Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Ozivljavanje domena?!

flash_back
22.5.2006, 13:13
Pozdrav pre svega,

Postavljam ovu temu na forumu sk jer znam da ima "par" pametnih ljudi u administraciji casopisa i samog foruma koji verovatno znaju o cemu pricam! Ukrato, izgleda da sam se zeznuo u jednoj proceni i bukvalno sebi malu jamu iskopao...

Anyway, evo o cemu se i radi... Registrovao sam pre godinu (+ koji dan) dva domena kog Verata i smelo sam pustio da registracije isteknu da bih mogao iste da registrujem iz prve ruke! Samo nije tako jednostavno, ispostavilo se da sam za vreme tih godinu dana mogao da transferujem domen na sebe u bilo kom trenutku, ali sada nakon isteka registracije mogu samo da iz "ozivim" ponovo preko Verata?! sem ako necu da se cenkam na aukciji za 2-3 meseca :)

Cimnuo sam coveka koji je zaduzen za domene, mogu reci stvarno ok! support ali izostao je konkretan odgovor zasto Verat nece da mi prepusti (preostala) prava nad domenima, da mogu da ih reg. licno.

Ok, dali bi neko malo vise upoznat sa tematikom mogao da mi objasni o cemu se ovde radi, zasto moram bas preko Verata? Licno mislim da je stvar u tome jer sam ja preko Verata zakupio prava nad domenima, meni su "beneficije" kod Verata istekle dok je sam Verat zadrzao prava kod NIC-a kao prvobitni vlasnik istih domena i malo to "zloupotrebljava"!

dbaja
8.6.2006, 23:31
Cekaj, kako mislis da transferujes domen na sebe?
Kada ti Verat prijavi kod NIC.yu domen, u NICu se registruju DNS-ovi. Verat mozda samo odbija da odradi izmenu DNS-ova servera kod NIC-a ako im nisi platio. Sta fali da kod njih samo produzis pretplatu, ja sam za mojih nekoliko klijenata samo trazio da posalju profakturu za uplatu i oni su odmah po uplati "oziveli" sajtove bez problema.
Problem je u tome sto NIC.yu kada registruje domen trazi da se unesu podaci o DNS adresama servera koji mora non-stop biti aktivan, kao i podaci administratora koji ce odrzavati sajt/server. I to je procedura koja zna da potraje.

vladale
11.6.2006, 1:09
Tako je. Evo ja sam na primer izgubio domen Rock-Serbia a administrator koji mi je registrovao taj domen mi je rekao da jedino mogu da ga oživim ako kod njega platim. I pomirio sam se sa tim.

flash_back
15.6.2006, 9:45
I am back :)

Ovako, radi se o dot 'com' domenima, a ne dot 'co.yu' - slicna ali ipak razlicita pravila igre..

Inace radi se o tome da nemoze da se radi trensfer isteklih domena, tako da sam obnovio registracije preko verata.. Malo sam bio 'poludeo' u pocetku, mislio sam da Verat uopste nece da mi prepusti prava nad domenima (registrovao ih je na sebe preotivno pravilima ICANNA) ali ispostavilo se da je u pitanju bio 'nesporazum'..

Inace podigao sam domene i sad kada je dosao trenutak da dizem forum i jednu extra galeriju (gallery2) ja zabusavam La Gradne :D