Prikaži potpunu verziju : GеForce 7900GT i druge
Evo vec vise od mesec dana slusam i citam o Ge Force 7900 i 7600 grafickim karticama.Koliko sam uvideo nemam gde da ih kupim!
Cinjenica je da su ih sve nase novine istestirale, ali niko nije postavio pitanje kada cemo i gde moci da ih kupimo!
Da rezimiram - dzaba su mi svi testovi ovog sveta ako to sto meni treba nema u prodaji.
Inace u nasem okruzenju se vec uveliko prodaju ti modeli. Mislim da je ovo jako veliki minus za nase dobavljace a i za novinare koji pisu a ne postavljaju prava pitanja. Mislim da korisna adresa tipa www.yu.asus.com ili www.gigabyte.co.yu i nisu korisne adrese. Oni koji su bili na tim sajtovima ce shvatiti i zasto. Prvi ocigledno ne rade iz Beograda i nema nijednog telefona na koji se moze informisati, a da ne pocinje sa 99...dok su drugi poslednje vesti imali prosle godine itd.
Ako neko moze da mi pomogne i odgovori kada ce se pomenute graficke kartice pojaviti i u ovoj smesnoj Srbiji, a medjuvremenu predlazem
i redakciji SK da testira samo ono sto vec moze da se kupi i ovde kod nas,:icon_evil a ne u JAPANU :)
Ako neko moze da mi pomogne i odgovori kada ce se pomenute graficke kartice pojaviti i u ovoj smesnoj Srbiji, a medjuvremenu predlazem
i redakciji SK da testira samo ono sto vec moze da se kupi i ovde kod nas,:icon_evil a ne u JAPANU :)
"Oce kaki, nece kaki", tako mi izgledaju citaoci sk kad pricaju o hw koji se testira. :)
Ocete test kad i u svetu ? E pa nije SK kriv sto uvoznici ne uvezu taj hw na vreme i sto im treba par meseci da skapiraju da kupci to traze.
Ili hocete testove kad se hw pojavi kod nas, znaci sa 3-6 meseci zaostatka ? U tom slucaju pljuste komentari tipa "SK kasni mesecima za konkurencijom".
Bravo Sasa :tapsh:
By The Way,mislim da se i u ostalim zemljama testira hardver kada ga kompanija izda bez obzira kada ce se on pojaviti u prodaji u toj drzavi.Ne nicu ni u Hrvatskoj odmah graficke kartice po izlasku iz nVidijinih fabrika(doduse stignu pre nego kod nas),ali ih Bug i Pc Chip redovno recenziraju :)
graficke kartice po izlasku iz nVidijinih fabrika
Само једна исправка ATi и nVidia се баве пројектовањем GPU-ова и делимично њиховом производњом и одређују одређене карактеристике картица, саму производњу графичких врше Asus, Gigabyte, MSI Sapphire, Club 3D...
Da rezimiram - dzaba su mi svi testovi ovog sveta ako to sto meni treba nema u prodaji.
Mozda sato sto takvih kupaca ima 1 - 2% od svih.Ne verujem da vise ljudi u ovoj zemlji ima pare za 7900GTX.Te kartice se prave za prestiz.Nama treba mediokritet.Shuti i kupuj 6600gt.
Osim ako ne cinis taj 1 - 2 % (a onda te mrzim ;) ).
Ko kaze da nema u prodaji?Ima, ali josh uvek ne u nekim vecim kolicinama.Eto, pouzdano znam da u jednoj firmi u BG ima MSI 7600GT za 211e.
Izvinjavam se i slazem da SK treba da objavljuje i testira sve novitete bili oni ovde ili ne. Takodje mislim da bi bilo izuzetno profesionalno da se odgovori na svih 5 uobicajenih novinarskih pitanja gde spada i ono "GDE" naci to o cemu se prica ili barem "KADA" ce biti na nasem trzistu. Cini mi se da sam u pravu i nisam usamljen slucaj kada je rec o komponentama koje nikada ne znamo kada ce doci kod nas, a da nas o tome oni koji pisu i cije novine kupujemo ne obaveste. Ono sto razlikuje Svet kompjutera od Baga je to sto je SK casopis u Srbiji iz koga bi trebalo doznati takve stvari, kada se o njima vec govori nasiroko i nadugacko.
Sto se tice manjine koja bi kupovala ove kartice u potpunosti se slazem kada je rec o GE7900 ali ne i kada je rec o 7600 koja je ispod 200 americkih dolara.
Mr. Garrison
1.5.2006, 2:39
naravo da bi citaoci voleli da imaju informaciju ili dve vise, ali ja sam gotovo siguran da ni domaci uvoznici ne znaju pouzdano kad ce dobiti kartice, a kamoli onaj ko ih testira. nazalost, tako je.
Dusan Despotovic
1.5.2006, 9:42
NArode ja sam testirao jednu MSI 7600Gt i MSI X1600Xt prekljuce, ima je u jednoj Beogradskoj firmi odakle sam ih uzeo
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=2990&page=2
Izvinjavam se i slazem da SK treba da objavljuje i testira sve novitete bili oni ovde ili ne. Takodje mislim da bi bilo izuzetno profesionalno da se odgovori na svih 5 uobicajenih novinarskih pitanja gde spada i ono "GDE" naci to o cemu se prica ili barem "KADA" ce biti na nasem trzistu. Cini mi se da sam u pravu i nisam usamljen slucaj kada je rec o komponentama koje nikada ne znamo kada ce doci kod nas, a da nas o tome oni koji pisu i cije novine kupujemo ne obaveste. Ono sto razlikuje Svet kompjutera od Baga je to sto je SK casopis u Srbiji iz koga bi trebalo doznati takve stvari, kada se o njima vec govori nasiroko i nadugacko.
