PDA

Prikaži potpunu verziju : Vraća se PDV na 18%

todos
12.11.2009, 18:05
Šta da kažemo na ovu vest. Komponente će opet poskupeti. Prodaja računara je i ovako pala za 35%. Mada ovo poslednje ne bih uzimao za relevantno, jer dobar deo računara se nadograđuje, a ne kupuje kompletno. Ali i takva kupovina će biti veliki udar na naše novčanike.:(

Mickie
12.11.2009, 18:06
Cek, kad ce to? Jel za sve komponente ili samo za komplet racunare? Mora da pokupujem sve sto sam planirao dok ne poskupi...

Psycho13
12.11.2009, 18:09
Mrzim SEKU...:mad:

nikola87
12.11.2009, 18:18
Šta da kažemo na ovu vest. Komponente će opet poskupeti. Prodaja računara je i ovako pala za 35%. Mada ovo poslednje ne bih uzimao za relevantno, jer dobar deo računara se nadograđuje, a ne kupuje kompletno. Ali i takva kupovina će biti veliki udar na naše novčanike.:(

znam da se pricalo o tome ali moze li da se da izvor informacije

Bokile
12.11.2009, 18:19
CURSES!!!!!

Moram da kupim zvucnike i onaj eksterni hard pre nego sto bude kasno...

nikola87
12.11.2009, 18:29
ja isto moram brzo da uzmem wlan ruter i USB dongle :D

zdravkelja
12.11.2009, 18:32
Jbg, takva je situacija. Mogao bih da pozurim sa kupovinom 2TB HDD-a :D

Miki-Car
12.11.2009, 18:35
Ovo je marketinska laz, vidite kako ste se naprzili da kupite odma stvari :kreza:

todos
12.11.2009, 19:09
Nije tačno. Sa sajta B92/biznis. I od nove godine bi to trebalo da važi. Inače i tamo ima dosta kvalitetnih komentara u vezi ovog poskupljenja. Ja se nikad ne igram sa informacijama rekla - kazala.

ilic stefan
12.11.2009, 19:44
PDV je 18% i biće 18%. Otkud naziv teme da je pdv bio veći pa pao 18%. Drugo čak i da skoči to će biti max par procenata. Zašto dići paniku oko par procenata. Npr. neka grafička je 10000 + pdv 18% = 11800. Svega 1800 dinara više. To je naravno porez državi. Ako bi bio max 22% onda bi plaćali 12200, razlika je svega 400 dinara.

Da li je razumno plašiti se razlike od 400 dinara.

Druga stvar. SEKA je samo izgovor kako bi se radnici u našoj zemlji otpustili i kako bi se povećale cene. Krize je kod nas bilo i pre seke. Evro je bio nekih 88 a sada 94, a realno bi trebao da bude mnogo veći nego ga država veštački održava na tom kursu kako ne bi došlo do poremećaja svega.

Nadam se da sam malo razjasnio situaciju. U hrvaskoj je pdv viši nego kod nas pa nikom ništa.

Sun Tzu
12.11.2009, 19:50

Da. 400 ovde, 200 onde, 10 tamo.. ;)

shrafko
12.11.2009, 19:54
U hrvaskoj je pdv viši nego kod nas pa nikom ništa.

Pa ne bih se ja bunio da nam je PDV kao u Hrvatskoj ili čak Danskoj (25% :eek:), samo da uz danski PDV dođe i danski standard :a_whistli

N_i_k_o_l_a
12.11.2009, 20:22
PDV je 18% i biće 18%. Otkud naziv teme da je pdv bio veći pa pao 18%. Drugo čak i da skoči to će biti max par procenata. Zašto dići paniku oko par procenata. Npr. neka grafička je 10000 + pdv 18% = 11800. Svega 1800 dinara više. To je naravno porez državi. Ako bi bio max 22% onda bi plaćali 12200, razlika je svega 400 dinara.

