Prikaži potpunu verziju : Mrtvi pixeli!
E ovako imam monitor Asus VW192s 19' vec oko 1.5 god.Primetio sam jos odavno neke tackice (crne) ali ne znam da li je prljavo ili dead pixel (pokusao da ocistim ali ne moze pa mislim da su dead pixel).Danas sam skinuo Dead pixel buddy i stavim ceo ekran da bude beo i mogu da ih vidim desetak.E sad,jel ja mogu da nosim monitor na reklamaciju (garancija mi je 3 god.) i jel tu moze nesto da se popravlja ili ce morati drugi da mi daju posto sam ovim inace zadovoljan (a ne verujem da imaju jos ovaj model)?
Ima par sistema za otklanjane mrtvih pixel-a, uzmi neku nezniju krpu, stavi je preko prsta i nezno masiraj jednu od tih tacaka/pixel-a. Nekada se pixel nece odma' odglaviti vec se pojaviti posle par casova. To isto ponovi i sa ostalim tackama/pixel-ima, mozda pomogne... Ovde (http://www.wikihow.com/Fix-a-Stuck-Pixel-on-an-LCD-Monitor) imas kao neko upustvo kako to da uradis.
Sto se tice reklamacije, nov monitor dobijas 100% ali je pitanje koliko ces da cekas na njega. Tesko da u servisu mogu popraviti mrtve pixel-e, da moze onda bi mi sami kuci popravljavi bez ikakvog mesanja servisa u to. Maximalni rok je valjda 45 dana od datuma preuzimanja sa njihove strane. Neki imaju sistem da te dane pretvore u radne dane tako da ispadne dosta vise od 45 dana (ovo ne mora da znaci ali vidjao sam par primera). Ako ne budu sredili te mrtve pixel-e (a verujem da nece), verovatno ces dobiti VW193S ili cak sa slovom D na kraju. Kako god okrenes, slican monitor kao i ovaj tvoj trenutni monitor.
Zvao sam servis i rekose mi da im donesem monitor pa me sad zanima da li postoji mogucnost da se nakaci komp na tv dok sam bez monitora posto znam da moze da se kaci zajedno(monitor+tv)?
Moze da se nakaci tv na komp u zavisnosti koje izlaze na grafickoj karti imas.
Ali ti monitor opet treba da bi ti konfigurisao to "kacenje". Ne znam kako se tv ponasa kada izgasis u upalis racunar, da li setovanja ostaju zapamcena ili se sve resetuje na default vrednosti... - to je ono vazno za tebe.
Ma dobro videcu da nabavim neki stari monitor dok mi ovaj bude u servisu!
Bolje trazi da ti daju drugi monitor, nema sta tu da se popravlja na panelu ako ima toliko mrtvaka. Ako nisi zadovoljan sadasnjim, pitaj ih da li mozes da na kolicinu novca koju si dao za Asusov monitor, doplatis i uzmes neki Viewsonic, recimo.
Pa sad sam bolestan tako da cu nositi verovatno za najvise 10-ak dana u servis!Koliko sam shvatio lika iz servisa ja treba da im ostavim monitor pa ti majstori da vide da li moze da se popravi(mislim da ne moze) pa ce tek onda valjda da mi ponude da uzmem drugi.Jel to tako ide ili?
I jos da pitam ako mi daju da menjam jel ja menjam za tu cenu koju sam platio monitor ili za monitor sa slicnim karakteristikama zato sto sam ja njega platio oko 14000 cini mi se a sad za te pare ima i 22' da se nadje?
Naravno da ima 22" monitor da se nadje. ;)
Gledaj VIEWSONIC VA2226W ako mozes da uzmes, mislim da je on trenutno best buy u tom cenovnom rangu.
Pa sad sam bolestan tako da cu nositi verovatno za najvise 10-ak dana u servis!Koliko sam shvatio lika iz servisa ja treba da im ostavim monitor pa ti majstori da vide da li moze da se popravi(mislim da ne moze) pa ce tek onda valjda da mi ponude da uzmem drugi.Jel to tako ide ili?
