PDA

Prikaži potpunu verziju : Dobro došli u Republiku Srbiju - tehnološku državu

NjegovaWisost
10.12.2009, 0:19
1. situacija

To je Srbija. Dođem na fax na vježbe, kaže nam asistent - imamo novi sistem vježbi, fakultet je instalirao "moodle" sistem na kompjutere. (kontam, i debelo ga platio)

Taman, obradovah se, konačno i mi da radimo kao na Oxfordu i Harvardu. Plus, mašine od kompova, 19 inča ekrani su zamijenili one CRT, uživanje pravo :aplauz:

http://moodle.ius.bg.ac.rs

Aka fakultetski ozbiljni facebook. Odemo, svako svoju šifru i user ima.
Uđeš, oduševiš se. Staviš podatke. Možeš i sliku profila.
Profani koji su htjeli (doduše probno) su stavili svoje predmete.
Sva moguća literatura na jednom mjestu (svi zakoni vezani za ovaj jedan predmet), tu se nalaze i zadaci, kucaš u wordu i možeš valjda i upload....

S desne strane, opcija za ocjene... Ne moraš ni da vidiš profesora.

Ali dobro došli u Republiku Srbiju. Među narod koji misli da je najpametniji a sve je osim toga.

Nesrećnom asistentu je generaciji 1988. trebalo 15 minuta da pojasni šta je najobičniji Log in i kako da se uđe u njega (jer "pobogu, zašto bi se neko loginoNao bilo gde?" - komentar jedne kretenuše posle časa; dobro de, znam da nema face :P)

Pa onda, svi pogubljeni, svakome je teško da klikne na najobičniji folder u programu i da uđe u njega te da otvori zadatak u pdf formatu.

Ajde nekako svi to preživješe, ali kad se snađoše da uđu u word, pa poče "nabadanje" tastature... Slovo po slovo.

I na kraju, epilog?

Pukao film asistentu, nije prešao ni polovinu onoga što bi uradio u kabinetu na papiru te govori: "Ništa hoćete li idući čas da vam na papir štampam zadatke i zakon, te da radimo u učionici?"

Svi sem mene i još par njih zavapiše DA!

Ja izričito NE.

I na kraju demokratsko glasanje. Ko je za da batalimo novi sistem. Suvišno je da napominjem kako je "demokratija kučka".

Sada umjesto ctrl+f i kucanja broja člana treba da rovim knjižetinu sa jednim, drugim, trećim, četvrtim zakonom.
Umjesto copy paste slova zakona kada treba citat, potrebno je da natenane sve po sto puta prepisujem. I tako dalje. Moj nogopis olovkom da ne pominjem. :nov_explo Literatura, primjeri, brzina komunikacije, nikad ništa ne nosiš, SVE ti je tu, na serveru, samo pristupiš, sa faksa, od kuće, iz Sibira....

2. situacija

Vađenje elektronske lične karte u Srbiji.

Pri predaji dokumenata, kažu oni meni datum kada da dođem. Dođem tada, kažu dođi za 1 sat.

Dođem za jedan sat i iznerviram se. Imamo dvije osobe sa posebnim kancelarijama koje rade isto - daju nove pasoše te primaju zahtjeve.

Sad kad sam došao na red, dogovore se oni, jedna osoba je samo primala zahtjeve, druga davala pasoš. Ali polako

Čekam, čekam, čekam i čekam. Izađe jedna osoba. Uđe druga. Čekam, čekam, pa šta rade tamo više?

Dođem ja na red posle 40 minuta.

- Vi imate?
- Samo ličnu
- Sačekaj.
+++++ traži i nalazi je++++++

- Miloš?
- Da.
- Savite prst na aparat
- Staviću ali slaba vam vajda od toga, ne ostavljam otiske desnom rukom, a lijevom polovično.
- A?
- Nije dovoljno jak otisak.
- Ma ok nema veze, onda se ti samo ovde potpiši
+++ potpisujem se ++++

Uzima on moj zahtjev. Pa ga ubacuje u skener. Pa komp ga skenira sto godina (a što ??? Zašto ga skenira uopšte, plus mi taj zahtjev uzima?)
Pa uzima ličnu. Ubacuje je u čitač kartica. Nešta kuca. I kuca i kuca.
Pa onda odlazi negdje i donosi još jedan papir da potpišem. Pa jes ovo dobro, ovo ovako ovo ne... Bla bla bla. I aman za aman, posle 15 minuta izlazim iz kancelarije.

