PDA

Prikaži potpunu verziju : Hobit


Strane : [1] 2

miša topola
19.10.2009, 12:02
Kada će da bude premijera filma Hobiti?
Negde sam pročitao da će biti 2010 u decembru, a negde da će biti 2011.

Nash Knight
19.10.2009, 13:33
lol, posle "Gospodari Prestenova" sad imamo i "Hobiti". Mnozina je in ove godine izgleda :a_bleh:
Sad sam zamislio crtac tipa Evoksi samo sa Hobitima :):):)

Al ozb. , film "Hobbit" je najavljen za 2011, vise informacija ovde (http://www.imdb.com/title/tt0903624/)

miša topola
19.10.2009, 13:38
A, da li će biti dva dela, kako se priča po kraju? :p

Zaphod Biblbroks
19.10.2009, 13:54
Koliko sam ja cuo bice iz 2 dela!

miša topola
8.1.2010, 22:29
Na IMDB piše da Hobbit izlazi u Decembru 2011 a pisalo je za Januar 2011. Šta je sada tačno?

Iris
9.1.2010, 3:09
Ono što trenutno piše! Okolnosti se menjaju, posebno kada je velika produkcija u pitanju. Nema potrebe da postavljaš ovde pitanja za koje možeš da pročitaš i sam odgovore na IMDB-u.

I btw. film nije Hobiti nego Hobit. Jednina.

miša topola
9.1.2010, 11:36
Znam da može da se pomeri premijera filma za koji mesec (2,3 ili 4) ali da pomere za čitavu godinu, to se nisam nadao.
Da li je počelo snimanje filma, i na kom sajtu mogu da se vide informacije dokle je stiglo sa snimanjem, ako je to moguće da se vidi?

Promeni naziv teme ako te nemrzi ;)

player1
9.1.2010, 11:57
Stvar je u tome da nista na IMDBu nije zvanicno.

Iris
9.1.2010, 18:48
Istina, ali većina informacija se dobija od samog studija te je samim tim vest najčešće tačna. Plus često prenose vesti vezane za film u pitanju, koje su preuzete iz štampanih i online medija.

Zato toplo preporučujem da se informacije potraže baš tamo, na IMDB-ju. Naravno, prvo posetite zvanični sajt filma na Netu, ako ga ima, a ako ne - pogledajte i fan stranice, pošto fanovi često prate vesti na međunarodnom nivou i dosta puta se desi da nađu i prenesu informacije koje ne mogu da se pročitaju nigde drugde...


Ukratko, Google pa udri! :)

miša topola
19.11.2010, 18:36
IMDB sada kaže 2012. godina i to mesec decembar :( Stalno pomeraju datum završetka snimanja i početak prikazivanja u bioskopima.

Do sada su našli glumce za patuljke.
Richard Armitage i Graham McTavish... i još neki tamo :)

zeuk
19.11.2010, 19:16
Meni se čini da je Hobbit mnogo dobro štivo za film. Čak i kao knjiga, meni je Hobbit bio interesantniji od LOTR. Mogla bi MNOGO dobra stvar da se napravi, recimo dva filma od po 2,5h. Nadam se da neće da ga skrate previše, jer bi to bilo skrnavljenje.

Pored toga, voleo bih da se ne potenciraju previše specijalni efekti, već da prevashodno budu dobri dijalozi i muzika (recimo da budu malo prerađene i obnovljene teme iz samog LOTR-a). To će mnogo više da utiče na kvalitet filma.

U svakom slučaju, pred njima je težak zadatak. Teško je napraviti film koji je u rangu LOTR-a. Male greške mogu skupo da koštaju. Na to i utiče nešto drugačiji koncept samog Hobita, gde je lepota prevashodno u dijalozima i razgovorima, za razliku od LOTR-a gde sve pršti od akcije.


Jedva čekam, a nadam se da neću da se načekam. ;)

miša topola
19.11.2010, 20:00
Meni se čini da je Hobbit mnogo dobro štivo za film. Čak i kao knjiga, meni je Hobbit bio interesantniji od LOTR. Mogla bi MNOGO dobra stvar da se napravi, recimo dva filma od po 2,5h. Nadam se da neće da ga skrate previše, jer bi to bilo skrnavljenje.

Pa biće dva dela ovog filma. E sad dužina trajanja filmova nije poznata, čak se ne može ni nagađati koliko bi mogao da traje.

Laskaris
19.11.2010, 20:12
Meni se čini da je Hobbit mnogo dobro štivo za film.
Slazem se. U svakom slucaju je Hobbit mnogo zahvalniji za film jer je prica jednostavnija i nece biti potrebe odstupati od knjige kao u LOTR gde je to bilo neizbezno ali i sasvim prihvatljivo uradjeno (osim vece uloge Aruene ali ok..filmicnije je)..

Iris
19.11.2010, 20:58
Na to i utiče nešto drugačiji koncept samog Hobita, gde je lepota prevashodno u dijalozima i razgovorima, za razliku od LOTR-a gde sve pršti od akcije.

Nikad ne bi rekla da u LOTR-u sve pršti od akcije, naprotiv! I mislim da je lepota OBE knjige u naraciji - Hobit je samo lakši za probavu, pošto je namenjen prevashodno deci.

Pored toga, voleo bih da se ne potenciraju previše specijalni efekti, već da prevashodno budu dobri dijalozi i muzika (recimo da budu malo prerađene i obnovljene teme iz samog LOTR-a). To će mnogo više da utiče na kvalitet filma.

Ja bih rado videla Vilijamsa u poziciji kompozitora. Howard Shore nije bio na visini zadatka kad je LOTR u pitanju , muzika je mlaka i neupečatljiva, nijedna tema trilogije nije upamćena, niti je išta u celom skoru epsko. Ni pesme u filmu nisu nešto, vrlo bledo. Sa druge strane, Vilijams ima kapacitet i sposobnost da napravi grandiozan, spektakularan skor, a teme koje je on komponovao za filmove se itekako pamte (Imperijin Marš ili Supermenova tema, npr.).

EDIT: Na žalost, ništa od te ideje (http://movienewsguide.com/279/news/good-howard-shore-to-score-peter-jacksons-hobbit/).
Slazem se. U svakom slucaju je Hobbit mnogo zahvalniji za film jer je prica jednostavnija i nece biti potrebe odstupati od knjige kao u LOTR gde je to bilo neizbezno ali i sasvim prihvatljivo uradjeno

Uopšte nije bilo neizbežno; Tolkin je napisao legendarnu knjigu gde je sve imalo smisla i teklo kao po loju, i sve što je trebalo uraditi je pratiti priču, ali onda su došli divlji i isterali pitome - iskasapili, ubacili nepostojeće, prekrajali bez kraja i konca, i ništa od toga nije prihvatljivo! Zaista sam se nadala da će del Toro stati na put tom bezumlju, ali avaj, pare vrte gde burgija neće (http://www.deadline.com/2010/10/peter-jackson-directing-the-hobbit-toldja/).

zeuk
19.11.2010, 21:16
Ukoliko ne grešim, LOTR je dobio dva oskara za najbolju muziku. ;) Da se ja pitam, H.Shore je itekako na nivou zadatka.

Ne kažem da je Vilijams loš, ali uzevši u obzir da je Shore pravio muziku za LOTR, bilo bi nezahvalno da ovde to radi Williams, jer bi verovatno to bilo prilično drugačije.

Što se tiče komentara za to da LOTR pršti od akcije, možda sam malo preterao. Ali ipak stojim pri tezi da će film morati da bude znatno više orjentisan na dijaloge nego što je to bio LOTR. Ukoliko ne bude tako, prosto je nemoguće da će film odgovarati ljubiteljima knjige.


--

p.s. vidim da si ti baš hard core fan originala. ;) Pretpostavljam da bi bilo suludo da ti se suprotstavim stavom da je ipak uredu što su u filmu vršili izmene izvornog štiva. :D

Znači ćutim. ;)

Laskaris
19.11.2010, 21:29
Iris, upustas se u diskusiju sa nekim ko je procitao SVA tolkinova dela na srspkom, engleskom i nemackom jeziku :) Hobit je namenjen deci zato sto je Tolkin zeleo da od decje price (jer prica raste tokom pricanja - kako je sam Tolkin napisao u predgovoru Gospodara prstenova) pocne epsko pripovedanje o jednom svetu koji bi postao deo "kolektivno nesvesnog" anglosaksonske rase jer se zalio kako mitova skoro da vise nema u Engleskoj a zajednicki mitovi i jezik cine korene identiteta nacije (ako te zanima Tolkinovo teoretisanje u vezi sa mitovima i legendama procitaj njegovu knjigu "Drvo i list"). Tolkin se svim silama trudi da njegova prica bude prikazana kao da se sve nekada zaista desilo pa navodi tacne godine, stare jezike, lokacije, imena, genealogije a sve sa namerom da pricu ucini mitom koji bi se preplitao sa prosloscu engleskog naroda tj zemalja Abendlanda uopste.
Sto se filmova tice: traju vec jako dugo i tesko je pratiti radnju svakome ko nije citao knjige pa cak i onima koji su knjige povrsnije citali. Izbaceni su kompletno delovi Semovog i Frodovog (+Veseli i Pipin) dolaska u Frodovu novu kucu na istoku Okruga (prodao je Rupu u Bagremovoj Gramzi-baginsima), pustolovine cetiri hobita u Staroj sumi na ivici Okruga (Starac Vrba), Tom Bombadil i Zlatozrna, doziviljaji na Visoravnima Mogila. Aruena je zauzela mesto Glorfindela u prvom delu filma. Ostatak price je prilicno verno prenet osim sto je kraj tj "Ciscenje Okruga" solidno izostavljeno i u "extended" verziji. Svi koji su knjige temeljno citali (ja sam ih u svojim mladjim danima procitao bar 20 puta) znaju za te propuste ali to nije nesto sto ne moze da se tolerise. Jackson je hteo da snimi i te izostavljene delove i da to bude integralni deo filma koji bi se prodavao kao kolekcionarsko ili izdanje za prave tolkinovce medjutim od toga nista nije bilo..extended edition je najvise sto smo dobili a i to je sasvim ok.

zeuk
19.11.2010, 21:33
Iris, upustas se u diskusiju sa nekim ko je procitao SVA tolkinova dela na srspkom, engleskom i nemackom jeziku :) Hobit je namenjen deci zato sto je Tolkin zeleo da od decje price (jer prica raste tokom pricanja - kako je sam Tolkin napisao u predgovoru Gospodara prstenova) pocne epsko pripovedanje o jednom svetu koji bi postao deo "kolektivno nesvesnog" anglosaksonske rase jer se zalio kako mitova skoro da vise nema u Engleskoj a zajednicki mitovi i jezik cine korene identiteta nacije (ako te zanima Tolkinovo teoretisanje u vezi sa mitovima i legendama procitaj njegovu knjigu "Drvo i list"). Tolkin se svim silama trudi da njegova prica bude prikazana kao da se sve nekada zaista desilo pa navodi tacne godine, stare jezike, lokacije, imena, geneologije a sve sa namerom da pricu ucini mitom koji bi se preplitao sa prosloscu engleskog naroda tj zemalja Abendlanda uopste.
Sto se filmova tice: traju vec jako dugo i tesko je pratiti radnju svakome ko nije citao knjige pa cak i onima koji su knjige povrsnije citali. Izbaceni su kompletno delovi Semovog i Frodovog (+Veseli i Pipin) dolaska u Frodovu novu kucu na istoku okruga (prodao je Rupu u Bagremovoj Gramzibaginsima), pustolovine cetiri hobita u Staroj sumi na ivici Okruga (Starac Vrba), Tom Bombadil i Zlatozrna, doziviljaji na Visoravnima mogila. Aruena je zauzela mesto Glorfindela u prvom delu filma. Ostatak price je prilicno verno prenet osim sto je kraj tj "Ciscenje okruga" solidno izostavljeno i u "extended" verziji. Svi koji su kjnige temeljno citali (ja sam ih u svojim mladjim danima procitao bar 20 puta) znaju za te propuste ali to nije nesto sto ne moze da se tolerise. Jackson je hteo da snimi i te izostavljene delove i da to bude integralni deo filma koji bi se prodavao kao kolekcionarsko ili izdanje za prave tolkinovce medjutim od toga nista nije bilo..extended edition je najvise sto smo dobili a i to je sasvim ok.


Laskaris,

mislim da si upravo otvorio Pandorinu kutiju. :)

*očekuj Entove da ti zakucaju na vrata... ;)

Laskaris
19.11.2010, 21:37
Pa neka :). Nekada sam zaista bio bas ljubitelj a i sada se posle 20 ak godina svega odlicno secam :). Tolkinove knjige su mi bile neki prvi koraci u vezi sa mitologijom uopste i jesu obelezile jedan period mog zivota a mislim da posledice osecam i danas:).

zeuk
19.11.2010, 21:56
Aha. Znači ja po kući idem u trenerkama, a ti oblačiš ratno odelo, ispod prsluk od mitrila, a u rukama Andruil.... :D Ako si na te posledice mislio ;)


Šalim se, naravno. :)

Laskaris
19.11.2010, 22:10
ANDuril -Plamen Zapada nekada Narsil tj "mac sto bese skrsen" ;)

"Ne sjakti sve sto je od zlata zarom
Ni sve lutalice nisu izgubljene
Nema susenja snaznom a starom
Mraz ne doseze duboke korene.
Iz pepela ce se vatra dici jaca
Zasjace svetlosne strune
Obnovice se ostrica skrsenog maca
Bice opet kralj onaj bez krune."

Neki se stihovi nikada ne zaborave..

Mislim da cu se ovoga puta provuci.. i u somotskim papucama :)

Iris
19.11.2010, 22:54
Ukoliko ne grešim, LOTR je dobio dva oskara za najbolju muziku. ;) Da se ja pitam, H.Shore je itekako na nivou zadatka

Oskar odavno nije merilo kvaliteta, te taj argument ne uzimam u obzir...

Pretpostavljam da bi bilo suludo da ti se suprotstavim stavom da je ipak u redu što su u filmu vršili izmene izvornog štiva. :D

Znači ćutim. ;)

Diskusija na ovu temu već godinama postoji na forumu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=4348&highlight=gospodar), i mnogo toga je već rečeno... Ne znam zašto bi ti jedini ćutao. Molim samo da se ne ide u preveliki offtopic, i da se ne ponavljamo.

Iris, upustas se u diskusiju sa nekim ko je procitao SVA tolkinova dela na srspkom, engleskom i nemackom jeziku :)

Nisam znala da odmah počinjemo od onog "kome je veći" :D Kao i zeuku, upućujem te na ovu temu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=4348&highlight=gospodar), ukoliko se diskutuje o LOTR-u.

Molim da ovo ostane tema posvećena isključivo predstojećem ostvarenju, Hobitu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=4348&highlight=gospodar).

Laskaris
19.11.2010, 22:59
^
Posto znam kog si pola pretpostavljam da je meni veci :dzavo:. Hvala, nemam zelju da diskutujem tamo, verujem da necu saznati nista novo :) Cekamo film.

Iris
30.11.2010, 21:08
Ekranizacija Hobita ima sve vise i vise problema; sada su angazovani na filmu privukli paznju medija - rasnom diskriminacijom.

O incidentu su izvestili ovde (http://insidemovies.ew.com/2010/11/29/the-hobbit-casting-agent-dismissed/?hpt=T2), ovde (http://www.theatlanticwire.com/opinions/view/opinion/In-Middle-Earth-Must-All-Hobbits-Be-White-5974), kao i na Google News (http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hOyqeJxRhgUJ8i5JDeoOum67fAlA?docId=CNG.aa68d 93683d032809203948d4e74d46e.351).

According to The Waikato Times, video footage shows the casting agent telling people at an audition, “We are looking for light-skinned people. I’m not trying to be … whatever. It’s just the brief. You’ve got to look like a Hobbit.”Zaista, odakle je dosla instrukcija da se biraju samo statisti svetle boje koze? Nesto se ne secam da je Tolkin uopste napisao kakav hobiti imaju ten... ili opet pokusavaju da "dodaju" svoje gde im to uopste nije nit' trazeno, nit' potrebno.

Laskaris
30.11.2010, 21:15
Hvala ti, videh danas na Daily mail-u. Bez blama odbise zenu uz obrazlozenje da joj je boja koze previse tamna za hobita. Snimanje bi trebalo da pocne u februaru a prati ga dosta finasijskih problema. Videcemo.

miša topola
30.11.2010, 23:16
#Iris
Da li je bilo glumaca razlicitih rasa u LOTR? Nisam ga duže vreme gledao pa sam zaboravio.

zeuk
30.11.2010, 23:42
Među Južnjacima je bilo onih tamnog tena, ukoliko ne grešim, pri napadu na Minas Tirit.

Inače, mislim da je spominjano nešto o tenu na početku knjige Gospodara prstenova. Čak i da nije, a jeste, bilo bi sasvim besmisleno da je poneki Hobit crn, jer nigde u knjizi nije bilo ama baš nikakvih naznaka da i takvi postoje.

Po meni, to uopšte nije rasizam. Rasista nipodoštava nečije sposobnosti zbog boje kože. Smatra da je recimo osoba crne puti manje pametna, manje sposobna, nižeg morala.... To nije uredu.

Ali ovo je sasvim druga stvar. Reč je o filmu. Neko biva odbijen jer je debeo, neko jer je mršav, neko zato što je previše lep, neko zato što je mali, ili zato što je visok...Sve su to vizuelne karakteristike, a one su bitne za film. Stičem utisak da je celo to pitanje oko rasizma počelo da ide u pogrešnom pravcu. Šta na kraju očekivati? Da snimaju opet LOTR, ali ovaj put da Aragorn bude crnac?! Ma daj.



---

p.s.