Tako je...
I jos da pitam ako mi daju da menjam jel ja menjam za tu cenu koju sam platio monitor ili za monitor sa slicnim karakteristikama zato sto sam ja njega platio oko 14000 cini mi se a sad za te pare ima i 22' da se nadje?
Mislim da oni racunaju poslednju maloprodajnu cenu tog monitora. Ako mu je poslednja maloprodajna cena bila 100e onda ces i sada dobiti monitor u vrednosti od 100e, e onda se ti mozes dogovoriti sa njima oko doplate za drugi/nov monitor.
Pogledaj u garantnom listu koji su uslovi da se monitor odmah zameni. Znam za slucajeve gde je zamenjen Viewsonic monitor na licu mesta, bez ikakvog pokusaja popravke, jer je imao 2 mrtva piksela i 1 zaglavljen (sijao zeleno). Ako su iole ozbiljnija firma, trebali bi da ti daju novi, nema sta tu da se popravlja piksel po piksel, jedino zamena citavog panela.
Da, imas za 14 'iljada 22" monitore.
Ja sam kod sestre izlecio na takvom asusovom monitoru jedan crveni mrtvak pomocu programa, ih zaboravio sam mu ime tenutno. Mislim da ti crni ne mogu da se izlece,tako da ce ti sigurno zameniti monitor, pokusaj da dobijes onaj viwsonicov gore navedeni.
Ja sam kod sestre izlecio na takvom asusovom monitoru jedan crveni mrtvak pomocu programa, ih zaboravio sam mu ime tenutno. Mislim da ti crni ne mogu da se izlece,tako da ce ti sigurno zameniti monitor, pokusaj da dobijes onaj viwsonicov gore navedeni.
Ma ja bih ali tesko da ce oni dati da menjam za onu kupovnu cenu,vec ce verovatno dati za trenutnu (ja mislim da ga vise i nemaju u prodaji) ili poslednju koja je bila oko 9000-10000 din. cini mi se tako da mi ne gine taj Asus VW193d(mada se ne bih zalio samo da radi ok)!
Ma ja bih ali tesko da ce oni dati da menjam za onu kupovnu cenu,vec ce verovatno dati za trenutnu (ja mislim da ga vise i nemaju u prodaji) ili poslednju koja je bila oko 9000-10000 din. cini mi se tako da mi ne gine taj Asus VW193d(mada se ne bih zalio samo da radi ok)!
Ma dobar je to monitor, lepa mu je slika. Samo trazi da bude ispravan. Ne sme da ima ni jedan mrtvak.
Sad sam gledao na njihovom sajtu pa sam video da nemaju ni taj 193d nego neki 192DR ali to je to samo drugi naziv tako da ce mi verovatno to ponuditi!
Neke firme imaju garanciju na 3 mrtva grupisana piksela.
Ako nece da menjaju i sl, ti se svadjaj sa njima :opanachke
A sto se tice ostavljanja u servisu, jos mi se nije desilo da sam ostavio bilo sta a da je bilo gotovo za manje od mesec dana. Ali sve to zavisi od servisa do servisa.
A sto se tice ostavljanja u servisu, jos mi se nije desilo da sam ostavio bilo sta a da je bilo gotovo za manje od mesec dana. Ali sve to zavisi od servisa do servisa.
Videcemo,nadam se sto kracem vremenu a nada poslednja umire!
Sigurno ce ti zameniti monitor brzo, verovatno mozes i da doplatis za neki bolji, u istoj firmi su mi dozvolili doplatu za plocu kad mi je nepopravljivo crkla stara.
I da dodam, mrtav piksel (crna tacka) se ne popravlja, popravlja se zamo zaglavljeni (kada je u nekoj boji). Sto se tice garancije, kod nas, izuzev Viewsonic-a koji ima na jedan mrtvi pixel, ostali proizvodaci daju tek na 3 i vise mrtvih piksela.
