PDA

Prikaži potpunu verziju : Baldur's Gate


Strane : [1] 2 3 4 5

Patton
10.4.2006, 17:10
Nekako sam se domogao prvog dela. Problem je samo sto je na italijanskom ili francuskom (nemam pojma). Da li postoji neki patch koju bi celu tu instalaciju i samu igru patchovao na engleski?

bobi
10.4.2006, 21:37
Tesko... Gde bas nalete na tu verziju?
Bolje je mozda da ne gubis vreme trazeci pach, vec da trazis englesku varijantu.

Ja ako naletim na nesto, javljam ti na PM (da ne bi bilo zabune, "ako naletim" znaci, ako naletim na neke zvanicne distributere igre, a na PM, zato sto je ovde zabranjeno reklamiranje :) ).

Sarmatian
10.4.2006, 21:48
Eto odlicnog podstreka da naucis jos jedan jezik i postanes kompletnija osoba.

Ne znam, ako nadjem dobices pm.

Magneto
10.4.2006, 22:07
Ova zakrpa je izbačena kao United States (engleski), 1.1.4315 verzija:
http://dlh.net/getfile.php?83:dc85c315ae531c33:63ba7df78f398e0f:/pc-patches/general-patches/bg114315.zip

Mrmot
11.4.2006, 3:06
ccc de me nadje znam i francuski i italijanski :D
daj tog baldura 'vamo ;)

Patton
11.4.2006, 11:00
Ova zakrpa je izbačena kao United States (engleski), 1.1.4315 verzija:
http://dlh.net/getfile.php?83:dc85c315ae531c33:63ba7df78f398e0f:/pc-patches/general-patches/bg114315.zip
Probacu danas, pa ako ne bude radilo... naucicu italijanski, pa ako se ispostavi da je na francuskom naucicu i taj jezik :D

Sarmatian
11.4.2006, 23:51
Probacu danas, pa ako ne bude radilo... naucicu italijanski, pa ako se ispostavi da je na francuskom naucicu i taj jezik :D

Jel vidite s kakvim se predznanjem ide u evropu :D

Mobius
15.5.2007, 18:24
Igra je zaista fantasticna i cudi me sto je tema skoro zaboravljena, s obzirom da je prethodnik najboljeg frp-a (po misljenju vecine). Imam jedan problem u 4. chapter-u, jer kad kod ubijem wyvern, igra zakuca na desktop. Da li neko zna resenje ovog problema? :n-cc2:
Napominjem da imam originalnu igru i patch-ovanu poslednjim zakrpama sa oficijelnog sajta.

Corwin
15.5.2007, 18:41
Ja sam je se dohvatio ovih dana, i ne mogu da se osvijestim kolika je razlika u odnosu na dvojku. Navikao sam na neke stvari u dvojci, npr Cloudkill, Abu Dalzim's horrid writting, Time stop itd, pa mi je malo teško da se prilagodim činjenici da je Magic missile vrhunska magija. Vučem dva maga sa sobom, a nijedan mi još nema Identify! Ali zato imaju sasvim neupotrebljiv (ili mi se čini) Burning hands!Mada, nije loša igra, nimalo. Za sad mi je najveća zamjerka na path finding, on je prosto naprosto katastrofalan, previše vremena se gubi u vođenju likova.

Mobius
15.5.2007, 18:52
Za sad mi je najveća zamjerka na path finding, on je prosto naprosto katastrofalan, previše vremena se gubi u vođenju likova.

Ukoliko imas verziju 1.1.4315 (poslednji patch), promeni vrednost u fajlu "baldur.ini", reda: "Path Search Nodes=4000" (4000 default), na vecu vrednost u zavisnosti od snage tvoje masine. S obzirom da je igra pravljena za P1 generaciju, stavi visoku cifru i barem ces ublaziti problem.

montenegrin
4.8.2008, 13:13
Ponosno izjavljujem da je sinoć pao Sarevok! Uhhh, igra je stvarno fenomenalna, ovih dvesta dana(prema računanju u Faerunu) je bilo strašno uzbudljivo...Pogotovo sa instaliranim Tales of the Sword Coast...Igrao sam bez widescreen ili tutu moda, u originalnoj rezoluciji i poslije prvog poglavlja nije bilo nikakvih problema, čak mi je grafika bila prelijepa! Na početku mi je bila strašno teška pa sam uglavno propuštao sporedne kvestove i obavljao samo ono što moram, pa sam se kasnije vratio, kao lvl 7 ranger sa družinom u kojoj su bili Imoen, Minsc, Dynaheir, Quayle i Coran i odradio sve, kao i užasno teške "priče"(Durlag's Tower, Werewolf's Island, Ice Labyrinth) prije finalne borbe koja mi je onda bila prilično lagana(pored toga što mi svi u družini bili na maksimalnim nivoima, imao sam i oko 50000 gp da potrošim na pripremu:)
Kakav je odnos u težini između prvog i drugog dijela?

shrafko
4.8.2008, 13:26
Tu su negde...
u 2gom delu se mogu dostići znatno viši nivoi, tako da magovi na raspolaganju sada imaju mnogo više (i mnogo jače) spellove. Drawback ovome je što u 2gom delu postoje izuzetno jake defanzivne magije koje će neprijatelje (mahom leecheve i poneke čarobnjake) štititi od maltene svega - što znači da će ovaj vrlo uspešno da ti iskasapi ceo party, osim ukoliko mu odmah ne nabaciš neku kontru za skidanje njegove zaštite. Čak bih rekao da zaguljenih bitaka ima više nego u BG 1, pošto su neki bossovi zbilja jako moćni. Sva sreća pa češ i ti / tvoj party biti mnogo moćniji nego u prvom delu.

Ako ti se sviđa kec + ekspanzija, moraš odigrati 2ku + ekspanziju (Throne of Bhaal). Inače, kec i dvojka su mi najbolji cRPG ikada, tako da :aplauz: za tvoj ukus ;)

zorx
4.8.2008, 13:40
Dvojka sa expanzijom Throne of Bhaal (koju je pozeljno odmah instalirati zbog nekih prednosti) je bar meni bila prilicno teza od prvog dela tj. kada sam je igrao prvi put. Isto tako je daleko detaljnije napravljena i mnogi je smatraju najboljim RPG-om ikada. Pojedini mobovi ce ti verovatno delovati nemoguce teski kad se prvi put sretnes sa njima, medjutim svi imaju neku svoju caku za prelazenje.

Dvojku nastavi sa likom sa kojim si zavrsio BG1, samo ga importuj.

Obavezno ubaci i zvanicni patch - ako imas instaliran SoA + ToB, onda samo ToB patch.

Happy hunting!

Breach, Lower resistance, Protection from Undead, Turn Undead, Invisibility, Traps, Backstab, Greater Whirlwind Attack (ako je instaliran ToB)... malo provaljuj, snaci ces se brzo.

montenegrin
4.8.2008, 13:51
Hvala vam na upozorenjima, već vidim sebe kako po stoti put radim save/load, kao u onoj uzasnoj borbi na kraju Durlag tower, kada sam se vratio u selo Ulgoth's beard u nadi za prenoćištem u royal sobama i okrepljenjem, a sačekale su me horde kultista i onaj njihov demon koji nikako da umre!!:kreza:
U nedoumici sam da li da odmah instaliram i ekspanziju TOB, kakve su prednosti? Želio bih da idem korak po korak do kraja sage, pa me strah da mi to ne pokvari doživljaj.

zorx
4.8.2008, 14:48
U nedoumici sam da li da odmah instaliram i ekspanziju TOB, kakve su prednosti? Želio bih da idem korak po korak do kraja sage, pa me strah da mi to ne pokvari doživljaj.

ToB donosi neka sitnija poboljsanja tipa mogucnost brisanja spellova iz knjige, Wild mage class kit, highlight dugme, HLA (high level abilities) koje mozes dobiti i u SoA ako dostignes dovoljan level i prosirenje mape lokacijom Watcher's Keep (nesto kao Durlag's Tower) gde mozes naci mnogo odlicnih predmeta i dobiti dosta XP-a, ali je prilicno tesko.
Kad jednom zavrsis SoA automatski ces preci u ToB koji, iako je izasao kao expanzija, je zapravo zasebna kampanja i iz njega se vise u SoA nemozes vratiti osim u Watcher's Keep gde ce tvoj napredak biti zapamcen tj. samo nastavljas dalje ako ti je bio pretezak.
Pored toga u SoA mozes aktivirati 2 bonus merchanta (pre order i collector's edition mislim) preko clua console ili moda koji ih ubacuje na laksi nacin, a oni prodaju modifikovana oruzja iz Icewind Dale i Planescape Torment, a pojedina su prilicno overpowered... Ovo ti je samo opciono.

miticfam
26.4.2009, 15:52
Hteo bih da postavim pitanje u vezi Baldur's Gate Tales of the Sword Coast, nisam hteo novu temu da otvaram. Pitanje je tehnice prirode, instalirao sam igru na konfi iz profila, i isprva sam imao probleme sa grafikom, pojavljivali su se crni kvadrati, taj problem sam resio posto igra ima problema sa nvidia 8 serijom, e sad imam taj problem da se igra strasno koci, pogotovu kad prolazim pored vode ili kad pada kisa/sneg. Mozda igra ima problema sa ovom karticom(8800GT)?

voodoo_
26.4.2009, 16:03
Probaj da prebaciš na softverski rendering, čačkaj malo po opcijama (16- ili 32-bitna paleta itd).

miticfam
26.4.2009, 16:05
Probaj da prebaciš na softverski rendering, čačkaj malo po opcijama (16- ili 32-bitna paleta itd).

Stavio sam na 16-bitnu paletu i resio glitcheve ali performanse su i dalje jadne, sad skidam najnoviji drajver za grafu pa cu da vidim

EDIT: kad vec pitam za BG da pitam i ovo, najveci lvl je 7mi? Ne secam se davno je bilo

EDIT 2: Resio sam problem sa performansama, kada se ukljuci zadnja opcija u graphic options performanse naglo padnu a to je bilo potrebno da ne bih imao glitcheve. Skinuo sam neki DirectDraw SDK i u njemu sam iskljucio hardware acceleration, vratio na 16 na 32 bita i iskljucio onu opciju u graphic options i to je to, nema glitcheva i igra klizi

Dijablo
24.6.2009, 0:01
Da li ova igra ima full voice over?Zanima me posto vidim da je na 5cd-ova.

shrafko
24.6.2009, 0:47
Ne, inače bi bila na 55 CD-ova :kreza:

Dijablo
24.6.2009, 0:49
Ne, inače bi bila na 55 CD-ova :kreza:
Pa shta je u pitanju zbog cega zauzima toliko?

shrafko
24.6.2009, 0:56
Pa čekaj, tih 5 CD-ova nije ni jedan pun DVD. Btw, bilo je podosta igara koje su zauzimale po 5+ CD-ova (Wing Commander, Lands of lore, itd..). Šta je sa igrama na 3+ DVD-a onda? :D

Zauzima dosta lokacija, muzike, modela, tekstura, FMV-a, blablabla.. ima i govora ali igra ne poseduje 100% voiceover. Ne vidim ništa čudno da etalon kvalitetnih igara najkompleksnijeg žanra zauzima 5 CD-ova (što je, ponavljam, opet manje od jednog DVD-a).

goodlikesweeper
4.7.2009, 12:19
Da li postoji nacin da promenim rezoluciju u neku malo vecu, a da nije ovaj tutu? Bas nemam mesta na had disku za instalaciju obe igre. I da li moram ceo BG I instalirati da bi instalirao patch?

A sta kad mi u borbi umre neko od likova iz druzine? Da li postoji nacin da ih ozivim kasnije? Ovo mi je bilo malo cudno jer u ovim novijim bioware igrama koje sam igrao (nwn 2 i mass effect) svi ozive kad se protivnici poubijaju.

Stigao sam do drugog chaptera (cd 3) i igra je stvarno mnogo dobra, samo sto je ipak cini mise malo previse velika, ko bre ima vremena to sve da prelazi? cuo sam da oko 150 sati treba za prelazak BG I, pa onda ekspanzija, pa BG II i ekspanzija, a cini mi se da je to trilogija, tako? Pa to je onda koliko, 500 sati? :kreza: mesec dana da sedim i igram i nista drugo da ne radim...:D Nemam ja vremena za to bre, ja sam student. :D

Salu na stranu, zasad sam odusevljen. Interaktivni Lord of the rings. :) Bolje od NWN 2 jedno 100 puta.

Marti Misterija
4.7.2009, 12:44
Na zalost nije trilogija, vec ima samo dva dela, doduse oba sa ekspanzijama.
Mislim da je BG3 jedan od najiscekivanijih naslova ali sanse da se to desi su gotovo nikakve.
Ipak nada umire poslednja.

DeCoy
4.7.2009, 13:07
Uh, za BG2 ima resoulution patch i radi OK ali za keca se nešto ne sećam.

Ustvari čini mi se da radi i sa BG
http://www.gibberlings3.net/widescreen/

goodlikesweeper
4.7.2009, 13:28
A da, i taj patch sam probao, ali nije hteo da se instalira. Posle sam video da moram uraditi punu instalaciju BG i ekspanzije TotSC. Nista onda, sacekacu da se skinu svi cd-ovi pa cu instalirati full.

player1
4.7.2009, 13:49
EDIT: kad vec pitam za BG da pitam i ovo, najveci lvl je 7mi? Ne secam se davno je bilo

7. ili 8. (ili pak 9?). Nisam siguran. Plus, razlicite klase razlicito napreduju po AD&D setu pravila, tako da nije fiksno. Al u praksi, sa ekspanzijom mozes da se dobije jedan nivo ekstra u odnosu na osnovni BG.

player1
4.7.2009, 13:53
A sta kad mi u borbi umre neko od likova iz druzine? Da li postoji nacin da ih ozivim kasnije? Ovo mi je bilo malo cudno jer u ovim novijim bioware igrama koje sam igrao (nwn 2 i mass effect) svi ozive kad se protivnici poubijaju.

E to ti se zove evolucija igara uproscavanjem. :D

Imas dve opcije. Otidi do nekog svestenika i daj pare da ti ressurectuje palog lika (u dvojci ce to moci da rade i tvoji clerici kada dobiju tu magiju). Ili pak uradi reload prethodne pozicije kad su svi bili zivi.

Sto se tice novijih igara, verovatno su mislili, da je to ili suvise komplikovano za obicnog igraca, ili pak nepotrebno za pametnog igraca (koji ce samo da lupi reload).


P.S.
Ekspanzija za BG1 je mnogo slicnija DLC-ima u ovim "new-age" igrama kao Fallout3 ili Mass Effect. Tj, cim je instaliras nove lokacije su odma tu (koje su totalno opcione), tako da ti preporucujem da igras osnovnu igru odmah sa ekspanzijom.

goodlikesweeper
4.7.2009, 14:18
P.S.
Ekspanzija za BG1 je mnogo slicnija DLC-ima u ovim "new-age" igrama kao Fallout3 ili Mass Effect. Tj, cim je instaliras nove lokacije su odma tu (koje su totalno opcione), tako da ti preporucujem da igras osnovnu igru odmah sa ekspanzijom.

Pa znas kako, mene ovde najvise od svega interesuje prica, pa koliko u stvari price dodaje ta ekspanzija? Cudno mi je malo to sto je opciona, da li to znaci da ona samo dodaje neke random questove i lokacije? Onda cu radije preci odmah na dvojku, da vidim nastavak price.

Mislim, muka mi je vise od ovih generickih klise gluposti od prica u igrama koje kao da je pisao 15-ogodisnjak na WC papiru, a ovde je hvala bogu situacija sasvim drugacija. :) Dijalozi su mnogo dobri takodje, ako stvarno isti ovi ljudi (ili barem neki deo njih) radi na Dragon Age-u, onda sta da kazem sem jedva cekam! :D

Dio37
4.7.2009, 14:31
Pa znas kako, mene ovde najvise od svega interesuje prica...

Odigraj Planescape: Torment posle ovoga. ;)

goodlikesweeper
4.7.2009, 14:34
^^Znam, ta igra je na listi takodje, kao i arcanum, ali sam se na kraju odlucio za BG jer sam trenutno u epic fantasy fazonu, a ne gledaju mi se lotr filmovi PONOVO. :D

Valjda cu naci vremena nekako za to sve. A koliko sam vremena kao klinac protracio igrajuci gluposti. Eh, da sam tad imao adsl...:D :(

shrafko
4.7.2009, 16:37
Otidi do nekog svestenika i daj pare da ti ressurectuje palog lika

Pod uslovom da NPC u družini nije popio DMG koji znatno prevazilazi njegove HP, inače mu se telo razleće u komade i nema šanse da se ressurectuje. Zeznut taj vaskrs, što je NPC višeg nivoa, ova usluga je skuplja.


Ekspanzija za BG1 je mnogo slicnija DLC-ima u ovim "new-age" igrama kao Fallout3 ili Mass Effect. Tj, cim je instaliras nove lokacije su odma tu (koje su totalno opcione), tako da ti preporucujem da igras osnovnu igru odmah sa ekspanzijom.

I ne samo to, ekspanzija će u glavnu kampanju ubaciti neke iteme koji mogu biti jako korisni - npr. koferče za skrolove ili napitke. Zašto zauzimati 20 slotova u inventaru kad možeš samo jedan (BG2).


