Prikaži potpunu verziju : FPS - Koliko je stvarno bitan...
Svi ste igrali neki shooter... To dobija novu dimenziju preko interneta i kad se igra klanski...
Dakle pitanje je da li za optimalno igranje je potreban neki veci fps od recimo 30, kao i to dali donosi i kakve prednosti veci fps daje...
Sad, ja slucajno igram klanski i preko neta Crysis Wars i tu mi za optimalno igranje treba oko 60+ fps... Pod optimalno ne mislim da ne koci vec da bi se normalno kretao i video druge kako se krecu...
Pa tokom igranja MP igara bitan je FPS ali i PING . Bas sto se tice crysisa to je jedna od retkih igara koje ne seku kad idu sa 25fps, nego rade blago usporeno. JA bih se slozio da za glatko igranje mora da ima vise od 30-35fps, a neki optimum je 60.
Inace ping treba da je sto manji, a max da je oko 70-80, sve preko toga "ubija" i tebe i tvog protivnika.
Ljudsko oko "uhvati" 24 slike u sekundi, tako da sve preko toga moze a i ne mora. Znaci da bi sve teklo glatko, trebalo bi imati minimum 24 fps tokom igranja u svakom trenutku.
Ja gledam samo da je preko 60,ako je ikako moguce.Nije mi problem smanjiti detalje sa Highest na High i smanjiti AA zarad ugodnijeg gameplaya.Sad,jbg,GTA4,Crysis su lepo radile i na 30,dok mi je kod Mirror's Edge jako smetalo sto je oko 40 fps,pa sam smanjio na High i sve je islo k'o podmazano.
Za mene iskreno, evo recimo za CS za koji najvishe kukaju oko FPS-a, igrao na 40 ili na 100 je svejedno. A igram ga dovoljno dugo, i proshao sam dovoljno CW-a da shvatim da mi je potpuno svejedno. Shto se tiche recimo UT, navikao sam se josh iz vremena kada je bezobrazno zahtevni UT2003 izashao da igram na ~25 fps, tako da mi vishe od toga takodje ne treba. WoW... pa u raidu sam igrao i na 15 bez problema, takodje sam dovoljno raidova proshao svojevremeno da znam shta pricham, dok za recimo arenu bih trazhio 25 fps, ali i ping bi morao da bude <150, shto je meni mnogo vazhnije od FPS-a, dok u CS ne mozhe da se igra normalno ako je ping 80+.
Anyway, zavisi od igre i od navike. Mada mislim da je 30-35+ fps sasvim dovoljno za normalno kretanje i igranje.
Ja ako moram da biram izmedju bolje grafike ili vise FPSa, biram grafiku, dok god je u pitanju 25-30FPS-a u proseku (ako padne u nekom momentu na 18 ili slicno nije problem).
Naravno, nisam MP fanatik, koji bi radije igrao igru bez tekstura nego da ima manje of 60fpsa.
Ljudsko oko vidi 24 slika u sekundi, dok neki pojedinci mogu da vide i do 27. Tako da, sve sto je iznad ove granice je igrivo bez seckanja. Problem je u tome sto nikada nije konstanto 24+ FPS-a, vec cesto padne ispod, a da to meraci FPS-a ne primete jer se desava u kratkim intervalima, ali ga oko primeti kao usporenje.
Upravo... To je fizioloska barijera, i svako ko tvrdi na ne moze da igra na manje od 60 fps, ili lupa gluposti ili je prirodni fenomen...
Ne... :D Ti vidis i vise od recimo 100 slika u sekundi ali ne mozes da ih registrujes... Drugo...
Evo primer... U Krizi ima speed mode... Gde igrac dobija nenormalno ubrzanje... Pa da bi ubio nekog sa tim modom treba ti veci fps jer sekvenca izmedju slika koji idu je veca pa samim tim ti se cini da se protivnik brze krece...
To sa 24fps je u filmovima i tv, jer su slike unapred odredjene... Dok u igrama ti imas slobodu da ides gde oces tj da se kreces ne linearno... Pa se prilikom okretanja vidi nedostatak tih 24fpsa...
