Prikaži potpunu verziju : Kritična temperatura procesora
Predrag Stankovic
22.5.2006, 16:15
Imam Kompjuter vec 3 godine, CPU AMD Athlon XP 2000+,VIA KT400,256MB DDR, tek od skora sam primetio da mi temperatura procesora prelazi preko 60 stepeni C sto me veoma zabrinjava jer mislim da je to ipak previse za ovaj procesor, Dosad se kretala oko 50 - 53 C ali ovo sad je previse i mislim da se jednom restartovao zbog toga. Verovatno je u pitanju to sto kuler nije nikada ciscen i verovatno sporije radi, ne znam za dosad ali sad pise da ima 2800 obrtaja, ne znam da li je to malo, da li je ranije bilo vise. Interesuje me koja je kriticna temperatura za ove tipove procesora, da li treba da sto pre nosim komp u servis na ciscenje kulera ili to mozda i nije toliko opasna temperatura.
Hteo bi takodje da imam neki program koji stano na desktopu pokazuje temperaturu procesora i obrtaje kulera. Pozdrav
60 stepeni je daleko od kriticne temperature.Verovatno je problem onaj koji si naveo, kuler se zaprljao.2800 obrtaja nije malo mada mislim da treba da je 3000.Najbolje je da to odnesesh u servis na cishcenje.
Да, 60 C није страшно, али би требао да га однесеш у сервис на чишћење кулера, да се не би и даље повећавала температура.
VladarTame
22.5.2006, 17:06
U mene je procesor ko i njega i sinoc kada sam gledao tempereturaje bila i do 68 stepeni jel to znaci da mi nesta ozbiljno ne valja ili sto nie ciscen odkada ga imam to jest 1 godina.
U mene je procesor ko i njega i sinoc kada sam gledao tempereturaje bila i do 68 stepeni jel to znaci da mi nesta ozbiljno ne valja ili sto nie ciscen odkada ga imam to jest 1 godina.
Ма сигурно је пун прашине. Тек око негде 75-80 C почиње нека критична температура.
Predrag Stankovic
22.5.2006, 17:27
Ok znaci 63 C nije toliko opasno ali ipak cu morati da ga odnesem do servisa na cishcenje, samo zna li neko neki program koji prikazuje temperaturu procesora na desktopu u pozadini sve vreme. ja to inace da bi video moram da restartujem kompjuter i da udjem u BIOS. ali je mnogo zgodnije kad ti program stalno to prikazuje
Dusan Despotovic
22.5.2006, 17:43
Ma ocisti ga sam ,sto da dajes pare.Jedino ako nije jos pod garancijom.Ako imas nekog ortaka koji kuci ima kompresor,idi kod njega neka ti ceo komp izduva(nemoj pod maksimalnim pritiskom)Ortaci moji kod mene dolaze na izduvavanje.Imam kompresor:kreza:
Ron_Jeremy
22.5.2006, 17:48
Ako je ASUS-ova ploca onda PC Probe a mozes i sa Speed fanom ili Motherboard monitor(oba imas na linku ispod)
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=893
Predrag Stankovic
22.5.2006, 18:00
Ma ocisti ga sam ,sto da dajes pare.Jedino ako nije jos pod garancijom.Ako imas nekog ortaka koji kuci ima kompresor,idi kod njega neka ti ceo komp izduva(nemoj pod maksimalnim pritiskom)Ortaci moji kod mene dolaze na izduvavanje.Imam kompresor:kreza:
To nije losa ideja jedan moj drug je to uradio, izduvao je kuler kompresorom pod pritiskom od 8 bara i sad on kaze da mu kuler radi tise, mada ja ne smem da rizikujem posto sam cuo da moze nesto da se poremeti ili da se otkaci na kuleru, pa mi je ipak bolja varijanta ciscenje u servisu
Dusan Despotovic
22.5.2006, 18:57
To nije losa ideja jedan moj drug je to uradio, izduvao je kuler kompresorom pod pritiskom od 8 bara
Ne,nisam ti rekao da odradis to pod pritiskom od 8 bara.Dovoljno je da imas 3-4 bara i da izbacicis prasinu sa coolera,napajanja,grafike (ako i tamo imas cooler) i iz samog racunara.Godinama radim tako na svom kompu i na masinama mojih ortaka.:a_whistli Ponavljam ne treba ti 8 bara ,da bi odradio taj posao:n-cc2:
Sto se tice obrtaja to je to;) .Bas sam pogledao kod drugara.Njemu se krece oko 2850obr.A temperatura je oko 55c pod punim opterecenjem.
E sad ja imam jedno pitanje.Isto u vezi temperature samo za Barton 2500+.E sad ne znam kome da verujem jer svi programi koje imam pokazuju razlicitu temp CPU-a.Ja sam napravio kao neki mali test i isprobao sam jedno 6-7 programa za pracenje temperature.I zanimljivo je da PC alert koji dolazi uz plocu pokazuje najnetacniju temperaturu.Najbolji je bio i najblizi CBiD.CBiD je imao istu temp koliko je pisalo u BIOS-u.Evo i slike o razlikama(uvek oko 4c).Da ne bude zabune Avast sam pustio da bi videli koliko je komp radio.A temp je malo niza zbog Cooler Xp-a ali i u standardnom radu razlika je 4c.
Mr. Garrison
22.5.2006, 20:40
dok ti udjes u Bios, temperatura padne za par stepeni, narocito ako si igrao igru ili radio nesto zahtevno. ja bih verovao PC Alertu...
Ali sve sam to radio veoma brzo(zasto inace sluzi restart button).Znaci pogledam temp ->restart->udjem u bios i proverim.Sve to uradim za desetak sekundi.Jes da brzo pada temp ali za bas 10sec....
A i cist je primer ovo gore.To je bilo dok komp nista nije radio jedno pet-deset minuta.
Mr. Garrison
22.5.2006, 21:07
pazi kad je mogla da padne za par stepeni. kad izadjem iz igre i kad gledam temp. gaficke vidim da za 10 sekundi moze da padne 2-3 stepena (svakih par sekundi padne za po jedan stepen).
o.k. i kako ti sad znas da PC Alert laze?
Pa u biosu pise isto kao i u pet ostalih programa.