Sto se tice manjine koja bi kupovala ove kartice u potpunosti se slazem kada je rec o GE7900 ali ne i kada je rec o 7600 koja je ispod 200 americkih dolara.
Sve je to divno i krasno kad ti to tako napises ali u praksi ne funkcionise tako.
Nasi uvoznici jednostavno NE ZELE da uvezu ista skuplje od 150-200 evra, kada i uvezu uvezu zato sto im to zahtevaju proizvodjaci,a masovno se desava da takav HW stoji na lageru mesecima i na kraju je cist gubitak.
Premalo ljudi to u Srbiji kupuje, a to sto je 3je ili 5oro ljudi ozlojedjeno ... kolateralna steta, tako nekako.
Oni to uvezu tek kad skapiraju da ce to ici malo bolje a to je obicno nakon vise meseci od promocije.
U konkretnom slucaju, 7600 i 7900 serije, nestasica ovih kartica je cak i na zapadu, a jasno je da proizvodjaci prvo guraju i to malo sto se proizvede onima koji traze (zapadno trziste) a nece da teraju domace uvoznike da ih uvoze kad ih oni ni ne zele.
Sve u svemu, mene licno malo smara sto svako trazi neko objasnjenje i pravi frku ako nije onako kako je on to zamislio. To sto jedan covek u srbiji hoce da kupi 7600GT, velikog uvoznika BOLE UVO. E sad, jeste, tesko je pomiriti se sa cinjenicom da nekoga bole uvo za tebe, ali tako je, moraces se pomiris.
Sa druge strane, ja se necu pomiriti da okrivljujes mene ili SK zato sto nije navedeno kad ce se to pojaviti kod nas. Ja vise od uvoznikovog "nece uskoro" ne znam, a tehniku gledanja u pasulj nisam savladao toliko dobro da je primenim na predvidjanje stizanja novog HW u Srbiju.
Stoga tebi preporucujem samo jedno, izvoli lepo sajtovi velikih uvoznika i pisi mailove na info@velikiuvoznik.co.yu i njima se zali sto ne mozes da kupis 7900GT kod nas.
Iskoristi istu priliku i napisi i koju rec na temu sto ce taj 7900GT da kosta kod nas 40% vise nego sto kosta na zapadu. Ipak, na moj ili racun SK-a da pises u tom fazonu nemoj. Ni ti ni neko drugi koji ce slicnu zalbu da iznesu za mesec ili dva kada neki drugi novi pozeljni hw ne bude dostupan u ovoj PIIIIIP zemlji.
Pozdrav!
Mr. Garrison
1.5.2006, 18:33
sa svime se slazem sto si napisao, osim sa jednim.
7600GT bi kupovalo mnogo vise od 1 coveka. i 6600GT kad se pojavio je bio preko 200e, ali ga je bilo i kod lokalnog obucara da se kupi...tacnije, 7600GT, kao trenutni best buy u srednjoj klasi, bi se prodavao ko alva, samo kad bi bio uvezen u vecoj kolicini. ali to je vec druga prica, jer nvidia i partneri ne mogu da zadovolje traznju, ni na svetskom nivou, a kamoli nasu (za nas sta ostane). sa 7900GT stoji sve sto si rekao, to je visa klasa i ljudi jednostavno nemaju kesa za nju (cast izuzecima). i mene nervira ovaj problem (cene da ne pominjem), ali sta covek da radi...ne mogu da se ubijem zbog toga.
7600GT bi kupovalo mnogo vise od 1 coveka. i 6600GT kad se pojavio je bio preko 200e, ali ga je bilo i kod lokalnog obucara da se kupi...tacnije, 7600GT, kao trenutni best buy u srednjoj klasi, bi se prodavao ko alva, samo kad bi bio uvezen u vecoj kolicini. ali to je vec druga prica, jer nvidia i partneri ne mogu da zadovolje traznju, ni na svetskom nivou, a kamoli nasu (za nas sta ostane). sa 7900GT stoji sve sto si rekao, to je visa klasa i ljudi jednostavno nemaju kesa za nju (cast izuzecima). i mene nervira ovaj problem (cene da ne pominjem), ali sta covek da radi...ne mogu da se ubijem zbog toga.
K'o alva?Teshko.Ovo je sirotinjska zemlja gde se k'o alva prodaju mozda 9550 kartice, ali 7600GT teshko.Kupaca bi bilo ali procentualno mnogo manje nego kartica do 60-70e.
Mr. Garrison
1.5.2006, 20:31
naravno da bi procentualno bilo manje prodatih karata od 200e nego onih ispod 100e, ali bi se prodavale samo tako. ljudi su procitali testove po netu i sad su zeljni da zamene svoj godinu dana star 6600GT uz doplatu od 100e, koji je nedovoljan za potpuno uzivanje u igrama vec nekoliko meseci.
seti se samo koliko su se prodavale 6600GT prosle godine u ovo vreme ;)
na kilo, kao i 9600XT pre dve godine.