Ustvari, izgleda da sam ipak malo pogrešio. Nisam tačno siguran oko čega je spor izbio pri izboru statista, ali ipak može da bude malo slobode pri odabiru boje. Evo isečak iz knjige :

"Before the crossing of the mountains the Hobbits had already become divided into three somewhat
different breeds: Harfoots, Stoors, and Fallohides. The Harfoots were browner of skin, smaller, and
shorter, and they were beardless and bootless; their hands and feet were neat and nimble; and they
preferred highlands and hillsides. The Stoors were broader, heavier in build; their feet and hands were
larger, and they preferred flat lands and riversides. The Fallohides were fairer of skin and also of hair,
and they were taller and slimmer than the others; they were lovers of trees and of woodlands.
The Harfoots had much to do with Dwarves in ancient times, and long lived in the foothills of the
mountains. They moved westward early, and roamed over Eriador as far as Weathertop while the others
were still in the Wilderland. They were the most normal and representative variety of Hobbit, and far the
most numerous. They were the most inclined to settle in one place, and longest preserved their ancestral
habit of living in tunnels and holes.
The Stoors lingered long by the banks of the Great River Anduin, and were less shy of Men. They came
west after the Harfoots and followed the course of the Loudwater southwards; and there many of them
long dwelt between Tharbad and the borders of Dunland before they moved north again.
The Fallohides, the least numerous, were a northerly branch. They were more friendly with Elves than
the other Hobbits were, and had more skill in language and song than in handicrafts; and of old they
preferred hunting to tilling. They crossed the mountains north of Rivendell and came down the River
Hoarwell. In Eriador they soon mingled with the other kinds that had preceded them, but being
somewhat bolder and more adventurous, they were often found as leaders or chieftains among clans of
Harfoots or Stoors. Even in Bilbo's time the strong Fallohidish strain."


Znači, ako je neko tamnijeg tena ( žena je pakistanskog porekla), ne vidim razlog zašto ne bi bilo moguće da se pojavi u filmu kao hobit. Ali ako je neko baš zift crn, to bi već bio problem, pretpostavljam....

bela lampa
2.12.2010, 16:42
Evo naletih na neke info. o filmu:Ron Parlman neće igrati u “Hobitu” (http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/221079/Ron-Parlman-nece-igrati-u-Hobitu)

Iris
2.12.2010, 17:39
“Hteo sam da igram u Hobitu, kada ga Giljermo bude režirao... ali više ne - objasnio je Parlman.

Da, i ja bi gledala Hobita da ga del Toro režira...

jozvan_Kg
2.12.2010, 18:54
Mali off-topic (izvini Iris, moram :))
Ovi naši nazovi novinari iz Blica kao da su nepismeni, ili pojma nemaju sa prevođenjem engleskog jezika. Pet puta sam čitao rečenicu, jedva sam skapirao šta je autor hteo reći...

zeuk
2.12.2010, 19:22
Ja sam pomislio istu stvar. :)

Iris
2.12.2010, 22:54
Mali off-topic (izvini Iris, moram :))
Ovi naši nazovi novinari iz Blica kao da su nepismeni, ili pojma nemaju sa prevođenjem engleskog jezika. Pet puta sam čitao rečenicu, jedva sam skapirao šta je autor hteo reći...

No prob, zaista jesu nepismeni...

bela lampa
9.12.2010, 17:15
Evo jos info :) Kejt Blanšet će igrati u filmu "Hobit" (http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/222415/Kejt-Blanset-ce-igrati-u-filmu-Hobit), Orlando Blum ponovo glumi u “Hobitu” (http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/222526/Orlando-Blum-ponovo-glumi-u-Hobitu)

miša topola
9.12.2010, 19:05
Znači ipak će biti stara postava iz LOTR-a, pristaće i čika Gandalf :) . Pa dobro, nisam ništa drugo očekivao od Džeksona.

Iris
9.12.2010, 19:06
Kuku nama... Kejt Blanšet :boodala:

Žena jeste ok glumica, ali nikako nije za Galadrijelu.
Posebno zato što Galadrijela treba da bude eponim bezvremene lepote, a ne nešto ovako (http://www.realbollywood.com/news/up_images/cate-blanchett3918.jpg).

Ako su već morali da biraju među holivudskim glumicama, bolje da su jurili Umu Thurman.

miša topola
9.12.2010, 19:11
Aaaaa bre, uplaši se :eek: :)
Ma šta se brineš angažovaće ceo tim stručnjaka, sa dr. titulom, za šminku da je doteraju i utegnu :)

Iris
9.12.2010, 19:15
To i jeste problem :(

Jer ako idu tom logikom, onda i ja mogu da glumim Galadrijelu :D

zeuk
10.12.2010, 2:20
Šta fali Kejt Blanšet? Super je glumica, jes da je u godinama, ali šminka čini čuda. U LOTR-u izgleda baš kako bi i trebalo da bude. Ako mogu da je namontiraju kao što je bila, to je odlična stvar.Možda ima glumica koje bi isto dobro ispale, ali... I ovo je OK. Kejt ima prodorne oči, što je baš potrebno za tu ulogu.. Verujem da je P.J. ipak dobro razmislio kada je birao...

Kada je u pitanju Uma T., misliš da ne bi mogla da se nađe i neka njena očajna slika? :) Meni je ona sasvim OK kao pojava i glumica, ali od one obrade iz KillBill, sa onim Japancem, leskovačka verzija...:D Registrovao sam je ako takvu u glavi, i skroz bi mi upropastila Galadrijelu...

A što se tiče Ian McKellen-a, on je valjda još od početka sigurna prva postava. Mada ako ovako nastave da odugovlače...čovek je u godinama. :)

MacGruber
10.12.2010, 9:38
Ma šta se ložite na te midgete, film će da bude neki niskobudžetni midget gay crap koji će da jaši na slavi LOTR-a , neće biti ni upola dobar nego će da se gleda radi reda..

Krilce
12.12.2010, 22:42
Ma šta se ložite na te midgete, film će da bude neki niskobudžetni midget gay crap koji će da jaši na slavi LOTR-a , neće biti ni upola dobar nego će da se gleda radi reda..

ne bih se slozio, ali nije nemoguce

zeuk
7.2.2011, 13:56
E hvala bogu...

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268?yyyy=2011&mm=02&dd=07&nav_id=491113

bela lampa
15.4.2011, 19:20
Piter Džekson objavio je ekskluzivni desetominutni video sa nedavno započetog snimanja filma “Hobit”.
LINK (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e7RnPfnkoWY#at=16")

Sve koji nestrpljivo iščekuju ovaj film iz dva dela obradovaće kadrovi sa snimanja na Novom Zelandu koji opisu mesto gde žive Hobiti, kostime koje nose i ostale zanimljivosti koje je reditelj hteo da podeli sa fanovima putem “fejsbuka”.

izvor:Blic

uzivajte:ciao:

Elessar
21.12.2011, 5:57
http://www.youtube.com/watch?v=JTSoD4BBCJc

Arise sons of Durin!

Iris
21.12.2011, 10:58
Zašto li patuljci zvuče delom kao Aragorn, delom kao Gregorijanci, a ni malo kao patuljci, pitam se... Zašto je Gandalfu brada čas siva, čas seda? I zašto se muva sa Galadrijelom!??

Slutim još jedan fail... :a_whistli

acaf
21.12.2011, 13:32
Slutim još jedan fail... :a_whistli

You are the 0.01%

Nash Knight
21.12.2011, 15:51
Ja mislim da ce Hobit biti bolji or Gospodara iz prostog razloga shto je ta knjiga neuporedivo laksha za prebacivanje u filmski format. Prosta, linearna radnja, relativno mali broj likova, neozbiljniji karakter same priche, sve to olakshava posao.

Naravno i dalje smatram da bi bilo bolje da su film dali nekom pravom reziseru tipa Giljamu del Toro-u (shto je bio i originalni plan koliko sam shvatio) ili Teri Gilijamu, al ajd..

Romantic
21.12.2011, 16:23
Ja mislim da ce Hobit biti bolji or Gospodara iz prostog razlogaPrvo, dosta tesko, a drugo, videcemo. I sta to sto je jednostavnija knjiga mora da znaci da ce biti bolje?? Smesno. Mada se ne brinem s obzirom da to radi Piter Dzekson, koji je i oziveo sve likove Tolkina.Naravno i dalje smatram da bi bilo bolje da su film dali nekom pravom reziseru tipa Giljamu del Toro-u (shto je bio i originalni plan koliko sam shvatio) ili Teri Gilijamu, al ajd..Postoji samo jedan covek koji je oziveo likove Tolkina, ime mu je Piter Dzekson. Tacka. Kraj. Gotovo. Nema vise. Ostali, mogu samo da mu se sagnu. Zato ce i napraviti dobar film, naravno ako bude priblizno dobro kao LotR bice super...doduse kakav god da bude, ja cu ga gledati.

Iris
21.12.2011, 18:58
Postoji samo jedan covek koji je oziveo likove Tolkina, ime mu je Piter Dzekson.

Netačno. Pre njega je to uradio Ralph Bakshi (http://www.imdb.com/title/tt0077869/), i to veoma dobro. Obzirom na budžet i problematiku sa kojom se susreo, čak i bolje od Jacksona, obzirom da njegova verzija makar poštuje original.

Malo istraživanja ti ne bi škodilo.

miša topola
21.12.2011, 19:23
Netačno. Pre njega je to uradio Ralph Bakshi (http://www.imdb.com/title/tt0077869/), i to veoma dobro. Obzirom na budžet i problematiku sa kojom se susreo, čak i bolje od Jacksona, obzirom da njegova verzija makar poštuje original.

Malo istraživanja ti ne bi škodilo.

Jel ovo crtani film ili film?

GoranSTX
21.12.2011, 19:29
Kombinovano animacija i rotoskopija.

pentraksil
21.12.2011, 19:49
Ja mislim da nista ne fali Dzeksonovoj ekranizaciji Gospodara. Odlicno odradjeno, jeste da su izbacene neke bitne stvari, ali pored toga film je zaista odlican. Jeste da Piter nije neki reziser, izgleda da mu se kod Gospodara omaklo, ali ovo meni izgleda za sada dobro....videcemo

Maverick
22.12.2011, 15:13
Ušla dva miša u videoteku i počela jesti filmsku traku. Pita prvi miš drugog: 'Jel' dobar film?'
'Dobar, dobar... Samo je knjiga bolja.'

Romantic
22.12.2011, 20:27
Netačno. Pre njega je to uradio Ralph Bakshi (http://www.imdb.com/title/tt0077869/), i to veoma dobro. Obzirom na budžet i problematiku sa kojom se susreo, čak i bolje od Jacksona, obzirom da njegova verzija makar poštuje original.Hahaha sta ona uporedjuje, pa to je samo da se covek ubije...verovatno je ovo (http://www.youtube.com/watch?v=SBt5gA1lo0Q&feature=related) uradjeno po uzoru na crtani...kao i Prince Nuada, iz Hell boy-a II (vilenjacki jezik i izgled po ugledu na Dzeksonovu zamisao iz trilogije)...ili je mozda ovo (http://www.youtube.com/watch?v=pjIJEtmKrys&feature=related) losa gluma, ali "lo (http://www.youtube.com/watch?v=YnHIOwgw11o&feature=related)s (http://www.youtube.com/watch?v=cK6KK7NhdQU)a (http://www.youtube.com/watch?v=NldBUqL1AY0&feature=related)" muzika...i verovatno je ovo (http://www.youtube.com/watch?v=wYm99s_hIFs&feature=related)uzeto iz crtanog filma...e Iris verovatno bi ti to bolje uradila, ma bolje da je to radio neko drugi, verovatno bi ispalo kako tebi odgovara, kakav bre Dzekson, sta je on za druge, jel tako...;) On ce verovatno i lose uraditi i Hobita...strasan reziser...Malo istraživanja ti ne bi škodilo.Ti istrazuj koliko hoces, nece ti pomoci da umanjis mrznju prema legendarnom Dzeksonu i pravis se veci reziser od navedenog, koji je OZIVEO LIKOVE TOLKINA, a o mom istrazivanju i znanju LotR sveta u proteklih 5 godina (kad bas moram) - Ja pisem pesme po uzoru na Tolkina, iskomponovao sam neke pesme Tolkina na gitari, imam retku knjigu o Tolkinu koju malo njih ili niko nema, gde pisu sve tajne i zanimljivosti iz njegovog zivota, gde je nalazio inspiraciju (ne kao na netu), pominjemo se i mi Srbi i milion zanimljivosti, srpske i vilenjacke reci, naucio sam poprilicno vilenjacki jezik, kao i pesme iz knjige, imam svesku sa crtezima LotR (onim ozbiljnim, ne nekim decijim) i ispisima, imam odelo i luk i strelu Legolasa, kao i oklop vilenjaka i druge stvari, a to sto si postavila sam odgledao odavno i lepo je za jedan crtani...morao sam da ispisem ovo iznerviralp me to stio si napisala...nista novo, posto slicno pises i protiv drugih velikih ostvarenja...

Nego, ja Dzeksonu i slicnim reziserima samo ovo - :n_klanja::tapsh:...i zato ocekujem Hobita, prvoklasnog. :to_care:

Nisam se hvalio, samo sam napisao koliko se bavim LotR svetom, koliko me to privlaci i da nije bilo Dzeksona ne bi niko od nas to video. To je cinjenica. :icon_stud Zato jedva cekam da gledam Hobita...

Eddy
22.12.2011, 21:10
Sa jedne strane bih jako voleo da te stavim na ignoru listu, a sa druge strane ponekad tako lupas da je prosto zanimljivo za citanje.

Eh te dileme... :icon_scra

EDIT: @Topic, meni se svidja ta pesma koju pevaju ovi patuljci pomalo (ili malo vise) neocekivanog stasa i izgleda, Thorin (http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2011/07/thorin-richardarmitage.jpg) at least. Skoro da sad vise ocekujem soundtrack zbog tog score-a nego film. A Rodnija Trotera (http://images.wikia.com/lotr/images/1/13/The-Hobbit-Promo-Pic-Reveales-The-Dwarf-Bros..png) tek nisam ocekivao u ovom filmu.

Romantic
22.12.2011, 23:40
Eddy, ja sam dobar i zato nikada nikog ne stavljam na ignore listu, a ti me stavi slobodno briga me, zlo umire rano, vidim ionako da ovde ima baksuza na sve strane...ja napisah sta sam imao, a naravno, zahvalnice dobijaju postovi koji nemaju osnovu, vazno je da se napada nesto, a jos ako je moderator...

Ja cu uvek braniti LotR. Ne moze ga niko napadati. Nema osnova za to. Stvoreno je nesto sto je mnogima promenilo zivot i to se mora braniti. Moze neko smatrati kako LotR ima omaski (koji film nema?), da su neke scene suvisne (gde nisu??) i slicne stvari, ali to se cini na jedan neprikladan nacin, tako da svi kriticari ispadnu strucnjaci i vrhunski reziseri, ali zato covek koji je stvorio legendarnu trilogiju, je "los" u odnsou na njih...

Nemojte napadati i Hobita unapred...jos ako bude odlican film, odmah cete traziti mane...:facepalm I uvek se to radi na velikim ostvarenjima...

Iris
23.12.2011, 0:05
Nisam se hvalio, samo sam napisao koliko se bavim LotR svetom, koliko me to privlaci i da nije bilo Dzeksona ne bi niko od nas to video. To je cinjenica. :icon_stud

Činjenica je da ništa od toga ne bi ni video, da gospodin Tolkin prvo sve nije napisao. A da si ga čitao, onda ti Džekson ne bi ni trebao...
No to nema veze, ne slažemo se po tom pitanju i neka ostane na tome.

@Topic, meni se svidja ta pesma koju pevaju ovi patuljci pomalo (ili malo vise) neocekivanog stasa i izgleda, Thorin (http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2011/07/thorin-richardarmitage.jpg) at least. Skoro da sad vise ocekujem soundtrack zbog tog score-a nego film.

Meni previše zvuči kao 0:32 pa nadalje:
F3U6PI8xW2c

Dođavola, to su patuljci, ne kukaju oni neke žalopojke :) A ako ćemo po knjizi, svako od njih je svirao i neki instrument - tu su bubnjevi, i klarineti, i viole, i harfa... a oni su pevali "dubokogrlenim glasovima" itd... Ne vidim potrebu da se ponavljaju isti muzički šabloni kao u LOTR.

Iskreno, ja sam očekivala nešto ovako:
SLF7Fl4SXh8

zdravkelja
23.12.2011, 1:16
I dalje dobro zvuci :) Generalno LoTR ima odlican ost.

Inace, vise volim Hobita od LoTR-a i jedva cekam :)

I Tolkin fanovi, nemojte mnogo da zakerate. Nikada nije napravljen film bolji od knjige. Nemoguce je. Ja mnogo volim knjige, ali mislim da je PJ odradio sasvim solidan posao i dobro ga prilagodio publici. Uzivajte u knjigama, al nemojte po filmu pljuvati :)
Inace, jedino mi ne deluje logicno sto Thorin izgleda tako mlado. Tu bi trebalo da ima oko 200 godina sto je i za patuljke vec poznije doba...

