PDA

Prikaži potpunu verziju : Zagonetke!

sasha vukelic
14.6.2009, 18:33
upravo se sjetih pitanja, sto nam je profesor informatike postavio na prvoj godini fakulteta. ne znam da li sam ranije negdje spominjao, ali evo da se malo zabavite:

zagonetka 1

pored vas su dva covjeka: jedan uvijek laze; drugi uvijek govori istinu. vi ih znate kao osobe sa imenima "A" i "B", ali ne znate da li je covjek A taj koji laze ili govori istinu. vas zadatak je da sa pitanjem, na koje ce odgovor biti "da" ili "ne", saznate koji od ta dva covjeka laze.

npr. ako osobi A postavite pitanje:
-primjer 1. "da li govoris istinu?", odgovor ce biti "da", jer ako covjek A uvijek govori istinu, sa tim odgovorom potvrdjuje da to radi, a ako covjek A uvijek laze, odgovor ce opet biti "da", jer ce vas slagati.
-primjer 2. "da li osoba B laze?", opet, odgovor ce u oba slucaja biti "da", jer ako A govori istinu, potvrdice da je tacno da B laze, a ako A laze, onda ce vam sa odgovorom "da" slagati da B laze.

zagonetka 2

slicno, pored vas su 3 covjeka: jedan uvijek laze; drugi nekad laze, nekad govori istinu; treci uvijek laze. opet, ne znate ko je koji, a zadatak je naci najmanji broj ("da"/"ne") pitanja, koje postavljate osobama A, B ili C, da saznate ko je koji.

todos
14.6.2009, 21:00
Prvo pitanje treba da postavis ovako da bi izvukao tacan odgovor: Da li ne govoris istinu? Onaj koji govori istinu ce reci ne, a ovaj koji ne govori ce reci da.:D

sasha vukelic
14.6.2009, 21:14
Prvo pitanje treba da postavis ovako da bi izvukao tacan odgovor: Da li ne govoris istinu? Onaj koji govori istinu ce reci ne, a ovaj koji ne govori ce reci da.:Dnije bas tako jednostavno :)

na pitanje: "da li ne govoris istinu?"
-onaj koji uvijek govori istinu odgovara sa "ne", dakle, potvrdjuje da nikad ne laze.
-onaj koji uvijek laze, na ovo pitanje isto odgovara sa "ne", jer, ako bi odgovorio sa "da", to znaci da bi rekao istinu i potvrdio da laze (medjutim, on to nikad ne radi, jer uvijek laze)

todos
14.6.2009, 21:23
Da se ovde ne primenjuje matematicka formula da dva minusa daju plus, a da plus i plus daju plus.:D

Andross
14.6.2009, 21:24
Prva zagonetka je bolja sa verzijom gde je pravi i los put jer se ova lako da "hakovati". Posto nije receno kakvo pitanje moze da bude pitas ga "Da li si ti covek?", a s' obzirom da je receno da su obojica ljudi lako se zna koji laze koji ne :D

RUSuper
14.6.2009, 21:50
Xaxaxaxa ovo je vrh fora.Nikada se toga nebih setio.......xaxa da li si ti covek :rofl:

Stef
14.6.2009, 22:13
Ej Ru super da li si ti covek ili vanzemaljac:rofl::rofl::rofl::rofl:

sasha vukelic
14.6.2009, 22:16
heh, odlican "hack"... ali to je... mea culpa :( nisam se mogao sjetiti tacno teksta, pa sam rekao da s ljudi u pitanju.

jeste, dobar je odgovor, ali nije to fazon na koji sam ciljao. pitanje treba biti vezano za to ko laze, ko ne laze, a ne nesto tipa "imas li glavu?", "govoris li srpski?" itd. sto lako dovodi do rjesenja ;)

matrix_ninja
14.6.2009, 22:19
Prva zagonetka je bolja sa verzijom gde je pravi i los put jer se ova lako da "hakovati". Posto nije receno kakvo pitanje moze da bude pitas ga "Da li si ti covek?", a s' obzirom da je receno da su obojica ljudi lako se zna koji laze koji ne :D

E ja znam za to sa putem gledo sam neki film ili nešto wiliam neki... kad su zatočeni u nekom kao zamku i tu su dva popa-braća, jedan laže drugi ne, a da bi izašli moraju proći kroz neka vrata- dvoje vrata jedno je izlaz a jedno je smrt... i skontali su kao tako što su pitali šta bi tvoj brat reko koja su prava vrata, onaj što laže rekao je da bi njegov brat reko da su prava leva vrata (smrt) a onaj što govori istinu rekao je da bi njegov brat reko da su prava vrata levo (smrt) i samo se kloniš tih vrata i sve u redu :)

G@Rtn3R
14.6.2009, 22:22
Pa jel moze taj prvi da pita ovog drugog da li laze i onda kaze nama...
npr:
Sta odgovara tvoj drug na pitanje "da li lazes", "DA" ili "NE"?

Ako smo pitali lazljivca onda ce odgovor biti "DA" (on bita ovog sto govori istinu, ovaj kaze ne, a onda ovaj nama slaze i kaze da)...

Ako smo pitali ovog sto govori istinu, odgovor ce biti "NE" (on pita ovog sto laze, on mu slaze i kaze ne, a onda nam ovaj prenese kako je ovaj rekao)...

sasha vukelic
14.6.2009, 22:29
@matrix
nisam gledao taj film, al to je taj fazon :)

@G@Rtn3R
to je to :) dakle pitas osobu A: "da li bi osoba B rekla da ti lazes?"

druga zagonetka je malko teza ;)

G@Rtn3R
14.6.2009, 22:32
A kako mislis drugi "nekad laze"???
Moglo bi biti da laze jednom u sto godina, ili svaku drugu ili trecu slaze... :confused:

sasha vukelic
14.6.2009, 22:37
A kako mislis drugi "nekad laze"???
Moglo bi biti da laze jednom u sto godina, ili svaku drugu ili trecu slaze... :confused:upravo tako, "nekad laze" moze znaciti da ga pitas milijardu puta zaredom i kaze ti istinu
ili ti milijadru puta zaredom slaze

EDIT dakle, nije fazon da pitas svakog od njih po 100 puta "da li ponekad lazes" u nadi da skontas ovoga sto nekad laze

RUSuper
14.6.2009, 22:39
Ej Ru super da li si ti covek ili vanzemaljac:rofl::rofl::rofl::rofl:

S obzirom da nigde nije receno da sam covek mogu reci bilo sta i neces znati da li lazem ili ne.Ali na to pitanje se ne moze odgovoriti sa da ili ne :rolleyes:

=FI=Ghost
17.6.2009, 12:36
Zagonetka 3:

Prirodnjak izlazi iz svog kampa i hoda 10 km na jug, zatim 10 km na istok i potom ugleda medveda. Uslika ga fotoaparatom a zatim hoda 10 km na sever i stiže nazad u svoj kamp. Koje je boje medved?

Auror
17.6.2009, 12:39
Braon.

=FI=Ghost
17.6.2009, 12:55
Braon.

Nije. Uz odgovor treba i objašnjenje, naravno:)

Gradimir
17.6.2009, 13:17
daj sliku medveda da vidimo :D

PS: evo kako izgleda njegov hod,na kraju nemoze doci u kamp:
http://img198.imageshack.us/img198/5254/zag.png

=FI=Ghost
17.6.2009, 13:38
daj sliku medveda da vidimo :D

PS: evo kako izgleda njegov hod,na kraju nemoze doci u kamp:
http://img198.imageshack.us/img198/5254/zag.png

Pogrešno! Došao je u kamp onako kako sam opisao:)

galebns
17.6.2009, 13:43
Da nije mozda beli medved posto se prirodnjak nalazi na Severnom Polu? :)

=FI=Ghost
17.6.2009, 14:01
Da nije mozda beli medved posto se prirodnjak nalazi na Severnom Polu? :)

TAČAN ODGOVOR! Ovo i nije bilo tako teško no, svejedno, svaka čast.

Zagonetka 4:

U prizemlju kuće imate panel sa tri prekidača. Jedan od njih pali/gasi svetlo na tavanu. Vaš zadatak je da uradite nešto sa prekidačima kako biste, nakon samo JEDNE posete tavanu, mogli znati koji prekidač pali/gasi svetlo. Šta ćete uraditi?

P.S. Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva tema za dalji razvoj, pa bih preporučio da ne idete odmah na google i tražite rešenje. Biće zanimljivije ako se malo sami potrudimo oko odgovora.

iMa_NeKo_PljUgU
17.6.2009, 14:35
Ovo sam čuo još odavno... :D

Upališ jedan prekidač i sačekaš 5 minuta, onda ga ugasiš i upališ drugi prekidač i popneš se na tavan...
- Ako je sijalica upaljena onda je drugi prekidač u pitanju
- Ako ne svetli i vruća je, u pitanju je prvi prekidač
- I naravno ako je sijalica ugašena i hladna u pitanju je treći prekidač...