Sto se doplacivanja tice nisam bas pri parama (skoro sam uzeo grafu) tako da ako ponude ovaj Asus VW192DR uzecu ga jer sam i sa ovim 192s bio zadovoljan sem ovih mrtvih pixela koji su ko zna od kad tu (mozda sam ga i kupio tako)!
Nisam mislio tacno 10 rekao sam 10-ak,za 7-8 sam siguran tako da sto se tice garancije moralo bi da pokriju!
Evo me opet,napokon sam ozdravio pa se spremam da nosim monitor ali imam neke sumlje pa ko je imao iskustva sa mrtvim pixelima da mi kaze.Nisam siguran da su te tacke koje vidim mrtvi pixeli.Zapravo zbunjuju me slike koje sam video po netu(slike mrtvih pixela) tj. na tim slikama su pixeli mnogo veci.Zanima me da li velicina mrtvog pixela zavisi i od rezolucije,velicine monitora i da li se koriscenjem lupe(magnifier) oni uvelicavaju.Imam 19' wide 1440x900 i te tacke koje vidim su vrlo male,ne mogu se obrisati spolja pa da nije prljav monitor nekako iznutra(ako je to uopste moguce)!
Velicina pixela zavisi i od native rezolucije monitora. Moguce je da to sto si ti video jesu uvecane slike mrtvih pixela. Isto tako je moguce da su tebi mrtva 2-3 komada jedan do drugog. Ako te tacke, tj. mrtvi pixeli ne svetle, onda nema sumnje...jesu dead!
Ovo (1440x900) mi je native rezolucija i ja ih vidim desetak(kako sam i pisao u prethodnim postovima)ali ne znam sta da radim.A jel znas da li pri koriscenju lupe oni (dead pixel) treba da se vide ili ne?
Pa ako ih ima, uz pomoc lupe ce se videti jos bolje. ;)
E ali ja ih uz pomoc lupe ne vidim uopste zato sam i sumljao!Mora da je onda monitor prljav iznutra,mada ne znam da li je to moguce.Ja 3 te tackice vidim non-stop,mislim evo sada dok surfujem netom kad pregledam stranicu i idem na dole ta tri uvek primetim a ove ostale mogu da navatam kad stavim belu pozadinu!Ali ako se ne vide sa lupom onda da ne nosim dzabe u servis.
Ako izgleda kao na ovoj slici (koja je uvecana), onda je mrtav 100%!
Ipak nosi ti to u servis. ;)
Tu sam sliku izmedju ostalog i video ali kad ja ukljucim lupu i pridjem toj crnoj tackici (tackicama) koju vidim tamo gde je lupa ne vidi se nista!
U svakom slucaju hvala ti na pomoci a za servis cu jos videti!
Cekaj, cekaj...kad UKLJUCIS lupu!?! Nisam mislio na onu lupu u Windowsu, nego bre na neku opipljivu, hardversku! :D Ta softverska ne moze fizicki da ti uvelica pixel pa da ti prosudis da li je on mrtav ili ne...nosi to u servis, ubedjen sam da imas razloga! :dedica:
Ok jos jednom hvala,videcu tamo od ponedeljka da odnesem (mozda i sutra ako rade).
Onda firma Prestigio pravi kvalitetne monitore. Ja imam Prestigio model P171 i ima samo jedan zaglavljeni piksel. Vidim da je resenje za otklanjanje zaglavljenih piksela (Wikipedia) pokretanje Java programa (pokrece se u pretrazivacu) JScreenFix koji vrlo brzo menja boje svih piksela na ekranu. Tako treba da radi 5 minuta. Meni nije uspelo, ali mozda nekome hoce.
