PDA

Prikaži potpunu verziju : /home na dve distribucije?


dragan025
14.5.2009, 23:45
Interesuje me sledece

Na /dev/sda sam stavio Ubuntu

Na /dev/sdb hocu da stavim neki drugi distro

Da li druga distribucija koja ce biti na /dev/sdb moze da koristi /home sa /dev/sda?

Znaci da bude /home zajednicki!

Ubuntu sam pre uvek particije pravio preko SystemrescueCD-a

LiveCD

A pravio sam samo

/
swap

/home

Pre neki dan kada sam radio svezu instalaciju dodao sam i

/var

Sada me interesuje i to kada bi recimo stavio Debian ili Sabayon koje particije su mi neophodne na /dev/sdb

I da l sistem radi bolje ukoliko se prave posebne particije za

/var

/boot

itd....

Nadam se da nisam nesto preskocio

Eni
14.5.2009, 23:52
Hm, teoretski može, što da ne. Problem može da iskrsne ako imaš isti username pa sva podešavanja stave u isti folder na particiji (što može biti i željeno podešavanje a ne problem), a imaš različite verzije istih programa u dva distroa, ili želiš različita podešavanja istih programa u različitim distroima...

Kad instaliraš prvi i dodeliš mu home, pazi da pri instalaciji drugog ne formatiraš home da ne bi obrisao podešavanja prvog distroa.

Što se tiče drugog pitanja, ja bih rekao da je dovoljno napraviti root, home i swap po distrou, nema neke potrebe za boot, var i ostalim bez dobrog razloga, tj. u 90% slučajeva.

dragan025
14.5.2009, 23:59
Nemam neku potrebu za razlicitim podesavanjima

Znaci moze isti

/home

A nista me ne kosta da stavim drugi username

Za posebne particije sam pitao da li je dobro iz razloga sto sam jedno vreme imao

XP

Ubuntu

Kada sam treci stavio

Sabayon

nisam mogao ni jedan da podignem sem XP-a i tu sam morao uz pomoc SuperGrubCD-a

Hvala na brzom odgovoru...

Eni
15.5.2009, 0:06
Pazi, isti username ti daje isti folder za sva podešavanja, tipa /home/dragan025/ a u njemu onda krša nevidljivih .gnome, .local i drugih foldera,
a ako staviš različite onda ćeš imati /home/dragan + /home/dragan025 na istoj particiji recimo, a svaki od njih svoje zasebne .local i .gnome i slične foldere...
Bar mislim, nisam probao to nikad u praksi :)

LM, još jednom, može ista particija da se mountuje na oba distroa kao /home, samo pazi da je ne formatiraš greškom između instalacije prvog i drugog distroa. Ovo sam morao da ponovim jer je smešno koliko je lako zeznuti se u oduševljenju oko prejednostavnih gnu/linux instalacija...

bvitnik
15.5.2009, 0:55
Korišćenjem istog /home-a i istog username-a možeš samo da napraviš komplikaciju. Na oko deluje kao prednost jer bi se nameštanja programa delila između dve distribucije pa kad nešto namestiš na jednoj distribuciji tako ostane namešteno i na drugoj. Evo ilustrativnog primera gde bi to napravilo problem:

1. Instaliraš Ubuntu. Sve lepo namestiš.
2. Instaliraš Sabayon. Pokušaš da kreiraš usera sa istim imenom - cvrc. Ovde će verovatno napraviti problem jer direktorijum u /home s tim imenom već postoji. Ako ovo prođe, sledeće što može da se desi je:
- 1) Obriše sve unutar /home/username da bi napravio novi nalog i efektivno ti ubije Ubuntu nalog.
- 2) Korisniku na Sabayonu dodeli "userid" (identifikacioni broj koji se koristi da bi se označila vlasništva fajlova na disku) različit od onog na Ubuntu-u (sasvim realna situacija) i efektivno onemogući bilo kakav upis u /home/username jer pripadaju nekom drugom.

Ako i sve ovo prođe ili ručno namestiš sve, može se desiti sledeće:

3. Ubuntu koristi Human temu za GNOME i neke tamo fontove. Uloguješ se na Sabayon, on pokuša da učita Human temu i fontove koji su namešteni u Ubuntu-u i cvrc - njih nema na Sabayon-u. Ovo je samo primer, Human tema i isti fontovi možda postoje na Sabayonu u startu ali može se naći primer gde će nešto faliti.