Odigraj Planescape: Torment posle ovoga. ;)

Ili Icewind Dale 1 ili 2. Priča je slabija nego u BGu, akcenat je na akciji, ali je princip igranja isti. Dođe mu nešto kao Fallout: Tactics u odnosu na Fallout :)

Dio37
4.7.2009, 16:53
Moze i to, ali covek kaze da ga najvise interesuje prica. Poslednji put kad sam proverio, PS:T je i dalje posedovao najbolju pricu u video-igrama. :icon_stud

LoshMeeBre
4.7.2009, 17:34
Ili Icewind Dale 1 ili 2. Priča je slabija nego u BGu, akcenat je na akciji, ali je princip igranja isti. Dođe mu nešto kao Fallout: Tactics u odnosu na Fallout :)

Ne bih ga bas tako degradirao :kreza: Mada sto jest, jest mnogo je vise H&S od Baldura, ali da se ne lazemo Baldur je vise H&S od Planescape-a i Arcanuma npr, no idalje mi je omiljena igra :D

Inace ne treba za prvi deo 150h, ja sam ga presao za mnogo manje ako se dobro secam :O Dunno, sve u svemu dvojka je jos bolja :to_care:

Ketchua
4.7.2009, 18:03
Baldur je vise H&S od Planescape-a i Arcanuma

Ja ne primetih ni trunku HnS-a u tim igrama. Pa čak ni ako igraš kao tenk.

LoshMeeBre
4.7.2009, 18:42
Eh sad.. Uporedi ga sa Planescapeom i Arcanumom - mnogo manji procenat questova mozes preci bez prljanja maca. Daleko od toga da je akcija u BGu besciljna, jednostavno je ima dosta :D Na to sam mislio, bez ikakve uvrede, kazem BG je meni ubedljivo omiljeni serijal...

player1
4.7.2009, 18:58
I u Planescapu ima dosta makljanja, upste ne zaostaje kao sto neki misle. Samo je akcenat na prici dosta veci, pa zasenjuje to. Cak bi reko da je H&S u Planescapu losije uradjen (po pitanju balansa i slicno), sto cini pricu onime sto vadi igru (i cini je prepoznatljivom).

Ketchua
4.7.2009, 19:08
Loshmee: Pa sad, da si sve tri prešao po 6 puta (:D), i beležio statistike o bitkama i pregovorima, pa da možeš da pričaš. Ovako, to je više lični dojam nego činjenica.:) Ja sam, recimo, izbegao svaku makljažu koja se mogla izbeći u PS:T-u. U Arcanumu sam baš namerno uletao u svaku frku (noseći crveni frak:D), i ko god me pogleda popreko, bio bi napadnut. I naravno da ja onda imam utisak da u prvom ima manje makljaže nego u drugom.

LoshMeeBre
5.7.2009, 9:58
Ima istine, samo sam Baldur prelazio 6 puta :D

Inace slazem se sa player1: borba u planscape-u je bila u 99% slucajeva neizazovna.. Baldur je po tom pitanju za mene najbolji.. Ne toliko tezak da ti iskida zivce, ali dovoljno zeznut da pun samozadovoljstva sejvujes posle svakog veceg fajta :D

Equilibrium
5.7.2009, 13:44
BG mi je nekako bio uvek najklasicniji od svih extra RPG-eva. Ima mnogo vise borbe, u Planescapeu realno mozes i da se ne boris, iako nisam bas proveravao, ako lepo pricas i pregovaras lako zaobidjes konflikte.

Pa to da Planescape ima najbolju pricu, je veoma diskutabilno, meni licno Bloodlines ima bolju, ali ukusi se razlikuju.

Ketchua
5.7.2009, 14:15
Hm... Znaš kako, Bloodlines je, recimo, krimi roman, dok je Torment "Stepski vuk". E, sad, što ti kažeš, neko ne voli Hesea.:)

Ali, nemojmo zastranjivati, tema je Baldur's Gate.:opanachke

caine
5.7.2009, 18:52
Pa to da Planescape ima najbolju pricu, je veoma diskutabilno, meni licno Bloodlines ima bolju, ali ukusi se razlikuju.
Priča u Bloodlines nije ništa posebno, ono što tu igru izdvaja je atmosfera... nekako te uvuče u svoj svet kao nijedna druga.

Patton
23.10.2009, 19:52
Pitanjce... imam Baldur's Gate oba dela, i po expanziju za svaki deo. Ako bih se odlucio da nesto od tih igara pokrenem, da li je ultra neophodan i neki patch, update, fix, bilo sta kako bih obe igre zajedno sa expanzijama priveo kraju?

galebns
23.10.2009, 20:07
Jel to original? :) Ja imam pakovanje prvi i drugi deo sa ekspanzijama i trenutno zavrsavam prvi. Video sam da je poslednji dostupan patch u instalaciji pa pretpostavljam da je tako i za ekspanzije i drugi deo.

zorx
23.10.2009, 20:09
Pitanjce... imam Baldur's Gate oba dela, i po expanziju za svaki deo. Ako bih se odlucio da nesto od tih igara pokrenem, da li je ultra neophodan i neki patch, update, fix, bilo sta kako bih obe igre zajedno sa expanzijama priveo kraju?

Nije neophodno patchovati da bi se igra završila, ali popravlja se dosta grešaka. Sve patcheve možeš naći na BioWare (http://www.bioware.com/) sajtu. Ako snimaš osnovnu igru + expanziju, instaliraš samo patch za expanziju, ne oba.

Ostalo što nije loše spomenuti (pre upotrebe ovih 3rd party zezancija, obavezno patchovati igru):

Widescreen Mod (http://www.gibberlings3.net/widescreen/) (za igranje u većim rezolucijama od osnovnih)
G3 Fixpack (http://www.gibberlings3.net/bg2fixpack/) (popravka grešaka koje nisu rešene u patchevima, samo za BG2)
Easy TUTU (http://www.usoutpost31.com/easytutu/) (kvalitetna konverzija BG1 u BG2, veliko unapređenje igre)

galebns
23.10.2009, 20:33
E ja taj Widescreen mod nisam naterao u BG1, jel u opste moguce?

zorx
23.10.2009, 22:57
Pa trebao bi da radi sa svakom Infinity igrom, ja sam ga koristio za IWD1 (doduše sa instalirane obe expanzije koje engine apgrejduju na nivo onog u BG2) i radio je dobro. Na ostalima nisam probao.

galebns
23.10.2009, 23:10
Mda, sad sam se malo informisao. Widescreen ne radi sa BG1 bez ekspanzije (ToS). Mada instalirao sam i ekspanziju i poterao Widescreen al je FPS 2...sad instaliram i onaj Tutu pa cu da vidim kako izgleda.

Elegast
24.10.2009, 5:39
Osim ovih modova koje zorx spominje (a druga dva smatram obaveznim) preporučio bih i Unfinished Business modove (postoje varijante za oba nastavka). Obično sa modovima treba eksperimentisati kad se pređe jednom igra, ali ovi čak i za prvo igranje nisu loš dodatak.

Shang Tsung
6.11.2009, 0:59
Nije neophodno patchovati da bi se igra završila, ali popravlja se dosta grešaka. Sve patcheve možeš naći na BioWare (http://www.bioware.com/) sajtu. Ako snimaš osnovnu igru + expanziju, instaliraš samo patch za expanziju, ne oba.

Ostalo što nije loše spomenuti (pre upotrebe ovih 3rd party zezancija, obavezno patchovati igru):

Widescreen Mod (http://www.gibberlings3.net/widescreen/) (za igranje u većim rezolucijama od osnovnih)
G3 Fixpack (http://www.gibberlings3.net/bg2fixpack/) (popravka grešaka koje nisu rešene u patchevima, samo za BG2)
Easy TUTU (http://www.usoutpost31.com/easytutu/) (kvalitetna konverzija BG1 u BG2, veliko unapređenje igre)

Meni su ova cuda totalno unistila instalacije. Moracu da re-instal sada :(
I da, BG1 uopste nece da radi u vecoj rezoluciji, niti da iskoristi prednosti unapredjenog infiniti endzina iz BG2...

zorx
6.11.2009, 1:40
Probaj opet, možda nešto nisi uradio kako treba?
Meni je sve radilo bez greške. Uvek prvo pročitaj uputstvo za instalaciju moda.
Widescreen mod može biti problematičan ako se sve ne uradi prema uputstvu, desilo mi se samo jednom. Ali provereno radi.
Easy TUTU ne dira BG instalacije i radi bez greške, sa njim nikakvih problema nije bilo.

Your installations of Baldur's Gate 1 and 2 are untouched by the EasyTutu installer. You can still play both of them with EasyTutu installed, and if any Tutu-related problems occur, your original installations are unaffected. Please note that a new installation option ("space saver") is now available which requires less disk space, but which consumes your Baldur's Gate installation during the EasyTutu setup process.
Unlike traditional Tutu, EasyTutu is not dependent upon Baldur's Gate and Baldur's Gate 2 being installed after setup is completed. Both games need to be installed only for the EasyTutu setup process itself.

galebns
6.11.2009, 2:07
Ja sam pokrenuo BG1 sa endzinom iz dvojke, al ne vrede sejvovi, tj ne vidi ih :(

Shang Tsung
6.11.2009, 2:16
Ja sam pokrenuo BG1 sa endzinom iz dvojke, al ne vrede sejvovi, tj ne vidi ih :(

Kako? Ja kad god pokrenem BG1 on normalno otvara u onoj jadnoj rezoluciji.
A inace sam citao da verzije ovog izi tutua nisu kompatibilne sa sejvovima, tako da ces morati od pocetka.


Btw, ja uopste nemam u add/ remove programs "easy tutu" da uninstaliram. Kakvi tripovi....
Jel uopste bitno u koj folder se instalira? Ja sam instalirao u BG2 folder..

Patton
6.11.2009, 10:37
Ja sam normalno instalirao BG1, pa expanziju, pa lek za expanziju, pa onaj patch koji dize rezoluciju (dok se setam po menijima ekran od 640x480 mi je u gornjem levom uglu, dok se u igri rasiri na zeljenijh 1280x1024). Znaci sve mi radi kako treba.

Shang Tsung
7.11.2009, 14:51
Ja sam normalno instalirao BG1, pa expanziju, pa lek za expanziju, pa onaj patch koji dize rezoluciju (dok se setam po menijima ekran od 640x480 mi je u gornjem levom uglu, dok se u igri rasiri na zeljenijh 1280x1024). Znaci sve mi radi kako treba.

A cek, jel si instalirao BG2 uopste?

Shang Tsung
8.11.2009, 22:28
E ovako, uspeo sam da poteram BG1 sa Easy Tutu-om i ima dosta bagova al dobro. Stvar je sto me mrzi da igram ponovo iz pocetka. :)
Widescreen pack takodje radi na BG1 u Full HD rezoluciji, ali je FPS uzas (procena oko 5), dakle neigrivo. Ni u manjim rezolucijama nije bolja situacija...

galebns
8.11.2009, 22:56
Isto se i kod mene desilo tako da sam batalio to sve :D Skoro sam dosao do kraja Bg1 (bez ekspanzije) pa me mrzi da ponovo pocinjem.

Patton
9.11.2009, 11:11
A cek, jel si instalirao BG2 uopste?
Ne samo keca... fora je sto ovi patchevi nece da rade ako se na BG1 ne instalira expanzija. Za BG2 bi patchevi za rezoluciju trebalo odmah da prorade i bez instaliranja expanzije.

zone2403
9.11.2009, 16:52
Probao sam sve te dodatke za poboljsanje rezolucije u BG i posle nekoliko dana zivciranja sam odustao (glup sam valjda sta cu :)), al' zato jos uvek imam 14'' monitor pa kad me uhvate bubice da igram BG1 il' 2 prikacim njega i mirna Backa! :D

Ketchua
9.11.2009, 16:58
Kakvi ste razmaženi, to je strašno...:D Ja skoro igrao na 19'' bez dodataka.:kreza:

Shang Tsung
9.11.2009, 17:52
Ne samo keca... fora je sto ovi patchevi nece da rade ako se na BG1 ne instalira expanzija. Za BG2 bi patchevi za rezoluciju trebalo odmah da prorade i bez instaliranja expanzije.
A jel ima neka fora da se popravi framerate? Znam to za pecheve i sl.





I cemu dodjavola sluze zlatne pantalone :)

zorx
9.11.2009, 20:05
A jel ima neka fora da se popravi framerate? Znam to za pecheve i sl.
I cemu dodjavola sluze zlatne pantalone :)

Pantalone su Easter egg, ako planiraš preći kompletnu sagu sa tim likom (znači importovati ga u dvojku) onda ih samo sačuvaj u inventaru i to je to.

Mali spoiler - to je jedan od 3 predmeta koje ćeš moći upotrebiti tek pred kraj ToB-a. Po jedan se nalazi u svakoj kampanji, a ova druga dva nije baš tako lako naći. Neophodno je imati sva 3, svaki propušteni se može dodati i varanjem preko Clua Console.

Veliki spoiler - kompletno uputstvo (http://www.planetbaldursgate.com/bg2/walkthrough/bmu/) Što se tiče problema sa Widescreen modom pogledajte ovde (http://forums.gibberlings3.net/index.php?showtopic=12988), potreban je možda fix (meni je trebao).

dark mesiah
12.11.2009, 1:37
Par pitanja....

Poceo sam da igram BG 2, keca nisam igrao. Koliko se prica iz keca nadovezuje na dvojku ? Da li je kec jos uvek igriv ? Da li ga vredi odigrati ?

Nisam dobio osecaj da nesto fali (sto se tice price) dok onaj Joshi nije pitao da mu objasnim sta se desava, pa kad sam video da je ponudjeno da mu kazem da je moj karakter sin boga, nekako sam dobio zelju da znam sta se pre desilo.

player1
12.11.2009, 10:00
Ne da se nadovezije, nego se direktno nastavlja na kec. Cak i startujes sa delom druzine iz keca. Obavezno odigrati!

P.S.
Kad zavrsis prvi deo, lika moes da eksportujes i nastavis u drugom. Treba tako i obe igre posmatrati. Kao jednu veliku igru.

Paladin
12.11.2009, 11:53
Poceo sam da igram BG 2, keca nisam igrao. Koliko se prica iz keca nadovezuje na dvojku ? Da li je kec jos uvek igriv ? Da li ga vredi odigrati ?
Ista stvar i mene zanima. Ja sam par puta počinjao BG2 i stajao zbog ovih i onih razloga, ne zbog loše igre (naprotiv) već zbog svojih obaveza i sličnog. A kasnije sam pogubio snimjene pozicije. Najdalje sam otišao do samog početka 3. chaptera. Vrlo ozbiljno namjeravam preći BG2 čestito i kompletno u narednom periodu (kad završim Dragon Age i možda Mass Effect) pa sam i ja razmišljao vrijedi li igrati BG1. Koliko je velik BG1? Čitao sam da mu je questbook konfuzan, da je onaj u BG2 puo bolji.

galebns
12.11.2009, 12:49
Pa jeste malo je konfuzan i cak neke stvari i ne belezi a mozda su bitne (bar se meni cinilo). Verovatno ima jos nekih stvari koje su BG2 bolje odradjene ali to svakako nije razlog da ne predjes BG1 i ekspanziju. Pricaj je vise nego dobra a ima i da se igra podosta, jos sa ekspanzijom... :)

Paladin
15.11.2009, 2:22
Jel' probao neko ovaj neki EasyTutu koji omogućava igranje BG1 u BG2 engineu?

http://www.pocketplane.net/mambo/index.php?option=content&task=blogcategory&id=143&Itemid=98

BG1Tutu is a project which brings the content from Baldur's Gate (or Tales of the Sword Coast) into the Baldur's Gate II engine. This allows BG1 to enjoy all the benefits of BG2 such as higher resolution, new races, classes and kits, dual-wielding, and much more!

Između ostalog:

Furthermore, EasyTutu exploits the enhanced capabilities of the Baldur's Gate 2 engine (e.g., the organized game journal) much more comprehensively.

zone2403
15.11.2009, 15:07
Jel' probao neko ovaj neki EasyTutu koji omogućava igranje BG1 u BG2 engineu?

http://www.pocketplane.net/mambo/index.php?option=content&task=blogcategory&id=143&Itemid=98

BG1Tutu is a project which brings the content from Baldur's Gate (or Tales of the Sword Coast) into the Baldur's Gate II engine. This allows BG1 to enjoy all the benefits of BG2 such as higher resolution, new races, classes and kits, dual-wielding, and much more!

Između ostalog:

Furthermore, EasyTutu exploits the enhanced capabilities of the Baldur's Gate 2 engine (e.g., the organized game journal) much more comprehensively.
Proveri prethodnu stranu, bas su o tome ljudi raspravljali :).

Paladin
15.11.2009, 15:21
Na tom EasyTutu sajtu mi nije jasno što pod download kaže

For those of you who are using Baldur's Gate 2: Shadows of Amn (no expansion), download and install the following version of EasyTutu:

For those of you who are using Baldur's Gate 2: Throne of Bhaal (expansion installed), download and install the following version of EasyTutu:

Pa valjda skidam TUTU za BG1 a ne za BG2. Kakve veze ima BG2 sa svim tim?
Ili su mislili da TUTU za BG1 radi samo ako već imam instaliran i BG2?