Ja pricam sa stanovista uvoznika. Ja znam koliko mi ljudi traze 7600GT, ali ne pricam o mojim zapazanjima vec kako to uvoznici vide.
Njima je lakse da ne rizikuju sa skupljim karticama jer svaka 5ta je dobra kupovina i kupice je vise ljudi, jednostavnije je dakle ne uvoziti nista skuplje i samim tim je mogucnost greske odstranjena.
Mr. Garrison
1.5.2006, 23:16
to je suluda logika. ako uvoznici stvarno tako razmisljaju, onda su retardirani, najblaze receno. koliko bi profita mogli da ostvare samo sa 7600GT...ali nije to u pitanju. meni mirise, kao sto rekoh da nvidia i drugari ne mogu da zadovolje ponudu, pa nasi uvoznici uvoze na kasicicu ili ne uvoze uopste. prosle godine je bila ista situacija sto se tice platezne moci prosecnog Srbina, ali je 6600GT bila da se nadje u svakoj firmi za 200+e. ali tada je nvidia mogla da zadovolji potraznju...bice da je do toga.
a sto se tice toga da je svaka peta skuplja kartica dobra kupovina, slazem se sa time, ali bi uvoznici morali malo da se informisu o robi koju uvoze (internet, casopisi, pa cak i forumi, sto da ne), i onda bi znali sta trebaju da uvoze, a sta ne, i na cemu mogu da zarade, a na cemu ce sigurno izgubiti novac. ali to je vec njihov problem.
Uvozice oni taj famozni 7600GT kad mu cena buda bila ispod 200 evra.
6600 je isao k'o alva upravo tada.Kao i serija 9600pro.A neko ko je kupio 6600gt pre godinu dana ne verujem da ce brze bolje da je odmah menja.To ipak rade ljudi koji jure extremne performasne (tipa x1800XTX na x1900XTX) .Srednjasi retko.Mada se i tu nadje 1 - 2%.
Mr. Garrison
1.5.2006, 23:52
nije bas tako. lik koji je kupio 6600GT pre godinu dana i igra igre na 17" CRT-u u 1024x768 vise ne moze da nabudzi detalje na max. (vec nekoliko meseci) i to pocinje da ga nervira, a plus ako sad proda 6600GT moci ce da dobije pristojnu kintu (~100e) i sa doplatom od jos toliko moze da zavrsi posao i za narednu godinu ;)
Rekao si da taj lik ima 17" CRT.To bi sada trebalo da ga smesti u srednju klasu,a?Strasno.
Svi mi mozemo da se samo nerviramo sto nam ne rade detalji na max ( mada ima njih 1 - 2 % kojima radi).Mada je i to bez razloga.Nemas pare za extra karticu,a oces takve detalje u igricama?E prc Milojko,da izvinete.Klasicno srpski.
Mr. Garrison
2.5.2006, 0:05
ne razumem uopste sta hoces da kazes? pre godinu dana si igrao svaku igru na max. detaljima sa 6600GT, a danas ti za isti sport treba min. 7600GT. 17" CRT je najzastupljenija vrsta monitora na ovom trzistu (nazalost). ljudi tek polako i stidljivo prelaze na TFT.
to je suluda logika. ako uvoznici stvarno tako razmisljaju, onda su retardirani, najblaze receno. koliko bi profita mogli da ostvare samo sa 7600GT...ali nije to u pitanju. meni mirise, kao sto rekoh da nvidia i drugari ne mogu da zadovolje ponudu, pa nasi uvoznici uvoze na kasicicu ili ne uvoze uopste. prosle godine je bila ista situacija sto se tice platezne moci prosecnog Srbina, ali je 6600GT bila da se nadje u svakoj firmi za 200+e. ali tada je nvidia mogla da zadovolji potraznju...bice da je do toga.
a sto se tice toga da je svaka peta skuplja kartica dobra kupovina, slazem se sa time, ali bi uvoznici morali malo da se informisu o robi koju uvoze (internet, casopisi, pa cak i forumi, sto da ne), i onda bi znali sta trebaju da uvoze, a sta ne, i na cemu mogu da zarade, a na cemu ce sigurno izgubiti novac. ali to je vec njihov problem.
U bednoj Srbiji gde ASUS i MSI drze 95% trzishta ne moze se ocekivati neka veca pokrivenost.Kad drugi vendori (Club3D,Gainward i drugi) predstave kartice bice ih vishe i ovde.Shta cesh kad Srbija nije cula za XFX,eVGA,PNY i BFG.
