PDA

Prikaži potpunu verziju : Koji kurs racunara i engleskog jezika

nikola87
30.7.2009, 14:09
Naslov sve govori, znaci zanima me gde da upisem engleski i racunare.
Sto se tice racunara zanimaju me osnove office, internet, i sta vec ide u tim paketima i moze neke baze podataka. ja na fakultetu imam priliku da pohadjam ECDL pa me zanima oliko je to priznato. Ranije sam polozio 5/7 modula ali sam prestao zbog ispita i nije mi se svidela organizacija.
Sto se tice engleskog mislio sam british council.

Ako neko ima iskustva sa dobrim skolama voleo bih da to podeli u ovoj temi, naravno i negativna iskustva su pozeljna.

todos
30.7.2009, 16:48
Šta će tebi škola za računare. Zar ti to nemaš u malom prstu? Što se tiče engleskog kursa, ja sam prestao da ga pohađam kad sam engleske reči počeo da čitam po Vuku.

Doomche
30.7.2009, 17:21
Moj savet ti je da se raspitash malo po gradu i da nadjesh nekog iskusnog profesora koji je vec boravio u inostranstvu duzhe vreme (Velika Britanija je optimum, mozhe i USA/Australija, ali znash vec Amerikance ;)), i pohadjash privatno, odnosno da zaboravish na te shkole i kurseve, poshto verujem da vec imash neko znanje engleskog jezika, samo bi dzabe dao pare.

Ja sam tako, zbog nasheg svojevremeno retardiranog shkolstva u vezi sa engleskim jezikom kome si i ti prisustvovao (shkolstvu, ne engleskom jeziku :p), od drugog razreda osnovne shkole do... 2. godine srednje ishao kod odredjenog profesora engleskog na "predavanja" sa josh par prijatelja, mogu ti reci da se sigurno isplati, a i bilo je jeftinije, tu vec ne znam kako cesh proci. Udzbenike smo takodje naruchivali iz Engleske, a glavna prednost je shto sam zbog njenog iskustva iz te "shkole" izashao sa mnogo vecim znanjem o slengovanju nego shto bi ga dobio u nekoj shkoli, tj. taj engleski jezik znam mnogo bolje da primenim u praksi, shto je izuzetno vazhno.

Shkola rachunara... o tome delim isto mishljenje kao todos, osim ako ti treba sertifikat za zanimanje, a sumnjam, uvek je najbolje biti samouk. Znachi osnovni kurs, koji si prerastao pre nekih 15 godina, i posle toga malo osnove office-a, to je sve shto ti treba, 10 godina iskustva ce nadoknaditi sve pare koje bi dao na kurs. Dodushe, chak i da ti treba sertifikat, verovatno bi mogao da nadjesh neko mesto gde bi ti rekli shta treba da polazhesh, pa bez placanja chasova samo to spremio i platio "diplomiranje", ali mozhda i ne...

Anyway, morao bi da kazhesh svrhu tog kursa, jer mi stvarno nije jasno shta ce ti?

ivan90BG
30.7.2009, 17:32
@nikola87

Pa ECDL ili European Computer Driving Licence (al im je ime) je sertifikat Evropske Unije o računarskom znanju tako da nema potrebe da brineš koliko je priznat.

nikola87
30.7.2009, 17:56
1. Znam sta znaci ECDL (pohadjao sam kurs, ali ga nisam zavrsio pa sad moram ponovo). Moze on da bude kurs planete MArs ako hoce, zanima me koliko ga priznaju poslodavci u zemlji i u inostranstvu ali u praksi, ne na papiru
2. sto se tice engleskog jezika, savim ga ok znam (usmena konverzacija) mada mi pisanje malo slabije ide. Na mom faksu (fakultet za poslovne studije - megatrend) se engleski jezik veoma ozbiljno izucava ali sam ga imao samo 3 godine (ne cetiri, tj nisam ga imao u zadnjoj) pa sam malo ispao iz stosa posto naravno nemam prilike da ga praktikujem u nasoj zemlji.

