Prikaži potpunu verziju : Prodaja i servis računara
miša topola
13.11.2009, 22:52
Interesuje me kolika je mesečna zarada ljudi koji imaju svoj PC servis i prodaju računara? :)
Interesuje me kolika je mesečna zarada ljudi koji imaju svoj PC servis i prodaju računara? :)
Zavisi, da li su samo ''trgovci'', rade preko vece firme, ili ako sami sebe snabdevaju, i sami sebi rade sve..., sve u svemu, najvise zavisi od konkurencije..........
ps:
pc servisa kao mrava, tako ako hoces da otvaris, i da sam ulazes svoj novac, to ti je velika kocka.
To je moj savet!
miša topola
13.11.2009, 22:56
Koji bolje prolaze?
Ovi što rade preko nekih većih firmi ili ovi što se sami snabdevaju :)
nikola87
13.11.2009, 23:06
Postoji mali milion "servisa" za racunare. Realno ljudi koji se ovde na forumu bave hardwerom i osnovnim softwerom mogu da budu "serviseri". Ja recimo izmedju ostalog radim i servis. O zaradama necu da govorim ali mogu reci da zavise od vise faktora:
1. Strucnost
2. Cena
3. Broj ljudi koji zna za tebe
4. Lokacija
5. Reklama
6...
7..
8.
U svakom slucaju mislim da oni koji rade " kucnu varijantu servisa ne prolaze dobro". Sta sad to znaci, znaci da ne mogu da iscupaju vise od 20000din mesecno.
Znamo svi da u BG-u ima milion firmi tipa "kucna prodaja" do skora nisu imali i fisklanu kasu( ne krivim ih) ali eto sad makar to mora. Ipak i dalje iam firmi tipa " nemam ulaz, nemam izlaz"
aravno uvek se mozete reklamirati u halo oglasima i ici po kuci i servisirati ali tu nema ozbiljene zarade, mozda nesto za dzeparac ili ipak mozda gresim
miša topola
13.11.2009, 23:14
Koji bolje prolaze?
Ovi što rade preko nekih većih firmi ili ovi što se sami snabdevaju :)
A zanima me odgovor na ovo moje pitanje.
nikola87
13.11.2009, 23:18
ne razumem sta ti znaci to pitanje
Inace svi moraju da se snabdevaju preko dobavljaca zato sto niko nema snagu da sma nesto uvozi na svoju ruku (mislim na nas male). Postoji jedno 10-tak dobavljaca Koji pokrivaju sve zivo sto ima veze sa kompovima i to je to.
Sad ja znam varijante i nema carina, nema nista (znam i gore varijante ali ne smam po forumu da pricam) i samo pici u devizama ali to su vec trange frange varijante.
To kako ko prolazi niko ne zna (ili neko vec zna ;))
U principu sve što je Nikola naveo je tačno. Ali ako počinješ treba samo da budeš hrabar, pratiš nove i stare i još starije trendove. Odmah pitaš za zaradu. To ti je već greška. Nisi naveo da li bi otvarao firmu ili sam isto to radio. Moraš da se prijaviš. Ipak je ovo pravna država koju mi dosta podcenjujemo, ali ipak postoje pravila igre. Ako bi radio samostalno za sebe na crno preko preporuka, onda već za svoje prijatelje treba da budeš jeftin i kvalitetan...
Nikola, može i sam da se snadbeva i bude zastupnik. Samo treba da spremi određen novac. Krene na put tamo neke nama nepoznate i egzotične firme. Naruči gomilu stvari i bude njihov zastupnik ovde. Znači odlično poznavanje jezika mislim bar engleskog i bar 30000 eura kešovine.
miša topola
14.11.2009, 19:05
30000 ili 3000 :confused:
Da nisi lupio jednu nulu više? Šta će nekome 30 000 za početak rada?
Čitaj malo, nemoj da brzaš. Ja se nisam tebi obračao, već Nikoli. da bi postao zastupnik nekog brenda na ovim prostorima, potrebna je bar ta suma koju sqam naveo.
miša topola
14.11.2009, 19:28
Izvini :(
A kada bi se snabdevao od naših dobavljača, šta bi trebalo da se naruči za početak rada?
JohnnyNT
14.11.2009, 20:12
Izvinjenje što upadam u razgovor :D, ali todosov post o zastupanju neke egzotične firme me podsetio na nešto.
