Prikaži potpunu verziju : DirectX i OpenGl
Moze li neko da mi objasni cemu sluze Direct X i Open Gl?Znam da se Direct X primenjuje kod igrica za grafiku i zvuk, ali interesuje me da li pored toga ima neku drugu primenu i jos neke opcije koje bi se mogle iskoristiti???
OpenGL (Open Graphics Library) je kreiran prevashodno za profesionalnu primenu (3D animacija i sl) ali se od pre nekoliko godina koristi i za igrice.
OpenGL(http://www.opengl.org) je low-level API (Application Programming Interface) za realtime, primarno 3D, ali i 2D grafiku. Potiče od IrisGL-a grafičkog api-ja kreiranog u Silicon Graphics-u za njihov OS Iris(varijanta unix-a) i odgovarajući hardware. Bez obzira na reč open u imenu, u pitanju je zatvoreni projekat koji se razvija od strane OpenGL Architectural Review Board-a, ali i od samih proizvođača hardvera koji mogu da uvedu nove mogućnosti preko tzv. ekstenzija. Posle nekog vremena, najkorišćenije ekstenzije obično bivaju uključene direktno u sam api. Sa stanovišta razvoja ovo je velika prednost u odnosu na DirectX čiji je development u potpunosti zatvorenog tipa pod kontrolom Microsofta, ali ipak donosi određene teškoće programerima zbog potrebe prilagođavanja delova koda određenom hardveru (sa druge strane, to je stvar nezavisna od korišćenog api-ja, baš kao što je pokazala nVidiina FX serija, koja u nekim elementima jednostavno nije poštovala potrebne specifikacije, što je zahtevalo pisanje potpuno odvojenog koda za njih i za Ati).
Što se tiče primene, OpenGL je projektovan za ozbiljne poslove. Stvari poput hardverskog T&L-a (Transformations Lighting) su bile prisutne od samog početka, naravno na odgovarajućem, profesionalnom hardware-u. Ipak, prihvatanje gl-a od strane id softwarea u početcima akcelerirane 3d grafike na pc-ju, uvodi isti i u game primenu, rame uz rame sa Direct3D-om i tada dominantnim glide-om (3dfx). Danas, stvari su nešto drugačije i gl je na pc-ju poražen od strane Direct3D-a. Ipak, nekoliko značajnih studija još uvek primarno radi sa njim: id, Relic(homeworld 1 i 2), Starbreeze(Riddick). Sa druge strane, na konzolama je još uvek u upotrebi (PS2, PS3?). Postoji i OpenGL ES, osiromašeni api za prenosne uređaje(http://www.khronos.org/opengles/). Trenutno je aktuelna verzija 2.0, a Ati i nVidia zajedno rade na novom OpenGL 3.0 standardu:
http://www.gamedev.net/columns/events/gdc2006/article.asp?id=233
Sa druge strane, DirectX je skup nekoliko api-ja koji pokrivaju širok spektar multimedijalne primene računara. Praktično pokriveno je sve od 3d grafike, zvuka, preko videa i networkinga. Glavne komponente (api-ji) su: DirectDraw i Direct3D koji zajedno čine DirectX Graphic, DirectShow - video play i capture, DirectSound - zvuk, DirectMusic - muzika, DirectInput - ulaz, podrška za različiti game hardware, DirectPlay - komponente za mrežno igranje i DirectSetup koji olakšava instalaciju i održavanje pojedinih komponenti.
Kada se kaže DirectX, obično se misli na DirectDraw(2d grafika, već neko vreme se praktično i ne koristi) i Direct3D, tj. na njegovu grafičku komponentu. Na svome početku DirectX je bio sa razlogom nepopularan, čak i u neku ruku omražen kao još jedan Microsoftov arogantni pokušaj tržišne dominacije osrednjim proizvodom, čije su (mnogobrojne) rupe krpljene marketingom i finansijskim injekcijama tamo-gde-treba. Api je bio loš, dosta nižeg nivoa od OpenGL-a, i često su i veoma jednostavne stvari zahtevale nesrazmerno mnogo koda, što je, uz primenu COM modela za razliku od klasičnih biblioteka funkcija i svesno odbacivanje multiplatformnosti, bio jedan od glavnih (objektivnih) razloga zbog kojeg ga je i Carmack svojevremeno odbacio u korist OpenGL-a(http://www.lytha.com/taffers/carmack_directx.phtml). Ipak, u roku od nekoliko godina, uz lobiranje što proizvođača hardwarea, što razvojnih studija, kao i uz stalni razvoj api-ja koji prevazilazi dečije bolesti i postaje sve kvalitetniji, DirectX postaje vodeći igrač na pc-ju. Negde u vreme pojave verzije 8, DX postaje praktično ravnopravan sa gl-om i na polju ozbiljne primene.
