Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Igraonice i kladionice

player1
11.9.2009, 11:05
Iliti kako novinar baca u isti kos dva potpuno zasebna problema/teme. I sa drustvenog i pravnog pogleda.

Izvor danasnja Politika:
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Dva-dana-u-shkoli-a-tri-u-kladionici.sr.html

Misljenja, komentari?

nikola87
11.9.2009, 11:16
Solidan tekst ali nista novo i opet se sve svodi na licnost deteta (coveka) i delimicno na vaspitanje od kuce i kontrolu nadleznih organa.

Uzecu namerno sebe za primer, isto sam to radio (mozda ne u takvoj meri) kad sam bio kliac. Trcao sam u igraonicu svaki dan i trosio sigurno pare u vrednosti 3 sata igranja, trosio sam i malo na kladionicu, kucku nisam pokusavao iz privatnih razloga. E sad postoji onaj kljucni momenat u svacijem zivotu kada se vidi da li ta osoba sazreva ili ce ceo zivot ostati neodgovorno stovrenje, skoro pa stetocina za drustvo. Sta je sustina, sustina je da roditelji to ne mogu da kontrolisu zato sto su deca podlozna uticaju drustva, stvar je u tome da se deci od malena treba posvetiti velika paznja vezana za tu vrtu edukacije. Drugo, kontrola mora da bude rigorozna a ne da bude *****avanje. Tu vec drzava ima svoj deo da odradi ali je poznato kako u mnogim slucajevim ne odradjuje. Dalje, policija, boli ih uvo, to vam ja kazem zato sto dobro znam.

Znaci sta se doadja, dosli smo do tog nivoa da neko pise clanke u novinama kako bi se nekima kao otvorio oci. Svedoci smo da psihlozi skole nisu upoznati sta se dogadja u skolama a kamoli roditelji, jos pricaju o nekim stvarima kao da su juce pocele da se dogadjaju.

Na kraju dana sve sve svede na TEBE, hoces li nesto uraditi u zivotu ili mislis da se zezas, budes neodgovoan i cinis ovo drustvo nista boljim nego sto jeste.

Andross
11.9.2009, 11:21
Apsolutno glupo turati kladionicu i igraonicu u isti kos. Prva razlika koja mi pada na pamet jeste sto su kladionice 18+ only. Druga je vreme, da bi se pare efektivno potrosile u igraonici mora da se igra, sto trazi vreme (sat do dva obicno), dok u kladionici mozes da puknes mnogo para za kratko vreme svaki dan (sto je u igranici dosta teze). Al aj sad ne idem u kladionice pa ne mogu da pravim neko bogzna kako poredjenje. Samo znam da svi koji beze sa casova bilo u igraonu, kladionicu, pijancenje, beze zbog kontrolnog ili odgovaranja, a ne zbog igranone/kladionice/pijancenja.

Patton
11.9.2009, 11:27
Pa kad bi roditelji malo vise provodili vremena sa decom, ista im ne bi visila po ovakvim "ustanovama".

Lord Of Midnight
11.9.2009, 11:28
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
typedef struct cvor_st
{char inf [40];
struct cvor_st *sledeci;
struct cvor_st *prethodni;
}LCVOR;

main()
{LCVOR *sentinel, *novi, *tekuci;
FILE *fp;
char red[40];
fp=fopen("tekst.txt","r");
sentinel=(LCVOR*)malloc(sizeof(LCVOR));
strcpy(sentinel->inf,"");
sentinel->sledeci=sentinel;
sentinel->prethodni=sentinel;
while (fgets(red,40,fp)!=NULL)
{
novi=(LCVOR*)malloc(sizeof(LCVOR));
strcpy(novi->inf, red);
sentinel->prethodni->sledeci=novi;
novi->prethodni=sentinel->prethodni;
novi->sledeci=sentinel;
sentinel->prethodni=novi;}

fclose(fp);
tekuci=sentinel->sledeci;
while (tekuci!=sentinel)
{puts(tekuci->inf);
tekuci=tekuci->sledeci;
}}

nikola87
11.9.2009, 11:29
Stavljaju ih u isti kos zato sto imaju isti efekat, na na zivotne rezultate i na finasije.