Nash Knight
23.12.2011, 1:34
Hahaha sta ona uporedjuje, pa to je samo da se covek ubije...verovatno je ovo (http://www.youtube.com/watch?v=SBt5gA1lo0Q&feature=related) uradjeno po uzoru na crtani...kao i Prince Nuada, iz Hell boy-a II (vilenjacki jezik i izgled po ugledu na Dzeksonovu zamisao iz trilogije)...ili je mozda ovo (http://www.youtube.com/watch?v=pjIJEtmKrys&feature=related) losa gluma, ali "lo (http://www.youtube.com/watch?v=YnHIOwgw11o&feature=related)s (http://www.youtube.com/watch?v=cK6KK7NhdQU)a (http://www.youtube.com/watch?v=NldBUqL1AY0&feature=related)" muzika...i verovatno je ovo (http://www.youtube.com/watch?v=wYm99s_hIFs&feature=related)uzeto iz crtanog filma...e Iris verovatno bi ti to bolje uradila, ma bolje da je to radio neko drugi, verovatno bi ispalo kako tebi odgovara, kakav bre Dzekson, sta je on za druge, jel tako...;) On ce verovatno i lose uraditi i Hobita...strasan reziser...Ti istrazuj koliko hoces, nece ti pomoci da umanjis mrznju prema legendarnom Dzeksonu i pravis se veci reziser od navedenog, koji je OZIVEO LIKOVE TOLKINA, a o mom istrazivanju i znanju LotR sveta u proteklih 5 godina (kad bas moram) - Ja pisem pesme po uzoru na Tolkina, iskomponovao sam neke pesme Tolkina na gitari, imam retku knjigu o Tolkinu koju malo njih ili niko nema, gde pisu sve tajne i zanimljivosti iz njegovog zivota, gde je nalazio inspiraciju (ne kao na netu), pominjemo se i mi Srbi i milion zanimljivosti, srpske i vilenjacke reci, naucio sam poprilicno vilenjacki jezik, kao i pesme iz knjige, imam svesku sa crtezima LotR (onim ozbiljnim, ne nekim decijim) i ispisima, imam odelo i luk i strelu Legolasa, kao i oklop vilenjaka i druge stvari, a to sto si postavila sam odgledao odavno i lepo je za jedan crtani...morao sam da ispisem ovo iznerviralp me to stio si napisala...nista novo, posto slicno pises i protiv drugih velikih ostvarenja...

Nego, ja Dzeksonu i slicnim reziserima samo ovo - :n_klanja::tapsh:...i zato ocekujem Hobita, prvoklasnog. :to_care:

Nisam se hvalio, samo sam napisao koliko se bavim LotR svetom, koliko me to privlaci i da nije bilo Dzeksona ne bi niko od nas to video. To je cinjenica. :icon_stud Zato jedva cekam da gledam Hobita...

I rest my case :rofl:

GoranSTX
23.12.2011, 9:54
....................
Nikada nije napravljen film bolji od knjige. Nemoguce je. ...............

Samo da repliciram sa jednim primerom. Forest Gump, film daleko bolji od knjige Vinstona Gruma...

VojaM
23.12.2011, 11:55
Ispravka, film je PO MOTIVIMA knjige Vinstona Gruma. Ono što piše u knjizi apsolutno je "nefilmično". U filmu je zadržana osnovna ideja, ali događaji su uglavnom promenjeni.

Moguće da bi ti knjiga izgledala mnogo bolje da je nadahnutije prevedena i da ju je preveo neko ko bolje zna engleski. Veliku ulogu igra i to da li si prvo gledao film ili čitao knjigu. ;)

GoranSTX
23.12.2011, 12:15
Prvo sam gledao film, pa u nadi da je knjiga bolja, pročitah, ali avaj... Prevod tu i tamo, sami događaji koje Forest doživljava graniče se sa fantastikom...

No dobro, Hobit je tema pa da prozborim koju i o tome.
LotR je, sa svim svojim manama, više nego solidan film, moglo je to bolje, moglo je verodostojnije, moglo je detaljnije, moglo je i od Silmariliona... ali pošto bi to svakako bilo preobimno i za najokorelijeg ljubitelja ko želi ima knjige koje može da čita kad i kako hoće.
Od Hobita očekujem isto to, dobru ekranizaciju epskog dela, sa svim svojim manama...

nameless1
23.12.2011, 13:44
Ova grupica hejtera toliko misli da je u pravu, udubljeni u svoj elitizam i snobizam, da zapravo ne vide koliko su smesni i iracionalni. Da bi se oni zadovoljili, svaki od delova trilogije bi trajao oko petnaest sati. Film nije isto sto i knjiga, nemoguce je sve obuhvatiti, a ako se ide na to da se ubaci sto vise detalja iz knjige, samo zarad verodostojnosti, na kraju to nece ispasti ni na sta. Lako je ekranizovati ove danasnje 'romane' limunadice od stotinak strana, a u slucaju LOTR-a, to je pakleno tezak posao, posao koji je P.DZ. sasvim dobro odradio..

Heh, neki od ovih genijalaca idu cak toliko daleko da tvrde da je gluma losa, da je muzika nikakva, a kada bi izneli tvrdnju da je film i vizuelno podbacio, to bi tek bio slag na torti, mada me ni to ne bi iznenadilo. Svasta se dalje moglo procitati kao npr. da je Konan bolji film od LOTR?!:rofl: Komedija ziva..

Hobita cu, kao sto je to bio slucaj sa Gospodarima, sa uzivanjem odgledati, a posle cu se baciti na iscitavanje Dikensa, dok ce ovi gore da kukaju na skrnavljenje 'velikog knjizevnog dela'.:rolleyes:

ezenkiel
23.12.2011, 14:53
A meni je najsmješnije bilo kad su okorjeli Merpovci pljuvali po filmu zbog scene u kojoj Aragorn jedva pobjeđuje onoga uruk hai-ja (koji je u prvom djelu ubio Boromira). Počeli da pričaju o tome koliki je standardan demidž Aragorna, koliki mu je helt, kako bi ga zgromio jednim udarcem; ili kako su vilinski strijelci po Merpu moćni, a u Helmovom ponoru (gdje se nisu trebali ni pojaviti)Orci su ih zgromili ...

U principu, meni ne smeta što nema Toma Bombadila. Taj dio knjige mi je dosadan, a dok nisam pročitao Silmarilion, nisam imao pojma zašto je on toliko značajan lik.

Borba između Froda, Sama i Šelobe je, po meni, sa svrhom izvučena van pećine ... kako je trebala da bude izvedena? Totalni mrak u kome se čuju jauci i tek povremeno sijevnu frodov mač i flašica? Moglo je to tako da se izvede, vjerovatno, ali se ovako Šeloba vidjela u svoj svojoj veličini i moći.

Helmov ponor i vilenjaci ... Možda nisu trebali doći, ali nisu ništa značajno poremetili radnju a i još uvijek se naježim kad se sjetim scene kad se strelci postrojavaju, okrenu nadesno i pozdravljaju kralja onim udarcima lukova u zemlju.

Iskreno, nekako mi logičnije zvuči da su u Helmovom ponoru u pomoć pristigli protjerani konjanici (jer to daje neku nadu da je u pitanju velika armija) nego (kao u knjizi) raštrkana, uništena vojska sastavljena od preživjelih u napadu na Sarumana.

Mislim da stvarno nije veliki problem način na koji su Enti odlučili da napadnu Sarumana. Nije značajno poremetilo radnju, a opet mi nekako djeluje logičnije da neko ko ne želi da se petlja u probleme okoline vidi uništene sunarodnike pa u bijesu krene u napad nego da iz čista mira odluči na sastanku da se Saruman napadne.

A to što je Gimli na momente smiješan - to stvaaaarno ne vidim kako može da bude problem - nego šta, treba da djeluje zastrašujuće stojeći pored ogromnog Boromira ili Aragorna kojima nije ni do pojasa.

Volio bi da je Gandalf u nekim scenama mračniji, to stoji; i da se u zadnji čas bitke za Minas Tirit pojavio Aragorn sa gusarima a ne sa duhovima; i da je Gandalf ubjeđivao Aragorna da će pojava njegovog mača pred kapijama Mordora sigurno da skrene pažnju Saurona (a ne Aragorn Gandalfa) ... Ali, sve u svemu, filmovi su me oduševili.

Jednostavno, knjiga ne može biti ista kao film, pogotovo ovako kompleksna, za čije kompletno razumijevanje treba pročitati pa gotovo Bibliju tog svijeta (Silmarilion) i još gomilu dodatnih knjiga - a također, svako u svojoj glavi, čitajući knjigu, formira izgled likova, pejzaža, karaktera ... i tu se stvarno ne može svakom ugoditi.

Iris
23.12.2011, 15:58
Od Hobita očekujem isto to, dobru ekranizaciju epskog dela, sa svim svojim manama...

Volela bih da sam tako optimistična - ovako, ja očekujem lošu ekranizaciju epskog dela, sa svim svojim manama ;)

Ova grupica hejtera toliko misli da je u pravu, udubljeni u svoj elitizam i snobizam, da zapravo ne vide koliko su smesni i iracionalni. Da bi se oni zadovoljili, svaki od delova trilogije bi trajao oko petnaest sati. Film nije isto sto i knjiga, nemoguce je sve obuhvatiti, a ako se ide na to da se ubaci sto vise detalja iz knjige, samo zarad verodostojnosti, na kraju to nece ispasti ni na sta. Lako je ekranizovati ove danasnje 'romane' limunadice od stotinak strana, a u slucaju LOTR-a, to je pakleno tezak posao, posao koji je P.DZ. sasvim dobro odradio..

Heh, neki od ovih genijalaca idu cak toliko daleko da tvrde da je gluma losa, da je muzika nikakva, a kada bi izneli tvrdnju da je film i vizuelno podbacio, to bi tek bio slag na torti, mada me ni to ne bi iznenadilo.

Ne znam da li ja spadam u tu grupicu hejtera udubljenu u svoj elitizam i snobizam, ali nekako se smatram prozvanom, pa bih da odgovorim :p
Mislim da je najveći problem to što se ne razumemo najbolje - ja konkretno nemam ništa protiv toga da se knjiga skrati, i apsolutno mi je jasno da kompletna naracija ne može da se prebaci u film, kao i da sam film ne može da obuhvati svu kompleksnost radnje jednog pisanog dela, i to prihvatam. To je sve ok. Ali, ALI, nije skraćenje knjige i njeno prilagođavanje drugom mediju isto što i kasapljenje knjige od strane scenariste (koja je btw. Džeksonova žena). Nije mi jasna njena potreba da pored knjige, koja je gotova, napisana, i kao takva sjajna - ubacuje dijaloge, scene i priču koja sa radnjom knjige veze nemaju, i deluju kao sprdačina. Nismo džabe svi od hobita pravili viceve tokom svih ovih godina, nakon njihove karakterizacije u Gospodaru...
Ne želim da se to desi i sa Hobitom - jer već u trejleru čujemo dijaloge koji ne postoje u knjizi i koji su potpuno irelevantni za radnju filma, vidimo potencijalno žestoko odstupanje od Tolkinovog univerzuma kako bi se zadovoljila potreba Holivuda da u sve strpa ljubavnu priču... Zbog toga sam se nadala da će del Toro raditi na projektu, i da ćemo videti drugačiju interpretaciju Srednje zemlje.

I da - smatram da gluma u Gospodaru prstenova JESTE loša (mada uvek napominjem - čast izuzecima), muzika je mogla biti mnogo bolja (Oskara za pesmu je dobila - guess who - Džeksonova žena :a_whistli), a Džekson po svemu sudeći ima apsolutnu nameru da sve lepo ponovi po proverenom receptu i da menja što manje, čak je i detalje očigledno snimljene tokom pravljenja Gospodara montirao u Hobita (samo obratite pažnju na Gandalfov izgled u trejleru)...

Uostalom, da je ekipa koja pravi Hobita iole kvalitetna i da zadovoljava neke više kriterijume, projekat ne bi tek tako napustila imena kao što su Guillermo del Toro i Ron Perlman.

mvasic
23.12.2011, 16:36
...vidimo potencijalno žestoko odstupanje od Tolkinovog univerzuma kako bi se zadovoljila potreba Holivuda da u sve strpa ljubavnu priču...

Ovo je moj najveci problem s Dzeksonovom ekranizacijom, sve ostalo moze da prodje pod njegovu viziju price. Nije u pitanju hejt, jednostavno, ne svidja mi se prekrajanje dela, samo da bi se privukao veci broj pripadnika odredjene ciljne grupe.

S druge strane imamo "Harry Potter and the Order of Phoenix", koja je gotovo doslovno prenesena u film, i ispao je jedan od najrazvucenijih filmova iz serijala.

Tolkin, kao autor, nije "holivudican". Gospodar je poceo kao price koje je pricao svojim sinovima pred spavanje, a iz skica za Gospodara prvo je objavljen "Hobit".

Tolkinove knjige su umetnicka dela, a holivudski filmovi su poslovni projekat. Poslovnom projektu je, ipak, prvi cilj da vrati ulozeni novac + zarada. Da bi se zaradio novac, potrebno je privuci sto vise publike, i s toga dolazi do kompromisa i prekrajanja (kasapljenja) knjiga.

Ova grupica hejtera toliko misli da je u pravu, udubljeni u svoj elitizam i snobizam, da zapravo ne vide koliko su smesni i iracionalni. Da bi se oni zadovoljili, svaki od delova trilogije bi trajao oko petnaest sati.

Nije u pitanju elitizam, nego neprihvatanje (u ovom slucaju) izmena napravljenih za racun pridobijanja sire publike.

Sta fali napraviti visokobudzetnu seriju (Rome na HBO, npr.)?

nameless1
23.12.2011, 18:58
Ne znam da li ja spadam u tu grupicu hejtera udubljenu u svoj elitizam i snobizam, ali nekako se smatram prozvanom, pa bih da odgovorim :p

Ti?! Ma, kakvi.. Gde ti to pade na pamet, pobogu?:p

kasapljenje knjige od strane scenariste (koja je btw. Džeksonova žena).

muzika je mogla biti mnogo bolja (Oskara za pesmu je dobila - guess who - Džeksonova žena :a_whistli)

Aaa, znaci ipak je ovde zenska sujeta u pitanju.:D

Iris
23.12.2011, 19:26
Aaa, znaci ipak je ovde zenska sujeta u pitanju.:D

Samo ne volim nepotizam i negativnu selekciju koja dovodi do lošeg finalnog proizvoda. Scenario koji rade nečija žena i prva komšinica? O čemu mi pričamo...

nameless1
23.12.2011, 19:38
Pa dobro, ali moras malo da razumes cika Dzekija. Nije to lako. Verovatno je jadnicak stavljen pred izbor- da popusti zeni, ili da spava na kaucu.:kreza:

Iris
23.12.2011, 19:40
... i krajnji proizvod su gej hobiti :facepalm

Bolje da je spavao na kauču, što se mene tiče. Ili još bolje - da uči na greškama pa nađe boljeg scenaristu. Ovako će samo napraviti istu grešku kao i George Lucas.

(Toliko za sada od elitnog hejtera)

nameless1
23.12.2011, 19:47
Ili još bolje - da uči na greškama pa nađe boljeg scenaristu.

Mozda nadje neku talentovanu ljubavnicu.:dedica:

:rofl:

mvasic
23.12.2011, 20:24
Ovako će samo napraviti istu grešku kao i George Lucas.



Jar Jar Binks i Darth Vader u istom univerzumu :n-cc2:

Romantic
23.12.2011, 22:05
Činjenica je da ništa od toga ne bi ni video, da gospodin Tolkin prvo sve nije napisao. A da si ga čitao, onda ti Džekson ne bi ni trebao...Procitaj moj prethodni post jos jednom i prestani da pises nesto sto je ne neistina nego sveza glupost, pa zar mislis da citanjem te tri predivne knjige znas mnogo? Citava kolekcija knjiga postoji o tome i slike i zanimljivosti, tajne i sve to imam i sve sam procitao i sve proucio i sta sve ne...pa kada se nesto voli, jednostavno je tako i ja sanjam o Okrugu iz knjige...i prvom prilikom kada budem isao u Englesku poseticu Tolkinov grob gde cu mu ostaviti nekoliko svojih najboljih pesama...pa kada se neko ceni tako je to...moj omiljeni citat na vilenjackom jeziku: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn an uben tanatha le faelas (nemojte imati milosti prema njima, jer je ni oni nece imati prema vama). Ovo izgovaram uvek kada dajem podrsku Srbima sa KiM...:pNo to nema veze, ne slažemo se po tom pitanju i neka ostane na tome.Pomoz Bog onima koji se sa tobom slazu...oni koji ti daju zahvalnice na postove u kojima pljujes na legendarnu trilogiju...i druge vredne filmove...pa ja kada i ne bih voleo neki film ili cak ne podnosio, ne bih nikada pljuvao po njemu, jer na to nemam pravo, vredjam prava drugih, ali bih samo izneo sta je po mom misljenju lose i sta mi se ne svidja, a ne LOSA muzika, LOSA gluma, LOS scenario...alo bre, pa zar tako?? To nije fer stvarno...nameless1 :to_care: ti je objasnio i svaka mu cast...ali uvek se napadaju veliki filmovi, jer prosto, ljudi se osecaju velikim kada traze mane velikima, u ovom slucaju napadanje Dzeksonove ekranizacije je najbolji primer...zalosno...Volela bih da sam tako optimistična - ovako, ja očekujem lošu ekranizaciju epskog dela, sa svim svojim manama ;)Zasto si tako negativna? I otkud taj naboj prema tim filmovima...? Ja ne kapiram, ali budi pozitivna bar prema ova 2 filma koja slede...

I da - smatram da gluma u Gospodaru prstenova JESTE loša (mada uvek napominjem - čast izuzecima), muzika je mogla biti mnogo bolja (Oskara za pesmu je dobila - guess who - Džeksonova žena :a_whistliJa stvarno ne verujem u ono sto citam, tako da :eek::eek::eek:...gluma losa? Muzika losa? Filmovi losi? Scenario los? Mi diskutujemo i dalje o LotR JEL? Pa neverovatno...izgleda da bi ti najvise volela da nikada nisu napravljeni...Uostalom, da je ekipa koja pravi Hobita iole kvalitetna i da zadovoljava neke više kriterijume, projekat ne bi tek tako napustila imena kao što su Guillermo del Toro i Ron Perlman.Od boljih ima bolji, a inace Guillermo je nastavio da pise scenario, dok se Ron povukao, jer je i Guillermo prestao da rezira...... i krajnji proizvod su gej hobiti :facepalm:eek::eek:Bolje da je spavao na kauču, što se mene tiče. Ili još bolje - da uči na greškama pa nađe boljeg scenaristu. Ovako će samo napraviti istu grešku kao i George Lucas. (Toliko za sada od elitnog hejtera)Kojeg boljeg? I kojim istim greskama Lucasa?:eek:

Mozes da ne podnosis Dzeksonovu ekranizaciju, ali da osporavas nista ne mozes. Doduse mozes, ali ko to shvata ozbiljno, kada znamo koliki je uticaj i domet tih filmova.