Druga stvar. SEKA je samo izgovor kako bi se radnici u našoj zemlji otpustili i kako bi se povećale cene. Krize je kod nas bilo i pre seke. Evro je bio nekih 88 a sada 94, a realno bi trebao da bude mnogo veći nego ga država veštački održava na tom kursu kako ne bi došlo do poremećaja svega.

mislim da je todos mislio na pdv koji se placa na racunarske komponente i racunare, i koji je trenutno 8% i on se odnosi na sve ono sto se nalazi u kucistu, a monitori, tastature, zvucnici i ostala periferija se oporezuje po opstoj stopi od 18%, tako da je skok sa 8 na 18 % poprilicno velik, tako ako uzimas onu graficku od 10.000, a pdv je 8%, placas 800 dinara, a za pdv od 18% placas 1800, sto je 1.000 dinara razlike i to je znacajan iznos za graficku, a zamisli tek za neku skuplju konfiguraciju.......

ovo drugo sto si napisao je potpuno tacno u nasem slucaju....nazalost....

todos
12.11.2009, 21:20
Da. 400 ovde, 200 onde, 10 tamo.. ;)

Da ovo je najveći problem.
Da ovde kod nas je sve isto kao u Evropi, samo nam je standard virtuelan.

holodoc
12.11.2009, 21:30
PDV je 18% i biće 18%. Otkud naziv teme da je pdv bio veći pa pao 18%.PDV po trenutno važećem zakonu ima dve poreske stope i to opštu (18%) i posebnu (8%).

Izvor:
Službeni glasnik (http://www.pks.rs/Zakonodavstvo/Porezi/Poreznadodatuvrednost/tabid/210/language/sr-Latn-CS/Default.aspx)

GoranSTX
12.11.2009, 23:15
CURSES!!!!!

Moram da kupim zvucnike i onaj eksterni hard pre nego sto bude kasno...

I na jedno i na drugo stopa je i sada 18%, za tebe nema straha :)

PDV na računare i komponente je trenutno 8% kao što ti je N_i_k_o_l_a i rekao, samo je i on napravio grešku u koracima pošto su i tastature, miševi i monitori u grupi proizvoda koji se oporezuju po posebnoj stopi od 8%,

Nadam se da sam malo razjasnio situaciju. U hrvaskoj je pdv viši nego kod nas pa nikom ništa.

Ovakav stav pokazuje elementarno nepoznavanje ekonomskih zakonitosti, ekonomske situacije u zemlji unazad par godina, a miriše i na politikanstvo pa nećemo dublje zalaziti u "kako i zašto"

Pa ne bih se ja bunio da nam je PDV kao u Hrvatskoj ili čak Danskoj (25% :eek:), samo da uz danski PDV dođe i danski standard :a_whistli

Da, s tim što Danska pored PDV-a ima još možda par poreskih izvora prihoda, tj. PDV je namerno velik kako bi se iz njega finansiralo funkionisanje države, a jednostavan je za kontrolu i ne komplikuje ekonomiju zemlje gomilom poreskih opterećenja...

todos
12.11.2009, 23:21
Nadovezujem se na poslednju rečenicu prethodnog posta.
To faktički znači da mi iako želimo ne možemo preko noći da postanemo jeftina, kvalitetna i napredna država. Oni (danci npr.), faktički ukrupnjavaju pdv da bi na drugu stranu to isto oslobodili. I niko u takvoj utakmici ne gubi.

PsyDuck
13.11.2009, 1:06
možda se malo dohvatam politike u svom postu,ali se plašim da ne bude ona akcija kao kad su planirali da PDV dignu za par posto,a trgovci upozoravali/molili da se to ne radi jer bi uzrokovalo skok cena i preko 10%... [meni apsolutno nerazumljivo,no dobro]
pa da ne bude tako nešto,skok PDVa za 10%,a izađe potom na,lupam,20%...

druga stvar-plaši me da takođe artikli na koje je sad PDV 18% takođe ne poskupe...eto tako,bez razloga!

JohnnyNT
13.11.2009, 1:45
Da, nisi dobro instalirao skriptu (nemam tri avatara).Samo 3 fajla u onom folderu sa skriptama treba da ima... :D

N_i_k_o_l_a
13.11.2009, 2:45
ali se plašim da ne bude ona akcija kao kad su planirali da PDV dignu za par posto,a trgovci upozoravali/molili da se to ne radi jer bi uzrokovalo skok cena i preko 10%... [meni apsolutno nerazumljivo,no dobro]
pa da ne bude tako nešto,skok PDVa za 10%,a izađe potom na,lupam,20%...

hipoteticki, u slucaju povecanja stope pdv-a sa 8% na 18% za racunare, to ne bi bilo povecanje od 10%, zapravo bi bilo povecanje pdva-a od celih 125% sto definitivno ne zvuci bas najbolje :eek:

takodje, sa takvim rastom poreske stope usledio bi i rast cene racunara i komponenti od tacno 9,2593% tako da su u tom smislu doticni trgovci u pravu, gledano iz poreskog ugla, tesko da se iz istog stanovista moze desiti rast cena veci od 10% osim ako se i sam pdv ne poveca na cifru koja je veca od 18% :eek: (nadam se da se ovo nece desiti)

SirDuck
13.11.2009, 3:00

Ma da, 1000 kinti manje-više, k'o da je bitno.

