PDA

Prikaži potpunu verziju : Windows XP Service Pack 3: reinstalacija, drajveri, programi...


Macak Mackin
17.6.2009, 10:11
Hocu da instaliram Windows XP Service Pack 3 ,znam da reinstaliram sa Windows XP Service Pack 2 ali drugacije je sa 3 ...Prosto ne umijem... ima li negdje neki tutorijal ,ili neko objasnjenje ...
Naravno kada reinstaliram ,i instaliram xp onda ubacim drjavere od graficke ,ploce ... i instaliram programe tipa winamp,office...i tako te osnovne...ali nikad nisam instalirao neke kodeke za video i muziku ili ako ima jos za nesto...tj zanima me kad ja ponesem komp na reinstalaciju , sto oni ubace od programa,drajvera i kodeka ili ima li jos nesto ?
U takvom losem stanju mi je sad komp da nemogu da instaliram nijedan antivirus(izbacuje mi neku gresku)imam problem i sa exsplorer-om ,takodje kad se komp upali izbaca neke greske -pitao sam neke sto dobro barataju kompom i nemaju pojma sto je to ,sto se tice antivirusa inace do sad nisam koristio nijedan prosto me zamara ono brisanje,uploadovanje itd....itd... ali definitivno su ga bukvalno pojeli virusi , a i pretpran je svim i svacim...prosto nemam zivaca da to odvajam ...jednostavno bi ga obrisao(reinstalirao)

P.S.
plizz help...i izvinjavam se ako je poruka duplirana ...jer sam pokusao na pretragu ,i u ovu temu ali nema nista slicno,a i smor mi je trazit po onim stranicamam u jednu temu koja ima po 50-100 strana... nadam se da me razumijete... :o

Bokile
17.6.2009, 10:23
Ajde ovako posto sam radio u servisu par godina da ti odgovorim...

imas Windows sa SP2 i sa SP3 integrisanim,u zavisnosti od toga ti biras koji hoces da instaliras,i naravno kad ga ubacis u masinu odgovarajuci SP je vec tu,i to ti je odgovor na prvo pitanje...

Drugo,programi i kodeci:
Svojevremeno kad dignem sistem obavezno ubacim neki antivirus da budem siguran i to obavezno "narodnu" verziju,da traje(sto nikome ne preporucujem ovde da ne krsim pravilnik).
instaliram sve drajvere za maticnu masinu odgovarajuce,da radi,i da prepoznaje sve...
Onda se bavim ubacivanjem multimedije:Klite Codec pack,Gom player,Winamp,DX9.0 c,Power dvd...
Dalje ubacujem programe za internet,Obavezan flash player,operu,firefox,youtube downloader i nov MSN....
Dalje ubacujem programe za obradu teksta:Office 2003 ili 2007 u zavisnosti sta korisnik hoce,Adobe reader obavezno...
Dalje idu Nero(obavezno proverena verzija da ne pravi probleme),daemon tools,total comander,registry cleaner i ostalo po zelji korisnika...

Onda odem u start/RUN pa ukucam MSCONFIG da ubijem programe koji se dizu bespotrebno,da ustedim memoriju,Poizbacujem sve ikonice na desktop,malo ispeglam i to je to...

Nadam se da je ovo odgovor...

Marko93
17.6.2009, 10:56
Prvo treba uvek instalirati DirectX, pre drivera, jer tako samo updateujes Windows, s obzirom da je on sastavna komponenta. Takodje antivirus treba tek posle drivera, da se on ne i mesao u instalaciju.

1.Instalira se Windows (najbolje da odma ima sve SP-ove)
2.Directx
3.Maticna
4.Graficka
5.Zvuk
6.LAN
7.Razne periferije...
8.dalje kako ocete (antivirusi, kodeci...)

U ovaj redosled treba uaciti .NET. Ako stavljate ATI driver za grafiku, ja ga ubacim odma posle DirectX, a ako imate nVidia onda najbolje tek posle 7-og koraka.