P.S. Pitam se gde je električar izučavao zanat :)

RUSuper
17.6.2009, 16:01
A znam ja jos jedan moguci odgovor ali je dosta komplikovanij pa me lenj da pisem :opanachke

Hephaestus
17.6.2009, 16:36
Koje je zakonetka broj cetiri?:icon_scra

Gradimir
17.6.2009, 16:39
Koje je zakonetka broj cetiri?:icon_scra

:rofl:
zaboravili je :D

=FI=Ghost
17.6.2009, 17:34
Ovo sam čuo još odavno... :D

Upališ jedan prekidač i sačekaš 5 minuta, onda ga ugasiš i upališ drugi prekidač i popneš se na tavan...
- Ako je sijalica upaljena onda je drugi prekidač u pitanju
- Ako ne svetli i vruća je, u pitanju je prvi prekidač
- I naravno ako je sijalica ugašena i hladna u pitanju je treći prekidač...

P.S. Pitam se gde je električar izučavao zanat :)

Tačan odgovor!

I da, čini se da smo zaboravili zagonetku 4, ispravićemo to.. Nova zagonetka sledi večeras..

=FI=Ghost
17.6.2009, 20:53
Sada prava zagonetka 5:

U zatvoru se nalazi 100 zatvorenika u odvojenim ćelijama. U centru zatvora nalazi se prostorija sa jednom ugašenom sijalicom. Zatvorenici nemaju nikakvog kontakta između sebe, niti mogu da vide prostoriju iz svojih ćelija. Svakog dana upravnik će nasumično odabrati jednog zatvorenika i poslati ga u tu sobu a svako može biti odabran neograničen broj puta. Zatvorenik može da upali (ili ugasi sijalicu), i može da izjavi da je svih 100 zatvorenika prošlo kroz sobu, ako smatra da je tako. Ako pogreši, svi će doživotno ostati u zatvoru, ali ako je u pravu, svi će biti oslobođeni. Prvo veče pre početka, svi zatvorenici imaju pravo da se sastanu i dogovore šta će raditi, nakon toga više nema kontakta između njih. Šta oni treba da dogovore kako bi jedan od njih mogao sa sto postotnom sigurnošću reći da je svih 100 prošlo kroz sobu?

RUSuper
17.6.2009, 21:11
Evo recimo zar nebi moglo kada se okupe da se dogovore,oni rese da kada neko udje on upali sijalicu jednom i to je to,kada neko drugi udje on upali sijalicu jednom,ugasi je i upali je opet(2 puta) itd(ukoliko udje neko ko je vec bio u toj sobi on nije prinudjen da radi nista tako da nemora da pali/gasi sijalicu) na svakom sastanku mogu govoriti:"ja sam upalio-ugasio sijalicu prosli put 1,2,3,4,5........99" puta.Kada dodju do broja 100 znaci da su svi vec bili unutra i onda sa sigurnoscu moze reci da su svi bili unutra.
Jeste da sam izlupao sada ali mislim da ovaj odgovor nemoze biti potpuno ne tacan............

=FI=Ghost
17.6.2009, 21:26
Evo recimo zar nebi moglo kada se okupe da se dogovore,oni rese da kada neko udje on upali sijalicu jednom i to je to,kada neko drugi udje on upali sijalicu jednom,ugasi je i upali je opet(2 puta) itd(ukoliko udje neko ko je vec bio u toj sobi on nije prinudjen da radi nista tako da nemora da pali/gasi sijalicu) na svakom sastanku mogu govoriti:"ja sam upalio-ugasio sijalicu prosli put 1,2,3,4,5........99" puta.Kada dodju do broja 100 znaci da su svi vec bili unutra i onda sa sigurnoscu moze reci da su svi bili unutra.
Jeste da sam izlupao sada ali mislim da ovaj odgovor nemoze biti potpuno ne tacan............

Sastaju se samo veče pre početka, a ne svako veče. Malo sam ispravio taj deo, da bude jasniji.

RUSuper
17.6.2009, 22:03
pa vece pre polaska ili ne to je potpuno isto samo sto ce u ovom slucaju lik reci:"Prosli put sam upalio-ugasio svetlo toliko puta,a to znaci da ce onaj ko bude isao sledeci[Sem ukoliko to nije onaj ko je vec bio] morati da upali-ugasi svetlo za 1 vise).Ja zaista ne vidim u ovom odgovoru gresku jer sam ga dobro prekntrolisao,jednostavno se nasi odgovori ocigledno razlikuju,sto ne znaci da ovaj nije tacan,ali ok sacekacu da vidim posle jos nekih pokusaja koji odgovor je kod tebe u glavi :opanachke

Miki-Car
17.6.2009, 22:28
Jel imaju svi mogucnost da vide sobu iz celija??

Ukoliko je tako, RUSuperov odgovor je dobar, samo sto bi se dogovorili sve to pre pocetka svega toga. I cekati najmanje 100 dana :D

RUSuper
17.6.2009, 22:58
Pa da,ali opet mislim da je moj odgovor dobar i mislim da se ne poklapa sa odgovorom koji ima u glavi =FI=Ghost.Btw mislim da oni uopste nemogu da vide sobu sa sijalicom iz zvojih celija.

Hephaestus
17.6.2009, 23:12
Koliko oni dana moraju da prolaze kroz sobu da bi se izjasnili posto moze odma' prvi zatvorenik da udje i kaze da nisu svi prosli kroz sobu.

galebns
17.6.2009, 23:48
Mislim da mora da kaze da su svi prosli i da je u pravu a ne da kaze bilo sta sto je tacno.

Hephaestus
18.6.2009, 0:38
Dobro onda, neka odrede jednog koji ce gasiti svetlo, a ostali neka pale samo prvi put kada dodju u sobu ako je svetlo ugaseno, vremenom ce The One izgasiti svetlo 99 puta i onda moze da kaze da su svi bili. Ova procedura bi mogla da traje vecno tako da bolje cute i trpe.:D

Andross
18.6.2009, 0:43
@RuSuper: Caka je u tome da se oni posle tog jednog sastanka vise nikad nece videti izmedju sebe.

Prvo veče pre početka, svi zatvorenici imaju pravo da se sastanu i dogovore šta će raditi, nakon toga više nema kontakta između njih.

Mislim da je na to Ghost mislio.

=FI=Ghost
18.6.2009, 7:59
Dobro onda, neka odrede jednog koji ce gasiti svetlo, a ostali neka pale samo prvi put kada dodju u sobu ako je svetlo ugaseno, vremenom ce The One izgasiti svetlo 99 puta i onda moze da kaze da su svi bili. Ova procedura bi mogla da traje vecno tako da bolje cute i trpe.:D

Ako si do ovoga došao tako lako kako izgleda, onda SVAKA ČAST. To je TAČAN ODGOVOR, zapravo jedan od mogućih.

Dakle, vidim da je bilo konfuzije u razumevanju pitanja. Svako od njih je mogao biti odabran neograničen broj puta, znači da je svaki put kada je birao, upravnik imao svih 100 u obziru. Znači, trebaju odrediti jednog koji će samo gasiti svetlo i brojati koliko je puta to uradio, a ostali će paliti samo jednom kada nađu ugašeno, i to je to. Problem koji nastaje na ovaj način jeste, da bi procedura mogla da traje čitavih 26 godina, a postoji formula koja kaže da bi kroz 5 godina i jednu nedelju mogli da budu sigurni sa 1 000 000 : 1 da su svi prošli kroz sobu.

Sledeća zagonetka stiže večeras! (osim ako, naravno, neko drugi želi da doprinese)

galebns
18.6.2009, 10:24

Hehe, svaka cast. Ovo je cist programerski zadatak bio :D

stepanov
18.6.2009, 12:24
AJNŠTAJNOV IQ TEST

Ovo je sastavio Albert Ajnštajn u prošlom veku, i rekao da 98% ljudi nije sposobno da resi ovaj test.
Da li ste medju 2% ???
Zadatak je potrebno resiti za manje od 15 min. naravno, papir i olovka su dozvoljena pomocna sredstva!

5 kuca je obojeno u 5 razlicitih boja, u svakoj kuci zivi osoba druge nacionalnosti; tih 5 vlasnika piju odredjeno pice, puse odredjene cigarete i drze odredjene kucne ljubimce; ni jedan vlasnik nema istog ljubimca, cigarete ili pice.
Pitanje je: KO DRZI RIBICE ????
Nagovestaji:
- Britanac zivi u crvenoj kuci;
- Svedjanin drzi pse;
- Danac pije caj;
- Zelena kuca je levo od bele kuce;
- Vlasnik zelene kuce pije kafu;
- Osoba koja pusi Pall Mall gaji ptice;
- Vlasnik zute kuce pusi Dunhill;
- Vlasnik srednje kuce pije mleko;
- Norvezanin zivi u prvoj kuci;
- Covek koji pusi Blend zivi pored onoga koji gaji macice;
- Covek koji drzi konje zivi pored coveka koji pusi Dunhill;
- Vlasnik koji pusi Blue Master pije pivo;
- Nemac pusi Prince;
- Norvezanin zivi pored plave kuce;
- Covek koji pusi Blend ima komsiju koji pije vodu;
Postoji samo JEDNO tacno resenje!

uzivajte!:dedica: i da nemojte odmah na googlu da trazite resenje predpostavljam da ima jer je ovaj test poznat, ukljucite malo sive celije!

