PDA

Prikaži potpunu verziju : Mikrotik


lakisremac
10.5.2006, 14:57
Dali neko zna dali postoji besplatna verzija mikrotik rutera i gde se moze skinuti.:confused:

maddox
12.5.2006, 11:17
Koliko ja znam ne postoji. Postoje trial verzije koje se mogu skinuti sa mokrotikovog sajta, a cuo sam da po netu kruze i "krekovane" verzije Mikrotika, ali nisam nikada imao priliku da ovo vidim.

crossover
12.5.2006, 13:42
Teško da ćeš naći. Veruj mi, probao sam.

lakisremac
13.5.2006, 22:01
Postoji mogucnost da nabavim krekovanu verziju mikrotika ali je zakljucana,dali bi se moglo i kako otkljucati.Dal bi mozda nekako preko drugog racunara koji je pod linux-om,i kojim programom?
:nov_explo

salac
19.5.2006, 22:36
Postoje krekovane verzije mikrotik-a, koliko sam uspeo da vidim 2.8.26 (nesto starija verzija) sa krekom radi perfektno, krekovana 2.9.7 verzija ne radi bas kako treba (web interfejs, shell, mozda jos po nesto).

Kako mislis zakljucana? Na toj krekovanoj verziji imas folder u kome se nalaze krekovani sistemski fajlovi - potrebno je da ih presnimis umesto originalnih na odgovarajuce mesto.

Procedura:
1. instaliras mikrotik
2. ubacis neki linux boot cd, butujes sistem
3. mountujes HD
4. presnimis krekovane fajlove iz CRACK foldera preko onih u /var/nova/bin
5. isprobas, provalis koliko je mtik do dzadza stvar, uzmes i platis ;)

MILENKO
22.5.2006, 13:07
Da li neko zna kako moze da se napravi kopija microtik-a koji je vec instaliran?Probao sam ghost ali ne ide!!!

salac
23.5.2006, 11:03
Nema potrebe za ghost-om. Samo exportuj konfiguraciju i preko ftp-a je skini sa mikrotika. Ukoliko dodje do havarije mtik se instalira za 5 min i jos 2 min za importovanje snimljenog config fajla, sve u svemu posao od 10 min.

bojann
8.3.2009, 22:28
Dali neko zna dali postoji besplatna verzija mikrotik rutera i gde se moze skinuti.:confused:



Postoji.

GoranSTX
8.3.2009, 23:18
Budi ljubazan pa objasni zašto si postovao u temi staroj skoro 3 godine bez da odgovor potvrdiš nekim linkom i sl? Iskreno, i mene intreresuje postoji li free (u oba smisla te reči) varijanta RouterOS-a... U suprotnom ću biti prinuđen da izbrišem tvoju poruku...

holodoc
8.3.2009, 23:38
Koliko je meni poznato, a sticajem okolnosti sam se dosta družio sa MikroTik opremom i RouterOS-om, postoji samo free demo koji je dosta ograničen i prečesto izbagovan zbog čega se ljudi koji imaju ozbiljnu nameru da se bave strukturiranjem mreža ili podprovajdingom nabavljaju isključivo licenciranu verziju MikroTik opreme tj. RouterOS-a.

GoranSTX
8.3.2009, 23:45
Za RouterOS znam da mora da se uzme licenca, možda je naš novi član iskopao negde neki dostro na fazon RedHat -> CentOS... ali videćemo...

Mickie
9.3.2009, 14:06
Pa krakujes mikrotik i eto ti. A to je OK jer su oni prvo ukrali slobodan softver i sad ga naplacuju. Znaci takva piraterija je eticki opravdana.

holodoc
9.3.2009, 14:37
Pa krakujes mikrotik i eto ti. A to je OK jer su oni prvo ukrali besplatan softver i sad ga naplacuju. Znaci takva piraterija je eticki opravdana.
Pre nego što započneš raspravu o free softveru bilo bi krajnje korisno da razlučiš razliku između besplatnog i slobodnog softvera ;)

