PDA

Prikaži potpunu verziju : Sta mislite o WMGu koji mutuje videe na YouTube-u?

Mr.Lukyas
10.6.2009, 19:54
i7L1rquqoR8
Da li vam se desilo da ste hteli da otvorite neku pesmu na YouTube-u i umesto toga videli "bubble" na kom pise da je audio uklonjen zbog autorskog prava? To je maslo Warner Music Groupa. Na YouTube-u se trenutno nalazi nekoliko stotina videa koji su puni mrznje prema WMGu. Sta vi mislite o ovome?

Nash Knight
10.6.2009, 20:51
/me baca hejt

Marko_L
11.6.2009, 1:22
Pa šta tu ima da se misli... nije to ništa novo. Izdavačke kuće se trude da zaštite autorska prava, a korisnici da ih krše... to traje otkada postoji copyright...

Eni
11.6.2009, 1:30
Po trenutnim zakonima imaju pravo da to rade. Opet, ni ti zakoni ni copyright nisu od pamtiveka, ceo koncept je star tek nekih stotinjak godina, ako ne i manje... Ko zna šta će biti sutra. Opet, danas ne može niko da se ljuti što ne daju da se krade od njih i jbg.

Marko_L
11.6.2009, 5:44
Pa, generalno gledano, problem je u tome što je copyright zakon poprilično zastareo i datira iz vremena kada nije bilo tako lako napraviti kopiju bilo čega, pogotovo ne u kućnoj radinosti. Međutim, razvojem tehnologije došli smo do toga da je film, pesmu, igru, knjigu... i uopšte bilo šta što se može zapisati u elektronskom obliku (a može gotovo svako autorsko delo)... moguće podeliti sa drugima jednim klikom miša, ne mrdajući iz svoje fotelje, a isto tako lako i doći do piratskog materijala. Samim tim što je tako lako, mnogi ljudi u svetu skidaju sve i svašta i ne znajući da rade nešto nelegalno i uopšte nemajući taj osećaj. E sad, upravo zbog toga celokupna industrija zabave se našla u raskoraku. S jedne strane, kršenje autorskih prava jeste i biće zabranjeno zakonom, ali sa druge strane toliko ljudi to radi, da jednostavno nema toliko zatvora na svetu da se potrpaju svi oni koji su nekad u životu prekršili neki copyright. Upravo zbog toga, izdavačke kuće su se uvek koncentrisale na one koji taj sadržaj dele, a ne na one koji ga koriste... međutim, razvojem p2p tehnologije svi su postali delioci, jer ti čim kreneš nešto da skidaš, automatski i deliš taj isti fajl i zbog toga su sada borci protiv kršenja autorskih prava u ćorsokaku, a ovo što rade sa youtube, pirate bay-om i ostalim, jer čisto hvatanje za slamku, jer na svaki video koji uklone, pojavi se još 10 kopija tog istog videa... na svaki torrent tracker koji ukinu, pojavi se još 10 drugih... itd.

Naravno, zaštita autorskih prava ne treba da se ukine, daleko bilo, jer u tom slučaju niko više ne bi pravio igre, softver, muziku, filmove, knjige... ali treba da se osavremeni postojeći zakon, što će se vrlo brzo verovatno i desiti...

Eni
11.6.2009, 9:43
Na to sam i mislio. I pre su autori stvarali i muziku i knjige i fotografiju i iako se prevodilo na sve strane i "koristili se izvori", uvek su stručnjaci na kraju znali ko je čije delo preveo, prilagodio, kao creative commons :) Što se mene tiče, updateovani copyright postoji baš u tom obliku - creative commons omogućava autoru da zadrži sva prava, ali da pod određenim uslovima dozvoli recimo nekomercijalno deljenje svog rada, npr. knjige, fotografije, pesme, filma, ... (bukvalno mislim na BY-NC-ND verziju).

E sad, stvar je u tome što velike firme koje žive od procenta između autora i publike ne žele da autori dozvole publici da besplatno pregleda ili presluša, a onda vrati neuplaćeni novac kroz cenu koncerta, dodatnog materijala na disku, brendirane robe i slično... A istina je da osim kod najvećih koji mogu sami da postavljaju uslove, autori od konačne cene proizvoda, kad se odbiju porezi, marže, provizije, svačiji procenat i sve to, na kraju dobijaju najmanje.

Kad se tako uzme, i vidi da copyright u suštini štiti njihova moralna prava da budu priznati kao autori, odluče kako će delo izgledati u konačnom obliku i sve to, a bez obzira na sve ne donosi im neku materijalnu dobit osim ako ne postanu ultra-mega-popularni, onda bi samim autorima trebalo da bude svejedno da li je njihovo delo objavljeno pod BY-NC-ND (koji ne poriče copyright kao default moralno pravo autora, samo pod određenim uslovima dopušta određene stvari!) jer bi besplatno nekomercijalno širenje moglo samo da utiče na njihovu popularnost (a kom se svidi, taj kupi knjigu, cd, dvd, štagod...)

Naravno, da bi do toga došlo, potrebno je da autori budu informisani i znaju svoja prava i stanje u svetu, ali kako uglavnom govorimo o amerikancima koji jedva da imaju završenu srednju školu (većina popularnih muzičara, glumaca, filmadžija) teško je očekivati da budu upućeni u takve stvari, osim od pojedinaca koji su se sami uputili iz pohvalne želje da znaju - a oni već danas muzičke albume objavljuju besplatno na svojim sajtovima, dele fotografije, pišu slobodan softver, pa čak i dugometražne filmove daju u besplatnu nekomercijalnu distribuciju kako bi ih što više ljudi videlo, vraćajući se originalnom autorstvu radi stvaranja, i zaboravljajući na zapadnu maksimu "sve je novac".

Malo odužih, ali eto...

King James
11.6.2009, 15:28
Mene to strasno nervira...Na primer uploadujem neki video,i onda ga ucutkaju, e onda trazi,ceprkaj po hardu nesto najnekomercijalnije kako bi mi ostao zvuk :) Jos im tu ispromovisem pesmu, a oni je sklone :P Samo mi i dalje nije jasno kako ne gase tamo gde je Metallica, pa oni bi ubili za autorska prava :D

Eni
11.6.2009, 15:38
Sa nekim kućama imaju ugovor o promociji. Recimo Billy Joel, Majkl Džekson, The Offspring i slični imaju svoje zvanične kanale i nemaju ništa protiv da publika uživa u njihovim spotovima. Pitanje je kakav deal ima google sa izdavačkom kućom našeg dobrog druga.

BrunnenG
11.6.2009, 23:07
'cut the middleman' tj izdavacke kuce.
I onako oni zgrcu najvecu lovu na racun tudjeg stvaralackog rada.

Equilibrium
12.6.2009, 12:59
^Svidja mi se ideja pogotovo ako mislis u bukvalnom smislu :D

BrunnenG
13.6.2009, 0:40
...pogotovo ako mislis u bukvalnom smislu :D
Naravno :dzavo:
:Freddy::Freddy::Freddy:

Srlandand
13.6.2009, 12:17
Treba ih sve pobiti. Kratko i jasno.