Ice-Man
18.6.2009, 15:05
Ajnstanov test sam OVDE (http://www.505cafe.com/test_inteligencije/ajnstajnov.php) radio, zato sto je mnogo lakse nego napamet ili na papiru. Naravno, nisam trazio resenja po netu (what's the point?) vec sam se malo pomucio - i zaista za nesto manje od pola sata sam resio.
Moj savet vam je da jednostavno radite onako kako vam u tom trenutku deluje da je logicno jer ce svaki sekund odugovlacenja pokolebati vas stav i verovatno ga necete resiti. Da se nisam mislio 20 minuta oko par stavki, test bi resio za mnogo manje vremena. :ciao:

U svakom slucaju, svaka cast za temu - instant classic! :)

=FI=Ghost
18.6.2009, 15:26
Reših ga u 15 minuta, mada moram priznati da sam ga pre nekih 8-9 godina rešavao..

Hephaestus
18.6.2009, 16:25
Ajnstanov test sam OVDE (http://www.505cafe.com/test_inteligencije/ajnstajnov.php) radio, zato sto je mnogo lakse nego napamet ili na papiru. Naravno, nisam trazio resenja po netu (what's the point?) vec sam se malo pomucio - i zaista za nesto manje od pola sata sam resio.
Moj savet vam je da jednostavno radite onako kako vam u tom trenutku deluje da je logicno jer ce svaki sekund odugovlacenja pokolebati vas stav i verovatno ga necete resiti. Da se nisam mislio 20 minuta oko par stavki, test bi resio za mnogo manje vremena. :ciao:

U svakom slucaju, svaka cast za temu - instant classic! :)

Nikada nisam resavao taj test zato sto me je mrzelo da pisem, ali eto pomocu ove tabele resio i to dosta brzo, ne znam tacno za koliko. Po ovom testu svabo drzi ribice:)

stepanov
18.6.2009, 18:28
svaka cast svima koji su uspeli... sto se mene tice te tabela i nije bas "igranje po pravilima", mislim da ajnstajn ne bi dozvolio da se tako uradi... Inace kad je ajnstajn sastavio ovu zagonetku ljudi su bili na nizem intelektualnom nivou, te cinjenica da ste medju 2% nadprosecnih, ako ste je resili, danas nije merodavna...:dedica:

=FI=Ghost
18.6.2009, 20:08
svaka cast svima koji su uspeli... sto se mene tice te tabela i nije bas "igranje po pravilima", mislim da ajnstajn ne bi dozvolio da se tako uradi... Inace kad je ajnstajn sastavio ovu zagonetku ljudi su bili na nizem intelektualnom nivou, te cinjenica da ste medju 2% nadprosecnih, ako ste je resili, danas nije merodavna...:dedica:

Ja ni ne verujem da je Ajnštajn tako nešto rekao, niti da je baš on izumeo taj test; a sve i da jeste on ni po kojoj osnovi nije mogao zaključiti da je samo 2 % ljudi sposobno da reši taj test.

=FI=Ghost
18.6.2009, 20:14
Zagonetka 6:

Ana, Bojan i Marko organizuju trostruki obračun (paintball) pištoljima. Ana je loša u gađanju, i u proseku pogađa samo u jednom od tri puta. Bojan je bolji od nje i, u proseku, pogađa dva od tri puta. Marko je odličan i uvek pogađa. Pucanje teče redom - prvo Ana, zatim Bojan, pa zatim Marko; a onda ispočetka dok god samo jedno od njih ne ostane "živo". Svako ima pravo da samo jednom puca kada na njega dođe red. Šta je najbolje za Anu da uradi?

stepanov
18.6.2009, 20:28
nisi rekao koliko puta ko ima pravo da puca... jednom ili jednom u jednog?

Gradimir
18.6.2009, 20:33
a jel nemac odgovor na ajnstajnovu?

stepanov
18.6.2009, 20:34
da...:tapsh:

Martok
18.6.2009, 20:39
Zagonetka 6:

Ana, Bojan i Marko organizuju trostruki obračun (paintball) pištoljima. Ana je loša u gađanju, i u proseku pogađa samo u jednom od tri puta. Bojan je bolji od nje i, u proseku, pogađa dva od tri puta. Marko je odličan i uvek pogađa. Pucanje teče redom - prvo Ana, zatim Bojan, pa zatim Marko; a onda ispočetka dok god samo jedno od njih ne ostane "živo". Šta je najbolje za Anu da uradi?

Da pogodi sve iz prve. To sto u proseku masi 2 od 3 ne znaci da ce i ovaj put promasiti dva puta a pogoditi treci.

=FI=Ghost
18.6.2009, 20:56
nisi rekao koliko puta ko ima pravo da puca... jednom ili jednom u jednog?

Samo jednom može da puca kada na njega/nju dođe red.

Gradimir
18.6.2009, 20:58
pa najbolje je da gadja marka,jer ako ga pogodi,kasnije ce lakse sa bojanom

=FI=Ghost
18.6.2009, 22:14
pa najbolje je da gadja marka,jer ako ga pogodi,kasnije ce lakse sa bojanom

Nije.

Macak Mackin
18.6.2009, 23:26
Pa da prvo promasi(i neka se sakrije) :D,pa ce Bojana da ubije Marka ,pa ce opet doc na Anu red, i onda ce Ana da ubije Bojanu ... :D

=FI=Ghost
19.6.2009, 9:50
Pa da prvo promasi(i neka se sakrije) :D,pa ce Bojana da ubije Marka ,pa ce opet doc na Anu red, i onda ce Ana da ubije Bojanu ... :D

Ovo je TAČAN odgovor, a evo i detaljnijeg objašnjenja.

Jasno je da Ana ne treba da gađa Bojana jer ako ga pogodi, Marko će potom pogoditi nju. Ne treba da gađa ni Marka, jer kad bi ga pogodila Bojan bi igrao sledeći i pošto ima veće šanse da pogodi, njene šanse za preživljavanje bile bi manje od 1/3. Ako promaši Bojana, on će pucati sledeći i gađati Marka; ako ga pogodi, opet imamo duel Ana i Bojan, samo ovoga puta Ana puca prva pa ima veće šanse da pobedi. Ako Bojan promaši Marko će pogoditi njega i tada će Ana imati jednu priliku da pogodi Marka i šanse će joj biti 1/3. Dakle, najbolje za nju će biti da puca u vazduh.

stepanov
19.6.2009, 11:17
evo jedne matematicke:
ako imamo dug kanap koji smo tesno obmotali oko zemlje po ekvatoru tako da je tacno te duzine (duzina kanapa==obim zemlje) i sad ako popustimo kanap za jedan metar kolika ce biti razdaljina koja je nastala izmedju kanapa i povrsine zemlje? (potrebno je izvesti jednostavnu matematicku formulu...)

LoshMeeBre
19.6.2009, 11:39
2*R*Pi je pocetna duzina kanapa

2*R'*Pi = 2*R*Pi + 1 posle produzavanja (1)

Trazi nam se R' - R

R' izrazimo iz jednkosti (1) R' = R + 1/(2*Pi)

==> R' - R = 1 / (2*Pi) m ~ 0.159m

Koji sam streber i na raspustu :D

stepanov
19.6.2009, 17:19
svaka cas'!!! :tapsh:

stepanov
19.6.2009, 23:49
ajmo ljudi!!! ghost gde si?:)

=FI=Ghost
20.6.2009, 0:07
Evo me ljudi. Izvinjavam se, kasno sam se vratio kući večeras, nisam pripremio zagonetku. Biće sutra pre podne. Pozdravljam vas!

dzambo
20.6.2009, 1:57
2*R*Pi je pocetna duzina kanapa

2*R'*Pi = 2*R*Pi + 1 posle produzavanja (1)

Trazi nam se R' - R

R' izrazimo iz jednkosti (1) R' = R + 1/(2*Pi)

==> R' - R = 1 / (2*Pi) m ~ 0.159m

Koji sam streber i na raspustu :D

Ajde streberu nauci nas da lakse savladjujemo takve vrste matematickih zavrzlama :D

=FI=Ghost
20.6.2009, 11:18
Zagonetka 7:

Na polici se nalazi rečnik podeljen u 7 volumena. Svaki volumen ima 1000 stranica ukupne debljine 30 mm. Prednja i zadnja korica su od kože, svaka debljine 3 mm. Volumeni su poredani jedan uz drugi, alfabetski, na polici. Jednog dana crv je "napao" i izbušio rupu od prve stranice prvog volumena skroz do zadnje stranice poslednjeg volumena. Koliki put je crv prešao?

Gradimir
20.6.2009, 11:25
Zagonetka 7:

Na polici se nalazi rečnik podeljen u 7 volumena. Svaki volumen ima 1000 stranica ukupne debljine 30 mm. Prednja i zadnja korica su od kože, svaka debljine 3 mm. Volumeni su poredani jedan uz drugi, alfabetski, na polici. Jednog dana crv je "napao" i izbušio rupu od prve stranice prvog volumena skroz do zadnje stranice poslednjeg volumena. Koliki put je crv prešao?
pa kako je kožu izbušio?

stepanov
20.6.2009, 11:27
predpostavljam da je caka u tome sto crv ne moze kroz kozu te mu je put 7*30mm==210mm...
plus mozda malo sto mu je bilo potrebno da zaobidje kozu

=FI=Ghost
20.6.2009, 11:43
Ovo je opasan crv, može i kroz kožu:)

Miki-Car
20.6.2009, 11:49
7*36=252mm?