Mr. Garrison
22.5.2006, 21:15
hmm, ajde da u Biosu pise par stepeni manje od PC Alerta, pa bi se to jos moglo opravdati, ali ako u Biosu pise kao u ostalim programima...onda znaci da tih 5 programa ne valjaju, jer temperatura ora da malo opadne :D
Dobro, dobro onda neka bude kako ti kazes.PC ALERT rules......:paranoia: ....
Shlaymara
22.5.2006, 21:45
Da ne otvaram novu temu...
Koliko je opasno kad ti crkne ventilator na ploci?
Danas sam cistio komp(idu topli dani), i slucajno primetim da se vent na ploci ne vrti(kad sam ga malo cuknuo polako se vrteo).Skinem ga,podmazem(propisno je zaribao),kad sam duvao u njega vrteo se, vratim i ne vrti se:confused:
Inace verovatno ne radi bar godinu dana(u biosu pise CHAFAN Speed 0,ali nikad nisam obracao paznju na to) ali nisam imao problema sa pregrevanjem.
Ploca je Abit nf7 a proc je barton 2500.nista nije OC.
Da ne otvaram novu temu...
Koliko je opasno kad ti crkne ventilator na ploci?
Danas sam cistio komp(idu topli dani), i slucajno primetim da se vent na ploci ne vrti(kad sam ga malo cuknuo polako se vrteo).Skinem ga,podmazem(propisno je zaribao),kad sam duvao u njega vrteo se, vratim i ne vrti se:confused:
Inace verovatno ne radi bar godinu dana(u biosu pise CHAFAN Speed 0,ali nikad nisam obracao paznju na to) ali nisam imao problema sa pregrevanjem.
Ploca je Abit nf7 a proc je barton 2500.nista nije OC.
Mnogo su zanimljivi ovi kuleri.Oni su jedni od onih koji najbrze umiru.Nije bas zanemarljivo tako da ti preporucujem da odneses komp u servis io zamenis ga novim.
Alexandar
22.5.2006, 21:54
meni asus pc probe pokazuje 52 odmah ppo startovanju racunara a nakon pola sata igranja temperatura je dostizala i 68 stepeni celzijusa. sto mi je interesantno temperatura nakon svega toga, naravno dok nista ne radim, ume da padne na 48-49 stepeni. a razlika u merenju izmedju biosa i pc probe-a je u 2-3 stepena u korist probe-a, verovatno dok izadjem u bios ona se za toliko i spusti. procesor je inace celleron 2533 sa intelovim hladjenjem.
Suicide samurai
23.5.2006, 13:50
ljudi sredjujte malo te temperature. znam da ne mogu da vam kazem kupite bolje kulere, jer mozda neko nema para/nema gde da nadje (sto je i verovatnije), ali 65C uopste nije malo.
naravno nije sve do kulera, vazno je imati i provetreno kuciste (ne mora biti kvalitetno), dobro napajanje (koje takodje moze da provetrava kuciste), kao i kvalitet paste na procesoru/nacin postavljanja paste.
nekoliko saveta ako se odlucite da komp dovedete u red su:
- kupite bolji kuler :D, najbolje neki izradjen od bakra (makar ona dodirna povrsina sa procesorom) - vazi pravilo: sto vise bakra - bolji kuler :D. naravno vazno je da se taj bakar dobro provetrava, posto on lakse preuzima temperaturu sa procesora, ali je se i teze oslobadja od aluminijuma, pa je potrebno vise vazduha da se kuler ohladi. sada su popularni i modeli sa tehnologijom heat-pipe, koji bi takodje mogli predstavlati dobar izbor...
- obradite kuler finom smirglom (tip 1200/1500/2000 redom) i ispolirajte ga na kraju (moj je skoro kao ogledalo - sve se vidi u njemu :D)/ocistite CPU i kuler alkoholom/benzinom
- kupite kvalitetno napajanje - sem sto cete dobiti stabilnije napone, takodje mozete i da potrazite neki model kome se ventilator nalazi sa donje strane - popravice se provetravanje vazduha (ako npr uzmete neki modem sa ventilatorom od 9/12/14cm, koji se usput u vrlo sporo vrti) oko procesora i naravno smanjiti radna temperatura. nemojte traziti napajanja sa sto vise ventilatora - bolje je uzeti napajanje sa 1 kulerom sa donje strane od 12/14cm, nego neki koj na sebi ima 2/3 fana od 8cm - buka se povecava, a efekat je cesto isti/losiji...
- kupite dodatne ventilatore za kuciste - sto vise to bolje. ovde vazi pravilo - sto vece to bolje. razlog je jednostavan - veci ventilatori (od 92mm i 120mm) se sporije vrte od klasicnih 8-ica, pa se manje cuju, a teraju vecu kolicinu vazduha. raspored bi trebao da bude sledeci - ventilatori sa prednje strane kucista (iza maske) ubacuju vazduh u kuciste, a oni sa zadnje strane izbacuju topao vazduh napolje - u kuciste sa prednje strane ulazi hladniji vazduh, zagreva se i podize u gornji deo kucista, odakle ga izbacuju zadnji ventilatori. ne treba preterivati sa brojem ventilatora - dovoljno je staviti 2 do 4 komada - sve preko toga nesrazmero podize buku, a minimalno skida temperaturu. postoji mogucnost ubacivanja fan-duct-a. - u osnovi to je cev koja sa bocne strane kucista vodi pravo do kulera procesora i na taj nacin dovodi spoljasnji vazduh pravo do kulera. kuleri posle nekog vremena mogu postati bucni, podmazite ih sa WD-40 i problem bi trebao biti resen. postupak ciscenja i podmazivanja imate objasnjen u nekom (cini mi se ovogodisnjem) broju SK, mada je meni preporuceno da ne skidam prsten sa ventilatora i WD-40 naspricam samo u otvor ispod nalepnice - efekat je impresivan!
...nastavak u sledecem postu :D (glupih 3000 karaktera :( )
Suicide samurai
23.5.2006, 13:58
- nabavite kvalitetnu pastu - ne morate za pastu dati 10e za 1 tubicu, ali vecina boljih pasti je bolja od standardne zvake koja se moze naci na svim box kulerima - najbolji izbor bi kod nas predstavljao Arctic Silver 5 - proizvodjac tvrdi da obara temperature do 5C u odnosu na obicnu pastu.