Mislim koja je razlika izmedju lika koji ide u Forum igraonicu da igra svaki dan nocno WOW (po ne znma 6-8 sati) i lika koji igra 10 tiketa dnevno i ceo dan gleda na teletkstu rezultete...... NEMA RAZLIKE....... jedino sto mozda nece potrositi istu sumu novca zato sto je u prvom primeru ona relativno fiksna.

player1
11.9.2009, 11:55
Onaj drugi je kockar. :D
I zakonom su propisane neke stvari za kockarnice, koji nemaju nikakve veze sa igraonicama.

nikola87
11.9.2009, 11:56
mozes ga zvati kako hoces ali je rezultat isti ;)

King James
11.9.2009, 14:22
Ja nemam problema sa ovim, ne pamtim kad sam zadnji put krocio u igraonicu, a pogotovo u kladionicu :dedica:

DeCoy
11.9.2009, 14:49
Čekaj i ja sam u 7. i 8. razredu osnovne škole proveo skoro svaki veliki odmor provodio na poker aparatima, koji su početkom 90-ih napravili pravi bum, pa mi ništa nije falilo ako znaš da se kontrolišeš i gde su ti granice.

Problem je što su u ovoj državi svi tobože zabrinuti za decu i omladinu, a lepo imamo važeće zakonske akte koji izričito zabranjuju prodaju cigareta/točenje alkohola/ulaz u kladionice maloletnim licima ali to niko ne poštuje. Državi lepo ima više para od akciza, gazdama kafića još bolje jer, jelte vole deca da se opiju, a i ovima što drže kladionice takođe super dođe jer su uz notorne pijandure jedino još deca redovni posetioci. Znači zadržimo status quo po svaku cenu, uz sporadično seruckanje po medijima u fazonu we care but our hands are tied:rolleyes:

Guardian
11.9.2009, 15:26
Postovaću ovde komentar koji sam ostavio i na sajtu Politike...

"Stvarno ne razumem u čemu je problem, sa ovim kladionicama i igraonicama. Ja sam kao đak sedmog i osmog razreda uglavnom gluvario po igraonicama a kao gimnazijlac sam često visio u kladionicama a često sam i školski dan počeo sa jednim pivom i džointom. No to me nije sprečilo da obe škole završim kao odličan đak i upišem Elektrotehnički faks bez problema. Dakle ni je problem uopšte u bleji po kafićima, već prosto u samom čoveku. Onaj ko hoće da se potrudi uvek to može. Ako vam se omladina čini trula, ne krivite kafiće. Oni koji nisu zainteresovani za učenje isto tako ne bi učili i da ne odlaze u kafiće/kladionice, jednostavno bi visili u kući ili na ulici. "

I rest my case...

:ciao:

Eni
11.9.2009, 15:58
LoL, ja sam na primer dobio 5 neopravdanih časova prvog dana u trećoj godini gimnazije jer sam poslednjeg dana druge sa nekoliko drugova otišao da igramo bilijar. Nije kladionica, igraonica... Pa mi opet, uz sve zdravstvene probleme i dve godine odlaganja usled toga, fax ide bolje nego nekim srednjoškolskim vukovcima. Ne kažem da kladionice nisu zlo, jesu i treba im stroža kontrola, ali istina je da svako dete nekad mora da pobegne, i bolje da beži u igraonicu nego kladionicu ili da se drogira iza ćoška...

A nastavnici nisu roditelji, i već imaju svoju vaspitnu ulogu, ne treba da preuzimaju ulogu roditelja. Da li je samo meni zanimljiva činjenica da je "majka zvala školu sutradan ujutro da pita gde joj je dete" i da nije ona, nego taj isti direktor išao po njega u igraonicu?

(Kome trebaju pare za igranje, taj nema za drogu :D )

nikola87
11.9.2009, 16:06
sve je to ok ali mislim da se ne treba bas fax uzimati kao merilo necijeg uspeha. Postoje ljudi koji imaju neka druga interesovanja (sport, zanat...).

Mnogo je merodavnije to da li kao ljudi postajemo, vredniji, odgovorniji, zreliji...