Rajko92
20.6.2009, 12:26
Pa presao je 216 mm ako racunamo samo put kroz recnik... A ako si mislio koliki put je presao za ceo zivot, to ne znam. :)

DonCorleone91
20.6.2009, 12:43
246mm

Zato sto pise od prve strane do zadnje strane, Ne od prve korice, do zadnje korice. I kad se sve sabere i oduzmu samo dve korice dobije se ovo! :)
E sad da li sam upravu :)

=FI=Ghost
20.6.2009, 12:48
7*36=252mm?

Pa presao je 216 mm ako racunamo samo put kroz recnik... A ako si mislio koliki put je presao za ceo zivot, to ne znam. :)

246mm

Zato sto pise od prve strane do zadnje strane, Ne od prve korice, do zadnje korice. I kad se sve sabere i oduzmu samo dve korice dobije se ovo! :)
E sad da li sam upravu :)

Nije tačan ni jedan od ovih odgovora.

iMa_NeKo_PljUgU
20.6.2009, 13:02
Hm... :)
Prvo pogledajte knjige na polici :D

E sad ako crv nije prolazio kroz kožni povez, računica je:
(5*30mm) = 150mm
A ako je crv prolazio kroz kožni povez, računica je:
(2*6*3mm)+(5*30mm) = 186mm

Uzimajući u obzir da je debljina jedne papirne strane zanemarljivo mala :)

A ako nije (bez poveza)...
(2*0,03mm)+(5*30mm) = 150,06mm
Sa povezom
(2*6*3mm)+(2*0,03mm)+(5*30mm) = 186,06mm

P.S.
(2*0,03mm) je debljina dva lista papira, ako crv prolazi kroz prvu i poslednju stranu :D

stepanov
20.6.2009, 14:25
Od a do ž (tj. od a do š, ako je ćirilica):D

=FI=Ghost
20.6.2009, 15:03
Hm... :)
Prvo pogledajte knjige na polici :D

A ako je crv prolazio kroz kožni povez, računica je:
(2*6*3mm)+(5*30mm) = 186mm

Ovo je, naravno, TAČAN odgovor. Sve je lepo objašnjeno (bitno je imati u glavi kako stoje knjige na polici). Bravo:)

Nova zagonetka sledi večeras.

stepanov
20.6.2009, 15:19
jbg ja ne kontam... :confused::icon_scra

iMa_NeKo_PljUgU
20.6.2009, 15:47
jbg ja ne kontam... :confused::icon_scra

Kada knjige stoje na polici prva strana prve knjige je sa desne strane, a poslednja strana poslednje knjige je sa leve... Tako da crv ustvari prolazi kroz pet knjiga (i kroz jednu koricu od prve i poslednje):D

sasha vukelic
20.6.2009, 21:06
zagonetka 8
zamislite dva brda sa dvije armije. iako obe sadrze ogroman broj vojnika, jedina nada da pobjede neprijatelje koji se nalaze izmedju njih jeste da napadnu u isto vrijeme. armije se medjusobno ne vide, a mogu razgovarati jedino putem pojedinacnih vojnika, koje salju kroz neprijateljsku teritoriju. medjutim, ta teritorija je opasna i cesto se dogadja da pogine neki od vojnika sto prenose poruke. kako uskladiti obe armije, tako da napadnu u isto vrijeme?

zagonetka 9
zamislite lampu, koja se stalno pali i gasi. periodi kada je upaljena ili ugasena su uvijek drugaciji po trajanju i iznose od minimalnih 10 do maksimalnih 20 sekundi. postrojeno je N vojnika (npr. N=10), tako da svi vide tu lampu, ali svaki vojnik cuje samo kolege koji su neposerdno sa lijeve i desne strane. ako je jedan od krajnjih vojnika vodja i on zadaje naredbu (posto je na jednom od krajeva, njegovu naredbu cuje samo jedan vojnik pored njega), na koji nacin ce uskladiti sve njih da pucaju u lampu? ogranicenje je da, dok je lampa u jednom stanju (upaljena ili ugasena) vojnici imaju pravo na samo po jednu poruku za svakog od susjednih vojnika. pravo na novu poruku dobijaju kada lampa promjeni stanje.

Hephaestus
20.6.2009, 21:32
zagonetka 8
Posto verovatno nemaju radio vezu imaju makar satove. Neka posalje jedna od njih u odredjenom vremenskom nekoliko vojnika, jednog po jednog vojnika da javi sastanak na razrusenoj neprijateljskoj teritoriji u toliko i toliko:D. Druga kada primi poruku neka posalje isto odredjen broj vojnika da potvrde prijem poruke. Onda, nek se sruce na neprijatelja:D. Ne vidim drugi nacin sem morzeove azbuke preko ogledala ili goluba pismonose, ali to verovatno nije po pravilima ove zagonetke.
zagonetka 9
Neka prvi vojnik posalje poruku u kojoj se kaze da kada lampa odbroji maksimum tada pucaju, ali da to primenjuju tek posle N broja promena stanja koje je ekvivalentno broju vojnika tako da svi dobiju poruku.

RUSuper
20.6.2009, 21:39
Postoji 100000 nacina kako da se prevare ovakve zagonetke,recimo zasto nebi navukli uniformu neprijateljske vojske i mirno prosli

sasha vukelic
20.6.2009, 21:42
pa ne rekao sam da je jedini nacin komunikacije preko vojnika, tako da nista od golubova, ogledala i sl. :)

sto se tice tvog odgovora... znaci kazes da ovi sa prvog brda salju vojnike sa porukom da napadaju npr sutra u 12. i onda oni sa drugog brda vracaju poruku da su primili poruku.

medjutim, sta ako ovi na drugom brdu dobiju poruku, medjutim ni jedna poruka nazad ne prezivi? ovi na prvom brdu ne napadaju jer jos nisu dobili potvrdu, a oni na drugom napadaju jer su dobili naredjenje... i neuspjeh :(

Hephaestus
20.6.2009, 21:48
pa ne rekao sam da je jedini nacin komunikacije preko vojnika, tako da nista od golubova, ogledala i sl. :)

sto se tice tvog odgovora... znaci kazes da ovi sa prvog brda salju vojnike sa porukom da napadaju npr sutra u 12. i onda oni sa drugog brda vracaju poruku da su primili poruku.

medjutim, sta ako ovi na drugom brdu dobiju poruku, medjutim ni jedna poruka nazad ne prezivi? ovi na prvom brdu ne napadaju jer jos nisu dobili potvrdu, a oni na drugom napadaju jer su dobili naredjenje... i neuspjeh :(
Ne postoji sto posto siguran nacin ali slanjem veceg broja kurira veca je verovatnoca da ce makar po jedan proci sa obe strane.

icemama
20.6.2009, 21:52
Mozda neki katapult sa porukom ??

sasha vukelic
20.6.2009, 21:57
Mozda neki katapult sa porukom ??pa rekao sam da su toliko daleko da se ni ne vide :)

RUSuper
20.6.2009, 22:00
Neka iskopaju tunel ispod zemlje :opanachke

Hephaestus
20.6.2009, 22:01
A jel dobro resenje druge zagonetke? Stavio sam ga u istu poruku gde je i prvo.

icemama
20.6.2009, 22:01
pa rekao sam da su toliko daleko da se ni ne vide :)
Da, moja greska nisam bas obracao pazju.E a neka fora sa dimovima kao indijanci?? hehe :)

sasha vukelic
20.6.2009, 22:06
nisu ni indijanci :)

a za drugo, vodja ne zna koliko ima ljudi...

=FI=Ghost
21.6.2009, 10:54
zagonetka 8
zamislite dva brda sa dvije armije. iako obe sadrze ogroman broj vojnika, jedina nada da pobjede neprijatelje koji se nalaze izmedju njih jeste da napadnu u isto vrijeme. armije se medjusobno ne vide, a mogu razgovarati jedino putem pojedinacnih vojnika, koje salju kroz neprijateljsku teritoriju. medjutim, ta teritorija je opasna i cesto se dogadja da pogine neki od vojnika sto prenose poruke. kako uskladiti obe armije, tako da napadnu u isto vrijeme?

Neka vojska sa brda A svaki dan pošalje po jednog vojnika na brdo B i neka svaki vojnik dobije svoj broj (počevši od 1). Svaki vojnik će nositi istu poruku - napadamo za 10 dana u podne. Čekamo vašu potvrdu. Onda kada jedan od tih vojnika dođe do brda B on prenese poruku a ovi onda počnu svaki dan da šalju jednog vojnika nazad na brdo A sa porukom - dobili smo od vojnika broj x (onaj koji je prvi stigao na brdo B) vašu poruku. U 10 dana od dana prijema poruke neko će proći nazad do brda A i kada kaže - poruka primljena od vojnika x - ovi će znati kada je taj poslat i kada ističe 10 dana. Tako će moći zajedno da napadnu u isto vreme.

sasha vukelic
21.6.2009, 17:17
U 10 dana od dana prijema poruke neko će proći nazad do brda A i kada kaže - poruka primljena od vojnika x...pretpostavio si da ce od tih 10 vojnika sto idu nazad (da potvrde) bar jedan da prodje. medjutim, ma koliko puno/malo je neprijateljska teritorija opasna, sasvim je moguce da se desi da nijedan od tih 10 vojnika ne prezivi... i tada se desava da armija B napada, a armija A ne napada, jer nije dobila potvrdu.