Zavisi od igre jer recimo u csu je bitno nisanjenje... Dok u crysisu ti treba i kretanje usput jer su kombinacije mnogooo vece...
Za film je dovoljno 24fps jer ima motion blur, nema to nikakve veze sta je predodredjeno.
Ja vidim razliku izmedju 30 i 60 fps. Na 30 ne secka, al je na 60 mnogo tecnija animacija.
Kod Crysisa se ne vidi seckanje na oko 20FPS-a zbog motion blura.
Inace, ja sportske igre i tabacine ne mogu (necu) da igram na ispod 60 FPS-a.
Isto vazi i za vecinu voznji.
Mnogo mi je bitnija fluidnost od shadera i rezolucije.
Markonije
31.3.2009, 16:30
30 fps je dovoljno da izvara ljudsko oko da je to film a ne slideshow,ne znam za to da je za neke igre potrebno 60 fps ?!? to ne kapiram al ajde.
Ja pravim kompromise a ponekad igram i igre koje seckaju poprilicno jer sam izvalio da posle dva tri nivoa postaju manje zahtevne iako po velicini nivoa treba da budu jos vise.Kao i FEAR koji mi je na prvom nivou imao 2-3fps(pola sata bacenog vremena) a na trecem 33-35 fps.Sve zbog proklete nvidia ne optimizacije za ati (best play on nvidia) i naravno skrse prvi nivo da odbije ati-jevce da ih smore da kupe njihovo smece.He he preso sam FEAR in your face Nvidia.
Game fever
31.3.2009, 16:51
I ja ne kontam sto nekom treba vise od 30 FPS(konstantnog). Lepo nas ucili u skoli da oko ne vidi razliku iznad 25. Brat koji redovno igra CS se takodje zali da ako je FPS ispod 100 on ne moze da igra. Ja mislim da je to psiholoski efekat. Meni kad je ukljucen FRAPS i vidim da je FPS ispod 20 onda mi kao secka a cim ga iskljucim vise mi ne smeta, mislim primetim ali mi ne smeta toliko.
Ljudsko oko "uhvati" 24 slike u sekundi, tako da sve preko toga moze a i ne mora. Znaci da bi sve teklo glatko, trebalo bi imati minimum 24 fps tokom igranja u svakom trenutku.
Ljudsko oko vidi 24 slika u sekundi, dok neki pojedinci mogu da vide i do 27. Tako da, sve sto je iznad ove granice je igrivo bez seckanja. Problem je u tome sto nikada nije konstanto 24+ FPS-a, vec cesto padne ispod, a da to meraci FPS-a ne primete jer se desava u kratkim intervalima, ali ga oko primeti kao usporenje.
Pitanje je koliko je FPS stvarno bitan. Vidis, niije sve sto hvatas ocima low-motion niti je digitalizovani signal koji gledas virtuelno isto kao i analogna realnost. Koliko dugo mozes da buljis u monitor na 24 fps-a a da te ne zaboli glava? Ajde lepo prostudirajte ovo (http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm).
30 fps je dovoljno da izvara ljudsko oko da je to film a ne slideshow,ne znam za to da je za neke igre potrebno 60 fps ?!? to ne kapiram al ajde.
Sigurno nije neophodno. Ali kad je u pitanju brza akcija, na primer u trkama kola, tada obicno moze da se primeti razlika izmedju 30fps i neke vece vrednosti. Tada obicno i manji fps, na primer 15, mnooogo vise smeta, nego u nekim drugim slucajevima.
