PDA

Prikaži potpunu verziju : Stetni aditivi /E/ u hrani

Branislav Gavric
22.6.2009, 20:07
Da li obracate paznju na kvalitet (industrijske) hrane koju jedete?

S tim u vezi, da li znate STA se krije iza onog slova "E" deklarisanom na vecini (ako ne i u svakom???) industrijskom prehrambenom proizvodu?

Ukratko, da objasnim: "E" je (cini mi se?) skracenica za "emulgator", hemijsku smesu koja (pakovanoj) hrani "pomaze" da ima veci rok trajanja, ili joj daje vestacku boju, aromu, ukus i/ili neko drugo svojstvo bez kojeg ne bi na trzistu bila toliko "atraktivna" kao finalan proizvod ili slicno...

S tim u vezi MNOGI artikli sadrze STETNE aditive!!!

Recimo primera radi - jedan od NAJSTETNIJIH je "E123" koji je i povucen iz upotrebe, zamenio ga je neki sa drugim brojem (ne znam sad napamet koji broj), ali je kao nesto malo "manje stetan" (!)

Sada, ja ovde na tu temu imam jedno pitanje, i jedan predlog;

Pitanje je sledece:

Da li se vec neko setio da napravi racunarski (ili za mobilni telefon?) program koji bi u sebi imao bazu podataka, koja bi se recimo odrzavala preko Interneta, a u kojoj bi bili bar-kodovi svih artikala koji u sebi imaju deklarisani stetan "E" na ambalazi, tako da korisnik tog programa (na mobilnom telefonu, ili - kada dodje kuci, onda na svom kucnom racunaru) da skenira ili ukuca bar-kod sa kupljene ambalaze proizvoda, i da mu program (jednostavno) "odgovori" da li je - ili nije u pitanju artikal sa stetnim "E" (emulgatorom)?

Ovo je tako jednostavna zamisao (ako se neko setio da uradi ovakav program, mislim da bi jedini "malo tezi" deo posla bilo prenosenje bar-kodova i kucanje brojeva "E" u bazu podataka takvog programa, kompletna lista samih stetnih "E"-mulgatora se vec moze naci na mnogo mesta na Internetu pa je iz tog razloga ja ne bih jos i ovde "pastirao")

Dakle molim Vas, recite mi da li ste se sa ovakvim, ili programom sa slicnom idejom - Vi imali prilike da susretnete ili da cujete za isti?

Ako jeste, mozete li mi u tom slucaju dati kakav Web-Link? Ili makar samo naziv programa?

Ako niste, onda JA SAM VOLJAN DA GA NAPRAVIM!!!

Zapravo, vec ga imam napravljenog (beta do duse: jos je dopunjujem podacima i usavrsavam, tacnije - optimizujem kOd programa, iako vec u sustini radi zadovoljavajuce dobro... Ne prepoznaje i ne moze da radi sa svakim bar-kod citacem doduse - steta!)

Dakle, voleo bih da znam da li je ovo moja "usamljena" ideja (koju radim/razvijam) ili je mozda ovakvih softverskih "resenja" bilo i jos negde?

U bilo kojem slucaju (kada finalizujem svoju) da li ste zainteresovani za koristenje iste? (Slao bih je mailom kao ZIP arhivu - program, vrlo jednostavan po prirodi upotrebe, i za sada mislim da cu ga davati besplatno..)

Mislim - da li bi moglo da vama postane kao "navika" povremeno proveravanje (recimo - na ovakav nacin!) vrste i "kvaliteta" industrijske hrane koju konzumirate?

Za one koji ne vole DOS bazirane programe, ili - a ne mogu da verujem, ali i ovo sam imao prilike da vidim - imaju LCD monitore koji kao monitor - NE moze da podrzi DOS ekran ("full screen") zbog MALE rezolucije koju DOS po prirodi ima - moram da ih razocaram - khm, moja JESTE DOS bazirana aplikacija (ali radi i pod Win-om, naravno!)
Nemojte doduse pokusavati da je terate u DOS prozoru (do not even try!) -> "Full Screen support ONLY"...