Eddy
23.12.2011, 22:31
Pomoz Bog onima koji se sa tobom slazu...oni koji ti daju zahvalnice na postove u kojima pljujes na legendarnu trilogiju...i druge vredne filmove...pa ja kada i ne bih voleo neki film ili cak ne podnosio, ne bih nikada pljuvao po njemu, jer na to nemam pravo, vredjam prava drugih, ali bih samo izneo sta je po mom misljenju lose i sta mi se ne svidja

Ja nemam uopste problema sa tvojim ukusom, vec sa nacinom na koji ga predstavljas i forsiras kao jedinu mogucu varijantu. Ali tu si se zakopao.
Kazes da si tolerantan, a ljude koji se ne slazu sa tobom nazivas bezosecajnim balvanima i slicni ispadi:

ljudi koji nisu ni suzu pustili dok su gledali Titanic, Ghost i ovaj film, za mene, to nisu ljudi, ne znam sta su i od cega su, jer cak i robot bi razumeo smisao suza (setite se scene iz Terminatora)

Ne truj ljude svojom mrznjom prema tom lepom filmu i prema glavnom glumcu. Knjige su skoro uvek bolje i sta sa tim? Sad ces da pljujes i Gospodara prstenova, sta?! Ae bre...

Ili, neko kaze, meni se LoTR nije svideo, i sta vise ulozi dosta truda da obrazlozi zasto. Ti na to samo ponavljas, ne LotR je remek delo PJ je oziveo likove Tolkina.
Sa svojom "opsednoscu" sa PJ i njegovim delom me pomalo podsecas na ovu (http://www.youtube.com/watch?v=Gxpgez6bk6U).

I na kraju krajeva, cak i ako je nesto remek delo, malo kritika nije na odmet kako bi sledece delo bilo jos bolje. Letvicu kvaliteta ne treba spustati vec podizati.


EDIT: On Topic: Nadajmo se da ce taj Gandalfov ispad u svet suknji biti kratkog daha i da zli investitori iz Holly... ovaj, utvare iz Mordora nece moci previse da upletu svoje kandze.

EDIT2: A sto se tice onih, kojima se jako ne svidja Petrova ekranizacija, bar znaju sta da ocekuju, pa ni ne moraju gledati Hobita. Izbor barem postoji.

Iris
24.12.2011, 13:12
Interesantna diskusija o Hobitu se povela i na oficijelnom profilu G.R.R. Martina, pisca takodje kultnog serijala A Song of Ice and Fire, koji sam za sebe kaže da je "a huge Tolkien fanboy" :)

Ako nekoga zanimaju komentari, evo linka: http://grrm.livejournal.com/256040.html

doctor
24.12.2011, 14:11
Meni se ne sviđaju ni film ni knjiga http://27.media.tumblr.com/avatar_6feb8634e3d0_128.png

Hoće li sada neko da me upuca možda? Do'vatili ste da raspravljate oko toga da li se nekome nešto sviđa ili ne i zašto bi trebalo da mu/joj se sviđa a zašto ne... Mislim, to su ukusi, ljudi.

U raspravu neću ni da ulazim jer bih onda morao detaljno da popljujem pola onoga što ste rekli, a vremena za to nemam :opanachke

Laskaris
24.12.2011, 14:58
Zašto li patuljci zvuče delom kao Aragorn, delom kao Gregorijanci, a ni malo kao patuljci, pitam se... Zašto je Gandalfu brada čas siva, čas seda? I zašto se muva sa Galadrijelom!??

Slutim još jedan fail... :a_whistli

To je samo trailer. Staviti ruku nekome blago na obraz ne znaci muvati se sa njim. Njih dvoje se znaju vec vise od hiljadu godina ako ne i duze pa ne vidim sta je problem? A koji je to film iz LOTR fransize fejl pa je ovo JOS jedan? Ocekujem sasvim dobar film. Scenario ce biti dobar ako se budu drzali knjige koja je kao stvorena da bude ekranizovana za razliku od LOTR koji je strahovito obiman i vrlo nezahvalan za ekranizaciju.
Netačno. Pre njega je to uradio Ralph Bakshi, i to veoma dobro. Obzirom na budžet i problematiku sa kojom se susreo, čak i bolje od Jacksona, obzirom da njegova verzija makar poštuje original.
Jeste ali nije zavrsio a odstupanja od originala je bilo i tamo. Za ono vreme to je bio postovanja vredan pokusaj (slazem se da je u nekim segmentima cak i bolji od Dzeksona) i steta je sto R. Bakshi nije mogao da "zatvori finansijsku konstrukciju". Nastavak postoji ali nije ni prineti kvalitetu prvog dela.

Nash Knight
24.12.2011, 16:29
Romantic, to shto se tebi i ostalim sheeple svidja film to ne znachi da je dobar. Nijedan pravi fan Tolkina nece reci za filmsku trilogiju da je dobra, kao ni niko ko se zaista razume u film. Ali ok, oprastam ti posto ti imas knjigu o Tolkinu koju niko drugi nema :rolleyes:

player1
24.12.2011, 18:04
Nash, zao mi je sto ti rasturam koncepciju, al it sam fan Tolkina, it se razumem u filmove, it mi se svidja filmska triologija, tako da nemoj da generalizujes.

nameless1
24.12.2011, 18:41
Romantic, to shto se tebi i ostalim sheeple svidja film to ne znachi da je dobar. Nijedan pravi fan Tolkina nece reci za filmsku trilogiju da je dobra, kao ni niko ko se zaista razume u film. Ali ok, oprastam ti posto ti imas knjigu o Tolkinu koju niko drugi nema :rolleyes:

Cek, ti si bese onaj koji je laprdao da je 'Ana Karenjina' njesra od romana?:kreza: Verovatno i tu izvalacis iste zakljucke..

Haha, kakav lik!:rofl:

P.S. Kada vec prozivas Romantica, po meni, sto se ovoga tice, vas dvojica ste potpuno isti, samo ste na razlicitim stranama novcica..

Eddy
24.12.2011, 19:48
pFUh_k2ipqo

Laskaris
24.12.2011, 20:27
A kakve ima veze da li je neko citao knjigu ili ne? Procitao sam apsolutno sve sto se od Tolkina procitati moze na srpskom, engleskom i nemackom jeziku (LOTR i Hobit verovatno i preko 15 puta) i meni se film P.Dzeksona svidja a kao matorom tolkinovcu bi trebalo da mi je film "izdaja dela". Moglo je biti i boljih mesta ali s obzirom na duzinu romana veoma je dobro uradjen. Film R.Bakshija je cak u pojedinim trenucima i bolji od Dzeksonovog zahvaljujuci najvise vesto koriscenoj tehnici kojom je sniman i drzi se romana vise. Hobit ima sve sanse da bude Tolkinovo delo najvernije preneto na filmsko platno samo se treba drzati radnje romana i ne potcenjivati gledaoce jeftinim humorom (nija ga bilo ni u LOTR mnogo pa ga ne ocekujem ni ovde) i pojednostavljivanjem price.

Romantic
24.12.2011, 23:43
Kazes da si tolerantan, a ljude koji se ne slazu sa tobom nazivas bezosecajnim balvanima i slicni ispadi:Nije tacno, ja nisam napisao direktno, ali je jasno kakva je osoba koja bledo gleda u neki osecajan film...ne mesaj stvari...Sa svojom "opsednoscu" sa PJ i njegovim delomNisam ja opsednut, jednostavno taj svet je...bozanstven...I na kraju krajeva, cak i ako je nesto remek delo, malo kritika nije na odmet kako bi sledece delo bilo jos bolje. Letvicu kvaliteta ne treba spustati vec podizati.Sa ovime se slazem apsolutno i to je sustina, ali samo sa kritikama, a ne pljuvanjima tipa - LOSA GLUMA, LOS FILM, LOSA MUZIKA, msm alo sestrice sta bre LOSE? Taj fazon - kritika DA, pljuvanje i omalovazavanje NE. Jer realno jedno je reci tipa "ne svidjaju mi se filmovi, ne volim kako je ovo uradjeno..." i slicno i to je ok jedno misljenje, ali napisati nesto tipa "to je glup film, reziser je prevazidjen, gluma je neuverljiva, los izbor glumaca, ma muzika je ocajna i ja bi to mnogo bolje..." je nedopustivo...To je samo trailer. Staviti ruku nekome blago na obraz ne znaci muvati se sa njim. Njih dvoje se znaju vec vise od hiljadu godina ako ne i duze pa ne vidim sta je problem? A koji je to film iz LOTR fransize fejl pa je ovo JOS jedan? Ocekujem sasvim dobar film. Scenario ce biti dobar ako se budu drzali knjige koja je kao stvorena da bude ekranizovana za razliku od LOTR koji je strahovito obiman i vrlo nezahvalan za ekranizaciju.Kako hejterima serijala (pa i rezisera) objasniti koliko je tesko snimati onoliko obimne knjige...? Nemoguce je, a i da nije bilo mana, nasli bi, jer to hrani njihov ego...Hobit koliko vidim ide na to da bude veran knjizi, da bude odlican, radi se punom parom...Romantic, to shto se tebi i ostalim sheeple svidja film to ne znachi da je dobar. Nijedan pravi fan Tolkina nece reci za filmsku trilogiju da je dobra, kao ni niko ko se zaista razume u film. Ali ok, oprastam ti posto ti imas knjigu o Tolkinu koju niko drugi nema :rolleyes:Ti lik me se okani, ti koji pises tolike odvratnosti o svemu lepom...vredjas Will Smitha, onaj njegov film, LotR filmove, pa to za roman Anu Karenjinu...WTF??! Stay away from me, dude. Ovako nazivas NAS koji volimo LotR filmove jel? Sada znamo ko je najgori...a cim milioni ljudi vole taj film, cim ja volim taj film, znaci da je ZA NAS dobar, o onim drugima njihova stvar, neka ne vole, ali nije to problem, problem su ljudi kao ti koji ce sve uraditi da ocrne LotR filmove. Preterano generalizujes stvari i te fore tipa "pravi fan odredjene knjige, nece nikada voleti film radjen po toj knjizi" su bullshit, jer suprotnih primera je milion. A to sto si napisao "zaista razume" je smesno...ti si neki ekspert, a popljuva sva predivna dela, sve kontriras i iritiras...Ana Karenjina mi se ne svidja, nije mi nesto sad, ali je necu pljuvati i i nazivati tako kao ti NIKADA NISTA. Jednostavno mi je onako, a da je veliko delo, jeste i ja to nemam pravo sporiti. Gotova prica. Hvala oce, sto mi oprastate...http://www.investireoggi.it/forum/images/smilies/italiamac_pope.gif

Markonije
25.12.2011, 19:53
Ok,da zakljucim posle tone procitanih non-sensa(bilo je i ok postova).

Zakljucak:
"
Ja koliko se secam knjige(PO KOJOJ SE RADI FILM),atmosfera je bila MNOGO mracnija od ove limunadice iz trejlera!!!

To mi je jedino razocarenje,i primecujem da je produkcija MNOGO slabija od LOTR.

I 'casting' je mogao biti srecniji takodje.

"

I da dodam,suzdrzao sam se da ne isflejmujem par postova,preterivao sam u proslosti :opanachke

Nash Knight
25.12.2011, 22:37
Kao prvo, hteo bih da napomenem moderatorima da nisu fer jer tolerishu svakakve provokativne i glupe postove a cenzurishu odgovore na njih, jer mi time uskracuju mogucnost da branim svoje mishljenje. Ako vec brishete moje poruke brishite i one koja izazivaju provokaciju, ili ih makar cenzurishete. Na argument odgovaram argumentom (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=4348&page=9), ali na "Smeshan si dechko" ne mogu da odreagujem prikladno jer ovo nije ulica i ne mogu dotichnom licu da ulubim lobanju kao shto je zasluzio.

Ne mozete ocekivati civilizovanu raspravu ako postavljate dvostruka pravila, ili ce i drugi da se igraju lepo ili necu ni ja.

Marti Misterija
25.12.2011, 23:23
U ovom slucaju se apsolutno slazem sa Nashom!!!

Ova tema je vec prepuna raznih notornih budalastina i nebuloznih komentara napisanih od strane pojedinaca koje jednostavno ne zasluzuju nikakav komentar, medjutim ponekad je tesko ostati imun na njih i ne napisati komentar. Ja sam, otprilike kao i Markonije, uspeo da se distanciram od toga (mada teskom mukom) ali primetno je da pojedinci (s' pravom) nisu mogli to da ucine vec su jednostavno morali da odgovore na takve komentare.

Tu sada dolazimo do onog dela kada se ti odgovori masovno brisu kao posledica ali se zato taj komentar koji je pokrenuo citavu lavinu odgovora i koji je uzrok svega i dalje ostaje! I to nije slucaj samo u ovoj temi vec se poslednjih par dana desavalo jos par puta a resenje je vrlo jednostavno - ili ostavite temu bez moderacije i dozvolite da se na svakakvu glupost odgovori (sto nikako nije pozeljno) ili ako vec moderisete onda obrisite i tu izvornu poruku koja je sve pokrenula sto bi bilo krajnje fer i korektno. A bar se te i takve poruke daju lako prepoznati.

Iris
26.12.2011, 0:29
Nemojte tako dramatično, pa nije ovo naš nesretni Parlament :)

Donekle jeste u pravu, diskusija se malo otela kontroli ali je grehota da brišemo skoro sve iz poslednje dve strane teme, pa neka ostane na ovome...
Ubuduće ćemo biti rigorozniji sa postovima, može tako? A lične rasprave prebacite na lične poruke.

Pumbaa
26.12.2011, 13:20
u koja rasprava... :)

nego... kao veliki ljubitelj fantastike, Tolikina i njegovog dela nadam se da ce film biti dobar tj. gledljiv kao sto mi je i LOTR trilogija gledljiva iako imam dosta zameriki na nju ,al` ne mogu da kazem da filmovi nisu sasvim solidni i gledljivi.

Eddy
30.12.2011, 15:43
Peter Jackson o Hobbit-u:

The Hobbit

Speaking to Total Film, director Peter Jackson explains how this film presented very different challenges than when directing the Lord of the Rings trilogy:

"The Hobbit is very much a children's book and The Lord of the Rings is something else; it's not really aimed at children at all. I realized the characters of the dwarves are the difference. Their energy and disdain of anything politically correct brings a new kind of spirit to it. And that's why I thought, OK, this could be fun!"

He also explains the particular challenges of portraying thirteen dwarves as distinct characters:

"That was something I worried about. I imagined 13 guys with long hair and beards and I thought, 'How are we ever going to know which dwarf is which? It's an ensemble from hell really. I thought nine members of the Fellowship was a problem; but here, with Bilbo and Gandalf, we've got 15. It's working out fine though. The dwarves give it a kind of childish, comedic quality that gives us a very different tone from The Lord of the Rings."

However, despite the different tone of the Hobbit films, Jackson says he wants to ensure it all feels like one large story of Middle-Earth:

"I want it to seem like we've gone back on location into Middle-earth; that these two movies feel like they belong at the beginning of the other three. We're the same filmmakers going into the same world."

Jackson also says that the films do retain some aspects of original director Guillermo del Toro's style and DNA, but these have largely been overshadowed by Jackson's own attempts to replicate his approach to The Lord of the Rings ten years ago.

As for how the two parts of The Hobbit divide up the story, Jackson's wife and writing partner Fran Walsh suggests the second movie will be primarily focused with what the article describes as "war, madness and dragon rage." She explains:

"We always saw The Hobbit more in the golden light of a fairytale. It's more playful. But by the time you get to the end, Tolkien is writing himself into that place where he can begin that epic journey of writing LOTR, which took, as he put it, his life's blood. All those heavier, darker themes which are so prevalent in the later trilogy start to come into play."


Nadam se da nece uraditi stvari analogne transformersima koji placu, Jar Jar Binksu i onim budjavim transformersima blizancima.

player1
31.12.2011, 9:54
Pa i ja sam stekao takav utisak, bar pri pocektu kad sam citao knjigu. Ko "putujuci cirkus".

Eddie
2.2.2012, 22:24
Mudro zboris Iris :)
Da se ne ponavljam..u jednoj temi ranije sam napisao sta mislim o filmskoj trilogiji, uglavnom prilicno se slazemo ti i ja po tom pitanju.
Pozdrav.

nexexcalibur
30.7.2012, 17:51
Peter Jackson o glasinama vezanim za Hobita...

It is only at the end of a shoot that you finally get the chance to sit down and have a look at the film you have made. Recently Fran, Phil and I did just this when we watched for the first time an early cut of the first movie - and a large chunk of the second. We were really pleased with the way the story was coming together, in particular, the strength of the characters and the cast who have brought them to life. All of which gave rise to a simple question: do we take this chance to tell more of the tale? And the answer from our perspective as the filmmakers, and as fans, was an unreserved ‘yes.'

We know how much of the story of Bilbo Baggins, the Wizard Gandalf, the Dwarves of Erebor, the rise of the Necromancer, and the Battle of Dol Guldur will remain untold if we do not take this chance. The richness of the story of The Hobbit, as well as some of the related material in the appendices of The Lord of the Rings, allows us to tell the full story of the adventures of Bilbo Baggins and the part he played in the sometimes dangerous, but at all times exciting, history of Middle-earth.

So, without further ado and on behalf of New Line Cinema, Warner Bros. Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Wingnut Films, and the entire cast and crew of “The Hobbit” films, I’d like to announce that two films will become three.

It has been an unexpected journey indeed, and in the words of Professor Tolkien himself, "a tale that grew in the telling."

