PDA

Prikaži potpunu verziju : Fedora pitanje


Lich_king2
24.2.2009, 22:27
Jedno malo pitanje. Ako skinem fedora DVD install disk od 3.5gb da li mogu da ga instaliram na drugu participaciju i da ona sama prepozna dual boot? Elem da li se instalacija pored windowsa za Fedoru razlikuje za dual boot? Ako bi mogao neko tutorial da napise bio bih zahvalan.

Eddy
24.2.2009, 23:08
Mislis particiju, zar ne?;) Njegov instaler bi trebao da prepozna xp na drugoj particiji.

Mozda ti pomognu sledeci linkovi
http://www.techotopia.com/index.php/Installing_Fedora_Linux_on_a_Windows_System_(Dual_ booting)

http://www.linuxforums.org/forum/redhat-fedora-linux-help/115150-xp-fedora-7-dual-boot-setup.html

How-to Dual Boot Windows XP and Fedora or Red Hat Linux

Uostalom, google ima sve potrebne informacije.

el_corona
25.2.2009, 1:35
A ja se kanim da otvorim temu, pa pretrazujem ceo forum da vec nema nesto slicno kad evo neko vec otvorio.

Prvo da odgovorim coveku: Taj DVD od 3.5 GB je mislim samo za upgrade/update starije verzije Fedore za koju se pretpostavlja da vec imas instaliranu na verziju 10. http://fedoraproject.org/en/get-fedora

E sad, mene interesuje Fedora 11 ali vidim da je Alpha. Da li je Alpha kod linuxa ekvivalent Beti kod Windowsa? Interesuje me da skinem sa neta najnoviju stabilnu verziju i koja je to, jel zna neko. http://torrent.fedoraproject.org/

E da, sta mi jos nije jasno. Koje linux distribucije su serverski orjentisane, kao npr Fedora? Da li je SuSE serverski orjentisan, imam verziju 10.2 od 5 CD-a. A pretpostavljam da se cak i ubuntu moze tako podesiti, da radi kao serverski OS. Cak sam sta vise juce instalirao Ubuntu 8.10 (unutar windowsa - WUBI) i instalirao potrebne alate za Web server (apache, mySQL, php5, phpmyadmin i sl.). Jeste malo komplikovano da sve to pokrenete ali ja sam generalno zadovoljan.

Eddy
25.2.2009, 1:44
Ja ipak mislim da je alfa verzija fedore, ekvivalentan alfa verziji windowsa. Zato se zove alfa a ne beta. Ti si najverovatnije podstaknut temom Win 7 postavio takvo pitanje. Trenutna stabilna verzija je Fedora 10 izdata 2008-11-25. To je ujedno i ona verzija koju bih ja skinuo.


http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_(operating_system)#Fedora_10

el_corona
25.2.2009, 2:02
Ja sam pre 20 min i stavio tu verziju da mi se skine. DVD je u pitanju. Mozda sam trebao verziju sa CD-ovima da stavim, ali ne verujem da cu imati potrebe za CD-ovima jer je danas lako doci do DVD uredjaja. Fedora-10-x86_64-DVD to je ono sto skidam. Jos samo da razgranicim ovo koje su distribucije Linuxa serverski orjentisane.

Neky
25.2.2009, 6:02
One koje će ti dozvoliti da iz terminala/konfiguracionih fajlova podesiš sve, mada smatram da svaka može da služi toj svrsi.

Lich_king2
25.2.2009, 9:31
Znaci treba mi ipak dvd ? od 3.5gb. Jer malo je nelogicno da je samo cd.

na12
25.2.2009, 10:24
Ja sam pre 20 min i stavio tu verziju da mi se skine. DVD je u pitanju. Mozda sam trebao verziju sa CD-ovima da stavim, ali ne verujem da cu imati potrebe za CD-ovima jer je danas lako doci do DVD uredjaja. Fedora-10-x86_64-DVD to je ono sto skidam. Jos samo da razgranicim ovo koje su distribucije Linuxa serverski orjentisane.

