PDA

Prikaži potpunu verziju : Čišćenje ekrana TFT monitora

uvce14
26.4.2006, 17:06
Čime čistite displej vašeg TFT-a? Ja sam probao blago navlaženom magičnom krpom (tako sam negde pročitao da preporučuju) i sad imam neke fleke po ekranu i ne znam kako da ih skinem. Nisam više pokušavao da ne napravim još veću štetu. Pomislio sam na alkohol ali sam se bojao da mi ne pobeli ekran od njega.
Šta vi kažete? Kakva su vaša iskustva?

Dimo
26.4.2006, 17:10
Ja ga isto brisem magicnom krpom nakvasenom sa malo alkohola i nemam problema.A u nedostatku alkohola (:rolleyes: ) moze da se koristi i obicna topla voda.
Od drugih nacina za ciscenje cuo sam samo za neki sprej,ako je to tome namenjeno...

uvce14
26.4.2006, 17:22
Uravo sam ga obrisao magičnom krpom sa malo alkohola i ostale su mi štrafte po njemu onako u pravcu povlačenja krpe. A i neke tačkice koje imam po ekranu neće da se skinu. Još neko rešenje?

Atila
26.4.2006, 19:07
Без бриге се може користити навлажена магична крпа, лично искуство.Посебни спрејеви су бацање пара.

Што се твог случаја тиче, делује ми да је проблем у начину на који бришеш.Ако имаш неку тачку, обично настају од пљувачке :kreza: слободно МАЛО стисни да би је обрисао, не може се скинути само прелажењем преко дотичне.Што се ''навлажености'' крпе тиче треба да буде готово мокра кад је пипнеш, значи најбоље прво део крпе доста натопи водом па онда исту исцеди док вода може да излази без већег напора.Можда ти је крпа баш мало навлажена па се прљавштина само размазала.

harmon
28.4.2006, 13:44
O.K. Ovo ce zvucati malo glupo ali deluje. Provalio sam da kada monitor brises sa navlazenom magicnom krpom koja je bila prilikom pranja u bohoru, na ekranu ti ostaju strafte u pravcu u kojem si brisao. Najbolje je da krpu operes u masini na 90 stepeni i dobro je isperes od praska i ne stavljas bohor.:)

AstraLogos
28.4.2006, 14:38
Upravo sto su harmon i Atila preporucili to mi je preporucio sef servisa firme koja najvise prodaje TFT monitore u BGD i Srbiji. Dakle magicna krpa i topla voda ( nikako vrela ) osim sto skidaju prljavstinu ima ti i malo masnoca razlicitog porekla ( duvan, plin, isparenja...) odlicno odradjuju posao. Nikako alkohol ( rastvaraci ) ili abrazivna sredstva! niti bilo koja vrsta hemijskih sredstava ( kristal, bohor, fery..). Ovo je moje 1.5 godisnje iskustvo sa LCD monitorima. :)

ALKION
29.4.2006, 9:16
Nikako alkohol i slicne stvari
Nabavi ono sto je i predvidjeno za to.
Udjes u prodavnicu i trazis sprej za ciscenje tft monitora

Ja koristim
Data flash screen cleaner s-1620

Na njemu upadljivo pise NO ALCOHOL

Atila
29.4.2006, 13:58
Немојте ово погрешно да схватате, знам да су силни људи користили алкохол за брисање својих TFT монитора и лаптопова, значи неће то ништа шкодити, ја само желим да укажем на оно што је једноставно и оно што свако има, магична крпа и мало воде, а што се специјализованих средстава тиче, ако баш волите да бацате паре, а не морате само изволите.

Alexandar
29.4.2006, 18:26
moja keva u firmi radi sa monitorom osetljivim na dodir i od firme dobija stalno neke vlazne maramice za brisanje monitora. pise na kutiji da je za sve vrste monitora a pise i cena 359,99 din. ja koristio i mnogo je dobro, jedino vam ne znam reci gde to ima da se kupi. trazio u sapcu ali nasao nisam.

Simke
30.4.2006, 0:08
Pristalica sam specijalizovanih sredstava,
Screen Cleaning Spray (Dataline, Esselte)
je namenjen za sve vrste displeja i sadrži 250 ml tečnosti
što je dovoljno otprilike za prosečan vek jednog TFT monitora...
ista firma proizvodi i maramice,
u pakovanju imate suve i vlažne,
preporučuju ih za čišćenje i ostalih kompjuterskih periferija...
e, ovo se nešto manje isplati jer je u pakovanju svega po 50 komada.
Zadnja cena spreja nije prelazila 350,00 dinara koliko su otprilike koštale i maramice.

Normalno da posle spreja ide kvalitetna magična krpa.

Nicolas
30.4.2006, 23:26
Nije losa ni ona od koze jelena sto se prodaje za kola! I za TFT i za CRT.

N_i_k_o_l_a
9.5.2006, 22:33
Ja vec tri i po godine svoj LCD brisem sa magicnom krpom koja nije nicime nakvasena i sve izgleda kao novo, nema ni m od mrlje na njemu :D

Dimo
10.5.2006, 19:36
Ja vec tri i po godine svoj LCD brisem sa magicnom krpom koja nije nicime nakvasena i sve izgleda kao novo, nema ni m od mrlje na njemu :D
Ali kako nenakvasena krpa moze da bude bas toliko efektna?Slazem se da moze da pomogne,ali kvasi se vodom(ili alkoholom)da bi se uklonili otisci prstiju ili nesto masno sa ekrana,a koliko znam to ide teze ako je krpa suva.

Alexandar
10.5.2006, 20:56
pazi ako covek poseduje originalnu svedsku magicnu krpu (koju moja majka koristi skoro 10 god) onda joj kvasenje zaista nije potrebno. ista je fenomenalnna za staklene povrsine.

Dimo
10.5.2006, 22:06
E,jbg ja nisam bas strucnjak za procenu "originalnosti" magicnih krpa,ali ako cemo iskreno,svaka mi je ista samo dok lepo cisti :D

N_i_k_o_l_a
10.5.2006, 23:05
na monitoru nema nikakvih otisaka prstiju ili tako nesto......ekran se samo obrise od prasine sa vremena na vreme i to je to.....takodje treba koristiti i zastitne prekrivace za monitor.....

Miloš
11.5.2006, 1:36
Ми на лаптопу дисплеј бришемо меканом сувом крпом. Фино очисти од прашине и отисака и не оставља огреботине.

FLASH
1.7.2006, 17:00
Slucajno naletih na ovu temu, dok sam i sam trazio savjet kako cistiti ekran TFT-a. Danas sam uzeo Screen Cleaning Wipes (Dataline) tj. maramice. Dodje 50 vlaznih i 50 suvih maramica, i evo, sad kad sam ga ocistio bez packe je, k'o nov je (a star 20 dana :D ). Znaci, ako hocete neko specijalno sredstvo, ja preporucujem ovo. :)
Kosta oko 11KM (5-6 Eura).

miguel
1.7.2006, 20:19
ja moj TFT brisem magicnom i toplom vodom ! Mada ostane malo sinih dlacica, posle toga uzmem suvu krpu i samo lagano predjem, jedva dodirujuci ekran i njih skinem (mislim dlacice)

athlon
2.7.2006, 8:49
Upravo tako. Prvo vlazna magicna krpa a poslije tog suha. Ekran bude perfekcija.

todos
3.7.2006, 20:10
moja keva u firmi radi sa monitorom osetljivim na dodir i od firme dobija stalno neke vlazne maramice za brisanje monitora. pise na kutiji da je za sve vrste monitora a pise i cena 359,99 din. ja koristio i mnogo je dobro, jedino vam ne znam reci gde to ima da se kupi. trazio u sapcu ali nasao nisam.
Zasto ne pitas kevu da ti kaze gde ta njena firma nabavlja te maramice?

A M G
18.7.2006, 23:21
Ekran TFT i CRT monitora NE TREBA cistiti alkoholom zato sto on unistava tanak premaz na samom ekranu. Najbolje je kupiti neko namensko sredstvo, koje se moze naci u skoro svakoj prodavnici racunara, i njime cistiti. ;)

Corey
18.7.2006, 23:26
Ja samo uzmem običnu maramicu i očistim,nikakva mudrost.