Half-Life boy
26.4.2009, 12:55
Jedan moj drug je pre 4 meseca kupio Asus VW192s i posle 3 dana dodjem ja kod njega i primetim da jedan od piksela ne menja boju. Heh, tek sto je kupio monitor a vec ima mrtav piksel.
Onda firma Prestigio pravi kvalitetne monitore. Ja imam Prestigio model P171 i ima samo jedan zaglavljeni piksel. Vidim da je resenje za otklanjanje zaglavljenih piksela (Wikipedia) pokretanje Java programa (pokrece se u pretrazivacu) JScreenFix koji vrlo brzo menja boje svih piksela na ekranu. Tako treba da radi 5 minuta. Meni nije uspelo, ali mozda nekome hoce.
Ako je piksel bukvalno mrtav, neispravan, a ne zaglavljen, tu softverski pomoci nema. To mozhda mozhe da pomogne kod zaglavljenih piksela. Postoji razlika izmedju ovo dvoje.
@stevan10 - Nosi u servis taj monitor bez razmishljanja, trazhi zamenu.
Zaglavljeni pikseli ponekad umeju da nerviraju vise od mrtvih...
Ja imam jedan crveni piksel koji bas strci na tamnijim podlogama dok se na beloj ne vidi... E sad, probao sam razne softverske i "masazne" metode ali nista nije uspelo...
Jednostavno, naucis da zivis s njima i trudis se da se ne nerviras previse :)
Jedan moj drug je pre 4 meseca kupio Asus VW192s i posle 3 dana dodjem ja kod njega i primetim da jedan od piksela ne menja boju. Heh, tek sto je kupio monitor a vec ima mrtav piksel.
pa pikseli ne crkavaju tokom vremena.
kakav si dobio takav je... nisu pikseli potrosna roba valjda :D
Ako je piksel bukvalno mrtav, neispravan, a ne zaglavljen, tu softverski pomoci nema. To mozhda mozhe da pomogne kod zaglavljenih piksela. Postoji razlika izmedju ovo dvoje.
Nije mrtav, zaglavljen je. Zelene je boje.
Partybreaker
27.4.2009, 14:57
pa pikseli ne crkavaju tokom vremena.
kakav si dobio takav je... nisu pikseli potrosna roba valjda :D
Može nastati i u međuvremenu, pogotovu ako je ekran monitora izložen pritisku na duže vreme. Zato treba biti obazriv i ne pritiskati prejako kada se "hardverski" rešava problem mrvog piksela.
Nije mrtav, zaglavljen je. Zelene je boje.
Definitivno zaglavljen.
Pored metode "masiranja", koji si, nadam se, probao i sa ugašenim i sa upaljenim monitorom/i sa krpom preko olovke da bi pritiskao/kuckao samo to polje gde je zaglavljen piksel, probaj nešto od softverskih rešenja:
JScreenFix (http://www.softpedia.com/progDownload/JScreenFix-Download-47761.html)
Dead Pixel Tester (http://www.softpedia.com/progDownload/Dead-Pixel-Tester-Download-28480.html)
Undead Pixel (http://www.softpedia.com/progDownload/UndeadPixel-Download-29244.html)... pa javi šta si uradio.
Nisam hteo da masiram, kazu (negde sam citao) ako se masira ume da se napravi jos veca steta. Ne odglavis zaglavljene, a stvoris mrtve. Probao sam sva 3 programa, ali bez uspeha.
Nisam hteo da masiram, kazu (negde sam citao) ako se masira ume da se napravi jos veca steta. Ne odglavis zaglavljene, a stvoris mrtve. Probao sam sva 3 programa, ali bez uspeha.
m. da to je tacno :D
imao sam zaglavljeni pa sam ga cuknuo malo i nestao je... i posle 5 minuta sam primetio jedan mrtvi piksel xD njah srecom sa strane je pa se ne primecuje mnogo :D
Imam plavi piksel nakon desetak dana koriscenja monitora, da li mogu da reklamiram monitor?