Poslednjih godina, u Srbiju se na crno uvoze veoma jeftine računarske periferije, kućišta, itd (i još mnogo druge robe).
E sad, fazon je u tome kako to ide.Poseduješ znanje engleskog (ili kineskog), odeš u Kinu, direktno kod proizvodjača, i kupiš minimum 1 kontejner proizvoda (u njemu mogu biti i mešavina proizvoda, ne mora sve isto), to platiš (uglavnom u kešu), za transport se koristi brod (do CG), na carini podmit...khm...ovaj, provučeš se neopaženo ;), tako da na kraju od troškova imaš samo transportne (bez ikakvih poreza, jer kad roba udje u zemlju "neopaženo" ta roba kao da ne postoji.
Dalje je distribuiraš na crno takodje, prodavcima (pretežno veći lanci prodavnica)koji je neopaženo prodaju potrošačima.Kad kažem neopaženo, većina takve robe se ubacuje u legalne tokove (zahvaljujući korupciji ili poznanstvima) plaća se pdv i slične takse.
Naravno, zarada je u svakom slučaju sigurna, bez većeg dela poreza (često se uvoze i falsifikati poznatih proizvodjača).
Pa ako imaš dosta keša, i odlična poznanstva, eto ideje :D, sistem je isti za sve vrste robe (ne samo za kompjuterske komponente)
Equilibrium
14.11.2009, 20:20
Da to obicno zavrsi u "brend" konfguracijama u tempu i rodicu. Za to treba da imas kesa, par poznanstava i mnogo m00da, ne moze to da radi svaki kreten koji bi laku zaradu.
Moras da imas kontakte sa nekim ko je vec u tim vodama, zna kineze i indonezane, moras da znas transportera koji bi ti to odradio, pomenute carinike i nekog u doticnim superprodavnicama. Nimalo lak posao. Nemojmo se zanositi sa ovakvim kombinacijama.
JohnnyNT
14.11.2009, 20:46
Ne, nisi me baš najbolje razumeo, nije ovo nikakav plan ili predlog :) Samo sam hteo da upozorim svakoga ko planira da započne posao, da zna sa kakvom se konkurencijom sreće, i u skladu sa tim, kolike su mu šanse da uopšte preživi na tžištu, ako želi da bude pošten igrač...
Uostalom, svako ko ima gomilu novca i jake veze, sigurno neće pitati nekoga šta da radi ;)
postoji kod mene u Čačku firma koja prodaje cipele koje su proizvedene u Kini. Tamo ima valjda petnestak fabrika gde se one uzimaju. što je najinteresantnije uopšte nisu falš. Vrlo su probrane i kvalitetne za uložen novac. A eto čovek je u kontaktu sa tim fabrikama, lično ide tamo i naručuje kontigente koji naravno dosta dugo putuju.
miša topola
17.11.2009, 20:34
Koje količine komponenti treba naručiti za početak rada? :)
Možda si malo poranio sa ovim pitanjima. Kao maloletnik ne možeš da imaš svoju firmu (bilo preduzetničku, d.o.o. ili ad) s obzirom da se po zakonu računa da kao maloletnik ne poseduješ odgovarajuću poslovnu sposobnost.
Ako nemaš svoju firmu, ozbiljni prihodi (koji potiču od drugih firmi) su ti u startu otpisani, pošto firme gotovo uvek plaćaju preko računa svoje firme, na račun tvoje firme (koji ti ne bi imao). Dalje, ne bi mogao ni da izdaješ fiskalne račune (s obzirom da ne bi imao fiskalnu kasu), tako da se velikim klijentima ne bi isplatilo da posluju s tobom, zbog nemogućnosti povraćaja/odbitka PDV-a.