Macak Mackin
17.6.2009, 11:54
Prvo treba uvek instalirati DirectX, pre drivera, jer tako samo updateujes Windows, s obzirom da je on sastavna komponenta. Takodje antivirus treba tek posle drivera, da se on ne i mesao u instalaciju.

1.Instalira se Windows (najbolje da odma ima sve SP-ove)
2.Directx
3.Maticna
4.Graficka
5.Zvuk
6.LAN
7.Razne periferije...
8.dalje kako ocete (antivirusi, kodeci...)

U ovaj redosled treba uaciti .NET. Ako stavljate ATI driver za grafiku, ja ga ubacim odma posle DirectX, a ako imate nVidia onda najbolje tek posle 7-og koraka.

E kad bi ja znao sto je .NET. jel mislis na interent? koristim ati graficku...
Ali konkretno me znaima koji kodeci su najvazni i najosnovi...to mi treba???

1.Instalira se Windows (najbolje da odma ima sve SP-ove)
----ovo mi nije jasno,kako da ima sve ??? zar se ne istalira jedan sp2, ili sp3?

Macak Mackin
17.6.2009, 11:57
Ajde ovako posto sam radio u servisu par godina da ti odgovorim...

imas Windows sa SP2 i sa SP3 integrisanim,u zavisnosti od toga ti biras koji hoces da instaliras,i naravno kad ga ubacis u masinu odgovarajuci SP je vec tu,i to ti je odgovor na prvo pitanje...

Drugo,programi i kodeci:
Svojevremeno kad dignem sistem obavezno ubacim neki antivirus da budem siguran i to obavezno "narodnu" verziju,da traje(sto nikome ne preporucujem ovde da ne krsim pravilnik).
instaliram sve drajvere za maticnu masinu odgovarajuce,da radi,i da prepoznaje sve...
Onda se bavim ubacivanjem multimedije:Klite Codec pack,Gom player,Winamp,DX9.0 c,Power dvd...
Dalje ubacujem programe za internet,Obavezan flash player,operu,firefox,youtube downloader i nov MSN....
Dalje ubacujem programe za obradu teksta:Office 2003 ili 2007 u zavisnosti sta korisnik hoce,Adobe reader obavezno...
Dalje idu Nero(obavezno proverena verzija da ne pravi probleme),daemon tools,total comander,registry cleaner i ostalo po zelji korisnika...

Onda odem u start/RUN pa ukucam MSCONFIG da ubijem programe koji se dizu bespotrebno,da ustedim memoriju,Poizbacujem sve ikonice na desktop,malo ispeglam i to je to...

Nadam se da je ovo odgovor...
Odgovor na prvo pitanje mi totoalno nejasan....ili ti nisi razumio pitanje ili sam ja teski dibidus...
Pitanje glasi ima li negdje tutorijal za Reinstalaciju(instalaciju )Windows XP Service "Pack 3" , pack 2 znam instalirat...pokusao sam pack 3 ali nesto ne ide...kao da nece da udje do onih opcija da izbiorsem particije...ili da instaliram windows xp....

Marko93
17.6.2009, 12:15
E kad bi ja znao sto je .NET. jel mislis na interent? koristim ati graficku...
Ali konkretno me znaima koji kodeci su najvazni i najosnovi...to mi treba???

1.Instalira se Windows (najbolje da odma ima sve SP-ove)
----ovo mi nije jasno,kako da ima sve ??? zar se ne istalira jedan sp2, ili sp3?

To da ima sve podrazumeva da su ti u instalacioni disk ugradjeni svi SP-ovi (znaci i SP3) takoda cim instaliras Windows odmah imas SP3 i ne moras sam da ga instaliras naknadno (niti ijedan drugi).

