Prikaži potpunu verziju : Garancija...
sasa123sa
13.4.2009, 13:54
Pozdrav ljudi...
Ovako imam graficku karticu Asus 7950 gt koja se pkvarila,odneo sam je kod firme gde sma kupio jer je pod garancijom...Oni su uzeli grafiku i dali mi prelazno resenje dok ne vide sa dobavljacem sta i kako....
Reklisu mi da je verovatno riknula i da nemoze da se popravi...
Moje pitanje je sta ja da ocekujem koju graficku kartu oni meni treba da daju u zamenu za moju koja se pokvarila jer se isti mdoel vise ne proizvodi??
Hvala unapred!!!
oni ce verovatno da gledaju koja im je bila poslednja cena te graficke kad su je imali na lageru,pa ce u odnosu na tu cenu da ti daju neku graficku u tom cenovnom rangu,a mozda ces i imati mogucnost da doplatis za jacu po zelji.
jednom kolegi je crkla 7900gs i dali su mu 9600gt,sto je odlicno.
Sto se tice zamene grafe ja sam prosao izuzetno lose. Crkao mi xfx 7600gt agp, mislim zapalio se i to sam od sebe. Grafa je bila u garanciji jos nekih 6 meseci i nisu mi je zamenili jer kako kazu kad dodje do takvog kvara garancija ne vazi. Samo se pitam kad garancija vazi? Sto se tice tvoje zamene dobro je da su ti ponudili da ti zamene, a sad sta ce ti dati to je druga stvar i sve zavisi od firme do firme.
sasa123sa
13.4.2009, 17:03
Hvala na odgovorima!
Mislim da garancija ne vazi ako imas fizicka ostecenja na njoj...bar ja tako mislim...
Pa ja nisam imao fizicka ostecenje jednostavno je pukla...
Mislim da je cena karte bila kad sam je uzeo oko 200 eur. Mislio sam da ce dati u tom cenovnom rangu...Ali burazer je danas bio do njih kazu da ce mozda dati 9600 mozda 9800...
firme razlicito gledaju. Po meni bi najpostenije bilo da ti daju neku karticu koja je u rangu(ili malo slabija) te tvoje tipa 8600GTS ili 9500GT ddr3 ali verovatno ce biti neki ati 4670 ili 3850.
Ako dobijes 9600GT to je premija
Hvala na odgovorima!
Mislim da garancija ne vazi ako imas fizicka ostecenja na njoj...bar ja tako mislim...
Pa ja nisam imao fizicka ostecenje jednostavno je pukla...
Mislim da je cena karte bila kad sam je uzeo oko 200 eur. Mislio sam da ce dati u tom cenovnom rangu...Ali burazer je danas bio do njih kazu da ce mozda dati 9600 mozda 9800...
To za fizicka ostecenja se slazem da ne vazi garancija, ali kad ti crkne nesto a u garanciji je, a ne vazi ti garancija, onda jbg. Moj 7600 se zapalio sam od sebe a uopste nije diran, ali kad hoce ono hoce.
Sto se tice zamene nista ispod 9600gt ne bi bilo ok, bar po meni.
kako nista ispod 9600GT, to je premija ako dobije. Realno treba da dobije karticu iste brzine da ne bi bio ostecen. 9600GT je brza 2 puta. Ne treba da se gleda po ceni vec po performansama.
oni ce verovatno da gledaju koja im je bila poslednja cena te graficke kad su je imali na lageru,pa ce u odnosu na tu cenu da ti daju neku graficku u tom cenovnom rangu,a mozda ces i imati mogucnost da doplatis za jacu po zelji.
jednom kolegi je crkla 7900gs i dali su mu 9600gt,sto je odlicno.
This is tacan odgovor. Potvrdjeno na par mesta. ;)
sasa123sa
14.4.2009, 13:47
kako nista ispod 9600GT, to je premija ako dobije. Realno treba da dobije karticu iste brzine da ne bi bio ostecen. 9600GT je brza 2 puta. Ne treba da se gleda po ceni vec po performansama.Pa kako da se gleda po performansama kad je to druga generacija....
