Prikaži potpunu verziju : Колико места на серверу треба за форум?
Имам једно питање: Већ дуже времена ми се по глави мота замисао да отворим форум. Наравно, користио бих нешто бесплатно, нпр. phpBB. Занима ме колико би ми места на серверу било потребно за тај форум? Значи, чему да се надам, узимајући у обзир и поруке које би чланови постовали?:icon_scra
Raspakovan phpBB zauzima oko 2MB prostora. Na to dodaj prostor koji ce ti zauzeti teme (stilovi) za phpBB koje mogu da budu velike od par stotina kilobajta do dva-tri megabajta.
Najbitnija stavka ti je baza podataka gde ce sve poruke biti smestene. phpBB podrzava nekoliko razlicitih baza podataka, ali je najcesce koriscen u kombinaciji sa MySQL.
Znaci ukratko:
- za osnovni forum ne treba ti vise od 10-20MB prostora na serveru (osim ako dozvolis upload fajlova)
- potreban ti je server sa PHP i MySQL
- zbog sigurnosti moras da pratis kada phpBB grupa izbaci novu verziju sa zakrpama...
А колико би отприлике те поруке заузимале?:icon_scra
А колико би отприлике те поруке заузимале?:icon_scra
Ne mnogo. Poruke su ti tekstualnog formata, piši nekoliko stranica u Word-u, videćeš. Prilikom otvaranja foruma, zabrani upload slika, a kreiraj kategoriju avatara koje će ti korisnici slati na mejl. I uzmi neki hosting od 100 mb-a sa mysql bazama koje će ti naravno trebati. Ja koristim webhosting for free, besplatan, nudi 100 mb-a a nema reklama. www.webhosting-for-free.com . Za sve ostalo pitaj me, rado ću ti pomoći pošto odavno koristim phpBB.
Хвала на одговорима. Имам још једно питање (мислим да овде само VojaM може да ми одговори): Колико овај форум заузима простора?:icon_scra Ово питање ме већ неко време "једе"?:fastfood:
Tacno to samo administratori mogu da ti odgovore. Moja gruba procena je da ovaj forum (sa nesto manje od 68000 poruka) zauzima samo u MySQL bazi oko 200MB... Mislim da je nemoguce proceniti koliko je jos prostora zauzeto fajlovima koji su na forumu.
Lord_Master
14.5.2006, 18:10
@ Miloš
Druze, ja kao nekadasnji korisnik free hostinga, i free forum hostinga ti savetujem da posetis www.slolymi.com i malo bolje razmislis...
Hosting je skoro za dz ;) Za 2500 dobijes i HOST od 200mb + 5gb protoka, i DOMEN (co.yu, org, net, com). Meni su licno oni i podigli IPB 2.1.5 ;) Ako te josh nesto interesuje posalji mi PM ;)
I dobro razmisli :)
@ Miloš
Druze, ja kao nekadasnji korisnik free hostinga, i free forum hostinga ti savetujem da posetis www.slolymi.com i malo bolje razmislis...
Hosting je skoro za dz ;) Za 2500 dobijes i HOST od 200mb + 5gb protoka, i DOMEN (co.yu, org, net, com). Meni su licno oni i podigli IPB 2.1.5 ;) Ako te josh nesto interesuje posalji mi PM ;)
I dobro razmisli :)
Slolymi? Ja prvi put čujem za taj prajder. Možda si mislio na Soloymi (http://www.soloymi.com). Hosting je 24 evra u light paketu, ukoliko želiš nešto više imaš Large i Small hosting. Domen ne ulazi u cenu hostinga, domen je +10 evra. IPB nije težak za podizanje kao i ostali forumi/CMS-ovi. Toliko.
Tacno to samo administratori mogu da ti odgovore. Moja gruba procena je da ovaj forum (sa nesto manje od 68000 poruka) zauzima samo u MySQL bazi oko 200MB... Mislim da je nemoguce proceniti koliko je jos prostora zauzeto fajlovima koji su na forumu.
Pa... nisi mnogo promašio. Kad smo poslednji put radio backup, svi fajlovi zajedno sa bazom bili su veliki oko 340 MB.
Pa... nisi mnogo promašio. Kad smo poslednji put radio backup, svi fajlovi zajedno sa bazom bili su veliki oko 340 MB.
Добро је, мислио сам да је много веће.:)
Lord_Master
14.5.2006, 21:19
Slolymi? Ja prvi put čujem za taj prajder. Možda si mislio na Soloymi (http://www.soloymi.com). Hosting je 24 evra u light paketu, ukoliko želiš nešto više imaš Large i Small hosting. Domen ne ulazi u cenu hostinga, domen je +10 evra. IPB nije težak za podizanje kao i ostali forumi/CMS-ovi. Toliko.