Šta je inače preporuka, da li da odmah na osnovnu verziju BG1 instaliram i Expanziju, pa onda stavim patch za expanziju (pretpostavljam da onda ne treba patch za osnovnu verziju)? I onda instaliram koji TUTU?

Marti Misterija
15.11.2009, 15:35
Da bi instalirao Easy Tutu moras da imas i oba dela BG, ne samo BG 1.
Ja sam inace kupio original u paketu - oba dela sa svim ekspanzijama i instalirao ih tako da za patch ne mogu nista da ti kazem, ali svejedno pozeljno je da instaliras sve delove i ekspanzije i da onda krenes natenane da igras. I naravno, da ne zaboravim, onda instaliras Easy Tutu br. 2 tj. verziju sa instaliranom ekspanzijom.

zorx
15.11.2009, 15:42
Ajmo opet. :)

Dve verzije se odnose na instalaciju dvojke, znači jedna je ako imaš instaliran samo SoA bez ToB-a, a druga je ako imaš i ToB.

Poželjno je instalirati expanzije i na prvi i na drugi deo BG-a jer se kasnije ne mogu dodavati, a zatim instalirati samo zvanični patch, full install bi preporučio kao obavezan. Easy TUTU pravi sasvim novu, treću instalaciju, a instalirani prvi i drugi deo BG-a su mu potrebni samo za vreme instalacije, posle više ne pa se onda mogu i obrisati.

Modovi se dodaju isključivo na tu treću instalaciju i potrebno je videti da li su kompatibilni, mada većina jeste. Ovo kažem zbog widescreen moda koji danas skoro svako instalira, ako sa njim ima problema onda pogledaj neki od mojih ranijih postova (možda je potreban ati ili nvidia fix)

Easy TUTU ima dva nerešiva buga; zelenu vodu ako je uključena 3D akceleracija (sve vodene površine u igri su zelene, meni nije smetalo) i neki vezan za gradić Beregost koji ja nisam video, ali sigurno postoji. Postoji i mod koji rešava problem sa zelenom vodom, ali ako je on instaliran moguće je da će igra crashovati (opet, ne svakom).

galebns
15.11.2009, 15:44
Najbolje je ako vec imas oba dela i ekspanzije da uradis kao sto je Marti predlozio. Znaci, sve isntaliraj i onda TUTU i uzivaj od pocetka sa endzinom iz BG2 :)

Paladin
15.11.2009, 16:18
Hvala, sad je jasnije. Znači moram instalirati BG1+Exp+BG2+Exp...to je ako se ne varam 11 CD-ova, valjda ce biti negdje oko 8 GB, ali dobro.

Ovo me zanima

Easy TUTU pravi sasvim novu, treću instalaciju, a instalirani prvi i drugi deo BG-a su mu potrebni samo za vreme instalacije, posle više ne pa se onda mogu i obrisati.
Ta treća instalacija koju on pravi je instalacija samo za BG1+Exp, koja je unapređena?
Znači nakon toga mogu obrisati BG1+Exp koje sam ja instalirao, i ostaviti BG2+Exp koje sam ja instalirao da ga igram nakon TUTU BG1 verzije?

Da li si prešao tako "prepravljeni" BG1? Radi sve OK (osim ta dva potencijalna buga)?

zorx
15.11.2009, 16:46
Da, da i da. :)

Čak sam koristio prvu verziju, staru preko tri godine. Ova bi trebala biti skroz očišćena od bugova (osim ta dva nepopravljiva).

vertigo
15.11.2009, 17:42
Jel ima negde kod nas da se kupi original oba dela sa expanzijama? Znaci full package.

Marti Misterija
15.11.2009, 18:33
Sve ga je teze naci ali mislim da jos uvek ima da se nadje, stavise gotovo sam siguran da uz malo truda moze da se nadje u nekoj od onih par prodavnica u centru.

Paladin
16.11.2009, 12:37
Ovako stoje stvari:

- instalirao sam BG1 + Exp + oficijelni patch za Exp (da li je potreban i neki neoficijelni patch?)
- instalirao sam BG2 + Exp + oficijelni patch za Exp (da li je potreban i neki neoficijelni patch?)
- instalirao sam EasyTUTU

Da li sada instaliram patch za wide rezolucije ili sam trebao ranije na nekom koraku, za BG1 (TUTU)? BG2 po defaultu radi u 800x600 ali u onom config podešavanju nudi i veće rezolucije koje su navodno "unsupported", mada rade, ali max je 1600x1200 a meni treba 1920x1200 ili neka slična wide rezolucija.

Kada pokrenem TUTU instalaciju traži ubačen Expansion CD u G: drajv, a to je fizički drajv, dakle ne prolazi kada mountujem taj CD. Kako to riješiti? I, prije svega, postoji li no-CD "lijek" za EasyTUTU instalaciju?

EDIT: naknadno sam vidio da TUTU radi kad se ubaci ToB CD. Zanimljivo. Ne znam šta će mu BG2 Expanzija da bi radio. Ali opet ostaje pitanje ima li dobar no-CD "lijek", i da li je to onaj za BG2 ili koji.
Uvodni meni je isti kao u BG2, ali kada sam išao na New Game kod kreiranja lika (koje izgleda isto kao u BG2) je bila i ona opcija za import, pa sam probao i uspio ubaciti lika sa kojim sam igrao BG2. Jel' to radi OK, ili da ipak kreiram novog lika? Ne znam da li su karakteristike i sve ostalo iste u BG1 i BG2. Uvodni meni se grafički pobrljavi, kao da imaju dva, prepliću se, ali kasnije radi OK kad se pokrene igra.

zorx
16.11.2009, 14:53
Što se tiče leka, mislim da ćeš morati da imaš mountovan taj ToB image, nisam instalirao BG sigurno više od tri godine i ne sećam se baš. Easy TUTU iako nije zvanični mod i dalje podržava copy protection koji BG ima.

Ja bi ti preporučio da kreneš sa skroz novim likom jer je sama kampanja predviđena za lika koji počinje od prvog levela kojeg kasnije importuješ u BG2. Pravila su skroz promenjena pa tako važe ona ista kao u ToB-u tj. mod uključuje sve ono što SoA+ToB donose dok starija pravila iz originalne verzije keca uglavnom više nisu aktivna.

Modove (widescreen i sl.) instaliraš isključivo na Easy TUTU instalaciju ko što sam ranije spomenuo. Većina njih koristi weidu installer (to je nekakav dos program razvijen za infinity igre) i trebaju se instalirati tačno prema uputstvu, u slučaju bilo kakve greške uglavnom je potrebno obrisati kompletnu igru pa je ponovo instalirati da bi sve radilo kako treba. Nije poželjno stavljati više od 4-5 proverenih i međusobno kompatibilnih modova, jer inače može lako doći do nepopravljivog crashovanja.

Za BG1 (TUTU) nije potreban nikakav dodatni fix kol'ko se sećam međutim postoji jedan koji sređuje dve sitnice (stackovanje municije u stilu BG2 i summoning spellovi u stilu keca). Eventualno možeš staviti BG1 GUI (dizajn interfejsa iz keca), ali nije neophodno. Sve modove koji bi trebali provereno raditi imaš na njihovom sajtu (http://www.usoutpost31.com/easytutu/).

Za BG2 (SoA + ToB) ide G3 Fixpack (postovo sam link na prethodnoj strani), ali on ti za ovo nije bitan.

Paladin
16.11.2009, 16:20
Hvala, radi odlično taj widescreen mod, prvo sam stavio 1920x1200 koliko monitor ima ali sam spustio za jedan stepen, na 1680x1050, da ne bude baš sitno.

E sad taj G3 Fixpack nisam instalirao kad sam na ToB stavio zvanični patch, da li da onda ipak stavim taj G3 Fixpack na BG2 pa obrišem i opet napravim TUTU instalaciju sa fixanim BG2?

Tamo na TUTU linku kažu da se može riješiti i to što je voda zelena umjesto plava, jedan način je isključivanje 3D akceleracije (znači li nešto ta akceleracija u ovoj igri?) a drugi način je instaliranje nekog patcha ali to onda zauzima dodatnih 1.5 GB. Mada nije strašno što je voda zelena, bitno je da sve radi kako treba. Samo treba paziti na onaj Beregost bug ne zezne savegame, to je puno ozbiljnije. Na njihovom forumu sam našao temu sa nekim fixom i za to (Beregost Crash Fixer 1.8 (http://forums.pocketplane.net/index.php?PHPSESSID=38b458725a99b6f67ee39a34f63111 63&topic=23591.0)).

Radi li i da li je preporučljivo stavljati Unfinished Business na TUTU instalaciju? Inače nikad nisam igrao taj mod tj. sadržaje koje on daje.

zorx
16.11.2009, 17:39
Nemoj se smarati sa novom instalacijom zbog G3 fixa, ja mislim da on ovde ništa ne rešava, ali dodaj ga na dvojku.

Kod Beregosta samo sejvuješ u različitim slotovima, ja nisam imao taj bug i ne bi mogo reći nešto više. Fix instaliraj ako je baš neophodan. Zelenu vodu ostavi takvu kakva jeste, sa tim fixom sam ja imao problema i igra je crashovala (ne znači da ćeš ih i ti imati).

3D akceleracija najviše utiče na efekte spellova i shroud, da ne izgledaju onako tačkasto.

Unfinished Business je kompatibilan sa TUTU instalacijom ako se dobro sećam. Dodaj ga ako hoćeš minorni sadržaj izbačen iz finalne verzije, postoji i posebna verzija za BG2. Ovo je dobar mod.

Aniketos
20.11.2009, 12:23
Imam problem kod igranja drugog dela.

Naime, na svim rezolucijama izuzev najveće (1600 x 1200) pojavljuju mi se crna polja sa leve i desne strane, i slika deluje nekako suženo. To dakle uključuje i supported rezolucije. I to ne bi bio toliki problem da mi na ovoj najvećoj rezoluciji ne deluje sve dosta malo.

Pa me zanima, je l' ima neka fora da pokrenem igru na recimo 1024 x 768 bez tih crnih polja?

dark mesiah
22.11.2009, 1:04
Zanima me kad me onaj Xzar i Montaron napustaju ? Stigao sam u Nashkel, ali nista, a hteo bi da u ekipu uzmem onu Viconia-u, mozda Garrick-a ili onog Kivan-a. A necu da izbacim Xzar-a i Montaron-a...

Lokigodofirendlies
22.11.2009, 17:42
Zanima me kad me onaj Xzar i Montaron napustaju ? Stigao sam u Nashkel, ali nista, a hteo bi da u ekipu uzmem onu Viconia-u, mozda Garrick-a ili onog Kivan-a. A necu da izbacim Xzar-a i Montaron-a...

Ne napustaju te uopste. Osim ako ti reputacija bas poraste ili se pobiju sa Jaheirom i onim njenim glupavim muzem, a to je druga stvar.

Shang Tsung
23.11.2009, 0:09
Samo da obavestim sve koji nisu igrali da je Durlag's Tower boles koliko je tezak i zahtevan. Ja pokusavam igru da predjem sa 3 karaktera (samo), i jos uvek sam u 2gom chapteru. Glavni lik je fajter (berserker) koji je vrlo nabudjen, al kad sam video koliko su ubacili jakih neprijatelja i smrtonosnih zamki, smorio sam se od load-ovanja. Sve u svemu, bas preterano tesko :)

Vulee
24.11.2009, 16:47
Uspeo sam da nađem BG kompilaciju svih delova, i zanima me da li je neko probao da pokrene igre na 64-bitnoj Sedmici?

Paladin
24.11.2009, 16:50
Rade. Ja sam nekidan instalirao sve, i taj TUTU, i koliko sam vidio sve radi.

dark mesiah
25.11.2009, 20:21
Krenuo sam na Durlag's Tower, ufff one prve likove nisam mogao da sredim.

Ono sto mi se ne svidja u BG je sto likovi nikad ne napustaju party svojevoljno (osim ako im se ne svidja to sto si previse dobar/zao) i to sto nema odnosa izmedju charactera. Inace extra igra.

draske73
25.11.2009, 21:20
Uspeo sam da nađem BG kompilaciju svih delova, i zanima me da li je neko probao da pokrene igre na 64-bitnoj Sedmici?
Ako ti nešto znači na Vista x64 radi bez ikakvih tweaks,compatibility moda i ostalih vratolomija.
A što se mene tiče Baldurs Gate 2 mi je dosta bolji od prvog dela.Prvi deo nisam nikada mogao po drugi put do kraja da odigram.Ne ide pa to ti je.Uvek me smori.
Ali mi je zato BG 2 pravo remek delo.Po meni je bolji i od Planescape: Torment-a.

Shang Tsung
27.11.2009, 1:28
Krenuo sam na Durlag's Tower, ufff one prve likove nisam mogao da sredim.


Pa pazi, Durlag's tower ti je kao onaj Watchers Keep u 2jci. Treba prvo preci ceo BG1 pa tek kad krenes ToSC odes u Durlag's.
E sad, ja sam poranio sa time posto sam prelazio deo po deo mape i nije mi bilo poznato da je Durlag's tek ubacen u expanziji.

Moj epilog je da sam presao, a nisam ni usao u 3ci chapter.
Sto je najgore, izgleda da sam se nesto zabagovao u 2gom chapteru, jer sam pobio one bandite sto treba da te pozovu da joinujes bandi, da bi mogao da ubijes Tazoka. A onog wizarda nema u Feldpost Innu. I sad ne znam kako da predjem u capter 3, jedino da setam po mapama i cekam neki random encounter...

Jes' da nikog nije brig kako sam presao tako rano Durlag's :), al to sam uspeo zbog toga sto vodim fajtera + jos samo 2 karaktera (ukupno 3) u druzini, te se levelujem 2x brze nego da imam druzinu od 6 likova. Fajter je half-ork sa pocetnom snagom i konstitucijom 19 i dex 18. Killing machine :)

dark mesiah
28.11.2009, 11:57
Pa pazi, Durlag's tower ti je kao onaj Watchers Keep u 2jci. Treba prvo preci ceo BG1 pa tek kad krenes ToSC odes u Durlag's.
E sad, ja sam poranio sa time posto sam prelazio deo po deo mape i nije mi bilo poznato da je Durlag's tek ubacen u expanziji.

Moj epilog je da sam presao, a nisam ni usao u 3ci chapter.
Sto je najgore, izgleda da sam se nesto zabagovao u 2gom chapteru, jer sam pobio one bandite sto treba da te pozovu da joinujes bandi, da bi mogao da ubijes Tazoka. A onog wizarda nema u Feldpost Innu. I sad ne znam kako da predjem u capter 3, jedino da setam po mapama i cekam neki random encounter...

Jes' da nikog nije brig kako sam presao tako rano Durlag's :), al to sam uspeo zbog toga sto vodim fajtera + jos samo 2 karaktera (ukupno 3) u druzini, te se levelujem 2x brze nego da imam druzinu od 6 likova. Fajter je half-ork sa pocetnom snagom i konstitucijom 19 i dex 18. Killing machine :)

Ja sam taj tower poceo, i nije nesto bilo tesko (jedino one prve likoves sam jedva ubio), ali sam odlucio da loadujem. Ne znam ni sam zasto... vraticu se tamo posle.

A sto se tice prelaska u 3. chapter, cini mi se da 3. pocinje kad ubijes onog lika u Nashkel mines i uzmes pisma, to je treci chapter a 4. pocinje kad ubijes Tazoka, a i mislim da pre odlaska u Bandit Camp treba da ocistis Peldvale i Larswood, tamo ces isto sresti neke likove.

Jel' experience svakog lika posebno, zavisi od procenta ubijenih ili ne ??

zorx
28.11.2009, 12:25
Jel' experience svakog lika posebno, zavisi od procenta ubijenih ili ne ??

Najveći deo XP-a se deli ravnomerno na svakog člana koji je u grupi. Pojedini questovi daju isti XP svakom posebno bez obzira na broj članova grupe, a neki jednom određenom koji drugi ne dobijaju.
Zbog toga mnogi cepaju sa 3 ili 4 lika u grupi, malo je teže na početku, ali relativno brzo sve postaje daleko lakše, ovo važi u dvojci pogotovo.

Shang Tsung
5.12.2009, 12:42
Ja sam taj tower poceo, i nije nesto bilo tesko (jedino one prve likoves sam jedva ubio), ali sam odlucio da loadujem. Ne znam ni sam zasto... vraticu se tamo posle.

A sto se tice prelaska u 3. chapter, cini mi se da 3. pocinje kad ubijes onog lika u Nashkel mines i uzmes pisma, to je treci chapter a 4. pocinje kad ubijes Tazoka, a i mislim da pre odlaska u Bandit Camp treba da ocistis Peldvale i Larswood, tamo ces isto sresti neke likove.


To znam, jer sam vec igrao jednom do 4tog captera, ali sa ovim izi tutuom mi i dalje stoji 2gi chap. a pola mape sam preklao :(
Jos samo u baldurs da odem, a ne znam da l ce me pustiti.
Mozda cu morati iz pocetka... ah koj smor. Nema se vremena sad, svejedno.