Znaci ja sam kupio moju grafikau kada je bila jedna od najacih na trzistu...I sad treba da dobijem po tebi neku koja je prosek....
Ja sam dao 200+ evra sto znaci da sam imao izbor da kupim grafiku jacu za te pare ja bi je uzeo posto nije bilo u to vreme jace ja sam uzeo tu....
Znaci performanse ako se gledaju ja bi trebao da dobijem grafiku u novoj generaciji koja je ista klasa kao moja u seriji 7...
To je neko moje misljenje....
Hvala svima jos jednom na pomoci!!
au brate al ti je razmisljanje, strasno :boodala:
Ajd ovako, zar nije logicno da dobijes grafu iste brzine(MA KOJA GOD BILA GENERACIJA GRAFE)
Sta sad meni crkne moja 7600GT placena 150E i sad ja treba da dobijem ATI4870 u zamenu zato sto isto kosta kao moja pre 2.5 godine.
Ili jos bolje, platio sam 2GB rama 150E pre 2,5 godine i ako crkne znaci ja treba da dobijem 8GB rama po sadasnjim cenama.
Realno treba da dobijes karticu koja JE ISTE BRZINE znaci 8600GTS ili tako nesto.
Menjanje pokvarene grafičke u zamenu za neku u skladu trenutnih performansi bi bilo za batine ili za tržišnu inspekciju. Ima piše lepo u kupoprodajnom ugovoru, nema tu neke filozofije. Prodavac je dužan u garantnom roku da zameni stvar, vrati pare ili zameni odgovarajućem po ceni, kakve bre performanse....:icon_evil
Menjanje pokvarene grafičke u zamenu za neku u skladu trenutnih performansi bi bilo za batine ili za tržišnu inspekciju. Ima piše lepo u kupoprodajnom ugovoru, nema tu neke filozofije. Prodavac je dužan u garantnom roku da zameni stvar, vrati pare ili zameni odgovarajućem po ceni, kakve bre performanse....:icon_evil
pa ajd onda svi da ****avamo posle 2-3 god nase grafe (kao satro spalila se, crko kuler ili stavec) i lepo da uzmemo kartice 5x brze nego sto smo imali.
sasa123sa
14.4.2009, 13:59
To za fizicka ostecenja se slazem da ne vazi garancija, ali kad ti crkne nesto a u garanciji je, a ne vazi ti garancija, onda jbg. Moj 7600 se zapalio sam od sebe a uopste nije diran, ali kad hoce ono hoce.
Sto se tice zamene nista ispod 9600gt ne bi bilo ok, bar po meni.
Nije ok ni po meni...nisi ti kriv sto je feler...ali ovo je srbija jos uvek....
pa ajd onda svi da ****avamo posle 2-3 god nase grafe (kao satro spalila se, crko kuler ili stavec) i lepo da uzmemo kartice 5x brze nego sto smo imali.
Pa ja nisam s**** svoju grafiku namerno...crkla je sama od sebe ne mojom krivicom....
Upravo ovo sto je reko vlajo...To je logika...
Ako nema da mi da istu ili da je popravi treba da mi da neku u istom rangu....Ne iste brzine...
Pa lepo je regulisano zakonom, ako kupiš sa računom i regularnom garancijom, postoje i eventualno posebne stavke ugovora npr. amortizacija i slično, ali mislim da to ne prelazi trećinu vrednosti proizvoda. Inače mislim da je kuler negde malim slovima isključen iz 3 godine garancije, a i stavka strujni udar ih ograničava...:dzavo: Nisu baš ni prodavci naivni...:D Ko ih je terao da daju trogodišnje garancije. Inače velike firma (ovo znam za W..W.. ) imaju na lageru grafičke i slične malo egzotičnije proizvode koji su upravo na veliko nabavljeni kao očekivani mogući škart, koje ne prodaju, i stoje otprilike za dužinu garancije.
au brate al ti je razmisljanje, strasno :boodala:
Ajd ovako, zar nije logicno da dobijes grafu iste brzine(MA KOJA GOD BILA GENERACIJA GRAFE)
Sta sad meni crkne moja 7600GT placena 150E i sad ja treba da dobijem ATI4870 u zamenu zato sto isto kosta kao moja pre 2.5 godine.