Ako i ovo prođe nekako, može se desiti sledeće:

4. Verzije programa pod Ubuntu-om i Sabayonom se razlikuju. Postoji verovatnoća da im se i format config fajlova razlikuju. Ovo će po definiciji da napravi haos.

Znači ponašanje je nepredvidivo i mala je verovatnoća da ćeš namestiti da radi iole kako treba. Samo ćeš napraviti veliki haos i na jednoj i na drugoj distribuciji.

Rešenje:
1. Koristiš različite username-ove na različitim distribucijama/sistemima.
2. Pretpostavljam da sve ovo radiš zbog toga što u /home držiš podatke. Mnogo bolje rešenje je da koristiš posebnu particiju za podatke. Kod tebe /home jeste na posebnoj particiji ali onda i nastaje tvoj problem. Rešenje je da /home bude na root particiji i da sadrži samo config fajlove. Particiju s podacima mount-uješ negde, tipa /mnt/My Documents, a onda u /home/username napraviš link na /mnt/My Documents. Tako ćeš dobiti efekat kao da ti se "My Documents" nalazi u /home/username. Tako uradiš na oba sistema i voila. Config fajlovi su odvojene a podaci su deljeni.

dragan025
15.5.2009, 6:54
Tako ce onda i biti

Swap naravno mogu da imam jedan?????

Njega ne moram praviti za drugu distribuciju posebno?

Salito
15.5.2009, 8:35
Ja sam uspesno koristio istu /home particiju sa dva username-a na dve distribucije, a u jedan /home/janko sam imao direktorijume, a u drugi /home/stanko sam imao simbolicke linkove do /home/janko/muzika npr i tako sam na oba distro-a imao sve dokumente u /home direktorijumu. Nisam nailazio na problem nikakav. A ako pravis link do windows particije, budi siguran da se mountuje @ startup da bi ti radili linkovi.

dragan025
15.5.2009, 9:33
Sada nema Windows

Samo Ubuntu.....za sad

Tesko da cu i stavljati Windows ponovo

Stavio sam ga pre...par meseci i nisam ga 3X startovao

Mickie
16.5.2009, 20:39
A jel moze /home da bude na NTFS ili HFS+ particiji??

bvitnik
16.5.2009, 22:48
^ NE. Linux prava pristupa se ne mogu reprodukovati na ovim fajl sistemima. Na HFS+ bi eventualno moglo ali mislim da Linux nema punu read/write podršku za ovaj fajl sistem. Zaboravi :kreza:!!

GoranSTX
17.5.2009, 9:17
Ako te brine pristup /home particiji iz win sistema imaš EXT2 IFS (http://www.fs-driver.org/) drajver pomoću koga možeš imati pun pristup svojim podacima. Piše da je za ext2, ali mi se čini da podržava i ext3, mada nisam siguran... a ne restartuje mi se komp samo radi provere :) A za /home ti i ne treba ništa bolje od ext2 ili ext3 pod uslovom da nemaš neke specifične potrebe.

Mickie
17.5.2009, 12:20
Ma vise me brine pristup i pisanje po /home iz OS X-a. U Vindhozni mi netreba pristup nicemu sem igara. A imam jednu lager particiju u NTFS pa planiram kad je ispraznim da je formatiram u HFS+ i onda i dalje da bude lager za podatke, ali da stavim jedan folder gde ce da idu torenti i oslatli downloadi i iz OS X-a i iz Linux-a i iz Vindoza. I tu da bude i Scrratch disk i Home po mogucstvu. A i Documents iz OS X i Vindoz. Naso sam HFS+ read/write za Vindoz http://tzechuen.wordpress.com/2008/02/02/tech-tip-readwrite-both-ntfs-and-hfs-volumes-on-both-windows-and-mac/ al me samo sa Linux zeza. Procitao sam negde da onaj + u HFS+ pravi problem u linuxu, tako da treba da da koristim stari HFS (bez plus) koji ne podrzava Jurnaling.

Ali ima vremena da sve ovo proucim, jer mi je ta lager particjija prepuna pa dok je bekapujem i ispraznim ima da prodje mesec dana :kreza: Jer to je ko da pokusavam da isusim reku. Ja praznim a ono se puni stalno, jer mi uvek nesto treba sa neta.

EDIT: Taj EXT2 drajver je meni napravio ovaj maler pre nekoliko meseci http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=738984&postcount=8
Overklokovao mi hard:kreza: I posle jos jedanput pre nedelju dana. I od tada ga ne koristim.