Grey Warden
3.1.2010, 19:16
Evo krnuo sam sa igrom i presao Candlekeep.Za sada je sve odlicno.Nego ako moze neko da mi da smernice sta i kako,jer ne mogu ni obicnog vuka da ubijem. Samo stvite spolier alert.:D

EDIT: Da li postoji brzo kretanje?

shrafko
3.1.2010, 20:24
Ranged je zakon u BG kecu. Svima uvali lukove/samostrele/praćke i nema brige sa slabijim protivnicima kao što su vukovi - posebno kad pokupiš Kivana, Corana i Minsca, ljudi kidaju dalekometnim oružjem. Naravno da je teško na samom početku, kad si sam sa Imoen i party ti ima 2 člana.

Btw, ovo je old-skul RPG.. i treba da je težak :D

Ne postoji brzo kretanje.

DeCoy
3.1.2010, 20:45
Navataj brzo nekog maga takođe. Xzar i Montaron (jbg neće bez njega da ide) su tu negde na početku...

Grey Warden
3.1.2010, 21:24
Moj lik je fighter,Imoen mi je ranged,a pokupio sam i Hzara i Montarona.Moram da kazem da mi se dizajn lokacija jako svidja(verovali ili ne),ali nekako mi sve deluje prazno.Malo neprijatelja i interaktivnih stvari(ne racunam Candlekeep) u kombinaciji sa ogromnim mapama i sporim hodom.I plus kad spavam,puni mi se po jedan health point.Nadam se da mi ove stvari nece smetati ka se uhodam.

player1
3.1.2010, 21:50
Obnavljanje helta u BG je mnogo blize stonim DnD pravilima. Sto znaci, da ako oces da zalecis ljude kako valja, treba da clerica napunis cure magijama, i posle odmora da ih iskoristis za lecenje.

shrafko
4.1.2010, 0:00
Ili da zakupiš sobu u krčmi.

Grey Warden
4.1.2010, 2:20
Da pitam da li je moguce da promenim velicinu prozora u windowed modu i kako?Kad prebacim na windowed,nece da se razvuce,a zauzima m jedva cetvrtinu monitora.
EDIT:Kako uticu weapon proficences na borbu?Ja sam pri kreiranju lika u izabrao 2 poena za small swords,a koristio bi longsword.Da li se izplati da zadrzim short sword?

zorx
4.1.2010, 11:22
Zašto ne instaliraš widescreen mod (pominjan XY puta na prethodnim stranicama) umesto motanja sa prozorom i namestiš full screen rezoluciju koja ti odgovara? Ovako ti je igra zakucana na 640x480 što je bilo ok u to vreme kad smo svi furali 14'' monitore.

Weapon proficiency po pravilima i opisu dodaje bonuse na hit (bitno), damage (manje bitno) i extra attack (najbitnije). Razlikuje se za četri osnovne grupe klasa - Warrior, Rogue, Priest i Wizard + razlikuje se u BG1 i BG2. Pošto igraš sa Fighterom možeš terati do maximalnih 5 proficiency poena, ali ne odmah. Dobijaćeš po jedan poen na svakom levelu koji je deljiv sa 3 (ostale grupe klasa dobijaju ređe). Short sword ti nije najbolji izbor za Fightera jer radi manji damage (1D4, znači 1-4 + bonusi), bolje idi na oružje koje ima najmanje 1D8. Najbolje je opredeliti se za jednu grupu melee oružja i jednu ranged. Isto tako kad leveluješ članove grupe biraš im različit proficiency.

Ako hoćeš da promeniš proficiency možeš koristiti malu aplikaciju Gatekeeper (http://www.mud-master.com/gatekeeper/index.html).

Grey Warden
4.1.2010, 17:56
Ne radi mi widescreen mod,pise unsupported game.Sta mi je ciniti?
A sto se tice proficiency,promenio sam na large weapons,a onaj program je potom otisao na delete.Doduse sada ispada da mi je Khalid visak.
Sad idem krljam se po sumljacima sa vukovima i goblinima,uopste ne pratim glavni quest.Da li je to dobro?Da li postoji neki tavern gde cu moci da ostavljam likove,ili moram da ih izbacim iz druzine?Kako se deli exp izmedju party membera?

shrafko
4.1.2010, 18:38
A sto se tice proficiency,promenio sam na large weapons,a onaj program je potom otisao na delete. Doduse sada ispada da mi je Khalid visak.


Realno, Khalid nije ništa specijalno. U igri ima mnogo boljih šibadžija (Kivan, Caigan, Minsc). Ako izbaciš Khalida, automatski odlazi i Jaheira. Međutim, ukoliko bi Khalid nesrećnim slučajem poginuo.. ;):dzavo: S druge strane, ni Jaheira nije moj prvi pick, pošto u igri imaš dva lika koji su - po meni - mnogo bolji divine spellcasteri - clerice Branwen i Viconiu (mmm.. Viconia...). Doduše, Jaheira je Druid, ali 90% spellova vuče iz Cleric/divine poola. A opet, s obzirom da je multiclass, prilično sporo će napredovati i kao Fighter i kao Cleric, što znači da realno neće biti dobra ni kao jedno ni kao drugo. Ja sam se ratosiljao i nje i njenog metiljavog muža i ništa mi nije falilo :)


Sad idem krljam se po sumljacima sa vukovima i goblinima,uopste ne pratim glavni quest.Da li je to dobro?


Naravno, to i jeste poenta. Glavni quest ne bi ni mogao "direktno" da juriš.


Da li postoji neki tavern gde cu moci da ostavljam likove,ili moram da ih izbacim iz druzine?

Ne, ne postoji centralni hub kao u Dragon Ageu ako se ne varam. Neki će te čekati u Friendly Arms Innu, neki na drugim lokacijama, a neki odlaze zauvek. Najbolje snimi pre radikalnih izmena party sastava.


Kako se deli exp izmedju party membera?

Podjednako, s tim što pojedine klase napreduju brže od drugih (npr. Thiefu treba manje XP-a za levellovanje od Wizarda).

P.S: Mrzim te.. zarazio si me da ponovo sednem i odigram BG sagu :o

Ketchua
4.1.2010, 18:44
P.S: Mrzim te.. zarazio si me da ponovo sednem i odigram BG sagu :o

Nemoj da si tetka, da te nije zarazio, sedeo bi i kukao kako nemaš šta da igraš do ME2.:D

DeCoy
4.1.2010, 19:06
Neki će te čekati u Friendly Arms Innu, neki na drugim lokacijama, a neki odlaze zauvek. Najbolje snimi pre radikalnih izmena party sastava.

Jes` neki hoće i da se šibaju kad ih šutneš iz partija:D

zorx
4.1.2010, 21:13
Nisam baš dugo igrao BG, ali sam siguran da je postojala fora da se izbace NPC-i koji sa nekim idu u paru bez da povuku ovog drugog sa sobom. Sa onim "nepodobnim" se uđe u npr. neku kuću (prethodno poharanu, nebitnu za dalji tok igre), važno je samo da je ta kuća (ili šta već) manji objekat koji ne zahteva da uđe ceo party... i onda se taj NPC izbaci iz grupe, a AI mu ne dozvoljava da izađe i pokrene dijalog.... Tako nekako je išlo.

zokocx
4.1.2010, 21:14
Posto nisam imao pametnija posla :icon_scra ,malo sam se zezao da namestim BG1 da radi u wide rezoluciji tj. konkretno na cak 1680x1050 ali moze se staviti bilo koja rez.
Naravno sve to sa namerom da odigram i ovu igru ,posto posle Dragon Age-a svaki "RPG" koji sam igrao mi izgleda nekako smor da ponovo igram ,a nisam igrao BG1 i BG2 (shame on me :P).

Imam jedno pitanje kolko otprilike treba sati da se prodje BG1 ???, jer za DAO sam potrosio 70 sati a nisam mogao ranije da predjem takav mi bio tempo. Jer bas mi nije pametno da pred ispitni rok pocnem da se zezam sa igrama.

Evo kako sam ja zbudzio igru, redosled instalacije:
BG1 - full
BG1 Tales of the Sword Coast - full
BG2 - full
BG2 ToB -full
Baldur's Gate II: Throne of Bhaal Patch Version 26498

EasyTutu_ToB.exe - moze da prepravi vec BG1 instalaciju ili kopira sve na novo mesto.
EasyTutuDegreenifier-v4.exe (ovo je otkloni zelenu vodu ,mora se staviti 3D akceleracija u opcijama)
widescreen-v2.2.exe - samo se stavi putanja do BaldursGateTuTu foldera i unesu zeljeni parametri rezolucije.

http://img27.imageshack.us/img27/6346/baldursgate1680x1050.th.jpg (http://img27.imageshack.us/i/baldursgate1680x1050.jpg/)http://img683.imageshack.us/img683/1674/cahrscreen.th.jpg (http://img683.imageshack.us/i/cahrscreen.jpg/)http://img51.imageshack.us/img51/7345/mainmeni.th.jpg (http://img51.imageshack.us/i/mainmeni.jpg/)

Jedina mana ove rezolucije je sto je font dosta sitan, jer ipak igra je dizajnirana da se igra na max mnogo manjoj rezoluciji, probacu da vidim kako izgleda na 1440x900. Realno dosta prihvatljiv izgleda ovako matore igre.
http://www.usoutpost31.com/easytutu/

zorx
4.1.2010, 21:31
Imam jedno pitanje kolko otprilike treba sati da se prodje BG1 ???, jer za DAO sam potrosio 70 sati a nisam mogao ranije da predjem takav mi bio tempo. Jer bas mi nije pametno da pred ispitni rok pocnem da se zezam sa igrama.


Sigurno puno više nego DA:O, za kompletnu sagu treba oko ~200 sati ako se normalno čitaju svi dijalozi koji imaju veze sa glavnim ili sporednim questovima (bez preskakanja) i ako je borbena taktika skoro 100% efikasna. Ali ako reloaduješ, a prvi put ćeš sigurno i to vrlo često, ako čitaš opise oružja, jurnal, knjige i vodiš dijaloge sa manje bitnim NPC-ima, ako istražuješ mape i nešto više vremena provodiš u taktiziranju možeš dodati još nekih ~100 sati sigurno, možda i malo više.

Grey Warden
4.1.2010, 21:55
@shrafko:Ajmo shrafko po jubilarni sesnasti put :alealeee::alealeee::alealeee:

P.S.Nasao sam dosta prestenja koja ne daju nikve bonuse.Da prodajem?
P.S. 2 Nasao sam potion za menjanje pola...EPIC!!!:D:D:D

shrafko
4.1.2010, 22:08
I što je najveća fora, svaki put otkrijem po nešto novo. Čudo jedno :D

Slobodno uvaljuj to prstenje i dragulje u BG1. Nije mi jasno kakav napitak za promenu pola si našao? Valjda se radi o ukletoj Girdle of masculinity/femininity koju lootuješ kad upokojiš onog Ogra? (pored još jednog, mnogo korisnijeg opasača).

Grey Warden
4.1.2010, 22:17
I što je najveća fora, svaki put otkrijem po nešto novo. Čudo jedno :D

Slobodno uvaljuj to prstenje i dragulje u BG1. Nije mi jasno kakav napitak za promenu pola si našao? Valjda se radi o ukletoj Girdle of masculinity/femininity koju lootuješ kad upokojiš onog Ogra? (pored još jednog, mnogo korisnijeg opasača).
Na to sam mislio.
Kako sam se zeznuo.Visak oruzija sam prodao,a ovo koje sam koristio se polomilo.Sad idem praznih ruku sa 4 charactera.

shrafko
5.1.2010, 0:25
Visak oruzija sam prodao,a ovo koje sam koristio se polomilo.Sad idem praznih ruku sa 4 charactera.

Pa ne spominje se iron shortage za džabe ;)

Ali dobro, to osnovno oružje je ionako jeftino. Čim nabaviš magično oružje (čak i da je samo +1) više nećeš imati tih problema.

Grey Warden
7.1.2010, 22:49
Napustili me Xzar i Maraton,sad ne mogu nikoga da ubijem.:facepalm

Ketchua
7.1.2010, 22:54
Maraton

O rly?:D Pa jel imaš neki sejv pre toga?

Grey Warden
7.1.2010, 23:13
Pa jel imaš neki sejv pre toga?
Aha i to 15 sekundi pre nego sto me napuste.A ne mogu nista da uradim da ih sprecim.Jedino da pokupim opremu koja je kod njih.

Ketchua
7.1.2010, 23:17
BG sam prešao samo jedared, i to davno, tako da nemam pojma da li postoji skriptovan odlazak, kao sa Virdžilom u Arkanumu, ili su te jednostavno napustili zbog nekompatibilnosti alajnmenta.

shrafko
8.1.2010, 1:08
Odlazak nije skriptovan. Znači da ima 15 sekundi da rokne nekog slučajnog prolaznika da obori alignment :D

DeCoy
8.1.2010, 1:13
Ček, njih dvojica 100% odlaze bez obzira na alignment, ako ih u dogledno vreme ne odvedeš u Nashkel:icon_scra

shrafko
8.1.2010, 1:30
A jes, ima i to :o

Ketchua
8.1.2010, 1:33
Eto vidiš da je skriptovan.:D Mada, sigurno bi pomoglo kad bi 15 sekundi pred njihov odlazak obeščastio opaticu.:kreza:

Srsly, smarali su me zbog alajnmenta opako...

Grey Warden
8.1.2010, 1:51
Ma nema veze sad,nastavio sam dalje.Nasao sam nekog barda,ali me i dalje satiru.

Sarmatian
14.1.2010, 23:47
Navataj Minsca, on je u Nashkelu ako se ne varam. Samo resi njegov quest u dogledno vreme da ti ne bi i on pobegao. Xzar i Montaron su papci, ni ne trebaju ti.

Yanosh
15.1.2010, 19:19
A ako se ja dobro secam, (jako davno sam igrao) uz Minsca dobijas i dobrog maga, kad resis njegov quest

Sarmatian
15.1.2010, 20:28
Dynaheir je, posle Edwina, najbolji mag u igri, tacno...

Edwin je najbolje resenje ali ja zao a on i Minsc u druzini dovodi do krvoprolica. Ovako dobijas odlicnog fajtera i vrlo dobrog mage (Minsc + Dynaheir) a ovako samo odlicnog maga, tj. Edwina.

montenegrin
15.1.2010, 22:02
Pošto odavno nisam bio na sk forumu ne mogu se snaći u ogromnom Dragon Age topic-u, pa rekoh da pitam ovdje kako vam se čini DA i je li zaista "duhovni nasljednik" Baldura?

Pitam vas koji zalazite ovdje jer je meni BG 1 all time favorite, pa mogu računati na vaše mišljenje

shrafko
15.1.2010, 22:11
Po mom mišljenju, Dragon Age je dobar, ali ni do kolena nije Balduru. Uprošćen roleplay, milion puta slabija priča, milijardu puta slabiji humor, loše implementiran challenge-reward sistem, isuviše plastičan svet, izostanak pravog izazova, itd.

Baldur je i dalje keva :)

P.S: E da, i DA:O je po mom mišljenju znatno linearniji od Baldura (posebno keca).
P.P.S: Kakav crni duhovni naslednik, DA:O je rađen po ideji "daj da naložimo malo masu krvlju, si*ama, odsečenim glavama itd. i maznemo pare papanima".. o kreativnosti u DA kao onoj u BG nema ni govora.

goodlikesweeper
15.1.2010, 22:20
milijardu puta slabiji humor

Ja onda onda ne smem ni prilaziti ovoj igri! S obzirom na to da sam se valjao od smejanja igrajuci drgon age, nema sanse da prezivim nesto sto je milijardu puta smesnije od toga. Verovanto bi mi se telo raznelo po celoj sobi od preterane kolicine smeha. ;)

Grey Warden
15.1.2010, 22:51
@shrafko:Ne znam stvarno koji si ti Dragon Age igrao,ali ovaj sto sam ja igrao je fantastican :D.
A sto se Baldura tice,meni je dosta slican sa Dragon Age-om,jedine razlike su za sada sistem magija,inventara & stuff i ogromne lokacije u Balduru.
P.S.Sad me napustili svi sem Imoen jer sam pobio strazare u Nashkelu,tako da cu verovatno da pravim zao party.

Sarmatian
16.1.2010, 0:53
Po mom mišljenju, Dragon Age je dobar, ali ni do kolena nije Balduru. Uprošćen roleplay, milion puta slabija priča, milijardu puta slabiji humor, loše implementiran challenge-reward sistem, isuviše plastičan svet, izostanak pravog izazova, itd.

Baldur je i dalje keva :)

P.S: E da, i DA:O je po mom mišljenju znatno linearniji od Baldura (posebno keca).
P.P.S: Kakav crni duhovni naslednik, DA:O je rađen po ideji "daj da naložimo malo masu krvlju, si*ama, odsečenim glavama itd. i maznemo pare papanima".. o kreativnosti u DA kao onoj u BG nema ni govora.

BG serijal jeste po meni najbolji RPG serijal svih vremena, ali sad ga bas pretera...

shrafko
16.1.2010, 1:15
Heh, pa ja sam lepo rekao da je to moje mišljenje, trudeći se da izbegnem bespotreban flejm. Ruku na srce - i nemojte da se vređate - ali totalno mi se *ebe šta neko drugi misli po ovom pitanju. BW je odbacio Forgotten Realms setting zbog navodno veće slobode, proizvodeći igre kao što su KotoR, Jade Empire i DA, koje su maltene sve na isti fazon, i koje su - po meni - mnogo ispod "restriktivnog" BGa i FR okruženja.