Sto se tice engleskog prosao sam:
pre intemediate english
intermediate english
upper intermediate i uvek sam imao ocenu 9 sto je ok.

U svakom slucaju sve ovo radim zato sto mi treba diploma (koja je priznata), a ne neko mogo vece znanje od ovog mog (mada je svakako pozeljno).

mr.marvin
30.7.2009, 19:14
U svakom slucaju sve ovo radim zato sto mi treba diploma (koja je priznata)

Priznata za šta tačno?

nikola87
30.7.2009, 21:31
Priznata u smislu kad je stavim u biografiju i kad vidi poslodavac da kaze, ok ovaj decko zna racunare.

<Rio_da>
30.7.2009, 22:32
Mislim da je to gubljenje novca i vremena, to mozes da napises i sam u biografiji, tipa polozio sam ECDL kurs ili tako nesto. Ne verujem da ce ijedan poslodavac da trazi da vidi taj sertifikat ili stagod da dobijes kad polozis tako nesto. To jednostavno nije neki jako jako strucan kurs zbog kojeg bi ti neko trazio da vidi taj sertifikat.

Kad bi recimo zeleo da budes administrator, za taj posao poslodavac mora da zna da imas vrlo dobro predznanje o racunarima(i ovo govorim samo o ozbiljnim firmama, jer u Srbiji posao administratora obicno dobije neciji sestric ili tako nesto koji se eto "razume u racunare") onda bi ti trazili sertifikat o polozenom kursu.

To sto bi naucio na ECDL kursu mozes i sam da naucis za nekih desetak dana mozda i manje uz knjigu. Ono sto hocu da kazem jeste da ti je vaznije da nesto znas prakticno da uradis od toga sto bi naveo naziv polozenog kursa u biografiji...

nikola87
30.7.2009, 22:42
1. Rio brate sve to si telefonom mogao da mi kaze ali kapiram, budzis postove :p
2. kako si napisao ovaj post ko da sam debil
3. sve ja to znam ali mi treba neki kurs gde cu moci lepo da naucim i gde cu dobiti diplomu koja vredi

Jbt samo mi predlozite kurs, ne treba mi rasprava na temu "sta ce ti to"

mr.marvin
30.7.2009, 23:24
Ako si već završio upper-intermediate, što nije mala stvar, sigurno si dobio diplomu. To znanje je više nego dovoljno kao dokaz da poznaješ engleski za rad na računarima.

Valjda su Cambridge diplome "aktuelne", ali nisam siguran. Uostalom, očito da u tvojoj branši ima već neka diploma.

nikola87
30.7.2009, 23:41
Nisi shvatio, to sam na fakultetu ucio, znaci ne dobijam diplomu, samo sam polozio ispit. U prvoj godini smo radili iz pre intermediate knjige a u trecoj upper intermediate. Ispit se satojao iz pismenog dela koji se radi na racunaru (skoro sve na zaokruzivanje, to je za ocenu 6 max), a ko hoce za vecu ocenu ide na usmeni koji se sastoji iz:

1. Citanja i prevodjenja taksta
2. Pitanja vezanih za tekstove
3. Objasnjavanja strucnih reci na engleskom
4. slobodne konverzacije (profesorka sama smisli temu)

Ketchua
30.7.2009, 23:50
Brittish Council možeš slobodno da zaobiđeš u širokom luku. Polaganje se plaća oko 10k dinara, i ko god je platio, položio je. Veruj mi, njihova diploma nije merodavna....

nikola87
31.7.2009, 0:03
xmmmm, ja sam bas cuo suprotno ali hvala na obavestenju, ponovo cu sagledati situaciju?

Cisto da se razumemo, ne treba mi neki kurs koji "odvaljuje od zivota", gde cu morati 5 meseci samo engleski da ucim da bih polozio, vec mi treba nesto sto ima razlicite nivoe znanja i da je priznato.