- mozete i softverski da oborite temperaturu - prilozio sam 2 programa koji obavlaju taj posao:
prvi radi iskljucivo na nf2 plocama (ne garantujem da ce svima pomoci, meni je pomogao sa celih 5C) - instalira se kao drajver i obara temperature samo dok je CPU u idle stanju - znaci temperature pod opterecenjem (dok igrate igrice/nesto kompresujete) se nece smanjiti;
drugi je nesto veci i trebao bi da radi na razlicitim platformama, ne samo na nf2 platformi. i drugi pomaze samo sa idle temperaturama...
i na kraju - kakva je situacija kod mene:
pratio sam sve sto sam napisao i komp mi ima sledece:
athlon 1700+ na 2.2ghz, koga hladi thermaltake volcano 12, podmazan arctic silver 5 pastom. volcano se vrti na 2900rpm (moze do 6000rpm), skoro da se ne cuje i koristim prvi program iz attachmenta. u kucistu imam jos 2 dodatna ventilatora, na bocnoj strani kucista, koja uduvavaju vazduh na graficku/procesor, a vazduh izbacuje kuler iz napajanja (14cm fan u napajanju LC Power 6550G v2.0). trenutna temperatura je 42C, kad igram igrice sa ovim podesavanjima dogura do 50C, sto nije mnogo.
pre par dana isprobavao sam mogucnosti procesora i maximalni limit do koga ide - odvrnuo sam kuler skoro do kraja (ustvari n oko 4800rpm) i max temperatura koju sam video na 2.55Ghz bila je samo 52C - dodatni obrtaji skinuli su oko 3C. znam da je spoljasnja temperaura tada bila par stepeni manja, ali je ovo sasim dobar rezultat.
i na kraju - korisni programcici :)
C2NGO -za nf2 kombinaciju
www.cpuidle.de - prevelik je za attachment - na ovoj adresi mozete naci drugi programcic, koji nije namenjen samo nf2 plocama
PC Alert je shit!Probao sam ga 1.000.000 puta i uvek laze.Pride sam i citao isto u nekim testovima ploca (ako nije nesto cak i u nekom SK-u).
@PAIN koju plocu imas?Ako je nForce,preporuka za "nVIDIA nTune" u okviru koga je i "nV Monitor"!Koristim ga od kad je izasao i uvek se slaze sa ocitavanjem u BIOSu!Na slici se poklapa temp. ploce u "nV" i CPU u "CBid",ali BIOS se slaze sa "nV'-om.
@PAIN koju plocu imas?Ako je nForce,preporuka za "nVIDIA nTune" u okviru koga je i "nV Monitor"!Koristim ga od kad je izasao i uvek se slaze sa ocitavanjem u BIOSu!Na slici se poklapa temp. ploce u "nV" i CPU u "CBid",ali BIOS se slaze sa "nV'-om.
Imam VIA kt400 MSI KT4V.
Predrag Stankovic
31.5.2006, 13:42
Skinuo sam program PC Alert 4 da bi stalno mogao da pratim temperaturu procesora, (posto mi je ploca MSI) i kod njega sam primetio opciju "CoolerXP"
ukljucim ga ja i on za 5 minuta spusti temperaturu procesora od 62C na 47C, a sto je najinteresantnije dok on radi u Task Manageru vidim da je opterecenje procesora celo vreme 100%, i jos se hladi, pa me interesuje kako je to moguce na koji fazon ga on to hladi i moze li to mozda da bude opasno po CPU.
Imam Kompjuter vec 3 godine, CPU AMD Athlon XP 2000+,VIA KT400,256MB DDR, tek od skora sam primetio da mi temperatura procesora prelazi preko 60 stepeni C sto me veoma zabrinjava jer mislim da je to ipak previse za ovaj procesor, Dosad se kretala oko 50 - 53 C ali ovo sad je previse i mislim da se jednom restartovao zbog toga. Verovatno je u pitanju to sto kuler nije nikada ciscen i verovatno sporije radi, ne znam za dosad ali sad pise da ima 2800 obrtaja, ne znam da li je to malo, da li je ranije bilo vise. Interesuje me koja je kriticna temperatura za ove tipove procesora, da li treba da sto pre nosim komp u servis na ciscenje kulera ili to mozda i nije toliko opasna temperatura.
Hteo bi takodje da imam neki program koji stano na desktopu pokazuje temperaturu procesora i obrtaje kulera. Pozdrav
Posto vec postoji ista tema da ne otvaram novu :D..
Meni isti procesor radi na 70-75 stepeni.. Radi po ceo dan i jos nije crkao, al imam u planu kupovinu novog kulera. Pa se pitam koliko da zurim sa kupovinom? :D
PS najveca temperatura za ovaj procesor koju sam ja imao prilike da vidim je bila 90 stepeni i komp je radio! :eek:
Meni isti procesor radi na 70-75 stepeni.. Radi po ceo dan i jos nije crkao, al imam u planu kupovinu novog kulera. Pa se pitam koliko da zurim sa kupovinom? :D
PS najveca temperatura za ovaj procesor koju sam ja imao prilike da vidim je bila 90 stepeni i komp je radio! :eek:
Taj primjerak procesora, t.j. pomenuti AMD 2000+ ne bi trebao prelaziti 86 stepeni. Bar je kod mene tako, jer se na toj temp pali alarm.