Direct3D vs OpenGL:
http://www.xmission.com/~legalize/d3d-vs-opengl.html
John Carmack o Direct3D i OpenGL-u:
http://www.lytha.com/taffers/carmack_directx.phtml
Kako "sa podrškom", vudu je sam radio rendering, viper ti je za to vreme bio "začepljen" :)
Inače bio sam i ja ponosni vlasnik VirgeDX + Voodoo2 kombinacije... ah, ti dani bezbrige i dečije radosti :(
odgovori su dobri, ali niko nije rekao zasto se javila potreba za API-jima.
nekada davno, jos u vreme DOS-a, kompjuteri su radili u realnom modu i imali direktan pristup hardveru (tzv.Low Level). sa pojavom Windows-a 95, uveden je i zasticeni princip rada, i procesor vise nije imao direktan pristup hardveru. tu uskacu API-ji cija je osnovna uloga da budu interfejs izmedju hardvera i win-a.
OpenGL je cisto graficki API, dok je DirctX univerzalan (grafika,zvuk,upravljacki uredjaji i sl.).
prednost je u tome sto se hardver standardizuje prema API-ju, tako da vecina danasnjih igara, programa i sl. moze da radi na razlicitim platformama.
Game fever
12.4.2007, 10:24
Da li neko zna da li se open gl uzima uz driver ili posebno. Ako je posebno da li neko zna sajt za ge force 2
Dobija se uz drajver, ne treba ništa dodatno.
ee ljudi kad se vec prica o opengl modu rkeo da postavim jedno pitanje mozda neko ima neki odgovor.
radi se o igi counter strike 1.6 i ATI jevoj grafickoj kartici tu jednostavno nemozete imati 100 fps a neznam kako to da namestim uopste neradi kako treba a da stavis bilo koju nvidiju mx 440 i nizu ima da izvuce 100 fps a ko od sale svasta sam probavao ali nista nemoze da dotera do 100 fps mislim ima on 100 fps a kad nema nikog cim pocnes malo da se kreces ( u counteru ) on spada na 30 50 60 u vrh glave . citao sam po raznim forumima i svi kazu da ati neradi dobro drajvere za opengl i da su oni problem neznam sta vi mislite ? ? ?
hvala i poz
ATI je godinama imao probleme sa OpenGL drajverima nasuprot nVidiji koja je imala od početka odlične OpenGL drajvere. Problem se manifestovao u znatno manjem frame rateu koje su ATI karte izvlačile u odnosu na nVidia ekvivalente. OpenGL igre jesu teška manjina u odnosu na Direct3D ali među njima je poslednjih godina bilo nekih naslova koji su postali standardi benchmark testovi (Doom 3, Chronicles of Riddick, Quake 4 itd.).
Međutim... Problem je počeo da se ispravlja sa Catalystima 6.x (u stvari već, sa 5.11 verzijom) kada je ATI ozbiljno poradio na OpenGL komponenti i u velikoj meri smanjio jaz između njihovih i nVidia kartica. Sa prvim generacijama Catalyst 7.x drajvera OpenGL problem je nestao sasvim. Današnje ATI karte i njihovi drajveri nisu sporije u OpenGL igrama u odnosu na Direct3D igre. Naravno da postoji više igara koje favorizuju jednu ili drugu arhitekturu (što je sasvim očekivano, razlike u funkcionisanju ATI i nVidia GPU-a nikada nisu bile veće) ali to više nema veze sa D3D/OpenGL pričom.