najbolji os za server je FreeNAS,mada se zasniva na FreeBSD-u a ne na linux-u

http://www.freenas.org/

GoranSTX
25.2.2009, 10:52
Da ne bude zabune prvo treba precizirati koji server se želi podesiti? web server, ftp server, NAS server, print server, mail server ili nešto deseto...

el_corona
25.2.2009, 19:12
Ok. Ja sam mislio samo za Fedoru i SuSE i njihovu upotrebu kako WEB, FTP, Mail servera. A skinuo sam i ovo sto sam i napisao u prethodnom postu, Fedora-10-x86_64-DVD ali ne moze da proradi na Vurtualnoj masini jer trazi minimum x86_64 CPU a VM ima samo podrsku za i686. Nece se baciti, samo kad nadjem vremena da je instaliram bas bas. Sad skidam LIVE CD i686 da ga probam na VM. Usput i686 je ekvivalent Pentium Pro (Kecu).

Eddy
25.2.2009, 19:25
A razmisljao sam da te pitam zasto skidas 64 verziju (ali onda sam pogledao tvoju konfiguraciju, pa sam dobio odgovor). Fedoru nisam probao. Po onome sto sam video na netu nije lose. Suse jesam i mogu da ti kazem da mi se svidja. Jedna stvar. Zasto u virtualnoj masini? Koliki ti je hard? Ako vec postavljas linux onda sto ne napravis particije i instaliras kako treba (to je barem moje misljenje)? Za isprobavanje postoje live varijante.

el_corona
25.2.2009, 21:05
Pa ja sam razmiljao, Linux je to, i jos kad je open source sigurno ima i puno 64 bitnih aplikacija za Linux. Vidim da cu da obrisem ovu 64 bitnu verziju sto skinuh sinoc jer dok se ja resim za install verzija 11 ima da bude spremna. HDD mi je 250GB i imam 2GB rama uz dvojezgarni procesor koji nema virtuelizaciju. VM koristim vec dobrih 5 godina. Virtuelna masina, iz tog razloga sto nemam jos jedan komp da testiram OS u mreznom okruzenju npr. Recimo skinuo sam jutros i novi knoppix Live CD i preko VM je vec prepoznao mrezu i net je radio npr. Evo sad mi se skinuo Fedora 10 Live CD i odoh da ga probam. Instaliracu i ja nekad to kako valja jer sad tvarno nemam vremena za to vec mi je VM lakse i brze resenje. SuSE poznajem jedno 3 godine i ja ga cenim zbog svojih mogucnosti a i graficki interfejs mu je extra.

urke
26.2.2009, 9:51
Korisničko sučelje ne zavisi od distribucije (hint: Debian (http://urke.deviantart.com/art/Debian-5-0-Lenny-KDE3-113772416) | Fedora (http://urke.deviantart.com/art/Winter-Fedora-Eight-105328478)). Izgled okruženja zavisi od toga koje izabereš (KDE/GNOME/XFCE/FluxBox/WindowMaker) i koju temu za Qt/GTK, ikonice, window manager.

Ako hoćeš Fedoru, slobodno instaliraj F10 sa svim apdejtovima. Lako ćeš nakon toga F10 koja funkcioniše da nadogradiš na F11, a već imaš podešen i funkcionalan sistem.

Ako hoćeš KDE3, toga na Fedori više nema (moj slučaj).

Za zaokruženi web server (apache, mysql, postgresql, sendmail, exim, ftp, ssh) u kućnoj radinosti može da posluži bilo koja distribucija. Ono na šta treba voditi računa kod serverskih distroa je mogućnost jednostavne nadogradnje/krpljenja sistema sa udaljene mašine (jer server, jelte, stoji zaključan u budžaku i njegova administracija i nadgledanje vrši se preko remote alatki).

Medijumi Fedore ne služe samo za nadogradnju već i za instalaciju sistema od nule. Ako imaš brzi net, dovoljan je samo instalacioni (prvi) CD, a potom željeni softver koga nema na disku instaler svlači sa neta i instalira. Gotovo da sam siguran kako čak ni DVD bilo koje distribucije ne sadrži sve programe koje korisnik želi.

VirtualBox nema mogućnost emulacije 64bit CPU za guest sistem, ali mi se čini da QEMU i Xen to mogu (proguglati).