliku.
Pa XP mi prikazuje negdje oko 3,2 gb.A je li bolji RAM u "komadu" ili onako da se slotovi popune?
P.S.RAM 2x2 gb
To je normalno jer imas 32bitni win (kao sto je toxic vec rekao). Instaliraj 64bitni pa ces dobiti svu memoriju.
Broj modula treba da bude paran, kako bi maksimalno iskoristio memorijski kontroler. Najbolje je imati dva modula, posto cetiri komada mogu (ali ne moraju ;)) da prave probleme.
veseliburek
25.12.2009, 21:10
Hm, kako onda ja nisam imao probleme ni kad sam imao tri modula ovog apacera iz potpisa, a nemam ni sad kad su sva 4 slota popunjena... Najsigurnije je da moduli budu isti.
Hm, kako onda ja nisam imao probleme ni kad sam imao tri modula ovog apacera iz potpisa, a nemam ni sad kad su sva 4 slota popunjena... Najsigurnije je da moduli budu isti.
Pa nisi ti ceo svet :to_care: Nisam rekao da su problemi stavka obavezno, ali mogu da se jave.
Da samo pitam sta mislite o ovoj kombinaciji :
LC Power LC5550 Netzteil 550W V2.2 schwarz (http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0018Y6Z0G/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&m=A3JWKAKR8XB7XF) EUR 34,95
AMD Phenom X4 9550 (2.2GHz, 2 MB L2 + 2 L3 MB Cache, AM2+, 1000MHz FSB) BOX (http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0016KH7GS/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&m=A1DQUD9J5RN8FR) EUR 95,90
MSI KA780G Mainboard Sockel AM2+ ATX, Dual Channel DDR2 Speicher (http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B001G75FME/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&m=A3JWKAKR8XB7XF) EUR 65,95
1GB PowerColor HD5770 (http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B002SJXK26/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&m=A2YEC9G904B0OX) EUR 149,00
~ EUR 345,80
:facepalm Gde metnu taj prepodopski Phenom kec...
Marti Misterija
27.12.2009, 16:01
Pitanje nema veze sa temom ali nije bitno - taj phenom X4 je, bez obzira na sve, ipak prilicno stariji procesor tako da ga ja nikako ne bih uzimao. Ja bih pre isao na neki od phenom II procesora, a koji od njih opet zavisi od toga koliki je limit za ono sto nameravas da kupis. Pored toga koji ti je limit za racunar treba da kazes i da li si namerno izostavio memoriju ili si je slucajno ispustio a potrebna ti je i ona sto opet dize cenu.
Pitanje nema veze sa temom ali nije bitno - taj phenom X4 je, bez obzira na sve, ipak prilicno stariji procesor tako da ga ja nikako ne bih uzimao. Ja bih pre isao na neki od phenom II procesora, a koji od njih opet zavisi od toga koliki je limit za ono sto nameravas da kupis. Pored toga koji ti je limit za racunar treba da kazes i da li si namerno izostavio memoriju ili si je slucajno ispustio a potrebna ti je i ona sto opet dize cenu.
Namjerno ba , imam vec 4g sta ce mi vise , a mislio sam uzeti taj phenom jer je jeftin a kontam da valja necemu jer nemam bas para za one phenom ii , a jel valja grafa , ocel moci napajanje , a sta mislis o ploci
Bolje uzmi Phenom II X3 710 ili ako mozes 720BE nego da kupujes taj stari Phenom I.
Napajanje je osrednje, ali ce zavrsiti posao, ne bi bilo lose da se stavi neka Gigabyte ploca sa 770 cipsetom, npr GA-M770-UD3 ako je ima po OK ceni.
Marti Misterija
27.12.2009, 17:46
Ni napajnje ni ploca nisu nesto posebno ali ce odraditi posao sasvim OK.
Graficka je sasvim dobra i po kvalitetu ipak odskace od ostatka komponenti koje si naveo. Sto se tice procesora ja bih verovatno odabrao Phenom II X3 720 koji je definitivno bolji od tog starog koji si naveo.
EDIT: Picard me pretece slicnim predlogom.
Bolje uzmi Phenom II X3 710 ili ako mozes 720BE nego da kupujes taj stari Phenom I.
Napajanje je osrednje, ali ce zavrsiti posao, ne bi bilo lose da se stavi neka Gigabyte ploca sa 770 cipsetom, npr GA-M770-UD3 ako je ima po OK ceni.