Jim Bravura
31.3.2009, 22:47
Разлика између 30 и 60 фрејмова у играма је итекако приметна. Раније док сам се патио са слабијим картицама, био сам убеђен да је све преко 30-35 течно и да су супротне тврдње само приче и фолирање. Онда сам коначно купио нови комп и први пут потерао неку игру са 100+ фрејмова (Call of Juarez). Било је пар момената када је fps пао на 45 и тачно се примети кочење, не и сецкање наравно. Далеко од неигривог, али није то то док игру фино не потераш на 60+ :qliranje:
Relamo, sta najvise smeta je nekonstantan fps. Ako je sve vreme 30fps lepo je. Isto je lepo i ako je sve vreme 60fps. Al ako je 60 pa ti u jednom trenutku padne na 30 ima da primetis.
Koliko ja znam ljudsko oko vidi 25 a ne 24 frejma (slike) po sekundi. Inace filmovi se snimaju uglavnom u 24 fps-a a PAL (TV standard) je nesto najblize onome sto ljudko oko vidi a to je 25 fps. Nego da i ja kazem nesto. :)
Prvo: Sigurno ste se zapitali sto ljudi pominju taj framerate od 60 fpsa, a ni oni nisu sigurni sto ga pominju, culi negde i prihvatili kao zakon, defakto. Taj famozni fps od 60 je uglavnom implementiran kod konzola, ako se tako moze reci i naravno da je konstantan (npr: PlayStation 2). To je uglavnom zbog toga sto vecina TV-a po domacinstvima ima refres rate od 60Hz (uglavnom je zakljucan na 60Hz NTSC - kod Amera i 50Hz PAL - kod nas), a frame rate je direktno zavistan od refresh ratea. Tako npr. da imate neki HDTV sa 120Hz frame rate bi vam bio 120 fps naravno ako to moze konzola da isporuci. Sad se pitate sigurno sto 60 fps kod nas kad je kod nas PAL od 50Hz i trebao bi fps od 50Hz da bude u igri. To je zbog toga sto su ljudi poecivali i ctali strane forume i tu pricu doneli kod nas :opanachke. Isto tako se ta prica prenela i na PC i Monitore i otuda je rec o 60 fps. Mozda sam malo konfuzno napisao trudeci se da napravim analogiju.
Drugo: Online multiplayer uffff... Fps konkretno na primeru CS 1.6 je bitan. Zasto? Zbog Laga ili ti Pinga (Latency). Sad zasto zbog toga? Zbog preciznosti. Valjda ste upoznati sa pojmom refleks i culi ste ono "Igra laze". Ako hocete da napravite kill tako sto hocete da hedujete nekog onda je itekako bitan fps jer vi vec pravite neki mali kompromis zbog laga i verovatno pucate napamet tj na osecaj i kazete sebi "E sad ce da natrci na metak" ili nesto licno. Da vam je fps pri tom manji od 60, recimo 25, morali bi te da napravite jos jedan kompromis i tako bi bili adaptirani na igranje na samo toj masini i konekciji. Kada bi presli na bolju masinu i konekciju onda bi se u trivijalnim (prostim) situacijama gubili i pitali bi te se kako masite tako bzvz. Zato se i organizuju LAN turniri gde je lag manji, skoro idealan i sve ostalo zavisi od konfiguracije a na LAN turnirima su extra masine i ja bih rekao da - metak cesto ako ne i uvek zavrsi tamo gde mu pokazete :). Sto nije slucaj na internetu. Probajte, kreirajte neku mapu, moze i praznu i pustite rafal u zid. Zapamtite izgled ili cak napravite screen shoot i to isto uradite na nekom online serveru pa onda uporedite. Nadam se da ce vam biti jasnija sva ova moja prica. U CS se stavlja uglavnom fps max na 101 jer je cmdrate 101 tako da bi svaki paket podataka bio sinhronizovan sa fps-om. Sto cmd 101? Pa uglavnom zavisi od servera i konekcije a fps zavisi od vase grafe.
Ljudi koji mogu da vide razliku izmedju 15 - 25 - 60 - 100 fps nisu fenomeni, oni su jednostavno Gameri.
Ja bih se slozio sa donatorom99 i Markom93 sto se tice fpsa. Bitna je fludnost i da, i ja vidim razliku izmedju 30 i 60 fps i na 60 je normalno bolje.