Prodavac je rekao da imagaranciju na jedan mrtav piksel u prvih meseca dana.
Probao sam softverska resenja, i nakon sto 2x po ~20 min sa dva programa nije dalo resenja probao sam i masazu ali ni ona nije pomogla.
Imam plavi piksel nakon desetak dana koriscenja monitora, da li mogu da reklamiram monitor?
Prodavac je rekao da imagaranciju na jedan mrtav piksel u prvih meseca dana.
Probao sam softverska resenja, i nakon sto 2x po ~20 min sa dva programa nije dalo resenja probao sam i masazu ali ni ona nije pomogla.
Ako su ti tako rekli, onda naosi na reklamaciju....
Zoranb007
24.9.2010, 10:51
Videcemo,nadam se sto kracem vremenu a nada poslednja umire!
Ako ti nesto znaci, imam dva skorija primera sa serviserima:
1. primer:
Meni su iz "P*n" samo dva dana drzali monitor u servisu, sa sve zamenom (iz Bg > N.sad i nazad,) vise nego korektno.
Sve smo zavrsili lepim recima i sa osmehom na licu:).
2. primer:
Ali su mi zato ovi iz G***trona napajanje drzali preko mesec dana:mad:, i na kraju sam nekako saznao, da serviseri na BanovomBrdu mesec dana nisu ni pipali napajanje, cak su i zaboravili na njega, stajalo i skupljalo prasinu, e onda mi je pao mrak na oci, poludeo sam:nov_mad2:
Od tog trenutka im nije trebalo vise od jednog dana da izvrse zamenu.
Imam jos primera, ali da ne_davim,
mislim... moraces da zauzmes stav prema njima, ali sve fino, ako bash vidis da su inertni po pitanju resavanja tvog problema, onda se naostri, i nagazi.
Ja sam ti napisao dva moja istinita primera, u prvom primeru sam usao u firmu, uz osmeh rekao dobar dan, zamolio da pozure i da mi jave..., trajalo je 2 dana kad su mi javili otisao sam po monitor, lepo se zahvalio i otisao kuci srecan i raspolozen.
Pa ti uporedi prvi i drugi slucaj, izvuci svoj zakljucak, i tako reaguj:dedica:
Jedina dilema mi je da ne cimam monitor do prodavnice pa da mi prodavac ne prodaje maglu tipa ovo nije mrtav piksel nego samo zaglavljen.
Jedina dilema mi je da ne cimam monitor do prodavnice pa da mi prodavac ne prodaje maglu tipa ovo nije mrtav piksel nego samo zaglavljen.
Pa ti mu trazi da ga odglavi, ako je zaglavljen.
Zoranb007
24.9.2010, 11:33
Pa ti mu trazi da ga odglavi, ako je zaglavljen.
:tapsh::aplauz:
Tacno tako, nisi ga ti zaglavio, zato i sluzi garancija, njihov je problem, nema sta oni da te vrcu kuci.
Plavi piksel sam ja izlečio na jednom asusovom monitoru. Postoji program za to kog imena ja trenutno ne mogu da se setim. Za povratak u život bez šanse su pikseli crne i bele boje.
Da, pregrevanje i umiranje, isprobao sam tri programa sa po 30+ min i ni jedan nije dao rezultata.
Pokusao je da ga odglavi :D, doduse istim metodama kao i ja, u ponedeljak dobijam novi.
Hvala na odgovorima.
Da, pregrevanje i umiranje, isprobao sam tri programa sa po 30+ min i ni jedan nije dao rezultata.
Pokusao je da ga odglavi :D, doduse istim metodama kao i ja, u ponedeljak dobijam novi.
Hvala na odgovorima.
Treba nekoliko dana da se napada tako piksel. Može da pomogne malo i fen za kosu, da se ugrije područije oko mrtvaka. Samo pažljivo sa takvim eksperimentom. Ali pošto dobijaš drugi, OK!!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.