Kao npr osnovni, srednji i poslovni nivo (recimo)

Ketchua
31.7.2009, 1:36
Ja ti samo kažem koliko vredi tih 10k dinara... Na Tehnološkom fakultetu u Bg-u ne priznaju njihovu diplomu.:D

Sass Drake
31.7.2009, 18:49
Ако хоћеш да имаш звање које ће послодавац да уважи упиши се на Cisco акадаемију. Не знам како је код вас у Србији ,али код нас на ЕТФ Банјалука имамо попуст на Cisco курсеве.:dzavo:

NjegovaWisost
1.8.2009, 6:26
British council nije mjerodavna ali je najpriznatija ovde...
Drugo, BC ne daje časove, samo ispite.

nikola87
1.8.2009, 10:15
xmmm, zve mi ovo sad zvuci komplikovano.

Da li je BC priznat ili ne? Sta ti znaci merodavan, u kom smislu?

Da li je moguce da ne postoji neki NORMALAN kurs koji je priznat i omogucava mu nesto da naucim, a da nije ULTRA tezak?

Bryan Fury
1.8.2009, 14:08
Brittish Council možeš slobodno da zaobiđeš u širokom luku. Polaganje se plaća oko 10k dinara, i ko god je platio, položio je. Veruj mi, njihova diploma nije merodavna....

Ako se ovde priča o Cambridge sertifikatima za engleski jezik, onda mogu samo da kažem "kiselo je grožđe". ;) Znaš kad ćeš CPE da položiš ako ga nisi dobro spremio? Nikad. :D Smešno je komentarisati nešto o čemu ne znaš ništa.

@nikola87

Nisam dobro razumeo koja je svrha kursa, tj. zašto hoćeš da ideš na kurs? :) ECDL je dobar za sekretarice, komercijaliste i sve ostale koje treba da dokažu da znaju da rade u Wordu, da znaju da koriste internet i elektronsku poštu i slično, nije za neko ozbiljno bavljenje računarima. :)

Uzgred, kad se već pominje priznavanje sertifikata:

Thousands of organisations choose to recognise Cambridge ESOL exams, many of them leaders in their fields — just a few are listed below. Search our database for a full list.
Educational

* Berkeley College
* Harvard Business School
* The Sorbonne
* University of Cambridge
* Yale School of Management

Ali bitno da ga ne priznaje Tehnološki fakultet. :D

Ketchua
1.8.2009, 14:38
Grožđe je kiselo samo ako ga ubereš prerano.:D Ako si spreman da uložiš 10k dinara, pokazaću ti da može da se položi bez spremanja (ako ne računamo ovih prethodnih 15 godina korišćenja engleskog).;) Nemam pojma o kom zapravo sertifikatu pročamo, mislim da su ovi momci koje poznajem polagali za FCE ili tako nešto. Zapravo znam malo više od ništa, pošto sam pomno pratio spremanje jednog od njih. Primera radi (ovo mi se urezalo u korteks) na pitanje:
They didn't know their:
1)outskirts
2)whereabouts
3)...ne sećam se...
srećni nosilac FCE (valjda) diplome je odgovorio "outskirts". Ja nisam gađao na priznavanost diplome, nego znanje ljudi koji je imaju. E sad, verovatno ni ne pričamo o istim sertifikatima.:D

Shadowfax
1.8.2009, 14:52
Tacno je da ljudi koji poloze FCE ne moraju da znaju apsolutno nista (osim malo nabubane gramatike) . Ali to je prva stepenica sto se tice tih sertifikata.

Bryan Fury
1.8.2009, 15:00
FCE je kao što mu i ime kaže, "First Certificate in English" i često ga uspešno polažu i osnovci pred kraj osnovne ako su se malo više potrudili. :)

Ketchua
1.8.2009, 15:11
Eto... Nesporazumi izazivaju ratove.:D

Ovim tipovima je neko punio glavu pričama kako ih FCE oslobađa engleskog na faklultetu. Nikad gore potrošen novac.