Ili jos bolje, platio sam 2GB rama 150E pre 2,5 godine i ako crkne znaci ja treba da dobijem 8GB rama po sadasnjim cenama.
Realno treba da dobijes karticu koja JE ISTE BRZINE znaci 8600GTS ili tako nesto.
3 reci - poslednja maloprodajna cena. Ta poslednja maloprodajna cena moze biti i 50e, tako da ova tvoja logika otpada. ;)
Pazi ovako ja namerno nisam hteo da pominjem amortizaciju i ostale stvari da nemoga slucajno ne zbunim ali nije u tome stvar.
Stvar je u tome sto se zakoni ne osvezavaju i koriste se neki pisani od pre 100 godina i sto kompjutere moze da prodaje svaka budala sa razlicitim dilovima sa proizvodjacima (dobavljacima). Ja bih voleo ako neko ( da bi argumentovano pricali) moze iz zakona da izvuce sta se radi u tom slucaju. Sa druge strane zakon samo daje smernice ne i precizan nacin izvrsavanja. Za to prodavac sam pravi svoj ugovor(ili stavlja klauzulu). E tu dolazimo do onoga koliko je prodavac glup ili ima neki dil sa dobavljacima pa mu nije ni bitno sta se dogadja sa pokvarim komponentama.
Mislim da po zakonu ide nesto ovako:
1. prodavac je duzan da u roku od 45 dana popravi pokvaern uredjaj
2. Ukoliko nije u mogucnosti da popravi duzan je da pokaveren uredjaj zameni za isti ili odgovarajuci
3. Ukoliko nije u mogucnosti da ispuni stavku 2 duzan je da izvrsi povracaj novca.
Stavka dva je za*****a jer na 100 nacina moze da se tumaci "odgovarajuci", a stavka tri je pogodna za klauzule i otpis vrednosti.
Može ako se pomiriš sa sudbinom, ako malo zarežiš ili ti je najbolji prijatelj advokat (i to dobar :D) može da se tumači samo na jedan način.
Ne stvarno, aj ozbiljno da razgovaramo, zanimljiva je teme i stvarno ima puno razlicitih misljenja
Mislim da bi trebalo pogledati zakon, postoji problem oko pojma "amortizacije" kod kompjuterskih komponenata. Kod robe kao što su automobili, veš mašina i slično postoji definisana amortizacija, ono što sam video u računovodstvenim firmama da se amortizacija obračunava na osnovu životnog veka proizvoda tj. pokretnosti. Uobičajena za kompjuterske komponente je 20 procenata godišnje jer se računa životni vek od 5 godina. Ne bih navodio firme niti komentarisao ispravnost takve procene, ali navodim realan i jako ozbiljan primer. Znači za grafičku bi bila nakon dve godine minus 40 procenata njene prvobitne vrednosti...
pa zar to onda nije 36% na dve godine, a ne 40%
Pa korisni vek je 5 godina, a stopa amortizacije je 20 procenata. Ako te zanima pronađi neki finansijski izveštaj neke veće firma, ima na netu. Otprilike su ti obračuni rađeni prema zakonski definisanim parametrima. Pretpostavljam da se isti koriste u kupoprodajnim ugovorima.
pa da sve je to ok ali zar se amortizacija ne radi na neamortizovanu osnovu da bi na karju ostala likvidaciona vrenost sredstva.
Znaci nesto kosta 100e
Prva godina (100x20)/100 je 20e
Druga godina ((100-20)x20))/100 je 16e
Treca godina 12.8e
Cetvrta godina 10.24
Peta godina 8.19
Ukupno 67.23
Likvidiaciona vrednost 100-67.23
Znaci za dve godine je otpisao 36e od 100e ukupne vrednosti
Mada sam mozda i nesto pogresio posto znam da ima vise nacina za obracun.
