PDA

Prikaži potpunu verziju : .txt ili .HTML


Pinokio
22.5.2009, 22:21
Molim za pomoc. Pravim svoj prvi sajt i neznam odakle da krenem, naime, treba da koristim par hiljada .txt fajlova pa neznam da li treba da ih prebacujem u HTML (svaki) ili mogu da se u naznacenom polju na sajtu prikazuju u izvornom formatu pri pozivanju iz pretrazivaca? Hvala

PDarko
23.5.2009, 0:12
Могу.

п.с. За детаљнији одговор постави прецизније питање.

water wizard
23.5.2009, 0:35
Pinokio napravi frejmove, pa na primer u levom frejmu ti se nalazi spisak tih tekstova sa linkom za svaki a u desnom da ti se prikazuje tekst kada klikne levo

nešto kao sadržaj

Pinokio
23.5.2009, 9:46
Hvala na smernicama. Za sada zbog selekcije fajlova koja ce potrajati, ovo mi je bilo vrlo bitno. A uporedo sa tim treba da se odlucim koji cu program za pravljenje sajta koristiti. Bio bih zahvalan ako biste preporucili neki. Razmisljao sam o Dreamweaver-u ili besplatni Mambo.

holodoc
24.5.2009, 11:31
Ukoliko se radi o klasičnim tekstu koji želiš da ubaciš u HTML bez gubitka formatiranja mislim da bi ti poslužio HTML pre (http://www.w3schools.com/TAGS/tag_pre.asp) (preformatted) tag. pre tag je karakterističan upravo po tome da browseri tekst unutar njega smatraju preformatiranim tako da ne ulanjaju prazne karaktere (space) i nove linije (new lines). Za prikaz pre blokova obično se koriste monospace fontovi (uvek su iste širine i visine) ali se izgled može potpuno kontrolisati stilovima.

Što se tiče programa...Zavisi šta očekuješ od njega. Ako si početnik Dreamweaver će ti u suštini biti ok kada se uhodaš malo. Mnogo bitnija ti je stavka kako bi trebao da realizuješ svoj sajt od toga u kom ćeš ga programu raditi. Za to su ipak potrebni neki detalji kakav sajt kreiraš, šta mu je namena itd.