Cheers,

Peter J

http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-07/31/third-hobbit-film

Dakle, umesto dva dela, Hobit ce biti trilogija, isto kao i LoTR :tapsh:...treci deo ce najverovatnije izaci 2014. ako prate trend jedan film godisnje...

Anceloti`85
30.7.2012, 22:10
Ne razumem potrebu da se Hobit razvlači na tri dela, onda je LOTR mogo da bude 9 filmova, ko Hari Ploper.

Iris
31.7.2012, 1:19
Ne razumem potrebu da se Hobit razvlači na tri dela...

Nije komplikovano - više nastavaka, više novca. Možda i par Oskara pride. Ja se plašim da to neće ličiti ni na šta, a Tolkina nema...

Što Ursula Le Guin pre neki dan reče (http://blastr.com/2012/07/ursula-k-le-guin-pressure.php):

Nobody but Rowling ever got artistic control over a film made from their work, and she got it because she's so wealthy. You're not going to get it. Therefore you have to think: Do you mind if they make a travesty out of your work? Is the money worth it to you? If it is, go for it. Take the money and run, as whoever it was said. If it's not worth it to you, just run away.

xandar
31.7.2012, 2:19
Taurijel, legolas i ostale stvari...
Odstupanja svakako ima i imace...ali cu ga svejedno pogledati.
Kome smeta neka procita knjigu jednostavno.

xandar
31.7.2012, 2:30
Valjda nece uprskati stvar kao senilni Lukas.:D

Laskaris
1.8.2012, 11:49
Tri nastavka za pricu koja je od Gospodara prstenova daleko daleko jednostavnija... Sve je to moglo da se sasvim lepo spakuje u jedan nastavak od cca tri sata. Finansijski momenat tj "muza krave" je odnela prevagu. Karta po nastavku neka je 12 eur - 36 eur po gledanju, sa jednim nastavkom tri puta manje..Da ne pominjem pratecu "industriju" koja se "cese" o film kao i mogucnost da ceo hype traje tri puta duze..

nexexcalibur
1.8.2012, 12:24
Tri nastavka za pricu koja je od Gospodara prstenova daleko daleko jednostavnija... Sve je to moglo da se sasvim lepo spakuje u jedan nastavak od cca tri sata. Finansijski momenat tj "muza krave" je odnela prevagu. Karta po nastavku neka je 12 eur - 36 eur po gledanju, sa jednim nastavkom tri puta manje..Da ne pominjem pratecu "industriju" koja se "cese" o film kao i mogucnost da ceo hype traje tri puta duze..

Izvini molim te, ali ja ne zelim da sedim 3 sata u generalno neudobnim bioskopskim sedistima...

Nicklord
1.8.2012, 12:47
Ali zar nisu oni hteli i da popune rupe između u istoriji između Hobita i Gospodara Prstenova?

sibirac
1.8.2012, 12:59
ovako ces da sedis 3x 2.5 sata ^^

elem treba da ima mnogo filmova o tolkinovim knjigama, to se slazem:D,
al kad bi mogao da biram bolje 3 filma o silmarilionu, a jedan o hobitu da su opleli, ja sam mislio prvo da ce da bude 2 kao jedan o hobitu a jedan popunjavanje prostora izmedju hobita i LOTR triologije, al u svojim dugogodisnjim pomeranjem premijere za jednu godinu prestao sam i da pratim desavanja.

Laskaris
1.8.2012, 13:33
Izvini molim te, ali ja ne zelim da sedim 3 sata u generalno neudobnim bioskopskim sedistima...
Pa onda plati 3x vise za zadovoljstvo posete bioskopu tri puta za razvucenu pricu jer Hobit nema materijala za toliko nastavka osim ako ubace elemente spanske serije.
Sto se "premoscavanja" Hobita i "Gospodara" tice: tu treba da izmisle nesto jer Tolkin na tu temu ni slova napisao nije osim malo u prvoj knjizi Gospodara Prstenova. Ne vidim zasto je to potrebno i kako je uopste moguce u jednom filmu koji tematski treba da se zavrsi onako kako se zavrsava i knjiga:bitka pet armija, jos 10-20 minuta posle i kraj. Film se zove Hobit (prica "tamo i nazad" ko je citao knjigu zna) a ne "Izmisljeni Tolkinovi mostovi". Neko izdanje za kolekcionare i zaljubljenike bi to moglo da sadrzi naravno kao dodatni paket. Ne verujem da bi uopste bilo isplativo praviti poseban nastavak za tako nesto.
Silmarilion bi vec bilo jako jako tesko preneti na platno a da prica bude jasna i ljudima koji nisu citali Tolkina. Cak ni tri nastavka po cetiri sata ne bi bila dovoljna za tako nesto.
I meni bi se dopalo da vidim jos vise kvalitetnih ekranizacija Tolkinovih dela. Mislim da je to ipak malo verovatno. Dobro uradjena serija od recimo 4-5 sezona bi mozda bila bolje resenje da docara Tolkinov svet kako treba.

sibirac
1.8.2012, 13:36
ako je Dlakavi Ćup mogao da ima 8 filmova
ne vidim zašto ne može Silmarilion :rolleyes:

Anceloti`85
1.8.2012, 14:12
Nema baš mnogo ideja trenutno u Holivudu, rimejk onde reboot ovde, pa nisu blesavi da propuste priliku da maksimalno siluju jedan ovakav biser, nikada pre ekranizovan.
Što se samog filma tiče, ne očekujem nikakvu vernu ekranizaciju Tolkinovog dela, za tom iluzijom sam odavno povuko vodu (dva puta, nije htelo odjednom da ode).

Iris
1.8.2012, 15:09
pa nisu blesavi da propuste priliku da maksimalno siluju jedan ovakav biser, nikada pre ekranizovan.

Zapravo jeste (http://www.imdb.com/title/tt0077687/) ekranizovan, još 1977. godine.

X_HbDM6kOJY
It features good animation, solid voicework and music that is FAR MORE fantasy-like than the more majestic approach in Peter Jackson's movies. See this movie with your children!

sibirac
1.8.2012, 15:16
hehehe kolko sam daaavno to gledao, potseti mi sad,
ima i lord of the rings iz '79 i return of the king iz '80.
secam se da su ze par scena iskoristili igrani film za ostatak animaciju

Iris
2.8.2012, 10:51
Sudeći po nagađanjima po Netu, izgleda da će(mo) ljubitelji knjige opet plakati:

http://io9.com/5931001/everything-peter-jackson-added-to-the-hobbit-++-with-proof

Anceloti`85
3.8.2012, 13:25
Zapravo jeste (http://www.imdb.com/title/tt0077687/) ekranizovan, još 1977. godine.

X_HbDM6kOJY
I stand corrected.

Iris
3.8.2012, 13:29
... ne da će to da nas spase silovanja :(

Romantic
3.8.2012, 13:34
Sudeći po nagađanjima po Netu, izgleda da će(mo) ljubitelji knjige opet plakati:

http://io9.com/5931001/everything-peter-jackson-added-to-the-hobbit-++-with-proofPravi obozavaoci sigurno nece plakati. Malo novine zarad boljeg filma, nista lose, naprotiv.

U svakom slucaju, ne ocekuje nas spektakl kao "Gospodar prstenova", logicki, ali samo da ima svoj tok, da ima radnju i nadam se da sa efektima nece preterati...svejedno, verujem(o) Piteru.

sibirac
3.8.2012, 13:40
msm jesam navikao da upropaste ekranizaciju knjiga u globalu,
al' debeli je sad smrsao, i samopouzdanje mu je skocilo,
bojim se da ce da nas umlati, ima sve da prsti

Dimo
3.8.2012, 13:40
Sudeći po nagađanjima po Netu, izgleda da će(mo) ljubitelji knjige opet plakati:

http://io9.com/5931001/everything-peter-jackson-added-to-the-hobbit-++-with-proof
Bilo je za očekivati da neće moći, a da na silu ne uguraju kakvu masovnu bitku kao poligon za 3D i specijalne efekte. To što nečeg sličnog nema u knjizi, koga uopšte briga.

Hobit prosto nije isti kao LOTR. Radi se o knjizi koju mogu da prate (i uglavnom razumiju) mlađi čitaoci i uopšte - mnogo je smješnija, nevjerovatnija i ispunjena čistom naivnom akcijom. Ovi su krenuli sa idejom da je naprave mračnijom od Gospodara.

Laskaris
3.8.2012, 13:54
Moje misljenje je da je trebao da prvo bude ekranizovan Hobit bez dodavanja icega pa tek onda Gospodar Prstenova. Tako bi se i radnja lakse pratila i uvod u svet Tolkina bi bio logicniji jer Hobit jeste bas to - uvod u njegov svet. Tolkin je to zapravo namerno tako napravio (iako nije imao konkretne planove da sve to objavljuje) jer po njemu - "mit pocinje decjom pricom" a on je hteo da napravi bas to - novi moderni, opsteprihvaceni mitoloski sistem anglosaksonskog sveta jer stari mitovi su bili ili zaboravljeni ili izlizani i ne vise atraktivni. Hobit je prvenstveno knjiga za decu za razliku od Gospodara Prstenova ili , posthumno objavljenog, Silmariliona.
Sada je prakticno nemoguce ekranizovati Hobita a da bude samo prema romanu jer bi prica bila suvise kratka i "decja" u odnosu na GP i bio bi to zapravo korak unazad u smislu kompleksnosti scenarija a bilo kakav korak unazad nijedna uspesna fransiza sebi ne moze da dopusti. Ako Hobit postigne uspeh a dotakne se jos starijih tema (preko Elronda, Galadrijele i jos nekih likova) mozda sledi ekranizovanje najatraktivnijih delova Silmariliona. Tako bi "serijal" zapravo vremenski isao postojano u proslost, sto i ne mora da bude lose.

Iris
3.8.2012, 14:10
Bilo je za očekivati da neće moći, a da na silu ne uguraju kakvu masovnu bitku kao poligon za 3D i specijalne efekte. To što nečeg sličnog nema u knjizi, koga uopšte briga.


Aj bitku, ali što na silu trpaju "romantičnu priču" između patuljaka i vilenjaka?!??! :boodala:

Možda će snimiti i orgiju sa trolovima, kako su krenuli... opet žene upropastiše scenario...

Mozda sledi ekranizovanje najatraktivnijih delova Silmariliona.

Da unište jedno od mojih omiljenih književnih dela?! Iskreno se nadam da ne! :bibidu:

Anceloti`85
3.8.2012, 14:18
Moje misljenje je da je trebao da prvo bude ekranizovan Hobit bez dodavanja icega pa tek onda Gospodar Prstenova. Tako bi se i radnja lakse pratila i uvod u svet Tolkina bi bio logicniji jer Hobit jeste bas to - uvod u njegov svet. Tolkin je to zapravo namerno tako napravio (iako nije imao konkretne planove da sve to objavljuje) jer po njemu - "mit pocinje decjom pricom" a on je hteo da napravi bas to - novi moderni, opsteprihvaceni mitoloski sistem anglosaksonskog sveta jer stari mitovi su bili ili zaboravljeni ili izlizani i ne vise atraktivni. Hobit je prvenstveno knjiga za decu za razliku od Gospodara Prstenova ili , posthumno objavljenog, Silmariliona.

To je ok, ali LotR jednostavno garantuje veći uspeh, mnogo šire poznat naslov od Hobita i lakše ga je reklamirati, a sad kada su filmovi već snimljeni porodaje se sam od sebe kao, paradoksalno, prequel. :facepalm
Aj bitku, ali što na silu trpaju "romantičnu priču" između patuljaka i vilenjaka?!??! :boodala:
Možda će snimiti i orgiju sa trolovima, kako su krenuli... opet žene upropastiše scenario...


S ovim se slažem, to zalazi u domen epske gluposti.
Žene su krive za sve...generalno.

Laskaris
3.8.2012, 14:33
To je ok, ali LotR jednostavno garantuje veći uspeh, mnogo šire poznat naslov od Hobita i lakše ga je reklamirati, a sad kada su filmovi već snimljeni porodaje se sam od sebe kao, paradoksalno, prequel
Pa ne vidim sta je tu nelogicno. Sa komercijalne strane ovo je mnogo logicniji redosled snimanja. To sto bih ja voleo da sam prvo video Hobita ne obavezuje nikoga jer cilj je zaraditi novac a ne izlaziti u susret ljubiteljima Tolkina.. Hobit trilogija ce, ako scenario bude vesto napisan, moci da se dotakne jos starijih tajni i samih pocetaka Tolkinovog sveta i omoguci dalje eksploatisanje fransize koja je ovakvim razvojem dogadjaja sada definitivno okrenuta "ka proslosti". Mislim ipak, da se niko nece usuditi da ekranizuje Silmarilion u celini - mozda par "najfilmicnijih" prica (Beren, Tingol, Turgon ili cak Feanor) ali samo ako Hobit postigne uspeh. Iskreno se nadam da ni to nece pokusati.

Aj bitku, ali što na silu trpaju "romantičnu priču" između patuljaka i vilenjaka?!??! :boodala:
S obzirom na trendove, ne bi me zacudilo da je u pitanju neka gej romansa :D

Anceloti`85
3.8.2012, 14:59
Pa ne vidim sta je tu nelogicno. Sa komercijalne strane ovo je mnogo logicniji redosled snimanja. To sto bih ja voleo da sam prvo video Hobita ne obavezuje nikoga jer cilj je zaraditi novac a ne izlaziti u susret ljubiteljima Tolkina...
To i ja kažem, malo se nismo razumeli, ovo kako su oni uradili je komerciajlno logičan sled, ali i ja bih voleo da se ide logičkim redosledom Hobit pa LotR.
Hobit će napraviti komercijalni uspeh, ako ni na šta drugo ono na foru Ratova Zvezda, odnosno prequel filmova.
Svi kojima se iole dopao LotR (filmovi) će da odu da pogledaju prvi deo.
Ako i ne bude valjao otići će da pogledaju drugi deo, jer možda je samo prvi film loš, ili priči treba da se razvije itd. Ako i on ne bude valjao, većina će da odgleda i treći, jer možda će on da izvadi stvar, možda će sve doći u perspektivu kad se priča zaokruži, ili jednostavno gde su dva tu je i tri.
Tako da će para biti, pare nisu problem, dok ima ovaca biće i jagnjetine na Đurđevdan.

Mithrandir
5.8.2012, 9:47
Da unište jedno od mojih omiljenih književnih dela?! Iskreno se nadam da ne! :bibidu:


Koliko mi je poznato, nemaju prava za Silmarilion i Unfinished Tales, tako da se to verovatno neće desiti. Pretpostavljam da je to jedan od razloga što produžuju ove filmove.

Nego, ono što nisam uspeo da shvatim je da li planiraju da snime novi dodatni film, ili će samo iskoristiti više već snimljenog materijala?

GATTUSO88
1.9.2012, 16:01
http://www.ign.com/articles/2012/09/01/hobbit-sequels-get-titles-release-dates

Dimo
1.9.2012, 18:11
Sve OK, ali čime misle da popune treći dio? Dva i nekako, tamo oko Smauga ima dovoljno radnje da se može rasplinuti, ali u povratku kući zaista ne, sem ako ne misle da stvaraju novu priču.

altec.gs
1.9.2012, 20:06
Ma bice super, sto skacete pred rudo? :icon_stud

Braveheart
1.9.2012, 21:05
Nadaj se najboljem ,al zato budi spreman i na najgore :dedica:

Iris
1.9.2012, 22:28
Ili očekuj najgore, pa budi oduševljen ako se tvoja očekivanja ne ostvare. Ne zaboravite da su glupe žene pisale scenario...


EDIT: Evo, već vidim da će biti kuku-lele (http://www.uproxx.com/gammasquad/2012/08/hobbit-lee-pace-thranduil/)...

Laskaris
3.9.2012, 13:34
http://www.ign.com/articles/2012/09/01/hobbit-sequels-get-titles-release-dates
Evo i na srpskom (http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/401/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BC/1166648/%E2%80%9E%D0%A5%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%E2%80%9C+% D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D0%B5+%D1%83+%D1%82%D1%80% D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0.html).
@Iris: Tranduil izgleda prilicno.."originalno" :) (i pomalo gej ako smem da primetim)

Iris
3.9.2012, 15:47
Verovatno nas čeka još "iznenađenja" :facepalm

Nicklord
3.9.2012, 16:20
Patuljci izgledaju jadno :facepalm

Wastelander00
3.9.2012, 16:56
Patuljci izgledaju jadno :facepalm
Maskirali su ih kao patuljke i slicne likove iz filmove iz 80s

dex3108
19.9.2012, 18:19
The Hobbit Official Trailer 2: An Unexpected Journey

SDnYMbYB-nU

dacajak
27.10.2012, 0:50
Opet mi stigao novi video na facebook od hobita, vidim da je moj prosli post 19.9 obrisan ,pa cu ovaj postaviti sa YT linka.

dUfBxB-yC1Y

I stariji tv spot
http://www.youtube.com/watch?v=cqBTxMNoiAY

nexexcalibur
27.10.2012, 1:00
2h 40 min traje prvi deo Hobita, Dzekson potvrdio

dacajak
27.10.2012, 1:03
Savrsen novogodisnji film, bas ce da lepo da legne.

Mozes li mi reci, dal sve delove rade odjednom kao sto su i gospodare prstenova? Secam se da su tri dela gospodara izbacili u razmaku otprilike oko jedne godine.
Sto je extra, ne ko za razliku od drugih filmova koje prave u razmaku od 3 pa na vise godina.

nexexcalibur
27.10.2012, 13:28
Savrsen novogodisnji film, bas ce da lepo da legne.

Mozes li mi reci, dal sve delove rade odjednom kao sto su i gospodare prstenova? Secam se da su tri dela gospodara izbacili u razmaku otprilike oko jedne godine.
Sto je extra, ne ko za razliku od drugih filmova koje prave u razmaku od 3 pa na vise godina.