=FI=Ghost
22.6.2009, 12:38
pretpostavio si da ce od tih 10 vojnika sto idu nazad (da potvrde) bar jedan da prodje. medjutim, ma koliko puno/malo je neprijateljska teritorija opasna, sasvim je moguce da se desi da nijedan od tih 10 vojnika ne prezivi... i tada se desava da armija B napada, a armija A ne napada, jer nije dobila potvrdu.

A da se nađu negde sa strane? Mislim, ne moraju ići direktno preko neprijateljske teritorije, nego mogu ići i okolo.

sasha vukelic
24.6.2009, 16:17
A da se nađu negde sa strane? Mislim, ne moraju ići direktno preko neprijateljske teritorije, nego mogu ići i okolo.ne moze ni to.

galebns
24.6.2009, 18:33
Neka sacekaju (ili A ili B) da neprijatelj napadne jednu od armija, pa kad neprijatelj krene u akciju, armija koja nije napadnuta napadne neprijatelja :D

--ComputerBoy--
24.6.2009, 18:59
Evo zagonetke sto mi je moja majka ispricala da je imala, verovali ili ne, u citanci...
Sta je to: crven kur na tanjur? :D :D :D Necete verovati sta je.

Auror
24.6.2009, 19:36
Ili paradajz ili nar...

sasha vukelic
24.6.2009, 22:34
Neka sacekaju (ili A ili B) da neprijatelj napadne jednu od armija, pa kad neprijatelj krene u akciju, armija koja nije napadnuta napadne neprijatelja :Dfazon je sto sto je neprijatelj u dolini, dok su prijateljske vojske A i B utvdjene na jako dobroj poziciji na brdu. u sustini, neprijatelj nije lud da napada :D

galebns
24.6.2009, 22:54
Pa nek jedna armija zarobi neprijateljskog vojnika i uzme uniformu. Tako ce kurir neometano ici kroz dolinu.

dark mesiah
24.6.2009, 23:26
Armija A salje grupu vojnika kroz neprijateljske linije, cim neko od vojnika uspe da se provuce kroz linije, ostali se odmah vracaju nazad da jave armiji A da je neko uspeo da prodje, tako B armija zna za ugovoren napad, a ne mora da vraca nikog da potvrdi armiji A.

--ComputerBoy--
25.6.2009, 9:58
U pitanju je paprika :)

Andross
26.6.2009, 22:06
Mlogo dobro: http://www.ig.ns.ac.yu/fun.html
Ako neko moze da mi kaze kako sef da provalim, kombinaciju uvek dobijem ali nece da se otvori pa nece (probao da zamenim levo i desno i opet nece).

EDIT: Presao :) Problem kod sefa je bio sto se nisam setio da treba da se okrece na broj a ne za broj

Pjanovic
26.6.2009, 22:25
Bilo...

Don Lazar
26.6.2009, 22:27
to se valjda zove sergrario's room (nisam siguran ) i ukucaš to na youtube i sve ce ti biti jasno

sasha vukelic
28.6.2009, 20:35
Pa nek jedna armija zarobi neprijateljskog vojnika i uzme uniformu. Tako ce kurir neometano ici kroz dolinu.mislim da je neko vec rekao ovo -- nije ni u tome fazon, a moze se vidjeti da zarobljavanje vojnika moze napraviti velike gubitke za tu jednu armiju -- a, cak i da imaju neprijateljsku uniformu, siguran prolaz kroz neprijateljsku teritoriju opet nije zagarantovan.Armija A salje grupu vojnika kroz neprijateljske linije, cim neko od vojnika uspe da se provuce kroz linije, ostali se odmah vracaju nazad da jave armiji A da je neko uspeo da prodje, tako B armija zna za ugovoren napad, a ne mora da vraca nikog da potvrdi armiji A.ovdje nista ne garantuje da ce bar jedan od vojnika u toj grupi da prezivi.

=FI=Ghost
5.7.2009, 14:00
mislim da je neko vec rekao ovo -- nije ni u tome fazon, a moze se vidjeti da zarobljavanje vojnika moze napraviti velike gubitke za tu jednu armiju -- a, cak i da imaju neprijateljsku uniformu, siguran prolaz kroz neprijateljsku teritoriju opet nije zagarantovan.ovdje nista ne garantuje da ce bar jedan od vojnika u toj grupi da prezivi.

Mislim da je već vreme da čujemo odgovor na tvoje dve zagonetke. Ako do sada niko nije odgovorio, verovatno ni neće, a baš me zanima šta je u pitanju.

Pjanovic
5.7.2009, 19:53
Sale je i sam zaboravio odgovor/resenje.
Nego ga blam da kaze :D.

sasha vukelic
6.7.2009, 8:35
ko kaze da sam ikad i znao odgovor? :D

inace, deveta "zagonetka" mi je jednom davno bio seminarski iz informatike ;)

--ComputerBoy--
7.7.2009, 12:36
If a tree falls and nobody is around to hear it, what color does it turn to? xD

touch_master
7.7.2009, 16:29
Sta je to dugacko u basti a zene vole da ga beru? !

Pjanovic
7.7.2009, 19:07
Lale, ruze,...

Beats me.

touch_master
8.7.2009, 12:01
Nije...:dzavo:

pivonroll
8.7.2009, 15:01
8. zagonetka i nije zagonetka nego je nacin na koji se opisuju problemi povezivanja racunara u mrezu, tj. nacin komuniciranje ta dva racunara u mrezi. Dve vojske simbolizuju dva racunara a neprijatelj u dolini simbolizuje sve probleme koji mogu nastati a najveci problem je dropanje paketa tj. presretanje poruke od strane neprijatelja.

GrofSuboticki
14.7.2009, 18:57
Zagonetka:Sta je prezime?

stepanov
14.7.2009, 22:32
jesen?

Macak Mackin
15.7.2009, 21:04
Evo jedna zagonetka!!!
3 covjeka imaju dva auta i moraju tacno na vrijeme da stignu na poso...
jedan radi ujutro u 10(a kuci mora da se doveze u 10-11 uvece) ,drugi radi ujutro u 7(mora da se preveze kuci oko 3) ,a treci popodne od 2 h(mora da se preveze kuci do 11-12 uvece)...
Na koji nacin ce ove tri osobe da se prevezu sa 2 auta?!?!?! :confused:

stepanov
15.7.2009, 21:52
to je kao ona stara:
imash kozu, vuka i dzak kupusa. kako da ih prevezesh preko reke u camcu? koza jede kupus, vuk jede kozu... samo jedno smesh nositi u camcu... lako je.

White Ripper
15.7.2009, 22:22
Nit susnu,nit busnu a u kucu udje...Aha,sta cete sad;)
Zna li ko resenje ove zagonetke:D

Andross
15.7.2009, 22:33
Svetlo :kreza:

stepanov
21.7.2009, 14:52
ova tema je zapostavljena i samo se ponekad stavi nekoliko zagonetki bez ikakvog reda na koje niko ne odgovara. Predlazem da uvedemo pravila kao u kvizovima, da postavlja zagonetku onaj ko odgovori tacno na prethodnu, a ako admine ne mrzi neka stave i ono bodovanje koliko je puta ko odgovorio tacno(mada i ne moraju poshto je ochigledno tezak posao osvezavanje tih tablica)...
:D

touch_master
11.9.2009, 18:52
Sta je to, dlakavo al probirac nadje otirac ? :D

NIx Car
30.1.2011, 22:52
ako mi neko resi ovo taj je najveci kralj u istoriji :n_klanja:

Три сестре треба да продају јабуке на следећи начин:најстарија добија 50 јабука , средња 30 а најмлађа 10 ,Све морају да продају по истој цени али на крају морају имати исту зараду , јабуке се продају на комад ( пример ако најстарија прода по 3 динара и остале морају продавати по 3 динара али број продатих јабука може бити различит , јабуке се не поклањају)
Hint:јабуке су продаване по две цене ( друга цена је три пута већа од прве цене)

Ja je nisam uspeo resiti. Ako neko smisli resenje neka napise!

Pjanovic
31.1.2011, 0:04

Три сестре треба да продају јабуке на следећи начин:најстарија добија 50 јабука , средња 30 а најмлађа 10 ,Све морају да продају по истој цени али на крају морају имати исту зараду , јабуке се продају на комад ( пример ако најстарија прода по 3 динара и остале морају продавати по 3 динара али број продатих јабука може бити различит , јабуке се не поклањају)
Hint:јабуке су продаване по две цене ( друга цена је три пута већа од прве цене)

Ne mere to tako.
Jel sve prodaju po istoj ceni ili ne ?

Prvo boldovano je viska, kako mogu imati istu zaradu, uz razlicit broj jabuka i istu prodajnu cenu.

I sta je uopste pitanje, gde je tu zadatak :D ?

Luka Filipovic
31.1.2011, 19:54
Evo kratka i brza pitanja:
1.Ucestvujete u trci. Prestizete drugu osobu. Na kom ste Vi mestu?

Ako ste odgovorili da ste prvi, niste u pravu! Ako prestignete drugu osobu i zauzmete njeno mesto, onda ste drugi! Pokusajte da ne zeznete drugo pitanje.