kod mene prijatelj ima AMD 2.6 semprom i radi na 17 C kad ga tek upali na 5 C bez ikakvog "super" kulera i hladnjaka ...znam, neverovatno mala temp vec sam taj slucaj spominjao ali jos mi nije jasno
sto se tice tvog kulera, i tvog CPU-a ja mislim da ti je to previse toplo... nebi trebalo biti tako.. pa jesli probao ocstit hladnjak ? ..to je sigurno razlog za zagrejavanje... sto se tice tih 90 C ne mora znacit da ce se komp ugasit, kod mene se nije gasio ni na 109 C tako da je to stvar procesora
17 stepeni??? :confused: Ne mogu da verujem.. Ne verujem nicemu sto se ne greje dok radi ;).. Jednom prilikom sam se opekao na pojacalo iz auta :rofl:
GOKSIMASTER
16.1.2007, 18:22
E nesto gledam u biosu kod ortaka koji ima prescota na 2.8 ghz i sad odem da vidim temperaturu i planiram da ga za****vam rekavsi uuu 70 stepeni. A ustvari videvsi 45. Medjutim on ne reaguje. Nezna :boodala: . No onda ja primetim tih 45 ustvari pripada maticnoj ploci zatim pogledam gore i videh nesto od cega sam imao kosmare te iste noci. Cpu: 75c :boodala: :icon_scra :icon_stud Tek sam tada shvatio sta znaci prescot. I sada kaze ortak meni a pa da lik je stavio unutra 5 kulera ali on meni radi super vec 3 godine. :opanachke
kod mene prijatelj ima AMD 2.6 semprom i radi na 17 C kad ga tek upali na 5 C bez ikakvog "super" kulera i hladnjaka ...znam, neverovatno mala temp vec sam taj slucaj spominjao ali jos mi nije jasno
Pre bi' rek'o da je u pitanju netačno očitavanje temperature ;)
Pre bi' rek'o da je u pitanju netačno očitavanje temperature ;)
veruj cita kako jest.. .. . . evo kae da se CPU sinoc digo prilikom igranja na 19 C
polarnimeda
18.1.2007, 7:40
- Ljudi, sta je to ACPI temperature?!? Koristio sam do sada everest da pratim temperaturu, i reko ajd da skinem Speedfan. Kad u njemu izmedjuostalog pise Temp1: 54C?! Ja pogledam sta je to Temp1 i tamo pise ACPI temp?! I ta se temperatura ne menja nikako, sta god radio! A ona u everestu ne postoji?!!
- I zanima me, da li ce se i koliko otprilike smanjiti temperatura procesora ako ugradim u kuciste jos jedan kuler ("osnovni")?! Ako ne, sta je ta pasta za CPU?! Kako se ona koristi?! Postoji li neki prog koji uspesno smanjuje temperaturu?
- I da li je temperatura jedino na sta trebam da obratim paznju kada overclockujem, ako pretpostavim da je stabilnost proverena sa Prime95 i memtest-om?!
Nadam se da cete svi zajedno nekako skrpiti odgovore na ova 3 pitanja... :)
E i da dodam... Temperatura CPU-a mi je na full load-u 60C! Imam Athlon 64 3200+. Koliko je to opasno? Pretpostavljam da postaje opasno ako dolazi do 70, ali 60 nije nkada presao.....
polarnimeda
18.1.2007, 7:51
E da dodam jos jedno pitanje?!Sta su AUX i CORE temperature? I kolike one smeju da budu? Pretpostavljam da ako mi je CPU temperatura niza od 65C, i ovo ostalo ce biti? A to je pretpostavljam granica podnosljivosti?!
nikolafox
20.1.2007, 14:04
Imam isti procesor i plocu kao ti Predraze , i meni se to desavalo da procesor prelazi i 70 C ali reinstalacijom novog windowsa sve se vratilo na staro (50C). Znaci da su problem bili virusi!:dedica: :odoK:
Predrag Stankovic
24.1.2007, 14:09
Imam isti procesor i plocu kao ti Predraze , i meni se to desavalo da procesor prelazi i 70 C ali reinstalacijom novog windowsa sve se vratilo na staro (50C). Znaci da su problem bili virusi!:dedica: :odoK:
Virusi???:icon_scra. Posteno za takve viruse koji povecavaju temperaturu procesora nisam cuo i da li je moguce da postoje isti, pod uslovom i da postoje da bi zagrejali procesor trebalo bi da ga opterecuju konstantno 100% shto kod mene nikad nije bio sluchaj. Ako je neko upucen oko ovoga neka objasni da li je to moguce.
Virusi???:icon_scra. Posteno za takve viruse koji povecavaju temperaturu procesora nisam cuo i da li je moguce da postoje isti, pod uslovom i da postoje da bi zagrejali procesor trebalo bi da ga opterecuju konstantno 100% shto kod mene nikad nije bio sluchaj. Ako je neko upucen oko ovoga neka objasni da li je to moguce.
Upravo tako trebali bi onda da opterete cpu. Jedino ako nisu izmislili neke viruse koji ti ulaze u bio i povećavaju ti napon cpu-a.
Predrag Stankovic
24.1.2007, 14:24
E da moguce je to sa naponom, posto chuo sam da postoje virusi koji su tako pisani da mogu da vrshljaju po BIOS-u cak i da unishte BIOS, pa moze se desiti da je neki loodi Haker napravio takav virus koji povecava napon i na taj nacin podize temperaturu. Mada ako covek kaze da je sa reinstalacijom sistema vratio temperaturu na 50C, onda verovatno je neshto drugo u pitanju, ko bi ga znao???
ali cinimi se da sve to pada u vodu kad se racunar gasi ako mu je recimo nastimano da ne ide preko 90C ..sve preko, racunar se gasi
mada kod mene se nije gasio ni na 100 C..
sto se tice virusa koji podizu cpu na 100% oni nemaju veze sa sa zagrejavanjem procesora jer kod mene i kad je na 0 i na 100 % iskoristen, trenutno kako mi je ociscen hladnjak, greje se izmedju 52 i 55 C.. ni manje ni vise.. jednio kad mi se hladnjak zaprlja, tad temp raste ali to je druga prica
a sto se tice virsa i biosu.. to je moguce, samo ja iskreno jos nisam cuo za to ali logicki je izvodljivo
ali cinimi se da sve to pada u vodu kad se racunar gasi ako mu je recimo nastimano da ne ide preko 90C ..sve preko, racunar se gasi
mada kod mene se nije gasio ni na 100 C..
sto se tice virusa koji podizu cpu na 100% oni nemaju veze sa sa zagrejavanjem procesora jer kod mene i kad je na 0 i na 100 % iskoristen, trenutno kako mi je ociscen hladnjak, greje se izmedju 52 i 55 C.. ni manje ni vise.. jednio kad mi se hladnjak zaprlja, tad temp raste ali to je druga prica
a sto se tice virsa i biosu.. to je moguce, samo ja iskreno jos nisam cuo za to ali logicki je izvodljivo
Instaliraj neki program za nadgledanje temp koji na sebi ima i alarm. Ja imam asus pc probe i on ima tu mogućnost. Ako temperatura pređe dozvoljenu počne da pišti.
