PDA

Prikaži potpunu verziju : Backup celog linux sistema?


skydive
20.4.2009, 23:31
Ovo je veoma važna tema o kojoj ne znam skoro ništa, iako linux koristim već više od pola godine. Koliko mi je poznato, Norton Ghost se može koristiti samo za backup Windowsovih particija (jel tako?), pa me interesuje, postoji li neki dobar ekvivalent ovom programu za linux particije, i kakva su generalno iskustva korisnika GNU/Linux distribucija sa backupovanjem celih linux sistema. :cool:
Hvala unapred.

na12
21.4.2009, 1:28
Da si malo pretrazio forum nasao bi ovo http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=40066

skydive
21.4.2009, 16:51
Da si malo pretrazio forum nasao bi ovo http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=40066

Hvala za ovo. Samo, jos jedna stvar me zanima:

Linux nije Windows pa nema potrebe za posebnim alatima za pravljenje backup-a. Linux se jednostavno backup-uje tako što ga iskopiraš negde, odnosno iskopiraš sadržaj root (/) direktorijuma izuzev /proc, /lost+found, /mnt i /sys.

Zanima me koja je funkcija direktorijuma /sys, odnosno zbog cega taj direktorijum ne treba backupovati.

PDarko
21.4.2009, 18:21
Тај директоријум не постоји. Тј. постоји, али је празан. Баш као и /proc, /sys је машта кернела.

Manuel Page је, уз помоћ свог возача Hal D., организовао обилазак Линукс фајл система. Уживајте (http://tuxradar.com/content/take-linux-filesystem-tour) :D

Beagle
21.4.2009, 19:09
Pa moj definitivno nije prazan :D Predpostavljam da se tu cuvaju neki radni parametri sistema, ali ni ja ne znam chemu sluzi...

urke
21.4.2009, 20:17
/sys i /proc su dinamički generisani direktorijumi.

Inače, članak iz Sveta kompjutera o GNU/Linux fajl sistemu → http://www.sk.rs/2006/08/sklp01.html

bvitnik
21.4.2009, 22:21
Zanima me koja je funkcija direktorijuma /sys, odnosno zbog cega taj direktorijum ne treba backupovati.

Pokušaću da objasnim samo ukratko a ti obavezno pogledaj linkove koji su ti prethodno dati.

Linux prati filozofiju da je sve fajl. Hardverski uređaji i procesi (trenutno aktivni programi) u memoriji vide se kako fajlovi/direktorijumi. To znači da nije svaki fajl/direktorijum koji vidiš pravi fajl, koji se nalazi negde na hard disku. Upravo je takav slučaj sa /sys direktorijumom. On je popunjen nekim fajlovima/direktorijumima koji predstavljaju uređaje koje vidi kernel i omogućavaju programima da komuniciraju sa, ili dobijaju informacije o, hardverskim uređajima. Sadržaj je dinamičan i generiše se svaki put kad podigneš sistem. Inicijalno /sys je prazan. Isto važi i za /proc i delimično za /dev.

Ako si podigao neki LiveCD sistem i hoćeš da napraviš backup sistema koji se nalazi na hard disku onda možeš da uključiš /sys i /proc u backup, jer će biti prazni. Naravno ne radiš backup /sys nego /mnt/<mesto_gde_si_montirao_sistemsku_particiju>/sys. Međutim ako radiš backup sistema koji je trenutno podignut, moraš da preskočiš /sys.