Možda vama ne smeta da vas igra kao što je DA vuče za nos, gde ne možete da koknete NPC-ja zato što vam igra to ne dozvoljava. Pa kako ja da se uživim u ulogu Sith Lorda-psihopate ako ne mogu da force-chokeujem koga hoću? Pa po ovome je čak i bezvezni Oblivion miljama ispred DA. Tamo smaknem prosjaka, juri me City Guard, bacaju me u tamnicu.. molim lepo. Postoji uzrok i posledica. U DA ne postoji mogućnost uzrokovanja posledica. Sve je striktno zacrtano, postoji izbor a) i izbor b) i to je to (pridružiti se vukodlacima ili elfovima; stati uz magove ili templare, itd..) . I ja sad treba da se oduševim, iako sam igrao pet puta kvalitetniju igru pre 10 godina. Paz da neću. I to nije "zato što to tako mora da bude, da se ne bi narušila radnja i tok priče" - u BG-u možete u Copper Coronetu da napadnete Firkraaga dok je u ljudskom obličju, i on će se teleportovati u svoj Dungeon - genijalno! U DA da napadnete npr. Howe-a na početku...neeeeeeee, taman posla..

Šta je tek sad džeparenjem? U DA svakog možete da probate da džeparite, bez one tenzije "jao, sad će da me provale, pa će da mi padne reputacija, pa će da zovu Flaming Fist da me seckaju...". Bzvz.

Za deset godina, ne samo da nisu unapredili pojedine aspekte igre nego su ih totalno unazadili.

Msm, oduševljavajte se vi sa DA i ostalim BW mass-consumption novotarijama, al ja neću. Fala lepo :D

Yanosh
16.1.2010, 1:45
Apsolutno se slazem.

Iako su mi se i Kotor i JE i DA svideli, nijedna od navedenih igara nema slobodu koju ima Baldurs Gate. A takodje su i dosta kraci. Po tom pitanju su zaista nazadovali.

Grey Warden
16.1.2010, 13:19
@shrafko:
Ja od Baldura ocekujem zaista mnogo,i sve cekam da nekako zablista,ali za sada nista.Videcemo kakav ce konacni sud biti kada ga zavrsim.

EDIT: Da li je bolje da nastavim da budem zao ili da pokusam da podignem reputaciju?

Sarmatian
16.1.2010, 15:21
Heh, pa ja sam lepo rekao da je to moje mišljenje, trudeći se da izbegnem bespotreban flejm. Ruku na srce - i nemojte da se vređate - ali totalno mi se *ebe šta neko drugi misli po ovom pitanju.

Drago mi je da si to podelio sa nama.


BW je odbacio Forgotten Realms setting zbog navodno veće slobode, proizvodeći igre kao što su KotoR, Jade Empire i DA, koje su maltene sve na isti fazon, i koje su - po meni - mnogo ispod "restriktivnog" BGa i FR okruženja.

Možda vama ne smeta da vas igra kao što je DA vuče za nos, gde ne možete da koknete NPC-ja zato što vam igra to ne dozvoljava. Pa kako ja da se uživim u ulogu Sith Lorda-psihopate ako ne mogu da force-chokeujem koga hoću? Pa po ovome je čak i bezvezni Oblivion miljama ispred DA. Tamo smaknem prosjaka, juri me City Guard, bacaju me u tamnicu.. molim lepo. Postoji uzrok i posledica. U DA ne postoji mogućnost uzrokovanja posledica. Sve je striktno zacrtano, postoji izbor a) i izbor b) i to je to (pridružiti se vukodlacima ili elfovima; stati uz magove ili templare, itd..) . I ja sad treba da se oduševim, iako sam igrao pet puta kvalitetniju igru pre 10 godina. Paz da neću. I to nije "zato što to tako mora da bude, da se ne bi narušila radnja i tok priče" - u BG-u možete u Copper Coronetu da napadnete Firkraaga dok je u ljudskom obličju, i on će se teleportovati u svoj Dungeon - genijalno! U DA da napadnete npr. Howe-a na početku...neeeeeeee, taman posla..

Šta je tek sad džeparenjem? U DA svakog možete da probate da džeparite, bez one tenzije "jao, sad će da me provale, pa će da mi padne reputacija, pa će da zovu Flaming Fist da me seckaju...". Bzvz.

Za deset godina, ne samo da nisu unapredili pojedine aspekte igre nego su ih totalno unazadili.

Msm, oduševljavajte se vi sa DA i ostalim BW mass-consumption novotarijama, al ja neću. Fala lepo :D

Moraces mi pozajmiti te naocare sto daju +5 na nostalgiju.

Draugdur
16.1.2010, 16:02
Nema to veze s nostalgijom, ovo što je rekao je potpuno tačno. E, sad, ako je neko zadovoljan i sa DA, njegova stvar. Ja upravo igram DA, i ludo se zabavljam, ali da je bolje od Baldura, nije. Ni blizu.

I pritom je Shrafko samo zagrebao po površini. Mene u DA više iritira jednostavnost; izgleda da BW misli da njihova današnja publika nije u stanju da pohvata kad se koristi Lower resistance, kad Breach, a kad Remove magic :paranoia: Bavljenje to-hit-rollovima, THAC0m i saving throw-ovima da i ne pominjem. A što je najgore, možda su i u pravu :(

Ketchua
16.1.2010, 16:16
Sarma: Izvini molim te, ako izuzmemo oldfag komentar na kraju (sa kojim se apsolutno slažem), argumenti su mu potpuno validni.

Draugdur: Onda će te oduševiti izjava da je borba u ME2 prilagođena tako da "više cilja na Modern Warfare 2 publiku". :paranoia:

mmn2911
16.1.2010, 16:46
@shrafko:
Ja od Baldura ocekujem zaista mnogo,i sve cekam da nekako zablista,ali za sada nista.Videcemo kakav ce konacni sud biti kada ga zavrsim.

EDIT: Da li je bolje da nastavim da budem zao ili da pokusam da podignem reputaciju?

A sto ne bi igrao igru na svoj nacin, ako ti ostali budu pricali kako da je igras, nece ti se ni svideti. Ti bi, koliko vidim, da iz svega izvuces nabolje, a to stvarno nije svrha ovih igara. :(

Grey Warden
16.1.2010, 17:18
A sto ne bi igrao igru na svoj nacin, ako ti ostali budu pricali kako da je igras, nece ti se ni svideti. Ti bi, koliko vidim, da iz svega izvuces nabolje, a to stvarno nije svrha ovih igara. :(
Kao prvo i ja sam negodovao one koji pitaju u temi dragon age kako sta da odigraju i tako za svaku situaciju(totalno besmisleno).Ali ja sam ovde pred tamnim vilajetom,ako budem zao to ce biti samo krljacina(za razliku od DA),a tesko cu da budem dobar kad me svuda cekaju po 20-tak strazara.

Sarmatian
16.1.2010, 17:26
Sarma: Izvini molim te, ako izuzmemo oldfag komentar na kraju (sa kojim se apsolutno slažem), argumenti su mu potpuno validni.


Nemoj molim te. U BG si mogao da ubijes koga hoces, pa te napadaju organi reda koje opet ubijes. Onda ti reputacija padne na 1, sve te mrze i kao takav odes kod vodje Flaming Fista koji ce da saradjuje sa tobom. Posle svega toga upadas na proglasenje Sarevoka za novog vojvodu kao natrazeniji kriminalac u istoriji Sword Coasta i sve vojvode pricaju sa tobom sasvim ok. Nakon toga izadjes napolje u drustvu tih istih vojvoda i opet te Flaming Fist napada.

Da ne zalazimo u to da 99,99% ljudi nikad nije napalo nekog NPC-a tako bezveze da bi ga ubilo. To su uradili u fazonu "daj da vidim sta ce se desiti". Pre toga je pao save, naravno. Onda ide reload i sve po starom.

Igra se zavrsava isto ubijao Flaming Fist ili ne, jedino sto ako ih ubijas dobijas smaranje sto ce te stalno juriti i napadati.

Sto se NPC-eva tice, tu je tek prazna prica - Kivan hoce da ubije Tazoka ali ne reaguje kada ga vidi itd...

Takve primedbe mozes naci za svaku igru ako trazis dovoljno duboko. Jedino mi je Fallout zaista da osecaj slobode, ali to je bilo po cenu price koja gotovo da i ne postoji. Postoji samo main quest i to je to.

Postoji mnogo izrazito glupih questova u BG-u, tipa idi u 4 nivo rudnika, uzmi noz od jednog lika i odnesi ga liku na prvom nivou, nadji macu za devojcicu.

Na kraju mozda i najvazniji razlog, svi mi iz "stare garde" smo igrali BG kad smo bili u srednjoj/osnovnoj skoli. Drugacije posmatras stvari tada i sada, kad si malo matoriji.

Kao ona dva matorca iz mapet soua, stojis sa strane, svemu nalazis mane i sve ti smeta...

zorx
16.1.2010, 18:37
Pošto odavno nisam bio na sk forumu ne mogu se snaći u ogromnom Dragon Age topic-u, pa rekoh da pitam ovdje kako vam se čini DA i je li zaista "duhovni nasljednik" Baldura?


Pa ako očekuješ BG3 onda se možda i razočaraš. DA:O je po meni kombinacija dobrih ideja iz svih igara koje je BioWare radio i sasvim pristojan uvod u nešto što će valjda biti duži i komplexniji serijal. Nije DA:O bez mana, ali nije bio ni BG serijal, meni recimo BG1 nije baš lego na prvo igranje, valjda jer sam tad bio pod uticajem Fallouta 2 koji je isto bio aktuelan u to vreme, a i dosta popularniji kod nas. Tek sa izlaskom BG2 me je igra privukla, tako da još uvek nisam 100% siguran da li DA:O jeste ili nije pravi "duhovni naslednik", al' svakako je na dobrom putu.


Na kraju mozda i najvazniji razlog, svi mi iz "stare garde" smo igrali BG kad smo bili u srednjoj/osnovnoj skoli. Drugacije posmatras stvari tada i sada, kad si malo matoriji.


To je to, uglavnom.

shrafko
17.1.2010, 0:48
U BG si mogao da ubijes koga hoces, pa te napadaju organi reda koje opet ubijes. Onda ti reputacija padne na 1, sve te mrze i kao takav odes kod vodje Flaming Fista koji ce da saradjuje sa tobom. Posle svega toga upadas na proglasenje Sarevoka za novog vojvodu kao natrazeniji kriminalac u istoriji Sword Coasta i sve vojvode pricaju sa tobom sasvim ok. Nakon toga izadjes napolje u drustvu tih istih vojvoda i opet te Flaming Fist napada.

Da ne zalazimo u to da 99,99% ljudi nikad nije napalo nekog NPC-a tako bezveze da bi ga ubilo. To su uradili u fazonu "daj da vidim sta ce se desiti". Pre toga je pao save, naravno. Onda ide reload i sve po starom.

Igra se zavrsava isto ubijao Flaming Fist ili ne, jedino sto ako ih ubijas dobijas smaranje sto ce te stalno juriti i napadati.

Sto se NPC-eva tice, tu je tek prazna prica - Kivan hoce da ubije Tazoka ali ne reaguje kada ga vidi itd...

Takve primedbe mozes naci za svaku igru ako trazis dovoljno duboko. Jedino mi je Fallout zaista da osecaj slobode, ali to je bilo po cenu price koja gotovo da i ne postoji. Postoji samo main quest i to je to.

Postoji mnogo izrazito glupih questova u BG-u, tipa idi u 4 nivo rudnika, uzmi noz od jednog lika i odnesi ga liku na prvom nivou, nadji macu za devojcicu.

Kao ona dva matorca iz mapet soua, stojis sa strane, svemu nalazis mane i sve ti smeta...

Ajde nemoj da si demagog. Možda negativna reputacija nije bila savršeno ispolirana - to gde kažeš da bi vojvode razgovarale s tobom iako si državni neprijatelj br. 1 - ali je opet funkcionisala jako dobro za igru staru 10 godina. Po nekoj logici, BW je za ovo vreme mogao dodatno da usavrši reputacije, pa bi u svakoj interakciji bile očigledne posledice tvojih zlodela. Međutim ne, oni su krenuli sasvim drugim putem, i totalno ti oduzeli mogućnost da budeš skot ako to želiš, što je po meni i suština svakog kvalitetnog role-playa! Ne kažem da nije moguće biti zlica u Dragon Ageu, ali to je odrađeno vrlo traljavo, sa jako malim mogućnostima izbora i veoma retkim situacijama gde možeš da budeš zao - npr. u Ostagaru imaš mogućnost da ubiješ onog zarobljenika i mazneš mu ključ.. ali da ubiješ stražara koji ga čuva? Taman posla. On je unkillable :facepalm Opet ponavljam, codpiece mi je pun igara koje mi daju mogućnost da nosim oružje koje ću koristiti isključivo protiv neprijatelja koje mi igra servira. Pa tu od slobode i imerzivnosti nema ni traga.

galebns
17.1.2010, 1:26
Hm, pa malo je to nemoguce sto trazis. Ipak tu postoji neka glavna prica koju treba da predjes da bi zavrsio igru. Mislim, ako zelis da zbog lose reputacije ubijes nekog od kljucnih likova za tok price onda ta prica vise nema smisla vec bi moglo lepo da pise GAME OVER. Drugim recima, igra bi trebala da bude deset puta veca kako bi se svi moguci scenariji u potpunosti ostvarili. Bilo bi super kad bi igre bile tipa evo napravi karakter, evo ti svet i radi sta hoces a igra ce usput da smislja pricu u zavisnosti od tvojih postupaka.... mozda u Holodeku :D

shrafko
17.1.2010, 1:39
Ti kao da nisi igrao Elder Scrolls serijal. Ili Fallout. Ili BG 1 i 2 itd. :p

Sarmatian
17.1.2010, 2:04
Ajde nemoj da si demagog. Možda negativna reputacija nije bila savršeno ispolirana - to gde kažeš da bi vojvode razgovarale s tobom iako si državni neprijatelj br. 1 - ali je opet funkcionisala jako dobro za igru staru 10 godina. Po nekoj logici, BW je za ovo vreme mogao dodatno da usavrši reputacije, pa bi u svakoj interakciji bile očigledne posledice tvojih zlodela. Međutim ne, oni su krenuli sasvim drugim putem, i totalno ti oduzeli mogućnost da budeš skot ako to želiš, što je po meni i suština svakog kvalitetnog role-playa! Ne kažem da nije moguće biti zlica u Dragon Ageu, ali to je odrađeno vrlo traljavo, sa jako malim mogućnostima izbora i veoma retkim situacijama gde možeš da budeš zao - npr. u Ostagaru imaš mogućnost da ubiješ onog zarobljenika i mazneš mu ključ.. ali da ubiješ stražara koji ga čuva? Taman posla. On je unkillable :facepalm Opet ponavljam, codpiece mi je pun igara koje mi daju mogućnost da nosim oružje koje ću koristiti isključivo protiv neprijatelja koje mi igra servira. Pa tu od slobode i imerzivnosti nema ni traga.

Nije to demagogija, to su cinjenice. Moras shvatiti da su se RPG igre promenile od 90-ih do danas. Napraviti danas jedan sat sadrzaja je neuporedivo skuplje nego sto je bilo u vreme BG-a. Samim tim logicno je da su igre postale krace. Dragon Age je prekinuo taj trend i posle nekoliko igara od 20-ak sati, dobili smo igru koja traje 60-70+ sati. To je velika stvar u danasnje vreme.

Dalje, ako hoces jaku pricu i dobru naraciju, odredjena doza linearnosti mora da postoji. Onaj koji pise mora da zna, pa makar i okvirno, gde se tvoj lik i clanovi druzine nalaze, sta rade, koji su nivo itd... Odlican primer za to su BG1 i BG2. Prvi deo je bio gotovo sandbox i prica i likovi su bili vrlo slabi. Drugi deo je to popravio ali je bio mnogo linearniji od prvog. Zato Oblivion, Fallout i druge igre tog tipa gotovo da i nemaju pricu, odnosno imaju ali je prilicno kratka i jednostavna.

Takodje ne mogu da se oduzmem utisku da mnogo toga loseg sto se kaze o Dragon Age-u potice od toga sto je Bioware "presao" u mainstream. Ej, nisu vise hardcore, ajde sad svi da hejtujemo njihove igre i da trazimo dlaku u jajetu. Ta nemogucnost ubijanja NPC-a nije postojala u Bloodlinesu pa je ipak nisi naveo kao veliku manu igre. Ako se dobro secam, ni u Witcheru a ni u Tormentu. Bar se ja ne secam da je bilo, davno sam igrao sve te igre.
Secam se kad si u DA temi rekao da je Zevran preslikani Kivan, navodeci to kao nedostatak originalnosti a ta dva lika nemaju dodirnih tacaka.