Zagrijavalje cpu-a ne može biti isto kada je opterećen 0 i kad je opterećen 100%.
Nezavisno od ove priche...Nesto kao mali savet za neiskusne :)
Kada cistite kulere kompresorom, obavezno ih raskachite sa ploche, jer moze da se javi napon na prikljuchku usled obrtanja propelera, a to opet moze da oshteti plochu...
Toliko od mene :D
Instaliraj neki program za nadgledanje temp koji na sebi ima i alarm. Ja imam asus pc probe i on ima tu mogućnost. Ako temperatura pređe dozvoljenu počne da pišti.
Zagrijavalje cpu-a ne može biti isto kada je opterećen 0 i kad je opterećen 100%.
kako ne moze biti ista temperatura kad se povecava postotak koristenja cpu-a povecava i obrtaj kulera.... dobro, mozda meni raste i na 60 C prilikom igranja kad je cpu vise od 2 sata na 100 % ali u biti ne sme da drasticno raste temperatura..
sto se tice programa hvala, ali koristim everest home edition za nadgledanje, dugo odrzavam cpu, kuler hladnjak i ostalo pa ga znam napamet kako radi.. a sto sam naveo da mi je bio 100 C i preko, to je davno kad mi se prvo put zacepio hladnjak pa nisam znao staje ali se komp ni tad nije gasio
a da.. kad se citi kuler, hladnjak i ostalo obavezno skidat sa ploce
poz
Kada cistite kulere kompresorom, obavezno ih raskachite sa ploche, jer moze da se javi napon na prikljuchku usled obrtanja propelera, a to opet moze da oshteti plochu...
Moguće, ne kažem da nije. Ali onda bi taj motor trebao biti takozvana reverzibilna mašina, a to je mašina koja pod dejstvom elektromotorne sile stvara mehaničku, drugim riječima koja uz potrošnju struje obrće osovinu, i koja pod dejsvom mehaničke (obrtanja) stvara elektromotornu silu (struju).
Ili još prostije koja može da radi i kao motor i kao generator.
Mada ga je i dosta lakše očistiti ako se skine.
Moguće, ne kažem da nije. Ali onda bi taj motor trebao biti takozvana reverzibilna mašina, a to je mašina koja pod dejstvom elektromotorne sile stvara mehaničku, drugim riječima koja uz potrošnju struje obrće osovinu, i koja pod dejsvom mehaničke (obrtanja) stvara elektromotornu silu (struju).
Ili još prostije koja može da radi i kao motor i kao generator.
Mada ga je i dosta lakše očistiti ako se skine.
ili ukratko, kao dinama koja dejstvom mehancke sile stvara elektricnu ;)
Pa i da i ne, jer dinama može samo pod dejstvom mehaničke sile da stvara električni, ali ne i obratno.
Pravi struju itekako, pitanje je koliko jaku. To sam primetio vrteći propeler na Cooler Masteru sa diodama, diode su svetlele a ništa nije bilo uključeno.
JovanK a struja ne moze mehanicku ?? :eek: pa sta radi struja od kulera ako ne pravi mehanicku energiju ...
Pravi struju itekako, pitanje je koliko jaku. To sam primetio vrteći propeler na Cooler Masteru sa diodama, diode su svetlele a ništa nije bilo uključeno.
preduhitrio si me
kuler je obicni elekrtro motor, uzmite bilokoi elektro motor iz nekih kastofona ili igracaka, zakacite na njega neku lampicu i zavrtite ga, ..svetli ;)
JovanK a struja ne moze mehanicku ?? :eek: pa sta radi struja od kulera ako ne pravi mehanicku energiju ...
preduhitrio si me
kuler je obicni elekrtro motor, uzmite bilokoi elektro motor iz nekih kastofona ili igracaka, zakacite na njega neku lampicu i zavrtite ga, ..svetli ;)
Neće uvek. Na CM ventovima, LED svetle kao da je uključen (doduše za trenutak) ako ga dovoljno zavrtiš. Na Antec ventovima, možeš da ga vrtiš kol'ko 'oćeš (ja sam čak bio prineo usisivač da bi ga konstantno brzo vrteo :to_care: ), ali nema šanse da zasvetli.
NIsam probao, ali ovo je šta kažu predavanja o reverzibilnim mašinama iz Osnova elektrotehnike.
I Jonatane ja nigdje nisam rekao da struja ne može da stvara mehaničku energiju.
I Jonatane ja nigdje nisam rekao da struja ne može da stvara mehaničku energiju.
JovanK > jer dinama može samo pod dejstvom mehaničke sile da stvara električni, ali ne i obratno.
ovo "ne i obratno" ..zar se nije odnosilo da elektricna energija nemoze pravit mehanicku :icon_scra
JovanK >
ovo "ne i obratno" ..zar se nije odnosilo da elektricna energija nemoze pravit mehanicku :icon_scra
Citat:jer dinama može samo pod dejstvom mehaničke sile da stvara električni, ali ne i obratno.
Ovo ali ne i obratno odnosilo sa takođe na dinamu, koja ne može da stvara mehaničku silu pod dejstvom električne.:icon_scra :boodala:
meni asus pc probe pokazuje 52 odmah ppo startovanju racunara a nakon pola sata igranja temperatura je dostizala i 68 stepeni celzijusa. sto mi je interesantno temperatura nakon svega toga, naravno dok nista ne radim, ume da padne na 48-49 stepeni. a razlika u merenju izmedju biosa i pc probe-a je u 2-3 stepena u korist probe-a, verovatno dok izadjem u bios ona se za toliko i spusti. procesor je inace celleron 2533 sa intelovim hladjenjem.
Svasta, ja sam do skoro imao celeron preskot na 2.66 i overklokovan na 3.3 pod najvecim opterecenjem od nekih sat vremena nije prelazio 52 stepena!!! sada imam pentium 4 pod najvecim opterecenjem ne prelazi 59 stepeni
P.S. I kod jednog i kod drugog fan na procesoru konstantno se vrtio na oko 2000 obrtaja!
@Suicide samurai
"odvrnuo sam kuler skoro do kraja (ustvari n oko 4800rpm)" kojim programom si to uradio posto i ja trazim neki program koji bi mi omogucio da stavim fan na recimo 5000 obrtaja (znam da ima u biosu ali samo do 2500)???