ZAŠTO? Valjda od kada su nabavili kompjutere to bi trebalo de duplo brže?

Hoćemo li se ikad opametiti? Ako od 20 ljudi njih 10 njema pojma o najosnovnijem na računarima, a imaju tek 21 godinu, čemu da se nadaju narednih 40 ili 50?

PixelTerror
10.12.2009, 1:11
I feel your pain... Vecinu nase omladine nista ne zanima, ja licno stojim sa stvarima tako, da ako me nesto interesuje onda se bavim tim ili normalno ili nikako, secam se kad sam bio mali i citao sam Galaxiju i old school Svet Kompjutera, non stop gledao zvezde sa caletovim teleskopom, njakao mikroskop i gledao sve i svasta sa magnifikacijom od 100x, 200x pa i 300x, cak sam i EEPROM cipove programirao jos za Commodore 64 module sa caletom i jedva sam bio 9 godina star... I dan danas me sve i svasta interesuje... Ja licno krivim medijski mentalitet i sistematsko brainwashovanje nase omladine Neo-Pink djubretom i turbo folkom... pa jos psuju i ogovaraju metalce i rokere da su darkeri i sotonisti, mislim stvarno, cak sam cuo i legendu o meni da sam izvodio neke rituale sa nekim golim zenskama u groblju! :rofl: Ne znam sta su mislili pod ritualom, ali ja svoje "rituale" sa devojkom drzim u privatnosti 4 zida ili barem neke sume ili zamka! :D Salu na stranu, to sto sam bio pevac/bassista u metal bendu ne znaci da sam High Priest neke sotonisticke sekte! :dzavo: Moje licno iskustvo je da su metalci i rokeri (oni nepozeri) kulturniji od fenserasa, ali ovo je generalizovani stereotip... Metalci generalno znaju engleski i vole mitoloske stvari a to vec samo od sebe vuce za sobom neku dozu kulture...

:) *rant over and out*

nikola87
10.12.2009, 1:16
1. To je normalno sta se cudis i nije to samo Srbija. Inace postoje ljudi (kao npr ja) koji mnogo vise vole da vide papri nego komp. Znaci ja ne mogu da citam nista sa kompa, jednostavno mi ne odgovara. Naravno razumem ja da je mnogo lakse u tom vasem slucaju da se koristi komp ali kao sto si rekao demokratija je kucka.

2. Za brzinu si upravu ali za proceduru nisi, nista ti ne brini ima za sve gde idu ti papiri. Ja bih pre prokomentarisao sliku koja ispada kao da smo svi sa poternice tako da kad me vide ovi na granici odmah ce da se okrenu ka onoj tabli sa kriminalcima i da prstom pocnu da traze, onako lagano po redu sa sve recenicom wait a second, please...
Normalno je da sve sporo radi kada su one mreze i racunari G kategorije, sve se raspada, ko je ono radi strasno, a osecam da su one kante svaka placena po 50-80k dinara, onako iz budzetskih sredstava.

NjegovaWisost
10.12.2009, 1:25
Брале, и ја мрзим било шта да читам са компа - овде се не ради о читању које је веће од једног пасуса. Једноставно, изнервирао сам се колико је народ неписмен. Ајде старији људи, али млађи :eek:

А процедура... Спооорааа и на то се жалим... А и маса ствари што је раније требала за вађење докумената, сад не треба, барем у ЦГ... Сконтали људи да не треба...

Али то и није тема, да јесте, послао бих мејл Заштитинику грађана =)

Проблем је што од када су добили компјутере, сви спорије раде (не односи се само на недужног човјека који ради личне)

Bokile
10.12.2009, 1:33
Ustajem iz kreveta...
"Baah pola 2 popodne,opet ce keva da vice na mene,nema veze aj da vidimo sta ima na fejsu,da li me je ona mala Poke-ovala." (Izlazak iz kreveta,glasan podrig,uzvik iz kuhinje, "Borise,svinjo!!!",ces po guzi,ces po drugoj guzi,dizanje ruke u znak protesta i miris pazuha kao kod muskarca u teranju...)
Stisak dugmeta kucista,paljenje monitora paljenje zvucnika jer tako se stedi struja...
Computer started.......

