PDA

Prikaži potpunu verziju : Lektira

vekile
3.5.2009, 14:59
Gdje mogu naci lektiru ''Na Drini Cuprija'', ali da nije prepricana. Vec, citava knjiga mi treba... Mooooooooolllllliiiiiiiim vas, hitno mi treba!!!!!!!!!!!

DonCorleone91
3.5.2009, 15:04
Lepo odes u biblioteku, uclanis se, i uzmes knjigu! :)

Teva
3.5.2009, 15:09
Za pocetak u svakoj biblioteci... :D

Ili ovde :D

http://www.antikvarne-knjige.com/elektronskeknjige/book/index.php?page=cuprija

vekile
3.5.2009, 15:09
Bas si zanimljiv/a, rado bih otisla, ali nema jeeeeee. Zato je i trazim... Nego znate li neku stranicu na netu???

vekile
3.5.2009, 15:13
Teva, CARE!!!!!!!!!!!! Beskrajno mnogo hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vekile
21.11.2009, 16:14
Narode, opet nema knjiga u mojoj biblioteci... Sad mi treba ''Zlocin i kazna'' od Dostojevskog. Naravno, treba mi neprepricana lektira. Hitno mi treeeebaaaa!!!! Unaprijed mnooooooooooogooooooooooo hvala!!!!

Bokile
21.11.2009, 16:33
Sta je sa vama omladinom,i tim aaaaaaaaaaaaooooooooooooooeeeeeeeeee....

Jeste svi zaboravili da pricate normalno?

Evo ti zlocin i kazna---------->LINK (http://www.lektire.org/zlocin_i_kazna.zip)

vekile
21.11.2009, 17:37
hvala ti na ovome, ali ovo je prepricano, meni treba kompletna knjiga, ako moze?

Eni
21.11.2009, 18:21
http://www.planetpdf.com/planetpdf/pdfs/free_ebooks/Crime_and_Punishment_T.pdf

Mithrandir
21.11.2009, 18:46
Meni bode oči kako se traži neprepričana lektira. Pa, zar to mora da se naglašava? :(

Eni
21.11.2009, 20:19
Obzirom na to da većina dece po defaultu traži već napisan rad, pa tek onda prepričan kao osnovu za svoj, izgleda da onaj ko traži knjigu da pročita danas to mora da naglasi...

mciggzy
21.11.2009, 20:19
zato sto je naglaseno lektira. Da je trazio knjigu, ne bi dobio takve stvari :D

Djordje Turjacanin
21.11.2009, 20:27
LEkitra nije prepričana knjiga već knjiga koa se prepričava i analizira da bi se dobila ocijen u srpskom jeziku(i ostalim nekim jezicima). E sad što je ovde to postalo sinonim za prepričan rad neke lekitre to je drugo.

JohnnyNT
21.11.2009, 21:17
Al odosmo u ofčinu bog te mazo :D

Lektira-određen broj književnih dela (knjiga, jelte) koje obavezno treba obraditi po nastavnom planu i programu za vreme trajanja školske godine, tj. školovanja.

Npr. figurativno rečeno, SK je obavezna lektira za one koji se bave i koji bi da se kompovima :D

Eni
21.11.2009, 21:27
Ne, to na šta ti misliš je školska lektira. Lektira je nešto širi pojam, i to za SK nije figurativno već on jeste svojevrsna lektira, samo nije školska, i nije obavezna.

JohnnyNT
21.11.2009, 21:42
Ne, to na šta ti misliš je školska lektira.

Pa i napisao sam moje mišljenje šta je školska lektira, a SK sam naveo kao primer šta se još može nazvati lektirom (nisam rekao da je školska, dobro možda nije obavezna, ali je veoma preporučljiva).

mislim da smo jedan drugog pogrešno razumeli, ali nije bitno ;)

Djordje Turjacanin
21.11.2009, 22:43
Kod Vere su se dobijale ocjene iz književnih djela koje nismo radili kao lektire. :kreza:
Aj sad nemam pojma ko je Vera,vjerovatno nastavnica ali OK.
Što bi rekli lektira je skup knjiga koje su u toj školskoj godini moraju obraditi, analizirati, prepričati i interpretirati pred nastavnikom/profesorom. E sad ovo zadnje zavisi od profesora(nastavnika) jer naprimjer jedan nastavnik te izvede pred tablu i traži od tebe da pročitaš prepričano i onda odgovaraš na pitanja u vezi sa tekstom. Uopšte nije pitana analiza nizti je mnogo gledano u svesku. Kod drugog je bila praksa da samo ti uzme lektiru i pročita prepričani tekst i analizu i dadne ti ocjenu bez ikakvog pitanja, a kod trećeg(koliko sam ih promjenio u školi) moraš napamet znati prepričati tekst i važna je analiza teksta.