Predrag Stankovic
31.1.2007, 11:04
Pa na taj nacin mozes samo da ga pokvaris, zasto sam da ubrzavas obrtaje kulera bez preke potrebe
Pa na taj nacin mozes samo da ga pokvaris, zasto sam da ubrzavas obrtaje kulera bez preke potrebe
Ako je u to u mogucnosti fana onda nema sta da ga pokvari.A sa 2500 na 5000 tesko.
@Sallee Verovatno drugi kuler, ne ocekuje da svaki to moze.
Ma ja bih to samo probao ne bih ga ostavio da radi na 5000 obrtaja.
celo kuciste treba cistiti od prasine svakih par meseci
Ako je u to u mogucnosti fana onda nema sta da ga pokvari.A sa 2500 na 5000 tesko.
@Sallee Verovatno drugi kuler, ne ocekuje da svaki to moze.
Jednostavno klokuješ kuler. Šala.
E da mi je samo znati koji kuler da se sa 2500 poveća na 5000 obrtaja i kako.
Jel' imao neko Volcano 6Cu+ kuler? Znate kako zvuči 7K obrtaja? Kao malzni motor. 5K je ipak manje, ali je i to nenormalno bučno. Sve preko 3K je iritantno.
Poenta ovog posta : Ne kupujte ventove brže od 3K, kad tad će te poludeti od njih i poželeti neki mnooogo tiši.
Tell me about it......Moj 3D Rocket se vrti stalno na oko 3200 a bucan je ubi boze.
Tell me about it......Moj 3D Rocket se vrti stalno na oko 3200 a bucan je ubi boze.
Imam i ja jedan od tih Gigabyte-ovih 3D kulera. Imao sam prvo onaj najslabiji FC-21(valjda), ali je bio preslab (1800rpm) a i teško se čistio pa sam ga poklonio a uzeo Hyper6. Posle sam dobio (nagradna igra) neki koji je skroz od bakra i isto se vrti na 3K+ a ima i otpornik koji spušta rpm na nekih 2.2K. Nisam ga nikad probao, stoji mi kao ukras. Ipak ne može da se poredi sa Hyper6-om a kamoli sa ovim Hyper6+.
Ne znam sta je FC-21 ali ni ovaj moj nije neksto.Ja sad trazim nesto sto je fancy npr. nesto kao Venesa.Nije mi bitno mnogo hladjenje.
A sta ja da radim sa laptopom koji je jos pod garancijom tako da ne smijem da ga otvaram da je ne bih ugrozio.
Meni je temp CPU-a 26C-27C kada slusam muziku,surfujem... a kada igram igrice oko 30C-32C,u pitanju je AMD Turion64 X2 1.6 dual core
Ono sto me brine je sto ponekad temperatura bude i 54C bez bez ikakvog razloga i to se sve cesce desava,tek sto upalim lap vidim da cooler radi non stop i kad upalim Everest ultimate edition 2005 pokazuje temperaturu 54C :confused:
Nosio sam ga skoro na ciscenje sa kompresorom i izaslo je dosta prasine ali opet ista stvar.Ovo nisam znao za kuler ali je sve proslo bez poslijedica,nadam se :)
Sto moze da bude razlog ove duplo vece temperature ponekad i koja je uopste bezbjedna temperatura ovog mog procesora??
A sta ja da radim sa laptopom koji je jos pod garancijom tako da ne smijem da ga otvaram da je ne bih ugrozio.
Meni je temp CPU-a 26C-27C kada slusam muziku,surfujem... a kada igram igrice oko 30C-32C,u pitanju je AMD Turion64 X2 1.6 dual core
Ono sto me brine je sto ponekad temperatura bude i 54C bez bez ikakvog razloga i to se sve cesce desava,tek sto upalim lap vidim da cooler radi non stop i kad upalim Everest ultimate edition 2005 pokazuje temperaturu 54C :confused:
Nosio sam ga skoro na ciscenje sa kompresorom i izaslo je dosta prasine ali opet ista stvar.Ovo nisam znao za kuler ali je sve proslo bez poslijedica,nadam se :)
Sto moze da bude razlog ove duplo vece temperature ponekad i koja je uopste bezbjedna temperatura ovog mog procesora?? Ne sekiraj se, nije to nista strasno, desktop racunarima ide temperatura i preko 90c, pa rade i dalje normalno. Meni licno je isla i do 98c a kompjuter je radio evo 4 godine, i prodao sam ga na kraju. Ne treba da brines, ipak to je laptop, unutra je slab protok vazduha...
Ne sekiraj se, nije to nista strasno, desktop racunarima ide temperatura i preko 90c, pa rade i dalje normalno. Meni licno je isla i do 98c a kompjuter je radio evo 4 godine, i prodao sam ga na kraju. Ne treba da brines, ipak to je laptop, unutra je slab protok vazduha...
To već nisu normalne temp. Npr. C2D se gasi na 85C.
To već nisu normalne temp. Npr. C2D se gasi na 85C.
Nisam ni rekao da su normalne, vec samo da je na toliko isla. Pa nijedna temperatura na kojoj mozes da przis jaja, nije normalna...;) Inace u pitanju je bio stari dobri athlon xp 2400+, radio je besprekorno...
Predrag Stankovic
2.2.2007, 12:14
A kolika je normalna Temperatura za ATA HDD na7200rpm od 80GB, meni je oko 45 nije li to previse za HDD
A kolika je normalna Temperatura za ATA HDD na7200rpm od 80GB, meni je oko 45 nije li to previse za HDD
I jeste i nije. Poželjno je da bude manja, ali sve do nekih 50 pa i 55 se može trpiti.
Koji je hdd u pitanju. Maxtor se naprimjer dosta više grije nego naprimer samsung.
Bez obzira na marku to je u granicama normale.Imao sam i Maxtor i WD i Quantum i Samsung i svi su mi isli na oko 40c.Doduse WD mi je najhladnji Obicno oko 30c a nekad zadje i do 40c.