Šta je problem specifično sa CS 1.6 ne znam ali da bi ti neko sa Foruma dao potpuniji odgovor potrebno je da kažeš o kojoj se ATI kartici radi i o kojoj verziji drajvera? Ako je u pitanju nešto staro 5 godina, onda je to sasvim druga stvar:icon_wink.
SilverBgd
23.11.2008, 1:17
Koja je razlika između DirectX9 i 10?
To su dve verzije DirectX 10 API-ja. DirectX 10 na papiru donosi mnoga poboljšanja (pre svega Shader Model 4.0, predicated rendering, geometrijski shaderi itd.) u odnosu na DX9 koja mogu da se iskoristi ako imaš grafičku karticu odgovarajuće generacije - neki nVidia GeForce 8000 ili noviji, AMD Radeon HD2000 ili noviji. I naravno, neophodan je Windows Vista koji jedini sadrži DirectX10 (postoje i neke nezvanične DX10 verzije za XP, ali nisam siguran kako to uopšte radi).
U praksi, još uvek nema igara koje mnogo koriste DirectX10 i koje bolje (ili uopšte drugačije) izgledaju u DirectX10 verziji nego pod DirectX9. Problem je možda do slabe zastupljenosti Viste, pa razvojnim timovima nije mnogo isplativno da razvijaju igre koje su "Vista only". U ovom trenutku i dalje ne postoji (čak ni u najavi) igra koja će biti prvenstveno razvijana za DX10 i njegov API. Uprkos tome, već je najavljen i DirectX11 i grafičke kartice koje će ga podržavati.
ILLidaN_93
8.1.2009, 12:11
al mogu da koristim dx 10?Imam nvidia 8600 gts 512mb.nisam uzeo bolju kad sam kupovao komp jedina bolja je kostala preko 400 evra...
A jel moze DirectX 10 sada da se nekako pokrene na WindowsXP-u ili do toga jos nismo dosli?
U potpunosti ne, imaju neki timovi koji su uspeli da pokrenu odredjene igre, ali niko nije ceo DX10.
Postoji neki DX 10 koji radi na XP SP3, ukrajinski, mada nema sjajnih rezultata...
Ma to je u sushtini DirectX 9 API, uz par DX10 dll-ova, smece teshko, rendering koji fali u DirectX 9 u odnosu na 10 se obavlja preko procesora - uzhasno sporo, samo su zamaskirali dxdiag da pokazuje DirectX 10 i to je to... znachi ni za shta nije
To su dve verzije DirectX 10 API-ja. DirectX 10 na papiru donosi mnoga poboljšanja (pre svega Shader Model 4.0, predicated rendering, geometrijski shaderi itd.) u odnosu na DX9 koja mogu da se iskoristi ako imaš grafičku karticu odgovarajuće generacije - neki nVidia GeForce 8000 ili noviji, AMD Radeon HD2000 ili noviji. I naravno, neophodan je Windows Vista koji jedini sadrži DirectX10 (postoje i neke nezvanične DX10 verzije za XP, ali nisam siguran kako to uopšte radi).
U praksi, još uvek nema igara koje mnogo koriste DirectX10 i koje bolje (ili uopšte drugačije) izgledaju u DirectX10 verziji nego pod DirectX9. Problem je možda do slabe zastupljenosti Viste, pa razvojnim timovima nije mnogo isplativno da razvijaju igre koje su "Vista only". U ovom trenutku i dalje ne postoji (čak ni u najavi) igra koja će biti prvenstveno razvijana za DX10 i njegov API. Uprkos tome, već je najavljen i DirectX11 i grafičke kartice koje će ga podržavati.
Na ovo samo da dodam, Crysis warhead, FSX mnogo bolje izgledaju na DX10 :D i koriste ga do maximuma,dosta se primeti kad ih igrate na DX9 i DX10 al uz 10-tku treba jak komp i vista da bi vam radilo kako treba,ove verzije za XP su bullshit :D lol
Nikola Stankovic
9.4.2009, 22:12
Skinuo sam najnovije drajvere za GeForce 7300 GT i sada dolazi do usporavanja igre Combat Arms. Ali pre toga nije bilo problema. Takodje sam skinuo i najnoviji DirectX 9c
Novi drajveri se šteluju za nove kartice, to sa lošijim radom igara na starijim karticama sa novijim drajerima nije ništa čudno i novo.