10000 + (sadašnjih) 8% = 10800
10000 + (budućiih) 18% = 11800

Razlika= 1000 din.

Tebi je baš super kad tako gledaš stvari :)

Ja sam svoje budženje kompa završio do daljnjeg tako da me ne potresa mnogo vest, al da nije ok- nije. Razlika uopšte nije mala. Samo da meni potreje ovaj laptop :D

holodoc
13.11.2009, 3:43
Ne sekirajte se previše jer samo treba da se setite šta se dogodilo kada je uveden PDV pa da vam bude jasno kuda to vodi. Prodavci su tada našli način da uvozom još jeftinije i lošije robe delimično kompenzuju povećanje ukupne cene zbog PDV-a što je samo rezultovalo smanjenjem količine računarskog đubreta u okolnim zemljama :) I neka posle neka neko kaže kako kod nas niko prvo ne razmisli pre nego što donese neku važnu odluku :)

ilic stefan
13.11.2009, 18:19
Ma da, 1000 kinti manje-više, k'o da je bitno.

10000 + (sadašnjih) 8% = 10800
10000 + (budućiih) 18% = 11800

Razlika= 1000 din.

Tebi je baš super kad tako gledaš stvari :)

Ja sam svoje budženje kompa završio do daljnjeg tako da me ne potresa mnogo vest, al da nije ok- nije. Razlika uopšte nije mala. Samo da meni potreje ovaj laptop :D

Da dobro si me podsetio. 8% se primenjuje za životne namirnice, opremu za bebe, kompjutere... A za sve ostalo 18%. Nisam lepo gledao, hvala na ukazanoj činjenici. Pa hiljadu dinara manje više nije velika šteta. Dobro si rekao.

A i kao što reče holodoc PDV je smišljen sa veoma dobrim razlogom. Pre svega i kao zaštita protiv utaje poreza jer je pdv u stvari porez koji se plaća državi. Zato svi moraju da imaju fiskalne mašine koje to automatski računaju.

shalabajzer
19.11.2009, 16:51
Hm. Moramo se skoro ponavljati.. :) Do duse u okruzenju su nam slicne cene:D
Nije problem do bosne skoknuti :D

todos
19.11.2009, 17:05
Šta!? Ispada da smo najskuplji. Da li je to moguće? Ali stvarno šengen kad konačno dođe, mnogima će olakšati život oko kupovine. Mogu da zamislim jedno četvoricu kako idu u nabavku kolima u Budapest ili Sofiju.

nikola87
19.11.2009, 17:54
Šta!? Ispada da smo najskuplji. Da li je to moguće? Ali stvarno šengen kad konačno dođe, mnogima će olakšati život oko kupovine. Mogu da zamislim jedno četvoricu kako idu u nabavku kolima u Budapest ili Sofiju.

i naravno na granici nemaju nista da prijave ;)

VojaM
19.11.2009, 20:19
A ti zaista misliš da su carinici sisali vesla?

Peruzzi
19.11.2009, 20:27
Zapravo mi prenosimo sve i svasta preko granica i niko nas nista ne pita.. :D 10l rakije, 5 bokseva cigareta :D

todos
19.11.2009, 22:09
Najbolje je da se ide u kupovinu sa nekim koji ima prebivalište u EU, a ovde dolazi povremeno. Takav može da uveze šta 'oće, i niko ga ništa neće pitati.
Znam da mora da se plati carina. Ali i tamo se dobija neka dokumentacija i vraća se njihov pdv. Čak imaš pravo da uvezeš do neke sume i da ne platiš nikaku carinu. U principu je samo bitno da sve pokažeš šta si kupio. Malo počneš da kukaš kako je težak život, male plate, itd... i prolaziš jeftino.

N_i_k_o_l_a
21.11.2009, 2:38

tako je, uvek smo i bili skuplji od ostalih.....visoki poreski nameti, mala i ogranicena konkurencija uticu na visoke cene :( bugarska nije clanica sengen zone tako da nista od nabavke u sofiji ostim sa bugarskom vizom.... :(

todos
21.11.2009, 13:55
tako je, uvek smo i bili skuplji od ostalih.....visoki poreski nameti, mala i ogranicena konkurencija uticu na visoke cene :( bugarska nije clanica sengen zone tako da nista od nabavke u sofiji ostim sa bugarskom vizom.... :(

Koja će da košta 0 dinara.;)