Equilibrium
22.11.2009, 10:17
E sta mene nervira kod lektire, kad se radi analiza sve mora po prirucniku ili po alalizi u predgovoru, ne moze knjiga da se vidi na drugi nacin. Sta sad je kao taj sto je pisao analizu usao autoru u mozak i tacno znao sta je ovaj mislio? Naravno da nije, to je umetnost, ne matematika, ista stvar se moze shvatiti na milion nacina u zavisnosti od osobe koja je posmatra. E i sad zasto profesori toliko nabijaju svima na nos tu "zvanicnu" analizu. Neki kreten procita u prirucniku celu analizu dela, nauci napamet i on je super, a ja procitam delo, i kad kazem nesto drugacije nego sto je u doticnom prirucniku napisano, ja sam POGRESNO razumeo sta je pisac hteo da kaze, a ko njoj garantuje da taj koji je pisao analizu nije pogresno razume, a da sam bas ja tu stvar protumacio onako kako je pisac hteo da se ona shvati. A i gomila pisaca za neke stvari u njihovim knjigama nije ni namenila neko dublje znacenje, jednostavno napisu da bi usporili radnju ili kao stilski dodatak, a posle neko to tumaci kao vesto metaforu o tadasnjem vremenu, pisci se sami cude kad vide sta im sve pripisu.

Nase skolstvo je toliko sra*e da je to nevidjeno.

Eni
22.11.2009, 14:18
E sta mene nervira kod lektire, kad se radi analiza sve mora po prirucniku ili po alalizi u predgovoru, ne moze knjiga da se vidi na drugi nacin.

A, to te nervira kod glupavih profesora, ne kod lektire.

Nije knjiga sama odredila kako se treba tumačiti, ljudi su krivi, pogotovo oni previše uspavani, umorni i zatucani da bi otvorili mozak. Susreo sam se na žalost sa ovom pojavom na faxu i previše često - kada od 70 ljudi na vežbama samo ti imaš drugačije tumačenje (ili u mom slučaju - kada za sve možeš da nađeš 30+ tumačenja u zavisnosti od pristupa koji ti padnu na um u prve tri sekunde) onda brzo shvatiš jednu stvar - većina budućih profesora ne razlikuje se uopšte od većine budućih štagod drugo školovanih u Srbiji - razmišljanje im je ukalupljeno, dresirani su da prežive / prebrode, niko ne pravi korak dalje, a ono što nije u literaturi jednostavno i ne žele da znaju...

Na sreću, sreo sam i dovoljno drugačijih, pozitivnih primera, da se nadam da će bar 2 razreda godišnje da imaju dobro obrazovanje. Još ako u njima bude bar po jedan učenik koji shvata koliko je sve okrenuto protiv njega i iskoristi priliku da zaista uči i napravi nešto u životu (u inat školi zamišljenoj da mu ogadi i učenje i sve drugo), budućnost može biti svetla.

Auror
22.11.2009, 15:13
A, to te nervira kod glupavih profesora, ne kod lektire.

Nije knjiga sama odredila kako se treba tumačiti, ljudi su krivi, pogotovo oni previše uspavani, umorni i zatucani da bi otvorili mozak. Susreo sam se na žalost sa ovom pojavom na faxu i previše često - kada od 70 ljudi na vežbama samo ti imaš drugačije tumačenje (ili u mom slučaju - kada za sve možeš da nađeš 30+ tumačenja u zavisnosti od pristupa koji ti padnu na um u prve tri sekunde)

Hvala. Istog sam misljenja. One prve tri sekunde su kao :nov_explo. Dobijem toliko ideja da mi je tesko da se odlucim za neku. I onda se naravno ja ne javim prvi da dam odgovor na dato pitanje,vec neko drugi koji je na vrijeme procitao interpretacije. :p Posle toga sam prinudjen da od mnostva ideja izaberem 2-3 koje se uklapaju u ono prethodno receno.

Eni
22.11.2009, 15:58
Moram da dodam još jednu stvar iz iskustva - autori obično vole da čuju različite interpretacije, vole kvalitetnu povratnu informaciju. Zato je još neobičnije da ima profesora koji umesto da motivišu učenike i usmere ih da dolaze do svojih rešenja, zahtevaju da se napamet zna nešto iz sveske/tuđe analize. Jedini razlog koji ja vidim za takvo ponašanje je potpuno odsustvo kreativnosti usled kojeg jednostavno ne mogu da shvate prirodu umetnosti te se nalaze na pogrešnom poslu.

ANGELDEAD
22.11.2009, 18:17
koliko se vi ispricaste, mogli ste curi PREVESTI lektiru i prepricati XD

Equilibrium
22.11.2009, 18:17
Ma sivi kreteni bez trunke maste i volje da poseduju istu, 90% ljudi bilo gde...

Bar bi profesori koji su zavrsili tu knjizevnost, mogli su da zavrse nesto drugo, zanimljivije i isplativije, koje je to sigurno interesovalo, trebali bi da slusaju i pokusavaju da razumeju tudje misljenje a ne da forsiraju svoje.

Ali posto me jos nijedan nije ubio evidentno je da su samo ojacali moje stavove i da sam nakraju uvek uspeo da izdejstvujem da se moje misljenje bar uvazi ako ne i prizna za bolje.

Neverujem da je iko ovde sposoban da prevede Dostojevskog, jer je izrazito kompleksan i prevod sa ruskog na engleski pa sa engleskog na srpski bi prilicno izgubio poentu, a interpretaciju je sama rekla da nece.

Haker95
11.12.2009, 0:17
A i ovde ima - nisu prepricane, i cele su - www.ask.rs

Maks1224
27.10.2011, 17:13
A i ovde ima - nisu prepricane, i cele su - www.ask.rs (http://www.ask.rs)

www.ucionica.rs prepricane lektire