Što se hardova tiče i meni se čini da je Maxtor najtopliji. Evo, imam jedan od 160GB i Seagate Baracudu od 320GB. Oba stoje svaki ispred svog 12Cm venta i Maxtor je oko 37C a Segate oko 35C.
zna li neko kolika je optimalna radna temp za cpu intel prescott 3.0 posto se meni i posle deset i vise sati najvise popne na 48 imam asusuvu p4p800se plocu i asusov program za merenje...
to je to.. nista posebno, normalna temperatura
sve preko 60 - 70 je nepozeljno a sto niza temp. to bolje ;)
Predrag Stankovic
10.3.2007, 23:53
U kojo meri pregravanje procesora moze da utice na performanse racunara? konkretno mislim na podizanje sistema, brzinu pokretanja programa i sve ostalo, jedan ortak mi se pohvalio da mu kompjuter radi mnogo brze od kako je ocistio kuler, temperaturu od 85C je snizio na 55C sto uopste nije malo, i kaze da mu sve radi neuporedivo brze.
U kojo meri pregravanje procesora moze da utice na performanse racunara? konkretno mislim na podizanje sistema, brzinu pokretanja programa i sve ostalo, jedan ortak mi se pohvalio da mu kompjuter radi mnogo brze od kako je ocistio kuler, temperaturu od 85C je snizio na 55C sto uopste nije malo, i kaze da mu sve radi neuporedivo brze.
Kada se proc približava kritičnoj temp (temp na kojoj se gasi da se ne bi oštetio), on se drastično usporava. Obara radni takt i zato radi mnooogo sporije. Ipak, ovo teško može da ima uticaja na podizanje OS-a, jer proc nema vremena da se tako brzo zagreje do kritične temp čak i da je vent isključen. Ako se zagreva na 85C prilikom podizanja OS-a, onda verovatno hladnjak ne naleže dobro na njega, jer podizanje sistema retko koji proc (samo neki baš slabiji) uspe da optereti do maximuma.
kod mene preko 65C vidno sporije radi komp.. dobro, ne toliko vidno ali ja ga primetim
sad.. kada je ociscen radi na 49-52C sto mu je neka normala (2.6 celeron.. 478 socket)
Milos Pejovic
11.3.2007, 0:59
Instalirao sam program CPUIdle koji sluzi za "softversko" hladjenje procesora. Pre pokretanja temperatura Durona na 800 MHz je bila 42C, posle pola sata od startovanja programa opala je na 30C. Ovo vazi kada je proc. u idle-u. Pri full load-u CPUIdle ne hladi procesor. U Task manager-u stoji da je zauzece CPU-a 100%, ali to je normalno. Nemam nikakve probleme prilikom koriscenja ovog programa. Imam trial verziju od 30 dana.
www.cpuidle.de
CPUIdle je npotreban na svakom OS-u novijem od Win98. Pogledaj u XP-u Task Manager i videćeš da kad ništa ne radiš da je zauzeće proca 0-1%. Noviji procesori imaju hardverski ugrađene funkcije obaranja radnog takta i napona (C1, EIST) kada je zauzeće proca malo.
Predrag Stankovic
12.3.2007, 22:53
Instalirao sam program CPUIdle koji sluzi za "softversko" hladjenje procesora. Pre pokretanja temperatura Durona na 800 MHz je bila 42C, posle pola sata od startovanja programa opala je na 30C. Ovo vazi kada je proc. u idle-u. Pri full load-u CPUIdle ne hladi procesor. U Task manager-u stoji da je zauzece CPU-a 100%, ali to je normalno. Nemam nikakve probleme prilikom koriscenja ovog programa. Imam trial verziju od 30 dana.
www.cpuidle.de
Tako neshto poseduje i program PC Alert za konfiguracije sa MSI plocama, postoji kod njega opcija Cooler XP i kad ga pustim da rashladjuje procesor (AthlonXp) za 10-ak minuta spusti temperaturu proc-a za oko 10C, najvise je oborio za 20C za oko pola sata i onda je stao, a u task manager-u mi pokazuje da je opterecenje CPU-a konstantno 100%, naravno ovo mi koristi samo leti.
Imam jedan problem,ugradio sam novi dvd rezac,i cim sam upalio komp,ugasio se....od tada...komp mi radi 2 do 3 sata..neakd i vise,pa se opet ugasi...da nije mozda do procesora,mada menjao sam mu kuler skoro...temp mu je oko 60C...molim za pomoc!:(
Imam jedan problem,ugradio sam novi dvd rezac,i cim sam upalio komp,ugasio se....od tada...komp mi radi 2 do 3 sata..neakd i vise,pa se opet ugasi...da nije mozda do procesora,mada menjao sam mu kuler skoro...temp mu je oko 60C...molim za pomoc!:(
Najverovatnije imaš problem sa napajanjem. Probaj sa drugim pa vidi dali se dešava ista stvar.
Imam Duron na 1.1 GHz i temperatura u idle je 38 stepeni dok u full opterecenju nikad ne prelazi 43 stepena... Takodje fan se vrti izmedju 4400 i 4500 RPM, nije li to malo mnogo? Ima li neki program kojim mogu kontrolisati brzinu fan-a?
nije mnogo cak je idealno,ja sam na celeronu 1.2 imao stock kuler koji se vrteo na 5 000rpm pa i vise, zamnio sam ga zbog buke jer se cuo kao avion. Sto se tice temp za tog durona odlicno,burazerov primerak je konstatno bio na 63c i radio je bezproblema sve dok ga nije penzioniso
Sta, moj Palomino (prvi AthlonXP, za mladje :D) je gruvao na skoro 70 stepeni kada je bio overklokovan :D Inace je radio na nekih 65 u letnjim danima. Taj duron je bombona :)
Meni je Barton isao do nesto do skoro 70C leti. I to ne sa stock kulerom, nego jacim.
Sto se tice laptopova, jedan Dual Core T3400 ide do 80C kada je 100% opterecen, a jedan P3 mobile (1.13Ghz) do 95C.
Meni je Barton isao do nesto do skoro 70C leti. I to ne sa stock kulerom, nego jacim.
Auh covece, to je bilo bas mnogo. Barton je u principu znatno hladniji od Palomina. Jel bio overklokovan na 3200+ ? :D
Ma kakav overklok. Obican. Inace pre nego sto sam promenio stock kuler desavalo mi se leti da mi pucaju igre. Pretpostavljam zbog pregrevanja. Inace nije bas 70. Isao je do 68-69 i to kad se bas napregne procesor (komresija videa i slicno).
