PDA

Prikaži potpunu verziju : PIO mode

bojanh
5.6.2009, 21:02
imam po ko zna koji put problem sa PIO modom :(

hard disk mi je u DMA modu,tako i treba da bude,a trebao bi da bude i rezac u DMA modu,ali tada nece da kopira,izbacuje uvek I/O eror.

kad rezac prebacim u PIO mode,tada hoce da ucitava i kopira,ali jaaako sporo,gotovo da je neupotrebljiv sa tom brzinom citanja.

imao sam pre ovaj problem,ali sam zaboravio kako sam ga resio.

probao sam sa deinstaliranjem IDE grane u device manageru i restartujem komp,ali opet sporo ucitava.

ne znam sta bih vise mogao da uradim,mozete li da dajete predloge i solucije pa da probamo ovo resiti nekako?

ja mozda sumnjam malo na IDE kabl koji spaja maticnu sa rezacem,jer sam pre menjao neke kablove i moguce da sam ubacio greskom sporiji IDE kabl,jel uopste to moguce?
pa je mozda zato ovako usporen rezac?

pomagajte

voodoo_
5.6.2009, 21:05
Ako promena kabla ne pomogne, pokušaj sledeće (ako se i posle ovoga bude prebacivao, onda ti je nešto na potezu hard disk - matična ploča definitivno pokvareno):

Follow these steps, and then quit Registry Editor:
1. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
2. Locate and then click the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001
3. On the Edit menu, point to New, and then click DWORD Value.
4. Type ResetErrorCountersOnSuccess, and then press ENTER.
5. On the Edit menu, click Modify.
6. Type 1, and then click OK.
Follow these steps, and then quit Registry Editor:
1. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
2. Locate and then click the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002
3. On the Edit menu, point to New, and then click DWORD Value.
4. Type ResetErrorCountersOnSuccess, and then press ENTER.
5. On the Edit menu, click Modify.
6. Type 1, and then click OK.
Note The numbered subkeys that are listed earlier correspond to the primary and secondary IDE channels on a computer that contains a single IDE controller. If your computer contains two IDE controllers, the numbered subkeys for the primary and secondary IDE channels for each of the two controllers may be:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0003

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0004

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0005
To verify that you have located the correct subkey, verify that the DriverDesc value for the subkey contains the string value "Primary IDE Channel" or the string value "Secondary IDE Channel."

bojanh
5.6.2009, 21:20
isprobao sam ovo u citatu,mislim da sam dobro uradio,ali opet ne pomaze.

moguce da me zeza kabl,jer sve dok nisam nesto cackao oko kablova,radilo je uvek kako treba, i nije izbacivao taj PIO mode,a posle diranja i menjanja kablova,svaki put kad reinstaliram sistem,moram da namestim PIO mode da bi radilo,jer u DMA nece,pojavi se IO error.

ajd mi reci kako sad da znam jel odgovarajuci kabl uboden u rezac?

water wizard
5.6.2009, 21:24
jel ti taj disk izgreban pa blokira ili si probao i druge diskove, oće kad ubaciš loš disk da uspori u pio

ivanza
5.6.2009, 21:25
Ata ili s-ata rezac ?

bojanh
5.6.2009, 21:34
ata je rezac,ispravan potpuno,pre rusenja sistema sam narezao nekoliko diskova bez problema,bez ikakvog kocenja.

disk je nov,potpuno ocuvan,nedavno narezan i ispravan 100%,nije ogreban.

citao sam jos neke PIO teme ovde na forumu i video jednog decka da spominje neki kabl 80/40 i 40/40.

sta to predstavlja?

pre jedno mesec dana sam prodao jednu konfiguraciju koja je imala iste probleme kao i ova,samo sto sam tamo namestio da rezac radi u PIO modu,a radio je punom brzinom,kao da radi u DMA.

kad je covek odneo konfiguraciju i srusio sistem i krenuo da instalira drajvere za plocu,nazvao me i objasnio da mu izbacuje taj IO error i da nece da ucita nijedan disk.

ne znam kako je covek provalio,ali nazvao me opet i rekao nesto na ovaj fazon: "ti si mi ovde ubacio ovaj matori IDE kabl koji usporava perfomanse rezaca,ja sam sad stavio novi, (valjda je mislio na neki brzi ide kabl),i sad radi kako treba bez ikakvih menjanja modova."