Naravno ovaj degresivni metod se ne moze koristiti na 5 godina (to sam samo stavio jer si ti rekao 5 god pa da bi obajsnio primer). Ja polazim od toga da je ovo najlogicniji metod jer srazmerno sa protokom vremena se povecavju troskovi odrzavanja proizvoda (koje poistovecujem sa gubicima na osnovu prvobitne nabavne cene)
Mada koliko e secam iz literature, linearni metod se najvise koristi u praksi.
Ljudi o chemu vi prichate? Pa da tako funkcionishe garancija, svi bi posle 1.5 godine kvarili komponente (nije neki problem to odraditi da ne mozhe da se zakljuchi da je namerno za vecinu komponenti ;)) samo da bi dobili rachunar koji je jachi od prethodnog a da ne plate nishta :rolleyes:.
Mislim da je ovde ispravno ono shto je Dzonihsv rekao, zakon amortizacije se primenjuje na poslednju maloprodajnu cenu (ako komponenta nije trenutno u ponudi), a ne na cenu u trenutku kupovine. Jer da se primenjuje, to bash ne bi imalo smisla, svake godine bih morao da kvarim grafu, chim izadje nova generacija, da dobijem dzabe upgrade :cool:. Mislim, u decembru ce da bude neshto vishe od godinu dana, i ja otopim par delova na kartici koja je koshtala 170e. Poshto je amortizacija 20%, dobijem DX11 karticu koja koshta ~140e :kreza:.
Evo bash primer na 7600gt. Recimo da je njena zadnja maloprodajna cena bila ~75e, a nema je u ponudi. Proshle su 2 godine otkako je komponenta kupljena, znachi amortizacija je iznosila 40% (ili 36%, svejedno nije neka razlika), ako se pokvari a nema je u ponudi, dobice ono shto danas koshta 75*0.6=45e, bash tu neki 8500gt ili 8600gt...
Ne želim da nagađam, pošto nisam računovođa ali doslovno sam ti preneo formulu iz završnog obračuna jedne velike tekstilne firme. Citat " amortizacija se ravnomerno obračunava na nabavnu vrednost, umanjenu za rezidualnu vrednost ................ u cilju da se sredstva potpuno otpišu u toku njihovog korisnog veka upotrebe" .
Iz toga izvode tu formulu pri obračunu amortizacije , gde je upotrebna vrednost kompjuterske opreme definisana na 5 godina i 20 precenata amortizacije, a na primer građevinskih objekata na 66,667 godina uz amortizaciju od 1,5 procenata. Korisni vek je sklon reviziji a vezano za intenzitet korišćenja. Inače ovo su okviri.
Ljudi o chemu vi prichate? Pa da tako funkcionishe garancija, svi bi posle 1.5 godine kvarili komponente (nije neki problem to odraditi da ne mozhe da se zakljuchi da je namerno za vecinu komponenti ;)) samo da bi dobili rachunar koji je jachi od prethodnog a da ne plate nishta :rolleyes:.
Mislim da je ovde ispravno ono shto je Dzonihsv rekao, zakon amortizacije se primenjuje na poslednju maloprodajnu cenu (ako komponenta nije trenutno u ponudi), a ne na cenu u trenutku kupovine. Jer da se primenjuje, to bash ne bi imalo smisla, svake godine bih morao da kvarim grafu, chim izadje nova generacija, da dobijem dzabe upgrade :cool:. Mislim, u decembru ce da bude neshto vishe od godinu dana, i ja otopim par delova na kartici koja je koshtala 170e. Poshto je amortizacija 20%, dobijem DX11 karticu koja koshta ~140e :kreza:.
Evo bash primer na 7600gt. Recimo da je njena zadnja maloprodajna cena bila ~75e, a nema je u ponudi. Proshle su 2 godine otkako je komponenta kupljena, znachi amortizacija je iznosila 40% (ili 36%, svejedno nije neka razlika), ako se pokvari a nema je u ponudi, dobice ono shto danas koshta 75*0.6=45e, bash tu neki 8500gt ili 8600gt...
Pa uglavnom je tako funkcionisalo tržište automobila u zapadnoj evropi, gde su polovnjaci stari do 3 godine menjani uz zaračunatu amortizaciju
Ali evo sad ja priam preko msn-a sa dzonijem.