Vec sam poceo da razmisljam na temu "da nisam mozda pogresio forum" ali mislim da nisam, jel se nadam da ce ovo moje pisanje i kukumavcenje :) nekome znaciti. Ako nista drugo onda ce kad u googlu otkuca GE7900 naici na informaciju da te robe ovde nema ili mozda i ima.Hvala Dusanu na informaciji o kartici. Nadam se da ce oni koji najvise komuniciraju sa dobavljacima aludiram na SK napisati i neku kritiku na njihov racun ili nam barem reci u cemu je problem. Moram priznati da mi je bilo izuzetno drago kada sam u SK-u procitao tekst na temu ADSL i ostalih piiiiiiip u vezi sa internetom i kako je u zastitu nas korisnika stao jedan od po meni nasih najcenjenijih casopisa za racunarstvo. Isti ti korisnici medju kojima i moja malenkost pokusava da vam skrene paznju na problem koji ocigledno postoji. Da se bavite komunalnim temema verovatno bi ovde postovao pitanje, zasto vec dva meseca ne rade ulicne bandere?! i sl. medjutim kako se bavite tematikom kojom se bavite logicno mi je da na ovu temu diskutujem ovde. Po logici procene nase kupovne moci u Srbiji (a to je za mene moj komsiluk) i digitroni kod Kineza bili luksuz:a_whistli Medjutim u Srbiji se prodaju i skupi projektori i jos skuplji monitori itd.., a o mobilnim telefonima i da ne govorim ili markiranoj garderobi. Izvinjavam se ako se neko osetio prozvanim ali mi nije bila namera (mozda tako i nije zvucalo, priznajem) da prozivam SK vec samo da skrenem paznju na ponovno ne postovanje nas kupaca. Naime misljenja sam da usluga koju oni treba da pruzaju, uvek mora biti na visokom nivou i kada je rec o asortimanu ponude koji mi kupci ocekujemo, a i cenama (kao npr. zasto je sve ovde skuplje) na isti nacin na koji cemo zahvaljujuci zakonu o telekomunikacijama moci zaista da se pozalimo na nivo usluge bilo kog internet provajdera.
Zapravo protivnik sam teze da bilo ko treba da brani nase dobavljace od kupaca. Mozda bi ih trebalo malo prorediti kao televizije (izuzimam BK) pa ko ima para da ucestvuje u trci ima, a ko nema nek se preorjentise pa nek prodaje hleb koji je jos uvek sigurna roba (mada i to ne znam koliko jos dugo, jel mi pojedini u komsiluku ni za to nemaju)
Po logici procene nase kupovne moci u Srbiji (a to je za mene moj komsiluk) i digitroni kod Kineza bili luksuz Medjutim u Srbiji se prodaju i skupi projektori i jos skuplji monitori itd.., a o mobilnim telefonima i da ne govorim ili markiranoj garderobi.
S tim da moraš računati da kompjuterskim komponentama cena zna pasti preko noći za preko 50%, što je ovdašnjim prodavcima čist gubitak, a robi kojoj si naveo cena je manje više stabilna.
Mr. Garrison
2.5.2006, 2:35
@ Garson:
to nije ni bitno. sto nema tog Asusa i MSI-a da se kupe na svakom cosku...
@Kevin: potpuno te razumem, ali veruj mi, to sto se neko iz SK oglasi protiv bilo koje nepravde koja se desava potrosacima bilo cega u Srbiji vezano za IT, jednako je kao kad se ja pijan razderem u parku, nazalost...
@Lord:
ne moze cena preko noci da padne bas za 50%, a cak i da moze, kao prodavci HW-a u Americi npr. reaguju na to...sto se nasi ne ugledaju na svoje kolege iz inostranstva...
Koliko se sećam, pre par godina cena memorije je za nekoliko dana pala za upravo navedenu vrednost... Misliš da oni nemaju gubitke? Sve to ulazi u rizik posla. Srbija je malo tržište (za one skuplje proizvode) i veoma mali broj ljudi će kupovati najskuplje proizvode. Prodavci hardwarea u Americi imaju nešto što se zove konkurencija. U Srbiji to nažalost skoro i da ne postoji. Negde na forumu sam pročitao sledeću izjavu Zato što im se može... i to ti otprilike pokazuje zašto... Dok se bar jedan od uvoznika i prodavaca ne "probudi" i počne činit nešto da se situacija promeni neće se ništa desiti povodom toga...
@ Garson:
to nije ni bitno. sto nema tog Asusa i MSI-a da se kupe na svakom cosku...
@Kevin: potpuno te razumem, ali veruj mi, to sto se neko iz SK oglasi protiv bilo koje nepravde koja se desava potrosacima bilo cega u Srbiji vezano za IT, jednako je kao kad se ja pijan razderem u parku, nazalost...
@Lord:
ne moze cena preko noci da padne bas za 50%, a cak i da moze, kao prodavci HW-a u Americi npr. reaguju na to...sto se nasi ne ugledaju na svoje kolege iz inostranstva...
Znaci ako u Srbiji nema 7600GT-a a u Americi ga ima na svakom coshku, zakljucak je da je nestashica 7600GT-a.Meni ovo nije logicno.
Mr. Garrison
2.5.2006, 8:21
@Lord:
ako je cena memorije pala za 50%, pala je i u Americi, pa su prodavci hardvera i tamo bili na gubitku. kao sto si rekao - rizik posla...
@Garson:
kao sto rekoh nekoliko postova iznad: za nas sta ostane...ali dobro, bice i za nas 7600GT u dovoljnoj meri, samo ne bas odmah. moramo malo da se strpimo, a i cena ce ici dole, tako da...
Kod nas ce biti kad se isplati nasim uvoznicima,ukapiraj.Kod nas nema uopste tih modela,dok u svetu ih ima,ali ne bas u dovoljnoj meri.Kad se bude u svetu prodavala na kilo (omasovljena proizvodnja),cena ce pasti i doci ce i do nas.Ali pre svega zbog nize cene.