Slazem se ja sa tobom da je BG serijal bolji, ali napljuvati igru i traziti mane na silu da bi je jos vise napljuvao a istovremeno ignorisati mane BG-a je totalno neobjektivno. Kao, jedno je hard-core a drugo mass-consumption shit... Stvarno ne stoji...

shrafko
17.1.2010, 3:19
Sarmatian, mogu da ti oprostim što si težak smarač :D ali ne i što izvlačiš moje reči iz konteksta. Pa pre samo par postova sam rekao da je Dragon Age dobra igra ali ne i toliko dobra kao BG. Mada opet, dobra je zato što joj je konkurencija nikakva, pa nije teško biti ćoravi kralj u zemlji slepih.

Nemogućnost ubijanja NPC-jeva u Bloodlinesu i Tormentu nisam naveo iz prostog razloga što te dve igre nisam igrao (znam, shame on me). S druge strane, u Witcheru postoji mogućnost ubijanja NPC-jeva (force-attack fazon), samo što ti je to promaklo.

Sličnosti između Kivana i Zevrana ne treba tražiti u njihovom backgroundu i motivima, nego u rasnim sličnostima. I jedan i drugi su dobri sa lukovima, imaju high-dex skorove, itd - što mi je malo čudno za BW koji se busa da je raskrstio sa Forgotten Realmsom, a opet pravi likove koji kao da su izvučeni iz Fearuna i Srednje Zemlje - patuljci vole da se krljaju i opijaju, elfovi su po običaju pede*asti (u DA je to dočarano na tako suptilan fazon da nemam reči), preferiraju lukove i strele, okretni su, itd. Pronašli ljudi toplu vodu :opanachke

Jedino mi nisi jasan za superiornost priče u DA u odnosu na Oblivion i Fallout. Msm, po čemu je priča "probudilo se drevno zlo koje šalje svoje mračne trupe da syebu tu i tu zemlju osim ako ih ne sprečiš" bolja od "otvaraju se kapije zla kroz koje će da pokuljaju mračne trupe i syebu tu i tu zemlju, osim ako ih ne sprečiš"? U stvari, od ova tri, meni je priča u Falloutu ubedljivo najbolja, ili bar najoriginalnija. Msm ok, tu je Wasteland, ali bar taj postapokaliptičan setting nije prežvakan toliko puta kao ovaj epsko-fantazijski.

Equilibrium
17.1.2010, 12:50
@Sarmatian
Brate preterujes, kakav crni Oblivion pominjes, jel mozes i jednog bitnog, zaista bitnog a ne nekog bitnog za tercijalni kvest, i u Bloodlinesu i u Tormentu mozes da ubijas isto kao u Oblivionu, samo su oni to lepse uradili (u Bloodlenesu imas Elysiume a u Tormentu par likova koje ne mozes da ubijes jednostavno ne mozes da ubijes, prejaki su, Trias je izuzetak njega imas opciju da ubijes ali popijes game over, ali imas opciju da ga ubijes, i posle ti igra napise da si izgubio sve tragove i da si osudjen da lutas zemljom vecno, sto je opet neka vrsta kraja i uzroka i posledice) za Witcher je vec sam receno.

Stvarno ne vidim poentu onog sta vas dvojca pricate jel mi se cini da se svi slazemo da je BG bolji od DA, sto evidentno jeste.

I da kako neko moze cak i da poredi pricu iz Obliviona sa Falloutom, mislim to je van pameti.

Draugdur
17.1.2010, 16:04
@Ketchua: Šta da ti kažem, to za ME2 ne mora nužno da ispane loše. Zavisi od ukusa, naravno, ali ja više volim (kvazi)realističnu akcionu borbu ako je dobro odrađena, nego zbrljanu taktičku.

Nije to demagogija, to su cinjenice. Moras shvatiti da su se RPG igre promenile od 90-ih do danas. Napraviti danas jedan sat sadrzaja je neuporedivo skuplje nego sto je bilo u vreme BG-a. Samim tim logicno je da su igre postale krace. Dragon Age je prekinuo taj trend i posle nekoliko igara od 20-ak sati, dobili smo igru koja traje 60-70+ sati. To je velika stvar u danasnje vreme.

Ovo me podsjeća na rečenicu iz maturskog rada jednog mog poznanika:"Regija će najkasnije do 2015 ponovo dostići privredni razvoj uporediv sa onim krajem '80-tih" :boodala:
Plus, mene lično je baš briga za to što je napraviti sat sadržaja "neuporedivo skuplje"; što se mene tiče, ne moraju da šminkaju igru (a pošto smo na RPG podforumu, mislim da će se dosta ljudi složiti sa mnom). Ja bih radije izdvojio lovu za igru poput onog Ejdž ov Dekadensa (pod uslovom da ispune obećanja) sa sve praistorijskom grafikom nego za DA :dzavo:

U BG si mogao da ubijes koga hoces, pa te napadaju organi reda koje opet ubijes. Onda ti reputacija padne na 1, sve te mrze i kao takav odes kod vodje Flaming Fista koji ce da saradjuje sa tobom. Posle svega toga upadas na proglasenje Sarevoka za novog vojvodu kao natrazeniji kriminalac u istoriji Sword Coasta i sve vojvode pricaju sa tobom sasvim ok. Nakon toga izadjes napolje u drustvu tih istih vojvoda i opet te Flaming Fist napada.

Tačno, i u Balduru je igranje kao zlica pomalo traljavo odrađeno. Ali opet mnogo, mnogo bolje nego u DA gdje skoro uopšte ne postoji.
A pri tom je DA 10 godina mlađi. Evolucija :confused:

Stvarno ne vidim poentu onog sta vas dvojca pricate jel mi se cini da se svi slazemo da je BG bolji od DA, sto evidentno jeste.

True dat :D

Red Dragon
27.1.2010, 19:48
Imam par pitanja za iskusne BG-ovce:
1. pretpostavljam da nije neophodno da glavni lik ima najvecu harizmu zbog dijaloga, vec da moze bilo koji pratilac da razgovara. Ako je ovo tacno, da li ima vec neki takav NPC na pocetku da te prati (posto mi je harizma uvek bila bitna osobina u rpgu)?
2. koliko najvise pratilaca moze da se ima i da li zavisi od harizme?
3. resio sam da (najverovatnije) ne idem dual class niti da importujem lika u BG 2, pa me zanima da li su dobre ove klase za glavnog lika u BG1: necromancer, conjurer, enchanter i druid. Melee klase su mi se smucile, a rangera necu zbog Minsca.:D Ili imate neku preporuku?
4. TUTU + widescreen patch dolazi u obzir?

Mozda se najzad nakanim da proverim da li ovo moze da se meri sa mojim Falloutom.:kreza: Mada sigurno ne.:p
E sad, treba naci prostora na hardu, ako se nakanim da odigram...

Nikola95
27.1.2010, 20:18
1) Razgovara glavni lik, dok se pratioci ukljucuju u dijalog, ali harizma ti nije previse bitna, jedino kod narada za questove
2) 5. Ne zavisi od harizme, za razliku od Fallout-a.
3) Ja bih izabrao Conjurera. Mogao i bi i Barda da uzmes, interesantna klasa.
4) Sa Tutuom se dobijaju rezolucije iz drugog djela, ne znam da li ti one odgovaraju.

LoshMeeBre
10.2.2010, 16:38
E ljudi jel se kod Bard-a u AdnD-u za magiju gleda harizma ili inteligencija? Malo sam zaboravio, a sad sam krenuo da igram opet pa mi se cini da sam fejlovao (int 14 :o)

Hmmm, sad sam proverio na net-u i po informacijama koje sam prikupio bard dobija fixne spell slotove nezavisno od toga kakvi su mu stats-i?? Jel to tacno :O Za sta mu onda sluzi harizma? Ili sam ja to potpuno pomesao ADnD i DnD3 (nikad nisam igrao barda u ADnD)..

I jos jedno pitanje za ljude koji su prelazili BG1 sa Tutu-om... Da li je skinut XP cap?

player1
10.2.2010, 17:10
Cha u DnD 3e, ali BG koristi stari AD&D. Koliko se secam, tu je mehnika za magije ista i za magove i za bardove (imaju i spellbook), tako da mislim da treba Int.

Sarmatian
10.2.2010, 17:42
I jos jedno pitanje za ljude koji su prelazili BG1 sa Tutu-om... Da li je skinut XP cap?

Ne. A i da je skinut, nemas puno mesta da nabacis XP. Ima dosta lokacija gde se neprijatelji ponovo pojavljuju ali oni daju malo XP-a.

Shang Tsung
14.3.2010, 22:25
Ne. A i da je skinut, nemas puno mesta da nabacis XP. Ima dosta lokacija gde se neprijatelji ponovo pojavljuju ali oni daju malo XP-a.

XP cap ocas posla mozes da probijes.
Resavaj sve kvestove na koje naidjes i ubijaj sve na mapi sto pokusa da ubije tebe, "and then you will see" ;)



Ne bakci te se giberlinzima i sl. (samo gubite vreme), a ankeg recimo donosi 975 xp-a. lesser basilisc = 1400 xp, greater basilisc oko 7000 xp, mustard zele = 4k itd.

Patton
11.4.2010, 13:00
Za sve ljubitelje ovog serijala pojavila se tzv. "Baldur's Gate Collection 1M Edition" verzija, barem sam je ja nasao pod takvim imenom. Evo opisa:

This is a special installer. This contains Baldur's Gate I, it's expansion Tales of the Sword Coast, Baldur's Gate II: Shadows of Amn, and its expansion Throne of Bhaal. The great thing about this installer is that it has been changed by the BGT Mod. The BGT Mod combines both games together using the same items, music, graphics etc. That means you can play BG1 with the better looking BG2 graphics.

You can start a new game in either BG1 or BG2, but if you do make a new character and beat the game in BG1, that character will seamlessly be ported over to the next game, making the entirety of the Baldur's Gate games into one single game.

I have done all of this for you, which included downloading the original games, patches, cracks, and the mod and installing them without problems. Both expansion packs are fully playable as the games pretty much share the same map now. As a bonus, I've also included the complete OST and guides.

I hope you enjoy the game!

Pa ko ime sve originale, moze nabaviti ovu fino nastelovanu verziju :to_care:

Juraj
16.4.2010, 0:15
Guglajte naziv pa cete naci na "projektima dabl ju".
Oprobao sam i moram reći odlično. Sve na jednom mjestu, grafika je stvarno bolja, jednostavno prekrasno:).

0gold
16.4.2010, 20:35
Nikada nisam igrao BG serijal, igrao sam samo Icewind Dale 1 i 2. Dragon Age me je razočarao pa sam se setio da najbolji rpg svih vremena još nisam igrao :(

Igram BG1 TUTU, što znači BG1+Tales Of The Sword Coast u poboljšanom gameplayu BG2+Throne of Baal :)

Koristim i wide screen modifikaciju

Original BG
http://i801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/th_640x480.jpg (http://s801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/640x480.jpg)

Sa modifikacijom 1440x900
http://i801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/th_1440x900.jpg (http://s801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/1440x900.jpg)

Sa modifikacijom 1680x1050
http://i801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/th_1680x1050.jpg (http://s801.photobucket.com/albums/yy299/OldGold09/Infinity%20Engine/1680x1050.jpg)
Ovo je za mene previše sitno igraću na 1440x900 :D

Imam pitanje za iskusne igrače :)
Igram sa Human Fighter-om
Strenght 18/59
Dexterity 18
Constitution 18
Inteligence 8
Wisdom 10
Charisma 18

Weapon Proficiencies:
Two Weapon Style +++
Long Sword ++

E sada planiram da Long Sword napunim do kraja, mislim da je 5 +. Mene zanima kada to uradim da li mogu da mu uradim Dual-Class. Uzeo bi Paladina - Cavalier zbog bonusa:


Bonus +3 to hit and +3 damage against all demonic and draconic creatures.
May cast Remove Fear 1 time per day per level.
Immune to fear and morale failure.
Immune to poison.
20% resistance to fire.
20% resistance to acid


Moje pitanje je kako će to da utiče na fighter-a da li će se i dalje ponašati kao fighter sa Two Weapon Style +++ i Long Sword +++++ i plus će imati ove bonuse ili će dobiti ove bonuse a Long Sword će mu pasti na ++ ili +++ (pošto paladin ne može da se usavrši za oružje koliko fighter može).

Nikola95
16.4.2010, 20:48
Paladin ne moze da Dual-classuje, niti da se dual-classuje u njega.
Mozda bi mogao clerica, ali ne vrijedi ako si vec ulozio u longsword, cleric to ne moze a nosi, mozda u druida, ako moze.
Ja bih ti preporucio da ne dual-classujes.

0gold
16.4.2010, 21:44
Ni druid ne može da nosi long sword.
Ostajem fighter :D

Još po koje pitanje :D
Video sam po raznim forumima da dosta ljudi spominje da Imoen treba da se dual classuje u maga kada dođe do 6-8 level. Odnosno kada nakupi određen broj thief poena. Trenutno imam (level 5):
Open Lock 100
Find Traps 75
Pick Pocket 25 (ovo nemam nameru da pumpam)
Move Silently 20
Hide In Shadows 15

E sad šta još treba da unapredim pa da je dual klasujem u maga i kog maga? Inače dao sam joj skill za samostrel (sada sa njom imam Dagger+, Cross Bow+ i Short Bow+, verovatno ću morati i Sling+ zbog dual classovanja u maga)... znam da treba da ulazim u senke i backstab-ujem protivnike... ali ovo mi za sada više odgovara :D
Mislio sam još Find Traps da doteram do 100 ali sam slučajno video da skillovi mogu da se pumpaju i preko 100. Ima li smisla nešto pumpati preko 100?

shrafko
24.4.2010, 22:49
Nema potrebe da skill ide preko 100.
U prvom delu, zadržao bih Imoen kao Thiefa. Više će joj koristiti dodatni HP i Thac0 za dalekometno oružje nego par slabih spellova.

U BG2 se isplati da Imoen budel dual-class, posebno zato što možeš naći iteme (prstenje, ogrlice itd.) koji ti pumpaju skillove.

Juraj
24.4.2010, 22:55
Igram sa Human Fighter-om
Strenght 18/59
Dexterity 18
Constitution 18
Inteligence 8
Wisdom 10
Charisma 18
kKako si ti ovo nabio na lvl 1?

shrafko
24.4.2010, 23:20
kKako si ti ovo nabio na lvl 1?

Trenutno imam (level 5):
Open Lock 100
Find Traps 75
Pick Pocket 25 (ovo nemam nameru da pumpam)
Move Silently 20
Hide In Shadows 15



;)
5char

Juraj
24.4.2010, 23:21
;)
5char
:aplauz:Dobro je, ja sam na lvl 1 sada, krenuo igrat danas. znam da imaju ovdje određeni predmeti koji stavljaju na 18 stats, ali nisam znao da ih je toliko.

shrafko
24.4.2010, 23:23
Samo rolaj do besvesti pri generisanju lika, i posle 100ak bzvz random kombinacija, upašće ti neka overpowered. Moj Fighter je imao 18 na STR, DEX i CON na 1. lvl :D

Juraj
24.4.2010, 23:25
Samo rolaj do besvesti pri generisanju lika, i posle 100ak bzvz random kombinacija, upašće ti neka overpowered. Moj Fighter je imao 18 na STR, DEX i CON na 1. lvl :D
*****aješ me? Ako rolam mogu postići to?
Edit: Boljim rolom već sam dobio 10 poena za potrošiti, a kako nisam odmakao daleko nemam se šta misliti. Ispočetka sve :D
Edit:Opet mi se rolalo. 18/99 str, 18 dex, 18 con, 12 int i car, 10 wis :D . Hvala vam najljepša

shrafko
25.4.2010, 0:42
Pri kraju igre nađeš neke priručnike (Tome of STR/DEX/WIS itd) pa još malo napumpaš atribute.. pa posle importuješ lika u BG 2 i STR ti je npr 21, bez ikakvih buffova.

Draugdur
25.4.2010, 15:07
...a ako krećeš sa novim likom u BGII, isplati se i napraviti od harizme dump stat. Ring of human influence ftw :D

Juraj
25.4.2010, 15:45
...a ako krećeš sa novim likom u BGII, isplati se i napraviti od harizme dump stat. Ring of human influence ftw :D
To sam odavno znao, ali nije mi se dalo igrat. Nisam znao šta se dešava pa sam čekao da nabavim keca. RPGa se sada :D.

0gold
26.4.2010, 23:40
Moj fajter na lv1

Strenght 18/59
Dexterity 18
Constitution 18
Inteligence 8
Wisdom 10
Charisma 17

Rolao sam jedno 30 min XD

Iskoristio sam knjigu +1 charisma pa sada imam i to 18.

Sve što nađem da poboljšava atribute dajem saputnicima pošto za fajtera glavne 3 stvari su mi već po defaultu na max :D

Takođe rolao sam jedno 15 min i narolao paladina koji ima još bolje atribute od fajtera ali sam ga batalio posle 1h igre jer ne može da do kraja specijalizuje oružje.

Draugdur
27.4.2010, 17:57
Takođe rolao sam jedno 15 min i narolao paladina koji ima još bolje atribute od fajtera ali sam ga batalio posle 1h igre jer ne može da do kraja specijalizuje oružje.