Bryan Fury
1.8.2009, 15:21
U principu odličan rezultat na FCE-u (pošto nije isto ko je jedva prošao i ko je imao maksimalan broj bodova) bi možda mogao da bude uporediv sa engleskim koji se traži kod nas na fakultetima, ali za sada ne znam da bilo koji naš fakultet priznaje bilo koji sertifikat (jezički, računarski, itd). :)
E sad, što neko veruje na reč, a da sam prethodno nije ništa proverio, to je već njegova nesreća. :D

nikola87
1.8.2009, 15:46
@nikola87

Nisam dobro razumeo koja je svrha kursa, tj. zašto hoćeš da ideš na kurs? :) ECDL je dobar za sekretarice, komercijaliste i sve ostale koje treba da dokažu da znaju da rade u Wordu, da znaju da koriste internet i elektronsku poštu i slično, nije za neko ozbiljno bavljenje računarima. :)

bas takav kurs mi treba ( a sekretarice i komercijaliste). Mislim da me ne kapirate, to sto sam ja ovde na SK ne znaci da volim racunare (sta vise ne volim bas) tako da se sigurnonecu baviti njima u buducosti (sem ako nije neki IT marketing)

Ketchua
1.8.2009, 16:54
Ovo je totalni off, i znam da će Hajli da mi prilepi črveni za ovo (:D), ali kako imaš 8.5k postova na računarskom forumu, a ne voliš računare.:)

Ako hoćeš najosnovnije sertifikate, dakle, ECDL i Britiš Kaunsilov FCE su prava stvar za tebe.

nikola87
1.8.2009, 17:48
ok hvala

btw, volim samo hardware i resavanje problema i naravno neke igre. Sve ostalo me apsolutno ne zanima.

Ako pogledas gde postujem, videces da je 80% vezano za ta 3 dela (i eventualno laptopovi)

Bryan Fury
1.8.2009, 18:10
U tom slučaju ECDL je sasvim dovoljan. Za engleski može FCE ili neki "domaći" kurs u bilo kojoj poznatijoj školi (Kolarac, Institut za strane jezike, itd). Uglavnom, zavisi i od toga koja ti lokacija, cena i termin odgovara. :)

nikola87
1.8.2009, 18:13
E to sam hteo da cujem, hvala vam

MareZinjo
1.8.2009, 18:50
Evo ja sam bas juce dobio rezultate FCE-a falilo mi je 2% da dobijem A :) Polaganje kosta 12k. I da neko je napisao da se moze proci bez ikakvog spremanja sto nije istina ispit se sastoji iz 5 delova i nijedan od njih neces proci tek tako pocevsi od Speaking-a pa do Listening-a. Ne znam kakav je ECDL ali za to sto tebi treba (sto vidim iz predhodnih postova) je sasvim dovoljno i obuhvata sve sto kobajagi naucis u srednjoj skoli za 4 godine.

Shadowfax
1.8.2009, 20:50
Ja FCE nisam polagao zato sto mi ne treba, a skup je. Moj drug ga je polozio sa tom A ocenom.
Posle godinu dana on i ja smo isli na takmicenje iz engleskog, on je imao 8 a ja 20 poena. Od maksimalnih 40, inace. :D

Samo hocu da ukazem na to da FCE moze, ali ne mora nista da znaci.