Samo da ispravim malo orinalni post
Playstation 2 nije korisito OpenGL. Na zalost PS2 nije imao nikakav API za grafiku. Imao je veoma nizak jezik za pricanje sa grafickim cipom a mnogi developeri su se odlcivali za direktno ubacivanje vrednosti u registre isog. OpenGL 3.0 je bio razvijan ali niko se nije bas trudio da radi na tom projektu dok SONY nije pljunuo pare da naprave OpenGL3.0 ne bi li imao Graficki API za PS3.
Osim toga DirectX je mnogo vise automatizovan API od OpenGLa i samim tim je znacajno laksi za programiranje dok je OpenGL operise na mnogo nizem nivou stoga nudi vise slobode za eksperimentisanje. Danas to doduse vise nije toliko bitno koliko je bilo u vreme kada je Jhon Carmack davao svoje cuvene izjave o jadnosti DirectXa naspram OpenGLa. DirectX je drasticno napredovao od tada dok OpenGL nije imao toliko prostora niti zelje za rast.
Znaci to je to? OpenGL je gotov:paranoia:
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/04/01/once-mighty-sgi-sold-to-rackable-for-25-million/
http://www.tgdaily.com/content/view/41911/118/
SGI je puko, prodat je, a ima i glasina da je intelektalna svojina OpenGL projekta prodata M$-u :paranoia: Znaci, nece vise biti igara nizasta sem vindoz :paranoia: ??? Daj prosvetlite me malo oko ovoga?
Znaci to je to? OpenGL je gotov:paranoia:
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/04/01/once-mighty-sgi-sold-to-rackable-for-25-million/
http://www.tgdaily.com/content/view/41911/118/
SGI je puko, prodat je, a ima i glasina da je intelektalna svojina OpenGL projekta prodata M$-u :paranoia: Znaci, nece vise biti igara nizasta sem vindoz :paranoia: ??? Daj prosvetlite me malo oko ovoga?
Ne. Prvo OpenGL postoji za manje vise sve platforme koje danas zive ili makar zivotare dok DirectX je vezan za Windows a njegov derivat za XBOX.
Drugo, sto se tice profesionalne primene DirectX nije dorastao ni da postoji na istoj planeti sa OpenGL. Vizualizacija u 3D modeling proglamima npr se uvek izvodi kroz OpenGL iz mnogih razloga. OpenGl ce ziveti veoma aktivno i dalje ali ce biti istisnut iz sveta igara (naravno sem PS brenda). Osim toga Nintendo Wii ima neki svoj API o kome se malo zna tako da DirectX i OpenGl nisu jedini postojeci 3D APIji na ovome svetu.
Trece, OpenGL se nije trudio da raste jer za njegovu glavnu primenu promene nisu ni bile nesto potrebne.
Ukoliko neko sedne i napravi striktniji set standarda koje sve Linux distribucije moraju da prate, pre svega install paketa, drajvera, GUIa i sl , Linux ce znacajno dobiti na popularnosti a samim tim i OpenGl na aktuelnosti sa igracke tacke gledista.
I za kraj svi ovi APIji se zasnivaju na rasterizaciji a buducnost je u RayTracingu koji je mnogo zahtevniji u pocetku ali daleko ravnomernije podnosi opterecenja i ne stvara krs poblema i ogranicenja oko kojih developeri trce u krugovima vec preko cele decenije (refleksije, prelamanja svetlosti, senke, distorzije geometrije...). Tako da ce svi danasnji APIji ili postati multikomponentni gde ce se dodati RayTrace biblioteke ili ce nastati totalno novi APIji.
ns podzemlje
7.11.2009, 18:17
Kad smo vec kod DirectX-a mene zanima dali ima neke bitne i velike razlike imedju directx 10 i 11, i dali se isplati zbog nove 11 cekati graficke sa podrskom i bacati pare na njih ili ne? Gledao sam par slika na kojima porede 10 i 11,ali ja licno nisam uvideo neku veliku razliku :eek:
Moje licno misljenje: Ne isplati se ako gledas samo DX11 reklamu. Cist FUD i hype u svrhu bolje prodaje Windows 7, i pokusaj AMD-a da se sto vise slepa uz M$ kako bi prodao sto vise grafickih kartica.