Dimo
19.7.2006, 11:13
Ekran TFT i CRT monitora NE TREBA cistiti alkoholom zato sto on unistava tanak premaz na samom ekranu. Najbolje je kupiti neko namensko sredstvo, koje se moze naci u skoro svakoj prodavnici racunara, i njime cistiti. ;)
Nema neke velike krajnje razlike izmedju specijalnih proizvoda i kombinacije magicna krpa/voda,ili ima nekih neprimetnih razlika koje se svrstavaju u bacanje para.A sto se tice toga sa alkoholom,brisao sam nekoliko puta sto monitor sto televizor i nisam nista primetio.A jos i lepo mirise.

dm@ricn
26.12.2006, 0:26
hvala

Freško
26.12.2006, 0:57
kupio skoro nov tft monitor pa me interesuje cime bih mogao da cistim ekran kada napada prasina

"Najbolja" varijanta .....Magična krpa u kombinaciji sa sredstvom za čišćenje TFT monitora .....kada kupuješ sredstvo veoma je bitno da na dekleraciji piše da je za tft monitore... nije dovoljno da na etiketi bude nacrtan tft monitor da bi sretstvo i bilo za čišćenje TFT-a.....vodi računa šta kupuješ......

deksi10
26.12.2006, 0:59
kupio skoro nov tft monitor pa me interesuje cime bih mogao da cistim ekran kada napada prasina

Imas da kupis vlazne maramice za TFT monitore, kostaju oko 200 dinara pakovanje i super su za te stvari.

NjegovaWisost
26.12.2006, 1:13
Ja ponekad imam običaj da ga obrišem za magičnom i toplom vodom, inače ga brišem rukavom:biglaugh:

Freško
26.12.2006, 1:35
Ona varijanta sa m. krpom i sredstom za tft je super jer može da se koristi i za brisanje naočara. :eek:

Mr. Garrison
26.12.2006, 2:01
uz 971P se dobije neka krpica za brisanje :D

dm@ricn
26.12.2006, 11:44
hvala naodgovoria puno ste mi pomogli

dominator
2.1.2007, 19:07
Ne bih želeo da vređam način razmišljanja, ali ako kupite Ferari ne mora da znači da trebate da koristite Ferarijeve gume ili naplatke... :D
To je jedna velika propaganda (industrija)! Naravno to ne znači da treba koristiti nitro-razređivač prilikom brisanja monitora!!!:rofl:
Iznenadili biste se recimo koliko Pronto lepo obriše tastaturu, miša, monitor i razne ostale gluposti od plastike iako je samo za drvo !!??? :boxing:

Zooo
3.1.2007, 16:58
Probao sam one vlažne maramice (bez alkohola), ali jedva pokvašena magična krpa je, bar za mene, najbolje rešenje.

KOLOS
3.3.2007, 22:27
I ja koristim blago navlaženu magičnu krpu i sasvim sam zadovoljan!:to_care:

banep
4.4.2007, 4:16
U Beogradu ima gde hoces.Video sam razne stvarcice u svim megamarketima kao sto su tempo,rodic,metro,merkator,...Cini mi se da su najbolje te vlazne maramice...u tempu su 200 i kusur dindzi.

glitch
4.4.2007, 4:27
Moguce da ih pre godinu dana nije bilo ;)

pera mitic
7.4.2007, 10:57
Magicna je zakon:alealeee:

genius
7.4.2007, 12:33
A moze da zavrsi posao i TP! Kod mene funkcionise :)

Aleksa
7.4.2007, 12:45
Evo bas sam malopre obrisao monitor sa magicnom krpom blago nakvasenom toplom vodom! Nisu ostali nikakvi tragovi... :D

AkulM
7.4.2007, 12:50
Evo bas sam malopre obrisao monitor sa magicnom krpom blago nakvasenom toplom vodom! Nisu ostali nikakvi tragovi... :D

takodje, sa istim rezultatom :D (sem sto sam jos jednom obrisao suvom maramicom)

optimus_prime
13.4.2007, 13:34
Pazite se te magicne krpe, sadrzi u sebi jako sitne metale. Inace monitore cistim specjalnim vlaznim maramicama za tu namenu.

Rocker
13.4.2007, 13:51
Pazite se te magicne krpe, sadrzi u sebi jako sitne metale. Inace monitore cistim specjalnim vlaznim maramicama za tu namenu.

Da ako ih koristiš za brisanje drugih stvari. Treba odvojiti jednu samo za monitor i nema frke! :dedica:

Rasa
16.5.2007, 20:08
Magicne krpe na krajevima niti imaju kukice kao cicak i zbog toga je ne preporucuju za TFT, ali i ja je koristim u kombinaciji sa mlakom vodo za monitore laptopa i nisam imao do sada nikakve probleme osim uvek cist displej:)

sima strahota
16.5.2007, 22:26
univerzalno sredstvo za ciscenje racunarske opreme PC CLEANER nanese se na krpu i blago prevuce preko ekrana i cisti sve ja sam imao neke masne fleke verovatno od dodira i nisam mogao da skinem obicnom vlaznom krpom i na kraju jos jedna bitna stvar momentalno se susi takoda ne mora da se ceka

AkulM
16.5.2007, 22:35
univerzalno sredstvo za ciscenje racunarske opreme PC CLEANER nanese se na krpu i blago prevuce preko ekrana i cisti sve ja sam imao neke masne fleke verovatno od dodira i nisam mogao da skinem obicnom vlaznom krpom i na kraju jos jedna bitna stvar momentalno se susi takoda ne mora da se ceka

i ja koristim PC CLEANER, super je i ne ostavlja tragove :D

Beagle
9.6.2007, 22:33
Nisi rekao da li ti je displej ostecen ili ne, predpostavicu da nije.
Pogledaj u radnjama opticara, postoji tecnost za popunjavanje i poliranje ogrebotina, doduse to je predvdjeno za staklo, ali mozes da probas. :ciao:

Beagle
10.6.2007, 9:38
@Balan
Nisi me razumeo, mislio sam da li je ostecena TFT matrica (lako se prepoznaje na ostecenim mestima displej je potpuno crn) ili zastitna plastika ispred nje, ako je sama matrica ostecena pomoci nema, ako je samo "povrsinska" ogrebotina onda to moze da se sredi. sto se zamene zastitnog sloja tice, stvarno mislim da to nije moguce.

Gothic_maniac
20.10.2007, 9:58
Da li Mer sa alhoholom steti ekranu????

Rocker
23.10.2007, 3:03

Zašto imam utisak da nas sve ovde malko zezaš?! :kreza: Da, abrazivno sredstvo izuzetno šteti ekranu monitora (čitaj: izgrebaće ga samo tako!)

Freško
23.10.2007, 3:06

U globalu se ne preporučuju sretstva koja su na bazi alkohola za čišćenje TFT monitora . A samim tim ni sredstvo koje si spomenuo . Na pojedinim modelima monitora kao što je Samsung 226BW u samom uputstvu je jasno naznačeno da se ne preporučuje upotreba bilo kakvih hemikalija/alkohola za čišćenje ekrana TFT-a ...

Gothic_maniac
23.10.2007, 18:18
U globalu se ne preporučuju sretstva koja su na bazi alkohola za čišćenje TFT monitora . A samim tim ni sredstvo koje si spomenuo . Na pojedinim modelima monitora kao što je Samsung 226BW u samom uputstvu je jasno naznačeno da se ne preporučuje upotreba bilo kakvih hemikalija/alkohola za čišćenje ekrana TFT-a ...

ASUS WV192S

Jedanput sam ga ocistio...

do sad mu nista nije falilo

moracu da predjem na vlaznu krpu

PAIN
10.11.2007, 16:14
Pa necu da skidam kamenac:D......i obicna vlazna krpa dobro posluzi.

Constantine
10.11.2007, 17:02
probajte koka kolom i vimom..rezultati su neverovatni

Da ako ste zayebali dugme za osvetljenje ekrana varakina+ace+MER sa alkoholom+2 sata glancanja i slika ce biti belja no ikad:kreza:A ako zelite da skinete ostatke skorele pljuce(obicno je to pljuca) onda spakla+smirgla granulacije 1000+malo brusenja i TFT je k'o nov.

Za stvarno ciscenje monitora ima antistatickih no alcohool sprejeva koji traju dosta dugo vremena ako ne volite da mazite svoj display masnim prstima ili da pljujete u njega kada gubite igrajuci FIFU/PES:to_care:

BrutaLiS
12.11.2007, 21:54
mozda zvuci smesno,ali je istinito,jednom,pre jedno 2 god dok sam ljustio narandzu prsnulo mi je na monitor...i znate sta je ostalo,hehe..skoro je skinuto,alii monitor mi je sav muzgav od svega i svacega,a uskoro radim generalno ciscenje kompa,pa mi treba nesto i za ovo.jel ima neko sredstvo i cime da skinem...?moj monitor je sony sdm m61.... (nije tft monitor,al ajd,jedan mali off :D,cime da cistim dugmice tastature,jel ima neko sredstvo??)