Au ljudi koliko su vam oci razvijene, jos malo ce i stvaran zivot da vam secka :kreza:
water wizard
4.4.2009, 14:29
ma tu je najbitnije da nizak frame rate izaziva treptanje i onda zamara oči
evo, na crt kad stavim 60 Hz frame rate od toga ima glava da boli, i uvek sam ga držao na 85Hz frame r.
I ovaj lcd držim na 75, mada kažu da skraćuje vek monitora, ali je moja politika bolje monitor da rikne nego da kvarim oči:cool:
Isto je i u igrama
Dok god FPS ne pada ispod 20 moze normalno da se nisani i gadja. Ja sa 21, 22 frejma u pucacinama ako obratim paznju mogu da osetim da nije sjajno, ali to je i dalje dovoljno za glatko nisanjenje. Za strategije dok god ne pada ispod 15 moze normalno da se upravlja jedinicama. Pre nego sto neko pocne da me kritikuje, ogradicu se i reci to je minimum da bi se pristojno igralo, pozeljno je naravno nesto vise. Bez uvrede, ali mislim da ljudi koji tvrde da im je potrebno 50 i vise frejmova previse gledaju Fraps, a premalo igraju.
WhenDarknessFalls
4.4.2009, 15:59
Sve je to individualno. Znam toliko ljudi koji igraju PES na jedva 15-20 frejma, i pricaju kako im leti i radi fenomenalno (ne mislim na hvalisanje, vec njima tako zaista odgovara) :)
Sve je to stvar "standarda", tj navike... Ko ima losiju konfu, navikne se jednostavno na nizi FPS, pa mu ne smeta.
@Anson slazem se ja da ti mozes da nisanis lepo sa 20 frejmova, i da moze da se upravlja jedinicama... Ali koliko je to zapravo igrivo? U cemu je poenta igranja npr NFSa sa 20 frejmova? Za neke igre je jednostavno neophodan fluidan gejmplej. Slazem se da su gejmeri dosta razmazeni u zadnje vreme, i da vise bleje u FRAPS nego u samu igru. Da frapsa nema, mnogo bi nizi bio sam "minimum" za frejmrejt.
Dok sam imao slabiju konfu (iz profila) retko kad sam primecivao razliku u fps-u. Znao sam da postoji ali me nije toliko interesovala jer su igrice tipa CS 1.6, PES 6, Warcraft III itd. letele ko podmazane.
Sad mi ide na zivce kad FPS padne ispod 30 fps-a jer mi igra bode oci. Ili izgleda presporo ili secka.
Eto danas, kada sam naizad dobio cudo od masine (ok dobio pre par dana al morao da menjan grafu), probam ja Crysis sa prilicno visokim podesavanjima (1280x1024, x2AA, very high all).
I bas lepo primetim razliku izmedju 22 i 33fps (toliko se dobije kada smanjim post-processing sa very high na high, kada radim nagle pokrete kamerom).
Raqnije se nikad nisam zalio na bilo sta preko 20. Valjda zato sto je i to mnogo tecnije nego 10.
@Anson slazem se ja da ti mozes da nisanis lepo sa 20 frejmova, i da moze da se upravlja jedinicama... Ali koliko je to zapravo igrivo?
Pa, jeste igrivo cim mozes da upravljas i nisanis bez usporavanja, ali da budem sasvim iskren, u multiplejeru (gde je borba na zivot i smrt i svaka stotinka je bitna:D) ne bih voleo da igram na manje od 25 fps ni u jednom trenutku.
Jim Bravura
4.4.2009, 21:38
Eto danas, kada sam naizad dobio cudo od masine (ok dobio pre par dana al morao da menjan grafu), probam ja Crysis sa prilicno visokim podesavanjima (1280x1024, x2AA, very high all).
I bas lepo primetim razliku izmedju 22 i 33fps (toliko se dobije kada smanjim post-processing sa very high na high, kada radim nagle pokrete kamerom).
