PDA

Prikaži potpunu verziju : Umrežavanje tri kompjutera preko rutera (TP-LINK TD-8840T)

brka
19.10.2009, 17:40
Imam ruter TP-LINK TD-8840T dobijen od Beotel Neta...
Prikacio sam tri kompjuter na isti i interesuju me 2 stvari:

1) da li postoji mogucnost povezivanja svih kompjutera na lokalnu mrezu onu kao kad se umreze samo dva kompa bez rutera i icega?
2) da li postoju mogucnost ogranicavanja brzine interneta svake pojedinacne veze sva tri kompjutera preko rutera?

hvala...:ciao:

dzonihsv
19.10.2009, 17:49
1. Može.
(Umrežavanje je prilično prosto, samo treba da oba komba postaviš u istu WORKGROUP-u i da odradis setovanje na oba kompa (Set up a home or small office...) iz Network Connections-a.
Za ovo umrežavanje pogledaj sticky temu... )

2. Ne može. Za to ti treba neki ruter sa QoS i Load Balancing opcijom (nije jeftino).

ilic stefan
19.10.2009, 19:56
Imam i ja isti ruter, i umrežen sam sa sestrom i sve radi kuliška.

Zanima me samo jedna stvar. Jel skidaš preko torrenta? Ako skidaš jel ide dobro na tom ruteru pošto meni neće da forward port pa je brzina nikakva.

VojaM
19.10.2009, 20:11
Imam i ja isti ruter, i umrežen sam sa sestrom i sve radi kuliška.

Zanima me samo jedna stvar. Jel skidaš preko torrenta? Ako skidaš jel ide dobro na tom ruteru pošto meni neće da forward port pa je brzina nikakva. Na tom ruteru port forwarding se radi iz sekcije "virtual servers". Da li si i ti tu podešavao?

ilic stefan
19.10.2009, 23:26
Da probao više puta i ništa, podešavao iste portove, probao sa portforward programom... Jednostavo sam izgubio strpljenje.

brka
21.10.2009, 18:55
dzoni hvala

ali da li imas objasnjenje kako i sta jer sam trazio u upustvu i zvao ih ali naravno oni ti kazu moze i toliko???:)

brka
21.10.2009, 18:57
stefane

ja sam instalirao bitspirit jedanput posto je sestri nesto trebalo ali mislim da nisam imao nikakvih problema, ali nisam se mnogo bavio time posto skidam sa rapidsera i takvih sajtova...:D

dzonihsv
21.10.2009, 19:19
dzoni hvala

ali da li imas objasnjenje kako i sta jer sam trazio u upustvu i zvao ih ali naravno oni ti kazu moze i toliko???:)

Prvo postaviš istu workgroup-u.

Prvo na oba računara trebaš da podesiš da budu u istoj WorGrup-i to češ uraditi na sledeci način :
Desni klik na My Computer > Properties > Computer Name > Tu češ videti "dugme" Change... pritisni ga i u prozoru koji se bude otvorio podesi ime radne grupe (POSTUPAK PONOVI NA OBA RAČUNARA)

Primer za podešavanje radne grupe

5577

Zatim idi u Network Connection, nađi stavku ''Set up home or small office...'' pa overi ovaj klip (http://www.youtube.com/watch?v=e40XSuqEBRs). Nisam snimao do kraja da ne bi zeznuo svoje umrežavanje. Ostaje ti da klikneš još jednom next i da klikneš da si završio sa setovanjem (poslednja opcija). Posle toga isto to odradi na drugom kompu (ista workgroup-a), ali drugačiji nazivi kompova... Na kraju jedan restart (na oba kompa) i to je to.

Evo i ovde (http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/setup/homenet.mspx) imaš jedno ''pisano'' objašnjenje.

ilic stefan
21.10.2009, 21:52
stefane

ja sam instalirao bitspirit jedanput posto je sestri nesto trebalo ali mislim da nisam imao nikakvih problema, ali nisam se mnogo bavio time posto skidam sa rapidsera i takvih sajtova...:D

Takodje

brka
22.10.2009, 17:04
puno hvala
za ovakvo objasnjenje
uspelo je sve i jso jednom hvala...

:aplauz:

a sto se tice bit pirita moje perfomanske u onom wizardu su sledece:
(inace imam 1mbit protoka)

-pri instlaciji mi je sve cekirano...
-u wizardu:
-adsl/cable