e sad,moguce da imam i ja taj problem,da sam igrom slucajno ubacio neki matori IDE kabl koji nije predvidjen da radi u DMA modu,vec samo u PIO,pa je zato usporen rezac.

postavlja se pitanje,da li postoje uopste ti PIO i DMA kablovi,ako postoje,gde bih mogao da nabavim DMA kabl?

ovo je valjda nesto na fazon kao sto postoje SATA1 i SATA2 kablovi,tako sam procitao na benchforumu.

water wizard
5.6.2009, 21:42
postoje samo 40 i 80 dma kablovi, nema pio kablova, a nema ni sata1 i 2 već samo sata kablovi
tebi treba ovaj od 80, ima 2 priključka za diskove, što nas dovodi do toga da su ti hard disk i cd na istom kablu, pa ako možeš da ih razdvojiš posebnim kablom radiće brže da ne smetaju jedan drugom

Zašta ti se ovaj žalio, ne valja mu kabl, nov može da SE kupi za 100 din

bojanh
5.6.2009, 21:42
izvinjenje unapred za moderatore,ali moracu u ovoj temi da pravim duple postove da bi bilo kolko tolko preglednije.

evo ovako,nasao sam jedan zanimljiv sajt gde kaze ovako:Possible causes for falling back to PIO mode

The most frequent use why a CD or DVD port falls back to PIO mode is a scratched or otherwise unreadable CD or DVD.

However, there are a few reasons why a computer may use PIO instead of DMA, particularly when it's the hard disk port that falls back, not a CD/DVD drive port. For example, David Duberman reported in 2005 that some Dell computers have DMA disabled in their BIOS by default for the second hard disk. So it is a good idea to check the BIOS settings first.

2007-05-13 – Jason Paquette confirmed that the BIOS setting in his Dell computer was wrong too and prevented DMA mode. Correcting the BIOS setting immediately enabled the DMA mode.

A not so rare hardware problem is a bad or too long IDE data cable. You need 80-way cables, not the older ones with only 40 wires. With poor cables the device may work, but Windows will probably step down to lower DMA speeds or even to PIO.

kako ja sad da znam jel moj kabl u rezacu 40 ili 80?

ako je 40,onda bi samo trebao negde da pozajmim 80 i da probam sa tim kablom da vidim hoce li raditi.

ajde,blizu smo resenju,dajte bilo kakve solucije da resimo to.:)

EDIT:
sad procitah tvoj post.

pa nisu mi opste hdd i rezac na istoj grani,svaki je na posebnoj :)

hdd je na IDE1,a rezac na IDE2

kablovi izgledaju ovako:
link (http://www.pcguide.com/ref/hdd/if/ide/z_000553idecable80.jpg) ovo je kabl koji mi spada hdd sa plocom,a kabl za rezac izgleda isto ovako,samo sto nije plave boje.

jel mozda te boje igraju neku ulogu :(

water wizard
5.6.2009, 21:48
ovaj od 80, ima 2 priključka za diskove
000000000000

bojanh
5.6.2009, 22:08
ne znam druze sta ti predstavlja taj post,ali ja sam otkrio sta je bio problem.

evo rezac sad radi u DMA modu i prebaci ceo dvd za par minuta,bez problema :)

mesecima sam razbijao glavu oko ovog problema i sad mi je nesto palo na pamet i to sam sredio zahvaljujuci ovoj kljucnoj recenici:
A not so rare hardware problem is a bad or too long IDE data cable. You need 80-way cables, not the older ones with only 40 wires. With poor cables the device may work, but Windows will probably step down to lower DMA speeds or even to PIO.

to je bio kod mene problem,ubacen je taj stari 40 pina kabl u rezac.

ubacio sam ovaj od 80 pinova u rezac i evo ga radi kako treba.

znao sam da je do kablova problem,ali sam tek veceras saznao kako prepoznati 40,a kako 80 pina,po onim sitnim trakicama koje se nalaze na kablu :)

eto,resen problem,hvala svima na trudu i pomoci.

google je keva.