Nasao sam taj GA-M770-UD3 , ali ima neki Gigabyte GA-MA770T-UD3P koji je skuplji 20 tak evrica a cuo sam da ukida , sta kontas o njemu , i da li se moze taj x3 720 clock na bar 3gigs
Moze na ~3.2 sa box kulerom, a i 710 mozes bez problema da kloknes na 3GHz.
Moze na ~3.2 sa box kulerom, a i 710 mozes bez problema da kloknes na 3GHz.
O da , da te pitam koji bi mi cooler preporucio , pogledaj na amazon.de htio sam to uzimat na raspustu ( idem u germany xDDD )
OWERKLOKER
27.12.2009, 18:07
O da , da te pitam koji bi mi cooler preporucio , pogledaj na amazon.de htio sam to uzimat na raspustu ( idem u germany xDDD )
Mogao bi da uzmes titan fenrir ili vendetu 2.
Oni ce ti zavrsiti posao ekstra.;)
... CM Hyper 212+, Xigmatek Red Scorpion.... Nesto od navedenih.
Ne mogu sada da se majem na amazon.de.
Mogao bi da uzmes titan fenrir ili vendetu 2.
Oni ce ti zavrsiti posao ekstra.;)
I da jos pitam ima li neka jos grafa do 150e na amazon a da valja !
OWERKLOKER
27.12.2009, 19:54
I da jos pitam ima li neka jos grafa do 150e na amazon a da valja !
Ne znam sta ima na amazon,ali mogu ovako da ti kazem.
Pogledaj 4870/5770...
Ne znam sta ima na amazon,ali mogu ovako da ti kazem.
Pogledaj 4870/5770...
Na amazonu ima sve xDDD , nasao sam ovaj 5770 pa gledam ima li neka bolja za iste pare xD
Luka.zip
27.12.2009, 20:49
Gledaj za te pare da nadjes HD4890 / GTX275.
Gledaj za te pare da nadjes HD4890 / GTX275.
On planira da uzme LC5550 napajanje, tako da :ciao: @HD4890>X275.
On planira da uzme LC5500 napajanje, tako da :ciao: @HD4890>X275.
Nije problem mogu ja i jace da uzmem xDD a koliko jako treba za te grafe
Evo ima ovo , vise para jednostavno nemogu da dam LC Power LC6600 Netzteil 600W V2.2 schwarz EUR 40,45 ;
+12V Maximale Stromstärke [A]: 15
+12V2 Maximale Stromstärke [A]: 14
+3.3V Maximale Stromstärke [A]: 30
+5V Maximale Stromstärke [A]: 28
20pol Mainboard-Stromanschluss: 1
24pol Mainboard-Stromanschluss: 1
4pol Mainboard-Stromanschluss: 2
6pol Mainboard-Stromanschluss: 1
Abmessungen (BxHxT) [mm]: 150 x 86 x 140
Anzahl 4pol 3.5'' Anschlüsse: 1
Anzahl 4pol 5.25'' Anschlüsse: 4
Anzahl Lüfter: 1 x 120mm
Anzahl S-ATA Stromanschlüsse: 4
Bauformat: ATX V2.2
Drehzahlregelung: automatisch temperaturgeregelt
EIN- / AUS-Schalter: Ja
Gewicht [g]: 2260
Kaltgeräteanschluss: Ja
Leistung (KW): 0.60
Leistungsfaktor-Korrektur (PFC): Ja
Prüfzeichen: CE;PFC;TÜV
Verpackungeinheit: Retail
Überlastungschutz: Ja
Überspannungschutz: Ja
To nije nista bitno bolje od onog.
Ako hoces HD4890 ili GTX275 treba ti napajanje tipa LC6650GP3, OCZ SxS od 500W, Corsair VX/HX450.
Luka.zip
27.12.2009, 21:13
On planira da uzme LC5550 napajanje, tako da :ciao: @HD4890>X275.
:facepalm Kad ne citam temu od pocetka..
Nije problem mogu ja i jace da uzmem xDD a koliko jako treba za te grafe
Eto napisao Picard, bar od nekih 60E.
Ako uzmes jeftiniju plocu, moze da se uklopi.
Luka.zip
27.12.2009, 21:43
Zato sto imas x86 operativni sistem.