LoneWolf
17.11.2009, 21:04
Svi bi ovdje hljeba bez motike...and/or preko pogače...da se tako lako obogatiti PC servisiranjem i prodajom komponenti,svaka kuća bi imala kompjuter,svaka selendra internet i svaki prosječan poznavalac servisiranja bio bi poznatiji pod nadimkom Bill Gates u svom selu,gradu ili naselju...budimo realni.:icon_stud
Da treba ipak čovek da se rodi za preduzetnika, plus poklapanje kockica. Naravno svakog novopečenog preduzetnika koji istinski želi da razvije firmu treba da bude jasno da na početku nema zarade, već samo ulaganje i ulaganje. Poželjno biti u trendu sa tekućim dešavanjima kao i praćenje kretanja tog dela interesovanja na svetskom, u ovom slučaju našem tržištu. Da bi otvorio samo jednu najobičniju radnju potrebno je obezbediti prodajni ili radni prostor sa mokrim čvorom, kutiju za hitnu pomoć:D,protivpožarni aparat i fiskalnu kasu. Takođe pre otvaranja firme potrebno je da se odradi čitav niz administrativnih poslova koji zavise od grada do grada. Trenutno mislim da je najlakše otvoriti radnju u Inđiji, Pećincima i Jagodini.:dedica:
JohnnyNT
17.11.2009, 22:57
Nisam siguran u tačnost informacije, ali čuo sam da je teže odjaviti (kada hoćeš da zatvoriš radnju) nego je prijaviti tj. registrovati.Da, ta radnja nije imala dugova i slično, jedniostavno čovek video da mu se posao više ne isplati.Inače, u pitanju je prodavnica zdrave hrane ili tako nešto.
Sigurno. naravno da treba da se zatvori krug dugovanja. Mada možeš da proglasiš bankrot, ali ne verujem da bi se izvukao bez odrane kože.
Takođe stimulans za otvaranje je taj da se pdv ne plaća valjda do 4 miliona dinara prometa. Za prve godine poslovanja možeš da budeš oslobođen raznih opštinskih i državnih poreza. Još ako zaposliš neko lice za stalno, a naročito invalida, imaš šanse i za bezpovratna stimulativna sredstva. Naravno sve govorim uopšteno, i sve zavisi od spremnosti preduzetnika, ali i mesta gde se radnja otvara.
GoranSTX
17.11.2009, 23:07
...........................
Takođe stimulans za otvaranje je taj da se pdv ne plaća valjda do 4 miliona dinara prometa. ......................................
Ne, PDV se uvek plaća, jedina razlika je u načinu obračuna istog. Detalji nisu bitni, ali čisto da se ne brkaju pojmovi.
nikola87
18.11.2009, 12:21
Nisam siguran u tačnost informacije, ali čuo sam da je teže odjaviti (kada hoćeš da zatvoriš radnju) nego je prijaviti tj. registrovati.Da, ta radnja nije imala dugova i slično, jedniostavno čovek video da mu se posao više ne isplati.Inače, u pitanju je prodavnica zdrave hrane ili tako nešto.
ovo je 100% tacno
inace sto se tice onoga da se ne ispati velikima da posluju sa nekom krdzom zato sto nemaju odbitnu stavku PDV, pa sta cem im ta stavka kad je ona u visini od 8-18% a na toj krdzi svi u lancu imaju 300% zaradu.
Sto se tice otvaranja radnje potrebno je min oko 5000eur, znaci da se uzme malo robe (mada se za pocetak moe dobiti i solidna kolicina robe na povrat ali to nije neka roba i uglavnom sluzi da popuni radnju dok malo ne krene) i da se plati izrada polica + troskovi otvaranja i zakupa (ne racunam "stan" varijante prodavnica)
Sastavite Nikolin post sa svim mojim prethodnim i dobićete ono što želite. Al stvarno jaki i hrabri ljudi ne mogu da izgube,:qliranje:
JohnnyNT
18.11.2009, 22:26
Da, zaboravio sam da pomenem i problem reketiranja u manjim mestima (a i većim).Npr. u gradu (gradiću, varoši...) Ub ne možeš držati trafiku ili radnju a da ne plaćaš "porez" lokalnim "sakupljačima poreza" iliti mafiji osim ako ih ne poznaješ ili nisi jedan od njih, ko` južna Italija.
Ako odbiješ, već sledeće veče će biti obijena, razbijena i slično.Naravno, organi reda po starom, ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se, u stvari pomozi im...
Ovo je slučaj i u mnogim drugim mestima, gradićima, gradovima u stvari u celoj dravi.
Pa nas posle zovu da glasamo na izborima, a sve ista gamad.
´Oćeš klinac, NEĆU :mad:
Uf, odoh u politiku, ali jbg.
miša topola
18.11.2009, 23:19
Kakvo sad reketiranje?:confused:
Takođe ako si konkurent u nekom mestu, a nisi spreman da staneš na crtu takvima, vrlo lako možeš da popiješ demoliranje ili ti kakvu drugu štetu. No, kad bi već tako uvek bilo ne bi nikad niko ništa otvorio.