Jancha
17.11.2007, 12:18
Ja imam 206bw i nebih ga dodirnuo nicim osim Perfex-a jer lakse se brise i obicne vode.:)

tnenamrep
19.11.2007, 21:54
tri god. na poslu dva tft-a cistimo raznoraznim prskalicama za ciscenje stakla sve su sigurno na bazi alkohola i ko zna sta jos sve sadrze, sve je isto kao i prvog dana ili ja trebam kod ocnog

Wumi
4.12.2007, 2:04
Ja koristim neki sprej :
SCREEN/TFT CLEANER OFFICE1INTERNATIONAL i do sada nemam zamerki.

renato21
7.12.2007, 2:11
Pa ljudi ja sam kada sam kupio novi monitor probao sa vlaznom krpom da obrisem ekran i malo sam stisnuo, i kada sam sledeci put upalio komp sa leve strane su se pojavilo kao razlivene boje i to mi nakon dve godine nije nestalo,ima li sanse da to nekako maknem.Da li sam unistio monitor?

Ripper
8.12.2007, 0:43
Jel TFT ili? Ako je običan CRT moguće da je u krpi bila mrvica ili nešto slično i da se izgrebao zaštitni antireflex premaz...nema šanse da se makne, sem da skineš sa celog ekrana...

svetlanalane
30.12.2007, 20:37
Da razjasnimo prvo neke osnovne stvari ovde u vezi magične krpe:

- Kada se pojavila prvi put na našem tržištu originalna švedska magična krpa, na uputstvu je stajalo da NIKAKO ne treba krpu stavljati u omekšivač jer tada gubi svojstva. Ako se to pak dogodi (perete je u mašini zajedno sa ostalim vešom), dovoljno je samo magičnu krpu obilno isprati običnom vodom i njena svojstva se vraćaju.

- Originalna magična krpa nema nikakve kukice na krajevima niti već se njena velika moć čišćenja (skupljanja prljavštine) i sastoji u tome što su same niti mnogostruko razdeljene.

- Sada je veoma teško naći zaista kvalitetnu, tj. pravu magičnu krpu:mad:!

- Slažem se da je čišćenje magičnom krpom jedan od najboljih načina čišćenja monitora, ali i specijalizovana sredstva su veoma poželjna. Moje je dakle mišljenje da ih treba kombinovati.

Trenutno imam Samsung 957DF i ovih dana treba da kupim TFT (verovatno će to biti Samsung 223 BW:)). Ono što me posebno interesuje je ima li "privlačenja" prašine kod TFT monitora. Ovaj moj stari Samsung 957DF je što se toga tiče savršen i veoma se lako čisti, dok je npr. televizor (isto Samsung) pravi "sakupljač" prašine.

Pozdrav svima

sharlo_03
30.12.2007, 21:06
Nema privlacenja prasine zbog kako su meni objasnili takozvanih explozija koje se desavaju u crt monitorima da bi se stvarala slika u katodi. Kod TFT monitora je drugaciji nacin stvaranja slike i drugacijim materijalom je prekriven od CRT (malo je grublji kad se prelazi prstima dok je CRT gladak osecaj). Valjda sam dobro objasnio:D

zuleee
8.2.2008, 13:53
imam tft asus vw222s,jel mogu da ga cistim burekom?do sada sam ga cistio finom smirglom ali mi je posle toga slika nekako mutna:kreza:
mala opaska na "ozbiljno" pitanje jel moze sa alkoholom...

Martok
8.2.2008, 14:24
Moj komsija koristi 30% alkohol, za ciscenje tft-a, bez negativnih posledica, evo ima vec godinu dana.

nikola87
8.2.2008, 16:43
ja sam kupio neki A-star monitor cleaner, na bocici pise da nema alkohola i stvarno odlicno cisti.
Samo poprskam i uzmem onu magicnu krpicu i stvarno bude extra cisto.

nikoladjix
6.4.2008, 0:10
Ljudi, ja imam jedan drugi problemcic... Imam laptop i kupio sam posebno sredstvo za brisanje ekrana i dobio krpicu uz to i mesecima unazad je to perfektno cistilo displej, ali mi se pre nekoliko dana desilo sledece: ocistio sam displej laptopa istim sredstvom i spakovao lap u torbu jer sam isao na put. Nakon nekoliko sati puta, kad sam stigao sam primetio da su se na ekranu pojavile mrlje, (jer se nesto od te tecnosti zadrzalo i isparavalo od vrucine, kao kada vam se sat potopi u vodu i ostane zamagljeno iznutra neko vreme) koje su se postepeno osusile, ali su malo ostavile tragove. Sta da radim i kako da to ocistim, s obzirom da je na unutrasnjoj strani displeja??? Molim pomoc, ovu me jako mnogo nervira...

polarnimeda
6.4.2008, 0:46
stvarno ne znam cemu toliko filozofiranje... neznom krpom natopljenom mlakom vodom (i potom dobro iscedjenom)- bez mnogo pritiskanja mozete ocistiti svaku glatku povrsinu. samo na kraju prebrisete monitor i suvom krpom da ne dodje do mrljanja i to je to...
a sto se tice laptopa i mrlja sa unutrasnje strane. pa sta mozes osim da nekako (ako je moguce) pristupis toj strani i obrises je?

nikoladjix
6.4.2008, 0:53
Ma ja to kapiram, znam da to nije nikakvo ostecenje vec samo trag od te tecnosti, ali pitanje i jeste kako da pristupim toj strani i obrisem je....

Packypfc
28.6.2008, 15:36
Ja sam kupio neku magicnu krpu - mikrofiber kosta 70 dinara, da li je u redu s ovim da cistim monitor, ili cu mu napraviti jos vecu stetu

VojaM
28.6.2008, 15:49
Mislim da možeš, ali da ne pokvasiš mnogo, a naročito da ne pritiskamš mnogo.

Misone
28.6.2008, 20:56
monitor se najbolje cisti pamucnim gacama to je dokazano.tako da nemojte vise da izmisljate besne gliste.

zdravkelja
28.6.2008, 20:57
To sam i ja cuo. :)

Gace FTW :D

LoneWolf
28.6.2008, 21:03
Koristim magicnu krpu i sprej za staklene povrsine (bilo koji ali namjenjen za stakla posebno).

Na cosak krpe nanesem sprej i tim coskom ravnomjerno prelazim linijski,od gornjeg do donjeg dijela ekrana,horizontalno i vertikalno,a nakon toga slijedi brisanje suhim dijelom iste te magicne krpe,jer je ne kvasim citavu nego samo taj jedan cosak.

Do sada se nisam susreo sa vecim problemima prilikom ciscenja i ne pritiskam mnogo osim u slucajevima kad je neophodno.

The EXCALIBUR
6.8.2008, 23:33
monitor se najbolje cisti pamucnim gacama to je dokazano.tako da nemojte vise da izmisljate besne gliste.
pamuchnim gacama!? :aplauz::opanachke

dacajak
6.8.2008, 23:35
Ja koristim MER sa alkoholom,i stare gace :)

I nije lose

dzonihsv
7.8.2008, 0:03
Evo sad gledam u neki sprej za ciscenje, stoji mi na stolu. Pise Jelt Filtranet. Neki francuski proizvod.
I mogu da kazes da nevidjeno dobro skida sve sto mi se nadje na monitoru.

Shone_King
7.8.2008, 0:57
Ja koristim MER sa alkoholom,i stare gace :)

I nije lose

Kolko sam ja chuo alkohol ne sme da se koristi?

inache ja sam dobio neku krpicu uz monitor a nisam ga ni chistio...

baltic
24.8.2008, 2:12
Koliko znam crt monitori imaju zastitni premaz od fosfora ( valjda ) ili nekog drugog elementa, zarad zastite od zracenja. A TFT monitori nemaju taj premaz samo zastitu samog ekrana od spoljnih uticaja, koja je valjda od neke mesavine plastike. Ako se ta zastita probila kada je doticni brisao laptop moguce je da kroz neku rupicu prosla voda ili sta vec, i normalno presla u vodenu paru koja smeta pri prikazu.

Svak cast kada je neko priznao za gace, pa zna se da je pamuk najbolji za ciscenje svega i svacega, pa i najosetljivijih delova kompjutera. Ima prednost zato sto ne provodi struju i ne proizvodi elektricitet, sto za neke kopije magicne krpe sa pijace ne mogu da garantujem. Koliko se secam ta krpa je pre bila oko 30 evra, a to je daleko od 70 dinara.