Takodjer, da iskoristim ovu priliku i da razocaram "zadrte" ljubitelje "CocaCole" jer /khm/ ovaj napitak ima dva emulgatora koji izazivaju smetnje unutrasnjim organima kao i probavnom sistemu! :)

Isto tako - ljubitelje piva mogu prosto da ODUSEVIM sa informacijom da je hmelj u pivarskoj industriji (bar sto se Srbije tice!) "otisao u istoriju"! Zamenio ga je mnogo "zdraviji", i po vas organizam korisniji - kobalt!!!

U svakom slucaju razmislite malko o kvalitetu (industrijske) hrane koja (nama svima) se "servira" na trziste (ovde, kao i u svetu!)

I, primera radi, nemojte tako olako da zanemarite ovaj moj post (moju ideju!) a da posetite ovaj forum ponovo za nekih, recimo 30-tak godina od sada, pa da nam tada javite da ste dobili nesto poput tumora ili slicno...

(ah, taj crni humor, kako ga obozavam!!!)

Srdacno

Brana

nighthawk
22.6.2009, 20:44
Da li je bas potreban program? Mozda bi bilo zgodno, ali sve informacije vec postoje recimo ovde (http://en.wikipedia.org/wiki/E-numbers), ili ovde (http://www.ukfoodguide.net/enumeric.htm). Meni, a i vecini korisnika kompjutera je zgodnije da posete jednu web stranu (ili mozda iskopaju vise njih googlom) nego da na hardu drze neki program, bez obzira da li je pisan za DOS ili ne. Drugo - cesto se desava da se informacije o nekom jedinjenju promene - nekim novim istrazivanjem se otkrije nesto do tada nepoznato, znaci program bi morao povremeno da se apdejtuje, a sve to stvara dodatne komplikacije.

Najbolje resenje ovog problema - http://nft.ellams.com/index.htm

Spawn BG
23.6.2009, 10:11
Dobra ti je ideja... ali šta da jedemo kad je u svakom proizvodu gomila Exxx dodataka? :D

(zapravo, grešim... imamo kolače bez šećera, masnu hranu bez masti, mladoženju bez.....) :D

todos
23.6.2009, 17:08
A da je samo E dodaci u pitanju. Nna pijaci, psto sam dobro upucen, kad bi ste znali sa cime se sve prska paradajz nikad ga ne bi ni omirisali a kamo li jeli. Tako da mislim da nam je organizam oguglao na razne otrove. Medjutim on (organizam)trpi dok mu trpilo ne pukne.

Branislav Gavric
23.6.2009, 18:19
Dobra ti je ideja... ali šta da jedemo kad je u svakom proizvodu gomila Exxx dodataka? :D

(zapravo, grešim... imamo kolače bez šećera, masnu hranu bez masti, mladoženju bez.....) :D

Upravo u tome i jeste "fora", naime, nekih 900-tinjak njih je dokazano ili se dokazuje da su 99% BEZAZLENI, dok je "svega" negde oko 150-tak njih dokazano ili se spekulise da jesu STETNI.

Znaci ja nisam iskljuciv, samo kako "at glance" pri kupovini (u marketu/prodavnici) da znas koji je koji (ili da nosis listing sa gore navedenih sajtova na papiru u dzepu!)

Uostalom, kako uopste i NAVIKNUTI ljude da iole i gledaju ovakve stvari (posto vidim da mnoge jednostavno "zabole <Censored>" ! :)

DonCorleone91
24.6.2009, 0:33
Cini mi se da sam video negde program slicne tematkike kao aplikaciju za iPhone, ali sad ne mogu da se setim ni kako se zove ni gde sam ga video :) ali pokusacu da ga izgooglam opet :)

Branislav Gavric
24.6.2009, 20:02
Pokusaj, please, ako ni zbog cega onda samo zbog "usporedbe" :)

Haker95
24.6.2009, 20:10
Da nije ovo : http://www.appsafari.com/food/7334/food-additives/