Mr. Garrison
2.5.2006, 12:22
shvati ti, da se u svetu vec prodaje na kilo, i bas zbog toga je nema kod nas. znajuci da nvidia i partneri ne mogu da isporuce dovoljnu kolicinu cipova i katica, to nije tesko zakljuciti. tvrdim da bi se 7600GT prodavala samo tako da je ima svuda po npr. 200e...
a ko ima da da 200e ima i 211e, za koliko vec ima da se nadje kod nas
kako nVidia ne moze da isporuci dovoljnu kolicinu cipova kad u svetu 7600GT-a ima na svakom koraku?
Mr. Garrison
2.5.2006, 16:33
a sto ih onda nema kod nas na svakom cosku? a sta je sa 7900GT?
nisam ja to izmislio, bila je vest na benchu...
Постоји несташица 7900GT(X)(G71) док се 7600GT(GS)(G73) не спомиње.
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=10514
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=10596
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=10632
Mr. Garrison
2.5.2006, 17:24
sto ih onda kod nas nema? nemoj mi samo reci da ljudi nemaju para (200e) da je kupe.
sto ih onda kod nas nema? nemoj mi samo reci da ljudi nemaju para (200e) da je kupe.
Ако ћемо реално немају, код нас је 6600GT постао популаран тек кад је пао испод 200е и почео да се приближава 150е.Сад свака шуша узима 6600GT, а кол'ко људи га је узело у време кад га је нпр. Ogi узео почетком 05.Трговци највише воле да увозе оно што је релативно јефтино и што ће моћи да продају раји, мислим шта је било исплативије продати 100x6200(100e) или 10x6600GT(200e) теби не морам то говорити.
a sto ih onda nema kod nas na svakom cosku? a sta je sa 7900GT?
nisam ja to izmislio, bila je vest na benchu...
Pa, verujem da trzishte Srbije i Crne Gore nije preterano bitno nVidia-i (ako uopshte znaju gde je SCG) , tako da ih je briga shto ovde nema 7600GT-a.Ako ovde necega nema to sigurno ne znaci da je svetska nestashica.Setimo se X800GTO koga je u svetu bilo, kod nas veoma slabo, AGP verzije nije bilo.Takodje 6800GS AGP kod nas se nikad nije pojavio a nece ni 7800GS.
Na vestima na Benchmarku se nije nikad spomonjao 7600GT vec 7900GT koga zaista jedno vreme nije bilo ni u Americi ali se stvar popravila i sada ga ima.A razlog je velika potraznja za istom, jer je u high end segmentu 7900GT ubedljivo najisplativiji.Inace u prodaji u high end segmentu odnos je 4:1 za nVidiu (u odnosu na ATI).
Mr. Garrison
2.5.2006, 18:36
slazem se, ali ako postoji traznja za kartama od 200e, sto ih ne bi uvezli u vecim kolicinama? bogami, ljudi su kupovali 6600GT i kad je bio 200e, naravno manje nego li kad je pao na 150, ali su ga kupovali...
slazem se, ali ako postoji traznja za kartama od 200e, sto ih ne bi uvezli u vecim kolicinama? bogami, ljudi su kupovali 6600GT i kad je bio 200e, naravno manje nego li kad je pao na 150, ali su je kupovali...
Shta podrazumevash pod velikom traznjom? 50 kartica? Otkud znash da postoji velika traznja?
slazem se, ali ako postoji traznja za kartama od 200e, sto ih ne bi uvezli u vecim kolicinama? bogami, ljudi su kupovali 6600GT i kad je bio 200e, naravno manje nego li kad je pao na 150, ali su je kupovali...
Слажем се, постоји потражња, али она је минорна у односу на друге картице.Шта рећи кад су код нас до скора могле да се нађу конфе са FX5200 :( Неће трговац да се мучи с тако нечим јер може да му стоји на лагеру месецима, док је прода цена има да падне и он ће бити на губитку или ће му профит бити миноран.Ако се не варам управо смо о томе говорили већ у овој теми.
Mr. Garrison
2.5.2006, 18:47
zato sto forumi bruje o toj kartici. ljudi su videli da je kartica dobra i sad bi je rado pazarili. pa sta ako je 50-100 kartica? nije ni to lose...
7900GT najisplativiji? a sta bi sa X1800XT na snizenju :D
@zato se ispita trziste, pa se uvozi po malo, ako je trziste vec siromasno, a ne na slepere ;) bitno je da se zadovolji traznja, makar ona i ne bila ne znam kako ogromna...
zato sto forumi bruje o toj kartici. ljudi su videli da je kartica dobra i sad bi je rado pazarili. pa sta ako je 50-100 kartica? nije ni to lose...
7900GT najisplativiji? a sta bi sa X1800XT na snizenju :D
@zato se ispita trziste, pa se uvozi po malo, ako je trziste vec siromasno, a ne na slepere ;) bitno je da se zadovolji traznja, makar ona i ne bila ne znam kako ogromna...
Bruje forumi ali izadji na ulicu i pitaj nekog ko ima komp zna li shta je 7600GT.Kod nas je 90% prodatih racunara do 500e u koji sigurno ne ulazi kartica od 200e a cak ni od 150e.Takva je situacija.
To je trenutno snizenje, ali pricam o necemu na duze staze.Verujem da za 1 mesec nece biti X1800XT-a.
Mr. Garrison
2.5.2006, 19:27
naravno da ne zna, i on sigurno nece kupiti tu kartu, nego ce je kupiti oni hardverasi sa foruma...nije to nista cudno. svaka roba ima svog kupca. forumi mogu odlicno da posluze za kreiranje predstave o tome koji je model trazen, pa ga treba uvesti, a koji to nije...slozices se.
