PDA

Prikaži potpunu verziju : Program za konvertovanje


stafamu
7.6.2009, 22:21
poozzz treba mi neki program za konvertovanje mogu sliku sa 3 mb skratit do 1mb al ima li neki da je mogu do 500kb skratit hvala unaprijed haj ak neko ima nek stavi link

Marko069
8.6.2009, 5:28
ACDSee Photo Manager

dzonihsv
8.6.2009, 14:26
Sa "skracivanjem slika" ti srozavas njen kvalitet ili velicinu, pa vidi sta ti odgovara.
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=43475

BrunnenG
8.6.2009, 22:18
Svaki program za obradu slika pa i za pregled slika moze to da uradi.
Od toga za sta ti slika treba zavisi i nacin na koji ces to uraditi. Mozes smanjiti samu sliku (ne velicinu fajla) sto ce smanjiti i Mb-te a mozes i da povecas kompresiju na primer JPEG formata a mozes i da promenis format u npr GIF (zve zavisi od namene). U slucaju da slika ima dosta shuma (ne drveca) velicina fajla se dosta moze smanjiti eliminacijom tog shuma.
U svakom od ovih slucaja se gubi na kvalitetu pa bi bilo dobro zadrzati i original.

1. smanjivanje velicine slike (rezolucije):
U bilo kom programu za obradu ili pregled slika potrazi opciju 'Resample', 'Image size', 'Resize' i slicno i upisi novu vrednost za velicinu u pikselima ili u procentima.

2. povecanje kompresije:
Prilikom snimanja JPG slike svaki ce program pitati za odredjivanje nivoa kompresije. Prilikom pomeranja klizaca program ceotprilike izracunati velicinu fajla i ispisati negde u uglu dijaloga. Samo treba podesiti tako da se dobije odgovarajuca velicina. Pritom, ako postoji, izbor opcije 'optimized' i iskljucivanje opcije 'progressive' dotatno ce smanjiti velicinu fajla.