Sta znaci poslednja trazisna cena. Dzoni kaze to je zadnja cena koju je taj prodavac imao za tu grafu...ja kazem OK. Ajd ovako:
Ja imam na lageru 7900gs i godina je 2005, grafa kosta 100e, prodje dve godine ja i dalje imam taj model na lageru ali je izasao novi model(nova generacija, u praksi vec druga) koji daje iste performanse a kosta 50e. Znaci po nekoj logici trzisna cena te kartice automatski pada ispod trzisne cene novog modela (ajd da kazemo na 40e). Ja kao prodavac hocu da se oslobodim lagera posle dve godine koji mi samo pravi gubitke i minimalne su sanse da cu ga prodati po nabavnoj ceni i ja se odlucujem da ga prodam po ceni ispod odredjene (necu namerno reci trzisne) i dajem tu karticu za 35e samo da bih je prodao i imao bilokakav povracaj sredstava. To sve belezim u knjigama i kod mene je poslednje trzisna cena bila 35e..................e sta onda??? Onda je kupac u ******* i nemam mu ni pravne pomoci.
BTW sta je to trzisna cena???
Trzisna cena bi trebalo da bude cena po kojoj se izjednacavaju ponuda i traznja ali ako nema traznje za tom komponentom znaci da nema trzisnu cenu. Npr ja hocu moju 7600GT da prodam za 30e ( i svi je nude za 30e ) ali niko ne kupuje, znaci cena nije trzisna, ja smanjujem na 25e i odmah mi se javi 5 ljudi, znaci cena je trzisna jer ima traznje. I svi koji spuste kartu na 25e odjednom dobijaju kupce.
sorry, mrzi me da ispravljam greske u kucanju:)
Pa uglavnom je tako funkcionisalo tržište automobila u zapadnoj evropi, gde su polovnjaci stari do 3 godine menjani uz zaračunatu amortizaciju
Ovo boldovano je objasnilo sasvim dovoljno o ovoj temi :)
Ovo boldovano je objasnilo sasvim dovoljno o ovoj temi :)
ja nisam razumeo, sta je objasnilo???
Inace ako mi nesto lose ide na faxu to je revalorizacija, amortizacija, finansijska analiza...itd. (sve vezano za racunovodstvo i analizu poslovanja) ali opet pokusavam stvarno normalno da razgovaram. Nicije misljenje necu osporavati samo zelim da mi se objasni.
da li ima ovde neko ko je zavrsna godina Pravnog ili ekonomskog faksa ili se extra razume u ekonomiju da nam objasni.
Sto se tice onih amortizacionih shema, razlitite se koriste za razlicite tipove proizvoda i dosta zavisi od samih troskova odrzavanja i procenjenog vremena trajanja.
Inace linerani metod ide na to da je vrednost proizvoda na kraju procenjeog vremena trajanja jednaka nuli sto je po meni glupo(za nas primer) posto kad dodje postupak likvidacije(u nasem slucaju prodaje) taj proizvod(grafa) tj osnovno sredstno (stagod) ipak nesto vredi.
Sad me podsećaš na radnike jedne fabrike papira koja je bila u stečaju, pa kad su revizori procenjivali po tzv. ekonomskim formulama došli su do toga da još fabrika treba da plati da iznesu stari pogon, koji je iako star 50 godina radio, a gubitci nisu vezani za njegovu neisplativost da se razumemo. A na šta su oni rekli da ustvari nešto što ne postoji nemože ništa ni da proizvodi, niti da radi , samim tim ne postoje ni dugovi za proizvod koji ne postoji, na osnovu toga oni ustvari nisu u stečaju i samim tim je njihov problem rešen. ;)
Pa zato i i ne pricam o pogonima i zato kazem da postoje razlicite seme za razlicite stvari. Koji je trosak menjanja grafe (u tvom primeru pogona)???