Lagani *****,s obzirom da sa istim likom igraš i dvojku (dvije riječi: Holi Avenđer :D:dedica:)

Juraj
27.4.2010, 19:00
Iskoristio sam knjigu +1 charisma pa sada imam i to 18.
E gdje si našao tu knjigu?

shrafko
27.4.2010, 19:18
Imaš ih po buradima i chestovima pred kraj igre.. znam da je bilo par u samom gradu Baldurs Gate, a nekoliko sam našao i u katakombama i drugim dungeonima koji su bili opsednuti undeadovima.

Juraj
27.4.2010, 19:19
Imaš ih po buradima i chestovima pred kraj igre.. znam da je bilo par u samom gradu Baldurs Gate, a nekoliko sam našao i u katakombama i drugim dungeonima koji su bili opsednuti undeadovima.
Ja još nisam došao ni do onih rudnika, ali već mi se mač raspao u ruci. Kada nađem razlog što pošten borac ne može imati dobar komad čelika koji valja:boxing:. A igra je zakon :D

shrafko
27.4.2010, 19:23
Ti si tek na početku.
A dobar komad čelika ne može da se nađe zbog "Iron Shortage" i saboteža koje se odvijaju u rudnicima (zato i ideš u rudnik, btw, da provališ šta se dešava). A zbog čega sabotiraju, ko je sve tu umešao prste, kakvi su njihovi interesi.. e tu već neću da ti spojlujem :D

Ali čim nabaviš neko magično oružje (makar i samo da je Longsword +1), više se neće raspadati. I slažem se, igra je zakon :ciao:

0gold
28.4.2010, 18:15
Nemam pojma gde sam našao tu knjigu. Mislim da sam je našao negde u 2. chapteru ali nisam siguran.

Sarmatian
29.4.2010, 1:37
Ima knjiga za svaki od atributa, ali se ne secam gde su.

Mislim cak da ima dve za Wisdom u osnovnoj kampanji + jos jedna u TOTSC.

Yanosh
29.4.2010, 11:01
@Sarmatian - tačno tako za svaki atribut ima po 1, a za wisdom sa add-onom ima 3

Inace neka od tih knjiga je na onoj mapi sa gnoll strongholdom, jedna je na mapi sa svetionikom, a ostale se mogu pronaci tek kada se stigne do Baldur's Gate-a, a neke cak kasnije

Nash Knight
29.4.2010, 17:05
U sto vam je fora da rolate statove do iznemoglosti, to je skoro pa varanje. Rolas samo JEDNOM, i sta ti se padne, palo se, deal with it! :dedica:

Nikola95
29.4.2010, 19:28
Pa i nije varanje glavni lik je ipak
Child of Bhaal tj. polubog

0gold
29.4.2010, 19:45
U sto vam je fora da rolate statove do iznemoglosti, to je skoro pa varanje. Rolas samo JEDNOM, i sta ti se padne, palo se, deal with it! :dedica:

Nisi ti mene video kada sam igrao Icewind Dale pa treba napraviti 6 likova! Mislim da sam rolao 1-2h XD

Juraj
29.4.2010, 19:46
Nisi ti mene video kada sam igrao Icewind Dale pa treba napraviti 6 likova! Mislim da sam rolao 1-2h XD
Tu je rol nepotreban. Ubiješ karizmu i int, ionako ti ničemu ne služi osim ako si paladin.

0gold
29.4.2010, 20:07
Tu je rol nepotreban. Ubiješ karizmu i int, ionako ti ničemu ne služi osim ako si paladin.

Tada to nisam znao XD

Nash Knight
29.4.2010, 20:14
Mislim da vi ne kapirate najbolje princip RPGa. Nisu bre bitne statistike, tj. bitno je da se snalazis sa onim koje imas i da improvizujes, tako je mnogo teze i zabavnije! Mozda bi vam bolje legao Diablo ili neki azijaski MMORPG gde se nabijaju brojevi. Da ste igraci u mom RPG sessionu, ne bi ste daleko dogurali :dzavo:

Juraj
29.4.2010, 20:26
Da ste igraci u mom RPG sessionu, ne bi ste daleko dogurali :dzavo:
Ja se držim pravila, znam ih sve i iznenadio bi se kako se znam pozivati na njih:a_bleh:.

shrafko
29.4.2010, 21:51
Brate, ja igram da meni bude zabavno, a ne da zadovoljavam tvoje, Mikine, Perine ili Žikine kriterijume :p

Sheridan
2.5.2010, 22:51
Zna li neko gde ovo moze da se kupi kod nas?

Juraj
3.5.2010, 0:18
I ja se pitam? Da li postoji makar neki torrent fajl?
Ima ih tona.

Već sada na igru, nabio sam lvl 6, družina je solidna, 30k golda u džepu, najbolja oprema na nama. Dual sam Imoen u maga na lvl5, sada je isto lvl 5 mag, čekam da dobije level pa da malo pljačkam. Igra je jednostavno fenomenalna:alealeee:.

Patton
4.5.2010, 19:25
Stigao sam tek danas da instaliram ovaj "Baldur's Gate Collection 1M Edition", jel ja to dobro vidim, to je samo Baldurs Gate II sa expanzijom?

Juraj
4.5.2010, 19:32
Stigao sam tek danas da instaliram ovaj "Baldur's Gate Collection 1M Edition", jel ja to dobro vidim, to je samo Baldurs Gate II sa expanzijom?
Ne vidiš dobro. Tako piše, ali sve je tu. Ja to igram i mogu ti reći fenomenalan psoao.

0gold
4.5.2010, 19:41
Igram BG1 tutu ali mi takođe kada se pali igra/učitavaju pozicije, table... piše BG2 Throne of Ball...
U čemu je razlika između Baldur's Gate Collection 1M Edition i Baldur's Gate TUTU?

r0nIn
4.5.2010, 22:17
Ja igram Baldur tutu jedinicu i ne pojavljuje mi se nigdje natpis Throne of Ball.

0gold
4.5.2010, 22:32
Da li si pre TUTU pokretanja instalirao samo BG2 ili BG2+Throne of Baal? (naravno BG1+ekspaniza se podrazumeva :D)

r0nIn
4.5.2010, 22:38
Prvo sam instalirao jedinicu, pa dvojku i ekspanziju Thron Of Ball i na kraju "TUTU". ;)

0gold
4.5.2010, 22:45
Tako sam i ja radio, valjda XD

Evo kako kod mene izgleda http://www.youtube.com/watch?v=4qDBQzJbIus
Ti imaš ovu sliku u sredini zar ne?
http://members.multimania.co.uk/spacespider/bg2_logo.gif

Nash Knight
4.5.2010, 23:02
U čemu je razlika između Baldur's Gate Collection 1M Edition i Baldur's Gate TUTU? E ovo i mene interesuje. Koliko vidim na netu i ovaj Collection 1M Edition ima sve delove i ekspanzije i zbudzenu grafiku, ako je to tacno onda je to bolji izbor posto ne moram da se machujem sa instaliranjem svakog dela pojedinachno.

0gold
4.5.2010, 23:06
Da, ali ako već imaš sve BG diskove lakše/mnogo brže je napraviti TUTU nego opet skidati ovaj budžeraj :D

r0nIn
4.5.2010, 23:11
Tako sam i ja radio, valjda XD

Evo kako kod mene izgleda http://www.youtube.com/watch?v=4qDBQzJbIus
Ti imaš ovu sliku u sredini zar ne?
http://members.multimania.co.uk/spacespider/bg2_logo.gif

Ne ja imam istu sliku kao i ti.:D Ali nigdje ne pise Thron Of Ball tako da nema to veze nikakve . . .sve je to OK:D

maxx
11.5.2010, 12:38
da li neko zna gde se u Beogradu moze kupiti originalni Baldur's Gate Collection 1M Edition?

hvala

Vulee
11.5.2010, 15:22
da li neko zna gde se u Beogradu moze kupiti originalni Baldur's Gate Collection 1M Edition?

hvala
Nigde, to je samo nabudžena piratska verzija.

Dijablo
19.5.2010, 19:50
Da li postoji nacin da se zumira kamera tj. da na vecim rezolucijama bude ista velicina likova kao na 680x480 ?

Jkovla
19.5.2010, 20:28
Da li postoji nacin da se zumira kamera tj. da na vecim rezolucijama bude ista velicina likova kao na 680x480 ?

Ja mislim da ne moze , ali i da moze nista neces postici time, isto bi bilo i kad bi stavio 640x480 rezoluciju samo bi interfejs bio manji.Izaberi neku rezoluciju izmedju 640x480 i te koju koristis , pronadji balans koji ti odgovara ,nista ne postizes time ako stavis neku ogromnu rezoluciju na neki mali monitor,mislim malo bolje ce izgledati ali sve ce biti sitno.Probaj na 800x600 ili nesto malo vece.Sve zavisi od velicine :D tvog monitora.

Mali Mrav
2.6.2010, 16:58
Za sve ljubitelje ovog serijala pojavila se tzv. "Baldur's Gate Collection 1M Edition" verzija, barem sam je ja nasao pod takvim imenom.



Nasao sam ovu 1m verziju ali vidim da je 4.55gb velika. Zanima me da li moze da se nareze na dvd? Znam da na dvd moze da stane otprilike 4.4gb iako pise 4.7gb. Nemam dovoljno prostora trenutno na HDD pa ako ne moze da se nareze ne bih sad ni skidao Baldur...a tako mi se igra:n_klanja:

Paladin
2.6.2010, 19:48
BG 1M koji ja imam je 4.07 GB

Marti Misterija
3.6.2010, 22:23
Kako je najbolje nakon instalacije BG 1 i 2 sa obe ekspanzije, tj. kojim redom instalirati BGtutu ToB, BG fixpack v9, ToB patch 26498, tutufix v18 i widescreen mode.
Igru sam odigrao dvaput ali jaaaako davno i to recimo onako klot pa posto mi je HDD stradao i sad treba da dobijem novi jer je bio u garanciji i naravno jedna od stvari koje cu obavezno da instaliram je BG posto bih ga ponovo zapoceo (pa kako i kolko u zavisnosti od obaveza i slobodnog vremena stignem), ali bih instalirao i ove dodatke. Da li je mozda pored njih potrebno/pozeljno instalirati jos nesto?

maxx
4.6.2010, 10:48
ja sam skinuo Baldur's Gate Ultimate........ne zanam tacno koliko je igra zauzimala tek skinuta i neotpakovana,ali sada kao otpakovana zauzima oko 7 gigabajta..........i ima samo dva fajla,jedan sa extenzijom dat,i fajl koji pokrece igru.....i to sve ide u jedan folder.....

inace sve je tu,prvi deo,drugi deo i sve expanzije..

poceo sam da igram od pocetka,prvog dela(mada je moguce poceti igrati i drugi) i nije lose,ima dosta novih melodija(cak iz gospodara prstenova)....video sam do sada vise novih i unikatnih oruzja,mapa sveta je mnogo veca,video sam do sada i jedan novi veci qest(u onom hramu pored Bergosta).........i sto je najvaznije,igra je prilicno stabilna....nema nekih gresaka,izletanja u win......e da,ima PUUUNO vise podklasa prilikom formiranja lika na pocetku igre

jedina mana koju sam do sada video je to sto na pocetku tek na 150.000 iskustvenih poena prelazis na sledeci nivo....do tada si na prvom nivou.....ali verovatno ce to negde na sredini igre da se izbalansira....a ja ionako igram na INSANE tezini...

Yanosh
4.6.2010, 10:52
@Marti Misterija

prvo ToB patch 26498, pa onda tutu, pa tutufix, a widescreen mod na kraju

a za fixpack ne znam, nisam to koristio

Marti Misterija
4.6.2010, 18:12
Hmmmm, nece da instalira EasyTuTu ToB nikako kaze da fale neki fajlovi i da ne moze da ga instalira!?
A ne znam kako mogu da fale fajlovi kad se radi o originalima, mada isto tako nije mogao da instalira ni kada sam imao one sa ulice jer su mu i tada falili neki fajlovi.
Da nije mozda do EasyTuTu-a, tj. da mu umesto TuTu ToB ne treba neki drugi?

Nikola95
4.6.2010, 19:17
Ako imaš ToB, onda ti treba Tutu Tob. Imaš li poslednji patch za oba djela?

Marti Misterija
4.6.2010, 19:56
Instalirao sam samo onaj BGII-ThroneofBhaal Patch 26498 a i gledao sam da tutu koji skinem bude Tutu ToB.

Nikola95
4.6.2010, 20:53
Vidi u instrukcijama da li griješiš negdje. Mislim da treba patch i za prvi dio.

Marti Misterija
4.6.2010, 21:05
OK skinuo sam sa GCW poslednje patcheve za oba dela i obe ekspanzije, instaliracu ih i probacu ponovo sa TuTu ToB-om, pa cu videti da li ce nesto da se desi.

Marti Misterija
5.6.2010, 13:11
Probao sam da instaliram EasyTutu ToB nakon sto sam instaliro prvi deo pa patch, pa ekspanziju za njega pa patch i tako do kraja medjutim kaze mi da mi nedostaju movie 1, movie 4 i movie 5 i da zbog toga ne mogu da instaliram tutu te da moram da odradim reinstal BG 1 i instaliram i njih.
Ova tri fajla mi stvarno fale medjutim problem je u tome sto ja nikako ne mogu da instaliram sve dodatne fajlove zato sto jednostavno zbog manjka necega (memorije ili prostora?) ne mogu ni da cekiram sve ponudjene fajlove posto kada ih cekiram sve prikaze mi da mi to zauzima 2597MB necega a meni je max 2047MB i ta cifra je osencena. I tako na nekoliko racunara!
Uopste ne znam sta ta cifra predstavlja jer RAM nije posto sam probao od starog desktopa sa Athlonom 1800+ na kom imam 1GB do racunara na poslu sa C2D i 4GB memorije!
Moze li neka pomoc kako da odradim instalaciju svih ovih dodatnih fajlova (da sredim da moze da ih instalira i pored onog ogranicenja od 2047MB) i da konacno instaliram taj TuTu!

Nikola95
5.6.2010, 16:50
Preuzmi onu 1m verziju. Mislim da ti je tako najlakše.

Marti Misterija
5.6.2010, 16:58
Imas link za nju da mi posaljes na PM.
Btw sta mu je ono ogranicenje od 2047MB i kako to da se prevazidje?
A mozda je problem u tome sto prilikom instalacija nisam birao recommended nego full instalation cekirajuci sve ponudjeno?
Ranije kad sam igrao BG1 igrao sam ga "u originalu" i bas bih voleo da ga probam u BG2 fazonu.

Marti Misterija
5.6.2010, 21:37
Uspeo sam konacno da da instaliram EasiTutu Tob na onoj mojoj krntiji od desktopa!!!!!:alealeee:
Prvo sam morao da deinstaliram BG1 sa ToSC i instaliram ga ponovo tako sto sam stiklirao sve na full instalaciji, a kada mi je rekao da ne moze da instalira jer nema dovoljno memorije bio sam uporan i kliknuo na "Continue anyway" tako da je ipak instalirao sav dodatni sadrzaj a nakon toga je instalacija tutu-a bila piece of cake.
U neku ruku gre'ota bi bila da pored originala skidam sa neta neku drugu verziju tako da sam ipak resio da budem uporan.

Vulee
17.6.2010, 21:33
Ok, noob question time.
Kako funkcioniše sistem magija u BG-u?
Pošto sam mlađi igrač, navikao sam na mana sistem, a ove DnD stvari me jako zbunjuju.
Takođe, jel bi neko mogao da me uputi na neki sajt gde su objašnjene pojedinosti svih klasa, jer je recimo granica između paladina i warriora prilično bleda po meni.
Ovaj Infinity engine baš ne pomaže meni kome je KotOR najstariji RPG koji sam igrao. :(

Ketchua
17.6.2010, 21:51
Samo uporno! :D

Sistem je sledeći: biraš X magija koje će da budu u pripravnosti, posle čega ih možeš iskoristiti u borbi, posle čega moraš odspavati da bi ponovo bile u pripravnosti. :) Za link ćeš morati da sačekaš malko, jerbo ga ja nemam, ali u principu, guglaj AD&D pravila, drugu ediciju.

nameless1
17.6.2010, 22:08
Ovaj Infinity engine baš ne pomaže meni kome je KotOR najstariji RPG koji sam igrao. :(

Gledaj to sa pozitivne strane, bar ces imati sta da igras, jos i da uzivas na ovu oskudicu. Kada zavrsis sa baldurom, onda lepo predjes na BG 2 (naravno sa sve ekspanzijama), koji je nesto onozemaljsko, pa onda na Fallout 1, 2 (dvojka je najzaraznija igra ikada, osim mozda Jagged Alliance-a 2), pa NWN sa ekspanzijama, pa Planescape Torment (obavezna lektira), pa Arcanum (njega po meni mozes i da zaobidjes zato sto je arhaican do zla boga, iako dobar). Ukratko, osiguran si za narednih godinu-dve..:dedica:

Vulee
17.6.2010, 22:14
Sad sam se bacio na Baldura, a Torment bleji i čeka na desktopu. :D
Malo mi je glupo ovo gde na početku mora da se bira alignment, sada znam da ću celu igru morati da pređem kao Lawful good.
Koje su kazne ako iskočiš iz alignmenta?