Razlog zasto vredi uzimati HD5xxx je manja potrosnja slabijih modela (HD57xx), ili vece performanse jacih modela (HD58xx). Ali ako imas HD48xx, nema svrhe apgrejdovati. Ako kupujes novo, mozes da razmislis.
Nema potrebe da menjas kombo 2xGTX295 za 5850/70. Ti si brale miran na duze staze. Ako bas hoces da si "in" sa svakom generacijom sacekaj nVidia kartice GTX3xx serije. Em sto ce verovatno biti bolje od ATIja em sto ce ti svaka igra 200% dobro raditi ;)
Neznam da li je bilo ali ova firma ima dx 11 endzin, postoji i njihov benchmark, http://unigine.com/
Thaedass
13.11.2009, 14:04
Bilo ;)
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=49849
ns podzemlje
29.11.2009, 18:30
Nema potrebe da menjas kombo 2xGTX295 za 5850/70. Ti si brale miran na duze staze. Ako bas hoces da si "in" sa svakom generacijom sacekaj nVidia kartice GTX3xx serije. Em sto ce verovatno biti bolje od ATIja em sto ce ti svaka igra 200% dobro raditi ;)
Nisam ni mislio da sad menjam graficke zbog Dx11,nego me je samo interesovalo koja su poboljsanja u odnosu na predhodnika. Sto se mene tice za Dx11 graficke ima vremena.
Jovan Verbic
19.12.2009, 0:50
Poydrav!!!!
Skoro sam re-instalirao računar, i sad kad hocu da instaliram jednu igricu pojavljuje mio se ovo: this application has failed to start because d3dx9_36.dll was not fuond, gledao sam po netu i procitao sam da tuj dll file moze ručno da se ubaci. Da li mi neko moze reći način da ga ubacim, ili neki način da otklonim ovaj problem??????
Instaliraj DirectX koji mozes da skines odavde: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=04AC064B-00D1-474E-B7B1-442D8712D553&displaylang=en
Jovan Verbic
19.12.2009, 1:14
Sad cu da ga skinem, pa javljam jel uspelo!!!!!
Mario333
31.12.2009, 11:20
Može li mi neko reći zašto kada otvorim dxdiag piše da imam direct x11 a moja kartica podržava samo directx 10.1 :icon_scra
Djordje Turjacanin
31.12.2009, 12:03
Zato što Windows 7 ima DX11 u sebi.
Mario333
31.12.2009, 12:30
Zato što Windows 7 ima DX11 u sebi.
Dobro onda ako ima DX11 znači ja trebam da skinem recimo ver. 9 ili ??????? :paranoia:
Sass Drake
2.1.2010, 14:48
Poslednji DirectX Runtime paket se zove DirectX August 2009 i sa njim Microsoft krpi sve verzije DirectX-a, kao što je radije i ranije sa pakteima sličnog imena i kao što će raditi u budućnosti.
xp professor
25.1.2010, 22:11
Pomoc???
Kad krenem da igram cs 1.6 ocu da ubacim u openGl render, i uvek me izbaci iz njega i kaze da moram da bidem na software renderu.
Sta treba da radim da bi mi igra pokretala na opengl-u.????
Hvala
Da pravilno instaliras drajvere za graficku.
Ali to nije za ovu temu :p
xp professor
25.1.2010, 22:21
znam, izvinjavam se.
jesam, pravilno sam instaliro drajvere, cak su mi instalirali ljudi iz servisa.
Djordje Turjacanin
26.1.2010, 0:11
E to i jeste problem. Ko zna šta su ti oni stavili, možda su stavili pogrešan drajver ili stari ili nisu dobro nešto treće uradili. Skini drajvere za tvoju grafičku. Deinstaliraj postojeće i očisti ostatke programomk tipa Driver Cleaner i pokušaj ponovo.