2.Ako prestignete poslednju osobu, onda ste...?

Ako ste odgovorili da ste pretposlednji, onda ponovo niste u pravu. Recite mi, kako mozete da prestignete poslednju osobu?
3.Uzmite 1000 i dodajte 40. Sad dodajte jos 1000. Sad dodajte 30. Dodajte opet 1000. Sad dodajte 20. A sad dodajte jos 1000. Sad dodajte 10. Koliko je to ukupno?

Jeste li dobili 5000? Ili 4050?
Tacan odgovor je zapravo 4100.

4.Marijin otac ima 5 cerki: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Kako se zove peta cerka?

Odgovor: Nunu?
Ne! Naravno ne.
Njeno ime je Marija. Procitajte pitanje ponovo.

5.Nema osoba zeli da kupi cetkicu za zube. Imitirajuci pokrete cetkanja zuba, uspeva da prodavcu objasni sta zeli da kupi.

Ako slep covek zeli da kupi naocare za sunce, kako ce to da objasni prodavcu?

Samo treba da otvori usta i da trazi, jednostavno.

Ovo su laka i jednostavna pitanja na koja se vecina zezne na pocetku!!

EpicG
1.2.2011, 0:06

Nigde nisi napisao de sve jabuke treba da se prodaju:D:D:D.Posle toga je lako.

Lucic Nemanja
1.2.2011, 0:39
Samo sam Mariju pogresio xD.Kako su ostali prosli?

mp3lopov
1.2.2011, 1:04
@Lucic Nemanja

Prelaka pitanja.

@NIx Car

Jedna od pitalica bez resenja.

Luka Filipovic
1.2.2011, 11:43
Imate dva kanapa,koja gore po sat vremena (kanapi ne gore ravnomerno)

Vi se nalazite sami u nekoj prostoriji sa 2 kanapa i jednim upaljacem...
Kako cete da izmerite 45 minuta?

Nemojte da pisete odgovor ako ga vec znate....

EpicG
1.2.2011, 15:32
Brojacu u sebi:D

Pogledacu na sat:D

Luka Filipovic
1.2.2011, 15:48
Ne znas da brojis i nemas sat :to_care:

Evo vam jedna laksa (ako onu ne mozete da resite)

http://img29.imageshack.us/img29/390/newbitmapimageky.png

mciggzy
1.2.2011, 15:57

Hm, znao bih pola sata (jedan kanap zapalimo sa obe strane i kad izgori).
Ali jos 15 min... ne vredi da uzmemo pola kanapa pa isto uradimo jer ne gori ravnomerno... osecam da je resenje tu...

Da li bi radilo da prvi kanap tako zapalimo, a drugi samo na jednoj strani, pa kad dogori prvi, da i drugi zapalimo sa druge strane dok ne dogori?

mp3lopov
1.2.2011, 16:04
@Luka Filipovic

Daj resenja za oba zadatka u spoiler.

Luka Filipovic
1.2.2011, 16:05
Hm, znao bih pola sata (jedan kanap zapalimo sa obe strane i kad izgori).
Ali jos 15 min... ne vredi da uzmemo pola kanapa pa isto uradimo jer ne gori ravnomerno... osecam da je resenje tu...

Da li bi radilo da prvi kanap tako zapalimo, a drugi samo na jednoj strani, pa kad dogori prvi, da i drugi zapalimo sa druge strane dok ne dogori?

Bravo :aplauz::aplauz:

mp3lopov: Postavi cu sutra,mucite se jos malo..

thebluephoenix
1.2.2011, 16:11

Crta preko znaka jednako je? 5+5+5 nije jednako 550 :to_care:

toxic
1.2.2011, 16:14
Ne znas da brojis i nemas sat :to_care:

Evo vam jedna laksa (ako onu ne mozete da resite)

Dodas kosu crtu na + i dobijes 4. 545 +5 = 550 (:

mp3lopov
1.2.2011, 16:15
HAHAHAH i ja sam mislio da je crta preko =

Ali je ovo za 4 logicnije :D

Luka Filipovic
1.2.2011, 16:17
thebluephoenix,
I ja sam mislio da dodam kosu crtu na = pa da bude nije jednako,al nije to pravi odgovor:to_care:

toxic,
Svaka cast:aplauz:

mp3lopov
1.2.2011, 16:23
Evo sad jedna laka (valjda nije bila)

Flasa i cep zajedno kostaju 100 dinara. Flasa je od cepa skuplja za 95 dinara. Koliko kosta flasa a koliko cep?

Luka Filipovic
1.2.2011, 16:26
Evo sad jedna laka (valjda nije bila)

Flasa i cep zajedno kostaju 100 dinara. Flasa je od cepa skuplja za 95 dinara. Koliko kosta flasa a koliko cep?

Flasa kosta 97.5 a cep 2.5.

mp3lopov
1.2.2011, 16:26
Da. :D

NIx Car
6.2.2011, 21:08
Ne mere to tako.
Jel sve prodaju po istoj ceni ili ne ?

Prvo boldovano je viska, kako mogu imati istu zaradu, uz razlicit broj jabuka i istu prodajnu cenu.

I sta je uopste pitanje, gde je tu zadatak :D ?

pitanje je kako :D

mogu prodati RAZLICIT broj jabuka po ISTOJ ceni. Sad sam dobio odgovor...mnogo je zeznuto :D

JohnnyNT
6.2.2011, 23:27

Ovo što sam zacrvenio je nejasno, možda ti je ovo na kraju višak, ali u tom slučaju ne možeš dobiti cenu jedne jabuke jer je to prosto nemoguće.Osim ako nisu davale jabuke na rate sa kamatom i slično :D

vazquez
7.2.2011, 5:38

Ako sam ja tebe ista razumeo, a mislim da jesam, resenje ove zagonetke predstavljaju svi uredjeni parovi oblika (a, 6*a), gde 'a' predstavlja cenu po kojoj su sve tri sestre prodavale jabuke u prvoj turi, 6*a cenu po kojoj su jabuke prodavane u drugoj turi. Pri tom je najstarija sestra po jeftinijoj ceni (a) prodala 49 jabuka, a po skupljoj (6*a) - samo jednu. Srednja sestra je po jeftinijoj ceni (a) prodala 25 jabuka, a po skupljoj (6*a) - 5 komada. Najmladja, je, pametnica, samo jednu jabuku prodala po nizoj ceni (a), dok je preostalih 9 zavalila po skupljoj!!! ;);)

Primera radi, neka su u prvoj turi prodavale jabuke po 1 dinar, a u drugoj po 6 dinara. Prva je zaradila 49*1 + 1*6 = 55 dinara, druga je zaradila 25*1 + 5*6 = 55 dinara, a najmladja 1*1 + 9*6 = 55 dinara, takodje.

E, sad, da su bile malo pametnije (a da opet ispostuju postavljeni uslov), mogle su da prodaju po 2 i 12 dinara, tada bi sve tri zaradile po 110 dindzi, etc...

P.S. Nisam ni gledao tvoj hint, ali tek sad vidim da nije dobar - druga cena nije 3, vec 6 puta veca od prve!!!

NIx Car
12.2.2011, 10:52
Dobro si krenuo ali ovako je meni profesor rekao:
7 jabuka za 1 dinar je prva cena. Prva proda 49 jabuka za 7 dinara druga 28 za 4 dinara i najmladja 7 za 1 dinar. Sledeca cena je 3 dinara za komad. Najstarija proda tu jednu i ima 7+3=10, druga proda 2 za 6 dinara i ima isto 10 i najmladja proda 3 jabuke za 9 dinara i ima 10 dinara.

Rasa
12.2.2011, 11:06

Isece se svaki kanap na cetiri dela tako da svaki deo gori petnaest minuta, kada se pale jedan za drugim dobije se 45min.

Luka Filipovic
12.2.2011, 12:05
Isece se svaki kanap na cetiri dela tako da svaki deo gori petnaest minuta, kada se pale jedan za drugim dobije se 45min.

Ali Kanap ne gori RAVMOMERNO,moze da se desi da 1/4 kanapa gori samo 1 min. a druga 1/4 20 minuta...

Ima resenje gore...:ciao:

miša topola
12.2.2011, 12:50
13. Four people need to cross a rickety rope bridge to get back to their camp at night. Unfortunately, they only have one flashlight and it only has enough light left for seventeen minutes. The bridge is too dangerous to cross without a flashlight, and it’s only strong enough to support two people at any given time. Each of the campers walks at a different speed. One can cross the bridge in 1 minute, another in 2 minutes, the third in 5 minutes, and the slow poke takes 10 minutes to cross. How do the campers make it across in 17 minutes?

Prekopirao sam sa ES-a. Ima još pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao u Google-u :)

Jel može ovo neko da reši? :dzavo:

Плајвазó
12.2.2011, 13:14
13. Four people need to cross a rickety rope bridge to get back to their camp at night. Unfortunately, they only have one flashlight and it only has enough light left for seventeen minutes. The bridge is too dangerous to cross without a flashlight, and it’s only strong enough to support two people at any given time. Each of the campers walks at a different speed. One can cross the bridge in 1 minute, another in 2 minutes, the third in 5 minutes, and the slow poke takes 10 minutes to cross. How do the campers make it across in 17 minutes?