Ketchua
17.6.2010, 22:31
Kazni se ne sećam, ali moram malo da modifikujem TNO-ovu listu: Arcanum obavezno (pusti ti njega i priču kako je arhaičan, i pored toga je jedna od best games evar! :)), dok NWN možeš da zaobiđeš slobodno ako se ja pitam. Dozlaboga dosadna igra.

nameless1
17.6.2010, 22:39
Haha, Arcanum je bio sjajan kada sam ga igrao, ali i tada mi je delovao zastareo.. Imao je solidnu pricu (nista epsko), fantasticnu atmosferu i muziku, kao i setting, i ogromnu dubinu, ali sve ostalo je bilo ocajno, pogotovu borbeni sistem (ako ga stavis u real time, ono izgleda smesno, a u poteznom isuvise lako i jednostavno). Ako postoji neka igra, od tih sjajnih klasika, koju je pregazilo vreme, onda je to Arcanum. Ovo je moje licno misljenje..

P.S. Vulee je Bioware-ov fanboy, tako da nikako ne treba da propusta NWN..;)

Ketchua
17.6.2010, 22:46
Dobro, bogu božje... :) Nego samo kontam, ako je momak krenuo na epsko putovanje spoznaje tr00 RPGa (a ne "ovo đubre danas" :D), morao bi da da šansu i Arcanumu. :)

Vulee
17.6.2010, 22:59
Evo mene sa još pitanja. :kreza:
Stigoh do Nashkela (valjda sam ga ubo, ne idu mi ova fantasy imena) i u najbližem inn-u sam ubio nekog plaćenika koji je za sobom ostavio neki helmet koji ja moram da "identifikujem". WTF?
Takođe, kada ću sresti čuvenog Minsc-a? :D


P.S. Vulee je Bioware-ov fanboy, tako da nikako ne treba da propusta NWN..;)

True, true. :D

Nash Knight
18.6.2010, 0:04
Dobrodoshao u predivni, ako i malo komplikovan svet PRAVOG Dungeons&Dragonsa (ne priznajem nista posle druge edicije)! Neidentifikovane predmete moras jelte da identifikujes, to i nije tako radikalan koncept, imas ga u svakom RPGu skoro (Diablo much?). Najlakshe je da ti neki od wizarda iz druzine uzme tu magiju, ustedece ti puno para, a ako ne mora neko drugi da ti identifikuje, npr neki NPC charobnjak koji ce to lepo da ti naplati. A Minsk je tu negde, kad krenesh na onaj quest gnoll stronhold nailazis na njega hteo ne hteo.

Juraj
18.6.2010, 0:14
Kazni se ne sećam, ali moram malo da modifikujem TNO-ovu listu: Arcanum obavezno (pusti ti njega i priču kako je arhaičan, i pored toga je jedna od best games evar! :)), dok NWN možeš da zaobiđeš slobodno ako se ja pitam. Dozlaboga dosadna igra.
Sve šta je on rekao.

Čak ti savjetujem da Arcanum prije BG odigraš. Najbolja je igra svih vremena.

Takođe, kada ću sresti čuvenog Minsc-a? :D
Čim ga vidiš ubij ga na što bolniji način:kreza:. u životu nisam vidio precjenjenijeg NPC-a. Loš strijelac, užasan tenk, a nabio sam mu AC na -2. Po meni najbeskorisniji lik u igri, radije se drži ona dva manijaka, Xana i onoga fightera

Sheridan
18.6.2010, 1:17
Ne lawful nego chaotic!
I nemoj da se zacudis ako ti se BG kec ne svidi. Ja sam uzeo da ga igram nedavno i obrisao, meni je on od navedenih stvari jedini dosadan. Staro je to mnogo i cudno kada si navikao na udobnost danasnjih rpgova.
I Arcanum nije dosadan ni star nameless1 je. :p Uzmi ti njega obavezno.

LoshMeeBre
18.6.2010, 8:02
Samo da dodam, promena alignmenta nece smetati mnogo, samo ce ti opasti reputacija kod dobrih za onoliko poena koliko si duboko zagazio u chamotinju (idem, idem po tolet papir :kreza:).. Opasne penale imas samo ako si paladin (ako jesi, to ti je dovoljna kazna ;) ) ili druid, koji moraju da ostanu u svom alignment-u. (koliko znam bardovi i varvarini moraju da pocnu kao chaotic, ali ako predju u lawful - nista se ne desi, ispravite me ako gresim)..


Inace slazem se da je kec losiji i neudobniji od dvojke, ali je odlicno iskustvo preci sve u cugu :)

P.S. Sheridan-e zbog takvih izjava moram da ti preporucim da cuvas oci ;)

Nash Knight
18.6.2010, 8:17
Baldur's Gate 1 je (po mom ne tako skromnom mishljenju) najbolji RPG ikad i definitivno najbolji iz serijala. On jedini nudi free roaming, najnelinearniji je, i jedini ima onu old-school atmosferu, tera te da se osecash kao jadni seljak u beskonachnom svetu moci i magije koji mora dobro da zapne da bi samo ostao ziv. E sad sto svi vole da budu glavni i spashavaju svet, to je njihov problem :kreza:

I da, igraj Arcanum (malo bode i grebe ochi prvih nekoliko sati dok se ne naviknesh na uzasnu grafiku i neobichan gameplay) a NWN preskochi slobodno, to je najobichnije komercijalno djubre (gorepomenuta skromnost :))

Vulee
18.6.2010, 8:21
Opasne penale imas samo ako si paladin (ako jesi, to ti je dovoljna kazna ;) )

Molim te pojasni. Zar sam već osuđen na propast? U svim RPG-ovima koje sam igrao, uvek sam bio dobrica koji spašava mačke sa drveća, ne prihvata nagrade itd. pa sam pomislio da mi je Paladin najbolji izbor.

LoshMeeBre
18.6.2010, 8:32
Molim te pojasni. Zar sam već osuđen na propast? U svim RPG-ovima koje sam igrao, uvek sam bio dobrica koji spašava mačke sa drveća, ne prihvata nagrade itd. pa sam pomislio da mi je Paladin najbolji izbor.

Ma sala mala, licno ne volim paladine, u RPGovima uvek naginjem na stranu Rogue-a i Bardova.. Samo napred, jak je paladin, smite the evil!!

edit: Naravno, kao sto rekoh sada si pod obavezno zakucan u Lawful Good ;)

Nikola95
18.6.2010, 10:54
Rangeri takođe moraju da se drže lawfull good-a, jer, kao i paladini, postaju fallen ako im to ne uspe.

Vulee
18.6.2010, 11:11
Koje oružje da dam Jaheiri?
Da li da je ostavim sa ovim staffom koji već ima ili da joj kupim nešto drugo?
Kad smo već kod toga, koja su oružja omogućena druidima?

shrafko
18.6.2010, 11:25
U Baldur's Gate-u druidi su ograničeni činjenicom da mogu koristiti oružja izrađena od drveta (verovatno zbog njihove "veze sa prirodom"), što je poveliki hendikep, s obzirom da je ubedljivo najširi dijapazon oružja izrađen od metala (mačevi, sekire, halebarde, itd). I ne samo to, nego po defaultu Two handed sword nanosi više štete nego Staff, uprkos činjenici da su i za jedno i za drugo oružje potrebne dve ruke.

Uprkos činjenici da su druidi u velikoj meri hendikepirani ovim, na raspolaganju im stoji sasvim pristojan spektar ofanzivno/defanzivnih magija i buffova, što (uz pravilno taktiziranje) više nego nadoknađuje činjenicu da je Jaheira kilava melee ratnica.

Jaheira mi je bila deo stalne postave i u kecu i u dvojci (simpa mi je, jbga :D), i uvek je koristila Staff ili praćku i bila je skroz OK, pod uslovom da se ne baci u prvu borbenu liniju. Vodi računa da se ne istreseš iz gaća za neko oružje koje ona ne može da koristi.

Vulee
18.6.2010, 11:29
Hteo sam da joj uzmem koplje, ali ne znam da li će to biti neko poboljšanje.

shrafko
18.6.2010, 11:38
U ovom trenutku ne znam da li Jaheira uopšte može da opremi koplje (mislim da može, nisam 100% siguran doduše).

Pa ništa, izračunaj na osnovu podataka.
Ako staff ima 2d4 (opet nisam siguran, davno je bilo), znači da base damage iznosi 2 x rol kockice 1-4, što znači da je min. dmg 2 x 1 = 2, a max 2 x 4 = 8.
Ovo je sve ne uzimajući STR modifier (Jaheira ima slab STR skor btw), kao ni critical threat range (tj. kada oružje pravi kritikal) predmetne stvari za nanošenje bola.

Ako gledaš Two handed sword, dat je podatak 1d10, što znači da se 1 množi sa rolom kockice i dobijena vrednost može biti 1 - 10.
Znači, za THS, min. dmg: 1 x 1 = 1, max. damage 1 x 10 = 10. Opet bez STR modifiera i critical threat range-a.

Ko bi rekao da kombinatorika i aritmetika mogu biti ovolko zabavni :D

maxx
18.6.2010, 12:18
Čim ga vidiš ubij ga na što bolniji način:kreza:. u životu nisam vidio precjenjenijeg NPC-a. Loš strijelac, užasan tenk, a nabio sam mu AC na -2. Po meni najbeskorisniji lik u igri, radije se drži ona dva manijaka, Xana i onoga fightera

eh,pa ti ne znas da iskoristis Minsca na pravi nacin...:)

strelac nema potrebe ni da bude.......vec tenk,u pravom smislu reci.....znaci sto oklopljeniji,sto manji AC,i posto ima "two wepons style",stave mu se dva buzdovana,ili jedan flail a jedan buzdovan(mace),i Minsc RASTURA sve ispred sebe u borbi..:)

meni je najveci problem,u prvom delu sto se tice Minsca kako da ga odvojim od one vestice koja treba da se spase iz tvrdjave Gnolova......jer mi ona,za razliku od njega ne treba u druzini...

Koje oružje da dam Jaheiri?
Da li da je ostavim sa ovim staffom koji već ima ili da joj kupim nešto drugo?
Kad smo već kod toga, koja su oružja omogućena druidima?

Jaheira je najbolje da koristi pracku kao primarno oruzje,i da ima stap ako bas bude prinudjena da bude u bliskoj borbi.....to vazi za BG1.....

dok u BG2 moze nositi sablju(smictar ako sam dobro upamtio) i stit(jer je tamo dualclas i fighter i druid).....i onda moze da sluzi kao "laki" fighter(pored druidskih sposobnosti)......znaci,da se npr teziste borbe prebaci na nekog drugog clana druzine,a ona da potpomaze sa strane sa tom sabljom...

DeCoy
18.6.2010, 13:06
meni je najveci problem,u prvom delu sto se tice Minsca kako da ga odvojim od one vestice koja treba da se spase iz tvrdjave Gnolova......jer mi ona,za razliku od njega ne treba u druzini...


Mislim da je dovoljno da je ubiješ, Minsc će posle toga ostati u partyju.

Draugdur
18.6.2010, 13:11
Ja mislim da će otići ako je ubiješ (ili pogine) dok je on u partiju :confused:

Nego, šta htjedoh da kažem...

Ovo je sve ne uzimajući STR modifier (Jaheira ima slab STR skor btw), kao ni critical threat range (tj. kada oružje pravi kritikal) predmetne stvari za nanošenje bola.

Ispravite me ako griješim, ali...zar u drugoj ediciji ima critical threat range-a? Koliko se ja sjećam, tad je samo prirodna dvadesetka bila kritični pogodak :confused:

Vulee
18.6.2010, 16:34
Damn, zaglavio sam se u rudnicima.
Nigde ne mogu da nađem prolaz za dalje spuštanje u rudnik.
Evo okačio sam mapu. Plašim se da nije neki bug u pitanju.

Juraj
18.6.2010, 16:43
Damn, zaglavio sam se u rudnicima.
Nigde ne mogu da nađem prolaz za dalje spuštanje u rudnik.
Evo okačio sam mapu. Plašim se da nije neki bug u pitanju.
Imaš tu neku polugu, baš na tome levelu koju moraš povući. Točno na sjeveru.

Vulee
19.6.2010, 15:34
Moram priznati da me je u početku ova igra smorila, ali sam se terao da igram dalje nadajući se da će biti bolje.
Sada sam level 3, i igra je već poprimila svoj pravi oblik. Nakon što sam shvatio kako funkcioniše borba i neki drugi aspekti igre, jednostavno ne mogu da se odvojim.
I konačno sam našao scroll za Identify magiju. Nema više bacanja para na identifikovanje.:n_klanja:

Maladikt
19.6.2010, 16:06
Ah, totalno ti zavidim. Nakon prvog prelaska BG serijala ništa više nije isto. :D

shrafko
19.6.2010, 17:18
Meni je Baldur ogadio većinu igara za koje sam do tada mislio da su "skroz OK" :o

Vulee
19.6.2010, 17:25
Ali naravno ništa nije savršeno.
Malopre sam izgubio 14 ingame dana zbog prokletog funkcionalno neispravnog sejva. :n-cc2:

Mario Pavićević
20.6.2010, 9:00
Ali naravno ništa nije savršeno.
Malopre sam izgubio 14 ingame dana zbog prokletog korumpiranog sejva. :n-cc2:
Ti kao da ne citas one poruke koje se vrte, lepo jedna kaze : "Save often and in the different slots".

Laskaris
20.6.2010, 9:09
Da, ali snimanje ne pomaze protiv "korumpiranih" snimljenih pozicija - to je moralna kategorija pa ako pozicija odabere da ide tamnom stranom imao si peh :) ;) Nisam siguran ali mislim da postoji neka fora da prevaris igru i da "pojedes tih 14 dana" malo progooglaj mislim da postoje neka varanja sto ti stedi prilicno vremena - ako si menjao druzinu i sl jbg onda bas.

Vulee
20.6.2010, 9:43
Ti kao da ne citas one poruke koje se vrte, lepo jedna kaze : "Save often and in the different slots".
I Quicksave i Autosave slotovi su bili funkcionalno neispravni.
Nema veze nadoknadio sam izgubljeno, and then some. :D

shrafko
20.6.2010, 15:53
Sejvovi mogu da budu corruptovani; korumpirani znači da im je neko dao pare da se corruptuju :D

Laskaris je lepo ukazao na pravilan izraz, ali je bio isuviše suptilan :D

Vulee
20.6.2010, 16:29
Sejvovi mogu da budu corruptovani; korumpirani znači da im je neko dao pare da se corruptuju :D

Laskaris je lepo ukazao na pravilan izraz, ali je bio isuviše suptilan :D
Videh da je i on napisao pa... :kreza:

High life
20.6.2010, 16:56
Sejvovi mogu da budu corruptovani. korumpirani znači da im je neko dao pare da se corruptuju :D

Laskaris je lepo ukazao na pravilan izraz, ali je bio isuviše suptilan :D

Ispravlljas ga terminom koji je jos nebulozniji od njegovog...

shrafko
20.6.2010, 18:16
^^
O Rly?
Pa junače, da ti nisi mudro ćutao i da si ga ti ispravio, nepismeni shrafko ne bi ni morao da ga ispravlja.. Tako da si ti, onako realno, propustio savršenu priliku da iskoristiš termin koji bi bio više u skladu sa tvojim lingvističkim nazorima..

Btw, ako je "corruptovan" nebuloza u ovom kontekstu, onda to mora biti i "sejv". S obzirom da ni jedna ni druga reč nisu iz srpskog jezika.. Al meni se opet nekako čini da je "sejv je corruptovan" bolje nego "sejv je korumpiran".

Andross
20.6.2010, 18:26
Zar nije jednostavnije reci da je sejv kvaran/nepravilan/pokvaren?

EDIT: Il jos bolje: neispravan.

shrafko
20.6.2010, 18:38
Nije baš tako jednostavno..

Upotrebivši izraz "sejv", mi zapravo koristimo fonetsku transkripciju sa engleskog, bez adekvatnog prevoda na srpski (ne zaboravimo da postoje naši izrazi za predmetnu reč, kao što su "status" ili "pozicija" - zapravo, nisu ni oni naši, samo su se odomaćili u srpskom dosta pre nego što je se odomaćio "sejv"). Na osnovu toga, bilo bi logično nastaviti u istom stilu i fonetski transkribovati i drugu reč, pa stoga "the save is corrupt" postaje "sejv je corruptovan", ili još bolje (s obzirom da se radi o f. transkripciji sa eng. na srpski - "sejv je koraptovan").

Kvaran/nepravilan/pokvaren zadaju mnogo više muka nego što otklanjaju. Kvaran zapravo i potiče od pokvaren, ali se u srpskom jeziku ne koristi "kvaran hardver" kao što je to slučaj sa "kvaran zub". Znači to otpada, pokvaren je bolje rešenje. MEĐUTIM, pokvaren se opet obično ne koristi za podatke u binarnom / digitalnom obliku, što je zapravo ovaj sejv. Nepravilan je opet nezgodna reč, s obzirom da meni takav izraz ostavlja utisak kao se radi o proizvodu koji u velikoj meri odstupa od standarda koji se primenjuju tokom procesa kontrole i obezbeđivanja kvaliteta (opet, po meni neadekvatan izraz).

"Neupotrebljiv" bi možda bilo još i najbolje.
P.S: Slažem se, neispravan je takođe skroz OK rešenje.