Raqnije se nikad nisam zalio na bilo sta preko 20. Valjda zato sto je i to mnogo tecnije nego 10.Честитам колега, дође и тај дан значи :)
Солидна машина, само не очекуј чуда са том графом у Crysis-y, поготово што преферира nVidiu
Eto, sa samo postprocesingom na High, imam skoro uvek iznad 30fpsa.
Vise nego zadovoljan. :D
Razlika izmedju oko 25FPS-a i oko 60FPS-a je u tome sto kada je oko 25 cesto padne i dosta nize, a da to programi za detekciju FPS-a i ne primete. Tada se javljaju usporenja ili seckanje. Da je konstanto 25 i vise retko ko bi primetio razliku.
Meni far cry 2 radi fenomenalno na 15 fps!
E pa verova ili ne GTA mi je takodje igriv!
Ne razumijem kako moze da bude igriv na toj rezoluciji i sa max detaljima. Mnogi su se ovdje zalili da im GTA ne sljaka bas najbolje, a imaju mnogo jace i bolje masine od tvoje.
Moguce da je igriv ali na toj rezoluciji sto si rekao i sa max detaljima, ja mislim da nije. Ispravite me ako grijesim!!!
Ne razumijem kako moze da bude igriv na toj rezoluciji i sa max detaljima. Mnogi su se ovdje zalili da im GTA ne sljaka bas najbolje, a imaju mnogo jace i bolje masine od tvoje.
Moguce da je igriv ali na toj rezoluciji sto si rekao i sa max detaljima, ja mislim da nije. Ispravite me ako grijesim!!!
Ma ko su to oni?(mislim oni koji ne mogu da igraju na max sa jacim masinama,mozda si u pravu ni ja sa svojom ves-masinom ne mogu da igram GTA 4 uopste!)
rekao sam sebi da necu ovde da pisem aliii...jbg nemam samokontrolu :rolleyes:
Aj napisi tacno koja su ti podesavanja u GTA i napisi koliko ti frejmova pokazuje fraps dok vozis kola i dok pucas.
I napisi vec jednom (posle 5 dana) koji je tacan naziv grafe i ko je proizvodjac
Ma ko su to oni?(mislim oni koji ne mogu da igraju na max sa jacim masinama,mozda si u pravu ni ja sa svojom ves-masinom ne mogu da igram GTA 4 uopste!)
Mislim da je svaka dalja rasprava oko ovog besmislena. Ja tebi zelim fino i ugodno igranje sa 15 fps u FC2 i sa manje od toga u GTA IV, na toj rezoluciji sto spominjes i sa tim detaljima. Niko me ne moze ubjediti da je to istina dok ne vidim svojim ocima, mada ni tad ne bi vjerovao...:)
Evo ovako Nikola nazalost ne mogu to sada proveriti,jer sam GTA 4 izbrisao(nema razloga da mi zauzima na hardu kad sam je vec presao) ista prica i sa Far Cryj-em 2.A sto se tice grafe evo:ATI Radeon 4650 hd 320 SP 650 MHz,1gb ddr3 2x400 MHz,PCIe 2.00 x 16!
Equilibrium
29.4.2009, 19:17
Koje je ovo offtopicenje, tema je da li je FPS bitan a ne takmicenje ko je imao vise fpsova u GTA na nekoj nemogucoj rezoluciji.
Ajde da ja kazem nesto o FPS-u, po meni to je totalno nepotreban zanr igara, koji se svodi na nasilje iz perspektive prvog lica uglavnom se nasilje primenjuje nad vanzemaljcima, cudovistima i pripadnicima treceg sveta (ili rajha), stvarno se nezna koji su gori...:D
Mislm kakva je ovo tema, naravno da je bitan, ako ti je mali ne mozes lepo da se igras (ima dosta paralela sa jos necim:D), to je vestacki izmisljena jedinica sa merenje tecnosti prikaza slike, koliko se ja razumem.
Odnosi se na ramve po sekundi tj. koliko razlicitih slika komp prikaze u sekundi.