Mean_Machine
26.8.2008, 0:12
Ja koristim ove maramice kostale me 400din pre x meseci. Kupio sam na prvom mestu gde sam ih video.

http://digitex-europe.com/pictures/I142P1.jpg

Mihajlo Mihajlovic
30.8.2008, 18:36
Ja sam ekran pokusao da obrisem krpom i vodom.Onda se sve razmazalo,i nisam mogao da skinem fleke.Brisao sam ceo dan.Onda sam poludeo.Odlucio da kupim sredstvo za ciscenje.Pogledao forum.Prvo na sta sam naleteo je PC CLEANER.Kupio.Video sam da ga i na forumu mnogi hvale.Poprskao po ekranu i obrisao ga lepo.Sve fleke su nestale!Rekao drugaru cime sam brisao ekran.On kaze "NEEE!"...Unistices monitor!...Ostace ti fleke koje neces moci da skines"...Onda sam poceo da lovim fleke po ekranu i naravno da se tripujem.Pronasao sam ih!!!Kada mi je mrak u sobi ,a ukljucen screen saver sa crnom pozadinom,pogledom odozgo vide se neke fleke( ne vide se kad je svetlo u sobi niti kad normalno radi ekran),koje vise deluju kao da su u samoj strukturi ekrana nego na povrsini.I pomislih "To je to! Unistio sam ekran!" Neka mi neko kaze da su te fleke normalna stvar i da PC Cleaner nece ostetiti moj monitor ,...inace cu da siznem i da ga bacim kroz prozor!...:)

Bond_007
18.9.2008, 23:44
Jel moze neko ko je skidao nekim za LCD monitore sredstvom jake fleke da mi kaze cime je to radio i po mogucstvu gde ga je kupio na PP. Dosad sam to radio mlakom vodom ali doslo je vreme za nesto konkretnije :opanachke

hvala

Ivan452
19.9.2008, 0:10
Jel moze neko ko je skidao nekim za LCD monitore sredstvom jake fleke da mi kaze cime je to radio i po mogucstvu gde ga je kupio na PP. Dosad sam to radio mlakom vodom ali doslo je vreme za nesto konkretnije :opanachke

hvala

mislim da nema potrebe za PP, valjda ovo ne spada pod domen stvari koje ne smeju da se postuju na forumu.

Ono sto sa ja kupio, i veoma sam zadovoljan je bilo u Rodic mega marketu. Kada udjes pa videces tehnicki deo sa desne strane.
Uglavnom ovo sto sam uzeo zove se Hama kao pise da je za LCD/Plazmu. I poprilicno sam zadovoljan. Kosta oko 500 dinara, ali dugo i traje.

Temptation
5.10.2008, 19:36
mislim da nema potrebe za PP, valjda ovo ne spada pod domen stvari koje ne smeju da se postuju na forumu.

Ono sto sa ja kupio, i veoma sam zadovoljan je bilo u Rodic mega marketu. Kada udjes pa videces tehnicki deo sa desne strane.
Uglavnom ovo sto sam uzeo zove se Hama kao pise da je za LCD/Plazmu. I poprilicno sam zadovoljan. Kosta oko 500 dinara, ali dugo i traje.

Da, to je vrlo dobra stvar....ima ga u Rodicu, samo ima vise tipova tih bocica, sprejeva i maramica.
Ja koristim bas ovo http://img185.imageshack.us/img185/6830/img1180mp3.jpg (http://imageshack.us)

http://img353.imageshack.us/img353/img1180ta7.jpg/1/w3072.png (http://g.imageshack.us/img353/img1180ta7.jpg/1/)
pokazalo se jako dobro.Preporuka svima

dzonihsv
5.10.2008, 19:40
Slika ne da ti je velika nego kida.

Evo manja verzija...
http://img32.picoodle.com/img/img32/3/10/5/f_img1180ta7m_f6586e7.jpg

Mario Pavićević
5.10.2008, 20:34
Ma blago navlaznena cista krpa je sasvim dovoljna nema potrebe bacati pare na takve gluposti.

Greko Darstiva
5.10.2008, 20:44
Ma blago navlaznena cista krpa je sasvim dovoljna nema potrebe bacati pare na takve gluposti.

U pravu si. Ja ovako uvek brisem monitor.

Basa Mrkalj
5.10.2008, 20:57
Ja sam pre neki dan brisao sa Prontom (plava tuba), ne da sam ga ocistio, nije bio takav ni nov :), a inace do sad sam cistio navlazenom krpom, ali ne moze ovako da ga ocisti nikad.

Temptation
6.10.2008, 0:57

Ja nisam uspeo da ocistim navlazenom krpom, jer je bilo puno zgrusenih komadica prljavstine i prasine, valjda od silnog smoga, jer zivim u centru.Pritiskao sam i pokusavao ali nije islo...ovo sredstvo sam uzeo da probam pa sta bude...i ispostavilo se da je odlicno.Monitor deluje kao nov, nema ni najmanje mrlje na ekranu.Koristim ga vec par meseci, za sada posledica nema...:)

Mario Pavićević
6.10.2008, 6:53
Mozda je tajna u tome da ga malo cesce cistite i ne dozvolite da se prljavstina nakupi?:)

A M G
6.10.2008, 14:58
Mozda je tajna u tome da ga malo cesce cistite i ne dozvolite da se prljavstina nakupi?:)

Kljuc uspeha je obnavljanje gradiva! :D

IGRACH
24.11.2008, 2:45

kakve bre metale?

ivanza
21.5.2009, 16:27
Ja sam se opremio za moje prvo ciscenje mog novog monitora sa nekom jeftinom kineskom magicnom krpom koja je bas nezna i super je odradila posao.

A kupio sam i neki sprej za ciscenje. (pola crvene:a_whistli).
Na njemu pise Roline a proizvodjac je Rotronic, no alcohol, Made in Germany.

Ne da ga kida kako mi je ocistilo ekran nego je stvarno ekstra.:qliranje:

Bata86
21.5.2009, 16:40
Ja svoj CRT monitor brišem mokrom krpom ili magičnom pa onda posle suvom i nema nikakvih oštećenja. A imam i neku krpicu posebno namenjenu za monitore, Mediatech od mikrofibera, ali nije nešto. Najbolje vlažna magična!

ivanza
21.5.2009, 17:36
Ja svoj CRT monitor brišem mokrom krpom ili magičnom pa onda posle suvom i nema nikakvih oštećenja. A imam i neku krpicu posebno namenjenu za monitore, Mediatech od mikrofibera, ali nije nešto. Najbolje vlažna magična!

Ovo je tema o ciscenju ekrana TFT monitora.:opanachke

jozvan_Kg
21.5.2009, 18:00
Ja koristim magicnu krpu (ona plava od mikrofibera ili cega vec) u kombinaciji sa mlakom vodom. Ako je prljavstina bas uporna ( one sitne kapljice soka, kad sipate u casu, a ono 'rostilja' po stolu i okolini) onda Mer za staklo, bez alkohola, cuda cini..

Bata86
21.5.2009, 18:27
Ovo je tema o ciscenju ekrana TFT monitora.:opanachke

Oops, greškom napisah CRT... Imam i ja TFT.

Radiant
21.5.2009, 19:07
Ja brišem svoj LCD monitor magičnom krpom i nekim sredstvom za brisanje prozora :D (doduše neko bez alkohola). Što se mene tiče, bolje nego bacanje para na te "specijalizovane preparate"...

todos
21.5.2009, 21:00
Ne treba mnogo eksperimentisati. Vrlo meka i malo vlazna krpa. Provereno na LCD TV. Povlaciti lagano sa jedne na drugu stranu. U principu prasina se ne lepi osim ako je monitor gde i sporet pa dolazi do isparenja masnoce koja trazi strano telo gde zeli da se zalepi.

mojdezanin
12.8.2009, 22:49
moja keva je uzela neki super magic ili tako nesto dzoger i uz njega dobila neke navodno magicne krpe(ljubicaste) napravljene od neko super upijaceg materijala......mgu li ja te koristit za ciscenje.....?????????plus kada su moji uzeli lcd televizor dobili su neku plavu krpu ali kolko sam ja razumio ona je samo za ciscenje plastike oko ekrana ......tako je pisalo u upustvu... i je li neko imao neko sredstvo za ciscenje stolova i tih stvari sa nekim antistatikom tako da odbija prasinu ...posto me ja imam crni sto i najmanje zrnce prasine se vidi pa me nervira trebalo bi ga cistit svaki dan .......