Windows XP booting,started....

"Your trial for Kaspersky antivirus has expired,buy licence?"

"Pffff,sad cu kupim licencu,ocu zabole me,zvacu Bozu da te krekuje ti sodomisticko ludacko Rusko pevalo koje ne radi..."
Dupli klik na IE jer pobogu sta je to Opera to je za P**kice,ovo vrsi posao.
"IE has shut downed for malfunction"
"FFFFFFFFFUUUUUUUUUUU",Stisak dugmeta X i ponovno pokretanje IE.
"Evo sad radi",kucanje na slepo www.face*ook.com,
Username:Boris Stanic
Password:12345678910
"Haha,kako mi je dobar pass ni cia ga ne bi provalila."
Jos jedan ces po guzi i pripal pljuge,napomena da se nisam ni obukao ni umio.
Facebook loading:U have 345665 notifications,view them all?
"PFFFFFFF,ocu sad cu,daj onu malu da je vidim sta kaze..."
Klik na Marina...
Answer:"HiHiHiHi,CaoZ BokIli,E bas Si SwAdAk Sto mI PiiiiiiiSEEEEEEEEs,EwO jA WeChErAs IdEM NA SpLAW Sa DRuGARICOM,Pa Ako HoceS MOzHeS dA MI kUPIS JeDnu WOTKICU,A?? : ) X) :* : DDDDDDDDDDDDDD"
Zabezeknutost usled saznate informacije:"WooooW,mala to mi reci..."

Gasenje kompa palcem desne noge direkt na Power off dugme,ko ce pobogu traziti to u Windowsu...

Spremanje za grad...

I ti stvarno mislis da ce ova generacija ista znati kad im je main sajt Facebook a ne google...

PixelTerror
10.12.2009, 1:41
(Pure textual genius incomprehensible for mortals!)Svaka ti cast! To je bilo ono bullseye! :tapsh:

Ketchua
10.12.2009, 2:13
Ja licno krivim medijski mentalitet i sistematsko brainwashovanje nase omladine Neo-Pink djubretom i turbo folkom...

Pogrešne ljude kriviš onda. Kriva naša apatična omladina. I ja sam u istom (ili gorem) okruženju odrastao, pa ipak, pogledaj me, tri metra, dvesta kila, suhi kompjuterski genij!:D

Šalu na stranu, to je čist Darvinizam. Survival of the fittest. Oni koji evoluiraju idu u sledeću rundu, oni koje je Bokile opisao... pa, njih pojede beli medved. Ah da, danas ne praktikujemo medvede.:(

Beagle
10.12.2009, 2:17
Cisto da se ubacim: moodle nisu debelo platili, posto je to open-source CMS sistem. Inace, uspesno se primenjuje na FON-u vec duze vreme, i stvarno olaksava posao :)

Djordje Turjacanin
10.12.2009, 16:06
Ustajem iz kreveta...
"Baah pola 2 popodne,opet ce keva da vice na mene,nema veze aj da vidimo sta ima na fejsu,da li me je ona mala Poke-ovala." (Izlazak iz kreveta,glasan podrig,uzvik iz kuhinje, "Borise,svinjo!!!",ces po guzi,ces po drugoj guzi,dizanje ruke u znak protesta i miris pazuha kao kod muskarca u teranju...)
Stisak dugmeta kucista,paljenje monitora paljenje zvucnika jer tako se stedi struja...
Computer started.......

Windows XP booting,started....

"Your trial for Kaspersky antivirus has expired,buy licence?"

"Pffff,sad cu kupim licencu,ocu zabole me,zvacu Bozu da te krekuje ti sodomisticko ludacko Rusko pevalo koje ne radi..."
Dupli klik na IE jer pobogu sta je to Opera to je za P**kice,ovo vrsi posao.
"IE has shut downed for malfunction"
"FFFFFFFFFUUUUUUUUUUU",Stisak dugmeta X i ponovno pokretanje IE.

Gasenje kompa palcem desne noge direkt na Power off dugme,ko ce pobogu traziti to u Windowsu...

Riješenje: Linux!