Sve je vec snimljeno...ostao je samo editing

I da, godisnje ce izbacivati filmove

Romantic
27.10.2012, 14:57
Sve je vec snimljeno...ostao je samo editing

I da, godisnje ce izbacivati filmoveTo Nekse, care...najlepsa filmska vest. Jedva cekam da ih gledam...:)

dacajak
31.10.2012, 15:41
New Zealand Post's headquarters

http://www.dodaj.rs/f/R/8d/1NeG4DFS/306539443241775711433249.jpg

dacajak
13.11.2012, 21:11
Na fb sam dobio post soundtracka iz hobit filma. Zbog kako su naveli copyrighta, pesme se ne mogu preskakati moraju se odslusati sve pesme, preko 1h.

http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=35757

Assassinator
13.11.2012, 22:47
Ne znam da li je neko kacio vec, ali evo kako izgleda trailer u 48 FPS (http://www.lukeletellier.com/?portfolio=post-converting-the-hobbit-trailer-to-48fps). Evo kako je konvertovao 24 u 48 (http://www.lukeletellier.com/?p=205)
Iskreno, ne znam da li bih mogao da se naviknem da gledam film u 48 FPS, nekako mi deluje neozbiljno, kao nekakva spanska sapunica, al opet necu da sudim dok ne pogledam.

xandar
13.11.2012, 23:32
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=82714

Assassinator
13.11.2012, 23:37
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=82714
OK, a gde ti vidis da je tu neko okacio Hobitov trailer u 48 FPS?

xandar
13.11.2012, 23:43
Sugerisem da je vec bilo diskusije na tu temu.
Ali u piatnju je trailer, onda ok:)

Assassinator
24.11.2012, 13:33
Svi trejleri, TV spotovi zajedno u fan-made kompilaciji
3Hy6O682OGI

Laskaris
26.11.2012, 9:19
Premijera i borba sa vremenom (http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2012&mm=11&dd=25&nav_id=663313)

Assassinator
27.11.2012, 18:04
Ako nekog zanima, Jackson kaci na svom kanalu (http://www.youtube.com/user/pjacksonwingnutfilms/videos?view=0) vec duze vreme klipove vezane za produkciju hobita. Evo poslednji.
4vqyzHwnEiY

Iris
29.11.2012, 11:05
Sinoć je održana premijera filma (http://www.stuff.co.nz/entertainment/film/8011539/Hobbit-premiere-screening-dazzles) u Wellingtonu, na Novom Zelandu, i film je već dobio ocenu od 9.3 na IMDB-ju. Videćemo koliko je objektivna.

Mali Princ 81
29.11.2012, 14:29
Čoveče, koji svet, koji fanovi, pa ovo je drugi univerzum za nas.. neverovatno ...
Voleo bih da sam tamo ...:(

Peruzzi
29.11.2012, 15:42
Uh, vreme je da pocnu da se skupljaju pare za odlazak u bioskop polovinom meseca :)

ZoNi
29.11.2012, 15:48
2h 40 min traje prvi deo Hobita
Taman kao mini serija od 4 epizode :)

Previše je 2:40, ali šta da se radi - sve češće se snimaju tako predugački filmovi.

nexexcalibur
29.11.2012, 15:55
Taman kao mini serija od 4 epizode :)

Previše je 2:40, ali šta da se radi - sve češće se snimaju tako predugački filmovi.

Epski spektakl, u pravom smislu te reci

doctor
29.11.2012, 15:57
Meni lično se u zadnje vreme retko dešavalo da odgledam nešto kraće od 2 do 2 i po sata a da valja... Potrebno je dosta vremena da se priča kvalitetno prikaže.
Mada, čitao sam Hobita još kao klinac i stvarno ne znam o čemu planira da tupi Džekson 3x po 2 i po sata... Kad je u 3x3 sata smestio celog Gospodara...

Picard
29.11.2012, 18:08
Taman kao mini serija od 4 epizode :)

Previše je 2:40, ali šta da se radi - sve češće se snimaju tako predugački filmovi.
Gledao si LOTR Extended Edition?:D

Peruzzi
29.11.2012, 18:10
^ Nekoliko puta :D

ZoNi
29.11.2012, 18:54
Gledao si LOTR Extended Edition?:D
Sva tri... Naporno iskustvo :)

altec.gs
30.11.2012, 16:25
Sta oces, dva sata i cetrdeste minuta i nije nesto... LOTR:ROTK ext. ed. traje cetiri i po sata. :D I ja sam se smorio tu vec.. (naravno posto sam pre toga pogledao film vec jedno 30x).

BTW: Jel zna neko kad ce se moci kupiti karte za premijeru kod nas?

xandar
30.11.2012, 16:45
Werovatno ga Warner bros naguzio da snimi 3 dela...
Capitalism at its finest!

dacajak
30.11.2012, 18:10
Neki se zale sto je knjiga obimna da bi se prenela na platno a da se ne oskrnavi prica i sam kvalitet, pa su skepticni po tom pitanju, a sad nekima smeta jer je 2h40m previse. Iako je u danasnje vreme standard da neki film traje dva, dva ipo sata, pogotovo kad je ovako veliki hit u pitanju. Meni je i tih 2:40 malo.
Nadam se da ce u tih tri dela opravdati ovako veliki hajp.
Ili je to bilo za LOTR :icon_scra

Peruzzi
30.11.2012, 18:54
Ova trilogija ce da pobere vise nagrada od LOTR...

Iris
30.11.2012, 19:53
Neki se zale sto je knjiga obimna da bi se prenela na platno a da se ne oskrnavi prica i sam kvalitet, pa su skepticni po tom pitanju, a sad nekima smeta jer je 2h40m previse. Iako je u danasnje vreme standard da neki film traje dva, dva ipo sata, pogotovo kad je ovako veliki hit u pitanju. Meni je i tih 2:40 malo.
Nadam se da ce u tih tri dela opravdati ovako veliki hajp.
Ili je to bilo za LOTR :icon_scra

Problem je što u Hobitu nema materijala ni za jedan "extended" film, a kamoli tri! Verovatno su izmislili gomilu nepostojećih scena i nalupetali tonu idiotskih dijaloga, kako bi, što xandar reče, vratili lovu...
i onda zaradili isto toliko, pa na kub!

Naravno, gledalište će sve da proguta, i da traži još... :opanachke U muzičkoj i filmskoj industriji današnjice možda najviše važi ona - nije bitno što je go.no, samo da je lepo upakovano.

dacajak
30.11.2012, 20:41
Problem je što u Hobitu nema materijala ni za jedan "extended" film, a kamoli tri! Verovatno su izmislili gomilu nepostojećih scena i nalupetali tonu idiotskih dijaloga, kako bi, što xandar reče, vratili lovu...
i onda zaradili isto toliko, pa na kub!

Naravno, gledalište će sve da proguta, i da traži još... :opanachke U muzičkoj i filmskoj industriji današnjice možda najviše važi ona - nije bitno što je go.no, samo da je lepo upakovano.

Verovatno ce 40 minuta da ode na snimanje predela, flore i faune, a jedna polovina na scene borbe, ostalo na pricu.
Mislis da ako se sve to uzme u obzir i ako se knjiga ubaci od reci do reci da mogu da strpaju sve u 3 dela? Pitam informativno, jer pretpostavljam da si vec procitala knjigu.

Nadam se da ce ispasti dobar film, ostaje samo da se saceka da izadje, pa da vidimo.

DragonSlayer
30.11.2012, 21:17
Neče da bude ništa od toga, čovek je lepo izjavio da sve ono što ga je sputavalo u LOTR da će pobliže da objasni u Hobitu, i da će sva radnja da se tanano tka kroz film, i da će da bude super zauvek večno ....

Iris
30.11.2012, 21:42
Mislis da ako se sve to uzme u obzir i ako se knjiga ubaci od reci do reci da mogu da strpaju sve u 3 dela? Pitam informativno, jer pretpostavljam da si vec procitala knjigu.

Samo ukratko - Hobit je prevashodno dečija knjiga. Tolkin je napisao delo koje je nastala od priča koje je on svojim klincima pred spavanje pričao "iz glave"...

Knjiga je beskrajno zabavna, vrlo komična (bukvalno padaš na d*** od smeha u pojedinim momentima), karakteri su beskrajno pitki, ali se vidi da svet koji je svoje prave oblike poprimio u Gospodaru Prstenova (pa onda u Silmarilionu) još uvek nije razrađen. Ukratko, to nije knjiga za spektakl, monumentalnog giganta od filma. Mogu da ga vidim kao animirani film, to da, ali bilo šta opširnije i kompleksnije od toga - ne. Uostalom, kad knjigu možeš da pročitaš za sat-dva, ne da ti se da očekuješ bilo šta kompleksno. :)

Mislim da će Džekson najviše problema imati sa portretisanjem likova, da nam ih dočara tako detaljno i privlačno kao što je to knjiga uradila. Kad je čitaš, svaki od patuljaka te osvaja nekim svojim tripovima, a Bilbo je presmešan. Gandalf je sličan kao i u Gospodaru, Golum takođe, ali svi ostali su vrlo specifični i sumnjam da će kilo šminke moći da im pomogne... Glumcima bi bolje bilo da su odigrali ulogu života, inače će film biti predosadan.

Romantic
30.11.2012, 22:02
Ne sumnjam u Pitera. Ocekujem odlican film. Naravno, tu je pozitivna Iris da prokomentarise svaki detalj i da napravi remake u bliskoj buducnosti. :)

Iris
30.11.2012, 22:06
Iris je samo skeptičan. With an attitude.

xandar
30.11.2012, 23:23
http://img248.imageshack.us/img248/3474/59994610150972437394821.jpg

Assassinator
4.12.2012, 13:46
IGN Review (http://www.ign.com/articles/2012/12/04/the-hobbit-an-unexpected-journey-review) - Ocena 7.9/10
MFZ7eGvSWRo

sloba89
7.12.2012, 20:43
Nisam očekivao da će Peter Jackson krenuti Lukasovim stopama i kao stilu Star Wars Episode 1,2,3 dobićemo 3 dela Hobita da bi Peter Jackson izvukao još koju paru,uživao sam u prva tri dela Gospodara Prstenova(mada knjige su bolje a koji film je bolji od knjige) pa osećam da nije bilo potrebe za Hobbit filmovima najveća greška koju je Jackson napravio iz trejlera se vidi da Hobbit ne dostiže epske momente kao serijal Gospodar Prstenova.

nexexcalibur
7.12.2012, 21:02
Karte spremne, necu na premijeru vec dan kasnije... :alealeee:

uros@3D
7.12.2012, 21:10
Nas 10 se okupilo da ide na premijeru. :kreza:

S tim sto me nervira sto je u 3D... jel ce i kod nas pustati u 48fps?

nexexcalibur
7.12.2012, 21:22
Nas 10 se okupilo da ide na premijeru. :kreza:

S tim sto me nervira sto je u 3D... jel ce i kod nas pustati u 48fps?

Najverovatnije ne, jako mali broj bioskopa u svetu ima tehniku za 48fps...ma i bolje, eksperimentacu neki drugi dan...kakav sam baksuz kapiram da bi neko pored mene bacao peglu

Edit: definitivno 24 frejma ce biti, ali tu je 3d, konacno film koji je nativno sniman u 3d-u, valjda ce biti fantasticno

uros@3D
7.12.2012, 21:40
Dobro je bar da ce biti u 24fps.

Ajde da vidimo i to 3D cudo. Nisam do sad ni jedan film gledao sa djozlucima, ne bih ni ovaj ali sta da se radi kad nema izbora. :D

Romantic
7.12.2012, 21:43
Hajde da prestanemo da uporedjujemo predstojeci serijal "Hobita" sa serijalom "Gospodara prstenova" i da vidimo kakvi ce biti filmovi. Ko potencira savrsenstvo kao iz prethodnog serijala, koji usput nema veze sa ovim, vec Peter pokusava da pograbi puno tih elemenata, radi priblizavanja, sticanja popularnosti, zarade novca i slicnog, gresi. Ne ide to tako. Iskreno, ne verujem da ce Peter omanuti i svakako da nije, ali da li ce ocena biti od 6 do 10, to je vec druga, subjektivna, stvar (ali mora biti realna). Ne bi bilo lepo da neko ko ne voli tog rezisera ili to sto se ovi filmovi prave, da ode na imdb, rottentomatoes i ostale sajtove i oceni ih sa jedinicom. Takodje, ne mozemo traziti ni svaki detalj (bilo namerno, bilo zbog knjiga), jer ovo je nesto sasvim drugacije. Posebno mislim na uporedjivanje sa knjigama. Knjiga je za decu, jel da, ali filmovi ne, sto je sasvim logicki.

Assassinator
7.12.2012, 21:58
Ja bih bas voleo da vidim film u 48 fps. Jesam skeptican, al sto da ne, volim da iskusim nove stvari. Gledao sam trejler za Hobita u 48 fps i utisak je bio, hm, pa cudan. Ne znam da li se ovo moze smatrati pocetkom evolucije u svetu kinematografije, tj. da li ce ovo vremenom postati standard.

SchizoidMan
7.12.2012, 22:06
Da, Hobit nema veze sa LOTR, već sa Star Wars originalnom trilogijom.

JAZO
13.12.2012, 0:01
ovaj moj jedini bioskop nudi 3d a i 2d digital,pa sto preporucujete?Vjerovatno cu probati 3D,posto kazu ima dobrih 3d efekata

nexexcalibur
13.12.2012, 0:30
ovaj moj jedini bioskop nudi 3d a i 2d digital,pa sto preporucujete?Vjerovatno cu probati 3D,posto kazu ima dobrih 3d efekata

3D, posto je snimano sa 3d kamerama...

nameless1
13.12.2012, 1:20
a koji film je bolji od knjige

Engleski pacijent.

r0nIn
13.12.2012, 1:29
konacno film koji je nativno sniman u 3d-u,

Avatar.

Nicklord
14.12.2012, 10:53
Jel gledao neko film? Kakvi su utisci?

uros@3D
14.12.2012, 11:12
Gledao sam al' nisam ti bas najmerodavniji za utiske s obzirom da nisam video ni korice knjige 'Hobit' a nisam ni neki veliki fan epske fantastike.

Koliko sam razumeo par ortaka koji su u tom fazonu, rekli su mi da ima par duzih sekvenci u filmu koje uopste ne postoje u knjizi. Vrv da bi se film razvukao na 3 dela.

Meni je film bio solidan, bilo je par kul efekata u 3D, prica mi je bila zanimljiva i sigurno cu odgledati preostala 2 dela.

pentraksil
14.12.2012, 20:26
Da, Hobit nema veze sa LOTR, već sa Star Wars originalnom trilogijom.

Naravno da ima veze ali su dela pisana na potpuno drugaciji nacin, dosta razlicite knjige iako dele isti univerzum. Ne treba od Hobita ocekivati novi LOTR.
Od filma ne ocekujem bas previse ali cu pogledati u svakom slucaju. Film ima 3 dela ne samo zbog zarade (film koliko sam ja obavesten ima mnogo manji budzet od LOTR serijala) vec i zbog mogucnosti da se ubace svi detalji iz knjige. Ko je citao LOTR i gledao filmove videce da je mnogo stvari izbaceno i promenjeno zbog logicnih razloga. Nemoguce je sve detalje Gospodara staviti u samo tri filma. Hobit je mnogo kraci samim tim 3 filma bice dovoljna dovoljna bi pokrila skoro citavo delo...pored toga Piter je odlucio da u film ubaci i neke delove istorije Srednje zemlje iz Silmariliona i jos nekih skripti (sve pokriva oko 10 000 godina istorije, koliko ce toga biti ubaceno, nisam siguran)

darkelf
14.12.2012, 21:50
Kritičari i nisu nesto oduševljeni, za razliku od LOTR. Verovatno se previše očekivalo.

http://www.rottentomatoes.com/m/the_hobbit_an_unexpected_journey/

http://www.metacritic.com/movie/the-hobbit-an-unexpected-journey

altec.gs
14.12.2012, 22:10
Ko jos slusa kriticare.. :a_whistli

Rainman
14.12.2012, 22:10
I meni je mirisalo na takve reakcije. Bez zelje da vredjam ljubitelje filma, nisam jos gledao, (planiram) ali nesto mi se cini da ce ovo da bude Hobbit: Overrated journey :) Nadam se da gresim.

pentraksil
14.12.2012, 22:23
Kritičari i nisu nesto oduševljeni, za razliku od LOTR. Verovatno se previše očekivalo.

http://www.rottentomatoes.com/m/the_hobbit_an_unexpected_journey/

http://www.metacritic.com/movie/the-hobbit-an-unexpected-journey


The director didn't do it like Lord of the Rings.

Upravo o ovome pricam...ova recenica se moze naci na svakom koraku (uz naravno losu ocenu)...ljudi jednostavno ocekuju novi LOTR a to nece dobiti. Takodje svi pljuju film zbog 48 fps-a. Licno isto mislim da film nece biti nista posebno ali to sigurno nece biti zbog "The director didn't do it like Lord of the Rings"....

ezenkiel
14.12.2012, 22:25
... osećam da nije bilo potrebe za Hobbit filmovima najveća greška koju je Jackson napravio iz trejlera se vidi da Hobbit ne dostiže epske momente kao serijal Gospodar Prstenova.

Zašto nije bilo potrebe? Knjiga je sasvim dobra da bi se po njoj mogao napraviti film. Također, koliko se sjećam (davno sam je čitao) ni nema nekih epskih momenata, puna je šunjanja, skrivanja, zagonetki i "malih borbi"... Osim naravno, bitke 5 armija na kraju koja ima sve preduslove za odličnu realizaciju na filmu - gomila obrta, iznenadni napadi armija, promjene strana i saveza u letu ...

