PDA

Prikaži potpunu verziju : da li nam treba server-hitno

trnn
21.4.2006, 19:00
Nas osmoro. devetoro iz ulice zelimo da se umrezimo radi igranja igrica interneta(adsl) i razmene podatka i to hocemo kablom, da li nam treba server za to i ako treba koja jacina kompijutera (minimalna) bi nam zavrsila posao.

Eni
21.4.2006, 19:34
Treba vam server i to je komp koji ce biti vezan direktno na net a vi ostali da koristite deljenu konekciju.... na njega stavite router i svi se lepo povezete... ako imate dovoljno kvalitetnog zasticenog kabla... mreze znaju da stvaraju probleme cak i u jednoj prostoriji, a pogotovo niko ne moze da kaze sta ce biti ako ih razvucete po (pretpostavljam iznad?) ulici....

Bice vam OK bilo koji 2Ghz+ sa bar 512 rama pod XP ili jos bolje nekim stabilnim linuxom ili BSDom ako imate enkog da vam to namesti...

firefly
21.4.2006, 19:46
XP je dobar kao server resenje,pod uslovom da kada ga namestite ne cackate mnogo po njemu.Sve zavisi od novca,ali XEON preko 2ghz je odlicno resenje,i naravno hardovi u raid nizu,sto opet zavisi od novca sa kojim raspolazete(al' sam pametan:D !!)

korisnik
21.4.2006, 19:58
Za umrezavanje, igranje igrica i dostup internetu ne trebate server.
Za dostup do interneta trebate ruter (moze kao naprava ili kao linux masina od jedno 400 Mhz + 128 MB, moze i slabija, ali cemu), te switch, da spojite kablove. Switch uz Linux obavezno a uz ruter zato sto vas je osam, a ovi ruteri obicno imaju 4 porta.
Ako budete sisali puno P2P i imate brzi link, onda je bolji Linux, ili jaci ruter (Asus55GE).

Bug[Su]
21.4.2006, 21:14
1000puta je bolje staviti linux nego xp na server jer linux jako malo zauzima procesa shto znaci server moze lakshe da dishe ;)

trnn
22.4.2006, 1:16
Ma dajte ljudi jel treba il ne treba server meni su rekli u adsl predstavnistvu da mi samo ruter treba da nemora da je ukljucen neki kompijuter. Bez obzira da li moze da se napravi neka mreza a da nemora da neko glumi server, posto smo finansijski ograniceni da kupujemo novi komp koji ce da glumi server:icon_scra

Dusan Despotovic
23.4.2006, 18:06
Caooo prijatelju.Nas dvadesetak je u internoj mrezi.Od nas 20-tak samo su troje njih vzani mreznim kablom,ostali su na WiFi.Server koji imamo je P2 na 400mhz ,hard 80 giga,I ima 512 rama.Odrzava celu mrezu i net 256k(radi pod XP-om).A i non stop se igra EE -strategija.Tako da ti ne treba neka luda masina.Pozdrav!

korisnik
23.4.2006, 18:12
Ne trebas server, dobro su ti rekli.

vladale
23.4.2006, 19:41
Ma dajte ljudi jel treba il ne treba server meni su rekli u adsl predstavnistvu da mi samo ruter treba da nemora da je ukljucen neki kompijuter. Bez obzira da li moze da se napravi neka mreza a da nemora da neko glumi server, posto smo finansijski ograniceni da kupujemo novi komp koji ce da glumi server:icon_scra

Piše se: kompjuter a ne kompijuter. Inače, ja ne bih pravio server, samo uzmi ruter i spojite kablove sa ostalim kablovima preko njega. Toliko.

coconut
28.6.2006, 1:43
ako uzmes wireless router mozes na njega da skopcas preko 250 kompjutera
kabliranje 20 tak kompjutera ce vas mnogo skuplje iazaci negoa wireless