Оcigledno nisi u pravu,ali to neces da priznas.To sto ti imas pare za dobar TFT i graficku preko 200 evra,to boli ***** uvoznike.Ti se ugrozena vrsta u ovoj zemlji i bas samo zbog tebe,nece da uvoze to karticu.Karticu ce uvesti tek kada bude postojala mogucnost da prodaje masovno.Ta mogucnost neverovatno brzo opada sa povecanjem cene.Tocka.
Mr. Garrison
7.5.2006, 2:04
al' si mi rekao svaka ti cast.
btw. pogledaj koliko ljudi po drugim forumima imaju karte od 200+e, pa onda reci da sam ugrozen.
al' si mi rekao svaka ti cast.
btw. pogledaj koliko ljudi po drugim forumima imaju karte od 200+e, pa onda reci da sam ugrozen.
Да број је велики, али процентуално у односу на онe који имају далеко слабије картице и то је мизерно.
Mr. Garrison
8.5.2006, 0:05
opet ti filozofiras. svaku traznju treba zadovoljiti, a traznja za kartama od 200e nije nimalo malo, ali necu vise o tome da pricam...
opet ti filozofiras. svaku traznju treba zadovoljiti, a traznja za kartama od 200e nije nimalo malo, ali necu vise o tome da pricam...
A ti radis kod nekog veceg distributera ili imas firmu za prodaju pa znas ?
Ili lupas napamet ?
@Mr.7600GT za sve
O tome ne odlucujes ti,nego uvoznici.A oni odlucuju na osnovu procene da li ce to uopste doneti neku kintu njima.Da li stvarno mislis da je isplativije uvesti 50 kartica od 200 evra( i da stoje naredna 3 meseca na lageru) sada ili za 3 meseca 2000 za 150 evra,koji ce da se prodaju samo tako.Mozda cena 7600gs nece da bude bas 150e ali samo pokusaj bar malo da napregnes mozgic.
Mr. Garrison
8.5.2006, 11:45
@Sasa:
dovljno je videti sta ljudi imaju od grafickih kartica po forumima pa stvoriti sliku da karte od 200e nisu uopste retke, naravno da su redje od onih od 100e, ali nije da ih ima nekoliko; ali necu vise o tome da pricam...
@Achtung:
znaci, razlika u ceni od 50e je jednaka razlici u kolicini od 1950e? sinko, ti lupetas ko zmaj.
btw. ja mislim da je njima najisplativije da prodaju i jedne i druge kartice. kartice tipa 7600GT nisu one od 500e i relativno lako bi nasle put do kupca ;)
i jos nesto: nasi uvoznici su dokazali vise puta da nemaju veze sa mozgom time sto poneke karte nisu bile mesecima na trzistu. meni se cini da oni uopste ne ispituju trziste, vec onako odokaticno uvezu kartice sa lepom kutijom koja ce biti lepa u izlogu i sl.
**********?? Ja napisao posle 3 meseca i on opet.A daj,pa ti znas samo da citas tekstove u SK-u i na netu i onda se puvash ovde.Kada ces da ukapiras da kartice od 200evra kod nas ne nalaze lako kupca???!!!Istrazivanje trzista je za velike kompanije a ne za nase gedze.Masovno se uvozi samo ono sto donosi SIGURNU zaradu.Kartica od 200e NIJE sigurna zarada. => Uvoznici cekaju da malo padne cena. ************************************************** *****.
To sto uvoze kartice sa lepom kutijom ti ne govori nesto??Ne govori ti na sta se 90% nasih kupaca ovde lozi?
************************.
Aleksandar Tolic
9.5.2006, 17:04
Evo vec vise od mesec dana slusam i citam o Ge Force 7900 i 7600 grafickim karticama.Koliko sam uvideo nemam gde da ih kupim!
Cinjenica je da su ih sve nase novine istestirale, ali niko nije postavio pitanje kada cemo i gde moci da ih kupimo!
Inace u nasem okruzenju se vec uveliko prodaju ti modeli. Mislim da je ovo jako veliki minus za nase dobavljace a i za novinare koji pisu a ne postavljaju prava pitanja. Mislim da korisna adresa tipa www.yu.asus.com ili www.gigabyte.co.yu i nisu korisne adrese. Oni koji su bili na tim sajtovima ce shvatiti i zasto. Prvi ocigledno ne rade iz Beograda i nema nijednog telefona na koji se moze informisati, a da ne pocinje sa 99...dok su drugi poslednje vesti imali prosle godine itd.
Lepo,ljudi nas edukuju o karticama a nama se to ne sviđa...mislim da rade dobar posao,jel čini mi se da pola Srbije(prvi ja) ne bi ni znalo da postolji gf7900 i ostale..
Lepo,ljudi nas edukuju o karticama a nama se to ne sviđa...mislim da rade dobar posao,jel čini mi se da pola Srbije(prvi ja) ne bi ni znalo da postolji gf7900 i ostale..
Ne bih se bas slozio.Tacno je da nas SK dosta uredno obavestava i recenzira najnoviji hardver,ali i bez casopisa bismo se imali gde obavestiti.Sta mislis,za sta sluze sajtovi poput Benchmarka ili PiratesUniteda? :)
Ma dobrooo.SK testira kako sam primetio vecinom reklamne kartice,ono sto dobije i za sta mu plate on i testira.A kad ce neku EVGA,BFG iliXFX brend da testira,to vecinom zavisi od dilera koji ce je dati na uvid.