Dobro onda ako ima DX11 znači ja trebam da skinem recimo ver. 9 ili ??????? :paranoia:
Ovo i mene zanima jer imam Win 7 x64 i morao sam da instaliram tu zadnju verziju DirectX 9 Avgust 2009 da bi pokretao igrice. Zanima me da li smeta nesto (mada nisam nista jos primetio) sto sam pomesao 9 sa 11?
Ovo i mene zanima jer imam Win 7 x64 i morao sam da instaliram tu zadnju verziju DirectX 9 Avgust 2009 da bi pokretao igrice. Zanima me da li smeta nesto (mada nisam nista jos primetio) sto sam pomesao 9 sa 11?
Zadnja verzija nije DirectX 9 August 2009 već DirectX August 2009. ;) Taj paket osvježava sve verzije DX-a.
Ok, znaci ne smeta ako se instralira sa DirectX 11?
Ok, znaci ne smeta ako se instralira sa DirectX 11?
To nema nikakve veze ostaje dx 11
odgovori su dobri, ali niko nije rekao zasto se javila potreba za API-jima.
nekada davno, jos u vreme DOS-a, kompjuteri su radili u realnom modu i imali direktan pristup hardveru (tzv.Low Level). sa pojavom Windows-a 95, uveden je i zasticeni princip rada, i procesor vise nije imao direktan pristup hardveru. tu uskacu API-ji cija je osnovna uloga da budu interfejs izmedju hardvera i win-a.
Cekaj, pa zar drajveri nisu interfejs izmedju hardvera i OS-a, tj. koja je razlika izmedju drajvera i API-ja?
Drajveri su interfejs između hardvera i OS-a, ali je potreban još jedan softverski sloj kao interfejs između aplikacije i drajvera.
Da nema DirectX-a, neka igra bi u sebi morala da sadrži odgovarajući programski kod specijalno za Nvidiju, ATI i Intel, odnosno za njihove drajvere. Umesto toga, aplikacija ovako šalje pozive DirectX-u, koji potom komunicira sa drajverom za karticu (odnosno, ATI, Nvidia i Intel uz drajver isporuče odgovarajuće biblioteke specijalno prilagođene pozivima DirectX-a i onda to prosleđuju samom drajveru). Tako da tu ima nekoliko slojeva, ali je svejedno programiranje akcelerisanih aplikacija daleko lakše nego kad bi programer morao da razmišlja sa kojim tačno hardverom radi ispod.
SolidanCSplayer
10.7.2012, 21:18
Imam specifican problem, i to od ranije. Pitao sam vec na temi Cs 1.6 ali mozda ovde neko zna.. Dakle igricu sam iz OpenGl prebacio u D3D i otad nece da pokrene igricu tj bude samo crn ekran iako sam je 1200 puta reinstalirao,brisao sve fajlove... Izgleda da igricu pokrece u D3D iznova i iznova, ne vidim nacin da pokrenem igricu.. Kako da je vratim u OpenGl
Sladjan85
22.7.2012, 20:25
Evo jedno pitanje... Zamislimo da imamo jednu igricu, konkretno mislim na GTA 4 , zamislimo da imamo neki prosecan dual core i hd 4670 grafiku koja je Direct X 10 kompatibilna. Pokrenemo GTA 4 na XP , igra leti (logicno ,vidi se malo losija grafika od Direct X 10) ,pokrenes je istu takvu na lajtovanoj Visti ,ona bas bas leti (ne znam ,zasto ,valjda jer osnova Viste Direct X 10) i onda pokrenemo super popularni WIndows 7 (full i lajtovan) i dobijem porazavajuce performanse u vecini naslova. Sad mene zanima ,ako ja imam Direct X 10 graficku karticu ,da se meni ne isplati da visim na Windows 7 ,zato sto on koristi Direct X 11 ? Posto mnogo je lepse igrati GTA 4 u Visti SP2 x64 bez seckanja i lagovanja ,nego u Windows 7 x64 ,sa istom verzijom drajvera (a probao sam 10 verzija svugde je isto). Zasto toliki pad perfomansi, ako pokrenes igru u OS-u,koji ima Direct X za seriju `jaci` ?