Prekopirao sam sa es-a. Ima još pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao u google-u :)

jel može ovo neko da reši? :dzavo:Пређу прво двоица заједно од 10 и од 1 минута па фрљну батерију на другу страну моста преосталој двоици, ил је завежу са канапче а они цимну. Овима онда треба још 5 минута.
10 + 5 < 17

Што ниси превео питање него сам морао сестру да масирам да ми објасни?

miša topola
12.2.2011, 14:49
Podrazumeva se da znaš ovo da prevedeš ako si 7-8 razred :)

vazquez
12.2.2011, 16:35
Dobro si krenuo ali ovako je meni profesor rekao:
7 jabuka za 1 dinar je prva cena. Prva proda 49 jabuka za 7 dinara druga 28 za 4 dinara i najmladja 7 za 1 dinar. Sledeca cena je 3 dinara za komad. Najstarija proda tu jednu i ima 7+3=10, druga proda 2 za 6 dinara i ima isto 10 i najmladja proda 3 jabuke za 9 dinara i ima 10 dinara.

Moze i tako, ali moze i onako kao sto sam ja napisao!!! Ocigledno da ima vise resenja...

miša topola
13.2.2011, 13:00

Prekopirao sam sa ES-a. Ima još pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao u Google-u :)

Jel može ovo neko da reši? :dzavo:

Jel zna neko? :a_whistli

Luka Filipovic
13.2.2011, 13:20
Ovaj kome treba 1 min. predje most dodje do kampa uze jos 3 lampe i vratise.
Posle je lako...:a_whistli

Rasa
13.2.2011, 21:52
Hheheh kao prvo nisam lepo procitao, kao drugo odgovor sam vido sinoc.:facepalm

miša topola
14.2.2011, 20:28
Пређу прво двоица заједно од 10 и од 1 минута па фрљну батерију на другу страну моста преосталој двоици, ил је завежу са канапче а они цимну. Овима онда треба још 5 минута.
10 + 5 < 17

Што ниси превео питање него сам морао сестру да масирам да ми објасни?

A kada "frljnu" lampu oni će baš da je uhvate po mraku :) Nije tačno.

Ovaj kome treba 1 min. predje most dodje do kampa uze jos 3 lampe i vratise.
Posle je lako...:a_whistli

Naravno da nije tačno. Izorkrećeš zadatak ;)

--------------------------------------------

2 minuta i 1 minut pređu most - ostaje 15 minuta
1 minut se vraća (ostaje 14 minuta), a 10 minuta i 5 minuta prelaze preko mosta - ostaje 4 minuta
2 minuta se vraća (ostaje još 2 minuta) i prelazi sa 1 minuta most - ostaje 0 minuta.

Borko Motorko
14.2.2011, 20:37
Evo ovako. Ko je gledao film "Šišanje" znaće o čemu se radi.

Budistički sveštenik, dobija zadatak od svog učitelja da meditira tačno 45 minuta. Nema sat, samo dva mirišljava štapića, koja gore tačno sat vremena. Ali različitom brzinom. Kako će sveštenik odrediti 45 minuta?
Nije da se podeli na 4 jednaka dela pa da tri budu 45 minuta

Sass Drake
14.2.2011, 20:41
Nešto mi se čini poznato. :D
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1247580&postcount=122

Borko Motorko
14.2.2011, 20:49
Pa i ja sam mislio da je resenje prepoloviti na 4 dela pa se zapale tri komada i bude 45 min. ali nije :(

miša topola
14.3.2011, 17:40
Evo jednog pitanja:

Šta je starije kokoška ili jaje? Zašto?

Znači objašnjenje zašto je kokoška/jaje starije od kokoška/jaje. Samo treba malo mućnuti glavom i doći do rešenja ;)

HSVstoned
14.3.2011, 18:00
Pa ako mislis na jaje iz koga se izlegla kokoska onda je starije jaje :D
A ako mislis na jaje koje je snela gore navedena :to_care: kokoska onda je starija kokoska.

Pjanovic
14.3.2011, 18:33
Pa kao sto je HSV lepo elaborirao :), poenta je od cega je nastala kokoska, izlegla se iz jajeta ili je mutirala od nekog recimo gmizavca ili sisara.

A posto kokoske nisu praistorijske zivotinje, znaci da su mutirale i evoluirale od neke druge zivotinje (tj. prva pra chunkunbaka :D, iliti eva :)), to je bila kokoska koja je prva snela jaje, pa je ona jelte bila starija od jajeta.
Ali da li se ta prva kokoska moze smatrati kokoskom ;), jer nije dosla na svet iz jajeta...

Resenje zagonetke ne postoji.

Stef
14.3.2011, 21:06
Pa kokoska.Ona je bila pile a jaje jos nije bilo u njoj,nego je odrastla pa je doslo i jaje i tako. :to_care:

Pjanovic
14.3.2011, 23:48
Napustite ucionicu :dedica:.

Pa da li se ta zivotinja moze nazvati kokoskom, ako se nije izlegla iz jajeta, tesko.

HSVstoned
15.3.2011, 0:37
Pa kokoska.Ona je bila pile a jaje jos nije bilo u njoj,nego je odrastla pa je doslo i jaje i tako. :to_care:

je li ? :D
a odakle pile ? niklo iz fosilima natopljenog zemljista :D

Ekiman
15.3.2011, 2:27
Hajd odgovorite na ono pitanje oko stapica i konpca bas me zanima a matematika mi je slabija strana ako je resenja uopste vezano za matematiku

pivonroll
18.3.2011, 3:21
Posto gore tacno jedan sat ali razlicitom brzinom znaci da su stapici razlicite velicine. Izmeri se njihova razlika. Ako stapici gore pola sata ta razlika ce se prepoloviti. A posle 45 minuta ce biti 4 puta manja od pocetne odnosno 2 puta manja od one koja je bila posle 30 minuta.

Rajko92
18.3.2011, 10:21
Posto gore tacno jedan sat ali razlicitom brzinom znaci da su stapici razlicite velicine. Izmeri se njihova razlika. Ako stapici gore pola sata ta razlika ce se prepoloviti. A posle 45 minuta ce biti 4 puta manja od pocetne odnosno 2 puta manja od one koja je bila posle 30 minuta.

Stapici gore nejednako. Na primer, prva polovina stapica izgori za 15 minuta, a druga za 45, ne moze tako.

pivonroll
18.3.2011, 15:22
Pa sto ne kazes tako!? :)
U tom slucaju primeni se ono resenje za kanape, samo sto ti je postavka sa stapicima malo losa jer ih svi postavljaju vertikalno dok gore pa im onaj drugi deo, koji ulazi u resenje, automasti otpada, if you know what i mean :)

miša topola
18.3.2011, 17:24
Pa ako mislis na jaje iz koga se izlegla kokoska onda je starije jaje :D
A ako mislis na jaje koje je snela gore navedena :to_care: kokoska onda je starija kokoska.

Pa kao sto je HSV lepo elaborirao :), poenta je od cega je nastala kokoska, izlegla se iz jajeta ili je mutirala od nekog recimo gmizavca ili sisara.

A posto kokoske nisu praistorijske zivotinje, znaci da su mutirale i evoluirale od neke druge zivotinje (tj. prva pra chunkunbaka :D, iliti eva :)), to je bila kokoska koja je prva snela jaje, pa je ona jelte bila starija od jajeta.
Ali da li se ta prva kokoska moze smatrati kokoskom ;), jer nije dosla na svet iz jajeta...

Resenje zagonetke ne postoji.

Zašto ste se vezali za jaje koje nosi kokoška?
Ja sam lepo pitao šta je starije jaje ili kokoška. Zar samo kokoška nosi jaja?

Rešenje je jaje. Jer su se iz jajeta izlegali dinosaurusi od kojih je kasnije nastala kokoška ;)

doctor
18.3.2011, 17:48
Jer su se iz jajeta izlegali dinosaurusi od kojih je kasnije nastala kokoška ;)

A šta je starije, dinosaurus ili jaje? :p

Pjanovic
18.3.2011, 17:57
Hahah, dobar ^ :D.

Markonije
18.3.2011, 18:23
Sta je to: ne prima platu mesecima a ne buni se na poskupljenja?

neko_drugi
18.3.2011, 18:46
^
Pa Srbin :D

miša topola
18.3.2011, 18:53
A šta je starije, dinosaurus ili jaje? :p

To nije bilo pitanje. Ali verovatno bi znao da ti odgovorim pošto se razumem u evoluciju života i pratim neke emisije na AniPla-u NatGeo-u ;)
Samo što je malo dosadno ići unazad, čak do života u vodi.

doctor
18.3.2011, 18:55
Jes' da je offtopic ali samo da izrazim svoje mišljenje da mi je Darvin jako sumnjiv bio i ost'o :p
Dakle, u postojeće teorije o evoluciji nešto baš i ne verujem :)

T-Rex chickens :D

miša topola
18.3.2011, 19:02
Ovaj tvoj post će biti povod za pokretanje teme - Evolucija vs. Bog ;)

doctor
18.3.2011, 19:16
Moguće... Nadam se da neće :)

Ali nikako sebi iz glave da izbijem T-Rex pile :D

pivonroll
18.3.2011, 19:31
Evo jednog pitanja.
Navesti minimum pet nacina da se odredi visina zgrade pomocu barometra. Barometar se uvek mora koristiti u svakom resenju.

