Prikaži potpunu verziju : Acer Aspire 5738ZG nece XP
blueagle91
2.11.2009, 18:57
E ovako, kupio sam pre nekih 2 i po nedelje ovaj laptop, i dopada mi se. Ali imam mali problemcic. Posto na njemu imam ono s***e od Windows 7 Os-a, ne mogu da igram neke igrice, pa mi zato treba nas stari dobar XP, e sad stavim ja cd i pustim ga da se bootuje, i zavrsi on ono upisivanje, i kad treba da mi postavi prvo pitanje. Pap padne i pojavi se BSOD, pise nesto sa mnogo nula, nisam prepisao sta, znam da treba ali cu dodam kasnije.
E sad nabavljam neki XP koji ima SATA drajvere jer mislim da je to problem.
Ako je neko imao ovakav problem, pomoc.
Hvala unapred.
Nemanja NS
2.11.2009, 19:33
Skini drivere sa oficijalnog sajta, ionako ce ti trebati za cipset, grafiku, zvuk, wless, verovatno ima i storage drv. Ako nema, u BIOSU postavi IDE mod iliti disejbluj native SATA.
A, cisto informisanja narodnih masa radi, napisi koje ti to igre ne rade i iz kog razloga na tu (sasma pristojnu masinu) stavljash formalinski XP?
Btw, jesil' probao compatibility mod?:aplauz:
blueagle91
2.11.2009, 19:56
Hvala Nemanja to cu da probam upravo sad, nakon sto posedim na forumu malo.
E ovako Windows 7 ima neki svoj XP Mod, da bi ste njega koristili morate da imate odredjeni procesor koji podrzava Virtuelizaiju hardvera, ali ne treba samo procesor da ima tu opciju vec i ram i jos mnogo toga.
Windows 7 ima neki svoj standardni Compatibility mod kao sto ima i Vista ali taj mod ne radi za sve programe.
Recimo ne mozete da igrate Republi Commando 1, on nece ni pod Vistom da radi odmah ali uz odgovarajuce podesavanje i aktiviranja compatibility moda radi. Protel jedan od programa koje ja koristim nece da radi. I jos neke starije igirice kao sto su Civ4, Red Alert 3, vecina igara koje su izbacene pre nekih 5 meseci, nece da radi pod Windows 7. Treba da cekamo patch, a to izgleda da nece skorije.
Sve u svemu ako nemate odgovarajuci hardver ne mozete ni da koristite Windows XP Mode, a Virtual PC nece da radi.
Dok SUn VirtuaBox, hoce da radi ali on ne moze da napravi dovoljno jeku masinu da terate neke igrice.
Naravno ako negde gresim ispravite me,
ali po mom misljenju Windows 7 dobre i lose stvari
Dobre
Ima lep GUI, i neke korisne funkcije tog GUI, nadam se da ce neko uskoro da implementira te GUI stvarcice u Vistu
Dobro cuva bateriju, traje nekih 20 do 30 minuta duze nego pod vistom
Stedi monitor tako sto nakon 5 minuta ne koriscnjea smanji osvetlenje a nakon 15 minuta ga iskljuci, sto je podesivo
ima mogucnost slideshow za desktop beackgroun, menjaju se periodicno slike
mane
Sto se tice interface za mreze, katastrofalno komplikovan, mnogo prozora a sve moze da bude u jednom
taskbar je mnogo veliki i oseca se nakon duzeg rada kako zauzima mesta na ekranu
Start meni je glupo odradjen nema vise onih favorite ikonica na vrhu koje su po defaultu email i internet a mosete i da ih dodajete, ovde toga nema
zauzima previse rama i opterecuje graficku mnogo, zbog toga stalno radi ventilator, a to trosi bateriju i skracuje vek ventilatoru
Suma sumarum je da je u jednu ruku dobar sto se tice izgleda, neke funkcije su poboljsane, ali uglavnom je to samo dosta nabudzena Vista, bez podrske za XP software. Ko god se ne slaze samnom ok, ne mora ovo je moje misljenje i neeu da se svadjam zbog toga ni sa kim.
Sve u svemu Vista po meni najbolje resenje, mozda je Wndows 7 dobro resenje za touchscreen, ali dok cena takvih notebook racunara ne padne, mislim da je dovoljno imati dual boot Windows XP i Windows Vista i imate sasvim dobar i puzdan sistem.
Stari softver oglično radi na starim i jeftinim mašinama, zato je ova tema istovremeno i poruka ljubiteljima starih igara i programa da ne bacaju uludo novac, nego da uživaju u čarima starih igara, programa i 98se ili XPa na svojim starim mašinama.
blueagle91
2.11.2009, 23:42
Tacno tako. E sad ne morate da koristite stare masine. Danas ia dosta masina koje su kompatibilne sa Windows XP. A na srecu na XP mozete da naterate dosta softvera da radi koji je pravljen za 98SE ili Millenium, licno sam oprobao, moze se naterati.
A tu je i Virtual PC koji lepo radi svoj posao.
Ne treba dati pare za ove najodernije sisteme. Ako vec kupujete moja preporuka kupite Winodws XP i Vitsa Home i vise vam ne treab. Ovakav Dual Boot i nemate da brinete, radite sta hocete na vasem kompjuteru.
P.S. Nemanja hvala za savet, naucio si me necemu novom, ja nemam mnogo iskustva sa laptopovima. Hvala na savetu radi i evo ova poruka je otkucana pod Windows XP SP2 32 BIT OS-u
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.