Evo jedno pitanje... Zamislimo da imamo jednu igricu, konkretno mislim na GTA 4 , zamislimo da imamo neki prosecan dual core i hd 4670 grafiku koja je Direct X 10 kompatibilna. Pokrenemo GTA 4 na XP , igra leti (logicno ,vidi se malo losija grafika od Direct X 10) ,pokrenes je istu takvu na lajtovanoj Visti ,ona bas bas leti (ne znam ,zasto ,valjda jer osnova Viste Direct X 10) i onda pokrenemo super popularni WIndows 7 (full i lajtovan) i dobijem porazavajuce performanse u vecini naslova. Sad mene zanima ,ako ja imam Direct X 10 graficku karticu ,da se meni ne isplati da visim na Windows 7 ,zato sto on koristi Direct X 11 ? Posto mnogo je lepse igrati GTA 4 u Visti SP2 x64 bez seckanja i lagovanja ,nego u Windows 7 x64 ,sa istom verzijom drajvera (a probao sam 10 verzija svugde je isto). Zasto toliki pad perfomansi, ako pokrenes igru u OS-u,koji ima Direct X za seriju `jaci` ?
Mesas babe i zabe. Ako igra ne koristi DX 11 ti nemas nikakve koristi od njega. Sam DX je set instrukcija koji pomaze u komunikaciji izmedju igre i hardvera tj. drivera koji upravljaju hardverom. GTA IV je DX 9 igra ako me secanje ne vara, cak ne iskoriscava ni poboljsanja koje je DX 10 doneo (mada su ona mizarna i kasnije ih je DX 9 cak i dobio kroz update-ove). DX 11 je doneo ogromna poboljsanja i igre koje koriste engine koji su optimizovani za DX 11 rade bolje i izgledaju lepse od npr. DX 9 i 10 igara.
Tebi su problem, kao i skoro svim korisnicima AMD/ATI grafickih, driveri. Oni su kljucna veza koja kontrolise hardver onako kako treba, nema sa tim DX nista. Dakle probaj da nadjes najbolje drivere za svoju karticu, trazi po netu. Meni su pomogli xtreme G driveri, ti probaj da nadjes neke druge. Ima i tema ovde na forumu pa pogledaj malo.
Sladjan85
22.7.2012, 21:04
Pa slazem se sa tobom ,zato sam i postavio ovo pitanje. Naime svi sinteticki testovi ,3D mark 2003/2005/2006 pokazuju identicne rezultate u Visti/XP/Win 7,ali kad odem u igre ,razlika bude drasticna. To me i muci, jer sam probao i Xtreme-G Force od 8.1 do 12.4 (znaci to je 30ak drajvera),pa sa 3D guru oficijalne isto od 8.1 do 12.4 i razlike su bile mizerne. Ne razumem sta koci. Grafika je recimo bitno bolja u Windows 7 u odnosu na XP/Vistu ,iako graficka ne podrzava hardverski Directx 11 ,ali pad performansi je otprilike 30-40%. Pomislio bih da je cipset ili ploca,ali 3D Mark pokazuje stabilan FPS i stabilan score (overklokovano/neoverklokovano)... Zato me cudi.Sad se premisljam da ostanem na Visti SP 2 x64 samo zbog igara :) A bolno mi ,jer to niko ne koristi.
Pa slazem se sa tobom ,zato sam i postavio ovo pitanje. Naime svi sinteticki testovi ,3D mark 2003/2005/2006 pokazuju identicne rezultate u Visti/XP/Win 7,ali kad odem u igre ,razlika bude drasticna. To me i muci, jer sam probao i Xtreme-G Force od 8.1 do 12.4 (znaci to je 30ak drajvera),pa sa 3D guru oficijalne isto od 8.1 do 12.4 i razlike su bile mizerne. Ne razumem sta koci. Grafika je recimo bitno bolja u Windows 7 u odnosu na XP/Vistu ,iako graficka ne podrzava hardverski Directx 11 ,ali pad performansi je otprilike 30-40%. Pomislio bih da je cipset ili ploca,ali 3D Mark pokazuje stabilan FPS i stabilan score (overklokovano/neoverklokovano)... Zato me cudi.Sad se premisljam da ostanem na Visti SP 2 x64 samo zbog igara :) A bolno mi ,jer to niko ne koristi.