RUSuper
11.9.2009, 16:47
Ja mislim da onaj ko brani igraonice jednostavno i sam provodi tamo neko vreme pa eto kao fora "Ae bre da ih ubedim da ja nisam kao kockari,siguran sam u to" Mislim ja to shvatam ako ne kao isto onda kao veoma slicno sa zanemarljivo malom razlikom.Primera radi kao sto Nikola pomenu wow samo pogledajte koliko njih je stradalo od toga(Onaj jedan je dobio slog od 50 h uzastopno igranja) znaci jedno ti lomi zdravlje drugo ti lomi zivot isto ti se vata :P

Eni
11.9.2009, 18:38
Ja mislim da onaj ko brani igraonice jednostavno i sam provodi tamo neko vreme pa eto kao fora "Ae bre da ih ubedim da ja nisam kao kockari,siguran sam u to"

Oprosti, ali lupaš. Ja prvi nisam nikad igrao nešto u igraonici pa ih branim. Ono što je potrebno je kontrola i inspekcije koji će naterati takve ustanove da rade određeno radno vreme, da budu provetrene i pravilno osvetljene, da postoje humani uslovi unutra i slično.

Opet, pre 100 godina nije bilo igraonica pa su se slabi duhovi zavlačili po tunelima i tavanima, uživali absint, opijum, i ko zna šta sve ne umesto poučnih šetnji prirodom i filosofskih razgovora.

Ko hoće da se samouništava ni sve zabrane sveta ne mogu ga odbiti od toga. Potrebno je promeniti način razmišljanja omladine, ukazati im na to zašto je za njih bolje da uče i bave se sportom i naukom, nego da otpadaju bilo gde, uz bilo koju vrstu zavisnosti.

Ali kad dođe do toga, nema sredstava ni volje u višim krugovima, niži su nemoćni i još bezvoljniji, a roditelji pod stegom savremenog društveno-političkog poretka jednostavno ne mogu. Ceo sistem države, uprave i poslovanja danas je smišljen da odvoji roditelje od dece, i da im psihofizički oteža i ono malo vremena što provode zajedno. Uopšte nije čudo što deca beže od stvarnosti umesto da se njome interesuju, i što nema nikoga kome mogu da veruju i da ga poslušaju u okretanju na pravi put.

RUSuper
11.9.2009, 18:52
Nisam rekao da svi koji brane igraonice tamo provode vreme ali dosta njih bas to i cini

player1
11.9.2009, 20:13
Igraonice jesu "zlo" (znam po bratu koji je stalo boravio tamo), ali porediti ih i stavljati u isti kos sa kladionicama. Kladionicama. Ma daaaaj...

Jos ce na kraju neki neinformisan roditelj da pomisli da mu deca idu da se kockaju u igraonicu.

allokin
12.9.2009, 13:54
Морам да признам да сам доста пре проводио ненормално много времена у играоници.. Док нисам сазрео довољно да бих схватио шта радим, извукао сам се. Када сад помислим на то почне глава да ме боли. Претпостављам да је ''друштво'' из играонице још увек тамо, али нисам проверавао. Наравно, ништа није добро ако је претерано или пак нема га уопште. Још увек одем понекад са друштвом (правим :D) да отпикамо неку игрицу. Најбоље од свега је што неиграмо CS или Wc3 него неке леве игрице, уживање.
Што се тиче кладионице никад нисам видео ништа у томе.

Equilibrium
12.9.2009, 15:35
Mislim sta fali igraonici igranje je mnogo prisnije nego preko interneta, okupi se nas desetak, rezervisemo igraonu, pazari se pivo i cips i bude ekstra bleja, vise se zezamo nego sto igramo. A sto se tice kladionica, samo treba da se drze zabrane za decu ispod 18 i sve ce biti uredu ko hoce da se kocka, slobodno.

Ai kao sto je neko rekao ko nece da uci taj ce da bleji negde i da mu zabrane igraonu i kladzu.

Sve u svemu vazno je da covek u svemu ima meru.