Grafa koliko god stara bila ima neku vrednost u nasem slucaju kako je neko spomenuo zakonom 5 godina. Evo primer FX5600 je stara 6 godina (uzecemo neka je 5 godina stara) po linearnom otpisu ona bi trebalo da ne vredi nista a u stavri vredi 10-15e, kako sad to???? I naravno zaboravili smo revalorizaciju, bas je neko toliko dobar da ce da odredi perfektnu semu i da tacno proceni stepen i dinamuku modernizacije u narednih 5 godina.
Pretpostavljam da je to razlika između tržišne i teoretske upotrebne vrednosti. Navedene teoretske vrednosti se koriste u slučaju licitacija u stečaju, kupoprodajnih problema (što je u ovoj našoj priči) , naplate dugovanja prema fizičkom ili pravnom licu i slično. Tržišna je obično realnija.
E ja sam malo poceo da se gubim, dosta smo se odaljili od teme. Cek akko sad upotrebna cena kad smo vec amortizovali po linearnom metodu (po zakonu kako neko rece) celu grafu. Znaci ona ne moze da ima vrednost.
Ajd da se vratimo na grafu. :)
Ja ne kapiram kako je neko na gubitku ako je imao grafu xxx koja daje u igrama 20fps, a sad je dobio grafu xxY koja daje 21fps u igrama ali se ne zove isto i ne kosta isto kao sto je kostala tvoja kad si je kupio.
ukimafija
14.4.2009, 15:41
Nikola, mnogo se bakces sa teorijom, samo mogu da potvrdim da je otprilike tacno ono sto je Vlajo rekao, kao i bojanh na prvoj strani, znaci menja se za slicnu otprilike po zadnjoj ceni u momentu kupovine...S tim sto kupac ako je dao 200e tad cesto pristaje na 9600GT recimo u ovom slucaju jer je zbog smene generacija ipak dobio brzu kartu...A moze da doplati i za brzu.Cini mi se da je nesto na tu foru i u zakonu(ne ovako bas specificirano ali svodi se na to i kroz dogovor prodavca i kupca) a i znam par primera u praksi gde je to otprilike tako reseno...
A i ovde je 50% od vrednosti pa opet je brza karta...Ne moze da dobije manje i ja bih se bunio isto(ili ne bih pristao na manje od 3850 256mb). Bez obzira da li to vama iz ugla prodavca ili nekog ko to tumaci izgleda posteno ili ne, znaci mora da dobije u zamenu neku solidnu karticu bar srednje klase(ako ne moze da mu nadje istu onakvu)... Tako se to radi, posteno ili ne to nije bas tema...A ko pristane na manje...Na dusu mu da je posten ali ispasce budala...
Ali odmah izbacite te varijante sad cu ja da sprzim kartu namerno ili ko zna sta...To se proverava, mada objektivno, ako poznajete nekog, to se uglavnom vrlo brzo zavrsava bez cekanja punih 45 dana da istekne onaj rok...
Evo ti zakon pa obrati pažnju na član 22 i 23. Naravno sam prodavac pravi ugovor pri prodaji ali mislim da i tu postoje određeni limiti.
http://www.retailserbia.com/20080313112/zakoni-i-propisi/srbija-zakon-zastita-potrosaca.html
Da ne tupimo više, mislim da je jasno kad pročitaš ovo.
ok ajd ovako nije da ja hocu da izgrum svoje (posto nemam nikakvu korist, a ni licno zadovoljstvo) ali:
Ako se reklamacijom utvrdi da proizvod sadrži nedostatke, potrošač ima pravo da zahteva nov proizvod ili proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini cene tog proizvoda na dan vraćanja ili da mu se, uz njegovu saglasnost, otkloni nedostatak.
Sta sad to znaci(boldovano)??
Ajd da uzmemo da je u praksi ovako kako uki, dzoni, bojan i kompanija kazu gde je tu sablon. Na koju foru oni to racunaju. Ne znam da li razumete da ovaj zakon ovom stavkom nista ne cini jasnijim i sve se svodi na slobodni dogovor bez pravila u koji ako krenete sudski da se jurite nece nikad da se zavrsi ili ce da se zavrsi sa dobrim advokatom koji dobro kosta(i sve to zbog kao nekih 100-150e).