AirGuard
23.8.2009, 16:12
uporedio sam uputstva za ciscenje monitora nekih jacih proizvodjaca-iznenadio sam se koliko su im suprotna vidjenja!

Npr na Samsungovom sajtu za brisanje LCD-a preporucuju:
1.voda
2.isopropyl alcohol(!!!)
3.rastvor alkoholno sirce i voda(tamo je navedeno tacno i u kom odnosu 100ml sirceta na litar vode)

a ZABRANJUJU se : etil alkohol,acetoni,razredjivaci-sto je ocekivano.

Ali ako odete na sajt HP i u rubrici za podrsku pronadjete sekciju za ciscenje ceka vas recenica da se voda NE SMIJE koristiti za brisanje LCD ekrana-uz preporuku da se to radi ``odgovarajucim antistatickim sredstvima``.

Sony opet navodi neko trece rjesenje:rastvor veoma blagog deterdzenta,uz napomenu da se vinilne krpe ili gumeni predmeti ne koriste za trljanje ekrana.Pretpostavljam da se nakon premazivanja deterdzentom podrazumijeva
njegovo ciscenje vodom nakvasenom krpom.

Dosta je saroliko.

bojanh
28.10.2009, 9:41
imam t220 i cesto se stvore mrlje,ili neko pipne pa ostane otisak ili neke tufnice se pojave vremenom.
da li je u redu uzeti wc papir i staviti kap vode na jedan deo papira i onda blago ocistiti mrlju na ekranu i zatim suvim delom opet obrisati taj mokar deo?

ovo naravno sve radim dok je upaljen tft monitor jer tad najbolje vidim gde se nalaze mrlje.

jel nije stetno da cistim monitor na ovakav nacin?

Bokile
28.10.2009, 10:19
imam t220 i cesto se stvore mrlje,ili neko pipne pa ostane otisak ili neke tufnice se pojave vremenom.
da li je u redu uzeti wc papir i staviti kap vode na jedan deo papira i onda blago ocistiti mrlju na ekranu i zatim suvim delom opet obrisati taj mokar deo?

ovo naravno sve radim dok je upaljen tft monitor jer tad najbolje vidim gde se nalaze mrlje.

jel nije stetno da cistim monitor na ovakav nacin?

Kap vode?

Ljudi nije to toliko osetljivo,mozes da mu lupis cvrgu nece mu biti nista...
Voda,alkohol,krpa,vata,cisti se normalno...

Aibo
28.10.2009, 12:11
Evo ja sam bas pre neki dan kupio neki jeftini LCD cleaner za 200din a do tada sam perfeksom :) Jedino sto sam na ovom sredstvu procitao je da se ne sisti upaljen i dok je vruc.

Auror
28.10.2009, 16:34
Kap vode?

Ljudi nije to toliko osetljivo,mozes da mu lupis cvrgu nece mu biti nista...
Voda,alkohol,krpa,vata,cisti se normalno...

Cu cvrgu,moj samsung 710n je sklepan, odnosno mlacen otvorenim dlanom u bekend stilu.nije mu bilo nista... samo je prestao da radi posle godinu dana....:( :D

Zoranb007
10.3.2010, 1:14
Uzeo sam danas neki glupi gel-sprej "S BOX" sa dodatkom mikrofiber krpice, pise da je za Plasma, LCD, TV, PC, Camera & Laptop Screens, 600din. Poprskao i protrljao, pa okrenuo krpicu i besomucno trljao suvim delom krpice, ali strafte nikako da se skinu... na crnoj podlozi je sve musavo, samo se sve razmazalo:mad:

Inace jedna prijateljica je svojevremeno u Svedsoj trazila da kupi original Svedsku magicnu krpu, gde god je pitala dobijala je odgovor "tako nesto ne postoji, ima raznih krpica, ali magicnih svedskih ne!" Zena je bila zbunjena, jer u to vreme su ih na nasoj televiziji reklamirali do besvesti:cool:

Levčanin
10.3.2010, 20:36
ja uz samsung dopio i krpicu za ciscenje.. i lepo pise da se samo koristi H2O
par kapi na krpicu , a nikako neko sredstvo... mada imam utisak da se sad malo prljavstine razmazalo po LCD i bas mi i nije jasno cime da cistim to... a i krpica polako pocinje da se prlja ... treba i nju ocistiti...
totalni smor,svi se prave pametni, ovo sme ,ovo ne sme, uzmi ovo , nemoj ono, samo to dovoljno itd :icon_scra

Porsche
11.3.2010, 2:32
Uzmeš vodu i malo dodaš tečnosti za sudove i izmešaš i krpicu veoma blago natopiš time čisto da malo ovaži i tako polako prebrišeš monitor, a ima i dobrih sprejova za čišćenje.

Ovaj ja koristim duže vreme i zadovoljan sam.

http://www.desk.rs/Katalog/PregledDetalji.aspx?id=39475&type=1&i=0&st=2

Levčanin
17.3.2010, 0:56
ma ne vredi... kad se bootuje comp pa na srnoj pozadini sve se vide tragovi, od vode se sve zamaze i ostanu fleke,sve se vidi lepo kako je krpica prelazila preko panela... mora da se nadje neko sredstvo koje brzo isparava i ne ostavlja tragove kao voda.

Porsche
17.3.2010, 1:01
Vidiš ja tih problema nemam sa ovim što sam naveo dole. Probaj još nešto. Ja u većini slučajeva koristim blagi rastvor vode i tečnosti za sudove. A ponekad i ovaj sprej koji sam naveo.

Zoranb007
17.3.2010, 3:32
ma ne vredi... kad se bootuje comp pa na srnoj pozadini sve se vide tragovi, od vode se sve zamaze i ostanu fleke,sve se vidi lepo kako je krpica prelazila preko panela... mora da se nadje neko sredstvo koje brzo isparava i ne ostavlja tragove kao voda.
"CANYON" Cleaning Solution od 100ml, dobijes i jednu lepu negrebuchu krpicu, kao i neku cetkicu (slicnu ono za brijanje:D) zagledao panel sa svih strana, nema ni najmanjeg traga od brisanja kao ni ostecenja, deluje mi da je OK. tecnost. kosta 6eura.

P.S. 1. Nikako ne uzimajte GelSprej za mat panele, ja prvo to kupio (naravno, iz neznanja) i napravim zlo i naopako, sve mi se razmazalo po panelu, kao da sam OHO lepak mazao:facepalm jedva ga skide:kreza:
umal' neodvali monitor od postolja koliko sam skidao taj glupi gel, predpostavljam da je gel za monitore i TV staklastih povrsina, doduse ja sam probao samo taj jedan, neki "S BOX"
2. I sa mikrofiber krpom sam omasio, kupim jednu kao original "Viledinu" sve lepo upakovano, kad ono na coskovima neki ostri-kruti porubi, moze da se izgrebe i unisti panel ocas posla, sreca pa sam na vreme video...

Levčanin
19.3.2010, 1:40
"CANYON" Cleaning Solution od 100ml, dobijes i jednu lepu negrebuchu krpicu, kao i neku cetkicu (slicnu ono za brijanje:D) zagledao panel sa svih strana, nema ni najmanjeg traga od brisanja kao ni ostecenja, deluje mi da je OK. tecnost. kosta 0.6eura.

P.S. 1. Nikako ne uzimajte GelSprej za mat panele, ja prvo to kupio (naravno, iz neznanja) i napravim zlo i naopako, sve mi se razmazalo po panelu, kao da sam OHO lepak mazao:facepalm jedva ga skide:kreza:
umal' neodvali monitor od postolja koliko sam skidao taj glupi gel, predpostavljam da je gel za monitore i TV staklastih povrsina, doduse ja sam probao samo taj jedan, neki "S BOX"
2. I sa mikrofiber krpom sam omasio, kupim jednu kao original "Viledinu" sve lepo upakovano, kad ono na coskovima neki ostri-kruti porubi, moze da se izgrebe i unisti panel ocas posla, sreca pa sam na vreme video...

o,6 eura pa to 6o dinara:eek: pa gde to ima da se kupi ????

Zoranb007
19.3.2010, 1:54
o,6 eura pa to 6o dinara:eek: pa gde to ima da se kupi ????
izvinjavam se, permutovana greska:kreza:.
Nije 0.6 vec 6eura:)

Mean_Machine
29.3.2010, 1:38
Fiber krpa i voda. Svasta sam probao ali ovo mi se pokazalo sasvm ok tj. tragovi ostaju ali ostaju i kod drugih kombinacija.