Mickie
9.3.2009, 14:57
Pogresio sam, hteo sam da kazem slobodan softver. Linux kernel je slobodan softver jel tako. Nije freeware nego Open source, pod GPL licencom, i nesme biti "zarobljavan" tj. prodavan. A mikrotik, Red Hat, Mandriva, Suse, kradu i uvek me zanimalo kako se izvlace sa tim. Jel Linusa mrzi da tuzi or what? Nek mi neko pojasni. Ozbiljno zanima me dal je dozvoljeno prodavati slobodan softver, jer mi se cini da ovi gore navedeni to rade. Ili mozda ne rade to? U cemu je caka?

Gradimir
9.3.2009, 16:02
ali ako su oni napravili taj software mogu da sa njim rade sta hoce

GoranSTX
9.3.2009, 16:26
Ovako, nadam se da znate engleski dovoljno dobro da pročitate i razumete šta piše na:
http://www.opensource.org/docs/osd
http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html (prevod (http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.sr.html))
http://www.gnu.org/philosophy/selling.html (prevod (http://www.gnu.org/philosophy/selling.sr.html))
A ja ću izdvojiti samo jedan deo:
Free software does not mean non-commercial. A free program must be available for commercial use, commercial development, and commercial distribution. Commercial development of free software is no longer unusual; such free commercial software is very important. You may have paid money to get copies of free software, or you may have obtained copies at no charge. But regardless of how you got your copies, you always have the freedom to copy and change the software, even to sell copies.
Slobodni softver ne znači ne komercijalni. Slobodni program mora biti dostupan za komercijalnu upotrebu, komercijalni razvoj i komercijalnu distribuciju. Komercijalni razvoj slobodnog softvera nije neuobičajen i takav softver je vrlo važan. Možda ste platili vašu kopiju nekog slobodnog softvera, a možda i niste, ali nezavisno od toga kako ste dobili vašu kopiju uvek imate slobodu da kopirate i menjate softver, pa čak i da prodajete kopije.

PS: samo se nadam da sad nećemo ući u diskusiju Free Software vs. Open Source...

Covenant
9.3.2009, 16:44
Pogresio sam, hteo sam da kazem slobodan softver. Linux kernel je slobodan softver jel tako. Nije freeware nego Open source, pod GPL licencom, i nesme biti "zarobljavan" tj. prodavan. A mikrotik, Red Hat, Mandriva, Suse, kradu i uvek me zanimalo kako se izvlace sa tim. Jel Linusa mrzi da tuzi or what? Nek mi neko pojasni. Ozbiljno zanima me dal je dozvoljeno prodavati slobodan softver, jer mi se cini da ovi gore navedeni to rade. Ili mozda ne rade to? U cemu je caka?

Ne znam za Mandrivu i SUSE ali RH koliko uzima zajednici dosta toga i vraća jer je source RHEL-a koliko ja znam javno dostupan sem sto su iz njega izbaceni copyright logoi crvenih sesira i neke vlasnicke aplikacije
Jedan od popularnih derivata je CentOS koji je prakticno ista stvar kao RHEL sem sto nemas zvanicnu(i placenu)podrsku od RH-a ;)
Inace Novell(citaj IBM)i RH su jedni od najvecih kontributora linux koda a verujem da finansiraju i glavne open-source projekte kao sto je Gnome,tako da nije da samo "kradu" ;)

holodoc
9.3.2009, 17:50
A iskreno za novac koji dajete recimo za kategoriju 5 njihovog softvera (ROS v5) tj. za $95 dobijate užasno mnogo korisnih opcija koje se već posle veoma kratkog vremena višestruko isplate ;) Dobro na to dodajte i novac za vašu opremu ali uz malo zatezanja i podešavanja MikroTik može da radi na najobičnijoj ručno sklepanoj AP kršini zbućkanoj od ručno napravljenih komponenti starosti i više od 7-8 godina ;)

Uporedni prikaz verzija za licenciranje MikroTik softvera (http://wiki.mikrotik.com/wiki/Software_levels)