Ja kazem sta je realno i tu se morate sloziti, a sta je u praksi(mada to su samo vasa iskustva) to je samo jos jedan pokazatelj sta je Srbija.
I da za kraj, ne znam kako sam to zaboravio, zar nije bolja varijanta prodavcu (u vecini slucajeva) da za tih 45dana proba da najde polovnu ISTU grafu i da ti je stavi u komp i nema nikakvog gubitka a on je imao minimalni trosak
Ne znam da li razumete da ovaj zakon ovom stavkom nista ne cini jasnijim i sve se svodi na slobodni dogovor bez pravila u koji ako krenete sudski da se jurite nece nikad da se zavrsi ili ce da se zavrsi sa dobrim advokatom koji dobro kosta(i sve to zbog kao nekih 100-150e).
Inače da te podsetim da gubitnička strana u sporu snosi troškove spora, a većina ovakve sporove rade po učinku i bez plaćanja po proceni mogućeg dobitka , uzimajući u obzir na opštu amosferu u društvu, mislim da je to što si zadnje napisao verovatno najjednostavnije rešenje.
N_i_k_o_l_a
14.4.2009, 20:36
Evo ti zakon pa obrati pažnju na član 22 i 23. Naravno sam prodavac pravi ugovor pri prodaji ali mislim da i tu postoje određeni limiti.
http://www.retailserbia.com/20080313112/zakoni-i-propisi/srbija-zakon-zastita-potrosaca.html
Da ne tupimo više, mislim da je jasno kad pročitaš ovo.
link koji si postavio se izgleda odnosi na stari zakon , pogledaj Član 58
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", srj ne postoji od 2003. godine.......
na sajtu narodne skupštine (http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=278&t=Z) se može pronaći zakon o zaštiti potrošača :)
Pa dobro, a šta je to različito u novom dopunjenom zakonu? U kojim odredbama u vezi reklamacije se on razlikuje od onog što smo tumačili i koja je poenta ovog tvog posta? Ako pažljivo čitaš zakon videćeš da nije donesen nov, nego su donesene dopune i izmene već postojećeg, samim tim se ne menja suština već upotpunjuje. Nisamo shvatio ovu raspravu da je poenta čija će biti zadnja....
Brate, vlajo, ti se svadjas u svakoj temi, daj opusti se malo... :)
Bezveze ako si ovo doživeo kao svađu, ispadoh svađalica. Ovo je meni baš bila OK diskusija i mislim da je korisna.
sasa123sa
16.4.2009, 19:22
Ja takodje mislim da je korisna rasprava...Jer ima mnogo onih koji se nadju u mojoj situaciji pa budu preveslani od strane firme....
Ali izgleda da ce tako biti i ubuduce jer polje o kojem govorimo nije uopste regulisano dovoljno precizno pa ce se i dalje desavati da sve zavisi koliko je prodavac fer....
N_i_k_o_l_a
16.4.2009, 19:57
Pa dobro, a šta je to različito u novom dopunjenom zakonu? U kojim odredbama u vezi reklamacije se on razlikuje od onog što smo tumačili i koja je poenta ovog tvog posta? Ako pažljivo čitaš zakon videćeš da nije donesen nov, nego su donesene dopune i izmene već postojećeg, samim tim se ne menja suština već upotpunjuje. Nisamo shvatio ovu raspravu da je poenta čija će biti zadnja....
no hard feelings, nisi shvatio raspravu zato sto ni nema rasprave, u pitanju je samo link ka trenutno aktuelnom zakonu....
E Ljudi konacno su zamneili graficku dobio sam asus 4850!!!!!
tako da gleda se izgleda rang kartice pri kupovini....Mozda i cena....Uglavnom to je to....
Nisam imao mogucnost da doplatim[valjda ej ta na lageru itd...] a i sto bi doplacivao....
koja bese firma, da od sad tu kupujem
........Kada sam kupovao komp trazio sam svuda po gradu Asus Striker Extream Plocu nigde nije bilo po ovim poznatijim firmama , oni su mi nasli...
Skroz su ok i usluzni i strucni...Rade ozbiljan posao ikao nisu poznati kao gore navedene.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.