Kad instaliras x64 bice svih 4GB upotrebljivo.
U tome sto imas 32-bitni operativni sistem.
Ako hoces da ti vidi i koristi svih 4GB, instaliraj 64-bitni.
Edit: sve je receno. :D
U tome sto imas 32-bitni operativni sistem.
Ako hoces da ti vidi i koristi svih 4GB, instaliraj 64-bitni.
Edit: sve je receno. :D
I kod mene je rjeseno , uzimam 4870 , samo da pitam koji je proc najbolji:AMD Athlon II X4 620 ili AMD Phenom II X4 920 ili AMD Phenom II X3 720BE (http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B001R84CGW/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&m=A8RBDM88WOENU)
Luka.zip
27.12.2009, 22:20
Taj drugi je najbolji, jezgro vise u odnosu na treci i prisustvo L3 memorije u odnosu na prvi.Jedino sto ne podrzava DDR3, tako da probaj da nadjes 925 koji kosta isto.
OWERKLOKER
27.12.2009, 22:31
Ako ne nadjes 925 uzmi slobodno 720BE.Odlican procesor za te pare.;)
nikolapop92
28.12.2009, 0:18
Da li postoji razlika, ukoliko se ode ukljuci samo 4 pina i kad se ukljuci 8 pina. . . Koja je razlika ako postoji??
http://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=4929 - tu je slika
http://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=4929 PITAM ZA OVAJ UKLJUCAK LEVO OD MESTA ZA PROCESOR. . .
Tnx :to_care:
vasiljevic
28.12.2009, 16:35
Razlika je otprilike ovo: prvi standard je bio sa 4 pinskim priključkom, kasnije je zbog potreba jačih procesora koji traže više struje, uveden standard sa 8 pina kao njegovo proširenje koje je potpuno kompatabilno sa njime. Na većini ploča i njihovim upustvima stoji ovo: koristi 4 pinski priključak, a ako je na raspolaganju 8 pinski stavi njega jer će biti stabilnije i bolje snabdevanje procesora strujom, pogotovu kod klokovanja.
Dakle, ako imaš 8 pinski priključak na napajanju i ploči koristi njega ali ako na napajanju imaš 4 pinski, tada koristi njega i nema problema, radi kako treba.
Da ne bih otvarao novu temu:
Imam dva 1GB RAM modula. E sad, da li je pametnije uzeti još dva sa po 1GB, ili samo jedan sa 2GB?
A da pitam mogu li se upariti intel q8300 i p5kpl-am
Luka.zip
29.12.2009, 20:37
Imam dva 1GB RAM modula. E sad, da li je pametnije uzeti još dva sa po 1GB, ili samo jedan sa 2GB?
Prodaj tvojih 2x1GB i onda uzmi 2 od 2GB.
Ako neces da se bavis trgovinom, isto ti se pada sta ces da dodas, samo obrati paznju da nova memorija bude potpuno ista kao i stara.
Da ne pravim novu temu, ako neko zna ako mi rade slusalice na zadnjem ulazu, a na prednjem ne, a na XP-u radilo a na W7 ne radi, da li je do sistema, zvucne kartice, ili neceg slicnog ili se podesava nesto. :Freddy: :mad: :confused:
http://img710.imageshack.us/img710/5277/capturecf.jpg
A da pitam mogu li se upariti intel q8300 i p5kpl-am
U principu moze, ali ja to ne bih radio.
Ipak se quad ne stavlja na tako jeftinu plocu (30-40E).
Eto i iz razloga sto nema 8pin prikljucak za procesor. (pogledaj prethodne postove)
OWERKLOKER
29.12.2009, 22:16
Pametnije je uzeti jos jedan od 2GB.;)
Prodaj tvojih 2x1GB i onda uzmi 2 od 2GB.
Ako neces da se bavis trgovinom, isto ti se pada sta ces da dodas, samo obrati paznju da nova memorija bude potpuno ista kao i stara.
http://img710.imageshack.us/img710/5277/capturecf.jpg
U principu moze, ali ja to ne bih radio.
Ipak se quad ne stavlja na tako jeftinu plocu (30-40E).
Eto i iz razloga sto nema 8pin prikljucak za procesor. (pogledaj prethodne postove)
Da te ispravim 50E xD a jel se moze sigurno nemoj da kupim pa da onda nemoze xD
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.