NjegovaWisost
2.8.2009, 5:59
Kada su moji drugovi polagali prije 6 godina u BCu PET, na speaking mislim da ih je lik pitao tipa whats your name i where are you from i gotovo... A za CEA znam masu ljudi da je padalo...

nikola87
2.8.2009, 11:24
Ljudi ne verujem da je bilo koji ispit toliko neozbiljan da te pita dve recenice. Koliko vidim BC se sastoji (u zavisnosti od nivoa) od: pisanja, umenog dela, slusanja, konverzacije...itd i svaki deo traje od 20-45min.

milangojkovic
18.6.2013, 10:32
Ja sam bio u Britanicca skoli u Beogradu. Isao sam na kurs poslovnog engleskog. U pocetku sam imao sumnje jer je profesorka bila mlada ali ubrzo me uverila da zna sta radi tako da sam bio super zadovoljan. Mislim da imaju i druge kurseve tako da koga zanima moze pogledati na netu. :dedica:

Bryan Fury
18.6.2013, 11:51
Britanicca su beše oni gde se engleski uči za 20 dana? Nadam se da niko ne veruje u takve stvari :)

player1
18.6.2013, 20:46
Hehe... britanika sa dva c i jedno n.

milangojkovic
1.7.2013, 8:42
ja sam isto bio prilicno skeptican zato sto traje 20 dana, ali sam morao hitno da imam diplomu tako da mi je to bilo najbolje. Fora je da ucis svaki dan i posle casova. Realno da spremas ispit 20 dana i da ucis po 5-6 sati dnevno pa spremio bi. Smesno zvuci kad se kaze engleski za dvadeset dana ali kad pogledas ja sam za dvadeset dana spremio Spanski na faksu i to bez profesora, a ovde ti je sve bukvalno na tacni sazvakano.:icon_stud

Bryan Fury
1.7.2013, 9:41
Nabubati za prolazak na ispitu i učiti jezik da bi stvarno znao su potpuno različite stvari... ali nebitno, kome treba samo neki papir gde piše da je položio, za to je dovoljno :)

SirDuck
1.7.2013, 12:50
Ja sam zavrsio osam godina nemackog kroz osnovnu skolu i gimnaziju i evo znam nekoliko reci :D

milangojkovic
6.7.2013, 13:25
pa realno. i ja sam ucio osam godina kroz skolu engleski pa nisam znao ni da beknem nikad a sad znam osnovno i ono hau du ju du :)

vozar.b
6.7.2013, 18:03
Ja sam zavrsio osam godina nemackog kroz osnovnu skolu i gimnaziju i evo znam nekoliko reci :D
ja isto ucio 8 godina nemacki i neznam bukvalno ni da muknem, dok naprimer engleski nikad nisam ucio, nego malo komp malo tv i mogu reci da ga razumem 75% a da pricam onako ne bas ali snasao bi se :D

NjegovaWisost
7.7.2013, 0:18

Isti slučaj sa francuskim, 9 godina :) Vokabular nula, ali da odem mjesec dana u Francusku, kontam da bi bio perfect. Nego, kad već oživejste temu, gdje najbolje spremati Toefl i Itels? Ima li ko kakva iskustva sa polaganjem?

Dimo
7.7.2013, 11:03
Ako si u Crnoj Gori, pročitah juče da će zvanično polaganje za TOEFL biti organizovano u Podgorici, 21. jula, vjerovatno na Institutu za strane jezike.

Koliko znam, to je prvi put da se tako nešto može polagati kod nas. Do sad smo morali ići u Beograd, Sarajevo ili, vjerovao ili ne, Tiranu.

NjegovaWisost
8.7.2013, 2:16
Ako si u Crnoj Gori, pročitah juče da će zvanično polaganje za TOEFL biti organizovano u Podgorici, 21. jula, vjerovatno na Institutu za strane jezike.

Koliko znam, to je prvi put da se tako nešto može polagati kod nas. Do sad smo morali ići u Beograd, Sarajevo ili, vjerovao ili ne, Tiranu.

Odgovara mi Beograd više :D

miroslavcuk
10.7.2013, 12:47
e ecdl je kul ja sam ga zavrsio. iskreno sam bas dobro usavrsio a ovaj engleski za dvadeset dana sam cuo da je dobro ali ja nisam bio i ne mogu da tvrdim.