Za .NET samo skini ovo i instaliraj odmah nakon instalacije DirectX: http://download.microsoft.com/download/2/0/e/20e90413-712f-438c-988e-fdaa79a8ac3d/dotnetfx35.exe

vasiljevic
17.6.2009, 12:18
Malo konfuzno napisano ali ovako ide: ako se instalira XP sa CDa, i ako je na tom CDu XP sa integrisanim SP3, tad je sistem instalacije isti kao i kada koristiš standardnu instalaciju sistema sa XPom, dakle, instalaciona procedura se nije promenila. Razlozi koji mogu da budu da se ne dolazi do tačke instalacije u ovom slučaju su relativno malobrojni i obično je u pitanju pogrešan način rezanja diska, dakle ISO slika se reže obavezno na najmanjoj mogućoj brzini, tada su mogući problemi pri instalaciji minimalni.

Ako je način instalacije da se instalira prvo standardni XP pa da se na njega instalira SP3, tad je situacija klasika za XP i potom se instalira ručno SP3 iz samog XPa, dakle imaš jedan EXE koji pokreneš i to j eto. Može biti i sistem gde je SP3 na disku i tada se samo on pokrene, tu nema biranja particij ai drugog, on sam vrši unapređenje sistema.

Koliko sam ja shvatio kod tebe je u pitanju verovatno prvi slučaj, dakle imaš instalacioni disk XPa sa integrisanim SP3 i on jednostavno ne odrađuje posao. Ako si sam rezao disk, probaj da ga narežeš na najmanjoj mogužoj brzini. Ako ni to ne pomaže tada je verovatno oštećena ISO slika i to pravi problem. Tada je jedino rešenje nabavka ispravnog diska ili ISO slike.

Macak Mackin
17.6.2009, 14:22
Malo konfuzno napisano ali ovako ide: ako se instalira XP sa CDa, i ako je na tom CDu XP sa integrisanim SP3, tad je sistem instalacije isti kao i kada koristiš standardnu instalaciju sistema sa XPom, dakle, instalaciona procedura se nije promenila. Razlozi koji mogu da budu da se ne dolazi do tačke instalacije u ovom slučaju su relativno malobrojni i obično je u pitanju pogrešan način rezanja diska, dakle ISO slika se reže obavezno na najmanjoj mogućoj brzini, tada su mogući problemi pri instalaciji minimalni.

Ako je način instalacije da se instalira prvo standardni XP pa da se na njega instalira SP3, tad je situacija klasika za XP i potom se instalira ručno SP3 iz samog XPa, dakle imaš jedan EXE koji pokreneš i to j eto. Može biti i sistem gde je SP3 na disku i tada se samo on pokrene, tu nema biranja particij ai drugog, on sam vrši unapređenje sistema.

Koliko sam ja shvatio kod tebe je u pitanju verovatno prvi slučaj, dakle imaš instalacioni disk XPa sa integrisanim SP3 i on jednostavno ne odrađuje posao. Ako si sam rezao disk, probaj da ga narežeš na najmanjoj mogužoj brzini. Ako ni to ne pomaže tada je verovatno oštećena ISO slika i to pravi problem. Tada je jedino rešenje nabavka ispravnog diska ili ISO slike.

Ok...pokusacu da nadjem ispravan disk...pokusao sam na netu ,al ne ide....

Djordje Turjacanin
17.6.2009, 16:21
Provjeri Lične Poruke. Poslao sam ti nešto.

Macak Mackin
19.6.2009, 18:37
To da ima sve podrazumeva da su ti u instalacioni disk ugradjeni svi SP-ovi (znaci i SP3) takoda cim instaliras Windows odmah imas SP3 i ne moras sam da ga instaliras naknadno (niti ijedan drugi).

