Prikaži potpunu verziju : AGEIA PhysX Processor
Erdeljan Boris
6.5.2006, 23:06
Da li mislite da ce za sve gamere ovo uskoro postati osnovni deo hardware-a?
Ja mislim samo uz Windows Vistu koja ce podrzavati Direct X 10 koji ce dalje podrzavati
dodatne kartice za fiziku
a kako jos niko nema directx 10 graficku na ovakve kartice ce mo se jos nacekati
u svakom slucaju meni se svidja ova "revolucija", setimo se da se i graficka izdvajala iz CPU
a sada je sastavni deo svakog modernog racunara !
Мислим и надам се да неће.Као прво цена је још нереално висока, подршку можемо очекивати тек у неким новијим играма у зависности од тога кол'ко developer-и буду вољни да имплементирају подршку за овако нешто у игри.Такође ово би значило једно ново парче у хардвера у машини које би додатно повећавало цену конфигураcије.Мислим да знатно веће шансе за већи успех на тржишту имају CF и SLI, такође кол'ко знам nVidia и ATi већ раде на томе да GPU преузме већу улогу у калкулацији физике, поготово други GPU u случају CF-а или SLI-а.
Mislim da ce pre doci do neke integracije PPU chipa i sadasnjeg GPU i to mozda u vidu dvojezgarnih kartica kao sto je sad slucaj sa CPU ili naravno potpuno novog chipa koji ce odradjivati i fiziku pored grafike. Verovatno to ce biti prvo kod ATI-ja i nVidie.
Мислим да ће постати потребан, али не и обавезан део хардвера.:dedica:
Pa Nvidia i cini mi se Havok vec pripremaju poseban procesor za obradu fizike koji ce biti ugradjivan u Nvidia graficke kartice tako da je velika verovatnoca da ce relativno uskoro biti standard na ovaj ili onaj nacin.
Erdeljan Boris
8.5.2006, 19:32
Ko je odgovorio sa NE, neka instalira igru
GHOST RECON Advanced Warfighter
ubrzo ce shvatiti sta je buducnost!
Ovu igru tesko da moze da izgura i najjaca graficka, a uzrok tome je nedostatak ovog fizickog procesora. Nece puno vremena proci, a sve ce nove igre ovo zahtevati pa vas ni najjace graficke nece izvuci.
Inace ova igra nije DirectX 10!!! (oklagija se vara)
Slažem se, Ghost Recon 3 zahteva instaliranje Ageia drajvera imali kartu ili ne. Ima neki demo sa rušenjem kocaka, poprilično sporo ide bez te kartice (Sempron 2.4 GHz)...
N_i_k_o_l_a
9.5.2006, 22:50
eh...isto je bilo i sa 3dfx voodoo-om i pocetkom 3d-a :n_klanja:
Erdeljan Boris
10.5.2006, 0:33
Akcelerator? Nebih ja to tako nazvao. Mislim da ce se desiti sledeci korak u 3D igrama koji ce biti nalik na 3Dfx-ov GLIDE svojevremeno. Detalji, detalji, to je ono sto volimo da vidimo u igrama i zbog toga kupujemo zverske graficke kartice.
Inace, PPU rasterecuje GPU.
Pretpostavljam da je sledeci korak implementiranje ove ideje u sledecu generaciju grafickih kartica. Jedva cekam da pocnu da izlaze igre slicne ovom prelepom Ghost Recon-u. To je sledeca stepenica u odnosu na FarCry.
A koliko to kosta?Nisam bas informisan o ovome...
Mr. Garrison
10.5.2006, 0:59
da, ali ce i kostati mnogo vise. ali ce biti mnogo bolje 2 kartice za igranje u svakom slucaju...
Inace, PPU rasterecuje GPU.
Ipak je u pitanju CPU...
http://www.3dpirates.com/index.php?op=NEArticle&sid=37
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=10691
N_i_k_o_l_a
10.5.2006, 23:15
Ipak je u pitanju CPU...
http://www.3dpirates.com/index.php?op=NEArticle&sid=37
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=10691
Da, isto kao i sa voodoo-om koji rasterecuje procesor i omogucava da se efikasnije iskoriste njegovi resursi , u svakom slucaju je pomak,ali opet sve zavisi od toga kako ce ga programerski timovi primeniti u igrama....voodoo 5 je mozda bio bolji od geforce-a 1 na papiru ali svakako da nije bio bolje iskoriscen u igrama.... :(
Da, isto kao i sa voodoo-om koji rasterecuje procesor i omogucava da se efikasnije iskoriste njegovi resursi , u svakom slucaju je pomak,ali opet sve zavisi od toga kako ce ga programerski timovi primeniti u igrama....voodoo 5 je mozda bio bolji od geforce-a 1 na papiru ali svakako da nije bio bolje iskoriscen u igrama.... :(
Voodoo5 je bio bolji i od geforce-a 2 :D
AGEIA nije napravila PhysX da bi se obogatila prodajom kartica sa njim vec da bi prodala tehnologiju ATI-ju i nVidia-ji :kreza: Fizika je sledeci korak u rasterecivanju CPU-a u igrama, jos malo pa za igre nece ni trebati CPU :nov_guita
Meni se ideja svakako ne sviđa! Dosad smo mislili (i davali kintu) na memoriju, CPU, GPU a sad i na "fiziku"!!! Mada mi se sviđa filozofija "rasterećivanja". To znači da za igre neće biti važan samo GPU (u meri u kojoj je važan danas) nego i CPU. Konačno će Pentiumi biti znatno brži od Celerona i Athloni od Semprona u igrama kako i zaslužuju!