Kidja
10.7.2013, 12:55
Koja je to laz da za 20 dana mozes da naucis jezik...
Ustvari zavisi sta ljudi hoce, mozda hoce samo osnove neke da znaju...

malo blesav
10.7.2013, 14:23
Ljudi, preporucite neki valjan kurs AutoCAD-a. Novi Sad po mogucnosti.
Studiram gradjevinu, apsolvent sam, i prosto je neverovatno da se to ne uci na fakultetu, s obzirom da nam je bas potrebno.

miroslavcuk
18.7.2013, 13:29
Koja je to laz da za 20 dana mozes da naucis jezik...
Ustvari zavisi sta ljudi hoce, mozda hoce samo osnove neke da znaju...

pa to ti je ono ides 4 nedelje i savladas osnove engleskog. logicno je da ne mozes bas sad da parlas ali uspes da se snadjes recimo u inostranstvu. vidim da pominju ovde britaniccu skolu. ja znam da to oni nude pa sam zato i pomenuo. ja sam se na faksu usavrsavao.

NOTTINGHAM
22.7.2013, 2:08
Ja pricam srpski i engleski kao prvi jezik rodjen sam u bivsoj jugi ali sam zivio u britaniji dosta godina,ti kursevi po srbiji koji ti kazu da ces nauciti jezik brzo i generalno kursevi su tracenje vremena,ja to znam jer sam ih pohadjao i kad sam dosao u britaniju ja sam shvatio koliko pojma nemam engleski iako sam prije toga jako dobro pricao engleski,studirao ga na faksu i generalno kroz muziku i filmove dosta naucio,ali ljudi ne mozete da naucite jezik vjerujte mi dok ne pocnete da pricate na njemu svakodnevno i da zivite u toj zemlju odredjeni period,sve ostalo je laz,vjerujte mi pricam iz iskustva,ovde ljudi zavrse i filoloski faks i vjerujte mi da opet necu da kazem da pojma nemaju ali sve je to jako lose,znam jer sam se par puta obrukao sa nasim filolozima kad dodju englezi i pitaju me sta ovi pricaju,cak me ovi nasi pitaju odakle su ovi sto slabo pricaju engleski a ljudi iz liverpula:facepalm

Bryan Fury
22.7.2013, 2:24
To je već posebna priča, ljude koji pričaju scouse verovatno ni ostali Englezi ne razumeju baš uvek 100% :D

NOTTINGHAM
22.7.2013, 2:49
Da to je istina ali ovdje nije to da li su oni njih razumjeli nego da oni nisu prepoznali da su to native speaker nego prepotentno kako samo mi znamo rekli ej ovi ne pricaju dobro engleski a pritom su zavrsili engleski na filoloskom fakultetu:confused:

ralf55
4.9.2013, 8:42
Toefl sam se spremao u skoli engleskog preko homeschool english neke varijante ucenja od kuce. Super sam se spremio i usavrsio. Odlicno je bilo samo sto mi se test toefl nije svideo. Sama komunikacija u tolikoj guzvi mislim da nije bila bas merilo.

Amarilis
8.9.2013, 12:37
Gde mogu da nadjem literaturu za ecdl image editing i web editing? S obzirom da nemam pojma o ovim oblastima, moze li to da se nauci bez instruktora? Koji program za to treba?

petar77
13.10.2014, 12:16
Ovisi šta želiš da završiš, tj koji kurš za računare. Ako dosta radiš na kompjuteru svaki dan, mislim da možeš i sam da naučiš engleski pošto je dosta jednostavan. Osim ako ti ne treba kurs poslovnog engleskog (http://inicijativa.biz/tecajevi/specijalizirani-poslovni-tecajevi/) , to su već ozbiljnije stvari :) Imas raznih ponuda za tečajeve jednog i drugog, pa pogledaj. Srećno