Za .NET samo skini ovo i instaliraj odmah nakon instalacije DirectX: http://download.microsoft.com/download/2/0/e/20e90413-712f-438c-988e-fdaa79a8ac3d/dotnetfx35.exe

Cemu sluzi ovo NET? jel to neki kodek?
I mora da trebaju jos neki koedeci ili neke zakrpe za windows kako to ide???znaci kad se reinstalira i kad se sve izbrise...mora da trebaju neki dodatni drjaveri,kodeci...i neznam ni ja sto???

vasiljevic
19.6.2009, 20:10
Treba, i to je napisano gore. Dakle, po instalaciji XPa ide ovo:

1) Direct X najnoviji
2) .NET (dat link gore)
3) drajveri za matičnu (skini sa sajta proizvođača ili ako znaš koji je čip set skini za njega)
4) Drajveri za grafiku ( isti postupak)
5) Drajveri za zvuk (isti postupak)
6) drajveri za LAN (isti postupak)
7) drajveri za miša, tastautru (ako su potrebni), štampač itd itd
8) neki od kodek packova da nebi jurio sve drajvere po netu posebno (recimo KLite codec pack)
9) ostatak programa koji trebaju računajući i antivirus

Preporuka: pre obaranja sistema sve ovo lepo skini i stavi u jedan folder na D particiji da nebi jurio po netu posle instalacije i usput pokupio i neki virus, pa nam svraćao u posetu sa drugim problemom

water wizard
19.6.2009, 20:51
evo i moje liste

Win sa SP3
Drajveri za matičnu
Drajveri za grafičku
Antivirus
Ostali drajveri
directX instaliraj sa svakom novom igrom onaj koji ide uz tu igru
sve ostalo što treba, codeci,.net, programčići...Kad snimaš windows cd uvek uradi verifikaciju, da ne bi bilo posle problema, i pazi da ne oštetiš stranu gde je narezano

Macak Mackin
19.6.2009, 21:17
evo i moje liste

Win sa SP3
Drajveri za matičnu
Drajveri za grafičku
Antivirus
Ostali drajveri
directX instaliraj sa svakom novom igrom onaj koji ide uz tu igru
sve ostalo što treba, codeci,.net, programčići...Kad snimaš windows cd uvek uradi verifikaciju, da ne bi bilo posle problema, i pazi da ne oštetiš stranu gde je narezano

Ali drug sve mi to nisi reko konkretno sto i kako... znaci tacno koje kodeke to me zanima,i ovaj net. ...
a sto ovo ne razumijem kakvu verifikaciju,kako se to radi???

vasiljevic
19.6.2009, 22:27
Za kodeke ja napisao, dakle KLite codec pack, skineš ga, jedan exe, dupli klik na njega i to je to. Ima nekoliko verzija i sve su dobro opisane na sajtu odakle se skida.

http://www.free-codecs.com/download/K_lite_codec_pack.htm

Slična priča za .NET, imaš malo gore link, skini dupli klik i to je to.

Verifikacija diska se radi kada se reže ISO slika, dakle u samom programu kojim režeš imaš kao opciju da se verifikuje posle rezanja disk, na to je mislio water wizard.

Macak Mackin
19.6.2009, 22:39
A moze li mi neko pomoc sa ovim...zadnja poruka...
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=32566&page=9

Marti Misterija
19.6.2009, 22:54
Ako si vec tokom instalacije izvrsio brisanje, formatiranje ili bilo sta drugo sa postojecom ili postojecim particijama onda ne mozes koristiti opciju repair (R) vec samo ides na ENTER za instalaciju XP. Kroz sami tok instalacije odaberi particiju gde zelis da instaliras XP i odradi format iste u NTFS.
Ukoliko imas odgovarajucih problema sa postojecim operativnim sistemom tada biras opciju repair koji ce ti odraditi popravku odredjenih fajlova ili ce iskopirati "izgubljene" falove etc.
Sto se tice preskakanja prozora za upisivanje serijskog broja, moguce je da se radi o instalaciji u kojoj je serijski broj vec inkorporiran tako da nema potrebe da ga unosis, pa ga zato i ne trazi.
Kod opcije repair ne bi trebao da trazi unosenje nikakvog serijskog broj.