PDA

Prikaži potpunu verziju : kako da prebacim klip iz formata avi u mkv?!?


johny88
14.11.2009, 12:28
bez gubitka kvaliteta sa smanjenjem velicine fajla, bas kao sto to rade likovi koji ripuju filmove u .mkv :confused:

pedjastudio84
14.11.2009, 14:11
Skini Format Factory, aktuelna verzija 2.10. Konvertuje sve u svasta, pa i u .mkv.

ilidan
14.11.2009, 20:26
bez gubitka kvaliteta sa smanjenjem velicine fajla, bas kao sto to rade likovi koji ripuju filmove u .mkv :confused:

Nikako. Bar sto se tice dela "bez gubitka kvaliteta". Ovi likovi sto ripuju filmove u mkv kao izvor koriste Blu-Ray, HD-DVD ili DVD diskove. Podese stepen kompresije i cekaju po ceo dan da program odradi svoj posao. Gubitak kvaliteta je najcesce mali. I uopste ti se ne isplati da kompresujes avi u mkv jer je avi (xvid/divx kodek) losijeg kvaliteta u odnosu na Blu-Ray, HD-DVD ili DVD izvor, sto zahteva veci bitrejt. Da bi zadrzao isti kvalitet koji je imao avi film, uglavno ce ti trebati veci bitrejt od originalnog, a samim tim ce i izlazni fajl biti veci. Razlog tome su blokovi na slici i razne nepravilnosti izmedju frejmova koji deluju kao pokreti, sto umnogome otezava kompresiju.
Ako samo hoces da prepakujes iz avi u mkv (ne znam sto), upotrebi MKVMerge. Ostace ista velicina fajla, isti kvalitet (jer se ne radi rekompresija) i nece raditi na DVD plejerima.

PDarko
15.11.2009, 4:07
Немојте да мешате формат (AVI, MKV, ...) и кодек (DivX, Xvid, x264, ...). То што је MKV фајл мањи од AVI фајла је зато што пирати користе x264 кодек који има већи степен компресије од DivX-а. Ово није никакав стандард већ неписано правило.

dzonihsv
15.11.2009, 15:40
Čitaj od početka ove strane... (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=26192&highlight=hdtv&page=13)

ilidan
17.11.2009, 19:10
@PDarko Grešiš. To je standard, a samim tim i pisano pravilo.
H.264 standard je pisano pravilo i nudi bolju kompresiju od H.263 standarda, na papiru i u realnosti. x264 je implementacija H.264 standarda, i to dobra, pa nudi isti kvalitet uz manji fajl od Xvid/Divx kodeka (H.263).
Takodje, MKV ipak nudi manji fajl od AVI. U pitanju je manji overhead kod pakovanja strimova. Razlika je manja od 1%, ali postoji.

VojaM
17.11.2009, 22:21
Nisu ovde svi stručni kao ti.

Prevedi "ružne reči" kao što su:

• implementacija
• overhed
• strimovi
• bitrejt

ilidan
18.11.2009, 1:03
Odgovarao sam PDarku pa, posto se covek, izgleda, interesovao za materiju, nisam mnogo obracao paznju na terminologiju. Mada, to su termini koje stalno koristim. Ali, probacu da "prevedem" moj post, da bi bilo jasnije.

H.264 standard je skup pravila, dozvola i ogranicenja koji se odnosi na video kompresiju. Svaki proizvodjac programa za kompresiju ili dekompresiju (dekodiranje) mora se pridrzavati ovih pravila da bi video zapis kreiran njegovim enkoderom (kompresorom) mogao biti pusten bilo kojim dekoderom i obrnuto.
H.264 AVC (MPEG4 part 10) je standard kreiran tako da nudi ocuvanje istog kvaliteta slike pri manjoj velicini fajla u odnosu na prethodni standard MPEG4 ASP (MPEG4 part 2).

x264 enkoder je open source program koji se oslanja na H.264 standard. Prilikom njegovog programiranja postovana su (ugradjena su u njega, implementirana) ogranicenja, dozvole i pravila propisana H.264 standardom. I to prilicno uspesno. Kao takav, x264 enkoder je u stanju da kreira video zapis istog kvaliteta kao i Divx/Xvid enkoder ali uz znatno manji fajl. Ili obrnuto, x264 enkoder ce kreirati video zapis veceg kvaliteta u odnosu na Divx/Xvid enkoder pri istoj izlaznoj velicini fajla. A sve u skladu sa propisanim pravilima.

MKV i AVI su kontejneri (ambalaza) cije je zadatak da objedine video i audio zapis (strimove) u jedan fajl na tacno odredjen nacin. Prilikom ovog objedinjavanja potrebno je upisati dodatne informacije, pored onih koje sadrze audio i video zapisi, sto povecava ukupnu velicinu fajla. Te dodatne informacije, tj. to dodatno povecanje ukupne velicine fajla naziva se OVERHEAD. MKV je efikasniji u tom poslu od AVI kontejnera te je potrebno upisati manju kolicinu dodatnih informacija, cime je overhead manji. Razlika je cesto manja od 1%.