Milan_Silni
21.4.2010, 0:57
Ja neznam o čemu vodite toliku raspravu kada:
jednostavno svaki monitor je različit i monitor i displej-ekran- kako god- pa samim tim i kvalitet displeja monitora od 50eur i onog od 300 pa i 1000 nije isti- zar ne. normalno je da će te imati probleme sa jeftinijim monitorima- i sa peckama i sa linijama ma koliko se trudili i čistili- Ja sam svoj monitor platio solidno i brišem ga i sa suvom i sa mokrom krpom i sa magičnom i sa sprejom za staklo i bez spreja- ma bilo kako- i rezultat je savršen. mislim da vam je sada jasno- pozzzz:ciao:

Aibo
23.4.2010, 13:07
Ja se tvom monitoru divim :love:, tako je solidan! Jel si probao da ga pereš na dasci za ribanje veša? :D

Milan_Silni
23.4.2010, 23:53
Ja se tvom monitoru divim :love:, tako je solidan! Jel si probao da ga pereš na dasci za ribanje veša? :D

nemaš potrebe da se ti diviš mom monitoru- nisi mi ga ti kupio - ni tata ni mama- ja sam ga zaradio- i samo ja mogu da mu se divim-:boxing:- a to što se tebi nije svidela moja priča to je druga stvar- a to što sam napisao je realnost- ma koliko tebe ili druge pogadjala- hehehehehe-:Freddy::rofl:

LoneWolf
24.4.2010, 0:13
Ako smije da se reklamira izreklamiraću "Pronto anti polvere" koji u kombinaciji sa vatom ili "magičnom" krpom čisti sve,njime sam od prašine čistio muzičku liniju,monitore,plazma tv,kućište (spoljnji obod i ventilatore),a generalno bilo koje sredstvo za čišćenje namjenjeno staklenim površinama će pomoći.

Samo zapamtite : sredstvo na krpu,pa krpom na monitor,jer ako špricate sredstvo po ekranu može da se desi :n-hang: i ode investicija :D

JohnnyNT
24.4.2010, 0:22
^ Slažem se, i ja koristim istu kombinaciju, veoma sam zadovoljan.A važna je i krpa, imao sam par magičnih koje su bile krš, ali upecao sam pravu :D Čuo sam i da postoji neka "jelenska kožica" kao baš je dobra za čišćenje takvih stvari, pa da pitam jel' neko imao iskustva s' tim?

LoneWolf
24.4.2010, 0:26
^ Jelenska kožica se obično dobija u optičarskim radnjama uz naočare i radi se o vrlo sofisticiranom,nježnom i osjetljivom materijalu koji je odličan za čišćenje svih površina,lako se pere ali isto tako lako se i prlja.

Imam jedan komad veličine male sveske,a koristim ga za čišćenje displeja telefona i sličnih manjih površina po potrebi,mada nije loša solucija ni za monitore ali za to mi služi originalna magična krpa (ne one s telešopa ni s pijace nego originalne švedske koje sam dobio u setu od prijatelja koji živi tamo i podijelio kolegama pa mi ostala samo jedna).

JohnnyNT
24.4.2010, 0:42
A daaaaa, uz naočare, osvežio si mi pamćenje.Kad sam tražio odgovarajuću krpu, keva mi je rekla (btw, nosi naočare) da je jelenska kožica veoma dobra za te stvari.Parče koje je dobila se odavno pohabalo, pa je bačeno, a mene mrzelo da tražim po radnjama.A i mislim da je to previše "fino" za monitor :D I guglao sam sad malo, kažu da se koristi i za čišćenje sočiva pro fotoaparata i kamera.Dobio sam je i ja uz neki compact, ali nije original, već neka beda, ostavlja tragove, bzvz.

Aibo
25.4.2010, 0:00
nemaš potrebe da se ti diviš mom monitoru- nisi mi ga ti kupio - ni tata ni mama- ja sam ga zaradio- i samo ja mogu da mu se divim-:boxing:- a to što se tebi nije svidela moja priča to je druga stvar- a to što sam napisao je realnost- ma koliko tebe ili druge pogadjala- hehehehehe-:Freddy::rofl:

Šta ima da mi se sviđa ili ne, realnost jeste da je nešto od 250e bolje od nečega od 100e, verovatno u svakom pogledu. I no hard feelings, svaka ti čast što si zaradio, kupio i imaš nešto kvalitetno... Šala nije bila zlonamerna i iz zavisti, pa se izvinjavam ako se tako čini. Šala je nastala zato što si tako olako ispljuvao jeftinije monitore kao da je sasvim normalno da se loše čiste samo zato što su jeftini, što je, naravno, bezveze. Teorija ti ne pije vodu jer čovek kome tragovi ostaju ima skuplji monitor od onog kome tragovi ne ostaju, proveri im profile pa ćeš videti i sam. Na mom monitoru, iako je socijala od 100e, eto ne ostaju nikakvi tragovi čim god da ga čistim

P.S. Na kraju krajeva, kada ističeš kvalitete svog uređaja nije pristojno omavolavažavati tuđe, makar to i bila istina.

Milan_Silni
25.4.2010, 19:23
P.S. Na kraju krajeva, kada ističeš kvalitete svog uređaja nije pristojno omavolavažavati tuđe, makar to i bila istina.

hehehehe- to si ti pogrešno protumačio da ja hvalim sebe ili svoje uredjaje- ja to mrzim najviše i to neradim. Niti ikada pocenjujem druge- ali opet ti kažem da je apsolutna istina ono što ti negiraš- jedino ako je neko lud pa neispitanim sprejom isprska monitor- pa onda može sve da ****e- naravno- ali ipak ako je kvalitetniji monitor i staklo na njemu- ili šta već- sigurno je optpornije na sve uticaje -pa i hemiske. Ali-
no hard feelings- kako ti kažeš.:odoK:

dejan_osipaonica
5.5.2010, 23:10
" Jelenska koza " koju ovde opisujete moze se naci po skoro svim supermarketima i benzinskim pumpama a najcesce se koristi prilikom pranja automobila.Licno sam jedino kada njome obrisem sofersajbnu zadovoljan cistocom iste posto nevolim da vidim bilokakve fleke na soferki dok vozim.

Aleksandar1
8.5.2010, 13:42
Ja cistim sa krpom koja nije ostra i sa merom za pranje stakla. Poprskam po povrsini i prebrisem krpom.

EpicG
8.5.2010, 14:54
Ja cistim sa blagim vlaznim maramicama.Ne ostaju nikakve strafte,a ipak unistavaju prljavstinu.

Levčanin
17.5.2010, 2:35
he he nasao sam resenje... rastvorite kap tecnosti za pranje sudova (nikako neko drugo sredstvo) u malko vode malo navlazite neku pamucnu tkaninu )ja uzeo icepanu ves majcu) i ocistite masnocu i bele fleke s panela od prasine... posle naravno ide vlazna krpica od jelenske kozice i sve sija i nema fleka. i ustedis 5 eura i ne rizikujes sa raznim sredstvima... provereno radi posao

todos
17.5.2010, 9:13
Jelenska koža malo ovlažena je zakon. Može i mikrifiber krpa, ali ne ona jeftina sa pijace.

Banko
17.5.2010, 12:28
Koliko sam primetio gore navedeni komentari svi su vezani za ciscenje monitora koji imaju "staklenu" prednju stranu. ja imam Asus mv221u koji nema tu "staklenu" povrsinu, vec samo kao plasticnu foliju, tj ne znam kako da objasnim, al u svakom slucaju nije staklena povrsina.
cime i kako izbrisati to???

player1
17.5.2010, 12:37
Pa ni jedan LCD nema "staklenu" povrsnu, nego ide direktno sam "ekran". Zato i mora mikrofiber ili jelenska koza (vec je papirna maramica pregruba!!!), tj. sto finija tkanina, u suprotom lako ogrebes i mozes monitor da bacis.

Banko
17.5.2010, 12:41
Pa ni jedan LCD nema "staklenu" povrsnu, nego ide direktno sam "ekran". Zato i mora mikrofiber ili jelenska koza (vec je papirna maramica pregruba!!!), tj. sto finija tkanina, u suprotom lako ogrebes i mozes monitor da bacis.

pod "staklenom" povrsinom sam mislio na ono kao sto laptopovi imaju... Cime onda mogu i kako da izbrisem moj ekran?

todos
18.5.2010, 19:57
Rečeno ti je. Sa mikrofiber ili jelenskom kožicom, obe blago natopljene i bez pritiska na ekran. U stvari sa blagim pritiskom.

