PDA

Prikaži potpunu verziju : Corel i vizitkarte?


Jokara
15.3.2009, 0:27
Napravio sam u Corelu vizit kartu 5x9cm, sve lepo doterao kako mi se dopada, ali me muči jedan problem: kako da tu jednu kartu rasporedim na A4 format (stane ih 10) u pravilnom redu tako da ih mogu seći jednim potezom makaza ili noža? Za vizitke koristim odličan program "Belltech Business Card Designer" kojim označim tačke sečenja što mnogo olakšava završni rez, ali mi sada treba da su na ćirilici koju nevedeni program ne podržava pa sam morao da se prihvatim Corela sa kojim nisam baš previše vešt. Jedino što sam uspeo je da kopiram ručno tu jednu vizitku pa ih zalepim na 10 mesta na A4 format što je, priznaćete, veoma neprecizno i teško ih je rezati. Pretpostavljam da ima neka automatizacija za to što meni treba.

Shlaymara
15.3.2009, 1:11
Imas opciju koja se zove "Snap to guidelines" i nalazi se u meniju View (po difoltu nema precicu na tastaturi). Pomocu te opcije svi objekti se automatski "lepe" na pomocne linije kad ih dovoljno priblizis. Pomocne linije (isprekidana plava linija) se razvlace tako sto kliknes (i ne pustas klik) na lenjir i povuces misa. Namestis da ti linija ide po sredini papira i slazes. Tu ti jos moze pomoci i opcija "Snap to objects" (alt + z) kako bi svaku sledecu vizitku lepio i na pomocnu liniju i na prethodnu vizitku. Zbog sto vece preciznosti, pozeljno je koristiti sto veci zum (tockic na misu).
Da bi posao jos brze obavio mozes koristiti i duplikate, levi klik na vizitku (ne pustas) desni klik i pomeri misa da bi dobio duplikat. Postavis je kako treba, selektujes obe vizitke i ponovis postupak sve dok ne slozis sve. Za otprilike 6 sekundi, pos'o gotov:).

Jokara
15.3.2009, 15:35
Već kad sam počeo, može li još jedno pitanje:o? Mogu li se obeležiti uglovi koji označavaju mesto gde treba početi sa rezanjem sa svake strane svih vizitki poslaganih u nizu? To se u programu koji sam neveo zove "Show crop marks" i Show corner marks" koji mnogo olakšavaju rezanje kartica.

Shlaymara
15.3.2009, 18:45
Mozes, to se podesava u Print preview ali onda je princip izrade vizitki malo drugaciji. Pogledaj ovaj tutor (http://graphicssoft.about.com/od/coreldraw/ss/printmultiples.htm) gde je postupak izrade objasnjen korak po korak.