Također, koliko sam vidio u filmu, neki događaji koji su u knjizi samo pomenuti (Dol Guldur) a ipak imaju određene veze sa radnjom knjige - izgleda da će biti detaljno opisani u filmu. Npr. baš bi želio vidjeti borbu Gandalfa i Saurona, koje btw u knjizi uošte nema (u knjizi Gandalf napušta družinu kod Mrkodola, i pojavljuje se tek pred bitku 5 armija).

Romantic
14.12.2012, 22:34
Da, kriticari su bas merodavni. Bolje da ne pisem o njima...njihovim kriterijumima, odnosima prema reziserima, miljenicima i slicnim stvarima.

Ovo se ne sme propustiti, a sad da li ce neko kroz ovo traziti LotR ili jednostavno, uzivanje, to je druga stvar. Ja trazim samo da uzivam u filmu.

salealexic
14.12.2012, 22:34
Gledao danas, i pravo da vam kazem nisam nesto odusevljen. Izgleda da sam ocekivao previse. Vizuelno film izgleda fantasticno, od prikaza zamkova, trolova, prirode... Ali mi prica nekako previse razvucena, u pojedinim trenucima i dosadna. Mislim da ce naredna dva dela biti mnogo bolja, jer je u ovom delu prica tek zapoceta, vise mi je kao neki uvod. Ocekujem u naredna dva dela i vise bitaka, posebno u trecem, obzirom da sam pre 10 godina procitao knjigu pa znam kako se prica zavrsava. Sve u svemu nije lose, ali mislim da tek kada se zavrsi ceo serijal ovaj deo dobija na vrednosti.

Jonny
14.12.2012, 22:38
Svetu se ne može ugoditi. :)

Ja juče odgledah film i imam samo pozitivne utiske (sem ljutog načosa koji me je ubio :kreza:), epske borbe su verovatno očekivali ljudi koji nisu ni čitali Hobita. Lepo utrošenih dva i po sata, moram priznati. Iako neke scene izgledaju malo duže nego što bi trebalo. :)

Možda opet odem za koju nedelju, kada bude bilo manje publike. Naravno, uvek se nađe par kretena koji će pričati i gledati u telefon za vreme filma.

Naravno i soundtrack je super, odmah sam ga naručio sa Amazona. :qliranje:

Iris
14.12.2012, 22:38
A gde se ovaj film završava? Tj. sa kojim delom originalne priče?

GoranSTX
14.12.2012, 22:43
U spojler, pliz, makar do sutra :D

Andross
14.12.2012, 22:52
@Iris: Smaug se probudi.

uros@3D
14.12.2012, 23:09
Naravno i soundtrack je super, odmah sam ga naručio sa Amazona. :qliranje:

Meni ono zvuci isto k'o LOTR soundtrack. :kreza:

Jonny
14.12.2012, 23:13
Pssssssssssst, to nećemo nikome reći. :to_care:

Šta ću, volim da imam u kolekciji. :)

Iris
15.12.2012, 0:04
@Iris: Smaug se probudi.

Već?? Pa šta misle da stave u preostala dva filma?

Meni ono zvuci isto k'o LOTR soundtrack. :kreza:

Zato što to i jeste... Recimo, i Aragorn i Torin podjednako mumlaju, samo na različitim jezicima :D

3t473wwL1rw
RV1xhnLcihc

Laskaris
15.12.2012, 2:04
Pogledao i ja. Vizuelno se nema sta zameriti zaista i sporedni materijal tj "pomocni zaplet" je dobro utkan u pricu ali akcionih scena ima mozda i previse - posteno je reci da su ipak uradjene solidno. Radagast je dobio ulogu koju uopste nema u knjizi sto je i dobro ali im jedna akciona scena sa njim bas i nije trebala. Humor je dosta dobar, retko bas jeftin ali se najvise bazira na gegovima patuljaka pa je ponesto "predvidiv". Glavni negativac (za sada glavni a verovatno ce tako ostati do kraja s tim sto ce mu se par negativaca jos pridruziti) je preuzet iz Tolkinovog materijala i ne pojavljuje se u knjizi Hobit direktno. Mislim da je to odluka koja se zbog filmicnosti morala doneti.
Bauk Azog koji je ubio Trora dedu Torina Hrastostita.
Sva je prilika da ce nastavci moci da budu bolji mada je radnja posle prvog dela prilicno odmakla. S obzirom da nas u nastavcima ocekuju dve velike bitke koje ce trajati preko sat svaka mogu donekle da razumem ovakav scenario tj da se ovako daleko odmakne sa pricom.
Zadovoljan sam onim sto sam video do sada iako je na nekim mestima mozda moglo i malo bolje ili bar drugacije.

xandar
15.12.2012, 3:13
Film je dobar, kao sto je receno post iznad, sve je tacno. Pomalo preteciozan odnosno ''in your face'' fazon sa poznatim soundtrackom, likovima, desavanjima koja se uklapaju u celokupnu situaciju i zaista je veoma( mozda i previse) nabijen akcijom sa par predvidljivosti i preterane upotrebe cgi-ja.
Ima par scena koje su klisitizirane i nisu dostigle vrhunac, ali moze se oprostiti.
Po meni merilo kvaliteta nekog filma kada mislis o njemu satima, danima nakon sto si ga odgledao, a sva je prilika da je i tako sa ovim;)
E da, malo mi smeta sto su neki patuljci zapostavljeni odnosno nisu izgovori ni jednu recenicu tokom filma a drugi i previse govore.

Skenderevo
15.12.2012, 13:46
Odgledao i ja, odusevljen sam. Plus, nisam do sada gledao projekciju u 3D, sto samo doprinosi mom odusevljenju. Nikad dosta Middle-Earth filmova, jedva cekam nastavak :)

nexexcalibur
15.12.2012, 19:10
Gledao sinoc, prvo moram da kazem da je predugacak film, jednostavno, jedva sam cekao da se zavrsi...

Drugo, cini mi se kao da je film zavrsen u pola price (trosili su vreme na gluposti, a glavnu stvar su na pola isekli) i zato imam osecaj kao da sam odgledao 5 epizoda serije, a nastavak sezone je za godinu dana okruglo (i to opet nece biti kraj)...

Ne znam koliko je dobro i to sto je stil snimanja kompletno kopiran iz LOTR serijala (znam da je sve isto, od autora do rezisera, pa i glumaca), ali mogli su malo to da izmene...

Kako god, nije mi zao sto sam gledao u bioskopu jer su ovakvi filmovi pravljeni za bioskop, nikako za tv ili komp, film je u svakom smislu EPSKI SPEKTAKL...

Moracu da sacekam sva tri dela da uporedim sa LOTR serijalom po kvalitetu, jer drugacije ne bi bilo posteno... ps: Novi Zeland je najlepse mesto na planeti, definitivno

pharaon.92.bc
17.12.2012, 13:21
Odgledao sinoc u 3D-u "The Hobbit:An unexpected journey"
http://news.mtv.ca/wp-content/uploads/2012/12/The-Hobbit-An-Unexpected.jpg

Ocekivao sam dosta vise od filma. Ima toliko kretenskih scena da je to strasno. Ljudi su napravili komediju od filma. Jedino su me odusevile scene gde se pojavljuje legendarni prsten i zmaj koji ce najverovatnije biti centar desavanja drugog dela. Ko je odgledao sva tri dela LoTR-a morace ovo da odgleda ali sam siguran da vecina nece biti odusevljena.

Mario Pavićević
17.12.2012, 14:46
Po meni je Hobit sasvim ok, prava novogodisnja bajka. Komedija i treba da bude, to nije epski i mracni zaplet jer je i sama knjiga je daleko zabavnija i okrenuta mladjoj populaciji u odnosu na LoTR.
Naravno da ima preterivanja, ali ako se na njega gleda kao na film mislim da je odradjen dobar posao. Sto se tice 3D-a, misljenja sam da ga treba zaobici, efekta je malo, a gubi se na kontrastu i jasnoci slike.

GoranSTX
17.12.2012, 15:25
Odgledao sam Hobita u 3D varijanti i utisci o tehničkoj izvedbi su mahom pozitivni. Sviđa mi se kako su proširili originalnu priču momentima koji nisu iz Hobita, ali pojašnjavaju radnju i povezuju je sa gospodarom, međutim, vrlo mi je teško da progutam neke izmene u radnji koji hronološki i kanonski odstupaju od originalne priče. Dobili su na dinamici i akciji, ali mislim da i bez toga ima dovoljno dešavanja da gledaoci budu zainteresovani... Eto, nadam se da sam izbegao da otkrijem detalje, a da ipak kažem šta mislim.

pentraksil
17.12.2012, 16:04
Odgledao sinoc u 3D-u "The Hobbit:An unexpected journey"

Ocekivao sam dosta vise od filma. Ima toliko kretenskih scena da je to strasno. Ljudi su napravili komediju od filma. Jedino su me odusevile scene gde se pojavljuje legendarni prsten i zmaj koji ce najverovatnije biti centar desavanja drugog dela. Ko je odgledao sva tri dela LoTR-a morace ovo da odgleda ali sam siguran da vecina nece biti odusevljena.


Film i treba da bude komedija i da vuce na decije ostvarenje ukoliko idu po knjizi. Odgledacu ovih dana pa cu dati svoj sud

Iris
17.12.2012, 16:36
Film i treba da bude komedija i da vuce na decije ostvarenje ukoliko idu po knjizi. Odgledacu ovih dana pa cu dati svoj sud

Na žalost, nije tako. Koliko je knjiga zabavna, toliko je film epski. Nisu se ni trudili da pogode atmosferu knjige, već su ciljali grandioznost Gospodara :(

A dobili su nesto sto vise lici na video igru nego na film...

Kidja
17.12.2012, 16:45
Kad ces Iris da se pomiris sa tim da su VFX buducnost kinematografije :D

pentraksil
17.12.2012, 16:52
Na žalost, nije tako. Koliko je knjiga zabavna, toliko je film epski. Nisu se ni trudili da pogode atmosferu knjige, već su ciljali grandioznost Gospodara :(

A dobili su nesto sto vise lici na video igru nego na film...

Odgledacu, ne ocekujem mnogo ali samo kazem da je knjiga komedija i decija u odnosu na recimo Gospodare koji su mnogo ozbiljniji, ali je veoma zabavna, cita se u cugu. Mada ocekivao sam da film ide na epiku vise nego na knjiski materijal ali dobro sta da se radi. Bar cu uzivati u predelima Srednje zemlje, tu sam siguran da nece omanuti.

xandar
17.12.2012, 18:19
Na žalost, nije tako. Koliko je knjiga zabavna, toliko je film epski. Nisu se ni trudili da pogode atmosferu knjige, već su ciljali grandioznost Gospodara :(

A dobili su nesto sto vise lici na video igru nego na film...
Zvucis gotovo iznenadjeno?:rolleyes:

Iris
17.12.2012, 22:02
Zvucis gotovo iznenadjeno?:rolleyes:

Samo ne mogu da prežalim što Del Toro nije radio film. Od njega makar ne bi dobili reciklažu Gospodara (i kad kažem "reciklaža", mislim bukvalno - od kostima, scenografije, kamere, muzike, do glumaca, šminke, efekata, režije... )

Iris
17.12.2012, 22:09
I ja sam gledala sinoć, i slažem se sa gore navedenim. Ponovili su (ne)uspeh Gospodara: potrpali sve čega nema u knjizi, izbacili sve ono zbog čega je knjiga sjajna, dodali krš CG efekata, nacrtali ono što je trebalo da bude samo nagovešteno i spakovali nam tri sata za vreme kojih su, realno, mogli da realizuju čitavu knjigu, da su hteli. Ali tako ne bi vratili pare koje nisu ni morali da ulože u film in the first place... Recimo, prvih 10-15 minuta filma su potpuno suvišni.


I da - prikaz lika i dela Torina Hrastoštita na način na koji su Jackson i co. to uradili je promašaj veka. A Elrond je pun bora :D

zidan grobar
17.12.2012, 22:13
^
Da, bas steta :(. Zeleo sam da vidim kako Del Toro zamislja Tolkinov svet.

Romantic
17.12.2012, 23:08
Znaci, generalno, ljudi su zadovoljni, ali Iris smatra da je Hobit, poput Gospodara prstenova, neuspeh. Zanimljivo. :) ztVMib1T4T4&NR=1&feature=endscreen :D

Iris
17.12.2012, 23:15
Za mene jeste. Lično mišljenje, imam još uvek pravo na njega, ne? :rolleyes:


Upravo sam naletela na sjajnu parodiju filma, od podjednako sjajne autorke pa preporučujem za čitanje, ali samo onima koji su odgledali film (pošto je tekst pun spojlera!!)...

~
Thorin Dreamboatshield: An Unexpected Hotness of Dwarves (http://sarahreesbrennan.com/2012/12/thorin-dreamboatshield-an-unexpected-hotness-of-dwarves/)


odlomak (bez spojlera!):
PETER JACKSON: Dear Sir Ian, here’s my script of THE HOBBIT. Please come be Gandalf!
SIR IAN MCKELLAN: Nah.
PETER JACKSON: Dear Sir Ian, holy God, the success of these movies rests on your celebrated and award-winning silvery head. Please, please, please be Gandalf! Here’s my revised script, subtitled WIZARDS RULE, DWARVES DROOL, PS YOU’RE HOTTER THAN MICHAEL FASSBENDER.
SIR IAN MCKELLAN: … I will consider this.

xandar
17.12.2012, 23:28
^
Da, bas steta :(. Zeleo sam da vidim kako Del Toro zamislja Tolkinov svet.
Mada ne mislim da bi bilo drasticnije promene od dzeksonove verzije sa stavnovnistva radnje, vec u osvezenoj vizuelnosti( mozda bi bio forsiran slican stil kao panov lavirint:D), ali je ipak je reseno da se puca na vec proverenu i dokazanu formulu.

Shonkas
17.12.2012, 23:44
Gledao sinoc, prvo moram da kazem da je predugacak film, jednostavno, jedva sam cekao da se zavrsi...


Kako god, nije mi zao sto sam gledao u bioskopu jer su ovakvi filmovi pravljeni za bioskop, nikako za tv ili komp, film je u svakom smislu EPSKI SPEKTAKL...



Zakljucak je 4 ep. po 45min, i to kuci.. :) ( jbs 3D- uzasava me cinjenica da moram sedeti 3h u bioskopu?!)

Iris
17.12.2012, 23:58
Mada ne mislim da bi bilo drasticnije promene od dzeksonove verzije sa stavnovnistva radnje

Ja baš mislim da bi. Jer ovde je pisanje scenarija opet povereno Džeksonovoj ženi i njihovoj prvoj komšinici, koje su posao odradile gore nego Lukas The Phantom Menace... Nisu svi sposobni da napišu dobar scenario.

Del Toro možda ne bi želeo da izmišlja ono čega nema u knjizi, već bi više radio na oživljavanju likova i bogatstvu dijaloga, te samim scenama. Tolkin je sve savršeno predstavio i opisao, trebalo je samo dijaloge i likove doslovno prebaciti na platno. Mada zapravo ne možemo sa sigurnošću znati kako bi to izgledalo, ni kako bi ih Tolkin savetovao da je živ (pod predpostavkom da bi uopšte odobrio ekranizaciju)...

xandar
18.12.2012, 0:17
Ja baš mislim da bi. Jer ovde je pisanje scenarija opet povereno Džeksonovoj ženi i njihovoj prvoj komšinici, koje su posao odradile gore nego Lukas The Phantom Menace... Nisu svi sposobni da napišu dobar scenario.

Del Toro možda ne bi želeo da izmišlja ono čega nema u knjizi, već bi više radio na oživljavanju likova i bogatstvu dijaloga, te samim scenama. Tolkin je sve savršeno predstavio i opisao, trebalo je samo dijaloge i likove doslovno prebaciti na platno. Mada zapravo ne možemo sa sigurnošću znati kako bi to izgledalo, ni kako bi ih Tolkin savetovao da je živ (pod predpostavkom da bi uopšte odobrio ekranizaciju)...
Ovako nesto necemo nikad doziveti, bar ne za naseg zivota. Mozda od nezavisne produkcijske kuce koja insistira na detaljistickom pristupu, ali preneti klasik na platno doslovno je nemoguce. Jedino ukoliko je u pitanju delo majkl krajntona:D

Bakster
18.12.2012, 1:49
Samo ne mogu da prežalim što Del Toro nije radio film. Od njega makar ne bi dobili reciklažu Gospodara (i kad kažem "reciklaža", mislim bukvalno - od kostima, scenografije, kamere, muzike, do glumaca, šminke, efekata, režije... )

Zašto misliš reciklaža? Ipak su pokušali da prikažu isti svet koji je prikazan u LOTR... možda su malo preterali, ali šta je tu je...
Knjiga je ipak nešto što sam pročitao kao klinac, i što me je kupilo... sad film, ko film... nije pogodio ono što sam ja zamislio kad sam čitao knjigu... :a_whistli

SaT|WarLord
18.12.2012, 15:55
Гледао сам га у биоскопу пре неки дан. Једино што могу рећи је да није вредан одласка у биоскоп и ~400 динара за карту.

pentraksil
18.12.2012, 16:47
Гледао сам га у биоскопу пре неки дан. Једино што могу рећи је да није вредан одласка у биоскоп и ~400 динара за карту.

Sreca pa je kod nas jeftinija karta :D

dijego_
18.12.2012, 23:16
Mislim da je i laiku poput mene jasno da su tri filma razvlacenje kao ono Zan Klodovih prepona u Krvavom sportu - jednostavno, Gospodar Prstenova je 5 puta vece stivo.

Odgledacu film, i to u bioskopu posle duzeg vremena jer je svako okretanje Holivuda fantaziji i kvalitetnom "source" materijalu za postovanje. Ipak, mislim da je ovde biznis daleko vise uzeo maha nego "entuzijazam". Mozda i gresim. Pre ili kasnije, svaki klasik dozivi "unovcavanje". Nije to uvek lose - Imperija uzvraca udarac, Terminator 2... i jasno je da je Hobit "unovcavanje" Gospodara. Sama "reciklaza" i prenesena atmosfera Gospodara mi cak i ne bi smetali u odnosu na to ocigledno razvlacenje.

