PDA

Prikaži potpunu verziju : Nov softver vs star hardver

Branislav Gavric
19.9.2009, 20:14
Pozdrav!

INteresuje me "psihologija" vecine krajnjih korisnika tj. zbog cega se vecina manje upucenih ljudi uvek opredeljuje da instalira NAJNOVIJU verziju neke aplikacije ili programa za racunar, a pri tome NIKAD NECE da ugradi malo jaci hardver ili hardversko prosirenje (recimo da ugradi vise RAM memorije u svoj racunar).

Nelogicno mi je da se uvek insistira na instalaciji NAJNOVIJEG npr. office paketa, a da se uvek odbija nadograditi RAM memorija koja kod vecine korisnika koje sam ja bar imao prilike da vidim - iznosi u kolicini od 120 MB do 250-tak MB RAM memorije!

Naravno, sa tako "malo" RAM memorije OBAVEZNO se "tera" WinXP sa SP3 (Ludilo!!) a obavezno me pitaju "zasto im je racunar tako spooor"?

Da li je novac u pitanju odnosno da li je razlog tome sto se nadogradnja recimo RAM memorije mora platiti/kupiti a instalacija nove verzije nekog programa (koji je pri tome memorijski vise zahtevniji!) se moze dobiti po ceni praznog CD-a?

I ako jeste ovo zanje sto sam napisao u pitanju onda kako niko od njih (a imam mnogo takvih korisnika!) ne moze da shvati ovakvu relativno prostu matematicku jednacinu nametnutu od Micro$ofta koja glasi - nov softver implicira jaci/obimniji hardver!

Pozdrav!

player1
19.9.2009, 20:31
Ima i suprotnih primera. Imam druga koji insistira da ostane na WinXP SP1 (imao je i SP2), jer je isti manje memorijski zahtevan nego SP2 (sto je stvarno tacno, memorijski footprint je manji za oko 100MB). A treba mu svaki slobodan MB rama da bi igrao Civ4 na racunarau sa 512MB bez previse swapovanja u kasnijem delu igre.

P.S.
Novine iz SP2, mu za sada nisu bile potrebne.

Thaedass
19.9.2009, 20:43
Ovo vec prelazi u druge vode i zahteva procenu i stvaranje psihickog profila kupca/korisnika na ovom prostoru. Recimo izadje TCM novije verzije,svi jure da ga nabave. Cemu? I stari ce ti isto to odraditi. Mozda je pre finansijske prirode kod nas.. Zasto bi neko davao 2000 dinara za set memorije ako mu PC kako tako radi? A pritom ne zaboravi da dobar deo nase drage nam zemlje i dalje fura dial-up. Cemu ovo spominjem? Software se moze naci lako free (net/poznanik/pirat...),dok je nazalost PC i dalje "zadnja rupa na sviralu" sto se upgrade-a ili zamene tice u srpskim domovima...

water wizard
19.9.2009, 21:38
:dedica:Sećam se kad sam ja imao 128 Mb Ram
Posle toga sam kupio četvorku sa 256 DDR1
Nema tu neka filozofija, ram uvek treba, a najbolje je imati ga preko 4 giga;)

U svakom slučaju, tek sa popunjavanjem slotova za memoriju komp počne da peva

voodoo_
19.9.2009, 22:00
Na kompjuterima sa malo RAM-a uvek može da se uzme nLite, napravi instalacija XP SP3 koja ne troši puno, i opet ostane sa up-to-date operativnim sistemom. Ili u krajnjem slučaju instalira TinyXP koji je veoma lagan a radi ispravno za 99% ljudi.