Tacno je da nevalja kada je fps prevelik, opet ometa pri igranju jer covekovo oko ne moze da registruje toliki broj slika.
Koje je ovo offtopicenje, tema je da li je FPS bitan a ne takmicenje ko je imao vise fpsova u GTA na nekoj nemogucoj rezoluciji.
Ajde da ja kazem nesto o FPS-u, po meni to je totalno nepotreban zanr igara, koji se svodi na nasilje iz perspektive prvog lica uglavnom se nasilje primenjuje nad vanzemaljcima, cudovistima i pripadnicima treceg sveta (ili rajha), stvarno se nezna koji su gori...:D
Mislm kakva je ovo tema, naravno da je bitan, ako ti je mali ne mozes lepo da se igras (ima dosta paralela sa jos necim:D), to je vestacki izmisljena jedinica sa merenje tecnosti prikaza slike, koliko se ja razumem.
Odnosi se na ramve po sekundi tj. koliko razlicitih slika komp prikaze u sekundi.
Tacno je da nevalja kada je fps prevelik, opet ometa pri igranju jer covekovo oko ne moze da registruje toliki broj slika.
Jel je tvoj veliki?
donator99
29.4.2009, 20:01
Veliki FPS ometa tokom igranja?
Jel' ovo iz sopstvenog iskustva ili..?
Posto nikad nisam nikoga cuo da se zali na visok FPS.
veseliburek
29.4.2009, 20:11
Jel je tvoj veliki?
a jel veliki? xD
šalim se :p
Jel je tvoj veliki?
:rofl::rofl::rofl:
Po meni, igra nije igriva ispod 35 FPS, jer se sve ispod toga primeti seckanje.
Dosta mojih drugova ima starudije od kompjutera, pa kazu da im nesto ne secka, a imaju 10 fps... mislim ono...
Equilibrium
29.4.2009, 23:29
@donator99
Citao sam negde, realno nikad nisam merio fpsove, ne igram kanter, tako da stvarno ne znam koliki mi je kad broj fpsova tako da nisam bas strucnjak za njih, ali svejedno kad ljudsko oko ne moze da ih registruje mislim preko 60 u sekundi, a ne bi bas rekao da smetaju, nego nevalja ono kao propustis neke, ako registrujes samo 60 ostale ne registrujes tj. propustas, tako sam negde procitao.
@Psiho
Taman za dobro igranje.
donator99
30.4.2009, 15:23
Ako imas npr. 240 frejmova u jednoj sekundi, a ljudsko oko detektuje 60, to ce ti biti isto kao da gledas 60 FPS-a. Nema veze sto ces propustati frejmove, ti sto si propustio se ubacuju izmedju ovih 60, tako da ti je na kraju svejedno.
Ovo (60FPS-a) je samo primer, zaista ne znam koliko je frejmova ljudsko oko u stanju da primeti.
Ovako: imam 19" crt monitor, HD4650 512mb ddr2, 2gb ocz 800mhz ram i skoro sve igre mi idu izmedju 30-50fps. E sad, npr NFS most wanted ide na 55fps ali mi ponekad slika ne secne, tj ne koci se nego se desi da se slike prepolovi tj ne krecu se gornja i donja polovina ekrana u isto vreme kada se mnogo brzo krece slika levo-desno. kako to moze das e sredi? monitor je na 85hz, probao sam i 75hz.
To ti je zbog iskljucenog vsync-a.
U stvari, vsync sluzi da ispravi te efekte.
donator99
29.6.2009, 11:30
Ovako: imam 19" crt monitor, HD4650 512mb ddr2, 2gb ocz 800mhz ram i skoro sve igre mi idu izmedju 30-50fps. E sad, npr NFS most wanted ide na 55fps ali mi ponekad slika ne secne, tj ne koci se nego se desi da se slike prepolovi tj ne krecu se gornja i donja polovina ekrana u isto vreme kada se mnogo brzo krece slika levo-desno. kako to moze das e sredi? monitor je na 85hz, probao sam i 75hz.
Treba ti vsync ili triple buffering.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.