Iris
19.12.2012, 0:02
Još dva interesantna teksta na temu ekranizacije Hobita:

Peter Jackson's Violent Betrayal of Tolkien (http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2012/12/peter-jacksons-violent-betrayal-of-tolkien/266294/)

Book or Movie? How My Favorite Tolkien Scenes Fared on Film (http://www.wired.com/geekdad/2012/12/tolkienbook-or-movie/)


Oba teksta sadrže spojlere u manjoj ili većoj meri, upozoravam unapred! :icon_stud

Dimo
19.12.2012, 0:07
Ne znam, ljudi smatraju da pjesme doprinose razvodnjavanju filma, ali meni se svidio taj mali omaž Tolkinu, kao i iz tave u vatru i slične linije. Ko je čitao knjige zna da one sadrže neke zaista slikovite i duge pjesme, a takve su falile u LOTR - u (nisam gledao extended, ali u standarnoj verziji su izostavljene).

player1
19.12.2012, 0:30
Ogledao sam film, i nisam video nikakvu manu. Bas kako treba, ne bi ama bas nista menjao.

Vredi svakog dinara, bar sto se tice jeftine karte u Koloseju utorkom. Naravno samo 2D.

Citajuci ovu temu, pitam se koji si filmi neki ljudi gledali. Al sta ces, nije sve za svaciji ukus...

dacajak
19.12.2012, 1:09
Ogledao sam film, i nisam video nikakvu manu. Bas kako treba, ne bi ama bas nista menjao.

Vredi svakog dinara, bar sto se tice jeftine karke u Koloseju utorkom. Naravno samo 2D.

Citajuci ovu temu, pitam se koju si filmi neki ljudi gledali. Al sta ces, nije sve za svaciji ukus...


Dobro je sto imamo ovako okerele kriticare na forumu, jer kad im se nesto ne svidja ,znaci da ce biti bomba od filma i da ga moram odgledati :D

Cekam HD izdanje filma.

Sarmatian
19.12.2012, 1:34
Upravo se vratih iz bioskopa i mogu da kazem samo - meh.

Razvucena radnja i promasen "duh" knjige. Nisam od onih koji zahtevaju da se svaki detalj knjige pretoci u film i da se reziser i scenarista slepo drze knjige kao pijan plota, jer znam da je to nemoguce a i obicno ispande jos gore kada pokusaju, ali kad ovako promase...

Necu da kazem da je lose ali ipak bih savetovao svima koji nisu gledali jos uvek da ne idu u bioskop, vec da pogledaju kuci.

Skenderevo
19.12.2012, 1:38
Dobro je sto imamo ovako okerele kriticare na forumu, jer kad im se nesto ne svidja ,znaci da ce biti bomba od filma i da ga moram odgledati :D

Slazem se!

pentraksil
19.12.2012, 1:53
Necu da kazem da je lose ali ipak bih savetovao svima koji nisu gledali jos uvek da ne idu u bioskop, vec da pogledaju kuci.

Pa valjda je bolje gledati u bioskopu nego kod kuce...pogotovu ovakve filmove

xandar
19.12.2012, 2:02
Ok, nekome se svidja neko ne. Imate pravo na to, osim ako ne zivite u severnoj koreji.
Samo ne razumem cemu toliko ostrasceno pljuvanje po ekranizaciiji ove druge strane.
Film mozda nije savrseno remek delo, ali ne vidim da njegovi fanovi pokusavaju da diskredituju tolkina koji treba uziva status bozanstva. Na kraju krajeva ekranizacija u komercijalne svrhe je dovela do opste popularizacije njgovih dela, tako da je win za obe strane.

Kidja
19.12.2012, 2:09
Dobro je sto imamo ovako okerele kriticare na forumu, jer kad im se nesto ne svidja ,znaci da ce biti bomba od filma i da ga moram odgledati :D

Cekam HD izdanje filma.

Upravo.Ali svaki put ista stvar kad izadje neki film/serija koja je radjena po knjizi.
Valjda ce ljudi da skapiraju da film nikako ne moze da bude kao knjiga.
Da reziser shvata knjigu na svoj nacin dok ti shvatas na kompletno drugi nacin.



Sent from my ALCATEL_one_touch_995 using Tapatalk 2

JAZO
19.12.2012, 11:18
meni je i u 3d odlican film

Bakster
19.12.2012, 14:29
Upravo.Ali svaki put ista stvar kad izadje neki film/serija koja je radjena po knjizi.
Valjda ce ljudi da skapiraju da film nikako ne moze da bude kao knjiga.
Da reziser shvata knjigu na svoj nacin dok ti shvatas na kompletno drugi nacin.


Jbg, ja hoću da snime onako kako sam ja to zamislio... :cool:
Šalim se, u pravu si.... ali ne možeš da kažeš da se ne razočaraš kad ti film/serija ni malo ne liče na ono što si ti zamišljao dok si čitao..
Ja se sećam, klinac sam bio kad sa čitao Beskrajnu Priču (Never-ending story) i onda negde početkom 2000tih je imala neka serija rađena po knjizi... toliko sam voleo tu knjigu, a toliko mi je serija ta odrađena d*bilno da mi se plače...

Iris
19.12.2012, 20:33
Mislim da najviše mašimo poentu kada kažemo da film nije urađen onako kako ga je bilo ko od nas zamislio. Nije to problem - problem je kada film nije urađen onako kako bi ga pisac zamislio. Naravno da ne mogu da budem 100% sigurna, ali verujem da bi Tolkin imao što-šta da kaže na temu Torina "sex-god" Hrastoštita, vilenjaka metroseksualaca i patuljaka-siročića...

I po milioniti put se ponavlja stvar da nije bitno koliko para, tehnologije ili CG-a imaš na raspolaganju, već šta imaš u tintari. Mislim da je nezahvalno ekranizovati bilo čije delo, posebno kada autor nije ni u mogućnosti da reaguje, i kada je svet koji treba da se dočara ovako kompleksan.

altec.gs
19.12.2012, 21:51
Idem sutra da gledam Hobbit-a u bioskop, ali nzm gde da odem da ga pogledam, odnosno u koji bioskop. 3D v 2D? Roda Cineplex, Tuckwood(centar), Kolosej.. Where?:icon_scra

Sarmatian
19.12.2012, 21:58
Pa valjda je bolje gledati u bioskopu nego kod kuce...pogotovu ovakve filmove

Po meni nije.

CG efekti su isforsirani a film se iz sve snage upinje da bude epski ali to ne uspeva.

Mene je licno vec na pola filma pocela da zulja stolica i da mi smeta sto ne mogu da ispruzim desnu nogu, a to nema veze sa duzinom filma, vec sa cinjenicom da mi film uopste nije zadrzao paznju pa sam poceo da primecujem takve stvari.

Kao sto rekoh, film je osrednji. Ko voli tematiku moze slobodno da ga pogleda ali mislim da ce biti lagodnije i prijatnije uz pauzu po volji, lezeci polozaj i skip 5 seconds s vremena na vreme.

Mislim da najviše mašimo poentu kada kažemo da film nije urađen onako kako ga je bilo ko od nas zamislio. Nije to problem - problem je kada film nije urađen onako kako bi ga pisac zamislio. Naravno da ne mogu da budem 100% sigurna, ali verujem da bi Tolkin imao što-šta da kaže na temu Torina "sex-god" Hrastoštita, vilenjaka metroseksualaca i patuljaka-siročića...

I po milioniti put se ponavlja stvar da nije bitno koliko para, tehnologije ili CG-a imaš na raspolaganju, već šta imaš u tintari. Mislim da je nezahvalno ekranizovati bilo čije delo, posebno kada autor nije ni u mogućnosti da reaguje, i kada je svet koji treba da se dočara ovako kompleksan.

Vidis, ja recimo nemam nista protiv ako reziser da neki svoj licni pecat i pokusa da prenese svoje vidjenje knjige, pogotovo ako je vec bilo puno ekranizacija (primer Guy Ritchie i novi Sherlock Holmes), ali ovo je vise pokusavanje da se napravi nesto epsko od price za decu sa strogim ciljem da se film napravi da bude sto vise "spectacular computer effects friendly".

Romantic
19.12.2012, 23:48
Ja sam hteo posle Nove godine da idem sa devojkom da gledamo ovaj spektakl, ali nisam vise od decenije bio u bioskopu, :o pa me interesuje, posto najvise preporuka imam za Tuckwood, logicki, koliki su problemi sa kartama? Recimo da se ne prodaju pred pocetak filma ili tako neke stvari...? I kako je po pitanju buke...? Treba nam mir, tisina i uzivanje, pa zato. Konkretno, pitam za Tuckwood.

nameless1
19.12.2012, 23:52
Nije to problem - problem je kada film nije urađen onako kako bi ga pisac zamislio.

Ken Kejsi je prezirao (cak se i tuzio na sudu) ekranizaciju svog romana 'Let iznad kukavicjeg gnezda', upravo zato sto je imao razlicitu viziju od Formana, zbog cega su se i razisli; takodje, niposto nije zeleo Dzeka Nikolsona za glavnu ulogu. Da li ovde postoji neki problem? Da li je film los? Da li se Nikolson mozda nije snasao kao Mekmarfi? Meni su i roman i film fantasticni, podjednako ih volim, svakog na svoj nacin..

Ako ti mislis (a mislis) da svaka ekranizacija neke knjige mora biti stoprocentno tacna, onda veoma uskogrudo razmisljas..;)

Skenderevo
20.12.2012, 0:02
Ja sam gledao u Cineplexu u NS, i nit mi je bilo neudobno, nit sam video ikakvih problema s 3D prikazom, a i sam film mi se veoma dopao. 3 sata cistog uzivanja, jedino sto kokice nestanu brzinom svetlosti :D

nexexcalibur
20.12.2012, 0:23
Ken Kejsi je prezirao (cak se i tuzio na sudu) ekranizaciju svog romana 'Let iznad kukavicjeg gnezda', upravo zato sto je imao razlicitu viziju od Formana, zbog cega su se i razisli; takodje, niposto nije zeleo Dzeka Nikolsona za glavnu ulogu. Da li ovde postoji neki problem? Da li je film los? Da li se Nikolson mozda nije snasao kao Mekmarfi? Meni su i roman i film fantasticni, podjednako ih volim, svakog na svoj nacin..

Ako ti mislis (a mislis) da svaka ekranizacija neke knjige mora biti stoprocentno tacna, onda veoma uskogrudo razmisljas..;)

Da ne pricam sto je film prvenstveno za ljude koji nisu citali knjigu, jer koliko god knjiga bila popularna, velika vecina ljudi koja ce otici u bioskop nije citala knjigu i ne zna nista o filmu ili zna za konekciju sa LOTR...

Iris
20.12.2012, 0:51
Ken Kejsi je prezirao (cak se i tuzio na sudu) ekranizaciju svog romana 'Let iznad kukavicjeg gnezda', upravo zato sto je imao razlicitu viziju od Formana, zbog cega su se i razisli

Slično je bilo i sa Umbertom Ekom i "Imenom ruže". Zato sam i rekla da je nezahvalno ekranizovati bilo čije delo, posebno kada autor nije ni u mogućnosti da reaguje

Naravno da ne mislim da svaku knjigu treba doslovno prebaciti na filmsko platno, ali takođe ne mislim ni da režiseri/scenaristi treba da grizu više nego što mogu da progutaju. Po meni, upravo je to slučaj sa Tolkinovim svetom... Too much (for some) to handle.

Kidja
20.12.2012, 2:43
A kao da bi bilo koji drugi reziser mogao to da "proguta" i da je neko drugi rezirao opet bi udario neki svoj pecat i opet se ne bi svidjalo odredjenom broju ljudi.
To sto ti hoces je moguce jedino kad bi sam Tolkin rezirao posto on najbolje razume taj svet a posto je to nemoguce moras da se zadovoljis sa ovom ekranizacijom :)

Sent from my ALCATEL_one_touch_995 using Tapatalk 2

xandar
20.12.2012, 3:59
Hocemo li da zavrsimo sa dedukcijom pojedinaca? Vec smo apsolvirali svacije stavove i celu famu oko filma, koja sad rezultira besomucnim vrtljenjem u krug.:rolleyes:
Anyway
In Defense of Fili, Kili and Thorin Oakenshield – an Appreciation Beyond Hot Dwarves.

http://thorinoakenshield.net/2012/12/18/in-defense-of-fili-kili-and-thorin-oakenshield-an-appreciation-beyond-hot-dwarves/

*Movie and end of book spoilers* – You’ve been warned!

Pumbaa
20.12.2012, 15:35
odgledao i film je sasvim dobar, ocena 4/5...

i nemam problem sa tim sto je Torin malo ulepsan, kralj i visoki patuljak(za patuljacke standarde) mora da izgleda malo bolje od ostalih - zar ne? :)

dijego_
20.12.2012, 18:14
Posto sam vec bio spustio standarde, film je bio bolji nego sto sam ocekivao. Ipak, to bi bila tek neka jaka 7. Dzekson je ovoga puta ciljao i decu, pa se javlja nekoliko usiljenih pokusaja humora. Malo sam vise ocekivao od "Dr. Watsona", ali mozda jedan Hobit u druzini i treba tako da deluje - skroz pogubljeno. :D

CGI nije nista napredovao za 10 godina. Takodje, ne znam da li je samo meni bio problem odnos velicina likova - npr. tri trola u trenutku deluju gigantski u odnosu na ostale, a vec u sledecem nesto manje (iako i dalje smatram da su veci nego sto bi trebalo). Great Goblin takodje, mada mu se mora odati na harizmaticnosti. Golum je nesumnjivo najbolji deo filma, uz neke retke izlive humora, poput Radagastovih zeceva.

Vilenjacki grad je mogao biti bolje prikazan a vilenjaci vise zastupljeni, dok je naseobina goblina lepo zamisljena i uradjena. Ako je Dzekson vec hteo da pravi ep i "kopira" format Gospodara i da dopunjuje original, onda je propustio veliku priliku da da vecu dimenziju sporednim likovima, pre svega patuljcima. U secanje se urezuju samo vodja, matori, mrshavi nosonja i debeli sa svojim "slapstick" situacijama. Zakljucak je da je ovo trebalo da bude ili jedan dosta solidan film od 3 sata, ili 3 filma standardne duzine sa manjim intervalima izlazaka.

Bryan Fury
20.12.2012, 18:57
Pa valjda je bolje gledati u bioskopu nego kod kuce...pogotovu ovakve filmove

48fps verzija verovatno neće biti dostupna u svakom bioskopu :)

Kidja
20.12.2012, 20:44
Ispravi me ali mislim da nema ni u jednom nasem bioskupu 48fps verzija.

player1
20.12.2012, 20:47
I da ne bude zabune: 48fps verzija Hobita je samo 3D. Nema 2D projekcija sa 48fps igde u svetu.

A kod nas, mislim da su sve verzija sa 24fps.


P.S.
Cela prica oko sapunskih opera:
U Americi se koristi NTSC format sa televiziju koji je oko 30fps.
Dok je u Evropi 25fps. Tako da kod nas i nema "efekta sapunice", jer se sam cisti TV sadrzaj emituje u 25fps, koji se jedva razlikuje od filmskog 24fps.

pentraksil
20.12.2012, 21:40
Ispravi me ali mislim da nema ni u jednom nasem bioskupu 48fps verzija.

Da, kod nas nema 48fps i ne postoji 2d 48fps nigde u svetu kao sto rece kolega player1

altec.gs
20.12.2012, 23:51
Odgledao Hobita. Odusevljen. Film je odlican!

zvjer
21.12.2012, 2:51
Nesam fan Tolkina, film necu gledati, ali mnogo mi se svidela upravo saznata informacija da ovaj lik glumi Bilba

http://i.imgur.com/Qrhog.jpg

dacajak
21.12.2012, 2:52
Ti ga znas po tome, ja ga znam po fenomenalnom BBC-evom Sherlocku.

zvucnjak
21.12.2012, 2:57
Za mene je Arthur Dent!

http://image.guardian.co.uk/sys-images/Film/Pix/gallery/2005/04/19/dent.jpg

zvjer
21.12.2012, 4:12
Ti ga znas po tome, ja ga znam po fenomenalnom BBC-evom Sherlocku.

Jaoj, da! Tek mi se sada povezao film! Doduse odgledao dve epizode, skapirao bih mozda posle pete. :opanachke

zvjer
21.12.2012, 16:24
Sto vise citam komentare na netu kapiram da su u vecini oni koji su odusevljeni filmom. Drago mi je sto je Piter Dzekson opet razvalio!

Iris
21.12.2012, 16:53
Nesam fan Tolkina, film necu gledati
Drago mi je sto je Piter Dzekson opet razvalio!

:facepalm

Kako uopšte možeš da komentarišeš delo koje te niti zanima, niti planiraš da ga gledaš, ali znaš da je sjajno??

zvjer
21.12.2012, 16:59
:facepalm

Drago mi je.

Inace sam se javio u inat smaracima koji su unapred znali da je film los i kojima je Piter Dzekson los reditelj.

I koji zato sto im se moze dozvoljavaju teme za Hobita, Transformerse... a zakljucavaju teme za podjednako popularne filmove jer nisu ljubitelji takvih filmova.

dijego_
21.12.2012, 17:09
zvjer, meni se chini da si doshao u fazu kada bi trebalo da otvoris svoj forum. neces verovati, ali tamo mozes da otvaras koje god hoces teme i da zatvaras one koje ti se ne svidjaju. :D


BTW, nakon sto su se jos malo slegli utisci, setio sam se kako ne mogu da verujem da Dzekson nije jos vise eksploatisao scenu sa zagonetkama - em sto je Golum najjaci deo filma, em sto je to jedan od najboljih delova u knjizi. Pa kad je vec gozbu mogao da razvuche na sat vremena...