NjegovaWisost
10.12.2009, 19:00
Дефинитивно треба нешта да се учини, по плану едукациј на компјутерима, али прије свега треба натјерати људе својом главуџом да мисле.

todos
10.12.2009, 19:50
Moj šef je rekao jednu izuzetnu misao, verovatno je kopija, ali nije bitno.
''Mi Srbi smo pojedinačno izuzetno pametan narod, ali smo kolektivno glupi''. Dokaza za ovo ima na pretek.

Nicklord
10.12.2009, 20:03
Дефинитивно треба нешта да се учини, по плану едукациј на компјутерима, али прије свега треба натјерати људе својом главуџом да мисле.
A jos ima njih 87987989877 koj se prave kao ultra giga mega hakeri :(

--ComputerBoy--
10.12.2009, 21:56
Jao, Boze i mi imamo Moodle! :opanachke
http://itlab.tfc.kg.ac.rs
Kod nas profesor IT-a ima 50 i kusur godina, a asistent 40 i kusur, a svakodnevno nam stavljaju lekcije na moodle. Nemaju pojma engleski ni jedan ni drugi, ali su se adaptirali. Radimo testove preko njega, imamo pricaonicu, sluzi nam kao neki fejsbuk za studente! I naravno, u mogucnosti smo da pratimo obavestenja iz nekog predmeta (da li imamo predavanja/vezbe, rezultati kolokvijuma, ispita i tako dalje).
Naravno, ne koriste ovo samo predmet IT, vec i psihologija, engleski, komunikologija, itd.
Svaka cast za TF u Cacku!

NjegovaWisost
11.12.2009, 3:42
Jao, Boze i mi imamo Moodle! :opanachke
http://itlab.tfc.kg.ac.rs
Kod nas profesor IT-a ima 50 i kusur godina, a asistent 40 i kusur, a svakodnevno nam stavljaju lekcije na moodle. Nemaju pojma engleski ni jedan ni drugi, ali su se adaptirali. Radimo testove preko njega, imamo pricaonicu, sluzi nam kao neki fejsbuk za studente! I naravno, u mogucnosti smo da pratimo obavestenja iz nekog predmeta (da li imamo predavanja/vezbe, rezultati kolokvijuma, ispita i tako dalje).
Naravno, ne koriste ovo samo predmet IT, vec i psihologija, engleski, komunikologija, itd.
Svaka cast za TF u Cacku!

Svaka čast :aplauz:
Pa da, ni mi ga ne koristimo za IT predmet (sa ni za bilo koji)
Nažalost nema zahvalnica. Kod nas nisu profesori problem(oni se trude žalost,a kako i ne bi za debele pare), problem je kod studenata. IT nepismenih.

Još jednom svaka čast, nema zahvalnice...

A to za pojedinačnu pamet i kolektivnu glupost - aplsolutna istina.

Najgore je, znam jednog člana mense, takođe dosta nepismen što se kompjutera tiče :mad:
Ne traži se sad neko hakersko znanje, ali neko najosnovnije, čitanje vijesti na netu, korišćenje maila, power point, word i sl i svijet je mnogo lakši...

--ComputerBoy--
11.12.2009, 11:16
I ti stvarno mislis da ce ova generacija ista znati kad im je main sajt Facebook a ne google...

Zaista sam zestoko ljubomoran jer meni nikako da stigne ADSL, a ovi sto ga imaju koriste samo za FB i YT! :n-cc2:

yoshida
11.12.2009, 11:56
Zaista sam zestoko ljubomoran jer meni nikako da stigne ADSL, a ovi sto ga imaju koriste samo za FB i YT! :n-cc2:

postovi ovakvog tipa su sasvim na mestu.

ljudi kao što si ti ima mnogo, nadajmo se da će ih biti sve manje sa tim problemima.

ne želim da kritikujem nešto što koriste milioni ljudi ( sve te socijalne mreže itd - ipak smo mi socijalna bića), ali s obzirom na to da je net skoro nepresušan izvor znanja za one koje to interesuje - stvarno deluje frustrirajuće da je dobra konekcija nedostupna onima koji bi je koristili najviše za obrazovanje.
toliko dobrih sajtova ima iz svih mogućih oblasti, to je po meni najveća vrednost web-a.