Takodje, AVI je nastao u vreme kada H.264 nije postojao te nije u potpunosti kompatibilan sa novim formatima audio i video kodeka. Postoje odredjeni problemi sa ubacivanjem AVC video zapisa u AVI (B-Pyramid) i AAC audio zapisa, te stoga ljudi koriste MKV da bi spakovali svoj AVC video i AAC audio. AVI se i dalje koristi za pakovanje MPEG4 ASP (Divx/Xvid) video zapisa i mp3/ac3 audio zapisa jer vecina plejera podrzava ovaj format.

Bitrate = broj bitova u sekundi.

Stranger2
19.11.2009, 11:47
overhed
Container fajlovi kao sto su AVi, MKV, i slicni ne samo da objedinjuju video i pratesi audio nego nego to rade na takav nacin da omoguce sinhronizovanu reprodukciju videa i audia na najoptimalniji nacin. Uz najmanje moguce zauzece memorije i najmanje moguce opterecenje procesora. Glatko premotavanje, skok na bilo koji deo videa i tako to...
Da bi to bilo moguce container osim video i audio zapisa mora sadrzati jos podataka. Velicina tih podataka se naziva container overhead.

Ovo je skoro nepotrebno znati jer je overhead kod uobicajenih divx filmova zanemarivo mali. Taj podatak je bitan samo kada izracunavate parametre za enkodiranje videa.

strimovi
Elementary streams su video stream i audio stream.
Video stream je cisti video zapis bez audio i pbez pratecih informacija. Ako i uspete da ga pustzite u nekom plejeru, premotavanja ce biti znatno otezano, ponekad nemoguce. Zauzece memorije vece (narocito bitno za kucne i prenosne DVD plejere koji su hardverski dosta slabi). I naravno ne cuje se nikakav zvuk dok pustate.
Audio stream je samo zvucni zapis bez pratecis podataka. najcesce dobro radi i bez container fajla iz prostog razloga sto je tehnika citanja audio zapisa mnogo prostija. Na primer MP3 fajlovi su cisti audio streamovi prema MPEG-1 Layer 3 standardu.

mplementacija
Misli se na razlicita softverska resenja za iste formate.

Na primer standardom MPEG-4 ASP se definise jedan verovatno najpopularniji format video zapisa. Video zapis u ovom formatu se kreira enkoderima:
DivX, DivX Pro, XviD, Nero Digital. Sva cetiri su implementacija MPEG-4 ASP standarda. I po pravilu moraju biti citljivi u istim plejerima.

Drugi primer je standard H.64. Implementacije su:
MainConcept H.264 Encoder, x264, Sony Blu-code...

bitrejt
Bitrate govori koliko snazno je kompresovan video. bitrate se meri u kbps jedinicama. Sto znaci da bitrate govori koliko kilobita zauzima svaka sekunda video zapisa.
Prakticno, veci bitrate znaci da svaki minut videa zauzima vise megabajta. Manji bitrate znaci da je jace kompresovan i da svaki minut zauzima manje magabajta.

Kada je rec o poredjenju DivX i H.264 treba znati da H.264 omogucava snazniju kompresiju. Znaci moze koristiti manji bitrate a imati isti kvalitet slike. Drugim recima video zapisi u H.264 formatu zauzimaju manje megabjta nego divx-i.

DivX se uobicajeno nalazi u AVi containeru jer je to najkompatibilnije resenje (radi u svim plejerima).
H.264 se uobicajeno stavlja u containere: MKV, MP4, M2TS... i sl.

Razlog zasto su MKV fajlovi manji od AVi fajlova je u tome sto se u njih uobicajeno stavlja zapis sa jacom kompresijom. Ali ako u MKV stavite divx video zapis, dobicete istu stvar.

---
Da se ne bi mesali nazivi formata containera i video streamova, komapija DivX je pojednostavila stvar i definisala kompletnije formate:

DivX Media Format
format container:a AVi (ekstenzija . AVI ili . DIVX
format video zapisa: MPEG-4 ASP
format audio zapisa: MP3 ili AC-3
* ako sadrzi chaptere, menije... onda se naziva i DivX ULTRA

DivX Plus
format container:a MKV
format video zapisa: H.264 (MPEG-4 AVC)
format audio zapisa: AAC (tacnije LC-AAC)

Tako kada kazemo DivX Media Format ili DivX Plus onda nema zabune. Ta dva formata su namenjeni sirokim masama. Ekstremno su popularni i prihvaceni.
Skoro sve kombinacije osim ova dva formata su nepreporucljive jer su nestandardane, nepopularne ili su specijalizovana resenja.

---
Ako zelite da saznate jos informacija poput ovih pogledajete moj sajt (imate link sa strane).