Banko
18.5.2010, 20:07
Rečeno ti je. Sa mikrofiber ili jelenskom kožicom, obe blago natopljene i bez pritiska na ekran. U stvari sa blagim pritiskom.

ok, hvala :)

laki1991
18.5.2010, 22:13
covece , ja monitor nisam brisao otkad sam ga kupio :)
Dok je iskljucen izgleda uzasno , a kad radi to se i neprimecuje , a posto komp samo nocu gasim to niko i neprimeti :)
nego kaze mi drug da ga mogu brisati sa vlaznim maramicama , dok sam od drugog prijatelja cuo da vlazne maramice sadrze alkohol i nesmem time po TFTu . Da li je to tacno ?

Levčanin
19.5.2010, 3:34
alkohol nikako , niti bilo koje drugo kausticno sredstvo(nagrizajuce)... procitaj lepo celu temu i sta sam ja napisao... ako ne vidis prljavstinu onda ti nije neki LCD panel pa ne mora da se trudis;) uglavnom moj se zaprljao bas od vode i prasine i to posle jedno god dana samo se zamazao... sad posle tretmana konacno normalno deluje i nocu i danju... tj nema fleka od prasine. ako ih ne vidis , nema veze , lakse tebi.

efil82
9.7.2010, 3:16
ja koristim neko sredstvo za chischcenje lcd ekrana(prska se iz bochice) sho ima kod nas da se kupi u maltene svakoj vecoj prodavnici it opreme tipa lcd televizora...koshta oko 600-800 din i zadovoljan sam...dobije se u kompletu uz njega i krpa i futrola....ono...ne moze nikad ekran da bude "ko nov" bez mrlje ichega al lepo ochisti
skoro sam s tim chistio i tastaturu...e to je tek muka ziva...
slikao bih koje je al da ne bude reklama:)

nightflier
14.7.2010, 13:06
Da ne otvaram novu temu... Pojavio mi se mrtav piksel na monitoru - bar mislim da je mrtav piksel, bela tačkica a ne crvena. Ako je to zaista mrtav piksel, da li postoji neki način da se odblokira u kućnoj radinosti? Računar sam dobio na kompenzaciju, tako da garancija ide preko firme i komplikovano mi je da ga nosim. Help?

Partybreaker
14.7.2010, 13:18
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=769851#post769851

nightflier
19.7.2010, 21:48
Srećom, ispostavilo se da je neka mrljica po sredi. Kupio sam sredstvo za čišćenje monitora i sada je sve blistavo čisto! :qliranje:

BrutaLiS
24.1.2012, 20:09
Ja se izvinjavam sto sam otvorio novu temu u vezi ciscenja, skroz sam prevideo ovo. Inace primenio sam resenje koje mi je predlozeno i rezultati su fantasticni. Monitor je kao nov, a koristio sam pamucnu tkaninu i mlaku vodu. To je sve i radi odlicno!

Belfegor
24.1.2012, 23:08
Mikrofiber krpa je takodje ok...definitivno ne treba koristiti nikakva hemijska sredstva...samo cista voda.

xp professor
2.2.2012, 2:28
Srećom, ispostavilo se da je neka mrljica po sredi. Kupio sam sredstvo za čišćenje monitora i sada je sve blistavo čisto! :qliranje:
Koliko se krecu cene za sredstva?

Guliver
10.2.2012, 0:48
od skoro imam lcd i prava je gnjavaza sto se tice ekrana*nesme da se pipa da se slucajno ne shebe ili neogrebe, previse osetljiv...*jelenska koza je konza za ciscenje, preporuka.

C64freak
13.2.2012, 8:38
od skoro imam lcd i prava je gnjavaza sto se tice ekrana*nesme da se pipa da se slucajno ne shebe ili neogrebe, previse osetljiv...*jelenska koza je konza za ciscenje, preporuka.

Odakle ti to da nesme da se pipa? o.O brishi ga normalno kao i bilo koji drugi ekran samo gledaj da je ugashen dok to radish.
Ekrani nisu uber sensitive svemirska tehnologija ljudi lol sto se paranoishete toliko? XD

Zoran_KS
13.2.2012, 11:01
Ja i za monitor i lcd tv koristim iskljucivo samo mikrofiber krpu sa mlakom vodom,posle sve prebrisem sa suvom i sve je ok,nikad nikakva sredstva nisam koristio.
Ne bacajte pare bezveze na te stvari.

C64freak
14.2.2012, 3:03
ja i tv i monitor cistim naj obicnijom pamucnom krpom i nikakvih problema nema,chak ni sprej za ciscenje ekrana nekoristim jer nema potrebe...jednom\dvaput nedeljno opajash prashinu i viola :)

Emix
18.3.2012, 16:30
Ja moj LG 32LK530 nikako da ocistim da valja.
Dok sam spajao postolje ostali su po ekranu otisci i nikako da ga ocistim dobro.
Prvo sam probao sa suvom krpicom koja ide uz TV, nista.
Posle sam probao sa Acme sprejom i onim trouglom za ciscenje LCD-a, samo se jos vise zamazao.
Onda sam kupio Hama vlazne i suve maramice za LCD i rezultati nisu bas sjajni, ostaju tragovi od te tecnosti kojom je maramica natopljena. Suva nema nikakav efekat.
Onda sam na krpicu koja ide uz TV poprskao 2 puta tecnost za staklo i konacno uspeo da ocistim TV ali ne potpuno, i dalje nisam zadovoljan. Vide se tragovi na crnoj pozadini ili kada je svetlost uperena direktno u njega.

Imate li neki savet?

xp professor
13.6.2012, 0:02
Video sam da reklamiraju novi Mer koji navodno moze da cisti LCD ekrane (tv, monitor). Jel to tacno i jel neko probao?

IGRACH
18.6.2012, 14:45
Imate li neki savet?

Uzmeš čistu krpu (stara majca itd), navlažiž je vodom i lagano trljas. Kad skineš prljavštinu uzmeš istu takvu krpu samo suvu i obrišeš. Ja koristim samo vodu jel sve ostalo ima po malo alkohola i postoji mogućnost da se ošteti monitor.

bobiv
18.6.2012, 15:00
Ja sam stari čistio mekom krpom i alkoholom onim iz apoteke..
Ovaj novi piše u uputstvu da ne sme alkoholom a probao vodom i samo se
razmrlja bude još gore..
Može se suvom krpom skinuti prašina al fleke nikako..
Onda ja uzmem lepo krpu malo nakvasim alkoholom i čisto ko suza..
Nema alkohol šta da nagrize jer isparava trenutno samo se nanese malo
na krpicu i malo razmažeš po monitoru i odma okreneš suvi deo krpe da ga
uglancaš i super..

Banko
18.6.2012, 15:06
Cime se cisti ekran koji nema staklo kao zastitu, vec je samo onako tanka folija, jel isti princip bez alkohola samo vodom il moze i alkoholom?
prasinu lako izbrisem obicnom krpom i to nije problem, ali ima sithih flekica koje ne mogu samo suvom krpom da obrisem.
u pitanju je Asus mw221u

IGRACH
18.6.2012, 15:17
Ja sam stari čistio mekom krpom i alkoholom onim iz apoteke..
Ovaj novi piše u uputstvu da ne sme alkoholom a probao vodom i samo se
razmrlja bude još gore..
Može se suvom krpom skinuti prašina al fleke nikako..
Onda ja uzmem lepo krpu malo nakvasim alkoholom i čisto ko suza..
Nema alkohol šta da nagrize jer isparava trenutno samo se nanese malo
na krpicu i malo razmažeš po monitoru i odma okreneš suvi deo krpe da ga
uglancaš i super..

Pa fleke skidas vodom, pa posle samo prebises

IGRACH
18.6.2012, 15:20
Samo staklo moze sa alkoholom (CRT), a na TFT mozes da ostetis monitor (ima neki tanak sloj, ne mogu sad da se stim kako se zove , al' moze da se zamrlja sa alkoholom i ostaje trajna fleka).

bobiv
18.6.2012, 15:28
Kažem ja sam stari Acer 17 čistio redovno alkoholom..Nikakve promene nisam
video..Ovaj novi Wiewsonic 22 isto alkoholom..On baš ima crnu površinu..
Nikakve promene nema..Od alkohola šatro oće da pobeli ta površina..
Al to nema blage veze što pričaju..Pa nije to neznam šta pa će da se skine..
Klasična plastika..Fora je što se nebaci vrlo malo alkohola ne pretarano..
Samo da u trenu razgradi zapekle mrlje i odma ispari..Kažem od skoro sam
alkoholom čistio i sve je super..

