Prikaži potpunu verziju : da li nam treba server-hitno
Nas osmoro. devetoro iz ulice zelimo da se umrezimo radi igranja igrica interneta(adsl) i razmene podatka i to hocemo kablom, da li nam treba server za to i ako treba koja jacina kompijutera (minimalna) bi nam zavrsila posao.
Treba vam server i to je komp koji ce biti vezan direktno na net a vi ostali da koristite deljenu konekciju.... na njega stavite router i svi se lepo povezete... ako imate dovoljno kvalitetnog zasticenog kabla... mreze znaju da stvaraju probleme cak i u jednoj prostoriji, a pogotovo niko ne moze da kaze sta ce biti ako ih razvucete po (pretpostavljam iznad?) ulici....
Bice vam OK bilo koji 2Ghz+ sa bar 512 rama pod XP ili jos bolje nekim stabilnim linuxom ili BSDom ako imate enkog da vam to namesti...
XP je dobar kao server resenje,pod uslovom da kada ga namestite ne cackate mnogo po njemu.Sve zavisi od novca,ali XEON preko 2ghz je odlicno resenje,i naravno hardovi u raid nizu,sto opet zavisi od novca sa kojim raspolazete(al' sam pametan:D !!)
Za umrezavanje, igranje igrica i dostup internetu ne trebate server.
Za dostup do interneta trebate ruter (moze kao naprava ili kao linux masina od jedno 400 Mhz + 128 MB, moze i slabija, ali cemu), te switch, da spojite kablove. Switch uz Linux obavezno a uz ruter zato sto vas je osam, a ovi ruteri obicno imaju 4 porta.
Ako budete sisali puno P2P i imate brzi link, onda je bolji Linux, ili jaci ruter (Asus55GE).
1000puta je bolje staviti linux nego xp na server jer linux jako malo zauzima procesa shto znaci server moze lakshe da dishe ;)
Ma dajte ljudi jel treba il ne treba server meni su rekli u adsl predstavnistvu da mi samo ruter treba da nemora da je ukljucen neki kompijuter. Bez obzira da li moze da se napravi neka mreza a da nemora da neko glumi server, posto smo finansijski ograniceni da kupujemo novi komp koji ce da glumi server:icon_scra
Dusan Despotovic
23.4.2006, 18:06
Caooo prijatelju.Nas dvadesetak je u internoj mrezi.Od nas 20-tak samo su troje njih vzani mreznim kablom,ostali su na WiFi.Server koji imamo je P2 na 400mhz ,hard 80 giga,I ima 512 rama.Odrzava celu mrezu i net 256k(radi pod XP-om).A i non stop se igra EE -strategija.Tako da ti ne treba neka luda masina.Pozdrav!
Ne trebas server, dobro su ti rekli.
Ma dajte ljudi jel treba il ne treba server meni su rekli u adsl predstavnistvu da mi samo ruter treba da nemora da je ukljucen neki kompijuter. Bez obzira da li moze da se napravi neka mreza a da nemora da neko glumi server, posto smo finansijski ograniceni da kupujemo novi komp koji ce da glumi server:icon_scra
Piše se: kompjuter a ne kompijuter. Inače, ja ne bih pravio server, samo uzmi ruter i spojite kablove sa ostalim kablovima preko njega. Toliko.
ako uzmes wireless router mozes na njega da skopcas preko 250 kompjutera
kabliranje 20 tak kompjutera ce vas mnogo skuplje iazaci negoa wireless
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.