Rajko92
18.3.2011, 19:32
Evo jednog pitanja.
Navesti minimum pet nacina da se odredi visina zgrade pomocu barometra. Barometar se uvek mora koristiti u svakom resenju.

Mislis na onu pricu o Nilsu Boru? Jednostavno je to, al me mrzi da kucam... :D

JohnnyNT
18.3.2011, 19:35
1.) Baciš ga sa vrha zgrade i meriš za koliko će da padne :D
2.) Daš ga nekome za informaciju koliko je zgrada visoka :D
3.) Izmeriš dužinu barometra pa se penješ uz zgradu i prislanjaš barometar uz nju i tako sve do vrha :D

Više ne mogu da smislim (lupam) :D

Rajko92
18.3.2011, 19:37
1.) Baciš ga sa vrha zgrade i meriš za koliko će da padne :D
2.) Daš ga nekome za informaciju koliko je zgrada visoka :D
3.) Izmeriš dužinu barometra pa se penješ uz zgradu i prislanjaš barometar uz nju i tako sve do vrha :D

Više ne mogu da smislim (lupam) :D

Okacis ga o kanap, i spustis sa vrha zgrade, pa izmeris duzinu. I onaj poslednji, izmeris pritisak na vrhu i na dnu, pa pomocu formule odredis visinu.

JohnnyNT
18.3.2011, 19:51
Još jedan: zapretim arhitekti te zgrade da ću ga gađati barometrom u glavu ako mi ne kaže kolika je visina zgrade :D

pivonroll
20.3.2011, 1:12
Još jedan: zapretim arhitekti te zgrade da ću ga gađati barometrom u glavu ako mi ne kaže kolika je visina zgrade :D
Najefektivnije resenje :)

Inace, da to je iz te price o Nils Boru. Ta prica mi je jedna od naboljih koju sam cuo, cak mi stoji na licnoj web stranici na faksu :)

HSVstoned
20.3.2011, 2:49
Pa pjana je prosirio samo moju teoriju, tako da nista nismo pogresili :dedica:

Dreamfall
20.3.2011, 3:16
Ili ovako nesto :D

jos jedan nacin (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D 1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1 %81%D0%B0%D0%BA)

pivonroll
20.3.2011, 3:56
Zaboravili ste onaj sa utvrdjivanjem visine merenjem koliko je opala jacina gravitacije na vrhu zgrade :)

Rajko92
20.3.2011, 12:23

jos jedan nacin (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D 1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1 %81%D0%B0%D0%BA)

To sam vec naveo... ;)

Hard2geT
21.3.2011, 0:11
Hajd odgovorite na ono pitanje oko stapica i konpca bas me zanima a matematika mi je slabija strana ako je resenja uopste vezano za matematiku
Upalis jedan stapic sa oba kraja, a drugi sa jednog. Kada stapic koji je upaljen sa oba kraja dogori, proslo je pola sata. Tada upalis drugi stapic i sa drugog kraja. Kad on izgori, proslo je jos 15min.

JohnnyNT
21.3.2011, 12:46

Njah, najdosadniji način :D

Gradimir
22.3.2011, 19:52
Jedna sa matematike, 2 časa smo je rješavali :D

Srela se dva druga, koji su inače jako dobri matematičari i pita jedan drugoga ima li djece. I ovaj mu odgovara:
- Aha, imam tri sina.
- Koliko imaju godina?
- Proizvod svih njihovih godina iznosi 36.
- Trebam još informacija, ovo nije dovoljno.
- Kada saberemo njhove godine dobijemo broj prozora na ovoj zgradi prekoputa.
- Opet nemam dovoljno informacija.
- Najstariji svira gitaru.
- E sada znam!

Koliko godina ima svaki sin? Odgovora ima više, a samo je jedan pravi, normalno uz vaš odgovor morate obrazložiti zbog čega.
I da, ima logično rješenje.

Sass Drake
22.3.2011, 20:14
6, 3 i 2. Najstariji ima 6 godina jer gitara ima šest žica. Je li tačno? :D

Nikola95
22.3.2011, 20:16
Da nije mozda 1,3,12?

Ovako sam razmisljao:
'Kada saberemo njhove godine dobijemo broj prozora na ovoj zgradi prekoputa' znaci da je zbir godina paran broj, dok 'Najstariji svira gitaru' znaci da im se godine medjusobno razlikuju (nema blizanaca) i da najstariji sin ima dovoljno godina da zna svirati giratu, pa kombinacija 1,9,4 nije ispravna.

Vjerovatno nije ovako, al eto da probam. :D

Rajko92
22.3.2011, 20:48
Da nije mozda 1,3,12?

Ovako sam razmisljao:
'Kada saberemo njhove godine dobijemo broj prozora na ovoj zgradi prekoputa' znaci da je zbir godina paran broj, dok 'Najstariji svira gitaru' znaci da im se godine medjusobno razlikuju (nema blizanaca) i da najstariji sin ima dovoljno godina da zna svirati giratu, pa kombinacija 1,9,4 nije ispravna.

Vjerovatno nije ovako, al eto da probam. :D

Sto broj prozora mora da bude paran broj? A gitaru sviraju i klinci sa 5 godina, tako da to otpada... :D

Gradimir
22.3.2011, 20:51
6, 3 i 2. Najstariji ima 6 godina jer gitara ima šest žica. Je li tačno? :D

Heh čudna ti neka logika :D

Da nije mozda 1,3,12?

Ovako sam razmisljao:

Vjerovatno nije ovako, al eto da probam. :D Na dobrom si putu, samo zbir prozora ne mora biti paran (a i nije, eto da vam pomognem, sada ćete već lakše doći do rješenja :) )

Sto broj prozora mora da bude paran broj? A gitaru sviraju i klinci sa 5 godina, tako da to otpada... :D
Upravo tako :)

Hard2geT
22.3.2011, 22:12
Heh čudna ti neka logika :D

Hehe. :D

Highlander
23.3.2011, 0:33
1, 2 i 18? Proizvod je 36, a zbir 21 (može biti da je zgrada imala 3 sprata sa po 7 prozora ili obrnuto). Kombinacija 2, 3, 6 se ne uklapa jer zbir od 11 prost broj, a jednospratna zgrada sa 11 prozora je malo verovatna. Za gitaru mi ništa ne pada na pamet, moguće da je tu samo da odvlači pažnju. :) A da je izbrojio prozore, znao bi odgovor, ne bi tražio još informacija... :p A da, postoje još dve kombinacije sa parnim zbirom, 1, 3, 12 i 1, 4, 9, ali pošto Gradimir reče da nije parni zbir, izostavio sam ih. :D

vazquez
23.3.2011, 4:30
Ehm, 36 moze da se rastavi na vise nacina, dakle:

1*1*36, zbir je 38
1*2*18, zbir je 21
1*3*12, zbir je 16
1*4*9, zbir je 14
1*6*6, zbir je 13
2*2*9, zbir je 13
2*3*6, zbir je 11
3*3*4, zbir iznosi 10.

E, sad, da je broj prozora na kuci preko puta bio npr. 21, matematicar bi odmah znao da deca imaju 1, 2 i 18 godina i ne bi mu trebalo vise informacija; analogno da je broj prozora bio 16 ili 10, opet bi znao odgovor, etc... Dakle, jedina situacija u kojoj mu je potrebno jos informacija je ako na kuci postoji 13 prozora, odnosno ako zbir godina iznosi 13!!! :dedica:

Dakle, uz dodatnu informaciju da najstariji sin svira gitaru - kombinacija 1,6,6 otpada, dakle preostaje resenje 2, 2 i 9 godina!!!

Gradimir
23.3.2011, 7:02
Ehm, 36 moze da se rastavi na vise nacina, dakle:

1*1*36, zbir je 38
1*2*18, zbir je 21
1*3*12, zbir je 16
1*4*9, zbir je 14
1*6*6, zbir je 13
2*2*9, zbir je 13
2*3*6, zbir je 11
3*3*4, zbir iznosi 10.

E, sad, da je broj prozora na kuci preko puta bio npr. 21, matematicar bi odmah znao da deca imaju 1, 2 i 18 godina i ne bi mu trebalo vise informacija; analogno da je broj prozora bio 16 ili 10, opet bi znao odgovor, etc... Dakle, jedina situacija u kojoj mu je potrebno jos informacija je ako na kuci postoji 13 prozora, odnosno ako zbir godina iznosi 13!!! :dedica:

Dakle, uz dodatnu informaciju da najstariji sin svira gitaru - kombinacija 1,6,6 otpada, dakle preostaje resenje 2, 2 i 9 godina!!!
Odlično, tačno rješenje :)

Schnak3
23.3.2011, 17:30
Postoje 5 pecina, a u jednoj se nalazi Bin Laden. Vas cilj je u sto manje "poteza" uhvatiti Bin Laden-a. Ne znamo u kojoj pecini je Bin Laden, ali znamo da preko noci on se predje iz jednu u drugu (maksimum jedna levo ili desno, ne moze iz 1. u 4., ili iz 1. u 5.).

Amerikanci preko dana upadaju u jednu pecinu, ali preko noci BL moze da prelazi. Bin Laden UVEK menja poziciju, znaci uvek mora da se pomeri za jednu.