:boodala: malo pogresih u pisanju :)
Ali nisi napomenuo da ako stavis njihov mali baner na sajt dobijas 30% popusta :)
Имам једно питање: Већ дуже времена ми се по глави мота замисао да отворим форум.
Mene interesuje kako se zaradjuje na taj nacin?
Mene interesuje kako se zaradjuje na taj nacin?Колико ја знам, никако. Иначе, одавно сам се предомислио, јер немам идеју о чему би форум могао да буде.
Kako nikako?! Ne bi postojali toliki forumi da nema zarade! Molim neka odgovori neko ko ima forum.
Колико ја знам, никако. Иначе, одавно сам се предомислио, јер немам идеју о чему би форум могао да буде.
Pa recimo o Linuxu ali na srpski način:) .
Kako nikako?! Ne bi postojali toliki forumi da nema zarade!
A kako mislis da zaradjujes?Da naplacujes uclanjivanje? :rofl:
Ne bih znao,nikad nisam imao forum,mozda i moze da se zaradi preko reklama,ali sumnjam.
Mene interesuje kako se zaradjuje na taj nacin?
Sa malim forumima skoro je nemoguce zaraditi. S druge strane, ukoliko imas veci forum (1000+ clanova), zarada ce doci sama od sebe. Ljudi ce zeleti da se reklamiraju na tvom forumu (1), a takodje mozes da stavis AdSense ili neke druge reklame (2). A tu su i donacije (3) :opanachke
Za 2500 dobijes i HOST od 200mb + 5gb protoka, i DOMEN
2500 din? Mesecno ili...? Posto je ovo sto si naveo bas mocno, sta se dobija skupljim placanjem hosta (ove profesionalne firme itd) Koje su prednosti u odnosu na free host? (naravno sem domena i vise protoka). Hvala. Nov sam u oblasti pa moram tako malo da pitam. Hvala jos jednom...
2500 din? Mesecno ili...? Posto je ovo sto si naveo bas mocno, sta se dobija skupljim placanjem hosta (ove profesionalne firme itd) Koje su prednosti u odnosu na free host? (naravno sem domena i vise protoka). Hvala. Nov sam u oblasti pa moram tako malo da pitam. Hvala jos jednom...
To je godišnje. Pa i nije baš moćno, jer ako planiraš da praviš sajt/forum 5 gb protoka je baš malo. Pošto sam video da planiraš forum, a hoćeš posetioce i one koji će da postuju na tvom forumu, to je prilično mali protok. Prednosti u odnosu na besplatan hosting? Na besplatnom hostingu dobijaš veoma dugačku adresu tipa blabla.webhosting-for-free.com. Hosting kompanija u 90 % slučajeva ubacuje reklame na tvom sajtu. Većina hosting kompanija nudi manje bandwidtha(protoka) na sajtu nego kod plaćenih hostova. Kod nekih hosting kompanija često pada server(primer. gig4free.com - užasan hosting) tako da je pristup sajtu praktično onemogućen. Na plaćenom možeš da biraš svoj domen - .com, .org, .net. Ne ubacuju se reklame na sajtu, normalno, nudi više bandwidtha, a ponekad se možeš i dogovoriti o povećanju samog bandwidtha sa vlasnikom uz doplatu, uptime sajta je zagarantovan. :ciao:
aha... posto vidim da je protok dosta bitan, koliko je optimalno za normalan hosting (pretpostavljam da u protok ulazi zbir downloada/uploada svih posetioca)
Jel' znas neki stabilan hosting koja omogucava bolji protok koji moze da izgura veci broj posetilaca npr. Neka se placa...
aha... posto vidim da je protok dosta bitan, koliko je optimalno za normalan hosting (pretpostavljam da u protok ulazi zbir downloada/uploada svih posetioca)
Jel' znas neki stabilan hosting koja omogucava bolji protok koji moze da izgura veci broj posetilaca npr. Neka se placa...
Ja se hostujem kod druga, tako da praktično ja imam besplatan plaćeni hosting. :) Inače, ja sam ranije koristio Soloymi hosting i prilično je dobar a i dosta je jeftin. Njihovu web prezentaciju možeš posetiti ovde. (http://soloymi.com) Što se tiče bandwidtha, za početak ti preporučujem oko 10 GB, s tim što će se ta cifra povećanjem članova povećavati.
Ali ovaj link je za LINUX? Kad idem na poruci, u stavkama mi pise OS:Linux?
btw: Sta je Paypal?
Ali ovaj link je za LINUX? Kad idem na poruci, u stavkama mi pise OS:Linux?
btw: Sta je Paypal?
To nije za linux, evo linka za hosting (http://soloymi.com/small_hosting.php). Paypal je plaćanje putem kreditne kartice. Članak Wikipedia-e o Paypalu pogledaj ovde (http://en.wikipedia.org/wiki/PayPal) ako te više interesuje. :ciao:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.