Ma kakav overklok. Obican. Inace pre nego sto sam promenio stock kuler desavalo mi se leti da mi pucaju igre. Pretpostavljam zbog pregrevanja. Inace nije bas 70. Isao je do 68-69 i to kad se bas napregne procesor (komresija videa i slicno).
To je definitivno mnogo. Malo debilno pitanje, ali jesi li stavio termalnu pastu? :D Jesi li imao kakav dodatni vent na kucistu? I sa stock kulerom ne bi temperature trebale da budu takve (ima drugar 3200+ koji se drzi na nekih 55-60 stepeni sa stock kulerom).
Naravno da je stavljana. Inace, temperature su uvek bile podnosljive bile ako se otvori kuciste (u pedeseticama). I kao sto rekoh, to je samo u punom radu. Normalno leti bi bilo oko 60-62 u leru.
P.S.
Inace nikad nije "pucao" tako ugrejan. Mada sam imao obicaj da namestim alarm koji bi gaso komp ako temperatura predje 72-73 stepena, zlu ne trebalo. Ipak su to "oni" Athloni koji se tope kad su previse ugreju.
Inace nikad nije "pucao" tako ugrejan. Mada sam imao obicaj da namestim alarm koji bi gaso komp ako temperatura predje 72-73 stepena, zlu ne trebalo. Ipak su to "oni" Athloni koji se tope kad su previse ugreju.
Meni je AXP1700 jednom pregrejao i ugasio se. Posle par minuta sam opet mogao da upalim komp, i nista se nije istopilo :)
mozda je off topic ali da ne otvaram novu temu...
Planiram da malo kloknem procesor, prostim podizanjem FSB-a... Citao sam na forumu da je preporucljivo prvo uraditi update biosa. Kako to najbezbednije uraditi?..nasao sam ovo na netu http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2307 Jel to ,,to''? Sta mislite o samom kloku, da li je preporucljivo zbog starijeg procesora i ploce? Planiram da dodam jos 512 RAM-a na vec postojecih 256...
mozda je off topic ali da ne otvaram novu temu...
Planiram da malo kloknem procesor, prostim podizanjem FSB-a... Citao sam na forumu da je preporucljivo prvo uraditi update biosa. Kako to najbezbednije uraditi?..nasao sam ovo na netu http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2307 Jel to ,,to''? Sta mislite o samom kloku, da li je preporucljivo zbog starijeg procesora i ploce? Planiram da dodam jos 512 RAM-a na vec postojecih 256...
Ja nebi čačkao tog duraona, na stranu to što nećeš osetiti boljitak u performansama i kad ga klokuješ. Mnogo veći "problem" je taj što prastari duroni nemaju nikakve zaštite (ni od pregrevanja ni od prevelikog napona) tako da možeš da ga spališ dok trepneš.
Ja nebi čačkao tog duraona, na stranu to što nećeš osetiti boljitak u performansama i kad ga klokuješ. Mnogo veći "problem" je taj što prastari duroni nemaju nikakve zaštite (ni od pregrevanja ni od prevelikog napona) tako da možeš da ga spališ dok trepneš.
Mislio sam da nece biti problema sa malim klokom, recimo sa 1.1 na 1.3 GHz..
Redovno bih kontrolisao temperaturu....
Sa dodatnih 512 RAM-a radio bi mnogo bolje...
Ne postajes overkloker dok ne obavis vatreno krstenje :)
Meni je AXP1700 jednom pregrejao i ugasio se. Posle par minuta sam opet mogao da upalim komp, i nista se nije istopilo :)
Pa dobro, i meni se pre sa starim kulerom pregrejao pa bi poblenavio (tj. popio BSOD). Ja sam ovo vise ostavio zbog situcija tipe ako kuler otkaze i slicno. Tj. da se ne desi da popije 80-90 stepeni i prosto crkne. Ta generacija Athlona je imala prilicno losu termalnu zastitu u odnosu na Pentiume.
Ne postajes overkloker dok ne obavis vatreno krstenje :)
Ja bih ako moze nesto bez te vatre...:nov_explo:to_care:
Ta generacija Athlona je imala prilicno losu termalnu zastitu u odnosu na Pentiume.
U potpunosti se slazem sa tobom, samo kazem da su ti Athloni trpeli nevidjene temperature i prezivljavali. Ja sam se bukvalno opekao na hladnjak koliko je bio vreo, ali procesor je nastavio da radi.
@Vlada
Pa brate, mozes da probas :) U kontrolisanim uslovima verovatnoca da se nesto uprska eksponencijalno opada. Povecavaj FSB u koracima od par MHz, pa testiraj sa Prime stabilnost i meri temperature sa Everest-om. Kad ti Prime pukne ili ako slucajno komp zabode vreme je da olabavis memorijske parametre i da povecavas napone. Naravno, u sto manjim koracima.
Procesor je athlon64X2 5000+
Da li je normalno da igra pocne da mi secka
na temperaturi procesora od 68-69 stepeni?
Zasece na desetak sekundi, pa opet radi normalno...
U idle modu je 45-47 stepeni.
Po AMDu, dekalrisana maksimalna operativna temperatura za taj procesor je 55-68C.
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=40
Verovatno, kad dodje do 67-68C, se taj procesor downclockuje da izbegne pregrevanje.
Sve u svemu, normlano je da ti tad igra sekca, al nije normalno da imas te temperature.
Ocisti te kulere, pre nego sto ti svisne procesor! :dedica:
Meni je opet normalna temperatura ispod 50C.Na 70C+ obicno se komp gasi(moze se promeniti u Biosu).Na velikim temperaturama i meni igrice obicno sporije rade,ali ne znatno(1-3Fpsa).Ciscenje kulera kao sto rece Player1 je dobra ideja.Mozes mu smanjiti voltazu pri tome ne smanjujuci frekvenciju na kojoj radi.
moj E2160 bez opterecenja radi na 45-50 bez termalne paste sa kulerom u Silent modu :alealeee:
necuje se ziv
Moj ide i do 70C nekad i preko, ali ne pravi probleme :) Navik'o sam :D (box kuler i kinesko napajanje + OC i visoka voltaža radi veće stabilnosti...)
moj E2160 bez opterecenja radi na 45-50 bez termalne paste sa kulerom u Silent modu :alealeee:
necuje se ziv
a sto bez termalne ako smem da pitam
i sta je silent mod???
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.