Ne, nisi me baš najbolje razumeo, nije ovo nikakav plan ili predlog :) Samo sam hteo da upozorim svakoga ko planira da započne posao, da zna sa kakvom se konkurencijom sreće, i u skladu sa tim, kolike su mu šanse da uopšte preživi na tžištu, ako želi da bude pošten igrač...
Velike firme poput Metroa,Rodica i sl ce ubiti male...npr. u firmi gde radim,od renomiranog dobavljaca iz Bg dobijamo npr. laserski stampaca HP,nasa nabavna cena,bez rabata i pdv je,lupam,7000 din,dok se taj isti stampac u gorepomenutim radnjama moze naci za ispod 7k din...
Sto se tice samog servisa..treba imati tu odredjeni kapital,iskustvo,dobro "ime"..U danasnje vreme,vecina ljudi uzima na odlozeno,na rate,na "znas me-znam te"..a dobavljac trazi pare za svoju robu..
Nije uopste lako,sto neko rece,nema `leba bez motike :)
miša topola
23.11.2009, 15:16
A da li se ispalti otvarati radnju u mestu koje ima oko 10.000 stanovnika.
GoranSTX
23.11.2009, 15:44
Mišo, druže, postavljaš pitanja na koja bi se i dobri poznavaoci IT sektora i ekonomskih prilika u našoj zemlji debelo zamislili i zapitali. Bilo koji samostalni biznis da započinješ nema garantovanog uspeha, koliko i kako ćeš raditi zavisi od toga koliko i kako radiš :) a ni tada nema garancija pošto je mnogo drugih faktora van tvoje kontrole.
Jedini način da donekle stekneš predstavu o isplativosti radnje koju želiš da otvoriš jeste detaljna finansijska studija prilika na lokalnom nivou koja će uzeti u obzir što je moguće više relevantnih faktora (angažuj nekoga ko se time bavi da ti pomogne). Mislim da na ovom forumu (ili bilo kom drugom internet mestu) nećeš dobiti pravu sliku stanja... a pretpostavka je majka svih za*eba... Mislim, bez namere da bilo koga diskreditujem, koliko osoba koje su ti ovde dale savet zaista i ima sopstveni posao u toj branši?
JohnnyNT
23.11.2009, 16:00
Vrlo malo osoba, ili ih nema uopšte.Evo ja npr. imao sam ideju sličnu Mišinoj, da otvorim takvu radnju u mestu sa ptibližno 7-8k stanovnika.Kako imam porodičnog prijatelja koji poseduje prodavnicu kompjutera i opreme, posavetovao sam se sa njim, i naglasio mi je da je posao nepredvidiv, nesiguran, da bi bilo dobro da imaš jak finansijski oslonac jer će biti perioda kad ćeš raditi sa negativnim bilansom pa da imaš sa čim to da pokriješ...
Veoma je nezahvalno iznositi bilo kakve brojke i informacije.Probaj pa vidi.Ako smeš da se usudiš, ja nisam...
Ako si sam u kraju (nema drugih radnji) možeš i da pokušaš. I da odma znaš od prodaje novog nema leba samo polovno i servis. Što će reći ako si dobar sa lemilicom i imaš živaca da se baviš krpačinom samo napred. A ako si rešio u tom mestu da otvaraš neki fensi šop sa tom idejeom se pozdravi u startu jer od toga nema leba.
Može Freško. Budeš zastupnik određenog brenda i malo ga forsiraš u lokalu, radio tv oglasi. Ja sam razmišljo u tom pravcu da za dobar sajt uložim par hiljada evra, plus lokal u kućnoj radinosti. Naravno o zapošljavanju drugih nema govora. Slanje robe preko post expresa i sl. Evo bukvalan primer nekog brenda. Kontaktiraš brend npr. Silverstone i forsiraš to do najsitnijih detalja. Za tako neko ni veliki jednostavno nemaju vremena da se cimaju. Usput uvek možeš i neku gotovu konfiguraciju uvaliti ili neku drugu komponentu. Znači naglašavam, ključna stavka je izuzetan sajt, reklama u lokalnim i komšijskim medijima.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.