Monsterivan88
28.11.2009, 15:22
Ja sam kao klinja visio po igraonicama, danas ne visim u njima nego igram igre u kuci, naravno MP. A idem i u kladionicu redovno. Nisam srednju zavrsio redovno nego sad idem vanredno jbg. I pored svega toga sto sam radio nisu kladionca i igraonca bili kamen spoticanja u mom zivotu nego kucni problemi, tj. cale i keva koji su me najvise sapleli u zivotu. Hocu da kazem da je sve do coveka a ne do igraonce i kladionice.
Poz...

--ComputerBoy--
1.12.2009, 22:21
Problem je to sto ne mozes klincima da dokazes da u kladionici ne leze pare. Ljudi su razocarani jer se pamecu u bednoj Srbiji nista ne postize... A nasem narodu pameti mnogo fali... ''Brate, radije cu u kladionicu da dobijem neke pare nego da slusam onu nastavnicu j(piiiip) li joj (piiiiip piiiip).''
Klinci imaju sve manje pameti a vise traze. MNOGO vise nego sto u stvari zasluzuju... Sve je do vaspitanja.

todos
1.12.2009, 23:32
Negde moraju pare da se potroše. Šalim se ne tu, naravno. Ja sam u igraonice išao tamo negde '84.'85.:dedica: Ostajao sam bez đzeparca, nije to bilo normalno, al' je tako. Kad nisam imao para onda sam bio kibicer, i divio sam se drugima kako neku igru rasturaju. Od igara onda je glavno bilo: Tarzan, Super Mario, Mon patrol moja omiljena igra, fudbal, fenix i sl. Što se kladionica tiče e tu je druga priča. Razumem onog koji zarađuje i potroši. To je njegovo pravo. Poznajem čoveka koji je dobio ogromnu sumu novca u kladionicu, a posle toga izgubio i pare i sopstvenu kuću. Zato što su ga pustili da igra na recku, jer jelte on je bio milioner. Tako da dobro razmislite šta radite.

JohnnyNT
2.12.2009, 0:44
Kladionica može da bude odlican izvor prihoda, i sredstvo za brzo sticanje bogatstva, ali samo ako si vlasik iste ;) U suprotnom mani se toga, i juri neki posao ili devojke :D

Sass Drake
5.12.2009, 2:28
Kladionica može da bude odlican izvor prihoda, i sredstvo za brzo sticanje bogatstva, ali samo ako si vlasik iste ;) U suprotnom mani se toga, i juri neki posao ili devojke :D

Možeš i ako nisi vlasnik, ali za to je potrebno dobro proučiti statistike.:icon_stud

icemama
5.12.2009, 3:09
Možeš i ako nisi vlasnik, ali za to je potrebno dobro proučiti statistike.:icon_stud
Tacno tako, da nisam prestao da igram mislim da bi zatvorio jednu kladzu kod mene, nije bila neka poznata kao meridian, pa nisu ni imali bas previse para, ali sam im nekoliko puta uzimao skoro zadnji dinar iz kase.

Telepatic
5.12.2009, 17:34
Nije lose neki put odigrati nesto u igraonici il gde vec, odnosno igrati igre na srecu vec je bitna samokontrola da ne bi postali zavisnici. (Ja priznajem npr. da imam problema sa igranjem igara ali se trudim da ih sto manje igram)

--ComputerBoy--
19.12.2009, 17:48
Kladionice su glupost i bacanje para! U igraonici se makar naigras kao covek, a ovde se samo iznerviras, eventualno dobijes neke pare, ali to je samo navlaka.

Srlandand
20.12.2009, 2:41
Kladionice su glupost i bacanje para! U igraonici se makar naigras kao covek, a ovde se samo iznerviras, eventualno dobijes neke pare, ali to je samo navlaka.

Vecina kockara onda taj dobijeni novac potrosi na jos kockanja, i tako u krug, dok sve ne izgube. Igraonice su dobro mesto za CS jednom nedeljno s ortacima kad nema sta da se radi, mada ima pacijenata koji se i na njih navuku.

mr.no.
23.12.2009, 14:14
Ko ima mere i samokontrolu ne mora da i jedna od ove stvari bude loša. Dok se nisam priženio :rofl: svraćao u kladionicu svakog vikenda. Ne da bih zaradioo neke velike pare, već čisto u varijanti hobija (praćenje rezultata i statistike - koja uvek prevari;) ). Uvek za minimalnu u loženu kintu.