Meni se ideja svakako ne sviđa! Dosad smo mislili (i davali kintu) na memoriju, CPU, GPU a sad i na "fiziku"!!! Mada mi se sviđa filozofija "rasterećivanja". To znači da za igre neće biti važan samo GPU (u meri u kojoj je važan danas) nego i CPU. Konačno će Pentiumi biti znatno brži od Celerona i Athloni od Semprona u igrama kako i zaslužuju!
Изгледа да нешто ниси добро разумео :) растерећивање управо иде у супротном смеру с намером да се смањи притисак са CPU-а и пребаци на такву картицу.Сматрам да ће временом то растерећивање постати све неопходније јер се графичке развијају брже од процесора, ал' као што сам већ рекао више ми се свиђа идеја да се за физику побрину произвођачи графичких, ATi је већ вршио неке презентације тога, то ће такође још више оправдати SLI и CF.
Изгледа да нешто ниси добро разумео :) растерећивање управо иде у супротном смеру с намером да се смањи притисак са CPU-а и пребаци на такву картицу.
Razumeo sam, ali to znači da ko nema takvu karticu, njegov procesor će imati više posla, što opet znači da će se više primetiti razlika P4/Celeron i A/Sempron.
Razumeo sam, ali to znači da ko nema takvu karticu, njegov procesor će imati više posla, što opet znači da će se više primetiti razlika P4/Celeron i A/Sempron.
Jeste tachno da ce bez upotrebe Ageia-e veci teret pasti na procesor, ali ne kapiram te zashto ce se tada pokazati veca razlika?!! P4 je brzi od Celerona upravo onoliko koliko i jeste, mislim i u danashnjim igrama su CPU-ovi uposhljeni poprilichno ( da ne kazem do kraja ) prorachunavajuci upravo tu fiziku i josh par "sirovih" stvari ( tipa koordinate... ). Upravo zbog toga shto procesore nije moguce vishe uposliti, po pitanju fizike, su i stvorene ove dodatne kartice, shto znachi da ce one obradjivati neshto shto prevazilazi mogucnosti CPU-a ( to ne znachi da su mocnije, vec samo da su optimizovanije za tu vrstu posla ). Jednostavno da bi se postigli veci dometi u realistichnosti fizike, koju danashnji cpu-ovi nisu mogli da omoguce, na scenu dolazi ovo parche hardvera ( mada ima i bezbolnijih reshenja... ) E sad da se vratimo na tvoju konstataciju ; Ako recimo opteretish P4 nekom aplikacijom koja ce ga uposliti 100%, i istu propustish kroz celeron, pokazace se neka razlika od x% u korist chetvorke. A ako sada pustish neku drugu aplikaciju koja ce P4 da optereti recimo 150% (uslovno recheno) znachi preko njegovih mogucnosti pa isto to uradish i sa celeronom opet se dobija ona ista razlika od x%. Drugim rechima vrednost razlike u brzini izmedju P4 I Celerona je konstanta :))))
Shang Tsung
11.6.2006, 4:43
Drugim rechima vrednost razlike u brzini izmedju P4 I Celerona je konstanta :))))
Mozda je mislio zbog cinjenice, da kad se ukljuce AA i AF u visim rezolucijama (koje su hardverski zahtenije) dolazi do rapidnog povecavanja razlika izmedju high-end i budzet graf. kartica..pa da ce mozda tako biti i kod procesora.
Btw, ati-jev gpu je vec sad u stanju da obavi mnogo vise matematickih proracuna od n-vidijinog, a tek kad budu izbacili svoj final chip.. mmm 2 x R600 (crossfire) + ATI physics accelerator card=zvuci neverovatno.
Razlika se znachajno povecava ( kad su ukljucheni AA & AF ) izmedju recimo GF 6600 i GF 7900 (na muci se poznaju junaci :-), ali zbog toga shto je 6600 opterecen preko svojih kapaciteta dok je 7900 taman tu negde da se izbori sa tom nekom zahtevnom igrom ( npr. Oblivion ). Ali ta razlika ostaje ista ako pokrenesh neshto josh zahtevnije shto i 7900 ne moze da istera "do kraja" ( ajde sad hipotetichki npr. Crysis ) - a upravo je takva situacija u prichi >>procesori-fizika-Ageia<<
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.