Mr. Garrison
9.5.2006, 22:03
ti brendovi ne postoje na nasem trzistu, a cini mi se ni u Evropi, tako da mrka kapa sto se toga tice...
ti brendovi ne postoje na nasem trzistu, a cini mi se ni u Evropi, tako da mrka kapa sto se toga tice...
stvarno nemam pojma u cemu je fora sa xfx,evga itd (bfg jedino izdvajam iz grupe jer je kvalitet za sebe) ja sam u zadnjih 5 godina uvek kupovao asus(nvidia) i his(ati) i nikad nisam pogresio.pogledajte malo guru3d forum i slicne gde masa ljudi ima probleme sa doticnim proizvodjacima(xfx,evga itd) kao mambo dzambo superclocked i ostale fore a ljudima crkavaju kartice ko od sale.nista ali nista ne fali jednom asus-u gigabyte-u msi-u saphire-u his-u i ostalim proizvodjacima koji su kod nas zastupljeni stvarno ne vidim u cemu je fora sa velicanjem proizvodjaca kojih ima samo u usa inace da ispravim sasu sto se razlike od 40% u ceni tice pre nedelju dana sam kupio asus en7900gt i platio je okruglo 300e koliko sam video po netu moze da se nadje za min.260-270$ i to na ne bas hvaljenim sajtovima za online kupovinu inace kartica se prilicno dobro klokuje bez vmoda sa 450/1320 ide na 570/1650 sa sve stock hladjenjem koje na ovom asusu i nije neko (referentni nvidijin dizajn)ne kazem ja da je u srbiji situacija sjajna sto se tice hardware-a al je bar mnogo bolja nego pre par godina kad su innovision i eagle-ovace vladale
Mr. Garrison
25.5.2006, 21:18
sto se tice XFX i eVGA, ako je par ljudi crkla neka kartica, ne mozes generalizovati da su to losi proizvodjaci. kad bi otisao na bilo koji forum na netu nasao bi da je nekom crkao Asus, nekom Sapphire, nekom Gigabyte, ali to ne znaci da su oni losi proizvodjaci. dve pomenute firme su po meni dobre, jer na online prodavnicama tipa newegg ih mozes naci bud zasto, a klokovane verzije su samo malo skuplje. neki od tih proizvodjaca je imao cak i life time garanciju svojevremeno...sta ces vise za sitne novce?
eVGA i sada ima lifetime garanciju a mislim i XFX i to je dovoljni pokazatelj da su u pitanju veoma kvalitetni brendovi.U ostalom referentne kartice pravi ko zna ko pa je ASUS 7900GT isti kao i eVGA 7900GT ali je eVGA (ber u USA) jeftiniji.Zbog toga (sudeci po Anandtech forumu) eVGA je najpopularniji nVidia brend u Americi.
Aleksandar Tolic
29.5.2006, 12:50
:nov_guita Mislim da nepotrebno podižemo tenziju oko Gpu-a,meni su dobri ovi domaći Gigabyte,his,asus,saphire itd...barem su proverene...
:)
:nov_guita Mislim da nepotrebno podižemo tenziju oko Gpu-a,meni su dobri ovi domaći Gigabyte,his,asus,saphire itd...barem su proverene...
:)
Pa i Amerima su njihovi domaci XFX, eVGA i BFG provereni, jeftiniji od drugih, i uglavnom fabricki overklokovani.
Pa i Amerima su njihovi domaci XFX, eVGA i BFG provereni, jeftiniji od drugih, i uglavnom fabricki overklokovani.
Pa kad ne znaju sami da klokuju...hehehe:dzavo:
Mr. Garrison
30.5.2006, 18:30
da, Ameri su sisali vesla. samo Srbi klokuju :D
te fabricki klokovane kartice imaju sigurno probrane cipove na sebi...
Pa kad ne znaju sami da klokuju...hehehe:dzavo:
Nisam bash siguran da svaki 7900GT moze da radi kao npr. ovaj eVGA http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814130018
Ovaj je overklokovan sa 450/1320 na cak 600/1600.Sigurno su u pitanju probrani cipovi, mada to nije cudno jer su eVGA i XFX prvi partneri nVidia-e u Americi i uvek prvi izbacuju nove kartice, cak pre MSI-a i ASUS-a.
@ Mr. Garisson, Garson
Pa bilo koji čip možeš da poteraš na frekvenciji na kojoj radi najbolji iz te serije. Kako? Isto kao i kod CPU, podigneš mu napon i voila! Sad što to nije tako jednostavno kod grafičkih je već druga priča. Većini prosečnih overklokera je prespajanje pinova na naponskoj jedinici grafičke potez na koji se ne usuđuju.
@ Mr. Garisson, Garson
Pa bilo koji čip možeš da poteraš na frekvenciji na kojoj radi najbolji iz te serije. Kako? Isto kao i kod CPU, podigneš mu napon i voila! Sad što to nije tako jednostavno kod grafičkih je već druga priča. Većini prosečnih overklokera je prespajanje pinova na naponskoj jedinici grafičke potez na koji se ne usuđuju.
E pa nije tako.I sa podizanjem napona ne moze svaki CPU da radi na nekoj veoma visokoj frekvenciji.Zna se da primerci sa sredine wafer-a postaju FX-ovi kod AMD-a i Extreme Edition kod Intela.