IGRACH
18.6.2012, 16:40
Kažem ja sam stari Acer 17 čistio redovno alkoholom..Nikakve promene nisam
video..Ovaj novi Wiewsonic 22 isto alkoholom..On baš ima crnu površinu..
Nikakve promene nema..Od alkohola šatro oće da pobeli ta površina..
Al to nema blage veze što pričaju..Pa nije to neznam šta pa će da se skine..
Klasična plastika..Fora je što se nebaci vrlo malo alkohola ne pretarano..
Samo da u trenu razgradi zapekle mrlje i odma ispari..Kažem od skoro sam
alkoholom čistio i sve je super..

A meni je drugar tako isaro ekran -(

makiem
18.6.2012, 16:54
Alkohol nikako... cak i obicna manje kvalitena plastika moze da se razgradi pod dejstvom alkohola (nece da se dezintegrise, ali omeksa, moze i boju da pusti). Ne znam kakav je sloj na ekranima i od cega je, ali video sam par komada koji su osteceni upravo alkoholom, jedan je bio ostecen votkom (kod na na selu time se brisu prozori, ili obicnom rakijom, sto je jos gore jer ima secera, a i time neki brisu ekrane). Samo magicna krpa i mlaka voda. Ja tako odrzavam moj ekran, nekad je potrebno malo duze cistiti i preci vise puta, ali radi (osim ako bas ne prskas koka kolu po monitoru ili ga koristis kao podmetac za burek).

JohnnyNT
18.6.2012, 17:16
Prema nekim tekstovima koje sam nedavno čitao, ne sme se koristiti etil-alkohol (http://sr.wikipedia.org/wiki/Етанол), a može izopropil-alkohol (http://sr.wikipedia.org/wiki/Izopropil_alkohol), ali razblažen vodom makar 50:50. Pošto je meni sve to isto, ipak ću koristiti blago navlaženu "magičnu" krpu :D

bobiv
18.6.2012, 19:42
Pa neznam za te kombinacije razgrađivanja plastike alkoholom..
To prvi put čujem..Što se tiče uređaja i komponenti redovno od zapekle
prljavštine čistim isključivo alkoholom..Takođe štampa i oznake na uređajima
nikad nisu se skinule samo se skida prljavština..Skoro sam čistio zidni sat
kineske proizvodnje digitalan..Ništa se nije skinulo samo nečistoća..
Tako da...
Plastiku može da razgradi nitro rezređivač kao i aceton ili benzin..
Znam ljude koji su oštetili uređaje ovim sredstvima a za alkohol nisam čuo.
Moguće da su neki slojevi tako urađeni da im smeta alkohol..Al u mojim slučajevima nije..

IGRACH
18.6.2012, 20:28
Alkohol nikako... cak i obicna manje kvalitena plastika moze da se razgradi pod dejstvom alkohola (nece da se dezintegrise, ali omeksa, moze i boju da pusti). Ne znam kakav je sloj na ekranima i od cega je, ali video sam par komada koji su osteceni upravo alkoholom, jedan je bio ostecen votkom (kod na na selu time se brisu prozori, ili obicnom rakijom, sto je jos gore jer ima secera, a i time neki brisu ekrane). Samo magicna krpa i mlaka voda. Ja tako odrzavam moj ekran, nekad je potrebno malo duze cistiti i preci vise puta, ali radi (osim ako bas ne prskas koka kolu po monitoru ili ga koristis kao podmetac za burek).

Okey je rakija, votka (i ostala "unuverzalna" stetstva za cisnjenje) samo ako je u pitanju staklo; ekrani CRT-a, i starih televizora, prozori na primer -)

dacajak
18.6.2012, 21:46
Ja ga brisem sa magicnom krpom i vodom obicnom, a kad imam vremena prokuvam vodu i ohladim je da bude mlaka, tacnije kazem mami da prokuva jer sam lenj.
I onda blagim pritiskom na ugaseni monitor ,kruznim pokretima predjem i zatim osusim suvom krpom.
Al sve to radim jako retko jer bas gledam da ga slucajno ne umrljam, pa samo svaka 2 dana predjem suvom krpom da skinem prasinu.

macan32
19.6.2012, 22:28
TFT monitore cistim mokrofiber krpom firme "Aro" i sredstvom za ciscenje staklenih i glatkih povrsina koje proizvodi ista firma.
To sredstvo za ciscenje u sebi sadrzi alkohol, ali posle 3 godine koriscenja nisam prometio da sam njime ostetio monitor.
Kada cistite monitor proverite da li na krpi ima ostataka od praska za pranje ili sitnih kamencica posle pranja krpe. Nije lose da je posle pranje iscedite i operete u cistoj vodi i ponovo iscedite.
Ne koristite istu krpu za brisanje monitora i ostalih povrsina i tako ne bi trebalo da imate problema sa ogrebotinama na monitoru.

Nes*
21.1.2013, 7:24
cime ja da obrisem otiske prstiju koje je ostavio lidbo:n-cc2: od servisera? moze ta kuhinjska krpa koja upija vodu?

Prief Lirator
21.1.2013, 7:44
Znas kako, osnovna dva pravila su da ne koristis jaka hemijska sredstva (ili bilo kakva) i da krpa bude njezna, mekana.

Ja skoro sve cistim parom iz usta, tako sto 'dahnem' na monitor i to je dovoljno za otiske prstiju i skoro sve fleke, a koristim neku mekanu krpu ili cak majicu, potkosulju, bokserice. :D Jednostavno. Efikasno. :)

Nes*
21.1.2013, 7:55
koristio sam i ja navlazenu potkosulju do sada za sve al ovi otisci nisu naivni, nece tako da se skine :confused:

Gris
16.3.2014, 14:42
Ja svoj čistim suvom krpom kada je u pitanju prašina, flekice na monitoru otklanjam pljuvačkom.

Prief Lirator
16.3.2014, 15:37
Pljuvačka samo razmaže, a i ona ostavlja trag, što se posebno vidi kada se isključi monitor, pod određenim uglom.
Ja čistim vlažnom krpicom, ne mokrom nego vlažnom i to je to, a ako je samo prašina, onda suvom.

Danijel068
6.1.2015, 17:12
Pozz narode ajde onda ovako kad vidim da ste vec napravili ovde temu vezano za ciscenje:
- imam 2 sredstva jedno je Gel za ciscenje tableta (dobio sam na poklon u Sk) i imam jedno sredsrvo za ciscenje foroaparata i naocara (antistatik i dezinficijens) firma ga pravi: Focus u Pančevo... E sad koja od ova dva koristiti za Ekran Televizora LCD i LED kao i Laptop ekrana i na kraju tablet ekran... Dal se moze koristiti ovaj antistatik i dezinficijens Focus na ekranima na svim ekranima! Ili ipak koram posebnonuzet sredstvo ili da koristiti staru tehniku: voda obicna ili destilovana + meka ili magicna krpa.. Hvala pzzz :)

LoneWolf
6.1.2015, 23:05
Ja koristim magičnu ili jelensku krpu + Data Flash Foam Cleaner u pjenastom spreju koji radi posao savršeno i na tabletu, monitorima, tv-u, displejima mobilnih telefona i laptopima. Nikad nikakav kvar ni bilo šta slično nije prouzrokovao, sve dok ga ne prskate po zvučnicima, ulazima za audio/video i sličnim portovima.

Danijel068
7.1.2015, 14:43
Razumem ali mene samo zanima koja od ova dva navedena sredstva koristiti: :) focus (antistatik i dezinficijens koji se koristi za naocare i fotoaparate) ili klasicni Gel Touch Screen Cleaner koji sam dobio u Sk. :)

Crytek
7.1.2015, 21:36
Ja svoj čistim suvom krpom kada je u pitanju prašina, flekice na monitoru otklanjam pljuvačkom.
Brate zasto pljuvacku? :)
Pa zar nema neka cesma u blizini da se malo navlazi krpica? Lol :)

nameless1
21.1.2015, 17:09
Ma dovoljna je samo destilovana voda i neka mekana mikrofiber krpica..

Васили
26.1.2015, 16:45
Imaš u Idei K Plus Dax vlažne maramice za čišćenje, nema bolje veruj mi, sve očisti odmah jednim potezom i odmah osuši neostavljajući tragove.

nameless1
1.2.2015, 22:09
Jam u giga***** kupio neki hama komplet za ciscenje koji se sastoji od spreja i krpice za 290 dindzi. Bas cu ga sutra testirati..