Meni nije jasno kako moze igra da izgleda bolje u zavisnosti na kom sistemu je instalirana? To mi nikako ne ulazi u glavu. Moguce da te koci CCC, stavi sve u njemu na performance, mozda to bude pomoglo.
Od kako imam nov komp koristim samo Win 7, Vistu nisam ni pomisljao da instaliram, a XP pogotovu iako sam samo njega imao na starom kompu. Win 7 se pokazao kao daleko stabilniji i bolji sistem od XP-a. Mogu samo da pohvalim M$. Sve se na kraju svodi na individualnu igru po pitanju performansi, bar je kod mene to slucaj. Ja sam uspeo da sa Xtreme G driverima postignem na GTA VI-ci preko 35 fps-ova, dalje od toga nikako nisam uspeo, i pretpostavljam da je u pitanju slab procesor. E sad, mozda Vista i XP manje koriste procesor pa igra bolje radi, jer je svima poznato da se celokupna fizika u GTA IV-ci oslanja na proceor, odatle i tolika zahtevnost po tom pitanju.
Tu dolazi DX 11 koji je omogucio da se ogromne kolicine podataka, kao npr fizika, obradjuje na grafickom procesoru koji je daleko efikasniji. Zbog toga DX 11 igre rade bolje. Meni je npr Max Payne 3 radio odlicno, nije secnuo ni jednom, a izgleda par svetlosnih godina bolje od GTA. Moli boga da GTA V bude bolje optimizovan pa da nemas te brige oko sistema. :)
Odosmo mi u off.:odoK:
Sladjan85
22.7.2012, 21:23
Pa paradox je da dizanjem procesora sa 1.6 na 3.2 nisam dobio nista u 7ici ,a u Visti jesam. Pod pojmom lepsa grafika ,mislio sam da u Windows 7 pokazuje cistije i jasnije texture i senke su bolje uradjene ,a i slabija je nazubljenost nego na Visti/XP. U pravu si odosmo u off ,izgleda da cu za sedmicu morat` konacno uzeti jacu grafiku ,ovaj put nVidiu...
Assassinator
22.7.2012, 23:00
GTA IV je pravljena za XP SP3 i za Vistu, a na sedmici se igra sa kompatibilnim modom. Mozda su zato i performanse bolje, mada ne mora da znaci. To kako ce GTA IV raditi nekome je cista lutrija (vise puta provereno, potvrdjeno i dokazano). A da se vratim na temu - da li neko od vas primecuje razliku i da li je uopste ima izmedju Google Eartha u OpenGl -u i DirectX-u?
GTA IV je pravljena za XP SP3 i za Vistu, a na sedmici se igra sa kompatibilnim modom. Mozda su zato i performanse bolje, mada ne mora da znaci. To kako ce GTA IV raditi nekome je cista lutrija (vise puta provereno, potvrdjeno i dokazano). A da se vratim na temu - da li neko od vas primecuje razliku i da li je uopste ima izmedju Google Eartha u OpenGl -u i DirectX-u?
Ja sam probao Heaven benchmark u DX11 i Open GL modu, i veruj mi razlike u izgledu i performansama nije bilo. Nisam probao google earth, ali mislim isto da razlike nema.
@Sladjan85: Ja ti kazem da ta poboljsana grafika nema veze sa tim koji je sistem, to moze samo da bude CCC koji forsisra svoja podesavanja vezana za AA i filter textura. Udji u CCC i proveri dal je do toga.
Sladjan85
23.7.2012, 13:03
u CCC sve pogaseno ,tj default (application controled) ... e jedan post iznad mi je interesantan. Nisam znao da je bolje pokrenuti GTA 4 u compatibility modu za Vistu, bas cu da probam. Ne mogu da verujem da se toga nisam setio.
Sass Drake
28.7.2012, 16:52
A vi niste mogli naći neku igru koja je optimizovana kako Bog zapovijeda već ste našli GTA4. :rolleyes:
GTA IV je pravljena za XP SP3 i za Vistu, a na sedmici se igra sa kompatibilnim modom.
Sa najnovijim patchom, gde je rešen problem sa Event Logom na sedmici, igra i "zvanično" podržava sedmicu bez compatibility modova.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.