Drugo, kod grafickih kartica sa voltmod-om i prespajanjem pinova gubi se garancija.Takodje razlike kod 7900GT i GTX nisu samo frekvencije, vec i drugaciji PCB i naponska jedinica.Sve to utice na taktove.
E zato je eVGA sve to odradio uz neznatno vishu cenu od obicnih modela, svega 50-ak dolara.
Slažem se da je kod najboljih modela i naponska jedinica urađena bolje (pa isto je i kod matičnih ploča), ali nije sve zanimljivo kad ga dobiješ po defaultu, zar ne?! Pa zar svako ne želi da sa manje kinte dobije više?! Uostalom, ko ima kinte da kupi i tu OC grafičku a ima bar malo entuzijazma, probaće da je "tera još više". Zašto davati 50$ više kad uz malo truda i sreće možeš da dobiješ iste rezultate.
Mr. Garrison
1.6.2006, 17:08
mozda zato sto se gubi garancija, a ljudi ne vole da se igraju sa kartama od 300+e.
Slažem se da je kod najboljih modela i naponska jedinica urađena bolje (pa isto je i kod matičnih ploča), ali nije sve zanimljivo kad ga dobiješ po defaultu, zar ne?! Pa zar svako ne želi da sa manje kinte dobije više?! Uostalom, ko ima kinte da kupi i tu OC grafičku a ima bar malo entuzijazma, probaće da je "tera još više". Zašto davati 50$ više kad uz malo truda i sreće možeš da dobiješ iste rezultate.
50$ je nishta a obican 7900GT teshko da moze da dogura do 1600Mhz za memoriju jer ovaj sigurno ima brzu memoriju.Naravno da treba probati vishe ali i ovako 600/1600Mhz je skoro 7900GTX.A i ovaj eVGA ima bolje hladjenje od obicnog 7900GT kome verovatno treba odraditi voltmod da bi mogao da dogura dotle.
DukeofSerbia
2.9.2006, 1:59
Sigurno su u pitanju probrani cipovi, mada to nije cudno jer su eVGA i XFX prvi partneri nVidia-e u Americi i uvek prvi izbacuju nove kartice, cak pre MSI-a i ASUS-a.
I ne zaboravi BGH Tech (http://www.bfgtech.com/) Ja vidim da oni prodaju samo o/c kartice GeForce serije 7 i 6 (sem jednog 6600 i nekog turbo cash modela).
I ne zaboravi BGH Tech (http://www.bfgtech.com/) Ja vidim da oni prodaju samo o/c kartice GeForce serije 7 i 6 (sem jednog 6600 i nekog turbo cash modela).
Nije BGH vec BFG.Dobar je BFG ali su XFX i eVGA kartice vishe nasvirane i jeftinije.Npr. onaj BFG 6800GS AGP radi na 370/1050 a eVGA 6800GS AGP na 400/1100.
50$ je nishta a obican 7900GT teshko da moze da dogura do 1600Mhz za memoriju jer ovaj sigurno ima brzu memoriju.Naravno da treba probati vishe ali i ovako 600/1600Mhz je skoro 7900GTX.A i ovaj eVGA ima bolje hladjenje od obicnog 7900GT kome verovatno treba odraditi voltmod da bi mogao da dogura dotle.
moze i 1800mhz za memoriju na 7900gt veruj mi:D za core preko 580mhz je neophodan vmod ali ne veliki sa 1.2v (def.) na 1.4v je dovoljno i prilicno bezopasno sa malo boljim hladjenjem.naravno za ekstremne 800/900mhz za core klokove mora vmod ici na 1.65+v sto je i opasno ali to ionako ne radi svako.2 razlike postoje izmedju gt-a i gtx-a to su 1:memorija 512mb 1.1ns na gtx-u i 256mb 1.4ns na gt-u mada ima proizvodjaca (palit) koji stavljaju 512mb 1.2ns memorije na gt ali onda kosta ko gtx pa se nikako ne isplati i 2:gpu im je isti sem sto kod gtx-a radi na 1.4v a kod gt-a na 1.2v ovo naravno povlaci i razliku u naponskoj jedinici mada po netu pricaju da je kod novijih modela gt-a ona takodje identicna
moze i 1800mhz za memoriju na 7900gt veruj mi:D za core preko 580mhz je neophodan vmod ali ne veliki sa 1.2v (def.) na 1.4v je dovoljno i prilicno bezopasno sa malo boljim hladjenjem.naravno za ekstremne 800/900mhz za core klokove mora vmod ici na 1.65+v sto je i opasno ali to ionako ne radi svako.2 razlike postoje izmedju gt-a i gtx-a to su 1:memorija 512mb 1.1ns na gtx-u i 256mb 1.4ns na gt-u mada ima proizvodjaca (palit) koji stavljaju 512mb 1.2ns memorije na gt ali onda kosta ko gtx pa se nikako ne isplati i 2:gpu im je isti sem sto kod gtx-a radi na 1.4v a kod gt-a na 1.2v ovo naravno povlaci i razliku u naponskoj jedinici mada po netu pricaju da je kod novijih modela gt-a ona takodje identicna
Znam da moze ali ne svaki.Shto za 20$ vishe ne uzeti XFX ili eVGA 7900GT na 580/1580 Mhz?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.