PDA

Prikaži potpunu verziju : ADSL konekcija na Debianu 5


Zward
9.5.2009, 0:17
Moj ADSL ISP je sezampro i od njih sam dobio USB modem Conexant (čini mi se AccessRunner, mrzi me da se zavlačim ispod stola:)), i on je skroz fino radio na WinXP-u. Medjutim pošto mi se dotični OS smučio prešao sam na Debian Lenny-ja (dakle totalni sam noob). Sve sam fino uspeo da namestim sam, ali ne lezi vraže... Da, budem kratak. Drajveri koji bi ovaj modem naterali da radi na Debianu (reč je o amd64 verziji da stvar bude još gora), ne postoje. Za 32-bitnu verziju može nešto da se nabudži, ali za 64 jok. Koliko sam skapirao Debian već poseduje firmware za ovaj modem pod imenom cxacru. Ali ono što sam našao na netu da bi trebalo raditi sa tim firmware-om deluje vraški teško. Koga baš zanima nek pogleda http://accessrunner.sourceforge.net/driver.shtml#kconfig

Nego ako je neko slučajno uspeo da poćera ovaj modem ili sličan ADSL modem na bilo kojoj distribuciji, neka odgovori jer mi se stvarno ne vraća na Windows (i iz ideoloških i iz softverskih razloga). Pre bih promenio ISP-a, sa nekim normalnim modemom. Verovatno ću to i morati ali rekoh da pokušam sa SK forumom, pošto na raznim forumima vidim da je problem sa tim Conexant USB modemima na Linuxu baš uzeo maha (mada je većina postova na tu temu baš matora, možda je nešto rešeno u međuvremenu a ja to ne znam).

P.S. U tehničkoj podršci sezama su mi rekli nešto na foru: ''Linux? Ma odj***!'' Razlog više da menjam provajdera, mada ne verujem ni da su ostali nešto bolji po pitanju Linuxa...

GoranSTX
9.5.2009, 8:47
Ako si u mogućnosti pokušaj da taj modem zameniš sa ruterom (bilo zamenom kod provajdera, bilo u sopstvenoj režiji) i time ćeš poštedeti sebe bilo kakvih podešavanja.
Jeste nepopularno rešenje na koje svi skoče sa povicima "Aha!!! Linux nije user friendly i ništa ne radi na njemu!!!". Situacija nije tako crno-bela, može to verovatno da se potera da radi, ali kako sam kažeš nisi baš upoznat sa linuxom pa će to biti vrlo mučan i dugotrajan proces bez zagarantovanog uspeha (dok se mi objasnimo šta su termini poput kernel modul, kompajliranje, ndiswrapper, konzola, skripta... bla... bla...).
Ovako samo uštekaš UTP kabal u mrežnu i voziš net...

rellik
9.5.2009, 9:36
Nema potrebe da menjas provajdera takvi strucnjaci su svugde :D

Elem resenje za tvoje probleme se nalazi ovde :dedica:

http://www.ubudsl.com/Mnogo jednostavno i korisno :alealeee:

EDIT: uf tek sam ustao, nadam se da ce raditi na debianu posto je prvobitno za ubuntu :S

stepanov
1.6.2009, 12:22
ja imam ubuntu 9.04, ali neobee mi je provajder. Potrebna su mi podesavanja za ubudsl configuration... da li biram sezampro-eunet ili custom...???

VojaM
1.6.2009, 15:08
Neobee je veoma sličan po parametrima Sezamu. Naravno, konkretne podatke uzmi iz uputstva koje si morao dobiti od provajdera.