Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Izgreban monitor

Rocker
14.4.2009, 1:17
Dobio sam neke vlažne maramice za briskanje fotoparata, monitora i sl. i probao ih i oštetio zaštitni sloj na monitoru. Pošto je posle toga izgledao kao da je na njemu 3 kila nejednako razmazane prašine, morao sam da skinem kompletan zaštitni sloj. Tom prilikom sam koristio sunđer za sudove i na mnogo mesta prilično izgrebao samo staklo. Sad se na tim mestima boje prelivaju kao da je monitor mokar. Interesuje me ima li nekog sredstva kojim staklo može malo da se ispolira (npr. one paste za metal, kojima se poliraju kuleri, pa nešto tako ili slično) i sredi ili sam osuđen da gledam ovakav monitor dok ne kupim nov? :boodala:

E, da, ovde ne važi ista priča kao za TFT, jer je kod njih prednja strana od plastike, ovde je u pitanju baš pravo staklo (Samsung 959 NF).

Oggy
14.4.2009, 1:51
Isti slucaj ja mislim. Kako je monitor brisao neko bez mog znanja i ko zna cime, tacno se vide linije tj. potezi kojim se cistio ekran. Tih linija ima poprilicno, tako da prekrivaju skoro celu povrsinu monitora. Kakav je to zastitni sloj, i da li to ima uticaja na zdravlje? Takodje, model monitora je isti.

Rocker
14.4.2009, 2:07
Pa to imaju bolji modeli CRT monitora. Pojačava kontrast i smanjuje zračenje (nešto kao oni filteri koji su se nekada postavljali preko monitora). Mana je jedino to što je taj sloj osetljiv na sredstva za čišćenje prozora i sl hemikalije. To sam znao odavno i koristio sam samo proverene stvari za briskanje. Ove maramice su delovale bezopasno i na njima čak piše da su za monitore, ali eto, upropastiše mi monitor. Što se zdravlja tiče, prelamanje svetlosti (od ogrebotina) svakako ne prija očima. A i doza zračenja je verovatno dosta veća. Znam da kad priđem rukom monitoru, statički elektriitet samo pucketa, kao TV-u kad priđem. A toga ranije ni bilo nimalo. Ali dobro, zračili smo se pre 15-ak godina modelima koji su zračili više i od TV-a pa smo preživeli :kreza: , ali ove ogrebotine stvarno smaraju. :rolleyes:

Oggy
14.4.2009, 3:05
Ah....
:)

Markonije
8.5.2009, 15:19
Moja taktika je rukav i dahtanje po monitoru,pa da vidis kako sija.

Salu na stranu,nema potrebe trositi pare za fensi krpice i tecnosti za ciscenje,kupite najobicniju pamucnu tkaninu i u apoteci alkohol od 50-60% 'snage' i to bi bilo to.

Beagle
8.5.2009, 15:29
Upropastio si trinitron? :D

Raspitaj se kod optichara, koje sredstvo koriste za poliranje pa isprobaj... U principu nema shta da izgubish...

EDIT uopste mi nije jasno shto se ljudi opterecuju sa time. Monitor se dobro opere i sa obchnom vodom, uopste ne trebaju nekakva specijalna sredstva. Ja lichno koristim toplu vodu i jelensku kozu i monitor je perfektno chist (sem ako ne jedete burek po monitoru :D)

Branislav Gavric
8.5.2009, 17:23
Jedino da probas sa onim tecnostima sto se reklamiraju kao za "CD Repair kit" cija je namena da se ogreban CD namaze pa ga laser onda ponovo (navodno) moze da cita...

(Upitnik!!!)

Rocker
8.5.2009, 18:37
apoteci alkohol od 50-60% 'snage' i to bi bilo to.

Upravo je alkohol i kriv što je monitor upropašten. On oštećuje zaštitni, antireflexivni sloj, tako da je zaista idealan kad hoćeš da napakostiš nekome. :rolleyes:

Upropastio si trinitron? :D

Još gore...Diamondtron. :boodala: :n-cc2:

Raspitaj se kod optichara, koje sredstvo koriste za poliranje pa isprobaj... U principu nema shta da izgubish...

Isto to mi je danas predložio časovničar. Ako ne to, pogledaću u prodavnici auto delova, možda imaju nešto za poliranje izgrebanih šoferki. Ove ogrebotine su izuzetno plitke, ne treba tu ne znam kakav tretman.

EDIT uopste mi nije jasno shto se ljudi opterecuju sa time. Monitor se dobro opere i sa obchnom vodom, uopste ne trebaju nekakva specijalna sredstva.

Dosada je đavolje igralište! :kreza:

Jedino da probas sa onim tecnostima sto se reklamiraju kao za "CD Repair kit" cija je namena da se ogreban CD namaze pa ga laser onda ponovo (navodno) moze da cita...

CD je od plastike, čisto sumnjam da to sredstvo može išta može da uradi kada je staklo u pitanju.

Uglavnom, ako nešto budem pokušavao, javljam rezultate. :to_care:

Miki-Car
8.5.2009, 19:09
Još gore...Diamondtron.

Zar nije to isto, samo sto je to bio Mitsubishijev brandname?

Rocker
8.5.2009, 19:22
Jeste, ali lepše zvuči. :to_care:

Beagle
9.5.2009, 0:55
Jeste, ali lepše zvuči. :to_care:

Pa i nije bash isto, razlikuju se donekle:
http://content.answers.com/main/content/img/CDE/DOTPITCH.GIF

Ovaj drugi je Trinitron, a treci je Diamondtron. U teoriji, Diamondtron bi trebao da ima ostriju sliku (jer ima jasno definisane piksele), ali i da zadrzi prednost Trinitrona (luminentnost i kontrast).

Dosada je đavolje igralište!

Onda si se sit naigrao :)