Prikaži potpunu verziju : Wireless ruter, spajanje više računara u LAN, a da svi imaju izlaz na net
Master Neo
16.6.2009, 14:58
E ovako, pokusacu sto bolje da vam objasnim konkretan problem.
Naime, imam wireless konekciju, 2.4ghz antenu koja je nakacena na wireless ruter. Taj isti ruter ima 5 lan slotova, sto znaci da 5 racunara moze da se nakaci na njega i da ima izlaz na net.
Taj ruter delimo komsija i ja, i podesio sam ga na station infrastructure, sto znaci da oba racunara imaju izlaz na net, ali ne vide jedan drugog.
E sad, posto sam uzeo laptop pre neki dan, sada bih hteo da umrezim i njega tu, ali da moj desktop vidi laptop, tj. da budu umrezeni, a ne znam kako to da izvedem a da ne pretvorim ruter u obican lan hub, tj. da wireless ruter i dalje ima izlaz na net, ali da su racunari umrezeni...
U pitanju je wireless ruter Planet 54mbit, model tacan ne znam. On ima sledece modove u kojima moze da radi, pa bih molio objasnjenje svakog jer je mozda bas neki od tih onaj koji meni treba:
1. AP
2. Station Ad-hoc
3. Station infrastructure
4. AP Bridge - point to point
5. AP Bridge - point to multipoint
6. AP Bridge - WDS
7. Universal repeater
Dakle jos jednom. Potrebno mi je da namestim taj ruter da svi racunari imaju izlaz na net, a da se oni medjusobno vide, tj. da napravim lan. Hvala unapred.
Podpitanje !
Tebi taj ruter na Wireles vata net pa ga ti i komša delite preko kabla ? ili ti Net ulazi u WAN port na ruter pa ga onda delite Wirelesom ondnosno kroz kabli !
Valjda treba da podesis na Ad-Hoc mrezu, mada nisam siguran :) :ciao:
EDIT: Mada bi trebalo da radi sa infrastructure?:confused::confused::confused:
Master Neo
16.6.2009, 18:04
Podpitanje !
Tebi taj ruter na Wireles vata net pa ga ti i komša delite preko kabla ? ili ti Net ulazi u WAN port na ruter pa ga onda delite Wirelesom ondnosno kroz kabli !
Uff nista te nisam razumeo :) Ma ovako, da pojednostavim. Taj wireless ruter sa sve antenom se nalazi na krovu, a mi smo razvukli lan kablove od nasih kompova i mreznih karti, sve do rutera gore i uboli u 2 lan porta. Nadam se da me sad razumes. Odvojen internet imamo. Samo nam je eto, bilo jeftinije kad smo kupovali, da uzmemo jednu antenu i jedan ruter sa vise lan portova, nego da sad uzimamo dve antene i dva rutera...
@ doctor, na infrastructure ne radi, mada sta znam, nisam ni konfigurisao mrezu ni podesio domain i workgroup na njegovom kompu. Vidish, dobra ideja da probam to. Mada koliko sam citao neka objasnjenja na netu, koliko sam skapirao, infrastructure je samo za internet, ali se ne vide medjusobno kompovi...
Da nije to Access Point (Planet-ov mozda) jer i moj ima ista podesavanja a verujem da nam je isti "budjavi" provajder. :)
Znaci ti bi da taj AP odasilje signal a takodje i da prima signal sa neke bazne stanice?
Nece da moze to sto ti 'oces, ja sam pokusao i nisam uspeo. Morao sam da kupim wireless ruter pa onda onaj lan(utp) kabl od krova (sa Access Point-a) da nakacim na Wireless ruter i onda odatle sa dalje saljem internet po kuci (laptop + desktop).
A mozda ja nisam lepo s'vatio sta ti 'oces? :)
Master Neo
16.6.2009, 18:39
Da nije to Access Point (Planet-ov mozda) jer i moj ima ista podesavanja a verujem da nam je isti "budjavi" provajder. :)
Znaci ti bi da taj AP odasilje signal a takodje i da prima signal sa neke bazne stanice?
Nece da moze to sto ti 'oces, ja sam pokusao i nisam uspeo. Morao sam da kupim wireless ruter pa onda onaj lan(utp) kabl od krova (sa Access Point-a) da nakacim na Wireless ruter i onda odatle sa dalje saljem internet po kuci (laptop + desktop).
A mozda ja nisam lepo s'vatio sta ti 'oces? :)
Bravo dzoni, vidish kako ti odma skapirash :) Jeste, isti nam je budjavi provajder :) Vidish isto i ja sve razmishljam ko ti, i sve sam probao isto, al nece, znaci ipak cu i ja morati da uzmem lan kabl i wireless ruter pa da razvlacim po kuci... Daj neku preporuku za wireless ruter i neki link da se malo vise informisem sta i kako...
Btw, kad cemo da im kamenujemo onu radnju na karaburmi? :dzavo:
Prvo da odgovorim za kamenovanje... Ja vec neko vreme planiram to, nabavio sam planove kanalizacije pa cemo da postavljamo bombu ispod kuce, imam dobavljaca za C4. Ako se slazes... :P
Dogovoricemo se o daljem toku "akcije" (private). ;) :D
Za male pare (30e) imas TPLink WR340G koji sam koristio preko godinu dana i radio je super (ubi ga grom pa sam kupio drugi). :)
Za malo vece pare (50-60e) imas Linksys WRT54G koji je za klasu bolji sa mnostvom opcija. Ja imam taj, samo sto je GC verzija...
Kod ovog "naseg" nece svi ruteri da rade pa sam morao da trazim koji 'oce a koji nece (izbor je spao na vec navedeni Linksys).
PS: Cestitam "inventaru foruma". :P
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.